য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা লোক সভাদা ৱাকফ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৫ অমসুং মুসলমান ৱাকফ (রিপীল) বিল, ২০২৪গী খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াখ্রে‍
02 APR 2025 9:38PM by PIB Imphal
বিল অসি মুস্লিমশিংগী লাইনিংগী থবক থৌরমশিং অমদি মখোয়না কত্থোরকপা লন-থুমশিংদা খুৎ থিংজিনবনি হায়না ওপোজিসন্না অরানবা ৱাফম শন্দোক্লি‍
ওপোজিসন্না মাইনোরিতী ফুরুপ্পু কিহল্লগা মখোয়গী ভোত বেঙ্ক শেমগৎনবা হোৎনরি‍
লৈঙাক অসিনা মুস্লিম ইচিল ইনাওশিংগী লাইনিংগী থবক থৌরমশিংদা অমদি মখোয়না কত্থোকচরকপশিংগা মরী লৈনবা ত্রস্তশিংদা, হায়বদি ৱাকফতা খুৎ থিংজিন্নিংবগী অপাম্বা লৈতে
মুতাৱলি, ৱাকিফ, ৱাকফ পুম্নমক অসি মুস্লিমশিং ওইগনি, অদুবু ৱাকফকী লন-থুমশিং অসি নীংথিনা মেনতেন তৌরিবরা হায়বদুদি য়েংশিনবা তঙায় ফদে
লাইনিংগী কৎলকপশিংগা মরী লৈনবা ৱাকফ বোর্দকী থবক থৌরমশিংদা নন-ইস্লামিক মেম্বরশিংগী মফম অমা লৈগনি
ৱাকফ বোর্দ নৎত্রগা মসিগী মফমশিংদা হাপ্লিবা নন-ইস্লামিক মেম্বরশিং লাইনিংগী থবক থৌরমগা মরী লৈনরোই
লাইনিং অমা হেক্তগী মীশক অমনা চেরিতী কম্মিস্নর ওইবা য়াই, মহাক্না বোর্দ অসিবু চেরিতী লোগী মতুং ইন্না থবক তৌহনগদবনি, মসি এদমিনিস্ত্রেতিবকী থক্নি, লাইনিংগী নত্তে
ৱাকফ বোর্দকী থবক্তি ৱাকফকী লন-থুমশিং য়োন্থোক্লিবা মীওইশিং ফাগত্তুনা লংথোকখিবনি
ওপোজিসন্না মখোয়গী লৈঙাক মতমদা লৈরম্বা শরৌশিং অদু মখা তানা লৈহনবা পাম্লি, অদুবু মদু হৌজিক্তি ওইররোই
করিগুম্বা ৱাকফ লো অসি ২০১৩ দা শেমদোক্লমদ্রবদি, বিল অসি পুরকপগী মথৌ তারম্লোই
২০১৩ দা, ৱাকফ লো কাঙলুপ খরা পেলহন্নবগীদমক অহিং অমদা কা হেন্বা মওংদা শেমদোকখি, মদুনা মরম ওইরগা দিল্লীগী লুতয়েন জোনগী ভি.ভি.আই.পি.গী লন-থুম ১২৩ ৱাকফতা পীথোকখি
নরেন্দ্র মোদী লৈঙাক্না তরু তরুবা পরম অমদা চৎলি, মদুদি ঐখোয়না ভোত বেঙ্ককী লো অমত্তা পুরক্লোই মরমদি লো হায়বসি মীয়ামগী অচুম্বা ৱায়েলনি, য়াইফনবনি
মীপুম খুদিংমক মখোয়গী লাইনিং চৎচনবগী মঙম লৈ, অদুবু কল্লক মীহৌবা অমদি অকিবনা মরম ওইরগা লাইনিং ওন্থোকপদি য়ারোই
২০১৩ দা পুরকখিবা এমেন্দমেন্ত বিল অদু হাউস অনিমক্তা পুন্না পুং ৫ মখায় খন্নখিবনি, অদুগা হৌজিক্কী বিল অসিনা হাউস অনিমক্তা পুং ১৬ খন্নরি
ঐখোয়না জোইন্ত কম্মিতী অমা শেমখি, মীফম ৩৮ পাঙথোকখি, পুং ১১৩ চুপ্না খন্ন-নৈনখ্রে অমদি স্তেকহোল্দর ২৮৪ য়াওহনখি অমদি লৈবাক পুম্বদগী ওনলাইন সজেসন করোর অমরোম লাকখি, পুম্নমক অসিদগী অমদি পুম্নমক অসি নৈনরবা মতুংদা লো অসি শেমখিবনি অমদি মসিবু মতৌ অসুম্না হেক্তা কন্থৎপা য়ারোই
মসি ভারত লৈঙাক্কী মীপুম খুদিংমক্তা চৎনগদবা লোনি অমদি মীপুম খুদিংমক্না মসিবু ইনগদবনি
১৯১৩ দগী ২০১৩ ফাওবা, ৱাকফ বোর্দকী অপুনবা লম অসি একর লাখ ১৮ ওইরম্মি, অদুগা ২০১৩ দগী ২০২৫ ফাওবদা লম একর লাখ ২১ নৌনা হাপচিল্লকখি
প্রোপর্তী লিশিং ২০ লীজতা পীথোক্লি, অদুবু রেকোর্দকী মতুং ইন্না, প্রোপর্তীশিং অসি ২০২৫ দা জিরো ওইরকখি, হায়রিবা লন-থুমশি অসি য়োন্থোকখ্রে
বিল অসিনা লম কন্নবা ঙাক্লৌ পীগনি, কনাগুম্বা অমগী লমবু ইচম চম্না হেক্তা লাউথোক্লগা ৱাকফকী হেক্তা ওইবা য়ারোই
দোনেসন তৌরকপসু মশাগী লন-থুমখক্তমক্না তৌবা য়াগনি, অসুম্না ৱাকফনা লনাই লমবু মপুগী অয়াবা য়াওদনা লৌশিনবা য়াররোই
ৱাকফ প্রোপর্তী লাউথোকপগী মঙম অদু মুত্থৎলে অমদি মসি হৌজিক্তি দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরনা সর্তিফাইদ তৌগদবনি
মাইনোরিতী ফুরুপকী মীওইশিংগী মফমদা অকিপা পোকহন্বা অসি চৎনবী অমা ওইরে হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি
রাম জন্মভুমি, ত্রিপল তলাক অমদি সি.এ.এ.গী মতমদসু, মুস্লিম ফুরুপকী মীওইশিংদা অকিবা পোকহন্নবা হোৎনখি, অদুবু মুস্লিম ফুরুপকী মীওইশিংনা মসিদা কিনিংঙাই করিসু লৈতে হায়বা খঙই
