প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পোদকাস্ত অমদা লেক্স ফ্রিদমেনগা লোয়ননা পি.এম.গা ৱারী শাখিবগী ৱারোল
16 MAR 2025 11:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী - ঐগী শক্তি অসি মোদী নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140নি, চহি লিশিং কয়াগী নাৎ, চৎনবী, মসি ঐগী শক্তিনি। মরম অসিনা ঐহাক্না মফম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা মোদী নত্তে, বেদতগী হৌরগা বিবেকানন্দ ফাওবা চহি লিশিং কয়াগী চাউরবা চৎনবীগা লোয়ননা ঐহাক্না চৎলি, ঐহাক্না মীওই করোর 140গা লোইননা মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী অপাম্বশিংগা লোয়ননা চৎলি। মরম অসিনা ঐহাক্না মালেমগী লুচিংবা অমহেক্তগা খুৎ শোক্নবা মতমদা, মোদী নত্তে, মীওই করোর 140গী খুৎ শোক্নবনি। মরম অদুনা শক্তি অসি মোদীগী নত্তে, মসি ভারতকী শক্তিনি। ঐখোয়না শান্তিগী মতাংদা ৱারী শানবা মতম খুদিংমক্তা মালেম অসিনা ঐখোয়গী ৱা তারি। মরমদি মসি বুদ্ধগী লমনি, মসি মহাত্মা গান্ধীগী লমনি, মালেমনা ঐখোয়গী ৱা তারি অমসুং ঐখোয়না লানগী মায়কৈদা লৈতে। ঐখোয়না কোওর্দিনেসনগী মায়কৈদা লৈ। ঐখোয়না মহৌশাগা লান শোক্নবা পামদে, লৈবাকশিংগী মরক্তা লান শোক্নবা পামদে, ঐখোয় অসি কোওর্দিনেসন পাম্বা মীওইশিংনি। অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না মসিদা করিগুম্বা থৌদাং অমা লৌবা ঙম্লবদি, ঐখোয়না মদু তৌনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐগী পুন্সি অসি য়াম্না লাইরনা হৌরকই। অদুবু ঐহাক্না লায়রবগী অৱাবদু ফাওখিদে, ফজবা খোঙউপ তোংবা মীওই অমনা করিগুম্বা মহাক্না খোঙউপ অদু তোংদ্রবদি, মদু মসিনি হায়না মহাক্না খল্লি।
ঐহাক্না ঐগী পুন্সিদা খোঙউপ অমুক্তা তোংখিদ্রি মরম অদুনা খোঙউপ অমা তোংবা অসি অচৌবা ৱাফম অমনি হায়বসি ঐনা করম্না খঙগনি? মরম অদুনা ঐখোয়না চাংদম্নবগী ফীভমদা লৈখিদে, ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি অসি অসিগুম্না হিংলি। ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না অফবা অহৌবা অমা ওইনবগীদমক্তা, ঐহাক্না ৱাশক লৌবগী থৌরমদা পাকিস্তানবু অখন্ননা কৌখি। অদুবু মতম খুদিংগী অফবা থবক খুদিংমক অসি নেগেতিব অদুমক ওই। মখোয়না ৱাখল তারক্কনি অমসুং শান্তি অমসুং নুংঙাইবগী লম্বীদা চৎকনি হায়না ঐখোয়না আশা তৌই অমসুং মফম অদুগী মীওইশিংসু নুংঙাইতবা পোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। য়েংবিয়ু, অদোম্না হায়খিবা অদু, ক্রিতিসিজম অমসুং মদুবু মতৌ করম্না মায়োক্নগদগে হায়বদু। মরম অদুনা ঐহাক্না মসি ৱাহৈ পরেং অমখক্তদা হায়রবদি, ঐহাক্না মসি তরাম্না ওকচরি। মরমদি ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি, ক্রিতিসিজম অসি দেমোক্রেসীগী থৱায়নি। ঐহাক্না নহারোল পুম্নমক্তা হায়জনীংবদি, পুন্সিদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, মদু অমম্বা অহিংনি শোইদনা অয়ুক লাক্কনি।
লেক্স ফ্রিদমেন- ভারতকী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগা ঐহাক্না ৱারী শানখিবা অদু হৌজিক নখোয়না তাবা ফংলগনি। মসি ঐহাক্কী পুন্সিদা ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙমদবা অদুগুম্লবা ৱারী অমনি, অমসুং মসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না চাউনা ইথিল পীরি। মসিগী মতাংদা ঐনা অদোমগা ৱারী শানবা পাম্মি। করিগুম্বা নহাক্না পাম্লবদি, ভিদিও অদু মমমাং চখৎতুনা ঐখোয়গী ৱারী শানবদু হকথেংননা তাবা য়াগনি। নরেন্দ্র মোদীগী পুন্সি ৱারী অসি য়াম্না অঙকপা অমনি। মহাক্না লায়রবা লান্থেংদুনা মীওই করোর 140গী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীগী লুচিংবা ওইখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইরকখিবা অসি অমুক্তং নত্তে, অদুবু য়াম্না চাউনা মায় পাকপগা লোয়ননা অহুম্লক ওইখি। লুচিংবা অমা ওইনা, মহাক্না ভারতপু অমত্তা ওইনা থম্নবগীদমক লান্থেং কয়া চত্থখি। চৎনবী কয়ামরুম অমসুং খুন্নাই কয়ামরুম লৈবা লৈবাক অমনি। মহাক্কী পুৱারীদা ধর্মগী, খুন্নাইগী অমসুং রাজনিতীগী ওইবা অৱাবা কয়া থেংনখিবা লৈবাক অমনি। মহাক্না অরুবা অমসুং করিগুম্বা মতমদা য়েৎননিংঙাই ওইবা ৱারেপ লৌবগীদমকসু খঙনৈ। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মীওই করোর কয়া অমনা মহাকপু পাম্মি অমসুং মীওই কয়া অমনা মহাকপু য়েৎলি। হায়রিবা হীরমশিং অসিগী মতাংদা ঐখোয়না মতম শাংনা ৱারী শানখি। মালেমগী অচৌবা লুচিংবশিংনা মহাকপু ইকায় খুম্নৈ অমসুং মহাকপু শান্তিগী লান্মী অমসুং মরুপ অমা ওইনা উরি। মহাকপু লান শোক্নরিবা লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংনা ফাওবা ইকায় খুম্নৈ। অমেরিকা-চাইনা, য়ুক্রেন-রসিয়া, নৎত্রগা ইজরেল-পেলেস্তাইন নৎত্রগা মিদল ইস্ত ওইরো। মফম খুদিংমক্তা মহাকপু ইকায় খুম্নৈ। ঙসিগী মতম অসিদা, য়ামদ্রবদা ঐহাক্না খঙলে মদুদি মীওইবা খুন্নাই অমসুং মীওইবগী তুংলমচৎ অসি অরুবা তাঙ্কক অমদা লৈরি, মফম কয়াদা লান থোকপা য়াই। অসিগুম্বা লানশিং অসি লৈবাক অমদগী মালেমদা শন্দোকপা য়াই। ন্যুক্লিয়র পাৱর লৈবাক্তা হেনগৎলক্লিবা তেন্সনশিং, AIদগী ন্যুক্লিয়র ফ্যুজন ফাওবগী তেক্নোলোজিকেল দিবেলপমেন্তশিং অসিনা খুন্নাই অমসুং জিওপোলিতিক্সপু মপুং ফানা ওন্থোকপা ঙম্বা অসিগুম্বা অহোংবশিং পুরক্নবা পান্দম থম্লি। অমসুং মসিনা রাজনিতী অমসুং কলচরগী অৱা-অনাশিংসু হেনগৎহনবা য়াই। হৌজিক ঐখোয়না অফবা লুচিংবশিং য়াম্না মথৌ তারক্লি।
শান্তি পুরকপা ঙম্বা অমসুং মালেম অসিবু খায়দোকপা নত্তনা অমত্তা ওইনা পুনশিনবা ঙম্বা লুচিংবশিং। মখোয়গী লৈবাক ঙাকপগা লোয়ননা মীওইবা খুন্নাই অমসুং মালেম পুম্বগী য়াইফনবা খনবা হোৎনরিবশিং। মরম অসিনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীগা লোয়ননা ঐহাক্না খন্ন-নৈনখিবা অসি ঙসি ফাওবদা ঐহাক্না খন্ন-নৈনখিবা খ্বাইদগী অখন্নবা খন্ন-নৈনবশিংগী মনুংদা অমনি হায়না ঐহাক্না হায়জবা য়াই। ঐখোয়গী খন্ন-নৈনবদা করিগুম্বা খরা লৈ, মদু নখোয়না তাবদা ঐঙোন্দা পাৱর অমনা ইথিল পীবগুম্না ফাওগনি। অদুবু মদু নত্তে, মসি থোকখিদ্রি অমসুং থোক্লরোই। ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তবু ইকাই খুম্নদে, মরু ওইনা লৈঙাক পায়রিবা মীওইশিংবু। ঐহাক্না শক্তি, শেল-থুম অমসুং মিংচৎতা থাজবা থমদে, মরমদি হায়রিবা পোৎলমশিং অসিনা কনাগুম্বা অমগী পুক্নিং, ৱাখল অমসুং থম্মোয়বু মাং-তাকহনবা ঙম্মি। কেমেরাগী মমাংদা নত্ত্রগা কেমেরা য়াওদনা খন্ন-নৈনরবসু, ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা মীওইবগী ৱাখল্লোনবু মপুং ফানা খঙনবা হোৎনৈ। অফবা নৎত্রগা ফত্তবা, ঐহাক্না পুম্নমক খঙবা পাম্মি। করিগুম্বা ঐখোয়না কুপথনা য়েংলবদি, ঐখোয় অসি মান্নৈ হায়না ঐনা ফাওই। ঐখোয় পুম্নমক্তা অফবা অমসুং ফত্তবা খরা লৈ। ঐখোয় পুম্নমক্কী ঐখোয়গী লান্থেং অমসুং আশাগী ৱারীশিং লৈ। অদোম মালেমগী শক্নাইরবা লুচিংবা অমা ওইরবসু, ভারতকী শিন্মী অমা ওইরবসু, নত্রগা অদোম অমেরিকাদা থবক তৌরিবা শিন্মী নৎত্রগা লৌমী অমা ওইরবসু। থৌদোক অসিনা ঐঙোন্দা নীংশিংহল্লি মদুদি ঐহাক্না অমেরিকাগী শিন্মীশিং অমসুং লৌমীশিংগা কেমেরা য়াওদনা ৱারী শানগনি, অমসুং কেমেরাগী মমাংদা ৱারী শানগনি, মরমদি হৌজিক্তি ঐহাক মালেম অমসুং অমেরিকাগী মফম কয়াদা চৎলি। নরেন্দ্র মোদীগী মতাংদা ঐনা হায়খিবা নৎত্রগা ঐনা হায়গদৌরিবা অসি মহাক্না লুচিংবা অমা ওইবগা মরী লৈনদে, মহাক্কী মশাগী ওইবা মওং-মতৌগা মরী লৈনৈ। কেমেরাগী মাংদা অমসুং কেমেরাগী তুংদা মহাক্কা লোয়ননা ঐহাক্না কুইনা লৈবা মতমদা, ঐখোয়গী ৱারী শানবগী থৌওং অসি য়াম্না কুপথখি। মসিদা নুংশিবা, সিম্পেথি, হরাওবা অমসুং ফাগীশিং য়াওগনি। মপান্দা অমসুং মনুংদসু শান্তিগী ৱা ঙাংগনি। ঐখোয়না মসিগী ৱারী শানবদা য়াম্না পুক্নিং চঙখি। অসিগুম্বা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসি মতমগী শক্তমগী ৱাংমদা লৈ। ঐহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা চপ মান্নবা সিম্পেথি অমসুং কম্পেসন উৎলি। মহাক্না অসিগুম্বা মওং অসিদা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংগা উনৈ অমসুং ৱারী শানৈ। অমসুং মসিগী মরম পুম্নমক্না মরম ওইদুনা, মসি য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমা ওইখি, মদু ঐহাক্না কৈদৌঙৈদসু কাওরোই।
মরক অসিদা, ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা ৱাফম অমা হায়জবা পাম্মি, অদোম্না খন্ন-নৈনবা অসিগী কেপ্সনশিং অসি ইংলিস, হিন্দী অমসুং অতোপ্পা লোলশিংদা পাবা য়াগনি, অমসুং অদোম্না হায়রিবা লোলশিং অসিদা ভিদিও অসিসু তাবা য়াগনি। অদোম্না মসি লোল অনিমক্তা তাবা য়াই, মদুদা ঐহাক্না ইংলিসতা ৱা ঙাংবগা লোয়ননা পি.এম. মোদীনা হিন্দীদা ঙাংবা তাবা ফংগনি। করিগুম্বা নহাক্না পাম্লবদি, নহাক্কী খ্বাইদগী পাম্নবা লোলদা ভিদিও অসিগী সবতাইতলশিং য়েংবা য়াগনি। য়ুত্যুবতা অদোম্না "সেত্তিএস" আইকোনদা ক্লিক তৌদুনা ওদিও লোল হোংবা য়াগনি। অদুদগী "ওদিও ত্রেক"দা ক্লিক তৌরো, অমসুং ঐখোয়গী ৱারী শানবা অদু নহাক্না পাম্বা লোলদা তানবগীদমক লোলদু খনবিয়ু। ইংলিশতা ৱারী শানবা অসি তানবা ইংলিশ অমসুং হিন্দীদা ৱারী শানবা তানবগীদমক হিন্দী খনবিয়ু। ৱারী শানবদা, হায়বদি মোদীজীনা হিন্দীদা অমসুং ঐনা ইংলিসতা ৱা ঙাংবদা, অদোম্না ওদিও ত্রেক ওপ্সন "হিন্দী (লাতিন)" খনবিয়ু। অদোম্না ৱারী শানবগী থৌরম অসি লোল অমখক্তদা নত্রগা হিন্দী অমসুং ইংলিস অনিমক্তা তাবা য়াই। অদোমগী পামজবা লোলদা সবতাইতলশিংসু য়াওরি। ভিদিও অসিগী দিফোল্ত লোল অসি ইংলিসনি। মসিগীদমক্তা ঐনা 'ইলেভেন লেবস' অমসুং অফবা ত্রান্সলেতরশিংদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
AI ক্লোনিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ভোইস সাউন্দ অসি ইংলিশতা য়ারিবমখৈ অশেংবা ওইহন্নবা হোৎনখি। লোনশিংনা ঐখোয়গী মরক্তা অরাপ্পা লৈহল্লোই হায়না ঐনা অচেৎপা থাজবা পীরি। অমসুং ঐহাক্না ৱারী শানবশিং অসি মালেমগী মফম খুদিংমক্তা, লোল খুদিংমক্তা শন্দোক্নবা হোৎনগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। মসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা খোঙচৎ অমা ওইখি অমসুং মতম পুম্নমক্তা অদোমগা লোয়ননা লৈমিন্নবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না চাউবা ইকায়খুম্নবা অমনি। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু ঐগী থম্মোয়দগী থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদোম্না "লেক্স ফ্রিদমেন পোদকাস্ত" য়েংলি। মরুপশিং, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা ঐনা ৱারী শানবা তাবগী মতম অদু লাক্লে।
লেক্স ফ্রিদমেন - ঐহাক্না নখোয়দা ঐহাক চারা হেল্লি হায়জনীংই। মসি হৌজিক্তি পুং 45 নৎত্রগা নুমিৎ অনিরোম শুরে। ঐহাক ঈশিং খক্তমক থক্লি, ঐহাক্না চাবা লেপলে। ঐহাক্না মসিগী ৱারী শাবা অসিবু ইকায় খুম্নবা অমসুং শেম-শাবগীদমক্তা তৌখি। মসিনা ঐখোয়বু স্পিরিচুএল ওইবা মওংদা ৱারী শানবগীনি। অদোমসু য়াম্না তোইনা চারা হেল্লি হায়না ঐনা তাই। অদোম্না চারা হেনবগী মরম ঐঙোন্দা খঙহনবা য়াব্রা? অমসুং হৌজিক অদোমগী ৱাখল্লোন অসি করিনো।
প্রধান মন্ত্রী - অহানবদা, অদোম্না ঐগী ইকায় খুম্নবা ওইনা চারা হেনবা অসি ঐহাক য়াম্না অঙকপা পোকই। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভারতকী ধর্মগী চৎনবীশিং অসি তশেংনমক পুন্সি মহিং অমনি অমসুং ঐখোয়গী সুপ্রিম কোর্তনা হিন্দুইজমগী মতাংদা য়াম্না নীংথনা শন্দোক্না তাকখি। ঐখোয়গী সুপ্রিম কোর্তনা হায়খ্রে মদুদি হিন্দুইজমদা পুজা-পাথ নৎত্রগা লাইনিং লাইশোনগী পথাপ লৈতে। অদুবু মসি পুন্সিগী লম্বী অমনি, পুন্সি হিংবগী পাম্বৈ অমনি অমসুং ঐখোয়গী বেদশিংদা, হকচাং, ৱাখল, লৌশিং, থম্মোয়, মীওইবা জাতি অসিবু মতৌ করম্না হেন্না ৱাংবা থাক্তা পুখৎকদগে হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। মসিগীদমক লম্বী খরদি লৈ, চৎনবী খরা, সিস্তেম খরদি লৈ। মসিদা চারা হেনবসু য়াওরি, চারা হেনবা অসিনা পুম্নমক নত্তে। অমসুং ভারত্তা, কলচরেল্লী, ফিলোসোফিকেল্লী, করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না উবা ফংই মদুদি করিগুম্বা ঐহাক্না দিসিপ্লিনগীদমক, নৎত্রগা ভারতপু খঙদবা মীশিংগীদমক, দিসিপ্লিনগী লোলদা ৱা ঙাংবদি, মদু পুন্সিগী মনুংগী অমসুং মপানগী দিসিপ্লিন অনিমক্তা য়াম্না কান্নগনি। মসিনা পুন্সিবু শেমগৎপদসু মতেং পাংই। নহাক্না চারা হেনবা মতমদা, নহাক্না হায়রিবা অদুগুম্না, নুমিৎ অনিগী মমাংদগী ঈশিংদা খক্তা থকপদা মদু নহাক্না শোইদনা খঙলমগনি। নহাক্কী সেন্স পুম্নমক, মরুওইনা স্মেল, তচ, তেস্ত, সেন্সশিং অসি, নহাক্না ঈশিং ফাওবগী মনম নম্বা ঙম্নবা য়াম্না চীংগৎলমগনি। করিগুম্বা নহাক্না মমাংদা ঈশিং থকপদা নহাক্না ঈশিং অদুগী মনম অদু নমবা ঙমলম্লোই। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা নহাক্কী মমাংদা চা পুদুনা চৎলবদি, নহাক্না চা, কোফীগী মনম অদু নম্বা ঙমগনি। মমাংদা নহাক্না অপিকপা লৈ অমা উরম্বা য়াই, ঙসিসু অদোম্না উরম্বা য়াই, নহাক্না মদু য়াম্না ফজনা খঙবা ঙমগনি।
হায়বদি, নহাক্কী সেন্স পুম্নমক খঙহৌদনা য়াম্না এক্তিব ওইরকই অমসুং মখোয়না পোৎশকশিংবু লৌশিনবা অমসুং রেস্পোন্দ তৌবা ঙম্বগী চাং অসি হেনগৎলকই, অমসুং মসি ঐহাক্না এক্সপরিয়েন্স তৌখ্রে। অনিশুবদা, ঐহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদুদি মসিনা অদোমগী ৱাখল্লোনদা অকনবা ইথিল পীরি, অনৌবা অমা পীরি, অদোম্না অনৌবা ৱাখল্লোন ফাওই, অতোপ্পা মীওইশিংনা চপ মান্নবা এক্সপরিয়েন্স ফাওরমগদ্রা খঙদে অদুবু মসিনা ঐগীনি। অনিশুবদা, মীওই অয়াম্বনা চারা হেনবা অসি চিঞ্জাক থাদোকপা হায়বনি হায়না খল্লি। চিঞ্জাক চাদবা। মসিদি ফিজিকেল এক্তিবিতী অমনি, করিগুম্বা মীওই অমনা করিগুম্বা অৱাবা অমগী মতুং ইন্না চিঞ্জাক অমত্তা ফংদ্রবদি, করিগুম্বা অমত্তা মহাক্কী পুক্তা চংদ্রবদি মদুবু মতৌ করম্না মদু চারা হেনবা ওইনা লৌবা য়াগনি? মসি সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং অমনি। খুদম ওইনা, ঐহাক্না মতম শাংনা চারা হেন্দুনা লাক্লি। চারা হেনদ্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না নুমিৎ 5-7নিগী মমাংদা হকচাংগী মনুং পুম্বা শেংদোক্না আয়ুর্বেদিক প্রেক্তিস, য়োগগী প্রেক্তিস নৎত্রগা ঐখোয়গী চৎনবীগী থবকশিং অসি পাংথোকই। মতুংদা ঐহাক্না চারা হেনবা হৌদ্রিঙৈ মমাংদা ঈশিং য়াম্না থক্নবা হোৎনৈ, হায়বদি, ঐহাক্না য়ারিবমখৈ ঈশিং য়াম্না থকই। অদুনা ঐগী হকচাং অসি ঐখোয়না দিতোক্সিফিকেসন হায়না খঙনবা অদুগীদমক শেম-শারি। অদুগা ঐহাক্না চারা হেনবা মতমদা, চারা হেনবা অসি ঐহাক্কীদমক্তদি ইকায় খুম্নবা অমনি, চারা হেনবা অসি ঐহাক্কীদমক্তদি দিসিপ্লিন অমনি অমসুং চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা ঐহাক্না এক্সতর্নেল এক্তিবিতী কয়া পাংথোক্লবসু, ঐহাক্কী নুংগী ওইবা ইন্নর সেল্ফ অসি ঙাক্তুনা লৈ। ঐহাক মশাগী মনুংদদি লৈরি। অমসুং ঐহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অসি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অমসুং হায়রিবা চারা হেনবা অসি লাইরিকশিং পাবা নৎত্রগা কনাগুম্বা অমনা হায়বদগী নৎত্রগা ঐগী ইমুং মনুংনা মরম অমা নৎত্রগা অমদগী চারা হেনবগী হেনবা নত্তে, মসি হায়রিবা মরমশিং অসিদগী ওইরক্লোই। ঐহাক্না ঐগী ইশাগী ওইবা এক্সপরিয়েন্স অমা লৈখি। ঐখোয়না স্কুল চৎলিঙৈ মতমদা, মহাত্মা গান্ধীনা শন ঙাকশেনবগী অপাম্বা অমা লৈখি। মসিগা মরী লৈননা খোঙজং অমা চংশিল্লি, সরকারনা আইন অমত্তা শেমদে। মতম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়াম তিনবা মফম অমদা নুমিৎ অমা চুপ্না চারা হেন্দুনা অৱাবা ফোংদোক্নবগী থৌরাং অমা পায়খৎখি। ঐখোয়না অঙাং ওইরি, প্রাইমরী স্কুল লোইবদা ঙাইরমগনি। ঐহাক্না মদুদা ফমগদবনি হায়না ঐহাক্না ফাওখি। অমসুং মসি ঐহাক্কী পুন্সিগী অহানবা এক্সপরিয়েন্সনি। অসিগুম্বা অঙাং ওইরিঙৈ মতমদদি ঐঙোন্দা অৱাবা অমত্তা ফাওখিদে অমসুং করিগুম্বা অমা চানবগী অপাম্বা অমত্তা লৈখিদে। ঐহাক্না অনৌবা ৱাখল, অনৌবা ইনর্জী অমা ফংবগুম তৌখি। অসুম্না মসি সাইন্স অমনি হায়না ঐনা থাজবা থমখি। মসিদি চিঞ্জাক চাদবগী মতাংদা লান্থেংনবা খক্তা নত্তে। মসিদগী হেন্না চাউবা অমনি। মতুংদা ঐহাক্না এক্সপেরিমেন্ত কয়া পাংথোক্তুনা ঐহাক্কী হকচাং অমসুং পুক্নিংবু তপ্না-তপ্না শেমগৎনবা হোৎনখি। মরমদি ঐহাক অসিগুম্বা অশাংবা থৌওং অমগী মতুংদা চারা হেন্দুনা লাক্লি। অনিশুবদা, ঐহাক্কী থবক থৌরমশিং অসি লেপখিদে। ঐহাক্না থবক য়াম্না তৌই, করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না থবক হেন্না তৌবগুম তৌই। অনিশুবদা ঐহাক্না উবা ফংলিবা ৱাফমদি, চারা হেনবা মতমদা ঐহাক্না করিগুম্বা মফমদা ঐহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোকপা তারবদি, ৱাখল্লোনশিং অসি কদাইদগী লাকপগে, মতৌ করম্না লাকপগে হায়বদু ঐহাক্না হংই। হোয়, ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
লেক্স ফ্রিদমেন- অদুদি নহাক্না মালেমগী অফাওবা মীওইশিংগা চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা উনৈ। প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা অদোম্না অদোমগী থবকসু পাংথোক্লি। নহাক্না অচৌবা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা নহাক্কী থৌদাং অসি চারা হেল্লিঙৈ মতমদসু পাংথোকই অমসুং করিগুম্বা মতমদা নুমিৎ মাপন চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা ফাওবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রী - মসিগা মান্ননা মসিগী পুৱারী অসি শাংখ্রবনি। তারিবা মীওইশিংনসু চোকথবা পোক্কনি। ঐখোয়গী চারা হেনবগী চৎনবী অমা লৈ। নোংগী মতম ওইরকপা মতমদা, ঐখোয়না খঙই মদুদি দাইজেসন পাৱর অসি য়াম্না হন্থৈ। অমসুং নোংগী মতমদদি, মীওই অমনা অমুক্তং খক চাবা মথৌ তাই। মদুদি পুং 24দা অমুক্তংনি। ঐহাক্কী ওইনা মসি জুনগী ময়াইদগী হৌই, মরম অদুনা দিৱালীগী মতুংদা মসি নবেম্বর য়ৌরক্কনি। চাউরাক্না থা মরি, থা মরি মখাইগী ওইনা, মসি ঐগী চৎনবী অমনি। ঐহাক্না পুং 24গী মনুংদা অমুক্তা চাই। মতুংদা ভারত্তা মহৌশানা সেপ্তেম্বর, ওক্তোবরদা পাংথোকপা ঐগী নবরত্রি লাকই। অদুগা মতম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংনা দুর্গা পুজাগী থৌরম পাংথোকই, শক্তিবু ইরাৎলি, নুমিৎ মাপনগী থৌরম পাংথোকই। অদুনা মতম অদুদা ঐহাক্না অশাবা ঈশিং খক্তমক থকই। ঐহাক্কী ওইনদি অশাবা ঈশিং থকপা অসি রুতিন অমনি। ঐগী অরিবা পুন্সি অসি অসিগুম্না ওইরম্মি, মরম অদুনা মসি ঐঙোন্দা চৎনবী অমা ওইদুনা লৈরি। অনিশুবদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা "চৈত্রা নবরত্রি" হায়না খঙনবা মার্চ-এপ্রিল থাদা নবরত্রি লাকই। মসি চহি অসিগী মার্চ 31দগী হৌগনি। মরম অদুনা ঐহাক্না নুমিৎ মাপন চুপ্না নোংমদা হৈ অমা চাই, হায়বদি নুমিৎ মাপননি চুপ্না, খুদম ওইনা, ঐহাক্না অৱাথবী চানবা ৱারেপ লৌরে, মরমদি নুমিৎ নিপান খুদিংগী ঐহাক্না অৱাথবী নত্তবা অতোপ্পা করিগুম্বা অমত্তা শোক্লোই অমসুং মদু অমখক্তং চাগনি। অসুম্না নুমিৎ মাপনগী চারা হেল্লি। অসুম্না, চৎনবী অসিনা চহি কয়াগী মমাংদগী ঐগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্লি। ঐহাক্না হায়রিবা থবকশিং অসি চহি 50-55দগী তৌদুনা লাক্লি হায়না ঐহাক্না হায়জবা য়াই।
লেক্স ফ্রিদমেন - অদোম্না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা লুচিংবশিংগা উনবা অমসুং মপুং ফানা চারা হেনবা য়াওখ্রবরা? মখোয়গী রিএক্সন করি ওইখি? নহাক্না চারা হেন্দুনা হনখিবা উবদা মখোয়না করি ফাওবগে? অমসুং ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি অদোম্না চুম্মি। ঐনা নুমিৎ নিনি চারা হেনবা অসিনা মরম ওইদুনা, ঐগী পাঙ্গল অসি হৈশিংবা হেনগৎলি, ঐনা করিগুম্বা অমা ফাওবা ঙম্বগী পাঙ্গল, ঐগী এক্সপরিয়েন্সতা য়াম্না হেনগৎলকখি। ঐহাক্না অদোমদা হংনীংবা অসি করিগুম্বা অদোম্না লুচিংবা অমগী মমাংদা চারা হেনখিবগী ৱারী নীংশিংবা লৈব্রা?
