Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 120th Episode of ‘Mann ki Baat’ on 30.03.2025
30 MAR 2025 11:41AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today, on a very auspicious day, I have got the opportunity to talk to you through ‘Mann Ki Baat’. Today is the Pratipada Tithi of the Shukla Paksha of the Chaitra month. Chaitra Navratri is beginning from today. The Indian New Year is also commencing from this day. This is also the start of Vikram Samvat 2082. At the moment, I have many of your letters in front of me. Some are from Bihar, some from Bengal, some from Tamil Nadu & some from Gujarat. In these, people have expressed their inner most thoughts in a very interesting way. Many letters also comprise good wishes and congratulatory messages. But today I feel like sharing some messages with you –
Prime Minister (Sarvarigu Yugadi Habbadaa Shubhaashegadu) – Happy Ugadi festival to all
The next message is –
Prime Minister (Andariki Ugadi Shubhaakaankshalu) – Happy Ugadi festival to all
Now in another letter it is written –
Prime Minister (Saunsaar Paadvyaachi Parbi) – Greetings on Saunsaar Padwa
Inscribed in the next message is –
Prime Minister (Gudipaadwya Nimitta Haardik Shubhechhaa) – Heartiest greetings on the occasion of Gudi Padwa
One of our friends has written –
Prime Minister (Illaavarakkum Vishu Aashamshagal) – Happy Vishu festival to all
Another message is –
Prime Minister (Inniy Puttaand Nalla Vaazhathukkal) – Happy New Year to all
Friends, you must have understood that the messages have been sent in different languages. But do you know the reason behind this? This exactly is the special thing that I want to share with you today. New Year is starting today and during the next few days in different states of our country. And all these messages are of greetings for New Year and various festivals. That is why people have sent me greetings in different languages.
Friends, today the festival of Ugadi is being celebrated with great fervour in Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana. Today itself, Gudi Padwa is being celebrated in Maharashtra. In our country full of diversity, during the next few days, in different states, 'Rongali Bihu' will be celebrated in Assam, 'Poila Boishakh' in Bengal, 'Navreh' in Kashmir. Similarly, between 13th and 15th April, there will be joyous celebration of festivals in different parts of the country. There is an atmosphere of excitement about this too and the festival of Eid is also there. That means this whole month is of festivals; of festivities. I extend my greetings to the people of the country on these festivals. These festivals of ours may be in different regions, but they show how unity is woven into the diversity of India. We have to keep reinforcing this spirit of unity, on our way ahead.
Friends, at the advent of exams, I have a discussion, 'Pariksha Pe Charcha', with young friends. Now the exams are over. In many schools, preparations are on to resume the classes. After this, summer vacations are also round the corner. Children eagerly await this time of the year. I am reminded of my childhood days when my friends and I used to play one prank or the other all day long. But simultaneously, we used to do something constructive and learn too. Summer days are long and children have a lot to do during the time. This is the time to inculcate a new hobby as well as hone your skills. Today, there is no dearth of platforms for children where they can learn a lot.
For example, if an organization is running a technology camp, children can learn about open-source software along with developing apps. Be it environment, be it theatre or be it leadership, courses on various subjects are being conducted... they can join them as well. There are many schools that teach speech or drama, which are very useful for children. Apart from all this, you also have the opportunity to join volunteer activities and service endeavours going on at many places during these holidays. I specially urge you regarding such programs… If any organisation, school or social institution or science centre is organising such summer activities, do share it with #MyHolidays. This will help children and their parents from across the country to get information about these easily.
My young friends, today I would also like to discuss with you the special calendar of MY-Bharat, which has been prepared for this summer vacation. At the moment, copy of this calendar is kept in front of me. I want to share some unique efforts through this calendar. For example, in the study tour of MY-Bharat, you can know how our 'Jan Aushadhi Kendras' function. You can undergo a unique experience in the border villages by becoming a part of the vibrant village campaign. Along with this, you can definitely become a part of the cultural and sports activities there. At the same time, by participating in the padyatra on Ambedkar Jayanti, you can also spread awareness about the values ​​of the Constitution.
I specially urge children and their parents as well to share their holiday experiences with #HolidayMemories. I will try to include your experiences in the upcoming ‘Mann Ki Baat’.
My dear countrymen, as soon as the summer season approaches, preparations for saving water begin in many cities and villages. In many states, works related to water harvesting and water conservation have gained new momentum. The Ministry of Jal Shakti and numerous NGOs are working in that direction. Thousands of artificial ponds, check dams, borewell recharge and community soak pits are being constructed in the country. Like every year, this time too, preparations have been made on a war footing for the ‘catch the rain’ campaign. This campaign too, is not of the government… but of the society, of the Janata-Janaardan; the people. Jal Sanchay-Jan Bhagidari Abhiyan is also being run to connect more and more people with water conservation. The endeavour is to safely pass on the natural resources that we have, to the next generation.
Friends, by conserving raindrops, we can save a lot of water from getting wasted. Over the last few years, under this campaign, unprecedented tasks related to water conservation have been undertaken in many parts of the country. I will give you an interesting figure. During the last 7-8 years, over 11 billion cubic metres of water has been conserved through newly built tanks, ponds and other water recharge structures. You must now be wondering how much 11 billion cubic metres of water is?
Friends, you must have seen the pictures of the water that gets accumulated in the Bhakra Nangal dam. This water forms the Govind Sagar lake. The length of this lake is more than 90 kilometres. Even in this lake, not more than 9-10 billion cubic metres of water can be conserved. Only 9-10 billion cubic metres! And the countrymen, through their tiny efforts, have managed to conserve 11 billion cubic meters of water in different parts of the country - isn't that a great effort!
Friends, in this direction, the people of Gadag district of Karnataka have also set an example. A few years ago, the lakes of two villages dried up completely. There came a time when there was no water left even for the animals to drink. Gradually, the lake got covered with weeds and bushes. But some villagers decided to revive the lake and started working on it. And as they say, 'where there is a will there is a way'. Noticing the efforts of the villagers, the social organizations in the vicinity also joined them. All of them, together cleaned the garbage and mud and after some time the lake area became completely clean. Now people are waiting for the rainy season. Indeed, this is a great example of the 'catch the rain' campaign. Friends, you can also join such efforts at the community level. You must make a plan from now on to take this mass movement forward, and you have to remember one more thing. If possible, keep cold water in an earthen pot in front of your house during summers. Keep water for birds on the roof of the house or even in the verandah. See how blessed you will feel after doing this punya karma (pious deed).