চহি অনি হৌখ্রে, কনামত্তনা সি.এ.এ.না মরম ওইরগা সিতিজনসিপ মাঙবা লৈতে, করিগুম্বা কনাগুম্বনা সি.এ.এ.না মরম ওইরগা সিতিজনসিপ মাঙলবদি, ওপোজিসন্না হাউসকী তেবলদা পুথোক্তুনা থম্বিয়ু
লৈবাক অসিগী সিতিজন অমত্তবু, মখোয়গী লাইনিংগী খেন্নবা লৈতনা, অমাঙবা তাহন্দবা হায়বসি মোদী লৈঙাক্কী ফিরেপ্নি‍
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি লোক সভাদা ৱাকফ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৫ অমসুং মুসলমান ৱাকফ (রিপীল) বিল, ২০২৪গী খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াখ্রে‍।
খন্ন-নৈনবা অদুদা শরুক য়ারদুনা, শ্রী অমিত সাহনা ৱাকফ হায়বসি অরাবিক ৱাহৈ অমনি, অমদি মসিগী হৌরকফম অসি হাদিথকা মরী লৈনৈ হায়খি‍। মসিবু ঙসি শীজিন্নরিবা অসি অল্লাহগী মিংদা কৎলকপা লম নৎত্রগা শেংলবা লাইনিংগী মরমশিংগীদমক কৎলকপা লমগা মরী লৈনরি‍। হৌজিক লৈরিবা ৱাকফকী ৱাহন্থোক অসি ইস্লামগী অনিশুবা কালিফ, হজরত উমরগী মতমদা ওইরকখিবনি‍। ঙসিগী লোন্দাদা হায়রগদি, ৱাকফ হায়বসি মীওই অমনা লাইনিংগী নৎত্রগা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক লম কৎলক্লিবা চেরিতেবল এন্দোমেনন্ত মখল অমনি‍। অসিগুম্বা কৎলক্লিবশিং অসি লনাই লমখক্তমক ওইগদবনি, অমদি লৈঙাক্কী লম নৎত্রগা কনাগুম্বা অতোপ্পা মীওই অমগী লমদি কৎপা য়ারোই‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা ৱাকফ বোর্দকী লাইনিংগী চেরিতীগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংদা নন-ইস্লামিক মেম্বর য়াওহল্লগনি‍। লাইনিংগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী এদিমিনিস্ত্রেসন্দা মুস্লিম নত্তবা য়াওহন্নবা ৱাফম লৈতে, অদুগুম্বা ৱাফম অমা শেম্বসু পামদে‍। বিল অসি মুস্লিমশিংগী লাইনিংগী থবক থৌরমশিংদা অমদি মখোয়না কৎচবা লমশিংদা খুৎ থিংজিন্নবা পুথোরকপনি হায়না ওপোজিন্না অরানবা ৱাফম শন্দোক্লি হায়না শ্রী সাহনা মখা তানা ফোঙদোকখি‍। ওপোজিসন্না মখোয়গী ভোত বেঙ্ক শেমগৎনবা অপীকপা ফুরুপশিংগী মরক্তা অকিবা পোকহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ৱাকফ বোর্দ অমদি মসিগী মফমশিংদা হাপ্লিবা মুস্লিম নত্তবা মেম্বরশিং লাইনিংগা মরী লৈনবা থমক থৌরমশিংদা য়াওরোই হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি‍। মখোয়গী থৌদাংদি চেরিতীগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং চৎন-কাঙলোনগী মতুং ইন্না তৌহন্নবা হোৎনবখক্তনি‍। ভারত্তা ৱাকফ অসি ত্রস্তী অমদি মেনেজিং ত্রস্তী লৈবা ত্রস্ত অমগুমক্না থবক তৌবনি‍। ৱাকফতা, ৱাকিফ (দোনর) অমদু মুতাৱল্লি (এদমিনিস্ত্রেতর) লৈ, মখোয় অসি ইস্লাম নীংজবশিংনি‍। ৱাকফ হায়রিবা ৱাফম অসিমক ইস্লামদগী লাকপনি, মরম অসিনা ইস্লাম চৎপা মীওইশিংখক্তনা ৱাকফ পান্নবা য়াগনি‍। ৱাকফ অসি লাইনিংগা মরী লৈনবা ওইরবসু, ৱাকফ বোর্দ নৎত্রগা ৱাকফকী লন-থুমশিং অসিদি লাইনিংগী ইন্সতিত্যুসনশিং নত্তে‍। লোগী মতুং ইন্না চেরিতী কম্মিস্নর অমা হায়বসি লাইনিং অমা হেক্তদগী ওইবা য়াই, মখোয়সি ত্রস্ত অমা মেনেজ তৌবা নত্তবনিনা মখোয়গী থৌদাংদি বোর্দ অসিনা চেরিতী লো ঙাক্না মথৌ তৌহন্বনি‍। মসি এদমিনিস্ত্রেতিবকী ৱাফম্নি, লাইনিংগী নত্তে হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍।