প্রধান মন্ত্রী - অসুম তৌবনি ঐহাক্না মী অয়াম্বদা খঙহন্দে। মসি ঐহাক্কী পর্সনেলগী ৱাফমনি, মরম অদুনা ঐহাক্না মসিগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনবা পামদে। ঐহাক মুখ্য মন্ত্রী, প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা মীওইশিংনা মসি খঙবা হৌখি। মদু নৎত্রবদি, মসি ঐহাক্কী পর্সনেলগী ৱাফম খক্তমক ওইগনি। অদুবু হৌজিক মসি খঙলক্লে, কনাগুম্বা অমনা হংলক্লবদি ঐহাক্না মসি মীয়ামদা অফবা মওংদা হায়, মসিনা কনাগুম্বা অমদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক হায়, মরমদি ঐহাক্কী পর্সনেল প্রোপর্তী অমত্তা লৈতে। মসি ঐগী এক্সপরিয়েন্সনি, মসি কনাগুম্বা অমবুসু কান্নবা পীবা য়াই। ঐহাক্কী পুন্সি অসি মীয়ামগীদমক্তনি, ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, হৌজিক মতম অদুদা ঐহাক্না হ্বাইত হাউসতা রাস্ত্রপতি ওবামাগা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি অমসুং মহাক্না নুমিদাংগী চাকলেনগী থৌরমসু পাংথোকখি। মদুদগী সরকার অনিগী মরক্তা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা হৌখি। অদুগা নুমিদাংগী চাকলেন চানবা হায়রমখিবা মতম অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা করিগুম্বা অমত্তা চাখিদে। অসুম্না মখোয়না ৱাখল য়াম্না ৱাই অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমগী প্রধান মন্ত্রী অমা হ্বাইৎ হাউসতা লাক্কদৌরি, অমসুং মহাকপু মতৌ করম্না ওক্কদগে হায়বদু মখোয়না খনবদা মখৌয়না অৱাবা ওইখি। ঐখোয়না ফম্মিন্নরিঙৈ মতমদা, ঐগীদমক অশাবা ঈশিং পুরকখি। মরম অদুনা ঐহাক্না ওবামাজীদা, য়েংবিয়ু ঐহাক্কী নুমিদাংগী চান-থক্নবা য়ৌরক্লে হায়না ফাগী তৌখি। মতুংদা ঐহাক্না গ্লাস অদু মহাক্কী মমাংদা থমখি। তুংদা ঐহাক্না অমুক হন্না চৎপা মতমদা, মহাক্না নীংশিংলমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা নহাক্না লাকপদা চারা হেনবা মতম ওইখি হন্দক্কী অনিশুবা অসিদা নহাক্না চাক চারক্লে হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি হন্দক্তি চারা হেনবা তৌদবনিনা অদোম্না শরুক অনি হেন্না চাদগদবনি।
লেক্স ফ্রিদমেন - নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈ মতমগী মরমদা ৱারী শাসি। নহাক অসি য়াম্না লায়রবা ইমুং অমদগীনি, অদুগা খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীগী প্রধান মন্ত্রী ওইরক্লি। মসি মীওই কয়াগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারী অমা ওইবা য়াই। নহাক্কী ইমুং অদুসু য়াম্না শেল পায়বা ওইরমদে অমসুং নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদা নহাক্না কা অমা খক্তা ওইবা য়ুম অমদা লৈরম্মি। নহাক্কী ইমুং মনুং পুম্নমক্না লৈবাক্কী য়ুম অমদা লৈরম্মি। নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈ মতমগী মতাংদা ঐখোয়দা করিগুম্বা খরা হায়বিয়ু। মতৌ করম্না ফেসিলিতী য়াম্না ফংদনা অদোমগী পর্সনেলিতী হেনগৎহনবগে।
প্রধান মন্ত্রী - ঐহাক গুজরাত্তা পোকখি অমসুং গুজরাত্তা, মেহসানা দিস্ত্রিক্তকী অৱাং গুজরাত্তা ভাদনগর কৌবা শহর অমা লৈ। মফম অসি য়াম্না পুৱারী ওইরবা মফম অমনি, অমসুং ঐহাক মফম অসিদা পোকখি, ঐহাক মফম অসিদা মহৈ তমখি। হৌজিক ঐখোয়না ঙসিগী মালেম অসিদা য়েংবীরবদি, ঐহাক্না খুঙ্গংদা লৈরম্বা অকোয়বগী ফিভম অসিদা, ঐহাক্কী খুঙ্গংদা অখন্নবা পোৎলম খরা লৈরম্মি, মসি মালেমদা য়াম্না তাঙনা ফংবা অমনি। ঐহাক স্কুল তম্লিঙৈদা, ঐহাক্কী খুঙ্গংদা নুপা অমা লৈরম্মি। মহাক্না স্কুলদা ঐখোয় অঙাংশিংদা লেপ্পা লৈতনা হায়রম্মি মদুদি ইনাওশিং, করিগুম্বা নহাক্না মফম অমা হেক্তদা অহকপা নুং নত্ত্রগা মদুদা করিগুম্বা খরা ইবা থেংনরবদি, অহকপা পোৎশক অমা থেংনরবদি, মদু স্কুলগী কাচিন অমদা খোমজিন্দুনা থম্মু। অসুম্না ঐহাক্কী খঙনীংবা হেনগৎলকখি, ঐহাক্না খঙবা হৌরকখি অমসুং তুংদা ঐহাক্না ঐখোয়গী খুঙ্গং অসি য়াম্না লিরবনি, হিস্তোরিকেল ওই হায়বা খঙবা হৌরকখি। তুংদা করিগুম্বা মতমদা স্কুলদা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি, মদুদগী ঐহাক্না পাউ খরা লৌবা হৌখি। মতুং তারকপদা চাইনানা ফিল্ম অমা পুথোকখি। অমসুং ঐহাক্না ফিল্ম অদুগী মরমদা পাউচে অমদা পাখি, মদুদি চাইনিজ ফিলোসোফর হ্যুন সাং অসি ঐহাক্কী খুঙ্গংদা মতম শাংনা লৈরম্মি। মহাক্না চহি চা কয়াগী মমাংদা লাকখি। মসিনা মরম ওইদুনা মসিবু বদ্ধিস্ত এজুকেসনগী অচৌবা সেন্তর অমা ওইখি। মরম অদুনা ঐহাক্না মদুগী মরমদা খঙবা ঙমখি। অমসুং 1400দা, মসিদা বুদ্ধিস্ত এজুকেসনগী সেন্তর অমা লৈরম্বা য়াই। তরানিথোইশুবা চহি চাগী মায় পাকপগী মোন্যুমেন্ত অমা, তরাতরেৎশুবা চহি চাগী লাইশং অমা, তরাতরুকশুবা চহি চাগী ঈশৈ শকপা য়াম্না হৈবা মচিল-মনাও অনি, তানা-রিরি। ঐহাক্না মদু উবা ফংখি। মদুদগী ঐহাক মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্না অচৌবা এক্সকাবেসন ৱার্ক অমা হৌখি। ঐহাক্না এক্সকাবেসনগী থবক হৌরকপা মতমদা, মতম অদুদা মসি বুদ্ধিস্ত মঙ্ক লিশিং কয়াগী এজুকেসন সেন্তর অমা ওইরম্মি হায়বা ঐহাক্না খঙখি। অমসুং চৎনবী অহুম, বদ্ধ, জেন, হিন্দু, অসিনা মফম অসিদা ইথিল পীখি। অমসুং ঐখোয়গীদমক্তদি পুৱারী অসি লাইরিকশিং খক্তদা য়ুম্ফম ওইদে। নুং খুদিংমক্না মরোল থোকই, ফক্লাং খুদিংমক্না ঐহাক কনানো তাকই। অমসুং ঐখোয়না মসিগী এক্সকাবেসনগী থবক অসি হৌরকপা মতমদা, পুৱারীগীদমক মরু ওইবা পোৎলমশিং ফংখি। হৌজিক ফাওবদা মখোয়না চহি 2,800গী প্রমান ফংলে, হায়রিবা সহর অসি চহি 2,800গী মমাংদগী মীওইবনা খুন্দাদুনা লাক্লি, মীওইবগী পুন্সি লৈরি, অমসুং চহি 2,800গী মমাংদগী মসিগী চাউখৎপগী মপুং ফাবা প্রমান ফংলে। হৌজিক মফম অদুদা মীয়ামগীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেলগী থাক্তা লৈবা ম্যুজিয়ম অমসু শাখ্রে। অখন্ননা আর্কিওলোজীগী মহৈরোয়শিংগীদমক্তা, মখোয়গীদমক্তা নৈনবগী অচৌবা লম অমা শেমগৎলি। মরম অদুনা, অহানবদা, ঐহাক পোকখিবা মফম অদুগী মশাগী ওইবা অখন্নবা মফম অমা লৈ। অমসুং ঐহাক্কী লাইবক ফবা অদু য়েংবিয়ু, করিগুম্বা খরদি করম্না থোকপগে হায়বদু ঐহাক্না খঙদবা য়াই। কাশী অসি ঐগী করমভুমি ওইখি। হৌজিক কাশী অসিসু অমর ওইরে। কাশী, বনারস, বারানসী, অমা হেক্তা কৌরবসু অদুমকপু হায়নরিবা অসিসু চহি চাম্মগী মমাংদগী লেপ্পা লৈতনা হিংলিবা শহর অমা ওইদুনা লাক্লি।
মরম অদুনা, ঐগুম্বা, ভদ্নগরদা পোকখিবা মীওই অমনা কাশীদা চৎপা, মদুবু মহাক্কী কর্মাভুমি ওইহনবা অমসুং মা গঙ্গাগী খুয়া খাদা হিংজবা হায়বসি ঈশ্বরগী থৌওং ওইরমগনি। ঐহাক্কী ইমুং মনুং, ঐহাক্কী ইপা, ঐহাক্কী ইমা, ঐহাক্কী ইচিন-ইনাওশিং, ঐহাক্কী ইখুরা-ইনেশিং, ঐহাক্কী ইপু, ইবেনবু, ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মতমগী মীপুম খুদিংমক, ঐখোয় অসি য়াম্না পীকই মরম অদুনা মফম অসিদা ঐখোয়না লৈরিবসি য়াম্না চাউই। মদুদা থোঙনাও অমত্তা লৈরমদে, অপিকপা থোঙ অমখক্তমক লৈরম্মি। ঐখোয়না মফম অদুদা পোকখি, মফম অদুদা চাউখি। হৌজিক লায়রবা হায়বা হীরম লাকপদা, ঙসিদি পব্লিক লাইফতা লাকপগী মওং অসি মহৌশানা ওইরক্লি, মদুগী মতুং ইন্না, ঐহাক্কী পুন্সি অসি য়াম্না লায়রবা ওইদুনা লৈরি। অদুবু ঐহাক্না লায়রবা ওইবগী চৈথেং অসি ফংখিদে, মরমদি ফজবা খোঙউপ তোংবা মীওই অমনা খোঙউপ ফজবা তোংদ্রবদি, মদু মহাক্না ফাওই। হৌজিক ঐহাক্না পুন্সিদা খোঙউপ অমত্তা তোখিদ্রি, মরম অদুনা খোঙউপ তোংবা অসি অচৌবা থৌওং অমনি হায়বসি ঐহাক্না করম্না খঙগনি? মরম অদুনা ঐহাক্কী ওইনা চাংদম্ননবা লৈখিদে। অমসুং ঐখোয়গী ইমা অসি য়াম্না হোৎনবা কল্লি। ঐগী ইপাবুংনা য়াম্না হোৎনবা কল্লি। ঐহাক্কী মপাগী অখন্নবা অসি মহাক্না অয়ুক্কী পুং 4:00-4:30 তা য়ুমদগী য়াম্না অঙনবা মতমদা চৎখি। মহাক্না খোঙনা য়াম্না চৎখি, লাইশঙ কয়াদা চৎখি অমসুং মহাক্কী দুকানদা য়ৌখি। অদুনা মহাক্না তোংলিবা খোঙউপ অসি খুঙ্গংগী মীওইশিংনা শাজবা শউনগী খোঙউপশিংনি, মখোয় অসি য়াম্না কল্লি, মরম অদুনা মখোয়না মখোল য়াম্না থোকহল্লি, তুক, তুক, তুক। মরম অদুনা মহাক্না দুকানদা চৎপা মতমদা, ঐখোয়না দামোদর ভায়া চৎলিবরা হায়বদু য়েংনবা ঐখোয়গী ঘারীশিং অদু এদজস্ত তৌরম্মি হায়না মীয়াম্না হায়নরম্মি। মসিনা তাকপদি মহাক্কী পুন্সিদা দিসিপ্লিন য়াম্না লৈরম্মি, মহাক্না য়াম্না হোৎনবা কল্লি, মহাক্না নুমিদাং অথেঙবা ফাওবা থবক তৌরম্মি। মরক অসিদা, ঐখোয়গী ইমাসু ঐখোয়না য়ুমগী ফিভমদা অৱাবা অমত্তা লৈহন্দনবগীদমক পুম্নমক তৌরম্মি। অদুবু মসি পুম্নমক অসি লৈজরবসু, লায়রবা ওইবগী ফিভম অসিনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনদা করিগুম্বা অমত্তা শোকহনখিদে।
ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক্না স্কুল চৎপদা খোঙউপ তোংবা তোংদবগী ৱাফম অমত্তা লৈখিদে। নুমীৎ অমা ঐ স্কুল চৎলিঙৈদা ঐগী ইখুরাগা লম্বীদা থেংনখি। মহাক্না উখি, "হায়! নঙ স্কুলদা অসুম্না চৎপ্রা, নঙ খোঙউপ তোংদব্রা?" মরম অদুনা মহাক্না কেনভাস খোঙউপশিং লৈদুনা ঐঙোন্দা শিন্নখি। মতম অদুদা হায়রিবা খোঙউপশিং অদু লুপা 10-12গী মমল ওইরম্মি। মখোয় অসি কেনভাসতনা শারম্মি, মখোয় অসি শুগল্লি, মরম অদুনা মখোয় অসি কেনভাসকী অঙৌবা খোঙউপনি। ঐহাক্না করি তৌবগে হায়বদি, স্কুল লোইরবা মতুংদা, ঐহাক্না স্কুল অদুদা মতম খরা লৈথখিরম্মি অমসুং ওজাশিংনা শীজিন্নখিবা চোকশিং অমসুং হুনদোক্লবা মতেকশিং অদু ঐহাক্না কা অহুম নৎত্রগা মরিদা চত্তুনা খোমজিল্লম্মি। ঐহাক্না য়ুমদা চোক মতেকশিং অদু পুরকই, অমসুং ঐহাক্না মখোয়শিং অদু তিংশিল্লি, পোলিশ তৌই, ঐহাক্কী কেনভাস খোঙউপশিংদা তৈশিল্লি, মখোয়শিং অদু লংহল্লি অমসুং মতুংদা চৎলি। অদুনা ঐগীদমক্তদি মসি লন অমনি, ঐহাক্না য়াম্না তাংবা অমা ওইনা ফাওখি। খঙদে ঐখোয়গী ইমা অসি ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈ মতাংদা য়াম্না লুনানজৈ। অদুনা ঐখোয়দা সংস্কারশিংসু লৈররি, ঐহাক্না মতৌ করম্না ফজনা ফিরোল চেৎচাবগী হৈনবী অসি লৈরকখি হায়বদি ঐহাক্না খঙদে, অদুবু ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদগী লৈরকখি। ঐহাক্না চেৎ-চাবা খুদিংমক নীংথিনা চেৎ-চাই। মরম অদুনা ঐগী ফিরোলশিং ইস্ত্রি তৌনবা নৎত্রগা ইস্ত্রি তৌদব থৌওং অমত্তা লৈরমদে। মরম অদুনা ঐহাক্না কোরিগী পাত্র অমদা ঈশিং শাহল্লি, মদু চেগপনা চপ্পী অমসুং ঐহাক ইশানা ইস্ত্রি তৌজৈ, অদুগা স্কুলদা চৎলি। মরম অদুনা ঐহাক অসিগুম্বা পুন্সি অসি য়াম্না নুংঙাইরম্মি। মহাক্না করম্বা মীওইনো, করম্বা ফীভমদা লৈরিবনো, মখোয়গী পুন্সি অসি করম্বা মওংদা লৈরিবনো হায়না ঐখোয়না খনবা ঙমখিদে। নহাক্কী লৈজবদুগা লোয়ননা নুংঙাইনা হিংবিয়ু, থবক শুবিয়ু। অসিগুম্বা থৌওংশিং অসিদা কনাগুম্বা অমত্তনা অৱাবা পোক্তে। অমসুং ঐগী পুন্সিগী ৱাফম পুম্নমক অসি, মসি নুংঙাইবা নৎত্রগা নুংঙাইতবা হায়রগসু, রাজনীতিদা ঐগী ফিভম অসি অসিগুম্বা অমা ওইরকখি মদুদি হায়রিবা ৱাফমশিং অসি থোরকপা হৌরকখি। মরমদি, ঐহাকপু সি.এম. ওইনা শিন্নরকপা মতমদা, তিভিগী মীওইশিংনা ঐহাক্কী খুঙ্গংদা লাকখি, ঐহাক্কী মরুপশিংবু হংখি, ঐহাক্কী য়ুমগী ভিদিও অদু লৌনবা চৎখি। মদুদগী মীওই অসি কদাইদগী লাকখিবগে হায়বদু খঙবা ঙমখি। মদুগী মমাংদদি মীশিংনা ঐগী মরমদা কয়া খঙনদে। অদুনা ঐগী পুন্সি অসি অসিগুম্না ওইরকখি। অমসুং ঐখোয়গী ইমাগী মগুন অমা য়াওজৈ, সেবা অসি মহাক্কী মহৌশাগী মতৌনি অমসুং, মহাক্না ত্রেদিস্নেল ওইবা পোৎলমশিং, হিদাক লাংথক খরা খংলম্মি, মরম অদুনা মহাক্না অঙাংশিংদা হিদাক লাংথক অসি পীবা চৎলম্মি। মরম অদুনা অঙাংশিং অসি নুমিৎ থোক্ত্রিঙৈ মমাং অয়ুক্কী পুং মঙাদা মখোয়গী লাইয়েং পীরম্মি। মরম অদুনা মীওই পুম্নমক, মীপুম খুদিংমক ঐখোয়গী য়ুমদা লাকখি, অপীকপা অঙাংশিংসু কপলমখি,
মরম অদুনা ঐখোয়না মদুগীদমক্তা ঙন্না হৌগৎলি। অমসুং মদুগী মতুংদা ইমা অদুনা মখোয়বু লায়েংখি। অদুনা সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অসি অসিগুম্বা পোৎলমশিং অসিদগী হৌরকখি। খুন্নাই অমগীদমক নুংশিবা, কনাগুম্বা অমগীদমক অফবা থবক অমা তৌবসিনা, অসিগুম্বা ইমুং অমদগী, ঐগী ইমা, ঐগী ইপা, ঐগী ওজাশিংনা পীবা অকোয়বগী ফিভম অসিদগী, ঐগী পুন্সি অসি মখা চৎথখি হায়না ঐনা ফাওই।
লেক্স ফ্রিদমেন - অদোমগী ৱারীদগী ইথিল ফংলবা নহা কয়া অমা অদোমগী ৱারী অসি তাদুনা লৈরি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীগী লুচিংবা ওইরকপদা য়াম্না অচম্বা ইমুংদগী হৌরকখি। অদুনা অদোম্না লান্থেংনরিবা, মালেম অসিদা ককঙাওনরবা অমসুং মখোয়গী লম্বী থীরিবা নহা ওইরিবা মীওইশিংদা অদোম্না করি হায়গনি, অদোম্না মখোয়দা করি পাউতাক পীবা য়াবগে?
প্রধান মন্ত্রী - ঐহাক্না নহাশিং অসিদা হায়জনীংই মদুদি পুন্সিদা অমম্বা কয়া মায়োক্নরবদু শোইদনা অঙনবা লাক্কনি। মরম অসিনা ঐখোয়না পেসেন্স, সেল্ফ-কনফিদেন্স লৈবা মথৌ তাই। মসি কন্দিসন অদুনি অমসুং কন্দিসনশিং অদুনা মরম ওইরগা ঐহাক মফম অসিদা য়ৌরকপা নত্তে। ঈশ্বরনা ঐহাকপু থবক খরা তৌনবা থারকপনি পোক্কদবনি। অমসুং ঐহাক ইথন্তা নত্তে, ঐহাকপু থারকপা মীদুনা ঐগা শাগোন্ননা লৈরি। অসিগুম্বা থাজবা অসি লৈগদবনি। খুদোংচাদবশিং অসিসু চাংয়েং তৌনবগীদমক্তনি, খুদোংচাদবশিং অসিনা ঐহাকপু মাইথিবা পীনবগীদমক্তা নত্তে। অৱাবশিংনা ঐবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি, খুদোংচাদবশিংনা ঐবু থাজবা মাংবা ওইহল্লোই। অমসুং ঐহাক্না অসিগুম্বা অৱাবা খুদিংমক, খুদোংচাদবা খুদিংমক অসি খুদোংচাবা অমনি হায়না মতম পুম্নমক্তা খল্লি। অদুনা ঐনা নহাশিংদা হায়জনীংই। অনিশুবদা, পেসেন্স লৈবা মথৌ তাই, অথুবা লম্বীনা মথৌ তৌদে। ঐখোয়গী রেলৱে স্তেসনদা, মীওই খরনা থোং লানদুনা চৎপগী মহুত্তা রেলৱেগী ত্রেকশিংদা মখাদা লানবগী চৎনবী লৈ হায়না ইরি, মরম অদুনা মফম অদুদা ইরি, 'শোর্তকাৎনা নহাকপু শোর্ত ওইহনগনি' । মরম অদুনা ঐহাক্না নহাশিংদা হায়জনীংবদি, শোর্তকৎনা অদোমবু শোর্ত ওইহনগনি, শোর্তকৎ লৈতে, পেসেন্স লৈগদবনি, অখাং কনবা ওইগদবনি। অমসুং ঐখোয়না লৌরিবা থৌদাং অমা হেক্তবু ঐখোয়না মপুং ফানা লৌগদবনি। ঐখোয়না মসি নুংঙাইনা হিংগদবনি, ঐখোয়না মসিদা নুংঙাইবা ফংগদবনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা মসি মীওই অমগী পুন্সিদা লাক্লবদি, মসিগা মান্নবা মওংদা য়াম্না লৈ। লকজরী অসি লকজরীনি, ৱাখল ৱানীংঙাই লৈতে। মহাক্না ৱারেপ লৌখ্রে মদুদি ঐহাক্কী মনাক্তা লৈরবসু, ঐহাক্না ঐহাক্কী মশাগী তৌবা ঙম্বগী মতুং ইন্না মসি হেনগৎহনগদবনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী তৌবা ঙম্বগী মতুং ইন্না খুন্নাই অসিদা অহেনবা মতেং পাংবা তাই। মসিনা তাক্লিবদি, ঐহাক অফবা পোজিসন্দা লৈরবসু, ঐহাক্না তৌগদবা কয়া অমসু লৈরি। ঐহাক্না অফবা পোজিসন অমদা লৈত্রবসু, থবক কয়া অমা তৌনবগী তাঞ্জা লৈরি, ঐহাক্না মসি পাম্মি।
অনিশুবদা, ঐহাক্না মীওই খরনা মসি মতিক চাদে, মতিক চাদে হায়না খনবা উবা ফংখি। নহাক্কী মনুংগী মহৈরোই অদু কৈদৌঙৈদসু মাংহল্লোইদবনি, নহাক্না তম্নবা লেপ্তনা হোৎনগদবনি। অদোম্না পুম্নমক তমগদবনি, হৌজিক ঐহাক্না থবক খরা তৌবগীদমক হিংগদবনি, মরম অদুনা, গুজরাতি অসি ঐহাক্কী ইমা লোলনি অমসুং ঐখোয়না হিন্দী খঙদে। ইলোক্বেন্স হায়বসি করিনো? মীওই অমনা করম্না ৱা ঙাংগনি? মরম অদুনা ঐখোয়না ঐগী ইপাগা লোয়ননা চা য়োনবা মফম অদুদা লৈখি। অসুম্না য়াম্না নহা ওইরিঙৈদা, ঐহাক্না মীওই কয়াগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং মতম খুদিংদা ঐহাক্না মখোয়দগী করিগুম্বা খরা তমজখি। পাম্বৈ খরা, মখোয়গী ৱা ঙাংবগী মওং, অসুম্না ঐহাক্না হায়রিবা থৌওংশিং অসিদগী তম্লকখি মদুদি, ঐখোয়নসু হায়রিবা থৌওংশিং অসি তমগদবনি, ঙসি ঐখোয়না মসিগী থাক অদুদা লৈত্রবসু, অদুবু করিগুম্বা মতম অমদা মসি থোক্লবদি, ঐখোয়না মসি করিগীদমক তৌরোইদগে? ঐখোয়না অসিগুম্বা মওংদা করিগীদমক হিংবা য়াদবনো? মরম অদুনা ঐহাক্না খল্লি মদুদি তম্বগী ইন্সতিক্ত অসি মতম পুম্নমক্তা লৈগদবনি। অমসুং অনিশুবদা, ঐহাক্না উখি মদুদি মীওই অয়াম্বনা মখোয়গী ৱাখলদা মঙলানশিং লৈ, মাই পাক্নবা, করিগুম্বা অমা ওইনবা পান্দম থম্লি, অমসুং মদু ফংদ্রবদি, মখোয়বু পুক্নিংদা নুংঙাইতবা ফাওই। মরম অদুনা ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপশিংগা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংলবা মতম পুম্নমক্তা মখোয়দা হায়জরি, "মরুপশিং, করিগুম্বা খরা ফংনবা অমসুং ওইরক্নবা ঙাংবগী মহুত্তা, করিগুম্বা খরা তৌনবা ঙাংবীয়ু।"
করিগুম্বা অদোম্না করিগুম্বা অমা পাংথোক্নবগী মঙলান অমা থম্বা তারবদি, অমসুং করিগুম্বা অদোম্না তরা য়ৌনবা ৱারেপ লৌরবদি, অদুগা অদোম্না নিপালদা য়ৌরবদি, অদোম অশোই-অঙাম লৈরররোই। নহাক্না তরাগীদমক্তা কন্না হোৎনগনি। অদুবু করিগুম্বা নহাক্না করিগুম্বা অমা ওইনবা ৱারেপ লৌরবদি মদু ফংদ্রবা, মদুদা ফংবা পুম্নমক অদু নহাক্কীদমক্তা অরুম্বা অমা ওইনা উবা হৌরগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা অদোম্না পুন্সিদা মসিগীদমক হোৎনগদবনি। অদোম্না ফংবা, অদোম্না ফংদবদু, অদোমগী ৱাখলদা লৈগদবা ৱাখল্লোন অসি "ঐনা করি পীগনি?" হায়বসিনি।
লেক্স ফ্রিদমেন - অমসুং ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি, ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদগী, হৌজিক ঐহাক্না তৌরিবা অসি পাংথোকপা অসি ঐহাক্কী মঙলান ওইদুনা লাক্লি। মসি ঐগীদমক্তা য়াম্না অখন্নবা তাঙ্কক অমনি। অতোপ্পা নুংঙাইবা শরুক অমনা চহি 17 শুরকপা মতমদা লাকই, নহাক্না য়ুমদগী মপান থোক্লগা হিমালয়দা চহি অনি লৈখিবা মতমদা, নহাক্না নহাক্কী পান্দম, অচুম্বা অমসুং ঈশ্বরগীদমক থিজিল্লম্মি। ৱাফম অমা হায়রবদা, অদোমগী মতম অদুগী মরমদা মীয়াম্না য়াম্না খঙনদে। নহাক্কী য়ুম লৈরমদে, নহাক্কী পোৎলম অমত্তা লৈরমদে। নহাক্কী পুন্সি অসি সন্যাসী অমগী পুন্সি ওইরম্মি। নহাক্কী য়ুম লৈরমদে। মতম অদুগী ৱাখল্লোন, পাম্বৈ নত্ত্রগা এক্সপরিয়েন্স খরগী মতাংদা নহাক্না ফোংদোক্নীংবা লৈব্রা?