Friends, in 'Mann Ki Baat' we will now talk about adding wings to your zeal… About displaying passion despite challenges. In the Khelo India Para Games that concluded a few days ago, the players surprised everyone with their dedication and talent, once again. This time more players participated in these games than earlier. This shows how popular Para Sports is becoming. I congratulate all the players participating in the Khelo India Para Games for their sterling efforts. My best wishes for the players of Haryana, Tamil Nadu and UP for securing the first, second and third positions, respectively. During these games, our divyang players also set 18 national records. Out of which 12 were in the name of our women players. Arm wrestler Joby Mathew who won a Gold Medal in this year's Khelo India Para Games has written a letter to me. I would like to read out an excerpt of his letter. He has written-
“Winning a medal is very special, but our struggle is not limited to just standing on the podium. We fight a battle every day. Life tests us in many ways… very few people understand our struggle. Despite this, we move forward with courage. We work towards fulfilling our dreams. We believe that we are no less than anyone else.”
Great! Joby Mathew, you have written an amazing, wonderful letter. I thank you for this letter. I want to tell Joby Mathew and all our Divyang friends that your efforts are a great inspiration for us.
Friends, another grand event in Delhi has inspired people a lot; filled them with enthusiasm. Fit India Carnival was organized for the first time as an innovative idea. About 25 thousand people from different fields participated in it. All of them had the same goal - to stay fit and spread awareness about fitness. People involved in this event got information related to their health as well as nutrition. I urge you to organize such carnivals in your area as well. MY-Bharat can be of great help to you in this initiative.
Friends, our indigenous games are now becoming a part of popular culture. You all must be knowing the famous rapper Hanumankind. His new song “Run It Up” is becoming quite famous these days. Our traditional Martial Arts like Kalaripayattu, Gatka and Thang-Ta have been included in it. I congratulate Hanumankind that due to his efforts people of the world are getting to know about our traditional Martial Arts.
My dear countrymen, every month I get a lot of messages from you on MyGov and NaMo App. Many messages touch my heart, while others fill me with pride. Many a time, these messages provide unique information about our culture and traditions. This time, I want to share with you the message that caught my attention.
Atharva Kapoor from Varanasi, Aaryash Leekha and Atrey Maan from Mumbai have written about their feelings on my recent visit to Mauritius. They have written that they greatly enjoyed the performance of “Geet Gawai” during this visit. I have felt similar sentiments in many letters received from eastern Uttar Pradesh and Bihar. What I felt during the wonderful performance of Geet Gawai in Mauritius was truly amazing.
Friends, when we stay connected to our roots, no matter how big the storm, it cannot uproot us. Just imagine, about 200 years ago, many people from India went to Mauritius as indentured labourers. Nobody knew what would happen next. But with the passage of time, they settled there. They carved a niche identity for themselves in Mauritius. They preserved their heritage and remained connected to their roots. Mauritius is not the only such example. Last year when I went to Guyana, the Chowtaal performance there impressed me a lot.
Friends, let me now play an audio for you.
#(Clip)#
You must be wondering that this must be about some part of our country. But you will be surprised to know that it is related to Fiji. This is the very popular 'Phagwa Chowtaal' of Fiji. This song and music fills everyone with fervour. Let me play another audio for you.
#(Clip)#
This audio is the 'Chowtaal' of Suriname. The countrymen watching this program on TV can see the President of Suriname and my friend Chan Santokhi Ji enjoying it. This tradition of coming together & singing is also very popular in Trinidad and Tobago. In all these countries, people read Ramayan a lot. Phagwa is very popular here and all Indian festivals are celebrated with full enthusiasm. Many of their songs are in Bhojpuri, Awadhi or mixed language; at times Braj and Maithili are also used. All those who preserve our traditions in these countries deserve appreciation.
Friends, there are many such organizations in the world, which have been working to conserve Indian culture for years. One such organization is – ‘Singapore Indian Fine Arts Society’. This organization, engaged in preserving Indian dance, music and culture, has completed its glorious 75 years. In the program related to this occasion, the President of Singapore, Shriman Tharman Shanmugaratnam Ji was the Guest of Honour. He praised the efforts of this organization. I extend my best wishes to this team.
Friends, in 'Mann Ki Baat', along with the achievements of the countrymen, we often raise social issues as well. Many a time, challenges are also discussed. This time in 'Mann Ki Baat', I want to talk about a challenge that is directly related to all of us. This challenge is of 'textile waste'. You must be wondering, what is this new problem of textile waste?
Actually, textile waste has become a major cause of worry for the whole world. Nowadays, the trend of getting rid of old clothes as soon as possible and buying new ones is increasing all over the world. Have you ever thought what happens to the old clothes that you stop wearing? This becomes textile waste. A lot of global research is being done on this subject. It has come to light in a research that only less than one percent of textile waste is recycled into new clothes… less than even one percent. India is the third country in the world where the maximum textile waste is generated. This means that we also face a huge challenge. But I am happy that many commendable efforts are being undertaken in our country to deal with this challenge. Many Indian start-ups have started working on textile recovery facilities.
There are many such teams that are also working for the empowerment of our ragpicker brothers and sisters. Many young friends are involved in the efforts towards sustainable fashion. They recycle old clothes and footwear and distribute them to the needy. Many items like decorative pieces, handbags, stationery and toys are being made from textile waste. Many organizations are engaged in popularizing the ‘circular fashion brands’ these days. New rental platforms are also coming up, where designer clothes are available on rent. Some organizations collect old clothes, make them reusable and distribute them to the poor.
Friends, some cities are also carving a new identity for themselves in dealing with textile waste. Panipat in Haryana is emerging as a global hub for textile recycling. Bengaluru is also creating a distinct identity for itself with innovative tech solutions. More than half of the textile waste is collected here, which is an example for our other cities as well. Similarly, Tirupur in Tamil Nadu is engaged in textile waste management through wastewater treatment and renewable energy.
