প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তাং ৩০.০৩.২০২৫ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’গী ১২০শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
30 MAR 2025 11:41AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, খরুমজরি। ঙসিগী শেংলবা নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না ‘মন কী বাত’কী খুত্থাংদা নখোয়গা ৱারি শানবগী তাঞ্জা অমা ফংজরে। ঙসি অসি চৈত্রা পানখৎলকপা থাবানগী অহানবা নুমিৎনি। ঙসিদগী চৈত্রা নৱরাত্রি হৌরগনি। ঙসিদগী ভারতমচাশিংগী চহি অনৌবা হৌরগনি। ঙসিদগী ভিক্রম সমভাত ২০৮২ হৌরগনি। হৌজিক ঐগী মাংদা অদোম্না থারকপা চিথি কয়া লৈরি। বিহার, বেঙ্গাল, তামিল নাদু অমসুং গুজরাতনচিংবা মফমশিংদগী থারকপা কয়াশু য়াওরি। মসিদা য়াম্না ফজবা মওংদা পুক্নিংগী ৱাফম কয়া ফোংদোক্নরক্লি। চিথিশিং অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীনরকপা কয়াশূ য়াওরি। পাউজেলশিং অসি অদোমগী মফমদা খঙহনগে হায়না ঐনা খঞ্জৈ-
প্রধান মন্ত্রী (সার্বারিগু য়ুগাদি হাববাদা শুভাশেগাদু) – পুম্নমকপু উগাদি কুম্মৈগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি
মথংগী পাউজেল অসি-
প্রধান মন্ত্রী (অন্দরিকি উগাদ শুভাকাঙ্কশালু) - পুম্নমকপু উগাদি কুম্মৈগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি
অতোপ্পা চিথি অমদা ইরম্বা-
প্রধান মন্ত্রী (সাউনসার পাদৱ্যাচি পার্বি)- সাউনসার পার্ৱাগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি
মথংগী পাউজেলদা ইরম্বা-
প্রধান মন্ত্রী (গুদিপাদৱ্যা নিমিত্তা হারদিক সুভেছা)- গুদি পার্ৱানা লাকপদা য়াইফ-পাুজেল পীজরি
ঐখোয়গী মরুপ অমনা অসুম্না ফোংদোরকখি-
প্রধান মন্ত্রী (ইল্লাৱারাক্কম ৱিশু আশমশাগল) – ময়াম পুম্নমক্তা ৱিশু কুম্মৈগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অতোপ্পা পাউজেল অমদা-
প্রধান মন্ত্রী (ইন্নিতী পুতান্দ নল্লা ৱাঝাথুক্কল)- ময়াম পুম্নমকপু অনৌবা চহি পুথান্দুনা লাকদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং হায়রিবশিং অসি তোঙান-তোঙানবা লোলদা থারকপনি হায়বসি অদোমশু খঙলম্লগনি।ঐকোবগী লৈবাক অসিগ তোঙান-তোঙানবা মফমদা ঙসিদগী নত্রগা নুমিৎ খরগী মতুংদগী অনৌবা চহি হৌরগনি অদুনা তোঙান-তোঙানবা লোলদা য়াইফ-পাউজেল পীনরক্লিবনি।
মরুপশিং, ঙসি কর্নাতাকা, অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনাদা উগাদিগী কুমহৈ চাউনা পাংথোক্নরি। ঙসি মক্তদা মহারাস্ত্রদা গুরি পর্ৱা কুম্মৈ পাংথোক্লি। এখোয়গী লৈবাক অসি তোঙান-তোঙানবা স্তেতশিংদা, নুমিৎ খরনি অসিদা কুমহৈ কয়া পাংথোকনরগনি। অসামদা ‘রোঙ্গালি বিহু’, বেঙ্গালদা ‘পোইলা বোইশাখ’, কাশ্মিরদা ‘নৱরেহ’ পাংথোক্নরগনি। অসুম্না এপ্রিল ১৩দগী ১৫গী মরক অসিদা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমদা হরাও-কুমহৈ পাংথোক্নবা উবা ফংগনি লোইননা ইদশু লাক্লে। হাববদি থাসি হরাও-কুম্মৈনা থল্লগনি। ঐনশু পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। কুম্মৈশিং অসি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমদা পাংথোকচরবশু খেন্নবা কয়াগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী মশক অমা উৎলি। অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি হেন্না মপাঙ্গল কলহনবা মথৌ তাই।
মরুপশিং, পরিখ্যা লাকপা মতমদা, ঐনা নহা ওইরিবা মরুপশিংগা লোইননা ‘পরিক্সা পে চর্চা’ পাংথোকই। হৌজিক্তি পরিখ্যা লোইনখ্রে। স্কুলশিংদা ক্লাসশিং অমুক হৌনখ্রে। মসিগী মতুংদা কালেনগী ছুতিশু লাক্লগনি। অঙাংশিংনা মসিবু খৌরাংনা ঙাইনৈ। ঐশু অঙাং ওইরিঙৈগী মতম নিংশিংলকই, মতম অসিদা ঐনা মরুপশিংগা লোইননা নুমিৎ চুপ্পা লাং-খেদুনা লেনখি। অদুবু ঐখোয় কনস্ত্রক্তিব ওইবা করশু তৌখি লোইননা তমশু তমখি। কালেনগী মতম অসি য়াম্না শাংই অদুনা অঙাংশিংনা তৌবা য়াবা কয়া তৌবগী মতম য়াম্না ফংই। মতম অসি অনৌবা ওবী পাংথোকপগা লোইননা ঈসাদা য়াওজবা তৌবা ঙম্বা কয়া থিদোকপা য়াবা মতম্নি। অঙাংশিংগীদমক্তা প্লেতফোর্ম কয়া ৱাত্তনা লৈরি। মদুদগী মখোয়না তম্বা য়াবা কয়া তম্বা য়াগনি।