প্রধান মন্ত্রী - ঐনা থাজৈ মদুদি অদোম্না কন্না হোৎনখি। ঐহাক্না হীরম অসিগী মতাংদা য়াম্না ৱারী শানদে, অদুবু ঐহাক্না অদোমদা মপান্থোংগী ওইবা ৱাফম খরদি হায়জবা য়াই। হৌজিক য়েংবিয়ু, ঐহাক অপীকপা মফম অমদা লৈরম্মি। ঐখোয়গী পুন্সি অসি পুন্না হিংমিন্নবনি। মরমদি মীশিংগী মরক্তা হিংবা হায়বসি পুন্সিগী লম্বীনি অমসুং খুঙ্গংদা লাইব্রেরী অমা লৈরম্মি, মরম অদুনা ঐহাক মফম অদুদা চত্তুনা লাইরিকশিং পারম্মি। হৌজিক ঐহাক্না লাইরিকশিং অসি পাবদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী পুন্সিবু শেমগৎপগী অপাম্বা লৈ হায়না খল্লি, ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিবু মতৌ অসুম্না শেমগৎপা য়াবা করিগীনো? ঐহাক্না স্বামী বিবেকানন্দজী, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজগী মরমদা পাবদা, মখোয়না মসি করম্না পাংথোকখি? মখোয়না পুন্সিদা করম্না ফগৎহনবগে। মসিগীদমক্তা, ঐহাক ইশানা চাংয়েং কয়া অমা পাংথোকখি। ঐহাক্কী এক্সপরিমেন্তকী থাক অসি ঐখোয়না ফিজিকেল বোদি হায়না কৌরিবা অসিগা শম্নদুনা লৈখি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐহাক্কী য়ুমদদি য়াম্না ইংদে, অদুবু দিসেম্বর থাদা করিগুম্বা মতমদা ইংঙি। অদুম ওইনমক মসি নুমিদাংদনা হেন্না ইংবা ফাওই, মসি মহৌশাগনি। মরম অদুনা করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না ঙসি মপানদা তুমগনি অমসুং ঐহাক্কী হকচাং কুপশিনবা করিগুম্বা অমত্তা পুথোক্লোই হায়না ৱারেপ লৌই। অইংবনা করি তৌবগে হায়বদু য়েংসি। করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না য়াম্না নহা ওইরিঙৈদা ঐহাক্কী হকচাংদা অসিগুম্বা চাংয়েং কয়া পাংথোকই, অমসুং মসি ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা পাংথোকখি। লাইব্রেরীদা চৎপা অমসুং অতোপ্পা কয়া অমা পাবা, পুখ্রিদা কুম্বা, ইমুং মনুংগী মীওই খুদিংমক্কী ফীশিং শুবা, ঈশিং শান্নবা অসি ঐগী থবক ওইরকখি। ঐহাক্কী ফিজিকেল এক্তিবিতী অসি ঈরোইবা ওইরম্মি। মরম অদুনা হায়রিবা পোৎলমশিং অসি ঐগী পুন্সিগা মরী লৈনৈ। মদুগী মতুংদা ঐহাক্না বিবেকানন্দজীবু পাবা হৌরকপা মতমদা, ঐহাক্না হেন্না পুক্নিং চিংশিনবা হৌরকখি। মতম অমদা ঐহাক্না স্বামী বিবেকানন্দজীগী মরমদা পাখি। মহাক্কী মমানা নারমখি অমসুং মহাক্না মহাকপু রামকৃষ্ণ পরমহামসাজীদা পুখি। মহাক্না মমাগা খৎনরম্মি, মহাক্কা মরৈ য়েৎনরম্মি। মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈ মতমদা, মহাক্না তৌবা ঙম্বমখৈ ৱাখলগী পাঙ্গল শিজিন্নদুনা তৌরম্মি। অমসুং মহাক্না হায়রম্মি মদুদি ঐহাক্কী ইমা নারে, ঐহাক্না শেল তালম্লবদি, ঙসি ঐহাক্না ঐহাক্কী ইমাগী সেবা কয়া তৌরমগনি, অসিনচিংবা অসিনচিংবা। অসুম্না রামকৃষ্ণ দেবনা হায়খি, "ঐগী ইনাও, করিগীদমক নহাক্না ঐবু অৱাবা পীরিবনো? মা কালিদা চৎলু। মা কালি অদু মফম অদুদা লৈরি। নহাক্না পাম্লিবা অমা হেক্তা মহাক্কী মফমদগী নীজৌ" মরম অদুনা বিবেকানন্দনা চৎখি। মহাক্না মা কালিগী মীতমগী মমাংদা পুং কয়া লৈদুনা মেদিতেসন তৌরম্মি। মহাক্না পুং কয়াগী মতুংদা হল্লকপা মতমদা, রামকৃষ্ণ দেবনা হংখি, "অদোম্না মাদগী করিগুম্বা খরা নীখিব্রা?" মহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না তৌদে।" ফরে, অসুম্না মহাক্না হায়খি, "হয়েং অমুক হন্না চৎলু। মানা অদোমগী থবক তৌরগনি।" করিগীদমক নহাক্না মাদা হংদবনো?" মহাক্না মথংগী নুমিৎ, হুমনিশুবা নুমিৎতা চৎখি। মহাক্না নুপা অদু উখি, করিগীদমক্তা ঐনা করিগুম্বা খরা নীখিদবনো? ঐগী ইমা নাখি, ঐনা করিগুম্বা অমা মথৌ তারম্মি। অদুবু ঐহাক্না ইমাগী মনাক্তা লৈরি, অদুবু ঐহাক্না মমাগী মফমদগী করিগুম্বা অমত্তা হায়জবা ঙমদে, ঐহাক খুৎ হাংদুনা হল্লকই। অমসুং ঐহাক্না রামকৃষ্ণ দেবজীদা হায়জরি মদুদি ঐহাক খুৎ হাংদুনা লাকখি, ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা নীজখিদে। ঈশ্বরগী মফমদা চৎলগা করিগুম্বা অমত্তা হায়জবা ঙমখিদে, ৱাফম অসিনা মহাক্কী ৱাখলদা মঙাল অমা পীখি। মহাক্কী পুন্সিদা মঙাল অমা লৈরম্মি, অমসুং মদুদগী, পীবগী ৱাখল্লোন, ঐহাক্না খল্লি মদুদি বিবেকানন্দজীগী অপীকপা থৌদোক অদুনা ঐহাক্কী ৱাখলদা ঐহাক্না মালেমদা করি পীগনি হায়বগী ইথিল পীরম্মি। মদুদগী নুংঙাইবা ফংগনি। করিগুম্বা ঐহাক্না মালেম অসিদগী করিগুম্বা খরা লৌবা পাম্লবদি, মদু লৌনবগী অপাম্বা অদু ঐহাক্কী ৱাখলদা লেপ্তনা লৈগনি। অদুগা মদুদা, ইচিল-ইনাও, শিবা অমসুং থৱায় পানবগী অপুনবা অদু করি ওইবগে, করিগুম্বা অদোম্না শিবাবু সেবা তৌবা পাম্লবদি, থৱায় পানববুসু সেবা তৌবীয়ু। শিবা অমসুং থৱায় পানবগী মরক্তা লৈনরিবা অমত্তা ওইবগী য়ুতিলিতী অদু এক্সপরিয়েন্স তৌবীয়ু। অশেংবা নন-দ্যুএলিতী অসি মসিদা খক্তদা হিংবা য়াই। মরম অদুনা ঐহাক অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিদা ৱাখল থাদখি। মদুগী মতুংদা ঐহাক্না মদুগী মায়কৈদা খরা পুক্নিং চংখি। ঐহাক্না থৌদোক অমা নীংশিংলি, ঐহাক্না লৈরম্বা মফম অদুগী মপান্দা মহাদেব জীগী লাইশঙ অমা লৈরম্মি। মদুদা সন্ত অমা লাককী অমসুং সন্ত অদুনা মেদিতেসন তৌখি। মহাক অসি স্পিরিচুএল পাৱর পাইরমগনি হায়না ঐনা খনখি মরমদি ঐহাক্না বিবেকানন্দজীবু পারম্মি, ঐহাক্না মহাকপু উখিদে, মরম অদুনা ঐহাক্না অসিগুম্বা মীওইশিংবু উরম্মি। মরম অদুনা মহাক্না নুমিৎ মাপন অসি মখুৎতা জোৱর পাইদুনা তুম্মি। অসুম্না চারা হেল্লি। মহাত্মা জীনা মসি তৌরম্মি। মতম অদুদা, ঐগী ইমাগী মনাওনুপাগী ইমুং মনুংদা ইনে অমগী লুহোংবা অমা লৈরম্মি। ঐগী ইমুং মনুং পুম্নমক্না ঐগী মামাগী য়ুমদা চৎখি। মামাগী য়ুমদা চৎপা অসি অঙাং অমহেক্তগীদমক নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্না ঐগী ইমুং মনুংদা হায়খি, "নত্তে, ঐ লাক্লরোই, ঐহাক মফমসিদা লৈগনি, ঐহাক্না স্বামি জীগী সেবা তৌগনি।" "মসি মহাক্কী খুৎতা লৈ, মরম অদুনা মহাক্না চাবা নত্ত্রগা থকপা য়ারোই, মরম অদুনা ঐহাক্না মহাক্কী সেবা তৌগনি।" অদুনা অঙাং ওইরিঙৈ মতম অদুদা, ঐহাক লুহোংবা অদুদা চৎখিদে, ঐহাক মখোয়গা লোয়ননা লৈদুনা স্বামি জীগী সেবা তৌখি। মরম অদুনা ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অসি মদুগী মায়কৈদা চংশিল্লম্বা য়াই। করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না ঐখোয়গী খুঙ্গংগী মীওই খরদি লান্মীদা থবক তৌরম্মি, ছুতীদা লাক্নরম্মি অমসুং য়ুনিফোর্ম শেৎনরম্মি, মরম অদুনা ঐহাক্না নুমিৎ খুদিংগী মখোয়গী মতুংদা চৎলম্মি, মখোয়না লৈবাক অসিগীদমক কয়া য়াম্না অচৌবা থবক তৌরি হায়বদু য়েংলম্মি। অসুম্না, অদুবু ঐহাক্কীদমক্তা করিসু লৈতে, ঐহাক্না করিগুম্বা খরা তৌগদবনি হায়না ঐহাক্না ফাওখি। মরম অদুনা ঐহাক্না কয়া অমা খঙবা ঙমখিদে, রোদমেপ অমত্তা লৈখিদে, ঐহাক অসি পুন্সি অসিবু খঙনবা, খঙননবা য়াম্না খৌরাংলম্মি। অসুম্না ঐনা চৎখি, ঐনা চৎখি। অসুম্না ঐহাক রামকৃষ্ণ মিসনগা মরী লৈনরকখি, মফম অদুদা লৈরিবা সন্তশিংনা ঐঙোন্দা মীনুংশি কয়া উৎপীখি, ঐঙোন্দা ময়ামগী য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। ঐহাক্না স্বামী আতমাস্তানন্দজীগা য়াম্না নকশিন্নখি। মহাক্না চহি 100 রোম হিংখি। অমসুং মহাক্কী পুন্সিগী অরোইবা তাঙ্ককশিংদা, ঐহাক্না মহাকপু ঐহাক্কী পি.এম. হাউসতা লাকপা অমসুং লৈহন্নবগী অপাম্বা য়াম্না লৈখি। অদুবু মহাক্কী থৌদাং কয়া অমা লৈরম্মি অমসুং মহাক্না লাকখিদে। মহাক্না ঐ সি.এম. ওইরিঙৈদা লাকই। ঐহাক্না মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোল কয়া অমা পীরমখি। অদুবু মহাক্না ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি "ঐনা মফম অসিদা করিগীদমক লাক্লিবনো? নহাক্না করিগুম্বা তৌগদবা লৈরবসু, নহাক্না অতোপ্পা থবক খরা তৌগদবনি। অদোমগী অফবা নত্রগা খুন্নাইগী অফবা অদুগীদমক অদোমগী মরুওইবদু করিনো? বিবেকানন্দজীনা হায়খিবা মদু খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তনি, অদোম্না সেবা তৌনবা শেমখিবনি। মরম অদুনা, মফম অদুদা ঐহাক খরা নুংঙাইতবা ফাওখি, মরমদি ঐহাক্না পাউতাক খক্তমক তাখি, মতেং অমত্তা ফংখিদে। মতুংদা ঐহাক্না ঐহাক্কী লম্বীদা চংশিনখি, মফম কয়াদা হিমালয়গী পুন্সিদা হিংখি, কয়া অমা থেংনখি, কয়া অমা উখি, পুন্সিগী এক্সপরিয়েন্স কয়া অমা লৈখি, মীওই কয়াগা উনখি। অদুবু ঐগী ৱাখলদি অরেপ্পা লৈখিদে। ঐহাক্কী চহি অসিসু খংনীংবগী ইথিল য়াম্না লৈখি, খঙবা অমসুং খঙনবগী অপাম্বা য়াম্না লৈ। মসি অনৌবা এক্সপরিয়েন্স অমনি। মফম অদুগী নুংশিৎকী ফিভমসু খেন্নৈ। ঐহাক্না চীংশিংদা, উন্না কুপ্পা চীংশিংগী মরক্তা লৈরম্মি। অদুবু মসি পুম্নমক্না ঐবু শেমগৎপদা য়াম্না মতেং পাংখি। মদুদগী ঐগী মনুংদা লৈরিবা মপাঙ্গল অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎখি। সধনা পাংথোকপা, ব্রহ্মা মুহুর্তাদা চংলকপা, স্নান তৌবা, মীয়ামদা মতেং পাংবা। মহৌশানা পুম্নমক লাকখি, অরিবা সন্তশিং, এসতিক সন্তশিং লৈরম্মি, ঐহাক্না মখোয়বু সেবা তৌরম্মি। মফম অদুদা মহৌশাগী অৱা-অনা অমা থোকখিবা মতমদা, ঐহাক্না খুঙ্গংগী মীওই কয়াবু মতেং পাংবা হৌখি। মরম অদুনা, ঐহাক্না মতম অমদা নৎত্রগা অতোপ্পা অমদা লৈমিন্নরম্বা সন্তশিং অমসুং মহাত্মাশিং অসি, ঐহাক্না মফম অমদা মতম শাংনা লৈমিন্নখিদে, ঐহাক্না অয়াম্বা মতমদা কোইচৎ-চৎলি। মওং অমদা, ঐহাক্কী পুন্সি অসি অসিগুম্বনি।
লেক্স ফ্রিদমেন - অমসুং খঙদবা মীওইশিংগীদমক্তা, অদোম্না স্বামী আতমাস্তানন্দাগা লোয়ননা রামকৃষ্ণ মিসন আশ্রমদা মতম কুইনা লৈরম্মি। অদোম্না হায়খিবা অদুগুম্না, মহাক্না অদোমবু সেবাগী পুন্সি অমদা লমজিংখি। মরম অদুনা অতোপ্পা ওইথোকপা য়াবা অমা লৈ মদুদি নহাক্না সন্যাস লৌবা, পুম্নমক থাদোকপা অমসুং সন্যাসী অমা ওইবা য়াই। মদু ওইরবদি ঙসি নহাক অসি সন্যসী নরেন্দ্র মোদী অমা ওইনা নৎত্রগা প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা মফম অসিদা লৈরমগনি। অমসুং মহাক্না নহাকপু লেভেল খুদিংমক্তা সেবাগী পুন্সি অমা হিংনবা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংখি।
প্রধান মন্ত্রী - মপানগী মীৎয়েংদগী য়েংবদা মীওই খরনা ঐহাকপু লুচিংবা অমা নৎত্রগা প্রধান মন্ত্রী অমা, মুখ্য মন্ত্রী অমা হায়না কৌবা য়াই হায়না অদোম্না খনবা য়াই। অদুবু ঐগী মনুংগী পুন্সি অসি কন্তিন্যুতীনি। অঙাং ওইরিঙৈদা ঐহাক্কী ইমা অদুনা অঙাংশিংবু লায়েংবদা শীজিন্নখিবা মোদী, মতম অদুদা অঙাংশিং অদু য়েংশিনখিবা মোদী, হিমালয়দা চৎপা মোদী নত্ত্রগা ঙসি মফম অসিদা থবক তৌরিবা মোদী, মখোয় পুম্নমক্তা কন্তিন্যুতী অমা লৈরি। মতম খুদিংমক অতোপ্পগীদমক হিংগদবনি। অসুম্না চৎমিন্নবনা মরম ওইদুনা, মালেমগী মীৎয়েংদা, সাধু অমসুং লুচিংবা অমগী মরক্তা অচৌবা খেন্নবা অমা লৈ, মরমদি মখোয়গী ফি-রোল, মখোয়গী পুন্সি মহিং, নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নরিবা লোল, মখোয়গী থবক থৌরমশিং অসি খেন্নৈ। অদুবু ঐগী মনুংগী শক্তম্না চপ মান্নবা মওংদা থৌদাংশিং অদু লৌরি।
লেক্স ফ্রিদমেন - অদোমগী পুন্সিগী অতোপ্পা মরুওইবা শরুক অমা হায়রগদি, অদোম্না অদোমগী লৈবাক ভারতপু অহানবদা থমগনি হায়না অদোমগী পুন্সিদা হায়দুনা লাক্লি। নহাক্না চহি 8 শুরকপা মতমদা, নহাক্না হিন্দু নেস্নেলিজমগী ৱাখল্লোনবু শৌগৎলিবা RSSদা য়াওখি। RSSগী মরমদা অমসুং মসিনা অদোমদা করি শাফু পীবগে হায়বগী মতাংদা অদোম্না ঐখোয়দা হায়বীগদ্রা? ঙসি অদোম ওইরিবা অমসুং অদোমগী রাজনিতীগী ওইবা মীৎয়েং চাউখৎলকপদা মসিনা করি শাফু পীবগে?