My dear countrymen, today along with fitness, count is also playing a big role. Count of the number of steps taken in a day, count of the number of calories eaten in a day, count of the number of calories burnt… amidst all these counts, another countdown is about to begin. The countdown to the International Yoga Day. Now less than 100 days are left for Yoga Day. If you have not yet included yoga in your life, do it now… it is not too late yet. The first International Yoga Day was celebrated 10 years ago on the 21st of June, 2015. Now this day has taken the shape of a grand festival of yoga. This is such a priceless gift from India to humanity, which is going to be very useful for future generation. The theme of Yoga Day 2025 has been kept as 'Yoga for One Earth One Health'. That is, we wish to make the whole world healthy through yoga.
Friends, it is a matter of pride for all of us that today the curiosity about our yoga and traditional medicine is rising, all over the world. A large number of youths are adopting yoga and Ayurveda as an excellent medium for wellness.
For example, there is a South American country, Chile. Ayurveda is rapidly becoming popular there. Last year, during my visit to Brazil, I met the President of Chile. We had a lot of discussions about the popularity of Ayurveda. I have come to know about a team named ‘Somos India’. In Spanish, it means – ‘We are India’. This team has been promoting yoga and Ayurveda for almost a decade. Their focus is on treatment as well as educational programmes. They are also getting information related to Yog and Ayurveda translated into the Spanish language. If we talk about last year alone, about 9 thousand people participated in their myriad events and courses. I congratulate all the people associated with this team for their efforts.
My dear countrymen, now an interesting yet strange question in 'Mann Ki Baat'! Have you ever wondered about the journey of flowers? Some flowers that bloom on trees and plants travel to temples. Some flowers beautify the house, some dissolve in perfume and spread fragrance everywhere. But today I will tell you about another journey of flowers. You certainly must have heard about Mahua flowers. People of our villages and especially the tribal community know very well about its importance. The journey of Mahua flowers in many parts of the country has now embarked upon a new path. Cookies are being made from Mahua flowers in Chhindwara district of Madhya Pradesh. These cookies are becoming very popular due to the efforts of four sisters of Rajakhoh village.
Observing the passion of these women, a big company trained them to work in a factory. Inspired by them, many women of the village have joined them. The demand for Mahua cookies made by them is increasing rapidly. In the Adilabad district of Telangana also, two sisters have carried out a new experiment with Mahua flowers. They make various types of dishes with them, which people like very much. There is also the sweetness of tribal culture in their dishes.
Friends, I want to tell you about another wonderful flower and its name is 'Krishna Kamal'. Have you visited the Statue of Unity in Ekta Nagar, Gujarat? You will see these Krishna Kamal in large numbers around the Statue of Unity. These flowers captivate the tourists. These Krishna Kamal have become the centre of attraction in Arogya Van, Ekta Nursery, Vishwa Van and Miyawaki forest of Ekta Nagar. Lakhs of Krishna Kamal plants have been planted here in a planned manner. If you look around you, you will notice interesting journeys of flowers. Do write to me about such unique journeys of flowers in your area.
My dear friends, keep sharing your thoughts, experiences and information with me as always. It is possible that something may be happening around you which may seem normal, but for others that topic might be very interesting and new. We will meet again next month and discuss those things of countrymen which fill us with inspiration. Thank you very much to all of you, Namaskar.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ରେଡ଼ିଓ ଅଭିଭାଷଣ ‘ମନ୍ କି ବାତ୍’
30 MAR 2025 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ, ନମସ୍କାର । ଆଜିର ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ମନର କଥା ହେବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆଜି ହେଉଛି ଚୈତ୍ର ମାସ ଶୁକ୍ଳପକ୍ଷ ପ୍ରତିପଦା ତିଥି । ଆଜିଠାରୁ ଚୈତ୍ର ନବରାତ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଆଜିଠାରୁ ଭାରତୀୟ ନବବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଏଥର ବିକ୍ରମ ସମ୍ବତ୍ସର ୨୦୮୨ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ଆଗରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅନେକ ଚିଠି ରହିଛି । କିଛି ବିହାରରୁ ଆସିଛି, କିଛି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ, କିଛି ତାମିଲନାଡ଼ୁରୁ ଆସିଛି ତ ଆଉ କିଛି ଗୁଜରାଟରୁ । ଏସବୁରେ ଖୁବ ଆକର୍ଷକ ଢଙ୍ଗରେ ଲୋକେ ନିଜର ମନର କଥା ଲେଖି ପଠାଇଛନ୍ତି । ଅନେକ ଚିଠିରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ଅଭିନନ୍ଦନ ବାର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । କିଛି ବାର୍ତ୍ତା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଣାଇବାକୁ ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – (କନ୍ନଡ଼ ଭାଷାରେ) – ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉଗାଦି ଉତ୍ସବର ଶୁଭେଚ୍ଛା । (ହିନ୍ଦୀ ଅନୁବାଦ) ପରବର୍ତ୍ତୀ ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି-
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – (ତେଲୁଗୁ ଭାଷାରେ) – ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉଗାଦି ଉତ୍ସବର ଶୁଭେଚ୍ଛା । (ହିନ୍ଦୀ ଅନୁବାଦ) ଆଉ ଗୋଟିଏ ଚିଠିରେ ଲେଖାହେଇଛି –
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – (କୋଙ୍କଣୀ ଭାଷାରେ) – ସଂସାର ପାଡ଼ୱା ଉପଲକ୍ଷେ ଶୁଭେଚ୍ଛା । (ହିନ୍ଦୀ ଅନୁବାଦ) ପରବର୍ତ୍ତୀ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଲେଖାହେଇଛି –
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – (ମରାଠୀ ଭାଷାରେ) – ଗୁଡି ପାଡ଼ୱା ଅବସରରେ ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା । (ହିନ୍ଦୀ ଅନୁବାଦ)
ଆମର ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ଲେଖିଛନ୍ତି –
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – (ମାଲାୟାଲମ୍ ଭାଷାରେ) – ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଷୁ ପର୍ବର ଶୁଭେଚ୍ଛା (ହିନ୍ଦୀ ଅନୁବାଦ)
ଆଉ ଗୋଟିଏ ବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି –
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – (ତାମିଲ୍ ଭାଷାରେ) – ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନବବର୍ଷ ପୁଥାଣ୍ଡୁ ଉପଲକ୍ଷେ ଶୁଭେଚ୍ଛା (ହିନ୍ଦୀ ଅନୁବାଦ)