খুদম ওইনা হায়রবদা, সংস্থান অমনা তেক্নোলোজী কেম্প পাংথোকপা তারবদি, অঙাংশিংনা মদুদগী এপ শেম্বগা লোইননা ওপন সোর্স সোফৱেয়রগী মতাংদা খঙবা য়াগনি। মসিদা নত্তনা এনভাইরনমেন্তকী, থিয়েতরকী. লীদরশিপকী তোঙান-তোঙানবা কোর্স পাংথোক্নরি। মসিদা অঙাংশিংশু শরুক য়াবা য়াগনি। স্পীচ, দ্রামানচিংবা কয়াশু তম্বীবা স্কুল কয়া অমশু লৈরি। লোইননা কালেন ছুতি মতম অসিদা ভোলন্তীবর এক্তিবিতী কয়াদশু শরুক য়াবা য়াই। স্কুল, সংস্থান, সাইন্স সেন্তরশিংনা সম্মর এক্তিবিতীশিং পাংথোক্নরবদি, #MyHolidays তা শিয়র শোইদনা তোবীয়ু। মসিদগী লৈবাক শিনবগী অঙাংশিং অমশুং মমা=মপংসিংনা তোরিবশিং অসিগী মতাংদা খঙবা ঙমগনি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং, ঙসি ঐনা মাই-ভারতকী অখন্নবা কেলেন্দর অসিগী মতাংদা ৱাফম খরদং থম্বা পাম্মি, মসি হন্দক্কী সম্মর ভেকেসন অসিগীদমক্তা শেমজবনি। কেলেন্দর অসিগী কোপী অমা ঐগী মাংদা হৌজিক লৈরি। কেলেন্দর অসিদা য়াওরিবা অখন্নবা খোংথাং খরা হায়জগে। মাই-ভারতকী স্তদী তুরদগী অদোম্না ‘জন ওসাধি কেন্দ্রনা’ মতৌ করম্না থবক করম্না পাংথোকপগে হায়বা খঙবা ঙমগনি। অদোম্না ভাইব্রেন্ত ভিলেজ অভিয়ানগী শরুক অমা ওইদুনা ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংসিংগী নুংঙাইরবা এক্সপরিয়েন্স অমা লৌবা য়াগনি। মসিগা লোইননা কলচর অমশুং স্পোর্তস এক্তিবিতীশিংদ শরুক য়াবা য়াগনি অমদি অম্বেদকর জয়েন্তিগী পদয়াত্রাদা শরুক য়াদুনা সংবিধানগী ভেল্যু মীয়ামদা শন্দোকপা য়াগনি।
অঙাংশিং অমসুং মখোয়গী মমা-মপাশিংনা মখোয়গী ছুতিগী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু #HolidayMemories তা শোইদনা শিয়র তৌবীয়ু। অদোমগী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু মথংগী ‘মন কী বাত’তা হাপ্নবা হোৎনজগে।
ঐগী নুংসিজরবা ইরৈচাশিং, কালেনগী মতম হেক লাকপগা, সহর, খুঙ্গংশিংদা ঈশিং য়োকশিনবগী শেম-শাবা হৌনরক্লগনি। স্তেত কবাদা ৱাতর হারবেস্তিংগা মরি লৈনবা থবকশিং খোংজেল য়াংনা পাইখৎনরি। জল শক্তি মন্ত্রালয় অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিংনা মাইকৈ অসিদা থবক কয়া পাইখৎনরি। লৈবাক অসিদা পাত, চেক দামশিং, বোরৱেল রিচার্জ অমসুং কম্যুনিতী সোক পিতশিং লিশিং লিশিং শেমগৎপগী থবক পাইখৎলি, চহি খুদিং তৌবগুম্না হন্দকশু ‘কেচ দ রেন’ কেমপেন পাইখৎনবা শেম-শাবা লোইরে। কেমপেন অসি লেঙাক্কী নত্তে, মীয়ামগীনি, ইশিং য়োকশিনবদা মীপুম কুদিংমক্কী থৌদাং হেনগৎহন্নবা জল সঞ্চয়-জন ভাগিদারি কেমপেনশু পাইখৎলি।হোৎনজরিবশিং অসি মহৌশাদগী ফংবা রিসোর্সশিং ঐখোয়না তুংগী মীরোলদা তেক্ত-কাইদনা শিন্নরম্নবনি।
মরুপশিং, নোংগী ঈশিংবু য়োকশিন্দুনা থম্লবদি, ঐখোয়না ঈশিং অরেম্বদা মাংহন্দে। হৌখিবা চহি খরদগী খোংজংসিংদা লৈবাকসিগী মফম কয়াদগী মীওই কয়ানা শরুক য়াদুনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক কয়া তৌরি। হৌখিবা চহি ৭-৮ সিদা অনৌবা শাবা তেঙ্কী, পুখ্রিশিং অমদি অতৈ ঈশিং থমফমশিংদা ঈশিং ক্যুবিক মিতর বিলিয়ন ১১ য়োকশিনবা ঙম্লে। অদোম্না ঈশিং ক্যুবিক মিতর বিলিয়ন ১১ অসি কয়া য়াম্না য়াম্বনো খঙনিংলমগনি।
মরুপশিং, ভাক্রা নাঙ্গাল দামদা ঈশিং নিক নিক লাওনা লৈবদুগী ফোতো ময়াম্না উবীরম্লগনি। ঈশিং অসিনা গোবিন্দা সাগর পাত শেম্লিবনি। পাত অসিগী শাংবসি কিলোমিতর ৯০দগী হেল্লি। পাত অসিদফাওবা ঈশিং ক্যুবিক মিতর বিলিয়ন ৯-১০দগী হেন্না তুংবা ঙমদে। শুপ্নতগী ক্যুবিক মিতর বিলিয়ন ৯-১০! অদুবু লৈবাক মীয়াম্না তপ্না-তপ্না হোৎনদুনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা ঈশিং ক্যুবিক মিতর বিলিয়ন ১১ তুংশিন্নবা হোৎনখি- মসি তাবদা নুংঙাইত্রা!