ৱাকফ বোর্দকী মপুং ওইবা থৌদাংদি ৱাকফকী লনথুমশিং লান্না শীজিন্নরিবা মীওইশিং মশক খঙদোক্তুনা লৌথোকখিবনি‍। মসিনা ৱাকফকী মিংদা কা হেন্না হন্থবা মমলদা চহি চা কয়া লম লীজ তৌথোক্লিবা মীওইশিংদা মীৎয়েঙ থমগদবনি‍। ৱাকফকী শেন্থোক হন্থরক্লি, অদুগা শেনফম অসি অপীকপা ফুরুপশিংগী চাওখৎ থৌরাং অমদি ইস্লামগী ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শীজিন্নগদবনি‍। ৱাকফ বোর্দ অমদি মসিগী মফমশিংগী থবক্তি হায়রিবা ফন্দশিং অসি হুরান্বা থিংবনা ওইগদবনি‍। ওপোজিসন্না মখোয়গী লৈঙাক মতমদা লৈরম্বা শরৌশিং মখা তানা লৈহন্বা পাম্লি, অদুবু হৌজিক্তি মদু ওইরোরই হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা করিগুম্বা ৱাকফ লো ২০১৩ দা শেমদোক্লমদ্রবদি, ঙসিগী বিল অসি মথৌ তারম্লোই হায়খি‍। অদুম ওইনমক, ২০১৪ গী মীখল মমাঙ, ২০১৩ দা, ৱাকফ লো অসি কাঙলুপ খরনা পেলহন্নবগীদমক অহিং অমদা শাথিনা হোংহনখি, মদুনা দিল্লীগী লুতয়েনশিংগী জোন্দা লৈবা হায়-প্রোফাইল লম ১২৩ ৱাকফতা পীথোকহনখি‍। দিল্লী ৱাকফ বোর্দনা নোর্দর্ন রেলৱেজকী লমবু ৱাকফ্তা ত্রান্সফর তৌখি‍। হিমাচল প্রদেশতা, লম কয়া অরান্বা মওংদা ৱাকফকী লম ওন্থোকখি অমদি অয়াবা য়াওদনা মোস্ক শানবা শীজিন্নখি‍। তামিল নাদুদা, চহি ১৫০০ শুরবা তিরুচেন্দুর লাইশঙগী লম একর ৪০০ ৱাকফকী লম্নি হায়না লাউথোকখি‍। কর্নাতকাগী কম্মিতী অমগী রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না, ৱাকফকী লম একর ২৯,০০০ কম্মর্সিএল ওইনা শীজিন্ননবা লীজ তৌরম্মি‍। ২০০১ অমদি ২০১২ গী মরক্তা লুপা করোর লাখ ২ রোমগী ওইগদবা ৱাকফকী লমশিং লনাই ইন্সতিত্যুসনশিংদা চহি ১০০ গী ওইনা লীজ তৌখি‍। বেঙ্গলুরু হায় কোর্তনা লম একর ৬০২ লৌশিন্নবা থৌরাং লেপহন্নবা খুৎ থিংজিনবা তাখি‍। হোনৱদ খুঙ্গং, বিজয়পুর, কর্নাতকাদা, লম একর ১৫০০ চয়েৎনবা থোকহনখি, অমদি হায়রিবা লুপা করোর ৫০০ রোমগী ওইগদবা লম অসি ফাইব স্তার হোতেল অমদা থাদা শুপ্নতগী লুপা ১২,০০০ দা লীজ তৌথোকখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা শেনফম পুম্বা অসি লায়রবা মুস্লিমশিংগী য়াইফনবনি, ইনাকখুন্বশিংদা থোনগৎনবা নত্তে হায়খি‍। কর্নাতকাদা, দত্তাপীথ লাইশঙদা ক্লেম অমা তৌরকখি‍। তালিপরম্বদা, চহি ৭৫ শুরবা ক্লেম অমদা য়ুম্ফম ওইরগা একর ৬০০ কী লম লৌশিন্নবা হোৎনখি‍। খৃস্ত্যান ফুরুপকী লমশিং ফাওবা লৌশিনখি‍। লৈবাকসিদা লৈবা চর্চ কয়া অমনা ৱাকফ বিলগী মায়োক্তা ৱাফম কয়া ফোঙদোক্লি, মরমদি মখোয়না মসিবু মুস্লিম ফুরুপকী মীনুংশি ফংনবা লম্বী অমা ওইনা লৌরি‍। অদুবু, চহি মরিগী মনুংদা, মুস্লিম ইচিল ইনাওশিংনা ফাওবা বিল অসি মখোয়গী কান্ননবনি হায়বা খঙলক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা, তেলঙ্গনাদা লুপা করোর ৬৬,০০০ গী ওইগদবা একর ১৭০০ গী লমলদা ক্লেম অমা তৌরকখি হায়খি‍। মতৌ অসুম্না, অসামগী মোরিগাও দিস্ত্রিক্তা একর ১৩৪গী লমদা ক্লেম অমা তৌরকখি‍। হরিয়ানাদা গুরুদ্বারাগা মরী লৈনবা মর্লা তরামরিগী লম ৱাকফতা পীথোকখি, অমদি প্রয়াগরাজতা লৈরিবা চন্দ্রসেখর অজাদ পার্কপু ৱাকফকী লমল্নি হায়না লাউথোকখি‍। মহারাস্ত্রদা, বদঙ্গে খুঙ্গংদা লৈবা মহাদেব লাইশঙদা ক্লেম অমা তৌরকখি, অমদি বিদতা ৱাকফ বোর্দনা নম্ফুদা কঙ্কলেস্বরদগী একর ১২ গী লম লৌশিনখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, লৈঙাক অসিনা মুস্লিম ইচিল ইনাওশিংগী লাইনিং নৎত্রগা ৱাকফ য়াওনা মখোয়না লিংখৎচবা ত্রস্তশিংদা খুৎ থিংজিন্নিংবগী অপাম্বা অমত্তা লৈতে হায়খি‍। ৱাতাৱল্লি, ৱাকিফ, অমদি ৱাকফ মখোয়গী মখাদা অদুমক লৈগনি, অদুবু ৱাকফ লন-থুমশিং লনাইগী কান্ননবা নত্তবদা, নীংথিনা য়েংশিন্দুনা থম্বা অমদি কাঙলোন চুম্না শীজিন্নহন্বা মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খ‍ি‍। চহি চা কয়া শুরবা কৎলকপা লম অমবু ফাইব-স্তার হোতেল অমদা থাদা শুপ্নতগী লুপা ১২,০০০ দা লীজ তৌথোকপগী মরম মহাক্না হংখি‍। মদুগী মহুত্তা, শেলশিং অসি লায়রবা মুস্লিম, মপুরোইবা খাইনরবী নুপীশিং, মমা মপা কায়নরবা অঙাংশিং, অমদি থবক ফংদ্রিবা নহাশিংগীদমক শীজিন্নগদবনি, মখোয়বু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা অমদি স্কিল লৈহন্নবা