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣ ଏକଥା ତ ବୁଝିସାରିଥିବେ ଯେ ଏସବୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ପଠାଯାଇଥିବା ଶୁଭେଚ୍ଛା ବାର୍ତ୍ତା । କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ’ଣ ଏହାର କାରଣ ଜାଣନ୍ତି ? ଏହାହିଁ ତ ସେହି ବିଶେଷ କଥା ଯାହା ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛି । ଆମ ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆଜି ଏବଂ ଆଗାମୀ କିଛିଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାସବୁ ହେଉଛି ସେହି ନୂତନ ବର୍ଷ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଉପଲକ୍ଷେ ଅଭିନନ୍ଦନ ବାର୍ତ୍ତା । ସେଇଥିପାଇଁ ଲୋକେ ମୋତେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ବାର୍ତ୍ତାମାନ ପଠାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ଉଗାଦି ପର୍ବ ଖୁବ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ହିଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୁଡ଼ି ପାଡ଼ୱା ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ବିବିଧତାରେ ଭରା ଆମ ଦେଶରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯିବ, ଯେମିତିକି ଆସାମରେ ରୋଙ୍ଗାଲି ବିହୁ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ପୋଇଲା ବୋଇଶାଖ୍, କାଶ୍ମୀରରେ ନବରେହ୍ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯିବ । ସେହିଭଳି, ଏପ୍ରିଲ୍ ୧୩ରୁ ୧୫ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ଉତ୍ସାହ ଉଦ୍ଦୀପନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏସବୁକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଯିବା ସହ ଇଦ୍ ମଧ୍ୟ ଆସିଗଲାଣି । ଅର୍ଥାତ, ଏହି ମାସଟି ସାରା ହେଉଛି ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ମାସ । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହିସବୁ ଉତ୍ସବ ଉପଲକ୍ଷେ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆମର ଏହି ଉତ୍ସବଗୁଡ଼ିକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ବିବିଧତା କିଭଳି ଏକ ସୂତ୍ରରେ ବନ୍ଧା, ତାହା ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି । ଏକତାର ଏହି ଭାବନାକୁ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଚାଲିବାକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଯେତେବେଳେ ପରୀକ୍ଷା ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଯୁବବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥାଏ । ଏବେ ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ସରିଯାଇଛି । ଅନେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ତ ପୁଣିଥରେ କ୍ଲାସ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି । ତା’ପରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଅବକାଶ ମଧ୍ୟ ହେବ । ପିଲାମାନେ ଏହି ସମୟକୁ ଆଗ୍ରହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରିଥାଆନ୍ତି । ମୋତେ ତ ମୋର ପିଲାଦିନ କଥା ମନେପଡ଼ୁଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଦିନସାରା କିଛି ନା କିଛି ଦୁଷ୍ଟାମୀ କରୁଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ତା ସହିତ ଆମେ କିଛି ଗଠନମୂଳକ କାମ ମଧ୍ୟ କରୁଥିଲୁ, କିଛି ଶିଖୁଥିଲୁ । ଖରାଦିନେ ଦିନ ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ ପିଲାଙ୍କ ପାଖରେ କରିବାକୁ ବହୁତ କିଛି ଥାଏ । କିଛି ନୂଆ ସଉକ ବା ହବିକୁ ଆପଣେଇବା ସହ ନିଜର କଳାକୌଶଳକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବାର ଏହା ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ । ଆଜି ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଅଭାବ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠି ସେମାନେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିପାରିବେ । ଯେମିତିକି କୌଣସି ସଂସ୍ଥା କାରିଗରି କୌଶଳ ସମ୍ପର୍କୀୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରୁଥିବ, ତେବେ ପିଲାମାନେ ସେଠାରେ ଆପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହ ଓପେନ୍ ସୋର୍ସ ସଫ୍ଟୱେୟାର ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରିବେ । କେଉଁଠି ପରିବେଶ କଥା ହେଉ, ମଞ୍ଚ ନାଟକ ହେଉ, ଲିଡରସିପ୍ କଥା ହେଉ, ଏମିତି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ । ପିଲାମାନେ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ । ଏମିତି ଅନେକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଠି ବକ୍ତୃତା କିମ୍ବା ଅଭିନୟର ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥାଏ, ଏସବୁ ପିଲାମାନଙ୍କର ବହୁତ କାମରେ ଲାଗିଥାଏ । ଏସବୁ ବ୍ୟତୀତ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଛୁଟିଦିନମାନଙ୍କରେ ସ୍ଥାନେ ସ୍ଥାନେ ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ କାର୍ଯ୍ୟ, ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆଦିରେ ଯୋଗ ଦେବାର ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ମୋର ଗୋଟିଏ ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ ରହିଛି । ଯଦି କୌଣସି ସଂସ୍ଥା, କୌଣସି ବିଦ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦି ଏଭଳି Summer Activities ଆୟୋଜନ କରୁଥାଆନ୍ତି, ତାହେଲେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ #MyHolidaysରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଶେୟାର କରନ୍ତୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶର ପିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଏ ବିଷୟରେ ସହଜରେ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ ।
ମୋର ଯୁବବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମାଇ ଭାରତର ସେହି ବିଶେଷ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାକୁ ଏହି Summer Vacationକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ଗୋଟିଏ କପି ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ସାମନାରେ ରହିଛି । ମୁଁ ଏହି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରୁ କିଛି ନିଆରା ପ୍ରଚେଷ୍ଟାଗୁଡ଼ିକୁ ଶେୟାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯେମିତିକି ମାଇ ଭାରତର study tourରେ ଆପଣ ଏ କଥା ଜାଣିପାରିବେ ଯେ, ଆମ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ କିଭଳି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ vibrant villageର ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ହୋଇ ସୀମାନ୍ତ ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ କିଛି ନିଆରା ଅନୁଭୂତି ସାଉଁଟିପାରନ୍ତି । ତା’ସହିତ ସେଠାକାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ । ସେହିଭଳି, ଆମ୍ବେଦକର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପଦଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଆପଣ ସମ୍ବିଧାନର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରନ୍ତି । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କୁ ମୋର ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ ଯେ, ସେମାନେ ଛୁଟି ସମୟର ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୁତିକୁ #HolidayMemoriesରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଶେୟାର୍ କରନ୍ତୁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭୂତିକୁ ଆଗାମୀ ‘ମନ୍ କି ବାତ୍’ରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ, ଖରାଦିନ ଆରମ୍ଭ ହେବାମାତ୍ରେ ପ୍ରତି ସହର, ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଜଳ ସଂଚୟ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ । ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଜଳ ଅମଳ ସହ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ପର୍କୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଗତିଶୀଳ ହେଲାଣି । ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର କୃତ୍ରିମ ଜଳାଶୟ, ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍, ବୋରୱେଲ୍ ରିଚାର୍ଜ, କମ୍ୟୁନିଟି ସୋକ୍ ପିଟର ନିର୍ମାଣ ଚାଲିଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ପରି ଏଥର ମଧ୍ୟ, ‘catch the rain’ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଲାଣି । ଏହି ଅଭିଯାନ ସରକାରଙ୍କର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ସମାଜର, ଜନସାଧାରଣଙ୍କର । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସହ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଜଳସଂଚୟ ଜନ-ଭାଗିଦାରୀ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ଆମକୁ ମିଳିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ହିଁ ଏହାର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ବର୍ଷାଜଳକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଆମେ ବହୁତ ଜଳ ନଷ୍ଟ ହେବାରୁ ରଖିପାରିବା । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ନେଇ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ, ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷରେ ନୂଆ କରି ଖୋଳାଯାଇଥିବା ଜଳାଶୟ, ପୋଖରି ଏବଂ ଅନ୍ୟ water recharge structure ଦ୍ୱାରା ୧୧ ବିଲିୟନ୍ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟର୍ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଜଳ ସଂରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିଛି । ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ୧୧ ବିଲିୟନ୍ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟର୍ ପାଣି ଅର୍ଥାତ କେତେ ପାଣି ?
