Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre in Nagpur, Maharashtra
It is our priority that all citizens of the country get better health facilities: PM
Even during the most difficult times, new social movements kept taking place in India to keep consciousness awakened: PM
Rashtriya Swayamsevak Sangh is the modern Akshay Vat of the immortal culture of India, this Akshay Vat is continuously energizing Indian culture and the consciousness of our nation: PM
When during efforts the focus is on we and not I, when the spirit of nation first is paramount, when the interest of the people of the country is the most important factor in policies and decisions, only then its effect is visible everywhere: PM
Wherever there is a natural disaster in the world, India stands up to serve wholeheartedly: PM
Our youth, imbued with the spirit of nation-building, are moving ahead towards the goal of Viksit Bharat by 2047: PM
30 MAR 2025 2:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister laid the foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre in Nagpur, Maharashtra today. Addressing the gathering, he highlighted the significance of Chaitra Shukla Pratipada, marking the beginning of the sacred Navratri festival. He noted that across the country, festivals such as Gudi Padwa, Ugadi, and Navreh are being celebrated today. He emphasized the importance of the day as it coincides with the birth anniversaries of Bhagwan Jhulelal and Guru Angad Dev. He also acknowledged the occasion as the birth anniversary of the inspirational Dr. K B Hedgewar and the centenary year of the Rashtriya Swayamsevak Sangh's (RSS) illustrious journey. He expressed his honor in visiting the Smruti Mandir to pay homage to Dr. Hedgewar and Shri Golwalkar Guruji on this momentous day.
Highlighting the celebration of 75 years of the Indian Constitution during this period and the upcoming birth anniversary of its architect, Dr. Babasaheb Ambedkar, next month, Shri Modi remarked on paying homage to Dr. Ambedkar at Deekshabhoomi and seeking his blessings. He extended greetings to the citizens on Navratri and all other festivals being celebrated.
Emphasising the significance of Nagpur as a sacred center of service and acknowledging the expansion of a noble initiative, Shri Modi remarked on the inspiring anthem of Madhav Netralaya, which reflects spirituality, knowledge, pride, and humanity. He highlighted Madhav Netralaya as an institution that has been serving millions for decades, following the ideals of Pujya Guruji, and restoring light to countless lives.
He noted the foundation stone laying of the new campus of Madhav Netralaya and expressed confidence that this expansion will accelerate its service activities, bringing light to thousands of new lives and dispelling darkness from their lives. He appreciated the efforts of everyone associated with Madhav Netralaya and extended his best wishes for their continued service.
Reiterating the emphasis laid on ‘Sabke Prayas’ from the Red Fort and highlighting the significant strides made by the country in the healthcare sector, the Prime Minister noted that Madhav Netralaya is complementing these efforts. “Government's priority is to ensure better healthcare facilities for all citizens, even the poorest should have access to the best possible treatment”, he emphasised, mentioning that no citizen should be deprived of the dignity of life, and senior citizens who have dedicated their lives to the nation should not live in worry about medical treatment. He highlighted the impact of Ayushman Bharat, which has provided free treatment to millions of people. Shri Modi also noted the thousands of Jan Aushadhi Kendras across the country, offering affordable medicines to the poor and middle-class families, saving citizens thousands of crores of rupees. He remarked on the establishment of lakhs of Ayushman Arogya Mandirs in villages over the past decade, providing primary health care through telemedicine to people. He emphasized that these facilities have eliminated the need for citizens to travel hundreds of kilometers for medical tests.
Underlining the doubling of medical colleges in the country and the tripling of operational AIIMS institutions, Shri Modi said that the number of medical seats has also doubled to ensure the availability of more skilled doctors to serve the people in the future. He emphasized the Government's efforts to provide opportunities for students to study medicine in their native languages, enabling them to become doctors. He noted that alongside advancements in modern medical science, the country is also promoting its traditional knowledge. He remarked on the global recognition being achieved by India's yoga and Ayurveda, which are enhancing the nation's prestige on the world stage.