শীজিন্নগদবনি‍। ৱাকফনা লুপা করোর লাখ কয়াগী ওইগদবা লমগী মপু ওইরবসু, মখোয়গী চহিগী শেন্থোক্তি শুপ্নতগী লুপা করোর ১২৬ খক্তমক ওইদুনা লান্না শীজিন্নবগী চিংননিংঙাই ওইবা ৱাফম ফাউহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা, ২০১৩ গী এমেন্দমেন্ত বিল পুথোরকপা মতমদা, মতমদুগী লৈঙাক্কী মকোক থোংবা লুচিংবশিংনা ৱাকফকী লনথুমশিং লান্না শীজিন্নবা থিংনবা অমদি মরাল লৈবা মীওইশিং ফাগৎনবা অকনবা লো লৈহন্নবা ৱাফম থম্লমখি হায়খি‍। হৌজিক্কী বিল অসিনা ৱাকফকী লন-থুমশিংগী অরোন অথুপ লৈতবা ওদিত সিস্তেম অমা লিংখৎনবা পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। ৱাকফ বোর্দকী য়াথংশিং ৱায়েলশঙদা শিংনবা য়াদে হায়রদুনা এমেন্দমেন্ত অমা পুরক্নবা ওপোজিসন্না হৌদোরকখি, অদুগা অশেংবা ৱাফমদি বিল অসিনা আইনগী থেঙদা শিংনবা য়াহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। বিল অসিনা মমাঙদা লৈখিবা ৱাফমশিংদা চৎনরোই, অদুবু ওপোজিসন্না মসিনা ওইহল্লকপা য়াবশিংগী মতাঙদা মুস্লিমশিংগী মরক্তা অকিবা পোকহন্নবা লান্না শন্দোক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ৱাকফ বিলদা দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংগী থৌদাংগী মতাঙদা, শ্রী অমিত সাহনা, লৈবাকসিদা লাইশঙ অমগীদমক লম অমা লৈবা মতমদা লম অদুগী অশেঙবা মপু লেপথোক্লিবা অসি কল্লেক্তরননি‍ হায়খি‍। কল্লেক্তরখক্তনা ৱাকফকী লম অমবু লৈঙাক্কী লমলা নত্তবা খঙদোক্নবা ওথোরিতী লৈ হায়রদুনা কল্লেক্তরনা ৱাকফকী লমগী মতাঙদা থিজিনবদা করিগী য়ানিংদ্রিবনো হায়বা ৱাহং মহাক্না হংখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা, মোদী লৈঙাক্না তরু তরুবা পরম অমা ইনদুনা চৎলি – লো অমত্তা ভোত বেঙ্ককী রাজনিতীগীদমক শেম্লোই, লো হায়বসিদি অচুম্বা ৱায়েল অমদি মীয়ামগী য়াইফনবগী পান্দম ফংহনবনি হায়খি‍। হাউস অসিমক্তদা মোদী লৈঙাক্না নুপীশিংগী ৩৩% রিজর্বেসনগী লো পাস তৌখি অমদি শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী সংবিধানগী মঙম পীখি‍ হায়না মহাক্না পুখৎখি‍। মীপুম খুদিংমক্না অপাম্বা লাইনিং চৎচনবা মঙম লৈ, অদুবু কল্লক, মীহৌবা, নৎত্রগা অকিবনা মরম ওইরগা নমদুনা লাইনিং ওলহন্বদি তৌহল্লোইদবনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍।
শ্রী অমিত সাহন, ২০১৩ গী এমেন্দমেন্ত বিল অদু হাউস অনিমক্তা পুং ৫.৫ খন্নখি, অদুগা হৌজিক্কী বিল অসিনা পুং ১৬ খন্নরি হায়খি‍। লৈঙাক্না জোইন্ত কম্মিতী অমা শেমখি, মীফম ৩৮ পাঙথোকখি, পুং ১১৩ চুপ্না খন্ন-নৈনখ্রে অমদি স্তেকহোল্দর ২৮৪ য়াওহনখি‍। মসিগী মথক্তা লৈবাক পুম্বদগী ওনলাইন সজেসন করোর অমরোম লাকখি, পুম্নমক অসি লো অসি শেমদ্রিঙৈগী মমাঙদা মমুৎ তানা নৈনখি‍। মরম অদুনা মসিবু ইরায় লায়না কন্থৎপা য়ারোই‍। হাউস অসিগী মেম্বর খুদিংমক হাউস অসিদা মনিং তম্না ৱা ঙাংনবা মঙম লৈ‍। ইমুং অমত্তনা মফমসিগী চুপ্লি পায়দে‍। এম.পি. শিং অসি মীখলদা মীয়াম্না থাগৎলকপা মীহুৎশিংনি, হাউসতা কনাগুম্বা অমনা পুশিল্লকপা নত্তে, অমদি মখোয়না মীয়ামগী খোল্লাউ পুখৎলক্কদবনি‍।
লো অসি ভারতকী পার্লিয়ামেন্তনা শেমদুনা মসিবু মীপুম খুদিংমক্তা চৎনহল্লিবনি, অমদি মরম অদুনা মসিবু মীপুম খুদিংমক্না ইনগদবনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি‍। ১৯১৩ দগী ২০১৩ ফাওবা, ৱাকফ বোর্দকী অপুনবা লম অসি একর লাখ ১৮ ওইরম্মি‍। অদুগা ২০১৩ দগী ২০২৫ ফাওবদা লম একর লাখ ২১ নৌনা হাপচিল্লক্তুনা পুন্না লম একর লাখ ৩৯ ওইখি‍। হান্না প্রোপর্তী লিশিং ২০ লীজতা পীথোক্লি হায়না রেকোর্দ তৌরক্লবসু, ২০২৫ গী রেকোর্দকী মতুং ইন্না, প্রোপর্তীশিং অসি জিরো ওইরক্তুনা, হায়রিবা লন-থুমশি অসি য়োন্থোকখ্রে হায়বা তাক্লি‍। কেথোলিক অমদি চর্চ ওর্গনাইজেসনশিংনা লো অসিদা মখোয়গী ঙাক্লৌ পীরক্লি অমদি ২০১৩ গী এমেন্দমেন্ত অদুবু অচুম্বা নত্তে হায়রক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