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାକ୍ରାନଙ୍ଗଲ୍ ଡ୍ୟାମରେ ଯେତେ ପାଣି ଜମା ହୋଇ ରହିଥାଏ, ତାହାର ଫଟୋଚିତ୍ର ତ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ । ଏହି ପାଣିରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ଗୋବିନ୍ଦ ସାଗର ହ୍ରଦ । ଏହି ହ୍ରଦର ଲମ୍ବ ୯୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ । ଏହି ହ୍ରଦରେ ୯ରୁ ୧୦ ବିଲିୟନ୍ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟର୍ ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ଜଳ ସଂରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରେ ନାହିଁ । ମାତ୍ର ୯ରୁ ୧୦ ବିଲିୟନ୍ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟର୍! କିନ୍ତୁ, ଦେଶବାସୀ ନିଜର ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୧ ବିଲିୟନ୍ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟର୍ ପାଣି ସଂଚୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଦେଲେ! ଏହା ଏକ ଚମତ୍କାର କଥା ନୁହେଁ କି ?
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏ ଦିଗରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଗଡଗ ଜିଲାର ଲୋକେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେଠାକାର ଦୁଇଟି ଗାଁର ହ୍ରଦ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୁଖିଗଲା । ଏପରି ଏକ ସମୟ ଆସିଲା, ଯେତେବେଳେ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପିଇବା ପାଣି ନ ଥିଲା । ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରଦଟି ଘାସ ଓ ବୁଦାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲା; କିନ୍ତୁ ଗାଁର କିଛି ଲୋକ ହ୍ରଦକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ ଓ କାମରେ ଲାଗିପଡ଼ିଲେ । ଆଉ ଯେମିତି କୁହାଯାଏ, “ଯେଉଁଠି ଇଚ୍ଛା, ସେଇଠି ଉପାୟ ।’’ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦେଖି, ପାଖରେ ଥିବା ସାମାଜିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗଦେଲେ । ସବୁ ଲୋକ ମିଶି ଅଳିଆ ଓ କାଦୁଅ ସଫା କଲେ ଏବଂ କିଛି ସମୟ ପରେ ହ୍ରଦ ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଷ୍କାର ହୋଇଗଲା । ଏବେ ଲୋକେ ବର୍ଷାଋତୁକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ସତରେ ଏହା ‘କ୍ୟାଚ୍ ଦି ରେନ୍’ ଅଭିଯାନର ଏକ ଚମତ୍କାର ଉଦାହରଣ । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମୂହିକ ସ୍ତରରେ ଏପରି ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ । ଏହି ଜନଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଆଗକୁ ନେବାପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବେଠାରୁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ- ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଆପଣଙ୍କ ଘର ସାମ୍ନାରେ ମାଠିଆରେ ଥଣ୍ଡା ପାଣି ନିଶ୍ଚିତ ରଖନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ଘରର ଛାତ କିମ୍ବା ବାରଣ୍ଡାରେ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଣି ରଖନ୍ତୁ । ଏହି ପୁଣ୍ୟକାମ କରିବା ପରେ ଦେଖିବେ ଆପଣଙ୍କୁ କେତେ ଭଲ ଲାଗିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏବେ ‘ମନ୍ କୀ ବାତ୍’ରେ ଉତ୍ସାହର କଥା! ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଇବାର କଥା । କିଛିଦିନ ତଳେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରାଗେମଠାରେ ଖେଳାଳିମାନେ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ ଓ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଦେଲେ । ଏଥର ଆଗ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଖେଳାଳି ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପାରା ସ୍ପୋର୍ଟସ୍‌ କେତେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଚମତ୍କାର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ହରିୟାଣା, ତାମିଲନାଡୁ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଖେଳାଳିମାନେ ୧୮ଟି ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ; ଯେଉଁଥିରୁ ୧୨ଟି ଆମର ମହିଳା ଖେଳାଳିଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା । ଏହି ବର୍ଷ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣପଦକ ଜିତିଥିବା ବାହୁ କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧା ଜୋବି ମାଥ୍ୟୁ ମୋ ପାଖକୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଛନ୍ତି । ମୁଁ ତାଙ୍କ ଚିଠିରୁ କିଛି ଅଂଶ ପଢ଼ି ଶୁଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେ ଲେଖିଛନ୍ତି- “ପଦକ ଜିତିବା ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର, କିନ୍ତୁ ଆମର ସଂଘର୍ଷ କେବଳ ପୋଡ଼ିୟମରେ ଠିଆହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ଲଢ଼ୁ । ଜୀବନ ଆମକୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରେ ପରୀକ୍ଷା କରେ, ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଆମର ସଂଘର୍ଷକୁ ବୁଝନ୍ତି । ଏହାସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ ସାହସର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ । ଆମେ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଆମେ କାହାଠାରୁ କମ୍ ନୋହୁ ।’’