মরুপশিং, হিরম অসিদা কর্নাতকাগী গরক জিলাগী মীয়াম্নশু অচৌবা থৌদাং লৌবীরি। চহি খরগী মমাংদা মফম অসিগী খুঙ্গং অনিগী পাংতশিং পুমকং কংখ্রে। শা-উচেক্নফাওবা থক্ননবা ঈশিং ফংখিদে। তপ্না-তপ্না পাত অদু নাপী-শিংনাংনা কুপশিন্দুনা পিকথনখ্রে। অদুবু খুঙ্গংগী মীওই খরনা মদুবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা ৱারেপ লৌরদুনা থবক পাইকৎখি। হায়নবা লৈ, ‘পাম্বু পাম্লদি লম্বি অমহেক্তা লাকই’। খুঙ্গংগী মীয়াম্না হোৎনরিবদু উবদা, অকোইবদা লৈবা সোসিয়েল ওর্গনাইজেশনশিংনশু মতেং পাংশিল্লকখি। ময়াম পুন্দুনা লৈখোম-লৈনাং, নাপি-শিংবী ময়াম অদু শেংদোক্লে, মতম খরগী মতুংদা পাত লৈরম্বা মফম অদু লোইনা নাল্লে। হৌজিক মীয়াম্না নোং তাবা ঙাইদুনা লৈরে। মসি তশেংনমক ‘কেচ দ রেন’ কেমপেনগী অচৌবা খুদম অমনি।। মরুপশিং, ময়ামশু অসিগুম্বা খোংজং অসিদা শরুক য়ানবা হোৎনবীয়ু। মীয়ামগী ঈহৌ খোংজং অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিন্ননবা পোরম য়াৎপীয়ু। লোইননা ময়াম্না নিংশিংবীগদবা অমনা, ঙম্লবদি কালেনগী মতমদা, য়ুমগী মমাংদা চফুদা আইংবা ঈশিং হাপ্তুনা থম্বীয়ু। য়ুমথক নত্রগা বেরেন্দাহদা উচকশিংগীদমক্তা ঈশিং থম্বীয়ু। অফবা থব অসিনা অওম্বু কয়াম নুংঙাইহনবগে হায়বদু য়েংবীয়ু।
মরুপশিং, হৌজিক অসি ‘মন কী বাত’না শিংনবা ময়াম্বু মায়োক্নবগী অমদি থৱাই হাপ্পগী ৱা ঙাক্তনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা পাংথোকখিবা খেলো ঈন্দিয়া পেরা গেম শান্নরোইশিংনা, মখোয়গী থৱাই য়াওবা অমদি মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অদুনা ময়াম্বু ঙক্নহনখি। মসিদগী পেরা স্পোর্তস অসি মীয়াম্না কয়া য়াম্না পাম্নবগে হায়বদু উবা ফংলে। মসান্না অসিদা শরুক য়ারুবা শান্নরোইশিং অদুবু মখোয়না উৎখিবা শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং অদুগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। হরিয়ানা, তামিল নাদু আমসুং য়ু.পি.গী শান্নরোইশিংবু অহানবা, অনিশুবা অমদি অহুমশুবা মফম ফংবগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মশান্না অসিদা ঐখোয়গী দিব্যাং শান্নরোইশিংনা জাতিগী রেকোর্দ ১৮ থম্বা ঙম্লে। মসিগী মনুংদা নুপী শান্নরোইগী মিং য়াওরি। খেলো ইন্দিয়া পেরা গেম্স অসিদা সনাগী তকমান ফংলকখিবা আর্ম রেস্তলর জোবী মেথ্যুনা ঐঙিন্দা চিথি ইরকখি। মদুগী মতেক খরা পারগা তাহঞ্জগে। মহাক্না অসুম্না ইরকখি-
“তকমান ফংবা হায়বসি থোইদোক্না নুংঙাই, অদুবু ঐখোয়না শিংনরিবসি শুপ্নগী পোদিয়ম ফাওবদং লেপ্নবগী পান্দম অদু নত্তে। ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী লান্থেংনরি। পুনশিসিনা চাংয়েং কয়া তৌরি… মী খরতনি মসিবু খঙবীরিবসি। পুম্নমক অসি ওইদুনশু ঐখোয়না থৌনা ফনা মাংদা চংশিল্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মঙলান অদুবু মঙফাওননবা হোৎনরি। ঐখোয় কনাদগীশু হন্থদে হায়বা ইশানা থাজৈ।”
ৱাহ! জোবী মেথ্যু অঙকপনি! ওন্থোক্না ফজনশু ইখ্রে। চিথি আসিগীদমক্তা অদোম্বু থাগৎচবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না জোবী মেথভু অমদি দিব্যাং মরুপশিংদা হায়নিংবদি, নখোয়গী হোৎনবসিনা ঐখোয়দা অচৌবা ঈথিল অমা পীরি।
মরুপশিং, দিল্লীদা পাংথোকখিবা অচৌবা মীফম অমনা অচৌবা ঈথিল অমা পীরি। ইন্নোভেতিব আইদিয়া অমা ওইনা ফিত ঈন্দিয়া কার্নিবল শিন-লাংখি। মসিদা তোঙান-তোঙানবা মফমদগী চাউরাক্না মীওই লিশিং ২৫ রোম্না মসিদা শরুক য়াখি। অপুনবা মীৎয়েংদা, মসিগী পান্দমদি ফিত ওইনা লৈবা অমদি ফিতনেসকি মরমদা মীয়ামদা মীৎ-নাকোং শিংহনবা অসিনা। থোরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংনা মখোয়গী মশা-মউ ফবগা লোইননা অফবা চিঞ্জাক্কী মরমদশু মীয়ামদা খঙহনখি। ময়ামশু ইশা-ইশানা লৈরিবা মফমদা অসিগুম্বা কার্নিবল অসি পাংথোক্নবা হোৎনবীয়ু। মতাং অসিদা মাই-ভারতনা ময়ামগী মতেং পাংবা ঙমগনি খল্লি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী মৈহৌরোলদগী লৈরক্লবা মশান্নশিং অসি হৌজিক্তি পোপুলর কলচরগী শরুক অমা ওইনা ময়াম্না লৌনরে। অফাওবা রেপ্পর হনুমান কাইন্দবু ময়াম্না খঙনরম্লগনি। মহাক্কী ইশৈ “রন ইত অপ” অসি ময়াম্না য়াম্না পাম্নরি। মসিদা কালারিপায়ত্তু, গতকা অমদি থাং-তানচিংবা ঐখোয়গী মৈহৌরোলদগী লৈরক্লবা মার্সিয়েল আর্ত অসি য়াওরি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না হনুমানকাইন্দবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। মহাক্না ঐখোয়গী মার্সিয়েল আর্তপু মালেমগী মীয়ামদা শক তাক্লি।
এগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, থা কুদিংগী ঐহাক্না MyGov অমদি NaMo এপতা ময়ামদগী মেসেজ কয়া ফংলি। খরনা থমোইদা তিং পাল্লি, খরনা মদু পারুরগা চাউথোকচবা ফাওজৈ। অয়াম্বা মতমদা মেসেজশিং অসি ঐখোয়গী চৎন-লোনচৎ অমদি চৎন-পরিংগী মরমদা অঙকপা ফংনা কান্নবা ফংলি। হন্দক ঐহাক্না থমোইদা তিং লাওইবা মেসেজতু মবামদা শিয়র তৌজগে।
বনারসতগী অধর্বা কাপুর, মুম্বাইদগী আর্য়াশ লীখা অমদি অত্রে মাননা হন্দক্কী মোরিসিয়স খোংচৎকী মরমদা ইবীরকই। মখোয়না ইবীরকই মদুদি খোংচৎ অদুদা “গীত গাৱাই”গী পর্ফোর্মেন্স অদু য়াম্না নুংঙাইখি। নোংপোক উত্তর প্রদেশ অমদিং বিহারদগী লাকপা চিথিশিংনা মসিগী ৱাখল্লোনশিং অসি উবা ফংই।
মরুপশিং, ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌরকফমগা চেৎনা মরি লৈনরবদি, অচৌবা নোংলৈ কয়া লাক্লবশু ফুক্তৎপা ঙম্লোই। খন্দুনা য়েংবীয়ু, চাউরাক্না চহি ২০০গী মমাংদা, ভারত্তগী মোরিসিয়সতা থবক শুবা মীওই কয়া পুখি। তুংদা করি ওইগদগে হাববসি কনানা খঙগনি অদুবু মতমগী মতুং ইন্না মখোয় মফম অদুদা খুন্দা লৈতাখ্রে। মখোয়না মোরিসিয়সতা মশাগী হৌরকফম চৎন-লোঞ্চতপু ঙাক্না থমদুনা, ময়ামগী মফমদা শক তাকচরি। মসি মোরিসিয়সকী ৱাফমদ নত্তে গুয়ানাদসুনি, মফম অদুগী চৌতাল পর্ফোর্মেন্স অদুনা ঐহাকপু য়াম্না শুমহৎখি।
মরুপশিং, ঐহাক হৌজিক ময়ামদা খোঞ্জেল অমা তাহঞ্জগে।
#(ক্লিপ)#
অদোম শোইদনা খনবীরমগনি, মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ৱাফম্নি হায়না অদুবু অদোম অশেংবসি খঙলবদি ঙকপা শোইদনা ফাওগনি। ৱাফম অসি ফিজিগী মতাংদনি। ফিজিগী য়াম্না মমিং লৈরবা ‘ফাগৱা চৌতাল’গী ৱাফম্নি। অতাবা খুদিংদা থৌনা অমা হাপ্পগুম থোক্লিবা অদুগুম্লবা ইশৈ-নোংমাইগী ওদিয়ো অমা ময়ামদা তাহন্নবগী তাঞ্জা অমা লৌজগে।
#(ক্লিপ)#
ওদিও অসি সুরিনামগী চৌতালগীনি। থৌরম অসিবু তি.ভি.দা মীৎয়েং তাবীরিবা ইরৈবাকচাশিংনা সুরিনামগী রাস্ত্রপতি অমদি ঐগী মরুপ চান সান্তোক্কীনা থৌরম অসিবু নুংঙাইনা মীৎয়েং তারি। অসিগুম্বা ইশৈ অমদি মীফমশিং অসি ত্রিনিদেদ অমদি তোবাগোদা অদুক্কী মতিক মমিং চৎলি। হায়রিবা লৈবাকশিং অসিদা মীয়াম্না রামায়ন য়াম্না ফজনা পানৈ। মফম অসিদা ফাগুৱা য়াম্না মমিং চৎলি, অদুগা অমনা ভারতকী কুম্মৈ-হরাও কয়াশু য়াম্না থৱাই য়াওনা পাংথোকই। মফমসিগী ইশৈশিং, ভোজপুরি, অৱধি নত্রগা য়ানসিন্নবা লোলনচিংবা শিজিন্নৈ; অদুগা মরক-মরক্তা ব্রজ অমসুং মাইথিলিশু শিজিন্নৈ। লৈবাকশিংসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবীবু মশক থোক্না লৈহলজলিবা মখোয়শিংসিবু য়াম্না থাগৎচনিংঙি।
মরুপশিং, মালেমসিদা ভারতকী জগোই, কলা, নাত, ইশৈবু য়োকখৎপগী অমত্তা ঙাইরবা পান্দম থমদুনা থবক-থৌরম কয়া পাইখৎলিবা- ‘সিঙ্গাপুর ইন্দিয়ন ফাইন আর্ত সোসাইতী’শু অমনি। লমসিদা চহি ৭৫ মপুং ফারবা সংস্থান অমনি। হিরমসিগা মরি লৈননা পাংথোকখিবা থৌরম অমদা, সিঙ্গাপুরগী রাস্ত্রপতি, শ্রীমান থার্মান শনমুগারত্নমনা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াখি। মহাক্না সংস্থান অসিবু য়াম্না থাগৎপীরম্মি। ঐহাক্না তীমসিবু য়াইফ-মাঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং, ‘মন কী বাত’তা সমাজকী ওইবা হিরম কয়াগা লোইননা লৈবাক প্রজাদা ফংহনবা খুদোংচাবা ময়ামগী মরমদা খন্ন-নৈনজৈ। হন্দক্কী ‘মন কী বাত’তদি লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্না মায়োক্নগদবা ৱাফম অমা থমজগে। ৱাফমসি ‘তেক্সতাইল ৱেস্ত’কী মতাংদনি। অদোম্না মসি তাবীরবা মতুংদা খনবীরমগনি, তেক্তাইল ৱেস্ত করি-করম্বা ৱাফম ওইরবা?