বিল অসিনা লম কন্নবা ঙাক্লৌ পীগনি, কনাগুম্বা অমগী লমবু ইচম চম্না হেক্তা লাউথোক্লগা ৱাকফকী হেক্তা ওইবা য়ারোই – মসিনা আইনগী ঙাক্লৌ পীগনি‍ হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। আর্কিওলোজিকেল দিপার্তমেন্ত অমদি আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এ.এস.আই.) গী লমশিং ঙাক শেনগনি, অমদি সেদ্যুল ৫ অমসুং ৬ কী মতুং ইন্না ত্রাইবেলগী লমশিং ঙাক-শেনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা মীচম মীয়ামগী লনাই লমশিং, বিল অসিগী মখাদা ঙাক শেনগনি‍। দোনেসন তৌরকপসু মশাগী লন-থুমখক্তমক্না তৌবা য়াগনি, হায়বদি ৱাকফনা লনাই লমবু মপুগী অয়াবা য়াওদনা লৌশিনবা য়াররোই হায়না শ্রী সাহনা ময়েক শেংনা খঙহনখি‍। অরোন অথুপ লৈহন্দনবা বিল অসিনা ৱাকফ এক্তদা শোয়বা য়াদবা ইনফোর্মেসন দিসক্লোজর প্রোসেস অমা য়াওরি‍।
লম অমবু ৱাকফনি হায়না লাউথোকপগী ওথোরিতী অদু মুত্থৎলে, অমদি হৌজিক্তি অসুম্না লাউথোকপা অসি দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরনা ভেরিফাইদ তৌবা তাই হায়না গৃহ মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা, অনৌবা ৱাকফ লন খুদিংমক অরোন অথুপ লৈতবা থৌওং অমগী খুত্থাঙদা রেজিস্তর তৌগদবনি‍। মুস্লিমশিংনা মখোয়গী ত্রস্তপু ৱাকফ ত্রস্ত এক্তকী মখাদা রেজিস্তর তৌনবগী ওপসন লৈগনি, মসিনা তোঙানআ ৱাকফ লো অমা থম্বগী মথৌ তাহল্লরোই‍ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা অপীকপা ফুরুপশিংদা অকিপা পোকহনবা অসি চৎনবী অমা ওইরে হায়খ‍ি‍। রাম জন্মভুমি, ত্রিপল তলাক অমদি সি.এ.এ.গী মতমদসু, মুস্লিম ফুরুপকী মীওইশিংদা অকিবা পোকহন্নবা হোৎনখি‍। অদুবু মুস্লিম ফুরুপকী মীওইশিংনা মসিদা কিনিংঙাই করিসু লৈতে হায়বা খঙই‍। মহাক্না ওপোজিসনবু সি.এ.এ.না মরম ওইরগা মুস্লিমশিংনা মখোয়গী সিতিজনসিপ মাঙলগনি হায়না লান্না ক্লেম তৌখি হায়না মরাল শিরদুনা, চহি অনি হৌখ্রে, কনামত্তনা সি.এ.এ.না মরম ওইরগা সিতিজনসিপ মাঙবা লৈতে হায়না মহাক্না হায়খি‍। করিগুম্বা কনাগুম্বনা সি.এ.এ.না মরম ওইরগা সিতিজনসিপ মাঙলবদি, ওপোজিসন্না হাউসকী তেবলদা পুথোক্তুনা থম্বিয়ু হায়না মহাক্না ওপোজিসন্দা শিংনখি‍। আর্তিকল ৩৭০ মুত্থৎখ্রবা মতুংদসসু মসিগা মান্ননা অকিবা পোকহন্নবা হোৎনখি, অদুবু ঙসিদি, জম্মু অমসুং কাস্মিরদা মীয়ামগী লৈঙাক অমা লৈরে, তেরোরিজম হন্থরক্লে, চাওখৎ থৌরাং মাঙদা চঙশিল্লি, অমদি তুরিজমসু চাওখৎলক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, ওপোজিসন অমদি মখোয়গী মীচঙশিংনা মুস্লিম ফুরুপ্পু কিহল্লগা মখোয়গী ভেত বেঙ্ক শেমগৎনবা হোৎনরি হায়খি‍। লৈবাক অসিগী সিতিজন অমত্তবু, মখোয়গী লাইনিংগী খেন্নবা লৈতনা, অমাঙবা তাহন্দনবা মোদী লৈঙাক্না চেৎনা লেপ্লি হায়না গৃহ মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in the discussion on the Waqf (Amendment) Bill, 2025 and the Mussalman Wakf (Repeal) Bill, 2024 in Lok Sabha
02 APR 2025 9:38PM by PIB Delhi
The opposition is spreading the misconception that this bill is an interference in the religious activities of Muslims and the property donated by them
The opposition is trying to build its vote bank by scaring the minority community
The government does not want to interfere in the religious activities of Muslim brothers and the trusts associated with their donations, i.e. Waqf
Mutawali, Waqif, Waqf will all be Muslims, but it will definitely have to be seen whether the property of Waqf is being maintained properly or not