ବାଃ! ଜୋବି ମାଥ୍ୟୁ, ଆପଣ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଲେଖିଛନ୍ତି, ଚମତ୍କାର ଲେଖିଛନ୍ତି । ଏହି ଚିଠି ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଜୋବି ମାଥ୍ୟୁ ଓ ଆମର ସମସ୍ତ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆଉ ଏକ ସୁନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ଓ ଉତ୍ସାହରେ ଭରିଦେଇଛି । ଏକ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଭାବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଣ୍ଣିଭାଲ୍‌ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର ଲୋକ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସମସ୍ତଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମାନ ଥିଲା- ଫିଟ୍‌ ରହିବା ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି କାର୍ଣ୍ଣିଭାଲ୍‌ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ମାଇ ଭାରତ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀ ଖେଳଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଲୋକପ୍ରିୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରାପର୍‌ ହନୁମାନକାଇଣ୍ଡ୍‌ଙ୍କୁ ତ ଜାଣିଥିବେ । ଆଜିକାଲି ତାଙ୍କର ନୂଆ ଗୀତ ‘ରନ୍ ଇଟ୍‌ ଅପ୍’ ବହୁତ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହେଉଛି । ଏଥିରେ କଲାରିପାୟଟ୍ଟୁ, ଗତ୍‌କା ଓ ଥାଙ୍ଗ୍‌-ତା ଭଳି ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ସାମରିକ କଳା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମୁଁ ହନୁମାନକାଇଣ୍ଡ୍‌ଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱବାସୀ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ସାମରିକ କଳା ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରୁଛନ୍ତି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ, ପ୍ରତି ମାସରେ ମୁଁ MyGov ଏବଂ NaMo Appରେ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ବାର୍ତ୍ତା ପାଏ । ଅନେକ ବାର୍ତ୍ତା ମୋ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁଥାଏ ତ ଆଉ କିଛି ମୋତେ ଗର୍ବିତ କରାଏ । ଅନେକ ସମୟରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଅସାଧାରଣ ସୂଚନା ଥାଏ । ଏଥର ଯେଉଁ ବାର୍ତ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା ମୁଁ ତା’ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ବାରାଣସୀର ଅଥର୍ବ କପୁର, ମୁମ୍ବାଇର ଆର୍ଯ୍ୟଶ ଲିଖା ଓ ଅତ୍ରେୟ ମାନ୍‌ ନିକଟରେ ମୋର ମରିସସ୍‌ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ନିଜର ଭାବନା ଲେଖି ପଠାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସେମାନେ ଗୀତ୍‌ ଗୱଇଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ବହୁତ ଉପଭୋଗ କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାରରୁ ମିଳିଥିବା ଅନେକ ଚିଠିରେ ମୁଁ ସମାନ ଭାବନା ଦେଖିଛି । ମରିସସ୍‌ରେ ଗୀତ୍‌ ଗୱଇଙ୍କ ସୁନ୍ଦର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମୟରେ ମୁଁ ଯାହା ଅନୁଭବ କଲି ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଅତି ଚମତ୍କାର ଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାଉ, ଯେତେ ବଡ଼ ଝଡ଼ ଆସିଲେ ମଧ୍ୟ ତାହା ଆମର କ୍ଷତି କରିପାରେ ନାହିଁ । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରୁ ଅନେକ ଲୋକ ଗିରମିଟିଆ ଶ୍ରମିକ ଭାବେ ମରିସସ୍‌ ଯାଇଥିଲେ । ଆଗକୁ କ’ଣ ହେବ କେହି ଜାଣିନଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସମୟ ବିତିବା ସହିତ ସେମାନେ ସେଠାରେ ବସବାସ କରି ରହିଗଲେ । ସେମାନେ ମରିସସ୍‌ରେ ନିଜର ଏକ ବଡ଼ ପରିଚୟ ତିଆରି କଲେ । ସେମାନେ ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କଲେ ଏବଂ ନିଜ ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଲେ । କେବଳ ମରିସସ୍‌ ଏଭଳି ଉଦାହରଣ ନୁହେଁ । ଗତବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗାୟାନା ଯାଇଥିଲି, ସେଠାକାର ଚୌତାଲ୍‌ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏବେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଡିଓ ଶୁଣଉଛି ।
.... ଅଡିଓ କ୍ଲିପ୍ ଫିଜି ....
ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଏହା ତ ଆମ ଆମ ଦେଶର କୋଉ ଅଞ୍ଚଳର କଥା । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଏହାର ସମ୍ପର୍କ ଫିଜି ସହିତ ଅଛି । ଏହା ଫିଜିର ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ‘ଫଗ୍‌ୱା ଚୌତାଲ୍‌’ । ଏହି ଗୀତ ଓ ସଂଗୀତ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଭିତରେ ଉତ୍ସାହ ଭରିଦିଏ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଅଡିଓ କ୍ଲିପ୍ ଶୁଣଉଛି ।
... ଅଡିଓ କ୍ଲିପ୍ ସୁରିନାମ୍‌....