তেক্সতাইল ৱেস্ত অসি ঙসিদি মালেমগী ওইনা অচৌবা ৱাহং অমা ওইনা পুক্নিংদা চিংনবা ফাওহল্লিবা ৱাফম অমা ওইহল্লে। মীয়াম্না চাউখৎলকপগী মতুং ইন্না পঋতিবী পুম্বদা মন্থরবা ফিজোলশিংবু অনৌবা ফিজোলশিংনা য়াম্না থুনা মহুৎ শিন্তোক্নবনা অয়াম্বনি। অদুবু অমনবা শেৎপীদ্রবা ফিজোলশিং অদুবুনা কমাইনা তৌবা? মসিবুনি ঐখোয়না তেক্সতাইল ৱেস্ত হায়না খঙনরিবসি। গ্লোবল রিসর্চকী মতুং ইন্না চাদা শরুক অমদগী তানা তেক্সতাইল ৱেস্ত অসি অনৌবা ফিজোলদা রিসাইকল তৌই। ভারতনা তেক্সতাইল ৱেস্ত পুধোকপগী লমসিদা অহুমশুবা লৈবাক ওইরি। মসিনা তাকপদি, তেক্সতাইল ৱেস্তসি ঐখোয়গী লৈবাক্তগী চাং য়াম্না ৱাংনা থোক্লকই হায়বনি। অদুবু থাগৎনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনা মসিগী শিংনবশিং অসিবু মায়োক্ননবগীদমক্তা ভারতকী স্তার্তঅপ কয়া অমনা তেক্সতাইল রিকোবরি ফেক্তরীশিংদা থবক পাইখৎলক্লি।
তীম কয়া অমনা অমোৎপশিং খুনবগী থবক তৌরিবা ইচিল-ইনাওশিংবু গ্যান তাহন্নবগী থবক কয়া অমা পাইখৎলি। মসিদ নত্তনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা সস্তেনএবল ফেশন য়োকখৎননবা কন্না হোৎনজরি। অমনবা পোৎলম ফিরোল, কোংউপ্নচিংবশিং রিসাইকল তৌরগা মদুগী মথৌ তারিবা লৈত-লাইরশিংদা পীবীরি। ‘সার্কুলর ফেশন ব্রান্দশিং’বু মমিং চৎহন্নবা সংস্থানশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনরি। অনৌবা অনৌবা রেন্তেল প্লেতফোর্মশিংগী মতেংনা দিজাইনর ফিশিং মীয়ামদা শান্দোক্তুনা ফংহল্লি। সংস্থান খরনা অমনবা ফিরোলশিংবু খোমজিন্দুনা অমুক শিজিন্নবা য়াননবা অমুক শেমজিল্লি অদুগা লৈত-লাইরশিং কয়াদশু ফংহল্লি।
মরুপশিং, তেক্সতাইল ৱেস্তশিংগা লান্থেংনবদা মাইপাক্লবা সহরশিংগী মনুংদা তেক্সতাইল রিসাইক্লিংগী গ্লোবল হব ওইরক্লিবা হরিয়ানাগী পানিপত অমদি বেঙ্গলুরুনা ইন্নোভেতিব ওইবা তেক সোল্যুসনশিংগা লোইননা মশাবু মশক তাক্লি। তেক্সতাইল ৱেস্তকী শরুক তঙখাই অমদি মসিদা খোমজিল্লিবনি। অসিগা চপ মান্ননা তামিল নাদুগী তিরুপুর ৱেস্তৱাতর ত্রীৎমেন্ত অমসুং নিন্যুৱেবল ইনর্জীগী খুত্থাংদা তেক্সতাইল ৱেস্ত মেনেজমেন্ততা শরুক য়ারি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, হকচাং ফবগা লোইননা, কাউন্তকী য়াম্না চাউরবা রোল অমা লাক্লি। নোংমদা ঐখোয়না খোংথাং কয়া চৎপগী কাউন্ত, নোংমদা কেলোরী কয়া চাবগী কাউন্ত, কেলোরী কয়া চৎখিবগী কাউন্ত…. কাউন্ত কয়া অসিগী মরক অসিদা অতোপ্পা কাউন্ত দাউন অমশু হৌগদৌরে। মদুদি ইন্তরনেস্নেল য়োগ দেগী কাউন্তদাউননি। য়োগগী নুমিৎ পালন তৌগদবা নুমিৎ ১০০ ফাজিল্লক্ত্রবনি। অদোম্না অদোমগী পুনশিদা য়োগ অমুক্তা তৌবীদ্রিবা ওইরবশু হন্দক্তি অমুক্তং শোইদনা শরুক য়াবীয়ু। চহি ১০গী মমমাংদা ২০১৫গী জুন ১১দা অআনবা ইন্তরনেস্নেল য়োগ নুমিৎ পালন তৌবা হৌনরকখিবনি। নুমিৎ অসিদগী হৌরগা মীওইবা খুনাইগীদমক্তা ভারতকী মাইকৈদগী তাংলবা খুদোল অমা ওইজরিবা য়োগনি। খুদোল অসিনা তুংদা লাক্কদবা মীরোলদশু য়াম্না কান্নবা শিদ-হিদাক অমগুম থোক্লগনি খল্লি। ‘য়োগ ফোর ৱান অর্থ ৱান হেল্থ’ হায়বদি য়াওগগী মতেংনা মালেম পুম্ববু মশা-মউ ফবা, তিঞ্জং-কাইজংদবা হায়না হন্দক চহিগী ২০২৫গী ওইনা থীমসিদা বুমফম ওইদুনা য়োগ নুমিৎ পালন তৌজগনি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী য়োগ অমদি য়েলঔঙৈদগী শিজিন্নরক্লবা হিদাক-লাংথকশিংগ মতাংদা মালেম শিনথুংনা খঙনিংবা হেনগৎলকপা অসি ঐখোয়গী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাইনি। নহা কয়া অমনা য়োগ অমদি আয়ুর্বেদবু ৱেলনেসকী মতিকচারবা পাম্বৈ অমা ওইনা শাগোন্নদুনা চৎলি।
খুদম ওইনা চিলে হাবরিবা সাউথ অমেরিকা লৈবাক অসিদা আবুর্বেদ অসি য়াম্না পাম্নবা অমা ওইরক্লি। মমাংগী চহিদা ঐনা কোইবা চৎলুবদা, চিলেগী প্রেসিদেন্তকা উনরকখি। আয়ুর্বেদকী পোপুলেরিতীগী মতাংদা য়াম্না কুপ্না ৱারি শানরকখি। ‘সোমোস ইন্দিয়া’ হায়রিবা তীম অমগী মতাংদা ঐ পাউ তারকখি। স্পেনিশতা মসিগী ৱাহন্থোক্তি, ঐখোয় ইন্দিয়ন্নি হায়বনি। তীম অসিনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা য়োগ অমদি অয়ুর্বেদপু হেন্না প্রোমোত টৌনবা হৌৎনৈ। অনা-লাইয়েং চত্থবদা নত্তনা এজুকেস্নেল প্রোগ্রামদশু মাই ওনশিনবনা তীম অসিগী মরুোইবা পান্দম্নি। অয়ুর্বেদগা য়োগগী মরি লৈনবা ৱাফমশিং স্পেনিশ লোলদা হন্দোক্নবা মখোয়না হোৎনৈ। হৌখিবা চহিদা তোঙান-তোঙানবা থৌরম অমদি কোর্সশিংদা চাউরাক্না মীওই লিশিং ৯ লোম্না শরুক য়াখি। তীম অসিগা মরি লৈনবা মীপুম খুদিংমকপু মখোয়গী ওৎনজমনগীদমক্তা য়াম্না থাগৎলি।
ঐগী নুংশিজরবা মরুপশিং, ‘মন কী বাত’তা হৌজিক য়াম্না নুংঙাইবা ৱাহং অমা হংজগে! লৈশিংগী খোংচৎকী মতাংদা অদোম ৱাখল খনবা ঙমব্রা? লৈ পাম্বীশিংদা শাৎলিবা লৈশিংনা লাই খুরমফম মন্দির ফাওবা য়োরকই, লৈ খরদি য়ুম-কৈবু লৈতেংহল্লি, খরা অমনা পর্ফ্যুম ওনখিদুনা মফম খুদিংমক্তা মাগী নুংশিরবা লৈনম য়েল্লি। অদুবু ঙসিগী তোঙান খোংচৎ অমগী মতাংদা ঐ পাউদমজগে। ময়াম্না মহুৱা হায়রিবা পাম্বি অসিগী লৈগী মতাংদা তাবীরম্লগনি। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী ত্রাইবল কম্যুনিতীগী মীওইশিংনা লৈ অসিগী মরুওইবসি নিংথিজনা খঙই। মধ্য প্রদেশকী চিন্দৱারা জিলাদা, মহুৱাগী লৈদগী কুকীজ শেম্মি। রাজাহকোহ খুঙ্গংদা মচিল-মনাও নুপী মরিনা পুন্না হোৎনদুনা কুকীজ অসি হৌজিক্তি মীয়াম্না য়াম্না পাম্বা হায়বদু ওইরে।