No non-Islamic member will get a place in the Waqf Board’s work related to religious donations
Work of non-Muslim members, appointed in the Waqf Board or its premises, will not be related to religious activities
A person of any religion can become the Charity Commissioner, he will ensure that the board is run according to charity law, this is the administrative work, not religious
The work of Waqf Board should be to catch and throw out those who sell Waqf properties
The opposition wants the collusion that was going on in their rule to continue, but this will not happen now
Had the Waqf law not been amended in 2013, there would have been no need to bring this bill
In 2013, Waqf law was made extreme overnight for appeasement, due to which 123 VVIP properties of Lutyens zone in Delhi were given to Waqf
Narendra Modi government runs on a very clear principle that we will not bring any law for vote bank because law is for justice and welfare of people
Everyone has the right to follow their religion, but conversion cannot be done for greed, temptation and fear
The amendment bill brought in 2013 was discussed for a total of 5 and a half hours in both the houses, while this bill is being discussed for 16 hours in both the houses
We formed a joint committee, 38 meetings were held, 113 hours of discussion took place and 284 stakeholders were included and about one crore online suggestions came from all over the country from all these and after analyzing all these, this law was made and it cannot be rejected like this
This is the law of the Government of India which is binding on everyone and everyone will have to accept it
From 1913 to 2013, the total land of the Waqf Board was 18 lakh acres, in which from 2013 to 2025, a new 21 lakh acres of land was added
There were 20 thousand properties given on lease, but according to the records, these properties became zero in 2025, these properties were sold
This bill will provide protection to the land, someone's land will not become Waqf by mere declaration
Donation can be made only of one's own property, hence Waqf will not be able to take personal property without ownership
The right to declare Waqf property has been abolished and now this will have to be certified by the district collector
Shri Amit Shah stressed that it has become a fashion to create fear among the people of the minority community
Even during Ram Janmabhoomi, Triple Talaq and CAA, efforts were made to create fear among the people of the Muslim community, but the Muslim community also knows that there is nothing to fear
It has been two years, no one has lost citizenship due to CAA, if anyone has lost citizenship due to CAA, then the opposition should put this information on the table of the House
It is the resolve of the Modi government that no citizen of this country, irrespective of his religion, will be harmed
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today participated in the discussion in the Lok Sabha on the Waqf (Amendment) Bill, 2025 and the Mussalman Wakf (Repeal) Bill, 2024.