প্রধান মন্ত্রী - ঐগী অঙাং ওইরিঙৈদা করিগুম্বা খরা তৌদুনা লৈবসি ঐগী মহৌশাদগীনি। ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক্কী য়ুমদা মকোসি অমা লৈরম্মি, মহাক্কী মিংদি ঐহাক্না নীংশিবা থোক্ত্রে, মহাক সেভা দলদগী ওইরম্বা য়াই। মকোসি সোনিনা অসিগুম্বা অমা তৌখি। মহাক্না মহাক্কী খুৎতা দ্রম অমা পায়রম্মি, অমসুং মহাক্না লৈবাকনীংবা ঈশৈশিং শকলম্মি অমসুং মহাক্কী খোঞ্জেলসু য়াম্না ফজৈ। মরম অদুনা মহাক্না ঐখোয়গী খুঙ্গংদা লাকই। মরম অদুনা মহাক্কী প্রোগ্রামশিং অসি তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পাংথোকই। মরম অদুনা ঐহাক্না অঙাওবা মীওই অমগুম্বা মহাকপু তারম্মি। ঐহাক্না মহাক্কী লৈবাকনীংবা ঈশৈশিং নুমিদাং অথেঙবা ফাওবা তাখি। ঐহাক্না মসি য়াম্না পাম্মি, করিগীদমক পাম্মি হায়বদি ঐহাক্না খঙদে। অসিগুম্বা মওংদা, ঐগী য়ুমদা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সঙ্ঘকী মশাগী মশাগী ব্রাঞ্চ অমা লৈরম্মি, মশাগী ব্রাঞ্চ অসিদা শান্ন-খোৎনবশিং পাংথোক্লম্মি, অদুবু লৈবাকনীংবা ঈশৈশিংসু পাংথোক্লম্মি। মসিনা য়াম্না নুংঙাইহল্লি, মসিনা ঐখোয়গী থম্মোয় য়ৌহল্লি, মসিনা নুংঙাইহল্লি। অসুম্না ঐহাক্না সঙ্ঘতা য়াওরকখি। অদুনা ঐহাক্না সঙ্ঘতগী ৱাখল্লোন অমা ফংজখি মদুদি ঐগী ইচিল-ইনাও, করিগুম্বা নহাক্না করিগুম্বা খল্লবদি অমসুং করিগুম্বা অমা তৌরবদি, করিগুম্বা নহাক্না নৈনরবদি, ঐহাক্না লৈবাক অসিগীদমক্তা কান্নবা ফংনবগীদমক্তা ঐহাক্না য়াম্না কন্না নৈনগদবনি, য়াম্না কন্না নৈনগদবনি। ঐহাক্না শান্নরবদি, ঐহাক্কী হকচাং অসিসু লৈবাক অসিগী কান্নবা ফংহন্নবগী মওংদা শান্নগদবনি। সঙ্ঘকী মীওইশিংনা মসিবু তম্বীদুনা লৈরি। হৌজিক সঙ্ঘ অসি য়াম্না চাউবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইরে। হৌজিক্তি মসিনা চহি 100 মপুং ফারক্কদৌরিবনি, মসি 100শুবা চহিনি। অমসুং মালেমগী মফম অমত্তদা অসিগুম্বা অচৌবা ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসন অমত্তা লৈতে। মীওই করোর কয়া অমা মসিগা মরী লৈনৈ। অদুবু সঙ্ঘ অসি খঙবা অসি য়াম্না লায়বা নত্তে। মীওই অমনা সঙ্ঘকী থবকশিংবু খঙনবা হোৎনগদবনি। অমসুং সঙ্ঘ মশামক্না পুন্সিগী পান্দম কৌরিবা অসিগী মতাংদা অদোমদা অফবা লমজিং-লমতাক পীরি। অনিশুবদা, লৈবাক অসি পুম্নমক্নি অমসুং মীয়ামগী সেবা অসি ঈশ্বরগী সেবানি। ঐখোয়গী বেদিক মতমদগী হায়রকপা, ঐখোয়গী সন্তশিংনা হায়রকপা, বিবেকানন্দনা হায়রকপা পুম্নমক অসি সঙ্ঘকী মীওইশিংনা তৌরি। অদুনা ভোলুন্তিয়র অদুদা হায়নৈ মদুদি নহাক্না সঙ্ঘদগী ইথিল ফংখিবা অদু, য়ুনিফোর্ম শেৎপা, পুং অমমগী শাখা অসি স্বয়মসেবক সঙ্ঘ নত্তে। নহাক্না খুন্নাই অসিগীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌগদবনি। অমসুং মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা, অসিগুম্বা থবকশিং ঙসিদি চত্থরি, খুদম ওইনা, ভোলুন্তিয়র খরনা সেবা ভারতী কৌবা ওর্গনাইজেসন অমা লিংখৎলে। মসিগী সেবা ভারতীশিং অসি লায়রবশিংনা লৈবা স্লমশিংদা লৈ, মখোয়না সেবা বস্তি হায়না কৌনৈ। ঐহাক্না খংবগী মতুং ইন্না, মখোয়না চাউরাক্না সেবা প্রোজেক্ত লাখ 1.25 রোম পায়খৎলি। অমসুং সরকারগী মতেং অমত্তা য়াওদনা, খুন্নাইগী মতেংগা লোয়ননা, মখোয়না মফম অদুদা চৎলি, মতম কাইথোক্লি, অঙাংশিংবু তম্বীরি, মখোয়গী হকশেলগীদমক্তা চেকশিল্লি, অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোক্লি। মখোয়দা অফবা মগুনশিং তাকপীরি, মফম অদুদা শেংদোকপগী থবক তৌহল্লি। হায়বদি, লাখ অমা নত্ত্রগা ক্বাতরগী ময়া অসি অপীকপা মশীং নত্তে। সঙ্ঘকী মনুংদগী শেমখিবা ভোলুন্তিয়র খরসু লৈরি। মখোয়না ভনভাসি কল্যান আশ্রম চলাইরি। অমসুং মখোয়না ত্রাইবেলশিংগা লোয়ননা উমংদালৈদুনা মখোয়দা সেবা তৌরি। মখোয়না ‘ৱান তীচর, ৱান স্কুল'গী ইকাল বিদালয় লিশিং তরেৎ হেন্না চলাইরি। অমসুং অমেরিকাদা মীওই খরসু লৈ, মখোয়না থবক অসিগীদমক্তা দোল্লর 10 নৎত্রগা 15গী শেনফম দান তৌরি। অমসুং মখোয়না হায়রি মদুদি মখোয়না থাসিদা 'কোকা কোলা' অমত্তা থক্লরোই, 'কোকা কোলা' অমত্তা থক্লরোই, অমসুং শেল অসি ইকাল বিদালয় অসিদা পীগনি। হৌজিক ত্রাইবেলগী অঙাংশিংদা মহৈ তম্বগীদমক ইকল বিদালয় লিশিং তরেৎ হাংদোক্নবগীদমক, ভোলুন্তিয়র খরনা 'বিদ্যা ভারতী' হায়না মিংথোনবা ওর্গনাইজেসন অমা লিংখৎতুনা এজুকেসনদা রিভোলুসন অমা পুরক্লে। মখোয়গী লৈবাক অসিদা স্কুল লিশিং কুনমঙা চলাইরি। অমসুং মতম অমত্তদা মহৈরোই মিলিয়ন অহুম হেন্না লৈরি, অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি হৌজিক ফাওবদা মহৈরোই করোর কয়াগী মহৈ-মশিং তম্বা অসি য়াম্না শেল চংবা হন্থনা তৌরি, অমসুং কলচরদা অহেনবা মীৎয়েং থমগদবনি, মীয়াম্বু লমদমসিগা শম্নহনগদবনি, হৈশিংবা অমা নৎত্রগা অমা তমশিনগনি, খুন্নাইগীদমক পোৎলুম ওইহল্লোইদবনি। হায়বদি, পুন্সিগী হীরম খুদিংদা, নুপী ওইরো, নহা ওইরো, শিন্মী ওইরো, ঐহাক্না মেম্বরশিপকী মতুং ইন্না হায়জনীংবদি, 'ভারতীয় মজদুর সঙ্ঘ' লৈরি। মসিদা য়ুনিয়ন 55,000 রোম লৈ অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিং অসি করোর কয়া ওইরি। মালেমদা মসিগুম্বা অচৌবা লেবর য়ুনিয়ন অমত্তা লৈরম্লোই। অমসুং মসি করম্না তাকপীবগে? লেফতিস্তশিংনা লেবর মুভমেন্তশিংদা অচৌবা থৌনা পীখি। লেবর মুভমেন্তকী স্লোগান অসি করিনো - মালেমগী শিন্মীশিং পুনশিন্নসি," মালেমগী শিন্মীশিং পুনশিন্নসি", ঐখোয়না তুংদা উবা ফংলগনি, মসি ৱাখল্লোন অসিনি। RSSগী মশাগী মশাগী মশাগী ব্রাঞ্চতগী থোক্লক্লবা মতুংদা লেবর য়ুনিয়নবু লমজিংলিবা লেবর য়ুনিয়নগী মীওইশিং অসিনা করি হায়রিবগে? মখোয়না হায়নৈ, "ৱর্করশিংনা মালেম অসিবু পুনশিন্নৈ।" মখোয়না হায়রি, "মালেমগী শিন্মীশিং, অমত্তা ওইরো।" হায়রিবা মীওইশিং অসিনা হায়রি, "শিন্মীশিংনা মালেম অসিবু পুনশিন্নৈ।" মসি য়াম্না চাউবা ৱাহৈ পরেং অমনি, মফম খরদা ৱাহৈ খরখক্তনি, অদুবু মসি ৱাখল্লোনগী অচৌবা অহোংবা অমনি। ব্রাঞ্চতগী থোক্লকপা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী অপাম্বা, মহৌশা, থৌনাগী মতুং ইন্না থবক তৌরকপা মতমদা, মখোয়না অসিগুম্বা থবকশিংদা শক্তি পী। অদুগা করিগুম্বা অদোম্না থবকশিং অসি য়েংবীরবদি, অদোম্না উবা ফংগনি মদুদি চহি 100গী মনুংদা, ভারতকী অঙকপা মালেম পুম্নমক্তগী লাপ্না লৈদুনা, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সঙ্ঘ, থিজিল্লোয় অমগী মতৌগুম্না অখন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা, অসিগুম্বা অশেংবা ওর্গনাইজেসন অমদগী ঐহাক্না পুন্সিগী সংস্কার ফংখিবা অসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি, ঐহাক্না পান্দমগী পুন্সি ফংখি। মদুদগী ঐহাক্না মতম খরগী ওইনা সন্তশিং অদুগা লোয়ননা চৎপা ঐহাক্কী নুংঙাইবা ওইখি, মফম অদুদা ঐহাক্না স্পিরিচুএল ওইবা মফম অমা ফংখি। অদুনা ঐহাক্না সন্ত অমা ফংখি, পুন্সিগী পান্দম অমা ফংখি, সন্তশিংগী মনাক্তা স্পিরিচুএল ওইবা মফম অমা ফংখি। স্বামী আতমাস্তানানন্দজীগুম্বা মীওইশিংনা ঐহাক্কী পুন্সি চুপ্পদা ঐহাক্কী খুৎ অদু পায়দুনা লৈখি, মতম খুদিংগী ঐহাকপু লমজিংখি। মরম অদুনা রামকৃষ্ণ মিসন, স্বামী বিবেকানন্দজী, মহাক্কী ৱাখল্লোন, সঙ্ঘকী সেবাগী ৱাখল্লোন, পুম্নমক অসিনা ঐহাকপু শেমগৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
লেক্স ফ্রিদমেন- অদুবু মখোয়না ভারতকী ৱাখল্লোনবু মাংলোমদা পুখৎপদসু মতেং পাংলি। ভারতপু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা ৱাখল্লোন অসি করিনো? লৈবাক অমা ওইনা ভারত অসি করিনো? তোঙান তোঙানবা খুন্নাইশিং, কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং নাৎশিং অসিবু পুনশিনবা য়ুম্ফম ওইবা ৱাখল্লোন অসি করিনো? অদোম্না করি খল্লি?
প্রধান মন্ত্রী - ভারত অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা কলচরেল আইদেন্তিতী, কলচরেল সিভিলাইজেসন অমনি। ভারতকী পাক চাউবদু য়েংবীয়ু, লোল চাম্মা হেন্না, লোল লিশিং কয়া, করিগুম্বা অদোম ভারতকী মাইল খরা চৎলবদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, হায়নৈ মদুদি করিগুম্বা অদোম মাইল 20 চৎলবদি, লোল হোংই, চৎনবী হোংই, চিঞ্জাক হোংই, ফিজেৎ-চাকচা হোংই। খা থংবা ভারতদগী অৱাং থংবা ভারত ফাওবদা, হৌজিক্তি অদোম্না লৈবাক পুম্বদা মখল-মখা কয়া অমা উবা ফংলগনি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা অদোম্না খরা হেন্না কুপ্না য়েংবীরবদি, ঐনা হায়রিবসিগুম্না, মফম অসিদা অদোম্না ভগবান রামগী মরমদা মীপুম খুদিংমক্তগী খন্ন-নৈনরকপা, মফম খুদিংমক্তা রামগী মিং পল্লকপা অদু উবা ফংলগনি। অদুবু হৌজিক অদোম্না তামিল নাদুদগী হৌরগা, জম্মু অমসুং কাশ্মীর ফাওবা চৎলগা, মফম খরদা রামগী মিং য়াওবা মীওই অমা থেংনগনি।
অদোম্না গুজরাত্তা চৎলবদি মহাক্না 'রাম ভাই' হায়গনি, অদোম্না তামিল নাদুদা চৎলবদি মহাক্না 'রামচন্দ্রন' হায়গনি, অদোম্না মহারাস্ত্রদা চৎলবদি মহাক্না 'রামবাহু' হায়গনি। অসুম্না, মসিগী অখন্নবা অসিনা ভারতপু কলচরগা শম্নহল্লি। খুদম ওইনা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নহাক্না ঈরু লুরবদি নহাক্না করি তৌগনি? মখোয়না বালতিনদগী ঈশিংনা ঈরুজৈ, অদুবু 'গঙ্গে চা য়মুন চৈব গোদাবরী সরস্বতী' হায়বগী ৱাহন্থোক্তি ভারতকী মফম খুদিংমক্কী তুরেলশিংবু নীংশিংদুনা, 'নর্মদা, সিন্ধু, কাবেরী জলেস্মিন সন্নীধীম কুরু' হায়বগী ৱাহন্থোক্তি লৈবাক অসিগী তুরেল খুদিংমক্কী ঈশিংগা লোয়ননা ঐনা ঈরুজরি। ঐখোয়গী মফম অসিদা সঙ্কলপকী চৎনবী অমা লৈ। অদোম্না করিগুম্বা থবক অমা পাংথোক্লবদি, মদু লাইখুরুম্বা ওইরবসু, মদু শঙ্কলপনি। অমসুং হৌজিক্তি সঙ্কল্পতা অচৌবা পুৱারী অমা ইবা ঙম্লে। হায়বদি, ঐগী লৈবাক অসিদা দেতা খোমজিনবা অসি করম্না পাংথোকপগে, লাইরিক লাইশুশিং অসি করম্না থবক তৌবগে, মসি য়াম্না তোপ তোপ্পা অমনি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ৱাশক লৌবা নত্ত্রগা পুজা অমা পাংথোক্লবদি নৎত্রগা করিগুম্বা লুহোংবা অমা পাংথোক্লবদি, ঐখোয়না জম্বুদ্বীপ, ভারতখন্দে, আর্যভ্রততগী হৌরগা মালেম পুম্বদগী হৌরগনি, অমসুং মদুদগী ঐখোয়না খুঙ্গং অদু য়ৌরগনি। অদুদগী ঐখোয়না ইমুং অদুদা য়ৌগনি, অদুদগী ঐখোয়না ইমুং অদুগী লাইবু নীংশিংগনি।
হায়বদি, মসি ভারত্তা থোক্লি, অমসুং ঙসি ফাওবদা মসি ভারতকী মফম খুদিংদা থোক্লি। অদুবু নুংঙাইতবা ৱাফমদি, নোংচুপলোমগী মোদেল অসি করিনো, মালেমগী অতোপ্পা মোদেলশিং অসি করিনো, মখোয়না সরকারগী পথাপকী মতুং ইন্না মখোয়বু থিবা হৌরকখি। ভারত্তা লৈঙাক্কী মখল কয়া অমা লৈরম্মি। কয়া অমা শন্দোক্না লৈ, কয়া অমা মচেৎ ওইনা উবা ফংই, নিংথৌশিং অমসুং নিংথৌরেলশিংগী মশীংসু উবা ফংই। অদুবু ভারতকী অপুনবা, মসিগী কলচরেল বোন্দশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ঐখোয়না লাই খুরুমবগী চৎনবী অমা লৈ। শঙ্করচার্য়ানা ধাম মরি লিংখৎখি। ঙসিসু মীওই লাখ কয়ানা মফম অমদগী মফম অমদা লাই খুরুম্বা চৎলি। মফম অসিদা কাশীদা লাক্কনি, রামেশ্বরমদগী কাশীগী ঈশিং কাশি-কাশীগী ঈশিং রামেশ্বরমদা পুদুনা লাক্কনি হায়না খল্লিবা মখল কয়াগী মীওইশিং অদোম্না থেংনগনি। হায়বদি, ঐখোয়গী পানচাং অসি য়েংবীরবদি, লৈবাক অসিদা অদোম্না অঙকপা কয়া অমা অদোম্না থেংনগনি।
লেক্স ফ্রিদমেন - ঐখোয়না মোদর্ন ইন্দিয়াগী পুৱারীদা য়েংবীরবদি, মহাত্মা গান্ধী অমসুং অদোম অসি পুৱারীগী খ্বাইদগী মরুওইবা মীওইশিংগী মনুংদা অমনি, পুৱারীগী খ্বাইদগী মরুওইবা মীওইশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং ভারতকী পুৱারীগী খ্বাইদগী মরুওইবা মীওইশিংগী মনুংদা অমনি। মহাত্মা গান্ধীগী মরমদা নহাক্না খ্বাইদগী পামজবা করি লৈবগে?
প্রধান মন্ত্রী - ঐহাক গুজরাত্তা পোকখি, ঐহাক্কী ইমা লোল গুজরাতিনি। মহাত্মা গান্ধীসু গুজরাত্তা পোকখি, মহাক্কী মমা লোলসু গুজরাতিনি। মহাক্না বারিস্তর অমা ওইরকখি, মপান্দা লৈখি, খুদোংচাবা কয়া ফংখি, অদুবু মহাক্কী মনুংগী ৱাখল্লোন, মহাক্কী ইমুংদগী ফংলকখিবা ভেল্যুশিং অদুদি। মহাক্না খুদোংচাবা পুম্নমক থাদোক্তুনা ভারতকী মীয়ামগী সেবা তৌনবা লাকখি। মহাক্না ভারতকী নীংতম্বগীদমক লান্থেংনখি। অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী ইথিল অসি ঙসি ফাওবদা ভারতকী পুন্সিদা মওং অমদা নৎত্রগা অতোপ্পা মওং অমদা উবা ফংলি। অমসুং মহাত্মা গান্ধীজীনা মহাক্না হায়রম্বা অদুগী মতুং ইন্না হিংনবা হোৎনখি। খুদম ওইনা হায়রবদা, স্বচ্ছ, মহাক্না স্বচ্ছকী অচৌবা এদভোকেত অমা ওইরম্মি, অদুবু মহাক মশামক্না স্বচ্ছ ঙাকলম্মি। অমসুং মহাক্না চৎপা মফম খুদিংমক্তা, মহাক্না স্বচ্ছগী মতাংদা ৱারী শানরম্মি। অনিশুবদা, ভারতকী নীংতম লান্মীশিং য়েংসি। ভারত অসি মোগল নৎত্রগা ব্রিতিশ নৎত্রগা অতোপ্পা মীওই অমনা লৈঙাক্লম্বা ওইরবসু, হিন্দুস্তানদা চহি চাম্মাগী মীনাই নাইথাং ওইরবসু, ভারতকী মফম খরদা নীংতম্বাগী মৈরি অদু চুখৎখিদবা মতম অমত্তা লৈরম্লোই, লৈবাক অমত্তা লৈরম্লোই। লক্ষ্যাৱাদীগী মীয়াম্না মশাগীদমক কত্থোকখি, মীওই লাখ কয়ানা মশাগীদমক কত্থোকখি, নীংতম্বগীদমক শিখি, মখোয়গী নহা ওইরিঙৈগী মতম অসি জেলদা লৈখি। মহাত্মা গান্ধীনসু নীংতম্বা ফংনবা হোৎনখি, অদুবু খেন্নবসি করিনো? মখোয়শিং অসি অসতিকশিং, থৌনা ফরবা মীওইশিং, ইশাগীদমক্তা করিগুম্বা অমত্তা খনদ্রবা মীওইশিং, লৈবাক অসিগীদমক শিবা ঙম্নবা শেম-শারিবা মীওইশিংনি। অদুবু মখোয়না লৈবাক অসিগীদমক শহিদ ওইনবগীদমক লাকখি। চৎনবী অসি মতম শাংনা লৈরকখি, মসিনা অকোয়বগী ফিভমসু শেমগৎখি, অদুবু গান্ধীজীনা মীয়ামগী খোংজং অমা হৌদোকখি, অমসুং করিগুম্বা মীচম প্রজা অমনা ৱাই শিৎলবদি, মহাক্না হায়খি, অদোম্না মসি নীংতম্বগীদমক তৌরি, করিগুম্বা অদোম্না কনাগুম্বা অমবু তাকপীরবদি, মহাক্না হায়খি মদুদি অদোম্না মসি নীংতম্বগীদমক তৌরি, অদোম্না তরেং লৈরবদি, অমসুং খাদি শেমলবদি, অদোম্না নীংতম্বগীদমক থবক তৌরি, অদোম্না লেপ্রোসী নাবা মীওইশিংগী সেবা তৌরি, অদোম্না মসি নীংতম্বগীদমক তৌরি। মহাক্না মহাক্কী থবক খুদিংমকপু নীংতম্বগী পীখি। অমসুং মসিগী মরম্না, ভারতকী মীচম প্রজা অসিসু, ঐহাকসু নীংতম্বগী লান্মী অমা ওইরে হায়না ফাওবা হৌরকখি।
গান্ধিজীনা মীয়ামগী খোংজং অসি ব্রিতিশশিংনা খঙবা ঙম্লোইদবা মওংদা চাউথোকহনখি। ব্রিতিশশিংনা দন্দি মার্চতা থুম খুজোক খক্তনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্মি হায়বসি খল্লমদে অমসুং মহাক্না মসি পাংথোকখি। অমসুং মহাক্কী পুন্সি, মহাক্কী লমচৎ-শাজৎ, মহাক্কী মওং-মতৌ, মহাক্না লৈমিন্নবগী মওং, মহাক্না হৌগৎলকপগী মওং, মখোয় পুম্নমক্না ইথিল পীখি অমসুং মহাক্কী ৱারী কয়া য়াম্না মমিং চৎলবা অদু ঐনা উখি। মহাক্না রাউন্দ তেবল কমপ্লেক্সতা চৎপা মতমদা, ইংলিশমেন অমনা মহাক্কা লোয়ননা রাউন্দ তেবল কমপ্লেক্সতা চৎখি, বাকিংহাম পেলেসতা মহাক্না জোর্জ নিংথৌগা উনবগী মতমদা মহাক্না ধোতি অমসুং চাদর শেৎখি অমসুং মাংলোমদা চংশিনখি। মীওই কয়ানা মহাক্না অসিগুম্বা ফিরোলগা লোয়ননা নিংথৌগা উননবা লাক্লি হায়না য়ানিংদবা ফোঙদোক্নরকখি। গান্ধীজীনা হায়খি মদুদি ঐহাক্না ফজবা ফিরোল শেৎপগী তঙাইফদবা করি লৈবগে, নখোয়গী নিংথৌনা মশাদা ফজবা ফিরোল শেৎ চাবা অদু ঐখোয় অনিগীদমক য়ারে। অসুম্না মসি মহাক্কী ফজবা মওংনি। মহাত্মা গান্ধীদা মগুন কয়া অমা লৈরম্মি অমসুং ঐহাক্না খল্লি মদুদি মহাক্না অপুনবগী ৱাখল্লোনবু পুক্নিং থৌগৎখি, মীয়ামগী শক্তিগী শক্তিবু মশক খঙখি। ঙসি ফাওবদা ঐহাক্কীদমক্তা মসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না করিগুম্বা থবক অমা পাংথোক্লবসু, মীয়াম্বু শরুক য়াহন্নবা হোৎনৈ। মীশিং খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াগদবনি। লৈঙাক্না পুম্নমক পাংথোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজদে। খুন্নাইগী শক্তি অসি য়াম্না চাউই হায়না ঐনা থাজৈ।
লেক্স ফ্রিদমেন - মরম অদুনা গান্ধীজী অসি 20শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা লুচিংবশিংগী মনুংদা অমনি। নহাক অসি 21শুবা চহি চাগী খ্বাইদগী চাউবা লুচিংবশিংগী মরক্তগী অমনি। হায়রিবা মতম অনি অসি তোঙান-তোঙানবা ওইখি। অমসুং জিও-পোলিতিকেলগী গেম অমসুং আর্ততা অদোম হৈথোই-শিংথোইবা মীশক অমা ওইখি। অদুম ওইনমক অদোম্না থবকশিং অসি ফজনা পায়খৎলি হায়বা ঐহাক্না অদোমদগী খঙবা পাম্মি। অচৌবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা ফজনা ৱারী শানদুনা কনাগুম্বা অমনা ৱারোইশিন অমা পুরকপা ঙমগনি। অদুনা করি হেন্না ফগনি? মীশিংনা নহাকপু নুংশিবা নৎত্রগা নহাকপু থাজবা? মীপুম খুদিংমক্না নহাকপু নুংশিজৈ, অদুবু মখোয়না নহাক্কী পাঙ্গল অদুসু খঙই। মতৌ করম্না অদোম্না চপ মান্নবা অসি ফংবগে? মসিগী মরমদা করিগুম্বা খরা হায়বীগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী - অহানবদা, গান্ধীবু 20শুবা চহিচাগী শক্নাইরবা লুচিংবা অমা ওইনা চাংদম্নবসি চুনবা নত্তে। 20শুবা, 21শুবা নৎত্রগা 22শুবা চহিচা ওইরো, গান্ধী অসি চহিচা খুদিংগী অচৌবা লুচিংবা অমনি। মহাত্মা গান্ধী অসি লাক্কদৌরিবা চহি চা কয়াদা লৈহৌরগনি, মরমদি ঐহাক্না মহাকপু মওং অদুদা উরি অমসুং ঙসিসু মহাকপু মরী লৈনবা ওইনা উরি। মোদীগী মতাংদদি, ঐহাক্কী থৌদাং লৈ, অদুবু থৌদাং অসি ঐহাক্কী লৈবাক অসিগুম্না চাউবা নত্তে। ঐগী লৈবাক অসিগুম্না মীওই অমত্তা চাউবা নত্তে। অমসুং ঐহাক্কী শক্তি অসি মোদী নত্তে, লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140, চহি লিশিং কয়াগী কলচর, চৎনবী অসিনি, মসি ঐহাক্কী শক্তিনি। মরম অদুনা ঐহাক্না মফম খুদিংমক্তা চৎপা মতমদা মোদী নত্তে, ঐহাক্না চহি লিশিং কয়াগী মতমদগী হৌদুনা বেদতগী হৌদুনা বিবেকানন্দ ফাওবা, মীওই করোর 140গী অপাম্বশিং, মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী অপাম্বশিংগা লোয়ননা চৎলি। অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না মালেমগী লুচিংবা অমহেক্তগা খুৎ শোক্নবা মতমদা, মসি মোদী নত্তে, মসি মীওই করোর 140গী খুৎ শোকপনি। অদুনা শক্তি অসি মোদীগী নত্তে, শক্তি অসি ভারতকীনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি, 2013দা, ঐহাকপু প্রধান মন্ত্রীগী কেন্দিদেৎ ওইগনি হায়না ঐহাক্কী পার্তীনা ৱারেপ লৌখিবা মতমদা, ঐহাক্না থেংনখিবা ক্রিতিক অসি অমখক্তনি অমসুং মসি পাক শন্না খন্নখি... মোদী অসি রাজ্য অমগী লুচিংবনি, মহাক্না রাজ্য অমা চলাইরি, মহাক্না ফোরেন পোলিসীবু করম্না খঙগনি? মহাক্না মপান লৈবাক্তা চৎলগা করি তৌগনি? অসিগুম্বা ৱাফম পুম্নমক খন্ন-নৈনখি। অমসুং ঐহাক্কী ইন্তর্ভিয়ু পুম্নমক্তা, ঐহাকপু ৱাহং অসি হংখি, অদুগা ঐহাক্না পাউখুম পীখি। ঐনা হায়খি, ঐহাক্না ফোরেন পোলিসীগী মরমদা প্রেসকী ইন্তর্ভিয়ু অমদা শন্দোক্না তাকপা ঙমদে অমসুং মসি মথৌ তাদবসু নত্তে। অদুবু ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি মদুদি ভারতনা মীৎ তুথরগা নত্ত্রগা মীৎ হাইগৎলগা ৱা ঙাংলোই। অদুবু হৌজিক্তি ভারতনা মীৎচানরগা ৱারী শানগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না 2013দা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা হিংগনি। ঙসিসু, ঐহাক্কী লৈবাক অসি ঐহাক্কীদমক খ্বাইদগী মরু ওই, অদুবু কনাগুম্বা অমবু ইকায় খুম্নবা উৎপা, কনাগুম্বা অমগী মরমদা ফত্তবা ৱাফমশিং হায়দোকপা, মসি ঐহাক্কী চৎনবীগী মগুনশিং নত্তে, মসি ঐহাক্কী চৎনবীগী চৎনবীসু নত্তে। অমসুং ঐখোয়না থাজৈ মদুদি মীওইবা খুন্নাই পুম্বগী য়াইফনবা, ভারতনা 'জয় জগৎ'গী ৱাখল্লোন, মালেমগী ওইবা ভ্রাতরহুদকী ৱাখল্লোন, 'বাসুধৈব কুতুম্বকম'গী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, চহি চা কয়াদগী ঐখোয়না মালেম পুম্বগী য়াইফনবা, মালেম পুম্বগী য়াইফনবা খনবা মীওইশিং ওইরি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা অদোম্না ঐখোয়গী ৱারী-ৱাতাইশিং অসি করম্না চত্থবগে হায়বদু উবা ফংলগনি, মালেমগী মমাংদা ঐনা পুখৎলকপা তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং অদু, করিগুম্বা অদোম্না ৱাখল্লোনশিং অদু নৈনরবদি, ঐনা হীরম অমা পুখৎলকপগুম, অকোয়বগী ফিভমগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা কয়া লৈখি, ঐগী ৱারোল অমদা ঐনা হায়খি, 'ৱান সন', 'ৱার্ল্দ ৱান, ৱান গ্রিদ', অদুগা কোবিদ চৎথরকপা মতমদা, ঐনা G20দা ৱা ঙাংখি, ঐনা হায়খি মদুদি ইচিল-ইনাও, ঐখোয়না 'ৱান হেল্থ'গী ৱাখল্লোন অসি শেমগদবনি। হায়বদি, ঐহাক্কী হোৎনবা অসি মতম পুম্নমক্তা মসি ওইদুনা লাক্লি, G20গী ঐখোয়গী লোগো অসিদি 'ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর' হায়বসিনি। ঐখোয় পুম্নমক্তা হায়রিবা থৌদাং অসিগা লোয়ননা চাউখৎলক্লি। হৌজিক মালেমদা হায়রিবা ৱাফমশিং অসি, হৌজিক ঐহাক্না রিন্যুএবল ইনর্জীগী খোংজং হৌদোক্লে, ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অমা পোক্লে। অমসুং 'নুমিৎ অমমম, মালেম অমমম, গ্রিদ অমমম' হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি মালেম পুম্বদা, মালেমগী হকশেলগী ৱাফম লাকপা মতমদা, কোবিদকী মতমদা ঐহাক্না 'ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ' হায়খি। হৌজিক ঐহাক্না 'ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ' হায়বা মতমদা, মসিগী ৱাহন্থোক্তি অহিংবা জিবা খুদিংমক হায়বদি মনা-মশিং, শা-ঙা, উচেক নৎত্রগা মীওইবগী পুন্সি হায়বসিনি। হায়বদি, ঐহাক্না মালেম অসিদা য়াইফ-থৌরাং পুরক্নবা তঙাই ফদবা থবকশিং পায়খৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নরবদি, অমসুং অনিশুবদা ঙসিদি মালেম অসি অমগা অমগা মরী লৈনরে, কনাগুম্বা অমত্তনা তোঙান্না লৈদুনা করিগুম্বা অমত্তা তৌবা ঙম্লোই। ঙসিদি মালেম অসি অমগা অমগগী মখা পোল্লি। অদোম্না মশা মথন্তা করিগুম্বা অমত্তা তৌবা ঙম্লোই। অমসুং মরম অসিনা অদোম্না মীপুম খুদিংগা লোয়ননা লৈমিন্নবগী মহৌশাগা লোয়ননা মীপুম খুদিংগা লোয়ননা লৈমিন্নবা তাই। মতুংদা ঐখোয়না মসিগী থবক অসি মাংলোমদা পুখৎপা ঙমগনি। মালেমগী লাঞ্জাও লোইরবা মতুংদা য়ুনাইতেদ নেসন্সকুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং লৈরকখি, অদুবু মদুদা পাংথোক্কদৌরিবা রিফোর্মশিং অদু মতমদুদা থোকখিদে। মরম অসিনা, মসি কয়া য়াম্না মরী লৈনবগে অমসুং কয়া য়াম্না মরী লৈনদবগে হায়বগী মতাংদা ঙসিদি দিবেৎ অমা চত্থরি।
লেক্স ফ্রিদমেন - মালেমদা শান্তি পুরক্নবা অদোমগী হৈশিংবা, এক্সপরিয়েন্স, জিও-পোলিতিকেল ইনফ্লুয়েন্স লৈ হায়বা ৱাফম অদোম্না ঙাংখি। হৌজিক মালেমদা অমসুং মালেমগী থাক্তা, লান কয়া চত্থরিঙৈদা খ্বাইদগী চাউবা পিসমেকর ওইনবা। নহাক্না করম্না শান্তি পুরক্কনি হায়বদু ঐঙোন্দা হায়বীগদ্রা? অদোম্না রাসিয়া অমসুং য়ুক্রেনগুম্বা লান শোক্লিবা লৈবাক অনিগী মরক্তা শান্তিগী য়ানচে অমা পুরকপদা মতেং পাংবা য়াই।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না উবা ফংলি, ঐহাক্না ভগবান বুদ্ধগী লমদম ওইরিবা লৈবাক অসিগী মহুৎ শিন্দুনা লাক্লি। ঐহাক্না মহাত্মা গান্ধীগী লম ওইরিবা লৈবাক অসিগী মহাত্মা গান্ধীগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। অমসুং মখোয়শিং অসি অসিগুম্লবা অচৌবা মীওইশিংনি মখোয়গী তম্বীরোল, ৱাঙাং, লমচৎ-শাজৎ, অসি শান্তিগীদমক্তা মপুং ফানা কত্থোক্লি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা কলচরেল ওইনা, পুৱারীগী ওইনা, ঐখোয়গী হৌরকফম অসি য়াম্না মপাঙ্গল কনবা মরমদি ঐখোয়না শান্তিগী মরমদা ঙাংলিবা মতমদা, মালেম অসিনা ঐখোয়বু ইকায় খুম্নৈ। মরমদি মসি বুদ্ধগী লমনি, মসি মহাত্মা গান্ধীগী লমনি, মালেম অসিনা ঐখোয়বু ইকায় খুম্নৈ অমসুং ঐখোয়না কনফ্লিক্তকী মায়কৈদা লৈতে, ঐখোয়না কোওর্দিনেসনগী মায়কৈদা লৈ। ঐখোয়না মহৌশাগা লান্থেংনবা পামদে, ঐখোয়না লৈবাকশিংগী মরক্তা লান্থেংনবা পামদে, ঐখোয়না কোওর্দিনেসন পাম্বা মীওইশিংনি। অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না মদুদা থৌদাং লৌবা ঙম্লবদি, ঐখোয়না মদু তৌনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। হৌজিক ঐহাক্না রুসিয়াগা নক্নবা মরী লৈনবগুম্না, ঐহাক্না য়ুক্রেনগসু নক্নবা মরী লৈনরি। ঐহাক্না রাস্ত্রপতি পুতিনগী মমাংদা লৈদুনা মীদিয়াদা হায়জবা য়াই মদুদি হৌজিক অসি লানগী মতম নত্তে অমসুং ঐহাক্না জেলেনস্কিদা মরুপ ওইনা হায়জবা য়াই মদুদি ইচিল-ইনাও, মালেমনা অদোমগী মায়কৈদা লেপ্লবসু মহৈ অসি লানফমদা ফংলোই। ফল অদু তেবলদা ফংগনি অমসুং তেবল অদুদা লৈরিবা ফল অদু য়ুক্রেন অমসুং রসিয়া অনিমক তেবল অদুদা ফম্মিনরবা মতমদা ফংগনি। মালেম পুম্নমক্না য়ুক্রেনগী মতাংদা খন্ন-নৈনরবসু, মদুগী মহৈ অমত্তা ফংদে। নাকল অনিমক্না শরুক য়াবা অসি য়াম্না মরু ওই। অহানবদা ঐহাক্না মসি খঙবা ঙমখিদে, অদুবু ঙসি ওইরক্লিবা ফীভম অসি, ঐহাক্না মসি খল্লি মদুদি হৌজিক রসিয়া-য়ুক্রেন, ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি মখোয়না য়াম্না মাংজখি, মালেম অসিনা য়াম্না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। হৌজিক মালেমগী খা থংবা শরুক্না খ্বাইদগী অৱাবা ফীভমদা লৈরি। মালেম পুম্বদা চিঞ্জাক, ফ্যুল অমসুং ফর্তিলাইজরগী অৱাবা লৈরি। মরম অদুনা মালেম পুম্নমক্না অথুবা মতমদা শান্তি ফংহনবা পাম্মি। অমসুং ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা হায়জৈ মদুদি ঐহাক শান্তিগী মায়কৈদা লৈ। ঐহাক ন্যুত্রেল ওইদে, ঐহাক শান্তিগী মায়কৈদা লৈ অমসুং ঐহাক্কী মায়কৈ অমা লৈ অমসুং ঐহাক্না মদুগী মায়কৈদা থবক তৌরি।
লেক্স ফ্রিদমেন - অতোপ্পা য়াম্না পুৱারী ওইরবা অমসুং অরুবা কনফ্লিক্ত অমা হায়রগদি ভারত অমসুং পাকিস্তানগী মরক্তা লৈনরিবা কনফ্লিক্ত অসিনি। মসি মালেমগী খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা চয়েৎনবশিংগী মনুংদা অমনি। মখোয় অনিমক ন্যুক্লিয়র পাৱরনি, মখোয় অনিগী ৱাখল্লোনদি য়াম্না খেন্নৈ। নহাক্না শান্তি পাম্লবদি, নহাক অসি মাংলোমদা খনবা লুচিংবা অমনি। ভারত অমসুং পাকিস্তানগী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী অমসুং শান্তি লৈহন্নবগীদমক অদোম্না করম্বা লম্বী উরিবগে?