মখোয়গী থৱাই য়াওজবা, মতিং লৈনা ধবক শুবদু উবদা অচৌবা কমপনী অমনা মখোয়বু ফেক্রীদা থবক তৌননবা ত্রেনিং পীখি। মখোয়দগী ইন্সপাইয়র ওইদুনা, খুঙ্গংগী নুপী কয়া অমশু মখোয়গী মতুং ইল্লক্লি। মখোবনা শেম্বা কুকীশিং অদু মীয়াম্না পাম্নবগী চাং য়াম্না হেনগৎলক্লি। তেলঙ্গনাগী অদিলাবাদ জিলাদশু মচিল-মনাও নুপী অনিনা মহুৱাগী লৈদগী অনৌবা চাংয়েং তৌখ্রে। মখোয়না তোঙান-তোঙানবা চানবগী মখল-মথেল শেম্মি, মীয়াম্নশু য়াম্না পাম্নৈ।
মরুপশিং, য়াম্না তোপ-তোপ্পা নিংথিরবা লৈ মখল অমগী মতাংদা অমুক হায়জগে। লৈ অদুগী মমিং ‘কৃষ্ণ কমল’ কৌই। গুজরাতকী এক্তা নাগরদা লৈবা স্তেচু ওফ বুনিতী অদোম য়েংবা চৎলুরব্রা? স্তেচু ওফ লিবর্তীগী অকোইবদা কৃষ্ণ কমল অসি অদুক্কী মতিক য়াম্না উবা ফংগনি। লৈ অসিনা লম কোইবা লাকপা ময়ামগী থমোই শুমহৎলি। এক্তা নাগরগী আরোগ্যা ৱন, এক্তা নর্সরী, ৱিস্বা ৱন অমদি মিয়াৱাকি উমংগী লৈশিং অসিনা মীয়ামগী মীৎয়েংফম ওইহল্লি। অদোমশু অদোমগী মফমদা অসিগুম্বা নিংথিরবা লৈগী খোংচৎকী ৱারি ঐঙোন্দা ইদুনা খঙহনবীরকউ।
ঐগী নুংশিরবা মরুপশিং, হান্নগুম অদোমগী ৱাখল, অদোম্না থেংনরকপা অমদি খঙজবা ময়াম অদুবু শিয়র তৌবীয়ু। অদোমগী অনকপদা থোক্লিবশিং, য়েংবদা ইচম-চম্বা মাল্লগনি অদুবু কনাগুম্বা অমগীদি অদু য়াম্না অঙকপা ওইনা থোকপা অমদি অনৌবা থৌদোক ওইনা থোকপা য়াই। মথংগী থাদা ওইনা থেংনরসি অমসুং ইরৈবাকচাশিংগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা ৱারি কয়া অমগী মতাংদা অমুক ৱারি শাসি। ময়াম্বু হন্না হন্না থাগৎচরি, খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 120th Episode of ‘Mann ki Baat’ on 30.03.2025
30 MAR 2025 11:41AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today, on a very auspicious day, I have got the opportunity to talk to you through ‘Mann Ki Baat’. Today is the Pratipada Tithi of the Shukla Paksha of the Chaitra month. Chaitra Navratri is beginning from today. The Indian New Year is also commencing from this day. This is also the start of Vikram Samvat 2082. At the moment, I have many of your letters in front of me. Some are from Bihar, some from Bengal, some from Tamil Nadu & some from Gujarat. In these, people have expressed their inner most thoughts in a very interesting way. Many letters also comprise good wishes and congratulatory messages. But today I feel like sharing some messages with you –
Prime Minister (Sarvarigu Yugadi Habbadaa Shubhaashegadu) – Happy Ugadi festival to all
The next message is –
Prime Minister (Andariki Ugadi Shubhaakaankshalu) – Happy Ugadi festival to all
Now in another letter it is written –
Prime Minister (Saunsaar Paadvyaachi Parbi) – Greetings on Saunsaar Padwa
Inscribed in the next message is –
Prime Minister (Gudipaadwya Nimitta Haardik Shubhechhaa) – Heartiest greetings on the occasion of Gudi Padwa
One of our friends has written –
Prime Minister (Illaavarakkum Vishu Aashamshagal) – Happy Vishu festival to all
Another message is –
Prime Minister (Inniy Puttaand Nalla Vaazhathukkal) – Happy New Year to all
Friends, you must have understood that the messages have been sent in different languages. But do you know the reason behind this? This exactly is the special thing that I want to share with you today. New Year is starting today and during the next few days in different states of our country. And all these messages are of greetings for New Year and various festivals. That is why people have sent me greetings in different languages.
Friends, today the festival of Ugadi is being celebrated with great fervour in Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana. Today itself, Gudi Padwa is being celebrated in Maharashtra. In our country full of diversity, during the next few days, in different states, 'Rongali Bihu' will be celebrated in Assam, 'Poila Boishakh' in Bengal, 'Navreh' in Kashmir. Similarly, between 13th and 15th April, there will be joyous celebration of festivals in different parts of the country. There is an atmosphere of excitement about this too and the festival of Eid is also there. That means this whole month is of festivals; of festivities. I extend my greetings to the people of the country on these festivals. These festivals of ours may be in different regions, but they show how unity is woven into the diversity of India. We have to keep reinforcing this spirit of unity, on our way ahead.