Participating in the discussion, Shri Amit Shah said that Waqf is an Arabic word, and its history is linked to the Hadiths. The way it is used today refers to a donation of property in the name of Allah or a donation of property for sacred religious purposes. He mentioned that the contemporary meaning of Waqf came into existence during the time of the second caliph of Islam, Hazrat Umar. In today's language, Waqf is a type of Charitable Endowment, where a person donates property for religious or social welfare. He clarified that such donations can only be of private property, and government property or someone else’s property cannot be donated.
Union Home Minister said that no non-Islamic member will be included in religious charity-related activities in the Waqf Board. He emphasized that there is no provision for involving non-Muslims in the administration of religious institutions, and they do not wish to create such provisions. Shri Shah further mentioned that the opposition is spreading misconceptions, claiming that this Bill is being introduced to interfere with the religious activities of Muslims and the properties they have donated. He asserted that the opposition is trying to create fear among the minority community to build its vote bank.
Union Home Minister said that any non-Muslim members appointed in the Waqf Board or its premises will not be involved in religious activities. Their role will be solely to ensure that the administration of charity-related matters is being conducted in accordance with the regulations. He said that Waqf in India functions like a trust, where there are trustees and a managing trustee. In Waqf, there are Waqif (donor) and Mutawalli (administrator), who are followers of Islam. Shri Shah pointed out that the word Waqf itself comes from Islam, so only those who follow Islam can manage Waqf. He further clarified that while Waqf is a religious matter, the Waqf Board or Waqf properties themselves are not religious institutions. According to the law, a Charity Commissioner can be from any religion, as they are not managing a trust; their responsibility is to ensure that the Board operates in compliance with charity laws. Shri Shah emphasized that this is an administrative matter, not a religious one.
Shri Amit Shah said that the primary role of the Waqf Board should be to identify and remove those who are exploiting Waqf properties. It should focus on individuals who have leased out properties in the name of Waqf at extremely low rates for hundreds of years. He mentioned that the income from Waqf is decreasing, whereas this money should be used for the development of the minority community and to strengthen the institutions of Islam. The main task of the Waqf Board and its premises should be to stop the theft of these funds. He further stated that the opposition wants to maintain the ongoing collusion during their rule, but now, that will no longer be the case.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that if the Waqf law had not been amended in 2013, this bill would not have been necessary. However, before the 2014 elections, in 2013, the Waqf law was drastically altered overnight for the sake of appeasement, which led to the allocation of 123 high-profile properties in the Lutyens' Zone of Delhi to Waqf. The Delhi Waqf Board transferred the land of Northern Railways to Waqf. In Himachal Pradesh, land was illegally converted into Waqf property and used to build unauthorized mosques. In Tamil Nadu, 400 acres of land belonging to the 1500-year-old Tiruchendur temple were declared Waqf property. Shri Shah mentioned that according to a report from a committee in Karnataka, 29,000 acres of Waqf land were leased for commercial use. Between 2001 and 2012, Waqf properties worth ₹2 lakh crore were leased to private institutions for 100 years. He also stated that the High Court in Bengaluru had to intervene to stop the acquisition of 602 acres of land. In Honwad village, Vijaypur, Karnataka, 1500 acres of land was made controversial, and this land, worth ₹500 crore, was leased to a five-star hotel for just ₹12,000 per month.
Shri Amit Shah said that all this money is meant for the welfare of poor Muslims, not for the plundering of the wealthy. In Karnataka, a claim was made on the Dattapeeth temple. In Taliparamba, an attempt was made to seize 600 acres of land based on a 75-year-old claim. Even properties belonging to the Christian community were seized. He mentioned that many churches in the country have supported the Waqf Bill because they see it as a means to win the sympathy of the Muslim community. However, in four years, even the Muslim brothers will realize that this bill is actually in their benefit.