ଏହି ଅଡିଓଟି ହେଉଛି ସୁରିନାମର ‘ଚୌତାଲ୍‌’ । ଟିଭିରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖୁଥିବା ଦେଶବାସୀ ସୁରିନାମର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ଚାନ୍‌ ସନ୍ତୋଖି ଜୀଙ୍କୁ ଏହା ଉପଭୋଗ କରୁଥିବାର ଦେଖିପାରିବେ । ବୈଠକ ଓ ଗୀତର ଏହି ପରମ୍ପରା ତ୍ରିନିଦାଦ ଓ ଟୋବାଗୋରେ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ । ଏହିସବୁ ଦେଶର ଲୋକେ ରାମାୟଣ ବହୁତ ପଢ଼ନ୍ତି । ଫଗ୍‌ୱା ଏଠାରେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଖୁବ୍ ଉତ୍ସାହ ଉଦ୍ଦୀପନାର ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଏ । ତାଙ୍କର ଅନେକ ଗୀତ ଭୋଜପୁରୀ, ଅବଧି କିମ୍ବା ମିଶ୍ରିତ ଭାଷାରେ ଅଛି, ବେଳେବେଳେ ବ୍ରଜ ଏବଂ ମୈଥିଳୀ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ବିଶ୍ୱରେ ଏପରି ଅନେକ ସଂଗଠନ ଅଛି ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ଏପରି ଏକ ସଂଗଠନ ହେଉଛି ‘ସିଙ୍ଗାପୁର ଇଣ୍ଡିଆନ ଫାଇନ୍‌ ଆର୍ଟସ ସୋସାଇଟି’ । ଭାରତୀୟ ନୃତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣରେ ନିୟୋଜିତ ଏହି ସଂଗଠନ ନିଜର ଗୌରବମୟ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସିଙ୍ଗାପୁର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଥର୍ମନ ଶନମୁଗରତ୍ନମ୍‌ ଜୀ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଏହି ସଂଗଠନର ପ୍ରୟାସକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ମୁଁ ଏହି ଟିମ୍‌କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ‘ମନ୍ କି ବାତ୍’ରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଫଳତା ସହିତ ଆମେ ପ୍ରାୟ ସାମାଜିକ ବିଷୟରେ ବି ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥାନ୍ତି । ଅନେକ ସମୟରେ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୁଏ । ଏଥର ‘ମନ୍ କି ବାତ୍’ରେ ମୁଁ ଏଭଳି ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯାହା ସିଧା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇଛି । ଏହି ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ‘Textile Waste’ । ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ, ‘Textile Waste’ ରୂପରେ ଏ ନୂଆ ଶତ୍ରୁଟି ପୁଣି କେଉଁଠୁ ଆସିଲା? ବାସ୍ତବରେ ‘Textile Waste’ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏବେ ଗୋଟିଏ ନୂତନ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ହୋଇପଡ଼ିଛି । ଆଜିକାଲି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପୁରୁଣା କପଡ଼ାକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ହଟାଇ ନୂଆ କପଡ଼ା ନେବାର ଚଳଣୀ ବଢ଼ୁଛି । ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ଯେଉଁ ପୁରୁଣା କପଡ଼ାଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣ ପିନ୍ଧିବା ଛାଡ଼ିଦେଉଛନ୍ତି ସେଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ହେଉଛି ? ଏହି ଗୁଡ଼ିକ ହିଁ ‘Textile Waste’ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଏ ବିଷୟରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଛି ଯେ ମାତ୍ର ଏକ ପ୍ରତିଶତରୁ ବି କମ୍ ‘Textile Waste’କୁ ନୂଆ କପଡ଼ାରେ ପୁନଃବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ କରାଯାଉଛି – ଏକ ପ୍ରତିଶତରୁ ବି ମଧ୍ୟ କମ୍ ! ଭାରତ ଦୁନିଆର ତୃତୀୟ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କପଡ଼ା ଆବର୍ଜନା ବାହାରୁଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ କପଡ଼ା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁବିଧା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଅନେକ ଦଳ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ଆବର୍ଜନାକୁ ବାଛୁଥିବା ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଅନେକ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ Sustainable ଫ୍ୟାଶନର ଚେଷ୍ଟାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ପୁରୁଣା କପଡ଼ା ଏବଂ ଜୋତା-ଚପଲ ଆଦିକୁ ପୁନଃବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ କରି ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି । କପଡ଼ା ଆବର୍ଜନାରୁ ସାଜସଜ୍ଜାର ଜିନିଷ, ହ୍ୟାଣ୍ଡବ୍ୟାଗ୍, ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଖେଳନା ଭଳି ଅନେକ ଜିନିଷ ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ସଂସ୍ଥା ଆଜିକାଲି ‘Circular Fashion Brand’କୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାରେ ଲାଗିପଡ଼ିଛନ୍ତି । ନୂଆ ନୂଆ ‘Rental Platform’ ମଧ୍ୟ ଖୋଲୁଅଛି, ଯେଉଁଠି ବିଭିନ୍ନ ଡିଜାଇନର କପଡ଼ା ଭଡ଼ାରେ ମିଳିପାରୁଛି । କେତେକ ସଂସ୍ଥା ପୁରୁଣା କପଡ଼ାଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ତାକୁ ପୁନଃବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ Textile Waste ନିରାକରଣ କରିବାରେ କେତେକ ସହର ନିଜର ଏକ ନୂଆ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ହରିୟାଣାର ପାନିପଥ କପଡ଼ା ପୁନଃଚକ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭାହେଇଛି । ଅଭିନବ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନର ସହର ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଭିନ୍ନ ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏଠାରେ ଅଧାରୁ ଅଧିକ Textile Wasteକୁ ଜମା କରାଯାଏ, ଯାହାକି ଆମର ଅନ୍ୟ ସହରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ । ସେହିଭଳି ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁପୁର ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ Textile Waste ପରିଚାଳନାରେ ଯୋଗଦେଇଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ, ଆଜି ଫିଟନେସ୍ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଗଣତିର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଆସିଗଲାଣି । ଗୋଟିଏ ଦିନରେ କେତେ ପାଦ ଚାଲିଲେ ତା’ର ଗଣତି, ଗୋଟିଏ ଦିନରେ କେତେ କ୍ୟାଲୋରୀ ଖାଇଲେ ତା’ର ଗଣତି, କେତେ କ୍ୟାଲୋରୀ ନଷ୍ଟ କଲେ ତା’ର ଗଣତି, ଏତେ ପ୍ରକାର ଗଣତି ଭିତରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଗଣତି ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲାଣି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗଦିବସର ଗଣତି । ଯୋଗ ଦିବସ ପାଇଁ ଏବେ ୧୦୦ ଦିନରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ସମୟ ଅଛି । ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ଜୀବନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗକୁ ସାମିଲ କରିନାହାନ୍ତି ତେବେ ଏବେ ନିଶ୍ଚୟ କରିଦିଅନ୍ତୁ, ଏବେବି ଡେରି ହେଇନି । ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୨୦୧୫, ୨୧ ଜୁନରେ ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବେତ ଏହି ଦିବସଟି ଯୋଗର ଏକ ବିରାଟ ମହୋତ୍ସବର ରୂପ ଗ୍ରହଣ କଲାଣି । ଏହା ମାନବ ଜାତିକୁ ଭାରତର ଏଭଳି ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଉପହାର, ଯାହାକି ଭବିଷ୍ୟତ ବଂଶଧରମାନଙ୍କର ବହୁତ କାମରେ ଆସିବ । ୨୦୨୫ ମସିହାର ଯୋଗଦିବସର ଥିମ୍ ରଖାଯାଇଛି, ‘Yoga for One Earth and One Health’ । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାର କାମନା କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଗର୍ବର କଥା ହେଲା ଆଜି ଆମର ଯୋଗ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ନେଇ ସାରା ଦୁନିଆରେ ଜିଜ୍ଞାସ ବଢ଼ୁଛି । ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବକମାନେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାର ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ମାନି ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଯେପରିକି ଦକ୍ଷିଣ ଆମେରିକାର ଦେଶ ଚିଲି । ସେଠାରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଅତି ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଗତବର୍ଷ ମୋର ବ୍ରାଜିଲ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ମୁଁ ଚିଲିର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି । ଆୟୁର୍ବେଦର ଏହି ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ନେଇ ଆମ ଭିତରେ ଖୁବ୍ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା । ମୋତେ ସୋମୋସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନାମକ ଗୋଟିଏ ଦଳ ବିଷୟରେ ଖବର ମିଳିଛି । ସ୍ପାନିସରେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି – We are India ଏହି ଦଳ ପ୍ରାୟ ଏକ ଦଶକ ଧରି ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଚିକିତ୍ସା ସଙ୍ଗେସଙ୍ଗେ ଶୈକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପାନିସ୍ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଯଦି ଗତବର୍ଷର କଥା ଦେଖିବା ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଇଭେଣ୍ଟ ଓ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରାୟ ୯ ହଜାର ଲୋକ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ଏହି ଦଳ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ ‘ମନ୍ କି ବାତ୍’ରେ ଏବେ ଗୋଟିଏ ଖଟାମିଠା ଏବଂ ଓଲଟପାଲଟ ପ୍ରଶ୍ନ! ଆପଣ କେବେ ଫୁଲମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭାବିଛନ୍ତି କି! ଗଛଲତାରେ ଫୁଟୁଥିବା କିଛି ଫୁଲର ଯାତ୍ରା ମନ୍ଦିର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ । କିଛି ଫୁଲ ଘରକୁ ସୁନ୍ଦର କରନ୍ତି, କିଛି ଅତର ରୂପରେ ଚାରିଆଡ଼େ ସୁଗନ୍ଧ ବିତରଣ କରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଫୁଲର ଆଉ ଗୋଟିଏ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ କହିବି । ଆପଣ ମହୁଆ ଫୁଲ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ । ଆମ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ଦେଶର ଅନେକ ଭାଗରେ ଏବେ ମହୁଆ ଫୁଲର ଯାତ୍ରା ଗୋଟିଏ ନୂଆ ରାସ୍ତାରେ ବାହାରିପଡ଼ିଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଛିନ୍ଦୱାଡ଼ା ଜିଲ୍ଲାରେ ମହୁଆ ଫୁଲରୁ କୁକିଜ୍ ତିଆରି ହେଉଛି । ରାଜଖୋହ ଗାଁର ଚାରି ଭଉଣୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଏହି କୁକିଜ୍ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି । ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହକୁ ଦେଖି ଗୋଟିଏ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଏମାନଙ୍କୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରେ କାମ କରିବାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଲା । ତାଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ ଗ୍ରାମର ଅନେକ ମହିଳା ଏମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶିଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ମହୁଆ କୁକିଜର ଚାହିଦା ଖୁବ୍ ବଢ଼ୁଛି । ତେଲଙ୍ଗାନାର ଆଦିଲାବାଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ଭଉଣୀ ମହୁଆ ଫୁଲ ଉପରେ ଏକ ନୂଆ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏଥିରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ପସନ୍ଦ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିର ମହକ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଫୁଲ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଏହି ଫୁଲର ନାଁ ହେଲା ‘କୃଷ୍ଣ କମଳ’ । ଆପଣ ଗୁଜୁରାଟର ଏକତା ନଗରରେ ଷ୍ଟାଚୁ୍ୟ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିକୁ ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଛନ୍ତି କି? ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ ୟୁନିଟିର ଆଖପାଖରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏ କୃଷ୍ଣକମଳ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏ ଫୁଲ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ମନ ମୋହିନିଏ । ଏହି କୃଷ୍ଣକମଳ ଏକତାନଗରର ଆରୋଗ୍ୟ ବନ, ଏକତା ନର୍ସରୀ, ବିଶ୍ୱ ବନ ଏବଂ ମିୟାୱାକି ଜଙ୍ଗଲରେ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଯାଇଛି । ଏଠାରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଭାବରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ କୃଷ୍ଣକମଳର ଚାରା ଲଗାଯାଇଛି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖରେ ଦେଖନ୍ତି ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଫୁଲର ଏହିଭଳି ମନଛୁଆଁ ଯାତ୍ରା ଦେଖିପାରିବେ । ଆପଣ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ଫୁଲର ଏହିଭଳି ନିଆରା ଯାତ୍ରା ସମ୍ପର୍କରେ ମୋତେ ବି ଲେଖନ୍ତୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣ ମୋତେ ସବୁଦିନ ଭଳି ନିଜ ବିଚାର, ଅନୁଭବ ଏବଂ ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକ ଜଣାନ୍ତୁ, ହେଇପାରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖରେ କିଛି ଏମିତି ହେଉଥିବ ଯାହା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସାଧାରଣ ଲାଗିଲେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ରୋଚକ ବା ନୂଆ ହେଇଥିବ । ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଆମେ ପୁଣି ଭେଟିବା ଏବଂ ଦେଶବାସୀମାନଙ୍କର ସେହି କଥାଗୁଡ଼ିକର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା ଯାହା ଆମକୁ ପ୍ରେରଣାରେ ଭରିଦେବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ନମସ୍କାର ।