Friends, at the advent of exams, I have a discussion, 'Pariksha Pe Charcha', with young friends. Now the exams are over. In many schools, preparations are on to resume the classes. After this, summer vacations are also round the corner. Children eagerly await this time of the year. I am reminded of my childhood days when my friends and I used to play one prank or the other all day long. But simultaneously, we used to do something constructive and learn too. Summer days are long and children have a lot to do during the time. This is the time to inculcate a new hobby as well as hone your skills. Today, there is no dearth of platforms for children where they can learn a lot.
For example, if an organization is running a technology camp, children can learn about open-source software along with developing apps. Be it environment, be it theatre or be it leadership, courses on various subjects are being conducted... they can join them as well. There are many schools that teach speech or drama, which are very useful for children. Apart from all this, you also have the opportunity to join volunteer activities and service endeavours going on at many places during these holidays. I specially urge you regarding such programs… If any organisation, school or social institution or science centre is organising such summer activities, do share it with #MyHolidays. This will help children and their parents from across the country to get information about these easily.
My young friends, today I would also like to discuss with you the special calendar of MY-Bharat, which has been prepared for this summer vacation. At the moment, copy of this calendar is kept in front of me. I want to share some unique efforts through this calendar. For example, in the study tour of MY-Bharat, you can know how our 'Jan Aushadhi Kendras' function. You can undergo a unique experience in the border villages by becoming a part of the vibrant village campaign. Along with this, you can definitely become a part of the cultural and sports activities there. At the same time, by participating in the padyatra on Ambedkar Jayanti, you can also spread awareness about the values ​​of the Constitution.
I specially urge children and their parents as well to share their holiday experiences with #HolidayMemories. I will try to include your experiences in the upcoming ‘Mann Ki Baat’.
My dear countrymen, as soon as the summer season approaches, preparations for saving water begin in many cities and villages. In many states, works related to water harvesting and water conservation have gained new momentum. The Ministry of Jal Shakti and numerous NGOs are working in that direction. Thousands of artificial ponds, check dams, borewell recharge and community soak pits are being constructed in the country. Like every year, this time too, preparations have been made on a war footing for the ‘catch the rain’ campaign. This campaign too, is not of the government… but of the society, of the Janata-Janaardan; the people. Jal Sanchay-Jan Bhagidari Abhiyan is also being run to connect more and more people with water conservation. The endeavour is to safely pass on the natural resources that we have, to the next generation.
Friends, by conserving raindrops, we can save a lot of water from getting wasted. Over the last few years, under this campaign, unprecedented tasks related to water conservation have been undertaken in many parts of the country. I will give you an interesting figure. During the last 7-8 years, over 11 billion cubic metres of water has been conserved through newly built tanks, ponds and other water recharge structures. You must now be wondering how much 11 billion cubic metres of water is?
Friends, you must have seen the pictures of the water that gets accumulated in the Bhakra Nangal dam. This water forms the Govind Sagar lake. The length of this lake is more than 90 kilometres. Even in this lake, not more than 9-10 billion cubic metres of water can be conserved. Only 9-10 billion cubic metres! And the countrymen, through their tiny efforts, have managed to conserve 11 billion cubic meters of water in different parts of the country - isn't that a great effort!
Friends, in this direction, the people of Gadag district of Karnataka have also set an example. A few years ago, the lakes of two villages dried up completely. There came a time when there was no water left even for the animals to drink. Gradually, the lake got covered with weeds and bushes. But some villagers decided to revive the lake and started working on it. And as they say, 'where there is a will there is a way'. Noticing the efforts of the villagers, the social organizations in the vicinity also joined them. All of them, together cleaned the garbage and mud and after some time the lake area became completely clean. Now people are waiting for the rainy season. Indeed, this is a great example of the 'catch the rain' campaign. Friends, you can also join such efforts at the community level. You must make a plan from now on to take this mass movement forward, and you have to remember one more thing. If possible, keep cold water in an earthen pot in front of your house during summers. Keep water for birds on the roof of the house or even in the verandah. See how blessed you will feel after doing this punya karma (pious deed).
Friends, in 'Mann Ki Baat' we will now talk about adding wings to your zeal… About displaying passion despite challenges. In the Khelo India Para Games that concluded a few days ago, the players surprised everyone with their dedication and talent, once again. This time more players participated in these games than earlier. This shows how popular Para Sports is becoming. I congratulate all the players participating in the Khelo India Para Games for their sterling efforts. My best wishes for the players of Haryana, Tamil Nadu and UP for securing the first, second and third positions, respectively. During these games, our divyang players also set 18 national records. Out of which 12 were in the name of our women players. Arm wrestler Joby Mathew who won a Gold Medal in this year's Khelo India Para Games has written a letter to me. I would like to read out an excerpt of his letter. He has written-
“Winning a medal is very special, but our struggle is not limited to just standing on the podium. We fight a battle every day. Life tests us in many ways… very few people understand our struggle. Despite this, we move forward with courage. We work towards fulfilling our dreams. We believe that we are no less than anyone else.”
Great! Joby Mathew, you have written an amazing, wonderful letter. I thank you for this letter. I want to tell Joby Mathew and all our Divyang friends that your efforts are a great inspiration for us.
Friends, another grand event in Delhi has inspired people a lot; filled them with enthusiasm. Fit India Carnival was organized for the first time as an innovative idea. About 25 thousand people from different fields participated in it. All of them had the same goal - to stay fit and spread awareness about fitness. People involved in this event got information related to their health as well as nutrition. I urge you to organize such carnivals in your area as well. MY-Bharat can be of great help to you in this initiative.
Friends, our indigenous games are now becoming a part of popular culture. You all must be knowing the famous rapper Hanumankind. His new song “Run It Up” is becoming quite famous these days. Our traditional Martial Arts like Kalaripayattu, Gatka and Thang-Ta have been included in it. I congratulate Hanumankind that due to his efforts people of the world are getting to know about our traditional Martial Arts.
My dear countrymen, every month I get a lot of messages from you on MyGov and NaMo App. Many messages touch my heart, while others fill me with pride. Many a time, these messages provide unique information about our culture and traditions. This time, I want to share with you the message that caught my attention.
Atharva Kapoor from Varanasi, Aaryash Leekha and Atrey Maan from Mumbai have written about their feelings on my recent visit to Mauritius. They have written that they greatly enjoyed the performance of “Geet Gawai” during this visit. I have felt similar sentiments in many letters received from eastern Uttar Pradesh and Bihar. What I felt during the wonderful performance of Geet Gawai in Mauritius was truly amazing.