প্রধান মন্ত্রী - অহানবদা, মালেমগী মীওই কয়ানা খঙদবা পুৱারীগী ওইবা ৱাফম খরা লৈ। 1947গী মমাংদা, মীপুম খুদিংমক্না নীংতম লানফম অসিদা নাকল অমগা লোয়ননা লান্থেংনখি। অমসুং লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংনবা ঙাইদুনা নীংতম্বগী কুমহৈ পাংথোক্লি। মতম অদুদা, মদুদা করি থৌওংশিং থোক্লম্বা ওইরম্বা য়াবগে, মদুগী মায়কৈ কয়া অমা লৈ, মদুগী মতাংদা শাংনা খন্ন-নৈনবা য়াই, অদুবু মতম অদুগী পোলিসী মেকরশিংনা ভারত খায়দোকপবু য়াখি। অমসুং করিগুম্বা মুস্লিমশিংনা তোঙানবা লৈবাক অমা পাম্লবদি, মদু মখোয়দা পীবিয়ু। অমসুং ভারতকী মীয়াম্না মসিবু নুংঙাইতনা অমসুং অৱাবা কয়াগা লোয়ননা লৌখি। অদুবু মদু য়াবগী মহৈদি মীওই মিলিয়ন কয়াবু হাৎপা ওইখি। অশোকপা মীওই কয়া অমদি অশিবা কয়ানা পাকিস্তানদগী ত্রেন থন্না লাকপা হৌরকখি। মসি য়াম্না অকিবা শক্তম অমনি। মখোয়না য়ৌরবা মতুংদা, মখোয়না ফাওরমগনি মদুদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী ফংলে, ভারতকী মীয়াম্না ঐখোয়দা পীখ্রে, ঐখোয়না ভারতকী মফমদা থাগৎপা ফোংদোক্কদবনি, ঐখোয়না নুংঙাইনা হিংগদবনি। মদুগী মহুত্তা, মখোয়না ভারতকা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা চয়েৎনবগী লম্বী খনখি। হৌজিক প্রোক্সি ৱার অমা চত্থরি। হৌজিক মসি ৱাখল্লোন অমা নত্তে; ৱাখল্লোন অসি মীওইশিংবু হাৎপা নত্তে, অদুবু মীওইশিংবু পুথোক পুশিন তৌই অমসুং মসি ঐখোয় খক্তদা নত্তে, হৌজিক মালেমগী মফম অমহেক্তদা তেরোরিস্তকী থৌদোক অমা থোক্লবদি, মদুগী লিঙ্ক অদু পাকিস্তানদা য়ৌই। হৌজিক য়েংউ, 9/11 অসি অমেরিকাদা য়াম্না চাউবা থৌদোক অমা ওইখি, মদুগী মরুওইবা মাস্তরমাইন্দ ওসামা বিন লাদেন অসি ঐখোয়না কদায়দা ফংবগে? মহাক্না পাকিস্তানদা চংজফম লৌখি। অসুম্না মালেমনা খঙলে মদুদি মসিনা ভারত খক্তগী নত্তনা মালেম পুম্বগী ওইনা খুদোংচাদবা থোকহল্লে। অমসুং ঐখোয়না মখোয়দা লেপ্পা লৈতনা হায়দুনা লাক্লি মদুদি লম্বী অসিদগী কনা কান্নবা ফংগনি? অদোম্না তেরোরিজমগী লম্বী থাদোক্কদবনি, স্তেত স্পোন্সর তৌরিবা তেরোরিজম অসি লেপকদবনি। মখোয়না পুম্নমক অসি নন-স্তেৎ এক্তরশিংগী খুৎতা থাদোকখ্রে, কান্নবা অসি করিনো? অমসুং মসিগী শান্তিগী থবকশিংগীদমক, ঐহাক ইশামক্না লাহোরদা চৎখি। ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না অখন্ননা পাকিস্তানবু ঐহাক্কী ৱাশক লৌবগী থৌরম অদুদা শরুক য়ানবা কৌখি। অদুবু মতম খুদিংগী, অফবা হোৎনবা খুদিংমক্কী মহৈদি নেগেতিব ওইরকখি। ঐখোয়না আশা তৌই মদুদি মখোয়না ৱাখল লৌশিং ফংলগনি অমসুং শান্তি অমসুং নুংঙাইবগী লম্বীদা চৎকনি অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিং অদুসু নুংঙাইতবা ওইগনি, ঐহাক্না থাজৈ, মরমদি মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিং অদুসু মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা হিংবা পাম্লরোই, অসিগুম্বা হিংসা, ঈ তাবা, অঙাংশিং শিবা, তেরোরিস্ত ওইনা লাকপা মীওইশিং, মখোয়গী পুন্সি মাংহল্লে।
লেক্স ফ্রিদমেন- অদোম্না পাকিস্তানগা লোয়ননা ফগৎনবা হোৎনরিবা, তুংলমচৎতা মাংলোমদা চংশিন্নবা লম্বী তাকপা ঙম্বা, অদোম্না পাকিস্তানগা লোয়ননা ফগৎনবা হোৎনখিবা ৱারী অমা লৈব্রা?
প্রধান মন্ত্রী - অহানবদা, মরী ফগৎহনবদা খ্বাইদগী চাউবা খোংজেল অসি ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা ঐহাক্কী ৱাশক লৌবগী থৌরমদা মখোয়বু কৌখিবনি। মসি মশামক য়াম্না চাউবা থৌদোক অমনি। অমসুং হায়রিবা থৌদোক অসি দিকেদ কয়াগী মতুংদা থোকখি। অমসুং মোদীগী ফোরেন পোলিসী করম্বা ওইগনি হায়বগী মতাংদা 2013দা ঐঙোন্দা ৱাহংশিং হংলকখিবা মীওইশিংনা, মোদীনা SAARC লৈবাকশিংগী লুচিংবশিং পুম্নমকপু শকখঙবগী থৌরম অদুদা কৌখিবগী ৱারোল অদু তাবদা থোইদোক্না অৱাবা ফাওখি। অমসুং মসিগী ৱারেপ অসিগী মতাংদা, মদুগী থৌওং অদুগী মতাংদা, ঐখোয়গী মতমদুগী রাস্ত্রপতি প্রনব মুখর্জিনা মহাক্কী লাইরিক্তা ইখিবা মহাক্কী ময়ুমদা থৌদোক অসিবু য়াম্না ফজনা শন্দোক্না তাক্লি। অমসুং তশেংনমক, ভারতকী ফোরেন পোলিসী অসি ময়েক শেংলে অমসুং থাজবা থম্মি, মসিনা ভারতনা শান্তিগীদমক করম্না থৌদাং লৌরি হায়বদু উবা ফংলে। মসিগী পাউজেল অসি মালেমদা ময়েক শেংনা য়ৌহনখি, অদুবু মহৈদি চুমখিদে।
লেক্স ফ্রিদমেন - মতাং অসিদা, ঐহাক্না অদোমদা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাহং অমা হংজনীংই। করম্বা ক্রিকেৎ তীমনা হেন্না ফৈ, ভারত নৎত্রগা পাকিস্তান? শান্নবুংদা তীম অনিগী মরক্তা লৈনরিবা শিংনবগী মতাংদা মীপুম খুদিংমক্না খঙনরে। অমসুং মখোয় অনিগী মরক্তা জিও-পোলিতিকেল তেন্সনসু লৈ, মদুগী মতাংদা অদোম্না হৌজিক ঙাংখি। লৈবাকশিংগী মরক্তা হেন্না ফবা মরী শেমগৎপদা অমসুং ম্যুচেল কোওপরেসন হেনগৎহনবদা স্পোর্তস, মরুওইনা ক্রিকেৎ অমসুং ফুৎবোলনা করি থৌদাং লৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী - শান্নরোয়শিংনা মালেম পুম্বদা ইনর্জী পীরি। স্পোর্তসমেন্ত স্পিরিৎনা মালেম অসিবু পুনশিন্নবা হোৎনরি। মরম অদুনা ঐহাক্না শান্নবুংশিংবু লান্না শকখঙবা পামদে। ঐহাক্না শান্ন-খোৎনববু মীওইবগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মওং অমা ওইনা য়াম্না মরু ওই হায়না মতম পুম্নমক্তা খন্নৈ। অনিশুবা হীরমদি কনানা অফবা অমসুং কনানা ফত্তবা হায়বসিনি। করিগুম্বা ঐখোয়না শান্নবগী তেক্নিক্কী মরমদা হায়রবদি, ঐহাক মসিদা এক্সপর্ত অমা নত্তে। মরম অদুনা তেক্নিক অসি খঙলবা মীওইখক্তনা কনানা অফবা শান্নরোই অমসুং কনানা অফবা শান্নরোই ওইবগে হায়বদু খঙবা ঙম্মি। অদুম ওইনমক রিজল্ত খরনা হায়রি, নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ভারত অমসুং পাকিস্তানগী মরক্তা মেৎচ অমা শান্নখি। মরম অদুনা লাক্লিবা মহৈ অদুনা কনানা হেন্না ফবা কাংবু ওইবগে হায়বদু তাক্কনি, মসি মহৌশানা খঙলগনি।
লেক্স ফ্রিদমেন - হোয়, ঐহাক্না 'দি গ্রেতেস্ত রাইভলরী, ইন্দিয়া vs পাকিস্তান' কৌবা সেরিজ অমা য়েংখি, মদুদা শান্নরোই অমসুং মেৎচ কয়াগী মতাংদা ঙাংখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা অসিগুম্বা চাংদম্নবা অমসুং থেংনবা অসি উবদা নুংঙাইবা ফাওই। নহাক্না ফুৎবোলগী মতাংদসু ঙাংখ্রে। ফুৎবোল অসি ভারত্তা য়াম্না পাম্নৈ। অদুগা অতোপ্পা অরুবা ৱাহং অমনা, অদোম্না খ্বাইদগী পামজবা ফুৎবোল শান্নরোই অসি কনানো? ঐখোয়না মেসি, পেলে, মারাদোনা, ক্রিস্তিয়ানো রোনালদো, জিদানীগুম্বা মমিংশিং লৈ। মতম পুম্নমক্কী খ্বাইদগী ফবা ফুৎবোল শান্নরোই অসি কনানি হায়না নহাক্না খল্লি?
প্রধান মন্ত্রী - মসি চুম্মি মদুদি ভারতকী মফম কয়াদা ফুৎবোল শান্নরি অমসুং ঐখোয়গী নুপীগী ফুৎবোল তীমসু ফজনা শান্নরি, নুপাগী তীমসু ফজনা শান্নরি। অদুবু ঐখোয়না মমাংঙৈগী মতম, 80গী মতমগী মরমদা ঙাংলবদি, মারাদোনাগী মিং অসি মতম পুম্নমক্তা উবা ফংই। মসি ওইথোকপা য়াই মদুদি মদুগী জেনরেসন অদুগীদমক্তা মহাক অসি হেরো অমা ওইনা উরম্মি অমসুং করিগুম্বা অদোম্না ঙসিগী জেনরেসন অদুদা হংবদি, মখোয়না মেসিগী মরমদা ঙাংগনি। অদুম ওইনমক, অদোম্না হংখিবা অদুগী মতুং ইন্না ঙসি ঐহাক্না অতোপ্পা নুংঙাইবা থৌদোক অমা নীংশিংলি। ভারতকী ময়াইথংবা শরুকদা, শাহদোল কৌবা জিলা অমা লৈ। মফম অদুগী মফম পুম্নমক ত্রাইবেলশিংনা শেমগৎপনি অমসুং ত্রাইবেল কয়া অমা মফম অদুদা লৈরি। অসুম্না ঐহাক্না ত্রাইবেল নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা ৱারী শানবদা পুক্নিং চিংশিনখি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মীওইশিংগা ৱারী শানবদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি, মরম অদুনা ঐহাক মখোয়গা উননবা চৎখি। অদুবু মফম অদুদা ঐহাক্না স্পোর্তস য়ুনিফোর্মদা ফজবা নহা 80-100, পীক্লিবা অঙাংশিং, নহা খরা, অহল খরা, মখোয় পুম্নমক চপ মান্ননা উখি... মরম অদুনা মহৌশানা ঐহাক মখোয়দা চৎখি। অদুনা ঐনা হায়খি, "অদোম পুম্নমক কদাইদগীনো?" মখোয়না ঐখোয় মিনি ব্রাজিলদগীনি হায়খি। ঐনা অদোমগী ইচিল-ইনাওগী মিনি ব্রাজিল অসি করিনো হায়বদু হংজগে? নত্তে, মখোয়না ঐখোয়গী খুঙ্গংবু মিনি ব্রাজিল হায়না কৌনৈ। ঐনা হায়খি মদুবু মিনি ব্রাজিল হায়না করম্না কৌবগে? মখোয়না ঐখোয়গী খুঙ্গংদা ইমুং খুদিংমক্না জেনেরেসন মরিদগী ফুৎবোল শান্নদুনা লাক্লি হায়খি। ঐখোয়গী খুঙ্গংদগী নেস্নেল প্লেয়র 80 রোম পুথোকখ্রে, খুঙ্গং পুম্নমক ফুৎবোলদা থৱায় য়াওরি। অমসুং মখোয়না হায়রি মদুদি ঐখোয়গী খুঙ্গং অসিনা চহিগী ওইবা মেৎচ অমা পাংথোকপা মতমদা, অকোইবদা লৈবা খুঙ্গংশিংদগী মীওই লিশিং 20-25 য়েংবা লাকই। মরম অদুনা হৌজিক ভারত্তা ফুৎবোলগী অপাম্বা হেনগৎলক্লিবা অসি ঐহাক্না অফবা খুদম অমনি হায়না লৌই। মরমদি মসিনা তীম স্পিরিতসু শেম্মি।
লেক্স ফ্রিদমেন - হোয়, ফুৎবোল অসি ভারত খক্তা নত্তনা মালেম পুম্ববু পুনশিন্নবা খ্বাইদগী ফবা শান্ন-খোৎনবশিংগী মরক্তগী অমনি, অমসুং মসিনা শান্ন-খোৎনবগী শক্তি উৎলি। অদোম্না হন্দক্তা য়ু.এস.তা চৎখ্রে অমসুং দোনাল্দ ত্রম্পকা অদোমগী মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অদু অমুক হন্না ফগৎহনখ্রে। অদোম্না দোনাল্দ ত্রম্পপু মরুপ অমসুং লুচিংবা অমা ওইনা করি পাম্বিবগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্কী ৱাখল্লোন খক্তমক ফোংদোকপগী মহুত্তা, করিগুম্বা খরা খংহনগদবা এক্সপরিয়েন্স অমা শেয়র তৌজগে। ঐখোয়না হাউদি মোদী কৌবা হাউস্তোন্দা পাংথোকপা থৌরম অমা পাংথোকখি, মসিদা প্রসিদেন্ত ত্রম্প অমসুং ঐহাক অনিমক শরুক য়াখি। স্তেদিয়ম অসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা রাজনিতীগী থৌরম অমা পাংথোক্নবগীদমক্তা, মরুওইনা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং পাংথোক্নবগীদমক্তা পীবা মফম অমদা, মী য়াম্না তিনখি। ভারত মচাশিংনা মশিং য়াম্না তিনখি ঐখোয় অনিমক্না ৱা ঙাংখি। ঐনা ৱা ঙাংলিঙৈদা, রাস্ত্রপতি ত্রম্পনা ফম্লদুনা পুক্নিং চংনা তাখি। মসিদা ঐহাক্না মহাক্কী অচম্বা মতৌ উবা ফংই। য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী প্রসিদেন্তনা, মীফম অদুদা য়াওদুনা, ঐগী ৱারোলদু তাবদা - মসি মহাক্কী মায়কৈদগী মশক থোকপা খোঙথাং অমনি। ঐহাক্কী ৱা ঙাংবগী ৱারোল লোইরবা মতুংদা, মহাক্কা উন্নবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্নবা ঐহাক চৎখি। য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী অকনবা সেক্যুরিতী অমসুং চৎনরিবা প্রোতোকোলশিং অসি য়েংলগা, ঐহাক্না খরা খল্লম্মি অদুবু মতুংদা ঐহাক্না হায়খি, "ঐহাক্কা লোয়ননা স্তেদিয়ম অদুগী অকোইবদা চৎমিন্নবা পাম্বিবরা?" মীওই লিশিং কয়া অমা মফম অদুদা লৈরম্মি, অমসুং কয়া অমনা মখোয়গী 'নমস্তে' পীদুনা হরাওবা ফোংদোক্নবগীদমক্তা মখোয়গী খুৎ থাংজিল্লম্মি। অমেরিকন পোলিতিকেল লাইফতা, হৌজিক লৈরিবা য়ু.এস. প্রসিদেন্তনা মীয়ামগী মরক্তা নীংথিনা চত্থোক চৎশিন তৌবা। অদুম ওইনমক, প্রসিদেন্ত ত্রম্পনা করি অমত্তা খন্থদনা য়াখি। মহাক্না ঐগা লোয়ননা চৎখি, সেক্যুরিতীগী চীংনবা লৈতনা চৎখি। অমেরিকান সেক্যুরিতী পর্সনেলশিং অদু অঙকপা পোকখি। মরক অদুদা ঐহাক্না করিগুম্বা অরুবা অমা উবা ফংখি - মসি থৌনা লৈরবা মীওই অমনি। মহাক্না মশাগী ৱারেপশিং লৌই। অমসুং, মরুওইনা, মহাক্না ঐঙোন্দা থাজবা থমখি। মহাক্না ঐঙোন্দা থাজবা মতিক চানা থম্লম্মি মদুদি ঐহাক্না চিংনবা লৈতনা মীয়ামগী মরক্তা চংশিনখি। অমগা-অমগা থাজবা অমসুং নুংশিনবা অসিনা ঐখোয়গী মরীগী য়ুম্ফম ওইখি। তুংদা, মহাক্না হৌখিবা মীখলগী কেম্পেন মনুংদা শিংননীংঙাই ওইবা মতমদা, ঐহাক্না চপ মান্নবা রাস্ত্রপতি ত্রম্পপু উখি - চপ মান্নবা অকনবা মীশক অদু। মহাক্না কাখি, অমসুং অমেরিকাগীদমক্তা মহাক্কী অচেৎপা থাজবা অদু লেংদনা লৈখি। ঐহাক 'নেসন ফার্স্ত' মীশক অমনি। মহাক্না 'অমেরিকা ফার্স্ত' হায়বা মীশক অমনি। ঐহাক 'ভারত ফার্স্ত' হায়বা মীশক অমনি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না য়াম্না ফজনা মরী লৈনৈ। হায়রিবা মান্নবা কাংলোনশিং অসিনা ঐখোয়গী মরক্তা মরী লৈনহল্লি। মালেমগী রাজনিতীগী ইস্যুশিংগী মরক্তা অমা হায়রগদি মীদিয়াগী ৱারীশিংনা লুচিংবশিংনা অমনা অমবু করম্না লৌবগে হায়বদু শেম্মি। অয়াম্বা মতমদা, মখোয় অমনা অমবু মশক খঙনদে; মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসি মপানগী ৱাহন্থোকশিংদগী ফোংদোক্নৈ। ঐহাক্না অহানবা ওইনা হ্বাইত হাউসতা চৎখিবা মতমদা, রাস্ত্রপতি ত্রম্প অসি রাজনিতীগী লমদা অনৌবা অমা ওইরি। মীদিয়ানা মহাকপু অখন্নবা মওংদা শন্দোকখি, অমসুং ঐহাক্না মহাক্কা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা পাউতাকশিং ফংখি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না মহাক্কা উনবদা, মহাক্না খুদক্তা ফোর্মেল প্রোতোকোল পুম্নমক থুগাইখি। মহাক মশামক্না ঐহাকপু হ্বাইত হাউসকী খোংচৎ অমদা পুদুনা চৎখি অমসুং মসিগী পুৱারী অসি য়াম্না ময়েক শেংনা তাকখি। মহাক্কী মফমদা নোৎশিং লৈরমদে, প্রোম্পশিং লৈরমদে - মহাক্কী লৈবাক অসিগী ইন্সতিত্যুসনশিং অদুগী মপুং ওইবা লৌশিং খক্তমক লৈরম্মি। মহাক্না অব্রাহাম লিংকন কদায়দা লৈরম্মি, করিগীদমক অখন্নবা কোর্তরুম অসি অখন্নবা মওংদা দিজাইন তৌখিবনো, অমসুং করম্বা প্রসিদেন্তনা অখন্নবা দেস্কশিংদা মরুওইবা দোক্যুমেন্তশিংদা খুৎয়েক পীনখিবগে হায়বদু তাকখি – পুম্নমক হিস্তোরিকেল এক্যুরেসীগা লোয়ননা তাকখি। মদুনা ঐঙোন্দা অচৌবা ইথিল পীখি। মহাক্না অমেরিকাগী ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং পুৱারীবু কয়া য়াম্না লুম্না লৌবগে হায়বদু উৎখি। মহাক্কী লৈবাক্কী লেগেসীকীদমক মহাক্কী লৌশিং অমসুং ইকাই খুম্নবা অদু ময়েক শেংনা উবা ফংখি। মহাক্না ওফিস অসিদা লৈখিদবা চহি মরি অদুদসু, মহাক্না মপাঙ্গল কনবা মরী অমা ঙাক্না চৎখি। য়ামদ্রবদা য়াইখৈরক, মহাক্না ম্যুচেল কনচেন্সশিংগী খুত্থাংদা, "মোদী অসি ঐগী মরুপনি, ঐগী য়াইফ পাউজেল পীবিয়ু" হায়দুনা পাউজেল পীখি। মরী অমদা অসিগুম্বা কন্তিন্যুএন্স অসি রাজনিতীদা য়াম্না তাঙই। ঐখোয় অমগা অমগা থেংনদবদসু, ঐখোয়গী ৱারী শানবগী মওং অসি লেপ্তনা লৈখি।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোমগী হন্দক্কী খোংচৎ মনুংদা, মহাক্না অদোম্না মহাক্কা য়েংনবদা হেন্না ফবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা নেগোসিয়েতর অমনি হায়না পনখি। নহাক্না মহাকপু নেগোসিয়েতর অমা ওইনা করি খল্লি? অমসুং মহাক্না অদোম অফবা নেগোসিয়েতরনি হায়রকপা মতমদা মহাক্না করি ফোংদোক্নীংলিবনো হায়না খল্লি?