Mentioning that the existence of any nation depends on the expansion of its culture and consciousness across generations, the Prime Minister highlighted India's history of centuries of slavery and invasions, which attempted to dismantle its social structure, yet India's consciousness remained alive and resilient. “Even during the toughest times, new social movements in India kept this consciousness awakened”, he emphasised, citing the Bhakti movement as an example, where saints like Guru Nanak Dev, Kabir Das, Tulsidas, Surdas, and Maharashtra's Sant Tukaram, Sant Eknath, Sant Namdev, and Sant Dnyaneshwar infused life into India's national consciousness with their original ideas. He remarked that these movements broke the chains of discrimination and united society. Underscoring the contributions of Swami Vivekananda, who shook a despairing society, reminded it of its true essence, instilled self-confidence, and ensured that India's national consciousness remained undimmed, the Prime Minister noted the role of Dr. Hedgewar and Guruji in energizing this consciousness during the final decades of colonial rule. He remarked on the seed of thought sown 100 years ago for the preservation and promotion of national consciousness, which has now grown into a great tree. He highlighted that the principles and ideals give height to this great tree, with lakhs of volunteers as its branches. “Rashtriya Swayamsevak Sangh is the modern Akshay Vat of the immortal culture of India, this Akshay Vat is continuously energizing Indian culture and the consciousness of our nation”, he added.
Remarking on the natural connection between vision and direction as the new campus of Madhav Netralaya begins its journey, Shri Modi highlighted the significance of vision in life, quoting the Vedic aspiration, "Pashyema Sharadah Shatam," which means "May we see for a hundred years." He emphasized the importance of both external vision and inner vision. Recalling the great saint of Vidarbha, Shri Gulabrao Maharaj, known as "Prajnachakshu", the Prime Minister said, “despite losing his eyesight at a young age, Shri Gulabrao Maharaj authored numerous books”. He noted that while he lacked physical sight, he possessed profound vision, which stems from wisdom and manifests through discernment. He emphasized that such vision empowers both individuals and society. He remarked that the RSS is a sacred endeavor working towards both external and inner vision. He highlighted Madhav Netralaya as an example of external vision and noted that the inner vision has made the Sangh synonymous with service.
The Prime Minister quoted scriptures, emphasizing that the purpose of life is service and altruism. He remarked that when service becomes ingrained in values, it transforms into a form of devotion, which is the essence of every RSS volunteer's life. He highlighted that this spirit of service inspires generations of volunteers to dedicate themselves tirelessly. He noted that this devotion keeps volunteers constantly active, never allowing them to tire or stop. Recalling Guruji's words that the significance of life lies not in its duration but in its utility, Shri Modi emphasized the commitment to duty, guided by the principles of "Dev to Desh" and "Ram to Rashtra." He remarked on the selfless work of volunteers in various fields, whether in border villages, hilly regions, or forest areas. He highlighted their involvement in initiatives like Vanvasi Kalyan Ashrams, Ekal Vidyalayas for tribal children, cultural awakening missions, and Seva Bharati's efforts to serve the underprivileged. Lauding the exemplary work of volunteers during the Prayag Mahakumbh, where they assisted millions through the Netra Kumbh initiative, he emphasized that wherever there is a need for service, volunteers are present. He remarked on the disciplined response of volunteers during disasters like floods and earthquakes, highlighting their selflessness and dedication to service. "Seva is a sacrificial fire, and we burn like offerings, merging into the ocean of purpose", he quoted.
Sharing an inspiring anecdote about Guruji, who was once asked why he referred to the Sangh as all-pervasive, Shri Modi said that Guruji compared the Sangh to light, emphasizing that while light may not perform every task itself, it dispels darkness and shows others the way forward. He remarked that Guruji's teaching serves as a life mantra, urging everyone to become a source of light, remove obstacles, and pave the way for progress. He highlighted the essence of selflessness with the principles, "Not I, but you," and "Not mine, but for the nation."