Friends, when we stay connected to our roots, no matter how big the storm, it cannot uproot us. Just imagine, about 200 years ago, many people from India went to Mauritius as indentured labourers. Nobody knew what would happen next. But with the passage of time, they settled there. They carved a niche identity for themselves in Mauritius. They preserved their heritage and remained connected to their roots. Mauritius is not the only such example. Last year when I went to Guyana, the Chowtaal performance there impressed me a lot.
Friends, let me now play an audio for you.
#(Clip)#
You must be wondering that this must be about some part of our country. But you will be surprised to know that it is related to Fiji. This is the very popular 'Phagwa Chowtaal' of Fiji. This song and music fills everyone with fervour. Let me play another audio for you.
#(Clip)#
This audio is the 'Chowtaal' of Suriname. The countrymen watching this program on TV can see the President of Suriname and my friend Chan Santokhi Ji enjoying it. This tradition of coming together & singing is also very popular in Trinidad and Tobago. In all these countries, people read Ramayan a lot. Phagwa is very popular here and all Indian festivals are celebrated with full enthusiasm. Many of their songs are in Bhojpuri, Awadhi or mixed language; at times Braj and Maithili are also used. All those who preserve our traditions in these countries deserve appreciation.
Friends, there are many such organizations in the world, which have been working to conserve Indian culture for years. One such organization is – ‘Singapore Indian Fine Arts Society’. This organization, engaged in preserving Indian dance, music and culture, has completed its glorious 75 years. In the program related to this occasion, the President of Singapore, Shriman Tharman Shanmugaratnam Ji was the Guest of Honour. He praised the efforts of this organization. I extend my best wishes to this team.
Friends, in 'Mann Ki Baat', along with the achievements of the countrymen, we often raise social issues as well. Many a time, challenges are also discussed. This time in 'Mann Ki Baat', I want to talk about a challenge that is directly related to all of us. This challenge is of 'textile waste'. You must be wondering, what is this new problem of textile waste?
Actually, textile waste has become a major cause of worry for the whole world. Nowadays, the trend of getting rid of old clothes as soon as possible and buying new ones is increasing all over the world. Have you ever thought what happens to the old clothes that you stop wearing? This becomes textile waste. A lot of global research is being done on this subject. It has come to light in a research that only less than one percent of textile waste is recycled into new clothes… less than even one percent. India is the third country in the world where the maximum textile waste is generated. This means that we also face a huge challenge. But I am happy that many commendable efforts are being undertaken in our country to deal with this challenge. Many Indian start-ups have started working on textile recovery facilities.
There are many such teams that are also working for the empowerment of our ragpicker brothers and sisters. Many young friends are involved in the efforts towards sustainable fashion. They recycle old clothes and footwear and distribute them to the needy. Many items like decorative pieces, handbags, stationery and toys are being made from textile waste. Many organizations are engaged in popularizing the ‘circular fashion brands’ these days. New rental platforms are also coming up, where designer clothes are available on rent. Some organizations collect old clothes, make them reusable and distribute them to the poor.
Friends, some cities are also carving a new identity for themselves in dealing with textile waste. Panipat in Haryana is emerging as a global hub for textile recycling. Bengaluru is also creating a distinct identity for itself with innovative tech solutions. More than half of the textile waste is collected here, which is an example for our other cities as well. Similarly, Tirupur in Tamil Nadu is engaged in textile waste management through wastewater treatment and renewable energy.
My dear countrymen, today along with fitness, count is also playing a big role. Count of the number of steps taken in a day, count of the number of calories eaten in a day, count of the number of calories burnt… amidst all these counts, another countdown is about to begin. The countdown to the International Yoga Day. Now less than 100 days are left for Yoga Day. If you have not yet included yoga in your life, do it now… it is not too late yet. The first International Yoga Day was celebrated 10 years ago on the 21st of June, 2015. Now this day has taken the shape of a grand festival of yoga. This is such a priceless gift from India to humanity, which is going to be very useful for future generation. The theme of Yoga Day 2025 has been kept as 'Yoga for One Earth One Health'. That is, we wish to make the whole world healthy through yoga.
Friends, it is a matter of pride for all of us that today the curiosity about our yoga and traditional medicine is rising, all over the world. A large number of youths are adopting yoga and Ayurveda as an excellent medium for wellness.
For example, there is a South American country, Chile. Ayurveda is rapidly becoming popular there. Last year, during my visit to Brazil, I met the President of Chile. We had a lot of discussions about the popularity of Ayurveda. I have come to know about a team named ‘Somos India’. In Spanish, it means – ‘We are India’. This team has been promoting yoga and Ayurveda for almost a decade. Their focus is on treatment as well as educational programmes. They are also getting information related to Yog and Ayurveda translated into the Spanish language. If we talk about last year alone, about 9 thousand people participated in their myriad events and courses. I congratulate all the people associated with this team for their efforts.
My dear countrymen, now an interesting yet strange question in 'Mann Ki Baat'! Have you ever wondered about the journey of flowers? Some flowers that bloom on trees and plants travel to temples. Some flowers beautify the house, some dissolve in perfume and spread fragrance everywhere. But today I will tell you about another journey of flowers. You certainly must have heard about Mahua flowers. People of our villages and especially the tribal community know very well about its importance. The journey of Mahua flowers in many parts of the country has now embarked upon a new path. Cookies are being made from Mahua flowers in Chhindwara district of Madhya Pradesh. These cookies are becoming very popular due to the efforts of four sisters of Rajakhoh village.
Observing the passion of these women, a big company trained them to work in a factory. Inspired by them, many women of the village have joined them. The demand for Mahua cookies made by them is increasing rapidly. In the Adilabad district of Telangana also, two sisters have carried out a new experiment with Mahua flowers. They make various types of dishes with them, which people like very much. There is also the sweetness of tribal culture in their dishes.
Friends, I want to tell you about another wonderful flower and its name is 'Krishna Kamal'. Have you visited the Statue of Unity in Ekta Nagar, Gujarat? You will see these Krishna Kamal in large numbers around the Statue of Unity. These flowers captivate the tourists. These Krishna Kamal have become the centre of attraction in Arogya Van, Ekta Nursery, Vishwa Van and Miyawaki forest of Ekta Nagar. Lakhs of Krishna Kamal plants have been planted here in a planned manner. If you look around you, you will notice interesting journeys of flowers. Do write to me about such unique journeys of flowers in your area.
My dear friends, keep sharing your thoughts, experiences and information with me as always. It is possible that something may be happening around you which may seem normal, but for others that topic might be very interesting and new. We will meet again next month and discuss those things of countrymen which fill us with inspiration. Thank you very much to all of you, Namaskar.