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না মদুগী মতাংদা ৱাফম অমত্তা ফোংদোকপা ঙম্লোই, মরমদি মঙোনদগী হেন্না অঙাং ওইজরবসু, তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা মহাক্না ঐহাকপু থাগৎপা ফোংদোকপা অসি মহাক্কী থম্মোয় শেংবা মতৌনি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা অমত্তা থোইদোক্না হায়নীংঙাই লৈতে - ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী কান্নবশিংবু অতোপ্পা পুম্নমক্কী মথক্তা থম্লি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা ভারতকী স্বার্থগীদমক ফোংদোকচরি। ঐহাক্না মসি কনাগুম্বা অমবু শোকহন্নবগীদমক্তা নত্তনা কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা, কনাগুম্বা অমত্তবু নুংঙাইতবা পোকহন্দনবা পাংথোকই। অদুম ওইনমক, মীপুম খুদিংমক্না খঙই মদুদি করিগুম্বা মোদী লৈরবদি, মহাক্না হায়রিবা প্রিন্সিপলশিং অসিদা চেৎনা লেপকনি। ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐঙোন্দা থৌদাং অসি পীখি, অমসুং ঐহাক্কী ওইনা, মখোয় অসি ঐহাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা ওথোরিতীনি। ঐহাক্না মখোয়গী অপাম্বগী মতুং ইন্না মতম পুম্নমক্তা থবক তৌগনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোমগী য়ু.এস. খোংচৎ মনুংদা, ইলন মাস্ক, জে.দি. ভান্স, তুলসী গাবার্দ অমসুং বিবেক রামস্বামী য়াওনা শক্নাইরবা মীওই কয়াগা লোয়ননা অদোম্না মরুওইবা মীফমশিং পাংথোকখি। হায়রিবা মীফমশিং অসিগী মরুওইবা ৱাফমশিং অদু করি ওইবগে? মরু ওইবা ৱারেপশিং নৎত্রগা নীংশিংবা য়াবা তাঙ্ককশিং লৈখিব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা প্রসিদেন্ত ত্রম্পপু মহাক্কী অহানবা তর্মদা অমসুং হৌজিক, মহাক্কী অনিশুবা তর্মদা য়েংদুনা লাক্লি হায়না ঐনা হায়জবা য়াই। মসিগী মতম অসিদা, মহাক্না য়াম্না হেন্না শেম-শারি। মহাক্না তৌগদবা থবকশিং অদু পাংথোক্নবগীদমক্তা ময়েক শেংবা রোদমেপ অমসুং ময়েক শেংবা স্ত্রীতেজী অমা মহাক্কী ৱাখলদা লৈ। মসিগী মথক্তা, ঐহাক্না মহাক্কী তীমগী মেম্বরশিংগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি, অমসুং ঐহাক্না হায়গদবনি মদুদি মহাক্না য়াম্না হৈথোই-শিংথোইবা কাংলুপ অমা পুনশিনখ্রে। ঐহাক্না মখোয়গা ৱারী শানবদগী, মখোয়না মহাক্কী মীৎয়েং অসি মপুং ফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা মচাক-মথুম ফজনা লৈ হায়বা খঙবা ঙমখি। তুলসীজী, বিবেকজী, নৎত্রগা ইলন মাস্ক ওইবগুম ঐনা থেংনখিবা মীশিংগী ওইনদি নুংশিরবা, মীয়োক মীচান ফবা মতৌগী ফিভম অমা লৈরম্মি। মখোয়গী মনুংদা অয়াম্বনা মখোয়গী ইমুং-মনুংগা লোয়ননা লাকখি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদগী ইলন মাস্কপু খঙনরক্লি, মরম অদুনা ঐখোয়গী মীফম অসি ময়াম্না খঙনরবনি অমসুং পর্সনেলনি। মহাক্না মহাক্কী ইমুং-মনুং অমসুং অঙাংশিংসু পুরকখি, মসিনা থৌরম অসি হেন্না নুংঙাইবা ওইহনখি। মহৌশানা, ঐখোয়গী ৱারী ৱাতাইশিং অসি তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা চত্থখি। হৌজিক্কী ওইনা, মহাক্না মহাক্কী স্পেস মিসনশিংদা য়াম্না পুক্নিং চংলি, অমসুং মখোয়গী খুমাং চাউশিল্লকপদা মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎপা অদু ময়েক শেংনা উরি। মসি উবদা ঐহাক্কী মফমদসু নুংঙাইবা ফাওই, মরমদি ঐহাকসু 2014দা ওফিস পায়রকপদগী হৌনা ঐহাক্কী লৈবাক অসি মতমগা চুনদ্রিবা পথাপশিং অমসুং মথৌ পাংথোক্তবশিংদগী লান্থোক্নবা হোৎনরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐহাক্না ওফিস পায়রকপা মতমদা, লৈঙাক্কী য়াইফ-থৌরাংগী কান্নবা কয়া অমা লৈতবা মীওইশিংনা নমথাক তৌদুনা শেম্বা আইদেন্তিতীশিংনা ক্লেম তৌরকপা ঐহাক্না উখি। হায়রিবা অশাবা বেনিফিসরীশিং অসিগী মরক্তগী খরদি "লুহোংলে", "লুখ্রাবী ওইরে", অমসুং পেন্সন লৌবা হৌরগনি, নৎত্রগা দিসএবিলিতী বেনিফিসরিশিংগীদমক লান্না ক্লেম তৌরগনি। ঐহাক্না কুপ্না য়েংশিনবগী থৌওং অমা হৌদোকখি অমসুং সিস্তেম অসিদগী ফেক নৎত্রগা দুপ্লিকেৎ বেনিফিসরী মিলিয়ন 100 (করোর 10) শিং মশক খঙদোকখি অমসুং লৌথোকখি। মসিগী ক্লিন-অপ অসিদগী ফংলকপা শেন্থং অসি দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর (DBT) গী খুত্থাংদা অশেংবা বেনেফিসরীশিংদা হকথেংননা পীখি। মসিনা দিল্লীদা অয়াবা পীরবা রুপী খুদিংমক ইন্তরমিদিয়রী অমত্তা য়াওদনা পান্দম থম্লিবা মীওই অদুদা য়ৌহন্নবগী খুদোংচাবা ফংহনখি। মসিগী খোঙথাং অসিখক্তনা ঐগী লৈবাক অসি চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 3 কনবা ঙমখি। মসিগী মথক্তা, ঐহাক্না তেক্নোলোজীবু য়াম্না কুপ্না শীজিন্নদুনা ইনইফিসিএন্সীশিং মুত্থৎলি। ঐহাক্না GEM পোর্তেল, সরকারগী পোৎ লৈবগী ই-মার্কেৎ প্লেস অমা হৌদোকখি। মসিনা মমল হন্থহনখি, কম্পিতিতিব ফগৎহনখি, অমসুং হেন্না ফবা ক্বালিতীগী পোৎ লৈবগী খুদোংচাবা ফংহনখি। অতোপ্পা মরুওইবা খোংথাং অমা হায়রগদি ব্যুরোক্রেতিক রেদ তেপ হন্থহনবনি। ভারত অসি রেগ্যুলেতরী কমপ্লাইএন্স মশীং থীঙমদ্রবা কয়াগী চৈথেং ফংলম্মি, মখোয়শিং অসিদগী অয়াম্বনা মতমগা চুনদ্রে। অসিগুম্বা কমপ্লাইএন্স 40,000 ঐনা লৌথোকখি অমসুং মতমগা চুনদ্রবা আইন 1500 মুত্থৎখি। মসি পাংথোক্তুনা, ঐহাক্না ইফিসেন্সীদা অয়েৎপা পীরকপা অহেনবা প্রোসেসশিংদগী লৈঙাক অসি লৌথোক্নবা পান্দম থম্লি। অসিগুম্বা মখলগী অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি, অমসুং মহৌশানা, অসিগুম্বা হীরমশিং অসি খন্ন-নৈনবদা থোকই।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোম অমসুং প্রসিদেন্ত সি জিনপিংনা মরুপ-মপাং ওইবা মরী অমা লৈনরি। ভারত অমসুং চাইনাগী মরক্তা হৌখিবা মতমগী তেন্সন হন্থহন্নবা অমসুং ৱারী শানবা অমসুং মতেং পীনবা অমুক হন্না হৌহন্নবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মতৌ করম্না অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি?
প্রধান মন্ত্রী: ভারত অমসুং চাইনাগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি পুৱারীগা য়াম্না মরী লৈনৈ। মখোয় অনিমক অসি হৌজিক্কী মতমগী মালেম অসিদা মশক থোক্না লৈরিবা অরিবা সিভিলাইজেসনশিংনি। ঐখোয়না পুৱারীগী রেকোর্দশিং য়েংলুরবদি, চহি চা কয়াদগী ভারত অমসুং চাইনা অমনা অমদগী তমদুনা লাক্লি অমসুং মালেমগী চাউখৎ থৌরাংদা পুন্না শরুক য়াদুনা লাক্লি। মতম অমদা ভারত অমসুং চাইনা পুন্না মালেমগী GDPগী 50% হেন্না ওইরম্মি। মসিনা মখোয়গী অচৌবা ইথিল অদু উৎলি। ভারতকী তেংবাং অসি য়াম্না চাউই। ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি মতম পুম্নমক্তা মপাঙ্গল কনবা, কলচরগী মরী লৈনবা, অমসুং পুৱারীগী ওইনা, ঐখোয়গী মরক্তা কনফ্লিক্তকী রেকোর্দ অমত্তা লৈখিদে। মদুগী মহুত্তা, অমনা অমবু তম্বীবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী ৱাখল্লোন অমা লৈরম্মি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ভারত্তগী হৌরকখিবা, চাইনাদা বুধিজমগী ইথিল অসি য়াম্না চাউনা লৈখি। মাংলোমদা চংশিল্লক্লিবা অসি য়েংলগা, ঐখোয়না হায়রিবা মপাঙ্গল কনবা মরীশিং অসি মখা তানা ফগৎহনগদবনি। য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়ানদবা অসি থিংবা ঙম্লোই - মসি দিপ্লোমেতিক রিয়েলিতী খক্তা নত্তে অদুবু মসি ইমুং মনুংদসু থোকপা অমনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়না অসিগুম্বা খেন্নবশিং অসি থোকহন্দনবা হোৎনৈ। লৈবাক অনিমক্কী কান্ননবগীদমক্তা অচেৎপা অমসুং তেংবাং পীনবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না য়ানদবা লৈবগী মহুত্তা ৱারী শানবদা থাজবা থম্লি। ঐখোয়গী ঙমখৈগী ৱাথোক অসি লেপ্তনা লৈরি হায়বসি অচুম্বনি। 2020গী থৌদোকশিংনা ঐখোয়গী মরীদা মশক থোকপা অৱাবা অমা থোকহনখি। অদুম ওইনমক, প্রসিদেন্ত সিগা লোয়ননা ঐহাক্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা উনখিবা অদুগী মতুংদা, ঐখোয়না ঙমখৈদা নোর্মেলসী হল্লকপা উবা ফংলে, অমসুং ঐখোয়না 2020গী মমাংগী স্তেতস ক্বো অদু অমুক হন্না শেমগৎনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। থাজবা অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ৱাখল্লোন অমুক হন্না হৌহনবা হায়বসি মতম চংগনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি কান্নবা ওইবতা নত্তনা মালেমগী ওইবা তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপগীদমক য়াম্না মরু ওই। 21শুবা চহিচা অসিদা ভারত অমসুং চাইনাগী মরক্তা হকচাং ফনা চাংদম্নবা অসি মহৌশাগনি অমসুং পাম্নবসু য়াই, অদুবু কনফ্লিক্ত অসিদি নত্তে।
লেক্স ফ্রিদমেন: পাক চাউবা লান অমা থোক্লকপা য়াবগী মতাংদা মালেম শীনবা থুংনা অৱাবা হেনগৎলক্লি। চাইনা অমসুং য়ু.এস.কী মরক্তা লৈরিবা তেন্সন, য়ুক্রেন অমসুং রসিয়াগী মরক্তা চত্থরিবা কনফ্লিক্ত, য়ুরোপতা থোক্লিবা তংদু লৈতাদবশিং, অমসুং মিদল ইস্ততা থোক্লিবা খুদোংচাদবশিং অসি পুম্নমক্না হায়রিবা স্ত্রেস অসিদা মতেং পাংলি। অদোমগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না, 21শুবা চহিচা অসিদা মালেমগী ওইবা লান থোকপা থিংনবা করি তৌবা য়াবগে? কনফ্লিক্তশিং অসি মখা তানা হেনগৎহন্দনবা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, কোবিদ-19গী লাইচৎ অসিনা লৈবাক পুম্নমক্কী ভলনরেবিলিতীশিং অদু ফোংদোক্লে। লৈবাক অমনা মশাবু কয়া য়াম্না শক্তি লৈবা, খুমাং চাউশিল্লবা, নৎত্রগা তেক্নোলোজীগী থাক্তা খুমাং চাউশিল্লবগে হায়না খল্লবসু, লাইচৎ অসিনা মীপুম খুদিংমকপু নমথখি। মসিনা মালেম পুম্ববু মাগী মফমদা মাইথিবা নংহনখি। অতেনবা মতমগী ওইনা, মালেম অসিনা মসিগী অৱাবা অসিদগী মমল য়াম্লবা পারাশিং তমখি অমসুং অনৌবা, কোওপরেতিব গ্লোবেল ওর্দর অমগী মায়কৈদা চংশিনগনি হায়না উবা ফংখি -অহানবা মালেমগী লাঞ্জাও মতুংদা অনৌবা মালেমগী ওর্দর অমা থোরকখিবগুম্না। লাইবক থিবদি, মালেম অসিনা শান্তিগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিল্লকপগী মহুত্তা, অশোই-অঙাম থোকহল্লকখি। লানগী চাং হেনগৎলকখি, অমসুং জিওপোলিতিকেল তেন্সনশিং হেন্না হেনগৎলকখি। হৌজিক্কী মতমগী লানশিং অসি রিসোর্স নৎত্রগা তেরিতোরিয়েল এক্সপান্সনগীদমক্তা নত্তে। ঙসিদি, লানগী মওং-মতৌ কয়া লৈরি – ফিজিকেল বেত্তল খক্তা নত্তনা ৱাখল্লোনগী অমসুং শেন্মিৎলোনগী লানসু লৈরি। মতমদুদা, কাংলোন ঙাক্নবা শেমখিবা ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসি য়াম্না কান্নবা ওইদ্রে। য়ুনাইতেদ নেসন্সকুম্বা ওর্গানাইজেসনশিংদা করিগুম্বা মগুন লৈবা রিফোর্ম অমত্তা তৌখিদে। মালেমগী শক্তি লৈবা লৈবাক কয়ানা ইন্তর্নেস্নেল লোশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিংবু ইকায় খুম্নদে, অমসুং মখোয়বু পাউখুম পীনবগী মেকানিজম অমত্তা লৈতে। অসিগুম্বা শিংনবশিং অসি য়েংলগা, মালেম অসিনা খঙগদবনি মদুদি কনফ্রন্তেসন্না মাং-তাকহনবা খক্তদা পুরকই। মসিগী মহুত্তা ঐখোয়না কোওপরেসন অমসুং কোওর্দিনেসনবু মরুওইনা লৌগদবনি। পাকথোক চাউথোকপগী অপাম্বশিংনা পোজিতিব ওইবা মহৈ অমা পীবা ঙম্লোই; দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনক্লুসিব এপ্রোচ অমা খক্তনা পীবা ঙমগনি। ঐখোয়না ইন্তরদিপেন্দেন্স অমসুং ইন্তরকন্নেক্তেদনেসকী চহিচা অমদা হিংলি। লৈবাক অমত্তনা তোঙান্না লৈদুনা চাউখৎপা ঙম্লোই। লৈবাক খুদিংমক্না অতোপ্পশিংগী মতেং মথৌ তাই। তোঙান তোঙানবা ইন্তর্নেস্নেল ফোরমশিংদা ঐহাক্না শরুক য়াদুনা উবা ফংখি মদুদি মালেমগী লুচিংবশিং অসি লানগী ফিভম ফগৎহন্নবা য়াম্না খল্লি। ৱারোইশিন পুরক্নবা অচেৎপা অপাম্বা অমা লৈরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি, য়াম্না থুনা ঐখোয়না তংদু লৈতাদবা অসিদগী লাপথোক্নবা অমসুং হেন্না তংদু লৈতাবা, শান্তি লৈবা মালেম অমগী মায়কৈদা চংশিন্নবগী পাম্বৈ অমা ফংগনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: ঐহাক্না তমশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: নহাক্না ঘারী য়েংলি।
লেক্স ফ্রিদমেন: নত্তে, নত্তে, ঐহাক্না মসি হৌজিক ফাওবা তম্লি, প্রধান মন্ত্রীজী। ঐহাক মসিদা হৌজিক ফাওবা য়াম্না হৈবা নত্তে, ফরে। অদোমগী কেরিয়র অমসুং পুন্সিদা, অদোম্না ভারতকী পুৱারীদা অরুবা ফিভম কয়া থেংনখি। মদুগী মনুংদা অমা 2002গী গুজরাতকী লানফম্নি। গুজরাত্তা হিন্দু অমসুং মুস্লিম কাংলুপশিংগী মরক্তা হিংসা থোক্লকপদগী মীওই লিশিং অমা হেন্না শিখিবা অসি ভারতকী অরিবা পুৱারীদা খ্বাইদগী অৱাবা মতম অমনি। মসিনা মফম অদুদা লৈরিবা ধর্মগী ওইবা তেন্সনশিং অদু উৎলি। অদোম্না হায়খিবগুম্না, মতম অদুদা অদোম গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরম্মি। করিগুম্বা ঐখোয়না মদুগী মরমদা ৱারী শান্নরবদি, মতম অদুদগী করি তম্বগে? ঐহাক্না মসিসু পনজগে মদুদি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা 2012দা অমসুং 2022দা অনিরক হন্না রুলিং পীখ্রে মদুদি অদোম্না 2002গী গুজরাতকী ইরাং মনুংদা হিংসাদা থৌদাং অমত্তা লৌখিদে। অদুবু ঐহাক্না হংনীংবদি, মতম অদুদগী অদোম্না খংলকপা খ্বাইদগী চাউবা পারা অদু করি ওইবগে?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, ঐনা খঙই মদুদি, অহানবদা, অদোম্না হায়খি মদুদি অদোম হীরম অসিগী এক্সপর্ত অমা নত্তে, অদোম্না হৌজিক ফাওবদা ইন্তর্ভ্যু অমা করম্না পাংথোক্কদগে হায়বদু খংজিল্লি, অমসুং অদোমগী ৱাখলদা চিংনবা খরা লৈ হায়না। অদুম ওইনমক, অদোম্না য়াম্না কন্না হোৎনখি, কুপ্না রিসর্চ তৌখি, অমসুং অকুপ্পা মরোল খুদিংমক খঙনবা হোৎনখি হায়না ঐনা খল্লি। মরম অদুনা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোমগীদমক্তা করিগুম্বা অমত্তা অরুবা নত্তে। অদোম্না পোদকাস্ত কয়ামরুম পাংথোকখ্রবগে হায়বদু য়েংলগা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম্না লেপ্পা লৈতনা ফজনা পাংথোক্লি। অমসুং মোদীদা ৱাহং হংবদা নত্তনা, ভারতকী অকোয়বগী ফিভম খঙনবা অদোম্না অচুম্বা হোৎনবা অমা তৌরে হায়না ঐনা খল্লি। মরম অদুনা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম্না অচুম্বা খঙনবা হোৎনরিবা অসি অশেংবা মওংদা তৌবনি। মসিগী হোৎনবা অসিগীদমক ঐহাক্না অদোমবু থাগৎচরি।
লেক্স ফ্রিদমেন: থাগৎচরি!