Emphasising the importance of prioritizing "we" over "I" and placing the nation first in all policies and decisions, the Prime Minister said that such an approach yields visible positive impacts across the country. He highlighted the need to break the chains that have held the nation back, stressing the importance of moving beyond a colonial mindset. He noted that India is now replacing remnants of colonialism, carried for 70 years with inferiority, with new chapters of national pride. He remarked on the replacement of outdated British laws designed to demean Indians with the new Bharatiya Nyay Sanhita. He highlighted the transformation of Rajpath into Kartavya Path, symbolizing duty over colonial legacy. He also noted the removal of colonial symbols from the Navy's flag, which now proudly features the emblem of Chhatrapati Shivaji Maharaj. He further acknowledged the renaming of islands in the Andaman region, where Veer Savarkar endured hardships for the nation and Netaji Subhas Chandra Bose sounded the bugle of freedom, to honor the heroes of India's independence.
“India's guiding principle of "Vasudhaiva Kutumbakam" is reaching every corner of the world and is being reflected in India's actions”, exclaimed Shri Modi, highlighting India's efforts during the COVID-19 pandemic, providing vaccines to the world as a family. He noted India's prompt response to natural disasters, including the recent earthquake in Myanmar under "Operation Brahma," as well as assistance during earthquakes in Türkiye and Nepal and the water crisis in the Maldives. He emphasized India's role in evacuating citizens of other countries during conflicts and noted that India's progress is amplifying the voice of the Global South. He remarked that this spirit of global brotherhood stems from India's cultural values. Highlighting India's youth as the nation's greatest asset, brimming with confidence and an enhanced capacity for risk-taking, Shri Modi noted their contributions to innovation, startups, and their pride in India's heritage and culture. He cited the participation of lakhs of young people in the Prayag Mahakumbh as an example of their connection to India's eternal traditions. He remarked on the youth's focus on national needs, their role in the success of "Make in India," and their vocal support for local products. He emphasized their determination to live and work for the nation, excelling from sports fields to space exploration, driven by a spirit of nation-building. He expressed confidence that India's youth will lead the nation toward the goal of Viksit Bharat by 2047. The PM highlighted the synergy of organization, dedication, and service as the driving force behind this journey. He remarked that the decades of effort and dedication by the RSS are bearing fruit, writing a new chapter in India's development.
The Prime Minister remarked on the contrasting circumstances during the establishment of the RSS in 1925, a time marked by struggle and the overarching goal of independence. He highlighted the significance of the Sangh's 100-year journey and noted that the period from 2025 to 2047 presents new, ambitious goals for the nation. He recalled Guruji's inspiring words from a letter, expressing the desire to be a small stone in the foundation of a grand national edifice. He emphasized the need to keep the commitment to service ignited, maintain relentless effort, and realize the dream of a developed India. He reiterated his vision, as shared during the construction of Shri Ram's temple in Ayodhya, to lay the foundation for a strong India for the next thousand years. The Prime Minister expressed confidence that the guidance of luminaries like Dr. Hedgewar and Guruji will continue to empower the nation. He concluded by affirming the resolve to fulfill the vision of a developed India and honor the sacrifices of generations.
Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Union Minister Shri Nitin Gadkari, RSS Sarsanghchalak Dr. Mohan Bhagwat, Swami Govind Devgiri Maharaj, Swami Avdheshanand Giri Maharaj, Dr. Avinash Chandra Agnihotri, and other distinguished guests were present during the occasion.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟ ପ୍ରିମିୟମ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସବୁଠାରୁ କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ନୂତନ ସାମାଜିକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଜାରି ରହିଥିଲା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ ହେଉଛି ଭାରତର ଅମର ସଂସ୍କୃତିର ଆଧୁନିକ ଅକ୍ଷୟ ବଟ, ଏହି ଅକ୍ଷୟ ବଟ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଚେତନାକୁ ନିରନ୍ତର ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ ସମୟରେ ଆମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୁଏ, ମୋ ଉପରେ ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାବନା ସର୍ବାଗ୍ରେ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରକ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସବୁଆଡ଼େ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁଠି ବି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହୋଇଥାଏ, ଭାରତ ନିଷ୍ଠାର ସହ ସେଠାରେ ସେବାପାଇଁ ଛିଡା ହୋଇଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଉତ୍ସାହରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା 'ବିକଶିତ ଭାରତ" ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
30 MAR 2025 2:09PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟ ପ୍ରିମିୟମ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ପବିତ୍ର ନବରାତ୍ରୀ ଉତ୍ସବର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଥିବା ଚୈତ୍ର ଶୁକ୍ଳ ପ୍ରତିପଦାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଗୁଡି ପଡୱା, ଉଗାଦି ଏବଂ ନଭରେହ ଭଳି ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଭଗବାନ ଝୁଲେଲାଲ ଏବଂ ଗୁରୁ ଅଙ୍ଗଦ ଦେବଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଏହି ଦିବସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ଅବସରକୁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଡକ୍ଟର କେ. ବି. ହେଡଗେୱାରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ (ଆରଏସ୍ଏସ୍) ର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନରେ ଡକ୍ଟର ହେଡଗେୱାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଗୋଲୱାଲକର ଗୁରୁଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ମୃତି ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରି ସେ ନିଜର ସମ୍ମାନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବଧିରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଏହାର ସ୍ଥପତି ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଆଗାମୀ ଜୟନ୍ତୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୀକ୍ଷାଭୂମିରେ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡ଼ିବା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ନବରାତ୍ରୀ ଏବଂ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଅବସରରେ ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ସେବାର ଏକ ପବିତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ନାଗପୁରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଏବଂ ଏକ ମହାନ ପଦକ୍ଷେପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମାଧବ ନେତ୍ରାଲୟର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସଙ୍ଗୀତ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଜ୍ଞାନ, ଗର୍ବ ଏବଂ ମାନବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ସେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଲୟକୁ ଏପରି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସୁଛି, ଏବଂ ଅଗଣିତ ଜୀବନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଛି।
ସେ ମାଧବ ନେତ୍ରଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏହାର ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ଜୀବନକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅନ୍ଧକାର ଦୂର କରିବ। ସେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଲୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସେବା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ' ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଲୟ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି। "ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଏପରିକି ଗରିବରୁ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ପାଇବା ଉଚିତ", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ନାଗରିକ ଜୀବନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ। ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରୀ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମାପ୍ତ କରିଦେଇଛି।
ଦେଶରେ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଏବଂ ଏମସରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ଲାଗି ଅଧିକ କୁଶଳୀ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ମେଡ଼ିକାଲ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବେ, ସେ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନରେ ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ ଦେଶ ନିଜର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଭାରତର ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଉଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ପୀଢ଼ି ପରେ ପୀଢ଼ି ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଚେତନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ଏବଂ ଆକ୍ରମଣର ଇତିହାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହାର ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା, ତଥାପି ଭାରତର ଚେତନା ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ନମନୀୟ ରହିଥିଲା। ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ, କବୀର ଦାସ, ତୁଳସୀଦାସ, ସୁରଦାସ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ, ସନ୍ଥ ଏକନାଥ, ସନ୍ଥ ନାମଦେବ ଏବଂ ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥମାନେ ନିଜ ମୂଳ ବିଚାର ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚେତନାରେ ଜୀବନ ସଞ୍ଚାର କରିଥିବା ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନଗୁଡ଼ିକ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଏକଜୁଟ ସମାଜର ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଥିଲା। ଏକ ସମାଜକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିବା ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଏହାର ପ୍ରକୃତ ସାରକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚେତନା ଯେପରି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ରହେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନର ଶେଷ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଚେତନାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଡ. ହେଡଗେୱାର ଏବଂ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବୁଣାଯାଇଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରାର ବୀଜ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ମହାନ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ଏହାର ଶାଖା ଭାବେ ନେଇ, ଏହି ନୀତି ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଏହି ମହାନ ବୃକ୍ଷକୁ ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ ହେଉଛି ଭାରତର ଅମର ସଂସ୍କୃତିର ଆଧୁନିକ ଅକ୍ଷୟ ବଟ, ଏହି ଅକ୍ଷୟ ବଟ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଚେତନାକୁ ନିରନ୍ତର ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମାଧବ ନେତ୍ରଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏହାର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଦିଗ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୈଦିକ ଆକାଂକ୍ଷା "ପାଶ୍ୟେମ ଶାରଦାହ ଶତମ୍" କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଜୀବନରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି "ଆମେ ଶହେ ବର୍ଷ ଦେଖିପାରିବା"। ସେ ଉଭୟ ବାହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବିଦର୍ଭର ମହାନ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବରାଓ ମହାରାଜଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "କମ୍ ବୟସରେ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ହରାଇବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବରାଓ ମହାରାଜ ଅନେକ ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରିଥିଲେ।" ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଶାରୀରିକ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତିର ଅଭାବ ଥିବାବେଳେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଅର୍ନ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଥିଲା, ଯାହା ଜ୍ଞାନରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ବିଚକ୍ଷଣତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଉଭୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମାଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆରଏସ୍ଏସ୍ ହେଉଛି ଉଭୟ ବାହ୍ୟ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଏକ ପବିତ୍ର ପ୍ରୟାସ। ସେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଲୟକୁ ବାହ୍ୟ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ତଃ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସଙ୍ଘକୁ ସେବାର ସମର୍ଥକ କରିଦେଇଛି।
ଜୀବନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସେବା ଏବଂ ପରୋପକାର ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶାସ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେବା ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଭକ୍ତିର ଏକ ରୂପରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆରଏସ୍ଏସ୍ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସେବା ଭାବନା ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ନିଜକୁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଭାବେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭକ୍ତି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସକ୍ରିୟ ରଖିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କୁ କଦାପି କ୍ଲାନ୍ତ କିମ୍ବା ଅଟକି ଯିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। ଜୀବନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏହାର ଅବଧି ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ଉପଯୋଗିତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ବୋଲି ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ "ଦେବ ରୁ ଦେଶ" ଏବଂ "ରାମ ରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର" ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ତାହା ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ହେଉ, ପାର୍ବତ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ। ସେ ବନବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ଆଶ୍ରମ, ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକଲ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଜାଗରଣ ମିଶନ ଏବଂ ସୁବିଧା ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ସେବା ଭାରତୀର ପ୍ରୟାସ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରୟାଗ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ନେତ୍ର କୁମ୍ଭ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ସେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ସେଠାରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ବନ୍ୟା ଏବଂ ଭୂମିକମ୍ପ ଭଳି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପରତା ଏବଂ ସେବା ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ସେବା ହେଉଛି ଏକ ବଳିଦାନକାରୀ ଅଗ୍ନି, ଏବଂ ଆମେ ଉତ୍ସର୍ଗ ପରି ଜଳାଇଥାଉ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ସାଗରରେ ମିଶିଥାଉ" ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀ ସେୟାର କରି, ଯାହାଙ୍କୁ ଥରେ ସେ କାହିଁକି ସଙ୍ଘକୁ ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ବୋଲି କହିଥିଲେ ବୋଲି ପଚରାଯାଇଥିଲା, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁଜୀ ସଙ୍ଘକୁ ଆଲୋକ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଲୋକ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ନିଜେ କରିନପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଅନ୍ଧକାରକୁ ଦୂର କରିଥାଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ରାସ୍ତା ଦେଖାଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏକ ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଲୋକର ଉତ୍ସ ହେବା, ବାଧାବିଘ୍ନ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥାଏ। ସେ "ମୁଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ତୁମେ" ଏବଂ "ମୋର ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶ ପାଇଁ" ନୀତି ସହିତ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପରତାର ସାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
"ମୁଁ" ଉପରେ "ଆମେ" କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଥମେ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଇବ। ଦେଶକୁ ପଛରେ ପକାଇଥିବା ଶୃଙ୍ଖଳାଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଙ୍ଗିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ଉପନିବେଶବାଦର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ, ଯାହା ୭୦ ବର୍ଷ ଧରି ପଛୁଆ ହୋଇ ରହିଥିଲା, ଜାତୀୟ ଗୌରବର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସହିତ ବଦଳାଇ ଦେଉଛି। ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ପୁରୁଣା ବ୍ରିଟିଶ ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ ନୂଆ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ରାଜପଥକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଔପନିବେଶିକ ପରମ୍ପରା ଉପରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପ୍ରତୀକ। ସେ ନୌସେନାର ପତାକାରୁ ଔପନିବେଶିକ ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏବେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତୀକକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଅଞ୍ଚଳର ଦ୍ୱୀପଗୁଡ଼ିକର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ବୀର ସାବରକର ଦେଶ ପାଇଁ କଷ୍ଟ ସହିଥିଲେ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ନାୟକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବିଗୁଲ ବଜାଇଥିଲେ।
ଏକ ପରିବାର ଭାବେ ବିଶ୍ୱକୁ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରି, କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତର 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍" ର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। "ଅପରେସନ ବ୍ରହ୍ମା" ଅଧୀନରେ ମିଆଁମାରରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଭୂମିକମ୍ପ ସହିତ ତୁର୍କୀ ଏବଂ ନେପାଳରେ ଭୂକମ୍ପ ସମୟରେ ସହାୟତା ଏବଂ ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ଜଳ ସଙ୍କଟ ସମେତ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତି ଭାରତର ତ୍ୱରିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱର ଏହି ଭାବନା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି। ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପଦ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରିସ୍କ ନେବା ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନବସୃଜନ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ସେମାନଙ୍କର ଗର୍ବ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରୟାଗ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଭାରତର ଚିରନ୍ତନ ପରମ୍ପରା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ଜାତୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଧ୍ୟାନ, "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ର ସଫଳତାରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ସମର୍ଥନ ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରି, ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଦେଶକୁ ବିକାଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବେ। ଏହି ଯାତ୍ରା ପଛରେ ଥିବା ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ଭାବେ ସଙ୍ଗଠନର ସମନ୍ୱୟ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସେବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆରଏସ୍ଏସ୍ ର ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଫଳପ୍ରଦ ହେଉଛି, ଯାହା ଭାରତର ବିକାଶରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖୁଛି।
୧୯୨୫ ମସିହାରେ ଆର. ଏସଏସର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମୟରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଥିଲା। ସେ ସଂଘର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ରୁ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ଦେଶ ପାଇଁ ନୂତନ, ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ। ଏକ ବିଶାଳ ଜାତୀୟ ଭବନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତରରେ ଏକ ଛୋଟ ପଥର ହେବାର ଇଚ୍ଛା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଥିବା ଏକ ଚିଠିରୁ ସେ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେବା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଜାଗ୍ରତ ରଖିବା, ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ହଜାରେ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ସେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଡ. ହେଡଗେୱାର ଏବଂ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଜାରି ରଖିବ। ସେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ିର ବଳିଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀ, ଆରଏସ୍ଏସ୍ ସରସଂଘଚାଲକ ଡ. ମୋହନ ଭାଗବତ, ସ୍ୱାମୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଦେବଗିରି ମହାରାଜ, ସ୍ୱାମୀ ଅବଧେଶାନନ୍ଦ ଗିରି ମହାରାଜ, ଡ. ଅବିନାଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଗ୍ନିହୋତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।