Union Home Minister said that in Telangana, a claim was made on 1700 acres of land worth ₹66,000 crore. Similarly, in Assam, a claim was made on 134 acres of land in Morigaon district. Fourteen Marla land related to a Gurudwara in Haryana was handed over to Waqf, and the Chandrashekhar Azad Park in Prayagraj was also declared Waqf property. In Maharashtra, a claim was made on the Mahadev temple in Vadange village, and in Beed, the Waqf Board forcibly took 12 acres of land from Kankaleshwar.
Shri Amit Shah said that the government has no intention of interfering in the religious activities of Muslim brothers or the trusts they have established, including Waqf. He clarified that the Mutawalli, Waqif, and Waqf will remain under their control, but it is essential to ensure that Waqf properties are being properly maintained and used lawfully, rather than for personal gain. He questioned the justification of leasing centuries-old donated property for a five-star hotel at a mere ₹12,000 per month. Instead, he emphasized that this money should be utilized for the welfare of poor Muslims, divorced women, orphaned children, and unemployed youth, helping them become self-sufficient and skilled. He further pointed out that while Waqf owns land worth lakhs of crores of rupees, its annual income is only ₹126 crore, raising concerns about mismanagement and misuse.
Union Home Minister stated that when the 2013 amendment bill was introduced, senior leaders in the then government had advocated for stricter laws to prevent the misuse of Waqf property and ensure that the culprits were held accountable. Shri Amit Shah emphasized that the current bill aims to establish a transparent audit system for Waqf properties. He pointed out that the opposition had proposed an amendment stating that Waqf Board orders could not be challenged in court, whereas the truth is that the bill does allow legal challenges. He further clarified that this bill will not have retrospective effect, but the opposition is misleading and creating fear among Muslims regarding its implications.
Regarding the role of the District Collector in the Waqf Bill, Shri Amit Shah stated that whenever land is purchased for a temple in the country, it is the Collector who determines its ownership. He questioned why there is opposition to the Collector investigating Waqf land, emphasizing that only the Collector has the authority to verify whether Waqf land belongs to the government or not.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government follows a clear principle—no law will be made for vote-bank politics, as laws should serve the purpose of justice and public welfare. He highlighted that in this very House, the Modi government passed the law for 33% reservation for women and granted constitutional rights to backward classes. He further emphasized that while everyone has the right to practice their religion, religious conversion should not take place through greed, temptation, or fear.
Shri Amit Shah said that the 2013 amendment bill was discussed for a total of 5.5 hours in both Houses, whereas the current bill is being debated for 16 hours. He emphasized that the government formed a joint committee, which held 38 meetings, engaged in 113 hours of discussion, and consulted 284 stakeholders. Additionally, one crore online suggestions were received from across the country, analyzed thoroughly before drafting this law. Therefore, it cannot be dismissed lightly. He further asserted that every member has the freedom to speak in the House. No single family holds control here. MPs are elected representatives of the people, not present in the House by anyone’s favor, and they will raise the voice of the public.
Union Home Minister stated that this law has been enacted by the Parliament of India, making it binding on everyone, and thus, it must be accepted by all. He highlighted that from 1913 to 2013, the total land under the Waqf Board was 18 lakh acres. However, between 2013 and 2025, this land increased by 21 lakh acres, bringing the total to 39 lakh acres, with 21 lakh acres being added after 2013. Shri Amit Shah further revealed that while 20,000 properties were originally recorded as leased, official records in 2025 now show zero leased properties, indicating that these properties were sold off. He also mentioned that Catholic and Church organizations have extended their support to this law and have termed the 2013 amendment unjust.
Shri Amit Shah said that this bill will safeguard land, ensuring that no land will become Waqf merely by declaration—it will be protected by law. He emphasized that land belonging to the Archaeological Department and the Archaeological Survey of India (ASI) will be secured, and as per Schedules 5 and 6, tribal lands will also be protected. Additionally, the private property of ordinary citizens will remain safe under this bill. Shri Shah clarified that only one's own property can be donated, meaning Waqf cannot acquire private property without ownership. To ensure transparency, the bill includes a mandatory information disclosure process in the Waqf Act.
The Home Minister stated that the authority to declare a property as Waqf has been abolished, and now such declarations must be verified by the District Collector. Additionally, any new Waqf property will have to be registered through a transparent process. He further mentioned that Muslims now have the option to register their trusts under the Waqf Trust Act, making a separate Waqf law unnecessary for this purpose.
Union Home Minister emphasized that it has become a trend to instill fear among the minority community. He pointed out that similar attempts were made during the discussions on the Ram Janmabhoomi temple, Triple Talaq, and the Citizenship Amendment Act (CAA) to create panic among Muslims. However, he asserted that the Muslim community is well aware that there is nothing to fear. He criticized the opposition, reminding them that they had falsely claimed that Muslims would lose their citizenship due to CAA, yet even after two years, not a single person has lost their citizenship. He challenged the opposition to present evidence in the House if anyone had been stripped of their citizenship due to CAA. Shri Amit Shah further stated that similar fear-mongering was attempted after the abrogation of Article 370, but today, Jammu & Kashmir has an elected government, terrorism has declined, development is progressing, and tourism is flourishing.
Shri Amit Shah stated that the opposition party and its allies have sought to build their vote bank by intimidating the Muslim community. The Home Minister emphasized that the Modi government is firmly committed to ensuring that no citizen of this country, regardless of their religion, will be harmed.