କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଏମଏସପି ତଳେ ଯେପରି କୌଣସି କ୍ରୟ ନ ହୁଏ ତାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫ ମାଧ୍ୟମରେ ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ ଜାରି ରହିଛି: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ୧୦୦% ହରଡ଼ କିଣିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ପିଏମ୍-ଆଶା ଯୋଜନାକୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି: କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
27 MAR 2025 3:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏକ କୃଷକ ହିତୈଷୀ ସରକାର । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦିଗରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ(ଏମଏସପି)ରେ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପ୍ରମୁଖ ହରଡ଼ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ହରଡ଼ କ୍ରୟ କରାଯାଉଛି, ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ବରାନ୍ବିତ ହୋଇଛି। ଡାଲିର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ୨୦୨୪-୨୫ କ୍ରୟ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ସହାୟକ ଯୋଜନା (ପିଏସଏସ) ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନର ୧୦୦% ଦରରେ ହରଡ଼, ମୁଗ ଏବଂ ମସୁର ଡାଲି କ୍ରୟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୨୫ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୮-୨୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଗାମୀ ଚାରି ବର୍ଷ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ୧୦୦% ହରଡ଼, ମୁଗ ଏବଂ ମସୁର ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ। ୨୦୨୪-୨୫ ଖରିଫ ଋତୁରେ ମୂଲ୍ୟ ସହାୟକ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ହରଡ଼ କ୍ରୟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ମଧ୍ୟ କ୍ରୟ ଅବଧି ୯୦ ଦିନରୁ ଆଉ ୩୦ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି କରି ମେ ୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁମତି ଦେଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫ ମାଧ୍ୟମରେ ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମୋଟ ୨.୪୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହରଡ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ୧,୭୧,୫୬୯ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ହରଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଅଛି।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ୧୦୦% ହରଡ଼ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସେହିପରି, ଆରଏମଏସ ୨୦୨୫ ସମୟରେ ଚଣା, ସୋରିଷ ଏବଂ ମସୁର କ୍ରୟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ପିଏମ-ଆଶା ଯୋଜନାକୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ, ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ କ୍ରୟ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ଜାରି ରହିବ। ଆରଏମଏସ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ମୋଟ ଅନୁମୋଦିତ ଚଣା ପରିମାଣ ୨୭.୯୯ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏବଂ ସୋରିଷ ୨୮.୨୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ । ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛନ୍ତି ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମସୁର ଡାଲିର ମୋଟ ଅନୁମୋଦିତ ପରିମାଣ ୯.୪୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍। ତାମିଲନାଡୁରେ କୋପ୍ରା (ମିଲିଂ ଏବଂ ବଲ) କ୍ରୟକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷୀମାନେ ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ କୌଣସି କ୍ରୟ ଏମଏସପି ତଳେ ନହୁଏ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏବଂ ଏହି ମହତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ିବୁ ନାହିଁ।

Ministry of Agriculture &
Farmers Welfare
State governments to ensure that there is no purchase below MSP: Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
Procurement of produces continues at MSP through NAFED and NCCF in Andhra Pradesh, Gujarat, Karnataka, Maharashtra and Telangana: Shri Shivraj Singh Chouhan
Government of India is committed to purchase 100% tur from farmers through central nodal agencies: Shri Chouhan
PM-Asha Scheme extended till 2025-26: Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh
27 MAR 2025 3:00PM by PIB Delhi
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that the Modi government is a farmer-friendly government.Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government is continuously working with full commitment for the betterment of farmers. In this direction, the work of purchasing the produce from the farmers at the minimum support price is also being done.
Shri Chouhan said that self-sufficiency in pulses is our resolve and, in this context, the purchase of tur is being done in the major tur producing states, which has gained momentum. In order to increase domestic production of pulses, encourage farmers and reduce dependence on imports, the Government has approved procurement of tur, urad and lentil under Price Support Scheme (PSS) at 100% of State production for the procurement year 2024-25.
He informed that Prime Minister Shri Narendra Modi Government has also announced in Budget 2025 that 100% of the state's production of Tur (Arhar), Urad and Masoor will be procured for the next four years till 2028-29 to achieve self-sufficiency in pulses in the country. The procurement of Tur (Arhar) has been approved in the states of Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Telangana and Uttar Pradesh under the Price Support Scheme during the Kharif 2024-25 season. Along with this, in the interest of farmers, Karnataka has also approved extending the procurement period from 90 days by 30 days to May 1.
Shri Shivraj Singh Chouhan informed that procurement is continuing at MSP through NAFED and NCCF in Andhra Pradesh, Gujarat, Karnataka, Maharashtra and Telangana and till 25 March 2025, a total of 2.46 lakh metric tonnes of Tur (Arhar) has been procured in these states, benefiting 1,71,569 farmers of these states. He said that the price of tur in Uttar Pradesh is currently running above MSP.
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan informed that Government of India is committed to procure 100% Tur from farmers through Central Nodal Agencies. Similarly, procurement of gram, mustard and lentil has been approved during RMS 2025.PM-Asha Yojana has been extended till 2025-26. Under this, purchase of pulses and oilseeds from farmers at MSP will continue. The total approved quantity of gram for RMS 2025 is 27.99 lakh metric tonnes and mustard is 28.28 lakh metric tonnes. The major states include Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat. The total approved quantity of lentil is 9.40 lakh metric tonnes Procurement of copra (milling and ball) has also been approved in Tamil Nadu. The government has ensured farmers use NAFED and NCCF portals to simplify registration and process. Shri Chouhan said that on behalf of the Central Government, I appeal to all the state governments to ensure that there is no purchase below MSP. Our aim is to benefit the farmers and we will leave no stone unturned to fulfil this noble objective.
F8ZA.png)