প্রধান মন্ত্রী: মমাংগী থৌদোকশিংগী মতাংদা অদোম্না হায়খিবা অদুদা, 2002গী গুজরাতকী কাংলুপ মশেলগী ইরাংগী মতাংদা অদোম্না পনখি। অদুবু মদুগী মমাংদা, ঐহাক্না অদোম্না ফিভম অসিগী মতাংদা খঙবা ঙম্নবগীদমক্তা মদুগী মমাংগী থা 12 অমসুং 15গী মতাংদা খঙহনবা পাম্মি। খুদম ওইনা, চহি অহুমগী মমাংদা, দিসেম্বর 24, 1999দা, কাথমান্দুদগী দিল্লীগী ফ্লাইত অমা হাইজেক তৌদুনা অফগানিস্তানগী কান্দাহারদা পুখি। ইন্দিয়ন পেসেঞ্জর চাম্মরোম হোস্তেজ ওইনা থমখি। ভারত শিনবা থুংনা অচৌবা অৱাবা অমা ওইখি। মসি পুন্সি অমসুং শিবগী ৱাফম ওইখি। অদুগা, 2000দা, দিল্লীগী লাল কিলাদা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপদগী, ফিভম অসিদা অতোপ্পা অৱাবা অমা লাকখি। সেপ্তেম্বর 11, 2001দা, য়ু.এস.তা লৈরিবা ত্বিন তাৱরশিংদা অচৌবা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকখি, অমসুং অসিগুম্বা লান্দারক্লিবা মীওইশিং অসি মান্নবা মীওইশিং ওইবনা মালেম অসি অমুক্কা হন্না অৱাবা পোকহনখি। 2001গী ওক্তোবরদা জম্মু অমসুং কাশ্মীর এসেমব্লীদা তেরোরিস্ত এতেক অমা থোকখি। দিসেম্বর 13, 2001দা, ভারতকী পার্লিয়ামেন্ততা লান্দারকখি। হৌজিক, করিগুম্বা অদোম্না থা 8দগী 10 ফাওবগী মতম অসিদা য়েংবীরবদি, মালেমগী থৌদোকশিং, তেরোরিস্ত এতেকশিং, ঈ তানবা, অমসুং মীচমশিং শিবা উবা ফংলগনি। অসিগুম্বা মতমশিংদা, মৈরিক অমা অমা খক্তমক্না অৱা-অনা থোকহনবা ঙম্মি, অমসুং অসিগুম্বা ফিভম অসি হান্ননা থোকপা হৌখ্রে। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, ওক্তোবর 7, 2001দা, ঐহাকপু মুখ্য মন্ত্রী ওইবগী থৌদাং অদু খঙহৌদনা পীখি। মতম অদুদা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাংদি গুজরাতকী মমাংদা থোকখিবা অচৌবা য়ুহা হাবা অদুগী রিহেবিলিতেসন তৌবা মতমদা ওইখি। মসি মমাংগী চহি চাগী খ্বাইদগী চাউবা মালেমগী য়ুহা হাখিবা অমনি, মসিদা মীওই লিশিং কয়া শিখি। খঙহৌদনা, সি.এম.গী থৌদাং অসি ঐঙোন্দা লাকখি। মসি য়াম্না মরু ওইরম্মি অমসুং ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখিবা নুমিত্তা মসিদা শরুক য়াখি। ঐহাক অসি মমাংদা লৈঙাক্কী শরুক অমা ওইখিদ্রিবা মীওই অমনি। লৈঙাক পায়বগী মতাংদা ঐহাক্না মমাংদা এক্সপরিয়েন্স অমত্তা লৈখিদে। ঐহাক্না অমুক্তা এম.এল.এ. ওইখিদ্রি। ঐহাক্না ইলেক্সন অমত্তা থেংনখিদ্রি। ঐহাক্কী পুন্সিদা অহানবা ওইনা ঐহাক্না মীখলদা শরুক য়াখি অমসুং ফেব্রুৱারী 24, 2002দা ঐহাক এম.এল.এ.গী মীহুৎ অমা ওইখি। অহানবা ওইনা, ফেব্রুৱারী 24, 25, নৎত্রগা 26দা ঐহাক গুজরাত এসেমব্লীদা চৎখি। অদুগা, ফেব্রুৱারী 27, 2002দা এসেমব্লীগী বজেৎ সেসনগী মনুংদা, ঐখোয়না হাউস অসিদা লৈরি, ঐহাক এম.এল.এ. ওইরিঙৈ নুমিৎ হুমনি খক্তা ঙাইরিঙৈদা থৌদোক অসি থোকখি – মসিদা মীশিং হিংনা মৈ থাখি। হৌজিক, মসি খল্লু: কন্দাহারগী প্লেন হাইজেক তৌখিবা, পার্লিয়ামেন্ততা লান্দারকখিবা, 9/11 অমসুং অতোপ্পা থৌদোক কয়া অমা লৈরম্মি, অদুগা তুংদা, মীওই কয়া অমা হিংনা মৈ থাদোকখিবা অৱাবা থৌদোক অমা লাকখি। ফীভম অদু করম্না ওইরম্বা য়াবগে হায়বদু অদোম্না খনবা ঙমগদ্রা? তশেংনমক, কনাগুম্বা অমত্তনা হিংসা পামদে। মীপুম খুদিংমক্না শান্তি পাম্মি। 2002 অসি অচৌবা রায়তকী মতম অমনি হায়বগী ৱাফম অদুদি অরানবনি। করিগুম্বা অদোম্না 2002গী মমাংগী দেতা য়েংবীরবদি, গুজরাত্তা অৱা-অনা কয়া থোকখি। করিগুম্বা মফমদা করিগুম্বা মতমদা কর্ফিয়ু লৈ। অপীকপা থৌদোকশিং - তেলঙ্গা অমগীদমক খৎনবা নৎত্রগা বাইসাইকলগী এক্সিদেন্তসি ফাওবা কম্ম্যুনিতীগী ওইবা হিংসাদা ওন্থোক্কনি। 2002গী মমাংদা গুজরাত্তা অচৌবা রায়ত 250 হেন্না থোকখি। 1969দা, গুজরাত্তা থা তরুক্কী ওইনা চত্থখিবা রায়ত অমা উবা ফংখি। মতম অদুদা, ঐহাক পোলিতিকেল পিকচরদা মফম অমত্তদা লৈরমদে। ঐহাক মতম অদুগী মরমদা ঙাংলি। 2002দা থোকখিবা থৌদোক অসিনা মফম খরদা হিংসা থোকহল্লকখি। অদুম ওইনমক, জুদিসিয়রীনা পুম্নমকপু কুপ্না য়েংশিনখি। মতম অদুদা ঐখোয়গী ওপোজিসন য়াওনা লৈঙাকশিংনা লৈঙাক পায়রম্মি, অমসুং মখোয়না ঐহাকপু একাউন্তেবল ওইহন্নবা অমসুং চৈরাক পীনবা হোৎনরম্মি। মখোয়না হন্না হন্না হোৎনরবসু, জুদিসিয়রীনা পুম্নমকপু কুপ্না নৈনখি - অমুক্তং নত্তে, অনিরক তৌখি - অমসুং ঐখোয় মপুং ফানা অশোইবা লৈতে হায়না ফোংদোকখি। ক্রাইম তৌবা মীওইশিং অদু কোর্তনা চৈরাক পী। অদুবু খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি: 2002গী মমাংদা, গুজরাত্তা চাউরাক্না চহি খুদিংগী ইরাং থোকই। অদুবু ঙসি, 2025দা, গুজরাত্তা হৌখিবা চহি 20-22 অসিদা অচৌবা রায়ত অমত্তা থোকখিদে। মপুং ফানা শান্তি লৈ। ঐখোয়গী এপ্রোচ অসি ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীগী মতাংদা ওইখিদে। ঐখোয়না "সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস"গী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্না চৎলি। ঐখোয়না এপীজমেন্তগী রাজনিতী থাদোক্তুনা এস্পিরেসনগী রাজনিতীদা ওন্থোক্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, গুজরাতপু প্রোগ্রেসিভ অমসুং প্রোস্পেরেস স্তেৎ অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিদা মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াখি। হৌজিক ঐখোয়না 'ভিক্সিৎ ভারত' (চাউখৎপা ভারত) অমগী মায়কৈদা থবক তৌরি, অমসুং গুজরাতনা মিসন অসিদা মসিগী থৌদাং অসি মখা তানা লৌরি।
লেক্স ফ্রিদমেন: মীওই কয়ানা নহাকপু নুংশিজৈ। ঐহাক্না মসি মীওই কয়াদগী তাখ্রে। অদুম ওইনমক, মীদিয়াগী মীহুৎশিং য়াওনা নহাকপু ক্রিতিসাইজ তৌরিবা মীওইশিংসু লৈরি। মরু ওইনা, মীদিয়ানা অদোমবু 2002গী গুজরাতকী রায়তকীদমক মরাল শিখি। অদোম্না করিগুম্বা খন্ন-নৈনববু করম্না থেংনবগে? মীদিয়াদগী, নহাক্কী অকোয়বদা লৈরিবা মীওইশিংদগী নত্ত্রগা নহাক্কী পুন্সিদা লৈরিবা মফম অমহেক্তদগী লাকপা ক্রিতিসিজমদা নহাক্না করম্না মায়োক্নবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হংলকপা অদুগী মতাংদা ঐহাক্না করিগুম্বা খন্ন-নৈনবশিংবু মতৌ করম্না থেংনগদগে? করিগুম্বা ঐহাক্না মসি ৱাহৈ পরেং অমখক্তদা হায়রবদি, ঐহাক্না মসি তরাম্না ওকচরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ক্রিতিসিজম অসি দেমোক্রেসীগী থৱায়নি। করিগুম্বা নহাক তশেংনা দেমোক্রেসী ওইবদি, দেমোক্রেসী অসি নহাক্কী ঈদা য়াওরবদি, ঐখোয়গী লাইরিকশিংনা হায়রিবগুম্না, "নন্দক নিয়ারে রাখী" (অদোমগী ক্রিতিকশিং অদু নহাক্কী মনাক্তা থম্বা) । ক্রিতিসিজমনা নহাকপু দেমোক্রেসী, ইনফোর্মেসন অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মওংদা থবক তৌবদা মতেং পাংই। ঐনা থাজৈ মদুদি সমালোচনা অসি পাংথোক্কদবনি, মসি হেন্না পাংথোক্কদবনি অমসুং মসি কন্না অমসুং মপুং ফানা পাংথোক্কদবনি। অদুবু ঐহাক্কী ৱারোলদি হৌজিক্কী মতমসিদা অশেংবা ক্রিতিক অসি থোক্লত্তে । অশেংবা ক্রিতিসিজম হায়বসিদা কুপ্না নৈনবা, কুপ্না থিজিনবা, অমসুং অচুম্বা অমসুং অরানবশিংগী মরক্তা খেন্নবা থমবা মথৌ তাই। ঙসিদি, মীশিংনা অরাইবা লম্বীশিং থিরি - মখোয়না নৈনদে, থিজিল্লোই, মখোয়না খুদোংচাদবশিং থিদোক্নবা হোৎনদে অমসুং চার্জশিং লেবেল তৌবদা য়াওদে। লান্দারকপা অমসুং য়ানিংদবা ফোঙদোক্নবগী মরক্তা অচৌবা খেন্নবা অমা লৈ। অদোম্না পীরক্লিবা ৱাফমশিং অসি অরানবা ৱাফমশিংনি, অরানবা ৱাফমশিং নত্তে। দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎনবগীদমক্তা, ঐখোয়না তঙাইফদনা অচুম্বা সমালোচনা মথৌ তাই, য়ুম্ফম লৈতবা মরাল শিংনবশিং নত্তে। অরানবা ৱাফমশিং অসিনা কনাগুম্বা অমত্তদা মতেং পাংদে; মখোয়না অচৌবা ৱাথোকশিং থোকহল্লি। মরম অদুনা ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা ক্রিতিসিজমবু তরাম্না ওকই। অদুবু করিগুম্বা ৱাফমশিং অদু অরানবা ওইরবদি, ঐহাক পুক্নিং ফাথনা লৈ, অমসুং লৈবাক অসিদা ঐহাক্কী সেবাদা পুক্নিং চংনা লৈ।
লেক্স ফ্রিদমেন: হোয়, অদোম্না হায়রিবসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না মরু ওই মরমদি ঐহাক্না অফবা জর্নেলিজমবু থাগৎচরি। লাইবক থিবদি, হৌজিক্কী মতমদা, জর্নেলিস্ত কয়ানা খোংজেল য়াংনা হেদলাইনশিং লৌবা খক্তমক পাম্মি। মখোয়না হায়রিবশিং অসি মখোয়না কান্নবা ফংলবা মরম্না তৌই। মরমদি মখোয়না সেন্সেস্নেল হেদলাইনশিং অমসুং মমল হোংবা মমিং চৎপা পাম্মি। ঐনা থাজৈ মদুদি অফবা জর্নেলিস্ত অমা ওইনবগীদমক্তা, মী অমনা অপাম্বা লৈগদবনি। মসিদা অখন্নবা ৱাখল্লোন অমসুং কুপ্না থিজিনবা মথৌ তাই। য়াম্না তোইনা ময়েক শেংদবা রিপোর্তিং থোকপা উবদা ঐহাক নুংঙাইতবা ফাওই। মসি তশেংনমক্কীদি ঐহাক্না অদোমগা ৱারী শানবা পাম্লম্বা মরমশিংগী মনুংদা অমনি। ঐহাক্না মসিদা য়াম্না হৈ হায়না ঐহাক্না থাজদে, অদুবু ঐহাক্না অসিগুম্বা মরমশিং অসিগীদমক্তা অদোমগা ৱারী শানবা পাম্মি। মীশিংনা মতীক চানা হোৎনদে; মখোয়না কুপ্না থিদোক্তে। মসিগীদমক্তা শেম-শারিঙৈদা ঐনা লাইরিক কয়া তমজখি হায়বা ঐহাক্না খঙদে। ঐহাক্না করিগুম্বা খরবু নীংথিনা খঙনবা হোৎনৈ। মসি শেম-শাবা অমসুং থবক য়াম্না চংই। অমসুং ঐহাক্না হায়জরি মদুদি মরুওইবা জর্নেলিস্ত কয়ানা অসিগুম্বা থবক অসি তৌগদবনি। অসিগুম্বা মখলগী অকুপ্পা থিজিন হুমজিনবা অমসুং হোৎনবা অসিনা অশেংবা ক্রিতিসিজম থোকহল্লকই- লৈঙাক পায়রিবা মীওইশিং, মখোয়গী মপাঙ্গল, অশোনবশিং অমসুং মখোয়গী অশোয়বশিং ফাওবদা কুপ্না থিজিন হুমজিনবনি। অদুবু মসি পাংথোক্নবগীদমক্তা, শেম-শাবা য়াম্না মথৌ তাই। ঐহাক্না থাজবা থম্মি মদুদি অসিগুম্বা মওংদা থবক তৌরিবা জর্নেলিস্ত কয়া অমা লৈরমগনি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা শন্দোক্না তাকচরি। অফবা মওংদা অমসুং অকক্নবা সমালোচনা পীবনা পোলিসী শেমবদা মতেং পাংই। মসিনা ময়েক শেংবা পোলিসী ভিজন অমা পুথোক্লি। ঐহাক্না অসিগুম্বা কন্সত্রক্তিব ক্রিতিসিজমবু অখন্নবা মীৎয়েং চংলি অমসুং ঐহাক্না মসি তরাম্না ওকচরি। হৌজিক্তি, অদোম্না জর্নেলিজম অমসুং মকোক থোংবশিংগী মতাংদা পনখিবা অদুগুম্না, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা মীওই অমনা হেদলাইনশিং নৎত্রগা ৱাহৈ খনবগী থৌওংগা লোয়ননা ফেসিনেসন লৈরবদি, ঐহাক্না মসি য়াম্না নেগেতিব ওইনা লৌদে। অদুম ওইনমক, জর্নেলিজম অসি এজেন্দা অমনা লমজিংবা মতমদা, অচুম্বা ৱাফমশিংবু য়েংহৌদবা মতমদা, মসিনা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী ওইনা অশোক-অঙাম থোকহল্লি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা মখোয়গী রিদরশিং নৎত্রগা ওদিয়ন্সশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবগীদমক হৈ-শিংলবা ৱাহৈশিং শীজিন্নবা পাম্লবদি, ফৈ, খজিক্তং শোইবা হায়বসি য়াই। অদুবু করিগুম্বা ৱাখল্লোন অদু অরানবা ওইরবদি, করিগুম্বা পান্দম অদু সেত এজেন্দা অমগী মতুং ইন্না ফেক্তশিংবু মেনিপ্যুলেৎ তৌবা ওইরবদি, মদুদি অচৌবা শিংনবা অমা ওইরকই।
লেক্স ফ্রিদমেন: মদুদা অচুম্বা অদুনা চৈথেং ফংই; মসি ঐগী থাজবনি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না নীংশিংলি, লন্দন্দা ঐহাক্না ৱা ঙাংখিবা অমা লৈখি। লন্দনদা গুজরাতিগী ন্যুজ পেপর অমা লৈ, অমসুং মখোয়না ঐহাকপু থৌরম অমদা কৌখি... অদুনা, ঐহাক্কী ৱা ঙাংবদা, থৌরম অসি জর্নেলিস্তশিংগীদমক্তা ওইবনা, ঐহাক্না হায়খি - "জর্নেলিজম অসি করম্না ওইগদগে? মসি হয়িং অমা নৎত্রগা খোই অমগুম্বরা?" হয়িং অমনা ফত্তবা মফমশিংদা লৈদুনা হেন্না ফত্তবা মফম শন্দোকই হায়না ঐনা তাকখি। অদুবু খোইনা লৈগী মথক্তা লৈদুনা, মীনুংশি খোমজিল্লি, অমসুং মীনুংশি শন্দোকই। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা অশোয়বা অমা পাংথোক্লবদি, খোই অমনা নুমিৎ হুমনি মাই উৎপা ঙমদবা মওংদা মহাক্কী মহু অদুনা চৈথেং পী। অদুবু কনাগুম্বা অমনা ঐহাক্কী ৱারোলগী শরুক তঙ্খাই খক্তমক লৌখি অমসুং মদুদগী অচৌবা ৱাথোক অমা থোকহনখি। তশেংনা হায়রবদা, ঐহাক্না কনাগুম্বা অমগী মরমদা করিগুম্বা অমত্তা ফত্তবা হায়খিদে। ঐহাক্না তশেংনমক্কীদি মীনুংশিগী মপাঙ্গল অদু ফোংদোক্লম্মি মদুদি অপীকপা মহু অমনা মীওই অমবু নুমিৎ হুমনিগী ওইনা মাগী মমাই লোৎহনবা ঙম্মি। মী অমনা মাগী মমাই লোৎহল্লি। মসি পাৱর জর্নেলিজমদা লৈবা তাই। অদুম ওইনমক, মীওই খরনা হয়িংগী লম্বীদু পাম্নৈ।
লেক্স ফ্রিদমেন: হৌজিক, ঐগী অনৌবা পুন্সিগী পান্দমদি খোইগুম্বনি। নহাক্না দেমোক্রেসীগী মতাংদা হায়রম্মি... অমসুং 2002 ফাওবদা, নহাক্না লৈঙাক্কী মরমদা খঙবা য়াম্না লৈরমদে। অদুবু 2002 দগী ঙসি ফাওবদা, ঐহাক্কী মশীংনা য়েংবদা, অদোম্না মীখল 8 মায় পাকখ্রে। ভারত্তা মীওই মিলিয়ন 800 হেনবনা তোঙান তোঙানবা মীখলশিংদা ভোৎ থাদখি। অসিগুম্বা অচৌবা মীখলদা মায় পাকপা অমসুং মীওই বিল্লিয়ন 1.4 লৈবা লৈবাক অমদা মায় পাকপা হায়বসি করিগী মথৌ তারিবগে? মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীদা নহাক্না মীয়ামগী মীহুৎ ওইবগী খুদোংচাবা অসি করম্না ফংবগে?
প্রধান মন্ত্রী: ৱাফম অসিদি, ঐহাক পোলিতিক্সতা য়াম্না অথেঙবা মতমদা চঙলকখি। অহানবদা, ঐনা ওর্গনাইজেসন অসিগীদমক্তা থবক তৌখি, মীখলগী মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা থৌদাংশিং পাংথোকখি। মসিনা ঐগী মতম অয়াম্বা লৌখি। হৌখিবা চহি 24 অসিদা গুজরাতকী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিনা ঐবু সরকারগী মকোক ওইবগী খুদোংচাবা পীখি। মপুং ফানা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা, ঐহাক্না মীশিংবু ঈশ্বরগী মওং অমনি হায়না লৌই। মখোয়না ঐঙোন্দা থাজবা পীখিবা থৌদাং অদু ঐনা মপুং ফাহনবা হোৎনখি। ঐহাক্না মখোয়গী থাজবা থুগায়বা পামখিদে। মখোয়না ঐবু ঐ ওইনা উই। ঐহাক্কী সরকারনা সেচুরেসনগী পোলিসীশিং ঙাক্না চৎলি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি স্কিম খুদিংমক 100% ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি, কাংলুপ, ধর্ম, থাজবা, শেল-থুম, নৎত্রগা রাজনিতীগী খেন্নবা লৈতনা বেনিফিসরী খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি হায়বনি। পোলিসীশিং অসি মীপুম খুদিংমক্কী ওইরকপা মতমদা, মীশিংনা মখোয়দা করিগুম্বা অমবু অরানবা মওংদা পীরে হায়না ফাওদে। কনাগুম্বা অমনা হৌজিক ফাওবদা কান্নবা ফংদ্রিবা ওইরবসু, মখোয়না থাজৈ মদুদি মখোয়না তুংগী মতমদা কান্নবা ফংগনি। মসিনা থাজবা অমা শেম্মি। গবর্নমেন্তদা থাজবা অসি অচৌবা পাঙ্গল অমনি। অনিশুবদা, ঐহাক্না মীখলদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক পায়বা নত্তে, ঐহাক্না মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক পায়রি। ঐহাক্না মীৎয়েং থম্লিবা অসি মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী কান্নবনি। অহানবদা, ঐহাক্না স্পিরিচুএল ওইবা খোঙচৎ অমদা চংশিনখি, অদুবু হৌজিক্তি, ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক অসিবু লাইনি হায়না অমসুং মীয়াম অসি ঈশ্বর ওইনা উরে। পুজারি অমনা মহাক্কী লাইগী সেবা তৌবগুম্না, ঐহাক্না মীয়ামগী সেবা তৌবদা কত্থোক্লি। অনিশুবদা, ঐহাক্না মীয়ামদগী লাপথোক্তে। ঐহাক মখোয়গী মরক্তা লৈজৈ অমসুং মখোয়বু পামজৈ। ঐহাক্না ময়েক শেংনা হায়রি, "করিগুম্বা নহাক্না পুং 11 থবক তৌরবদি, ঐহাক্না পুং 12 থবক তৌগনি।" মীশিংনা মসিবু উবা অমসুং মসিদা থাজবা। ঐহাক্কী মফমদগী কান্নবা ফংগদবা মরী লৈনবশিং নৎত্রগা নক্নবা মরী লৈনবশিং লৈতে। মীচম প্রজাশিংনা অসিগুম্বা পোৎলমশিং অসিবু থাগৎলি। করিগুম্বা, অতোপ্পা মরম কয়া অমসু লৈরম্বা য়াই। অতোপ্পা মরুওইবা মরমদি ভারত মাতা অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা হিংলিবা থৌনা ফরবা শিন্মী মিলিয়ন কয়া লৈবা ঐগী পার্তী অসিনি। মখোয়না মখোয়গীদমক্তা করিসু ফংখিদে। মখোয়না লৈঙাক্কী থাক্তা লৈনবা হোৎনখিদে। অদুম ওইনমক মখোয়না লৈবাক অসিগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। নুমিৎ চুপ্না থবক তৌরিবা শিন্মী লাখ কয়া লৈরি। ঐগী পার্ত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চউবা পোলিতিকেল পার্তীনি। ঐহাক্না মসিগী মেম্বর অমা ওইবদা চাউথোকচৈ। ঐহাক্কী পার্তী অসি য়াম্না নহা ওইরি, অদুবু মদুগীসু মথক্তা থবক শুরিবা মীওই লাখ কয়াগী থৌনা লৈরি। অসিগুম্বা লাখ কয়াগী শিন্মীশিংগী কন্না হোৎনবনা ভারত জনতা পার্তীদা মীয়ামগী থাজবা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মখোয়গী থৌনা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না মীখলদা মায় পাকপা ঙমহল্লি। ঐহাক্না ইলেক্সন কয়াদা মায় পাকখিবগে হায়বা ঐহাক্না কৈদৌঙৈদা খন্নখিদে, অদুবু মীয়ামগী য়াইফ-মঙ্গোলদি মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈরি।
লেক্স ফ্রিদমেন: ঐহাক্না ভারত্তা লৈরিবা ইলেক্তোরেল সিস্তেম অমসুং মেছিনরীগী মতাংদা অদোমগী মীৎয়েংশিং অদুগী মরমদা খল্লি। ভারত্তা মীখল পাঙথোকপগী মওংনা ঐঙোন্দা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি। য়াম্না নুংঙাইবা ৱারী কয়া অমা থোক্লকখি। খুদম ওইনা, ভোতর অমত্তনা পোল্লিং স্তেসন অমদগী কিলোমীতর অনিদগী হেন্দোক্না লৈবা য়াদে হায়বা কাঙলোন অমা লৈ। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারতকী খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা ভোতিং মেছিনশিং পুরকপগী ৱারী কয়া লৈরি। মসি তশেংনা ঙকনীংঙাই ওই - ভোতর খুদিংমক মরু ওই। মীওই মিলিয়ন 600 হেনবগীদমক মীখল পাংথোকপা হায়বসি লোজিতিক্সকী ওইবা অচৌবা শিংনবনি। অদোমগী অখন্নবা ৱারী অমা লৈব্রা? নৎত্রগা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী অসিদা অসিগুম্বা অচৌবা মীখলশিং অসি করম্না পাঙথোকপগে হায়বগী মতাংদা অদোম্না হেন্না মপুং ফানা নৈনবীগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, অসিগুম্বা মরুওইবা ৱাহং অমা হংবগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা য়াম্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। মালেম শিনবা থুংনা দেমোক্রেসীদা থাজবা থম্লিবা মীওইশিংনা মসিগী পাউখুম অসি তাবীগদবনি। অয়াম্বা মতমদা, খন্ন-নৈনবশিং অসি ইলেক্সনদা মায় পাকপা অমসুং মায়থিবা পীনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনৈ, অদুবু ঐখোয়গী ইলেক্সনগী থৌওংনা পায়খৎলিবা অচৌবা স্কেল অদুগী মতাংদা খন্নদে। খুদম ওইনা 2024গী লোক সভাগী মীখল লৌরসি। রেজিস্তর তৌরবা ভোতর মিলিয়ন 980 লৈখি, অমসুং মখোয় খুদিংমক্কী ফোতো অমসুং মপুং ফাবা বাইও-দেতা রেকোর্দ তৌখি। হায়রিবা মশীং অসি নোর্থ অমেরিকাগী মীশিংদগী শরুক অনি হেন্না অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন পুম্নমক্কী মীশিংদগী হেন্না য়াম্মি। রেজিস্তর তৌরবা ভোতর মিলিয়ন 980 অসিগী মনুংদা, মীওই মিলিয়ন 646না মেগী অশাবা মরক্তা, মফম খরদা সেলসিয়স দিগ্রী 40 য়ৌরকপদা ভোৎ থাদনবগীদমক্তা মখোয়গী য়ুমদগী মপান থোকখি। মখোয়না ভোৎ থাদখি। মসিবু য়েংলগা, ভারত্তা ভোৎ থাদখিবা মীশিং অসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী অপুনবা মীশিংদগী শরুক অনি হেল্লি। লৈবাক শিনবা থুংনা পোল্লিং বুথ মিলিয়ন অমা হেন্না লৈখি। মসিগীদমক্তা মথৌ তাবা মীওইশিংগী মশিং অদু খল্লু! ঐহাক্কী লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌরবা পোলিতিকেল পার্তী 2500 হেন্না লৈরি। মসি মালেম পুম্বদা অঙকপা পোকহল্লি মদুদি রেজিস্তর তৌরবা পোলিতিকেল পার্তী 2500 হেন্না লৈবা লৈবাক অমা লৈরি। ঐখোয়না মীখলগী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী নুমিদাং চুপ্পগী ওইনা পাউ শন্দোক্লিবা তিভি ন্যুজ চেনেল 900 হেন্না অমসুং নুমিৎ খুদিংগী পাইচে 5000 হেন্না লৈরি। অচৌবা অমসুং মখল কয়াগী লৈবাক অমা ওইজরবসু, খ্বাইদগী লাইরবা খুঙ্গংগী মীওইশিং ফাওবা তেক্নোলোজী য়াম্না থুনা এদাপ তৌই। ঐখোয়গী নাগরিকশিংনা ইলেক্ত্রোনিক ভোতিং মেচিনশিং শীজিন্নদুনা মীখলশিং অসি মপুং ফানা পাংথোক্লি। লৈবাক খরদদি মীখলগী ফল লাকপদা থা কয়া চঙই, অদুবু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ঐখোয়না মীওই মিলিয়ন কয়াগীদমক ভোৎ মশিং থীবা অমসুং নুমিৎ অমগী মনুংদা ফল লাউথোকই। অদোম্না চুম্না হায়খিবগুম্না, পোল্লিং স্তেসনশিং অসি অরাপ্পা মফমশিংদা লৈ, করিগুম্বা মতমদা হেলিকোপ্তরশিংনা পোল্লিং ইক্বিপমেন্ত অমসুং ওফিসিএলশিং পুথোক পুশিন তৌবগী মথৌ তাই। খুদম ওইনা, অরুনাচল প্রদেশতা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইবা য়াবা পোল্লিং বুথ অমা লৈ। গুজরাতকী গির ফোরেস্ততা, ভোতর অমখক্তগীদমক অখন্নবা পোল্লিং বুথ অমা লিংখৎখি মরমদি ভারতকী দেমোক্রেসীদা ভোৎ খুদিংমক মরু ওই। ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা নিংতম্বা অমসুং অচুম্বা মীখল পাংথোক্তুনা দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসননা রাজনিতীগী থৌওং য়াওদনা ৱারেপ লৌদুনা ইলেক্সন অসি নীংথিনা পাংথোকই। মসি মশামক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা ৱারী অমনি। ঐনা থাজৈ মদুদি মালেমগী মরুওইবা য়ুনিভর্সিতীশিংনা কেস স্তদী অমা ওইনা ঐখোয়গী ইলেক্সন মেনেজমেন্ত নৈনগদবনি। মসি ঐখোয়গী নাগরিকশিংনা মতৌ করম্না পোলিতিক্কী ওইবা মওংদা মপুং ফানা খঙলিবগে হায়বদু উৎলি। মসি মালেম পুম্বগী অনৌবা মীরোলদা দেমোক্রেসীনা মতৌ করম্না মথৌ তৌগদগে হায়বগী খুদম অমা ওইনা উৎকদবনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: ঐনা দেমোক্রেসী পাম্মি। মসিনা ঐনা অমেরিকাবু পামজবা মরমশিংগী মনুংদা অমনি। অদুবু ভারতকী দেমোক্রেসী মথৌ তৌবগী মওং অসিদগী হেন্না ফবা করিসু লৈতে। অদোম্না হায়খিবা অদুগুম্না, মী মশিং মিল্লিয়ন 900না ভোৎ থাদনবগীদমক রেজিস্তর তৌখ্রে! মসি তশেংনা কেস স্তদি অমনি। মশাগী অপাম্বগী মতুং ইন্না, মখোয়বু মহুৎ শিনবা মীওই অমদা ভোৎ থাদনবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা লাকপা মীওই কয়া অমা উবদা থোইদোক হেন্দোক্না নুংঙাইবা ফাওই। মখোয়না য়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মীশিংনা মখোয়গী মীহুৎশিং অদু খঙবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মসি তশেংনা য়াম্না ফজৈ। মীওই কয়ানা নহাকপু নুংশি। নহাক অসি মালেমগী খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা মীওইশিংগী মনুংদা অমনি। অদোম্না করিগুম্বা মতমদা, মরু ওইনা ওফিস অসিদা চহি কয়া লৈরবা মতুংদা, অদোমদা মতৌ করম্না শক্তি য়াম্না লৈরকখিবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, ঐহাক্না ফাওই মদুদি "পাঙ্গল লৈবা" হায়বা ৱাহৈ অসি ঐহাক্কী পুন্সিগা চান্নদে। ঐহাক্না মপাঙ্গল লৈ হায়না হায়জবা য়ারোই, মরমদি ঐহাক্না ঐহাকপু সর্ভেন্ত অমা ওইনা উবা ফংই। তশেংনমক, ঐহাক্না ঐহাকপু 'প্রধান সেবক' হায়না মিংথোনখি। সর্ভিস অসি ঐহাক্কী লমজিং-লমতাক্লিবা ৱাখল্লোননি। পাৱরগী মতাংদদি, ঐহাক্না মদুগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তা খন্নখিদে। ঐহাক্না পোলিতিক্সতা শক্তি পায়নবা প্লেয়র ওইনা চঙখিদে। শক্তি লৈবগী মহুত্তা, ঐহাক্না প্রো-ৱার্কফুল ওইনবা হোৎনৈ হায়না ঐহাক্না হায়গনি। ঐহাক শক্তি লৈবা নত্তে, অদুবু ঐহাক য়াম্না কন্না হোৎনৈ। ঐহাক্কী পান্দমদি মতম পুম্নমক্তা মীয়ামদা মতেং পাংবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অফবা থৌদাং লৌবনি। মসি ঐগী পান্দমনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোম্না হায়খিবা অদুগুম্না অদোম্না চোকথবা লৈতনা হোৎনৈ অমসুং অদোম্না থৱায় হকচাং য়াওনা হোৎনৈ। অদোম লোনলী ওইবা ফাওব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না কৈদৌনুংদা লোনলী ওইদে। মরমদি ঐহাক্না "1+1" থিওরীদা থাজবা থম্লি। মসিগী “1+1”গী থিওরী অসিনা ঐবু শৌগৎলি। হৌজিক, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা 1+1 অসিনা করি তাকপগে হায়না হংলক্লবদি, ঐহাক্না হায়গনি: অহানবা 1 অসি মোদীনি। অদুগা অনিশুবা +1 অসি ঈশ্বরনি। ঐহাক ইথন্তা নত্তে মরমদি মহাক্না মতম পুম্নমক্তা ঐহাক্কা লোয়ননা লৈ। মসি ঐনা হিংলিবা ৱাখল্লোন অদুনি। ঐহাক্না মমাংদা হায়খিবা অদুগুম্না, ঐহাক্না স্বামী বিবেকানন্দগী প্রিন্সিপলশিং অদু ঙাক্না চৎলি। মহাক্কী থাজবা অদুদি "নারা সেবা ইজ নারায়ন সেবা"নি। মীয়ামগী সেবা তৌবা হায়বসি ঈশ্বরগী সেবা তৌবনি। ঐগীদমক্তদি, লৈবাক অসি লাইনি, মীয়াম অসি লাইনি। পব্লিক সর্ভিস হায়বসিদি ঈশ্বরগী সেবা অদুনি, অমসুং মসি ঐহাক্না থবক তৌরিবা ৱাখল্লোন অদুনি। অদুনা, ঐহাক্না লোনলীনেস ফাওদে। কোবিদ-19গী অথিংবা মনুংদা, চৎথোক-চৎশিনদা অথিংবা থম্লবসু, ঐহাক্না থবক তৌদুনা লৈখি। ঐহাক্না গবর্নান্সপু ভিদিও কনফরেন্সিংদা ওন্থোকখি, ৱার্ক-ফ্রোম-হোম মোদেল অমা শেমখি, অমসুং থবক অসি লেপহন্দনবা ভর্চুএল মীফমশিং মখা চত্থখি। মতম পুম্নমক্তা ঐহাকপু থবক চিলহন্দুনা থম্মি। মসিদা নত্তনা, ঐহাক্না মীয়ামগা কন্নেক্তেদ ওইনা লৈনবা হোৎনখি। চহি 70গী মথক্তা লৈবা পার্তীগী সেনিয়র ৱার্করশিংদা ঐনা ফোন তৌনবা ৱারেপ লৌখি, অমসুং মখোয়শিং অদু য়েংশিনখি। মখোয়শিং অসি লৈবাক অসিগী সেবা তৌবদা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখ্রবা, অচম্বা হৌরকফমদগী লাকপা, মীয়ামগী ওইবা থবক তৌরিবশিংনি। ঐহাক্না মখোয়দা নখোয়গী ফিভম করম তৌরিবগে হায়না হংনবা পর্সনেল ওইনা ফোন তৌখি। নহাক্কী ইমুং মনুং করম তৌরিবগে? লাইচৎ অসিগী মনুংদা অদোমগী লৈকাইদা করি-করম তৌরি? মসিনা ঐহাক্কা মখোয়গা লৈনরিবা মরী অদু হেন্না চেৎশিলহনখি, অমসুং মখোয়না য়াম্না থম্মোয় পেনখি। মখোয়না হায়রম্মি, "মহাক্কী থৌদাং কয়া লৈজরবসু, মহাক্না হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়বু নীংশিংলি!" লাইচৎ অসিগী মনুংদা, ঐহাক্না অসিগুম্বা কোল 30-40 অসি নুমিৎ খুদিংগী, শোইদনা তৌখি। মসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না নুংঙাইবা পোকহল্লি, ঐহাক্না হান্নগী কলিগশিংগা অমুক্কা হন্না উন্নবা ফংলি অমসুং মমাংগী মতমশিং অমুক্কা হন্না উবা ফংলি। মরম অদুনা, ঐগী ওইনা, থক্নবা হায়বসি লৈতে। ঐহাক্না মতম চুপ্পদা থবক পায়খৎনবা অমসুং মরী লৈননবা পাম্বৈ কয়া অমা ফংই। মসিগা লোয়ননা, ঐহাক মশা মথন্তা ৱারী শানবগী চৎনবী লৈ। ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈ মতমগী হিমালয়দা লৈখিবা মতম অসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না মতেং পাংলি।
লেক্স ফ্রিদমেন: ঐহাক্না মীওই কয়াদগী মখোয়না খঙনরিবা মীশিংগী মরক্তা, অদোম্না খ্বাইদগী কন্না হোৎনজবা মীশক অমনি হায়না তাখি। মসিগী মথক্তা অদোমগী ৱাখল্লোন অসি করিনো? নুমিৎ খুদিংগী মতম শাংনা থবক তৌই। নহাক্না চোকথবা ফাওদবরা? মসি পুম্নমক্তা অদোমগী পাঙ্গল অমসুং পেসেন্সকী হৌরকফম অসি করিনো?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, ঐহাক খক্তনা কন্না হোৎনৈ হায়বা ঐহাক্না থাজদে। ঐহাক্না অকোইবদা য়েংবদা, ঐঙোন্দগী হেন্না কন্না হোৎনরিবা মীওই কয়া অমা উবা ফংই। ঐহাক্না লৌমীশিংগী মরমদা খল্লকপা মতমদা, মখোয়না অহাংবা অতিয়া মখাদা হুমাং তানা কন্না হোৎনবা অদু ঐহাক্না খঙবা ঙম্লি। ঐনা ঐখোয়গী লান্মীশিংবু উরকপা মতমদা, মখোয়না করম্না অৱাবা ফিভমদা খাংদুনা লৈবগে হায়বদু ঐনা খল্লকই। কনাগুম্বা খরনা উন মরক্তা, কনাগুম্বা খরনা মরুভুমিদা, অমসুং কনাগুম্বা খরনা সমুদ্রদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ঙাকশেলগীদমক্তা অয়ুক অমসুং নুমিদাং লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঐহাক্না শিন্মী অমা য়েংবদা, মখোয়গী কন্না হোৎনবদা ঐহাক্না হরাওবা ফাওই। অমসুং ঐহাক্না য়ুমথোং খুদিংমক্তা লৈরিবা ইমা অমসুং ইচানুপীশিংগী মরমদা খল্লকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী ইমুং-মনুংগীদমক কয়া য়াম্না হোৎনরিবগে হায়বদু ঐহাক্না উবা ফংই। মখোয়না ইহান হান্না হৌগৎলি, অরোয়বদা তুম্মি, মীপুম খুদিংমকপু য়েংশিল্লি, অমসুং খুন্নাইগী থৌদাংশিং পাংথোক্লি। অসুম্না ঐনা পুম্নমক্কী মরমদা খল্লকপা মতমদা, ঐনা ইশাদা হংলি: ঐনা মতৌ করম্না তুমবা ঙমগনি? ঐনা মতৌ করম্না পোথাবা ঙমগনি? ঐহাক্কী অকোইবদা লৈরিবা মীওইশিং - ভারত মচা খুদিংমক্কী কন্না হোৎনবনা ঐহাকপু পুক্নিং থৌগৎলি। অনিশুবদা, ঐহাক্কী থৌদাং অসিনা ঐহাকপু লেপ্তনা চৎহল্লি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐঙোন্দা থৌদাং অমা পীরি, অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদা লৈঙাক্কী থৌদাং লৌনবা নত্তে, লৈবাক অসিবু মপুং ফানা থাজবা থমদুনা সেবা তৌনবা লাকপনি হায়না ঐহাক্না ফাওই। ঐহাক্না থবক অনি তৌবা ঙমদবসু য়াই, অদুবু ঐহাক্না হোৎনবদা অৱাৎপদি লৈহনদনবা হোৎনগনি। ঐহাক্না 2014দা মীখলদা শরুক য়াখিবা মতমদা অমসুং গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা অমসুং দিল্লীদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা কন্না হোৎনবা তোক্লোই হায়না অচেৎপা ৱাফম থমখি। অনিশুবদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না ফত্তবা ৱাখল্লোন অমত্তগা লোয়ননা থবক তৌরোই। অমসুং অহুমশুবদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না কনাগুম্বা অমগী কান্ননবগীদমক থবক তৌরোই। ঙসি, চহি 24 সরকারগী মকোক ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না হায়রিবা ৱাখল্লোন অহুম অসিগা লোয়ননা লেপ্লি। অমসুং ঐহাক্না মসি তৌরি। অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী মীওই বিলিয়ন 1.4গীদমক মখোয়গী এস্পিরেসনশিং, মখোয়গী মথৌ তাবশিং ফংনবা ঐহাক্না ঐহাক্কী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং মখা তানা তৌখিগনি। ঐগী ইনর্জী অমসুং কম্মিৎমেন্ত অসি হান্নগুম্না অদুমক লৈরি!
লেক্স ফ্রিদমেন: ইঞ্জিনীয়র অমা অমসুং মেথমেতিক্সপু পামজবা অমা ওইনা ঐহাক্না হংজগে, শ্রীনিভাস রামানুজন অসি চহিচা অমগী মমাংদা লৈরম্বা ভারতকী মেথমেতিসিয়ন অমনি। মহাকপু পুৱারীগী খ্বাইদগী চাউবা মেথমেতিসিয়নশিংগী মরক্তা অমনি হায়না লৌনৈ। মপুং ফানা মশানা তমজরকপা, মহাক্না লায়রনা হৌরকখি। নহাক্না মহাক্কী মরমদা তোইনা ঙাংখি। নহাক্না মঙোন্দগী করি ইথিল লৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না মহাকপু য়াম্না ইকায় খুম্নৈ অমসুং ঐহাক্কী লৈবাক অসিদা মীপুম খুদিংমক্না মহাকপু ইকায় খুম্নৈ মরমদি সাইন্স অমসুং স্পিরিচুএলিতীগী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা লৈ হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অদোম্না কুপ্না য়েংবদা, সাইন্তিফিক ওইনা খুমাং চাউশিল্লবা মীওই কয়া অমসু স্পিরিচুএল ওইনা খুমাং চাউশিল্লিবনি। মখোয় অসি স্পিরিচুএলিতীদগী তোখায়না লৈতে। শ্রীনিভাস রামানুজননা হায়রম্মি মদুদি মহাক্কী অঙ্কগী ৱাখল্লোনশিং অসি মহাক্না ঈশ্বরবু থৌনিজবদগী লাকপনি। মসিনা তাক্লিবদি ৱাখল্লোনশিং অসি চাউনা কত্থোকপদগী লাকপনি। ঐখোয়না লৌশিংগী তোঙান-তোঙানবা সোর্সশিংদা হেন্না উবা ফংলিবমখৈ ঐখোয়না ৱাখল্লোন কয়া ফংলগনি। ইনফোর্মেসন অমসুং নোলেজগী খেন্নবদু খঙমিন্নবসু য়াম্না মরু ওই। মীওই খরনা ইনফোর্মেসনবু লৌশিংনি হায়না লান্না লৌনৈ। মখোয়না ইনফোর্মেসন মশিং য়াম্না খোমজিল্লি অমসুং মদু পুদুনা চৎলি। অদুবু ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ইনফোর্মেসন লৈবা হায়বসি লৌশিং লৈবা হায়বদু নত্তে। লৌশিং অসি দিসিপ্লিন অমনি। মসি প্রোসেসিংগী খুত্থাংদা তপ্না তপ্না ইভোল্ব তৌই। ঐখোয়না মসিগী খেন্নবা অসিবু খঙগদবনি অমসুং মসি লৌশিং লৈবা মওংদা শীজিন্নগদবনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: নহাক অসি ৱারেপ লৌবা ঙম্বা লুচিংবা অমগী মওং-মতৌনি। অদোম্না ঐঙোন্দা ৱারেপ লৌবগী থৌওংগী মতাংদা করিগুম্বা খরা হায়বীগদ্রা? অদোম্না করম্না ৱারেপ লৌবগে? অদোমগী থৌওং করিনো? করিগুম্বা মরুওইবা ৱাফম অমা লৈরকপা মতমদা, ময়েক শেংবা প্রেসিদেন্ত অমত্তা লৈতবা মতমদা, ময়েক শেংদবা কয়া অমা লৈরকপা মতমদা, অমসুং তংদু লৈতাদবা অমা লৈরকপা মতমদা, নহাক্না করম্না ৱারেপ লৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী: মসিদা হীরম কয়া অমা য়াওরি। অহানবদা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভারতকী জিলা 85দগী 90 ফাওবদা নুমিৎ অমা লৈখিবা ঐহাক খক্তনি। ঐহাক্কী মমাংগী পুন্সিদা, ঐহাক য়াম্না চৎখি। মদুদগী ঐনা তম্লকপা অমসুং উবা ফংলকপা অসিদি গ্রাসরুৎশিংগী অহানবা মীৎয়েংদগী খঙলকপা অদুনি, লাইরিকশিংদগী পাবা নৎত্রগা অতোপ্পশিংনা তাকপীবা নত্তে। অনিশুবদা, গবর্নান্সকী মীৎয়েংদগী, ঐহাক্না ঐহাকপু হন্থহন্নবা নত্ত্রগা ঐহাক্কী থবকশিং তাকপীগদবা করিগুম্বা খুদোংচাদবা অমত্তা লৈতে। অহুমশুবদা, ঐহাক্না ৱারেপ লৌবদা অচম্বা কাংলোন অমা থম্লি: ঐহাক্কী লৈবাক অসি অহানবনি। ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা ইশাদা ৱাহং অসি হংজরি: ঐহাক্না তৌরিবা অসিনা ঐহাক্কী লৈবাক অসিদা করিগুম্বা মওং অমত্তদা খুদোংথীবা পীদ্রবরা? মহাত্মা গান্ধীনা তোইনা হায়রম্মি: "করিগুম্বা ৱারেপ অমা লৌবদা খুদোংচাদবা অমা থেংনরকপা মতমদা, নহাক্না থেংনখিবা খ্বাইদগী লায়রবশিংগী মাইথোংশিং অদু খল্লু। অদোমগী ৱারেপ অদুনা মখোয়দা মতেং পাংগদ্রা? অদু ওইরবদি অদোমগী ৱারেপ অদু অচুম্বা ওইগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না মতেং পাংই। ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা মীচম প্রজাগী মরমদা খনবা অমসুং ঐহাক্কী ৱারেপ্না মখোয়গী কান্নবা ফংগদ্রা হায়বদু খনবা হোৎনৈ। অতোপ্পা মরুওইবা মরমদি ঐহাক্না মরী লৈনবশিংগা ফজনা শম্নদুনা লৈবনি। ঐগী লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিংনা ঐগী লাইব ইনফোর্মেসন ফ্লোগী চেনেল ময়াম অমা লৈবনা মরম ওইদুনা মখোয়দা শাওনীংবা ফাওরকপা য়াই। ঐহাক্না ব্রিফিং খক্তদা থাজবা থমদে। ঐহাক্না ইনফোর্মেসনগী চেনেল কয়া অমা লৈ, অমসুং মখোয়শিং অসিদগী অয়াম্বদি লাইব ওই। মরম অদুনা, ঐহাক্না মখোয়দগী ইনফোর্মেসন কয়া অমা ফংগনি। ঐহাক্না মখল কয়াগী সোর্সশিংদগী ইনফোর্মেসন ফংগনি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা পাউতাক পীরবদি ঐহাক্না পাউতাক অদুদা থাজবা থমদে। মসিদা অতোপ্পা মশকশিংসু লৈ। মসিগীসু মথক্তা, ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অসি মহৈরোই অমগী ৱাখল্লোনগী মওংদা লৈ। ওফিসর অমনা ঐঙোন্দা করিগুম্বা খরা হায়রবদি, ঐহাক্না মখোয়বু কুপ্না ৱাহং হংজৈ।" মসি করিগীনো? মখা তারকপদা করি থোক্কনি? মসিনা মতৌ করম্না মথৌ তৌবগে?" করিগুম্বা ঐহাক্না তোঙানবা ইনফোর্মেসন অমা লৈরবদি, ঐহাক্না দিভেলগী এদভোকেত ওইদুনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংবু শিংনৈ। ৱাখল্লোনশিংবু য়াম্না কুপ্না খন্ন-নৈনবনা ঐঙোন্দা ৱাফম অদুগী মগুন অদু খঙদোকপদা মতেং পাংই। অনিশুবদা, ঐহাক্না ৱারেপ অমা লৌবা মতমদা, ঐহাক্না মসি ৱাখল মান্নবা মীওইশিংগা ৱারী শানদুনা অমসুং মখোয়গী রিএক্সন য়েংদুনা চাংয়েং তৌই। ঐহাক্না থাজবা লৈরবা মতুংদা, ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্মী। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি থৌওং অসিনা মতম য়াম্না চংদে। ঐগী স্পীদ অসি য়াম্না ৱাংই। ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজগে। কোবিদ-19গী মনুংদা, ঐনা করম্না ৱারেপ লৌবগে? নোবেল প্রাইজ ফংখ্রবা ইকনোমীশিংগা ঐহাক উনখি, অমসুং মখোয়না ঐঙোন্দা তোঙান তোঙানবা থিওরীশিং পীখি। লৈবাক অসিনা মসি তৌখি, লৈবাক অদুনা মদু তৌখি। অদোম্না মসিসু পাংথোক্কদবনি। মকোক থোংবা ইকনোমিস্তশিংনা ঐগী ৱাখলবু খুমাং চাউশিলহল্লম্মি। পোলিতিকেল পার্তীশিংনা ঐঙোন্দা প্রেসর তৌখি "মীওইশিংদা শেল অসি পীবিয়ু, মদু তৌবিয়ু!" অদুবু ঐহাক্না অথুবা খোঙথাং অমত্তা লৌখিদে। ঐনা ফীভম অসি য়াম্না কুপ্না নৈনখি। অদুদগী ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী ফীভম অদু খন্নদুনা ৱারেপ লৌখি। ঐহাক্না ৱারেপ লৌখি, "ভারতকী মীওই অমত্তনা চোকথবা লৈরোইদবনি।" "সোসিএল অৱা-অনা থোকহন্দনবা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহনগদবনি।" ঐহাক্না ৱাখল্লোনশিং অসি ঐহাক্কী ৱাখলদা শেমগৎখি। মতম অদুদা, মালেম শীনবা থুংনা লোকদাউন লৈখি অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলোন কাইথখি। মালেমনা ঐহাকপু ত্রেজরী হাংদোক্নবা, শেনগী নোৎশিং প্রিন্ত তৌনবা অমসুং মসি মীওইশিংদা য়েন্থোক্নবা হায়খি। মসি করম্বা ইকনোমিক মোদেল ওইগনি? ঐহাক্না মদুগী লম্বী অদুদা চৎপা পামদে। অদুবু ঐহাক্কী এক্সপরিয়েন্সনা হায়রি মদুদি ঐহাক্না খনখিবা লম্বী, এক্সপর্তশিংদগী ফংলকপা ৱাখল্লোনশিং, ঐহাক্না মখোয়বু খঙনবা হোৎনখি। ঐহাক্না মখোয়বু য়ানীংদবা ফাওবা ফোঙদোকখিদে। মসিগী মহুত্তা, ঐহাক্না ভারতকী অখন্নবা মথৌ তাবশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পোলিসীশিং শেমখি অমসুং মদুগী মতুং ইন্না সিস্তেমশিং শেমগৎখি। মসিগী মহৈদি: লৈবাক কয়ানা কোবিদকী মতুংদা অচৌবা ইনফ্লেসন অমা মায়োক্নরবসু, ঐখোয়গী লৈবাক অসি স্তেবল ওইনা লৈরি। ঙসিদি ঐগী লৈবাক অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকনোমী ওইরে। মসি অরুবা অদুবু লৌশিং লৈবা ৱারেপশিং অদুগী হকথেংনবা মহৈনি। তোঙান তোঙানবা থিওরীশিংনা ঐবু অরানবনি খলহনখিদে। পাউচেশিংনা পাম্বা নৎত্রগা পামদবা হায়বদু ঐহাক্না খল্লমদে। মখোয়না মসিগী মতাংদা অফবা নত্রগা ফত্তবা ইগনি নত্রগা ঐবু ক্রিতিসাইজ তৌগনি। ঐহাক্না বেসিস ফন্দামেন্তেলশিংদা মীৎয়েং থমখি অমসুং মদুগা লোয়ননা চৎথখি। মসিনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনদসু মতেং পাংখি। ঐহাক্না হোৎনখিবা অসি ঐহাক্কী লৈবাক্কী ফীভম অসি য়েংলগা থবক পায়খৎপনি। অনিশুবদা, ঐহাক্না রিস্ক লৌবগী অচৌবা কেপাসিতী লৈ। করিগুম্বা অকক্নবা ৱারেপ অমনা ঐঙোন্দা অশোক-অপন থোক্লগসু ঐহাক্না করিসু তৌদে। করিগুম্বা ঐহাক্কী লৈবাক অমসুং ঐহাক্কী মীয়ামগীদমক্তা করিগুম্বা অমা চুম্লবদি, ঐহাক্না থৌনা ফরবা ৱারেপশিং লৌনবা শেম-শারি। ঐহাক্না মপু ওইগনি। করিগুম্বা অমা ফত্তবা অমা থোক্লবদি, ঐহাক্না অতোপ্পশিংবু চৈরোই। ঐহাক্না মপুং ফানা থৌদাং লৌই। লুচিংবা অমনা থৌদাং লৌরকপা মতমদা, মহাক্কী তীম্না থাজবা ফংই। মখোয়না খঙই, "মসিগী নুপা অসিনা ঐখোয়বু অৱাবা তাহল্লোই। ঐগী ৱারেপশিং অসি অচুম্বা অমসুং অফবা থাজবগা লোয়ননা লৈবনা মহাক্না ঐখোয়গা লোয়ননা লেপকনি”। অশোয়বা কয়া থোকপা য়াই হায়না ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা হায়জখি। ঐহাক অসি মীওইবা অমনি অমসুং অশোয়বা কয়া থোকপা য়াই হায়না ঐহাক্না মীয়ামদা হান্ননা হায়জখি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অসি অরানবা ওইরোই। মীশিংনসু হায়রিবা ৱাফমশিং অসি খঙই। মখোয়না মোদীনা 2013দা করিগুম্বা অমা হায়রম্মি অদুবু মদু থোকখিদে হায়বসিসু উবা ফংই। অদুবু ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অসি অরানবা নত্তে হায়বা মখোয়সু খঙই। ঐহাক্না অফবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা করিগুম্বা অমা তৌবা পাম্মি, অদুবু মসি থোকখিদে হায়বা মখোয়না খঙই। মসিনা মরম ওইদুনা, খুন্নাই অসিনা ঐবু ঐ ওইনা থাজরিবনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: চয়োল খরগী মমাংদা, নহাক্না ফ্রান্সতা পাংথোকপা AI সম্মিৎতা AIগী মতাংদা অফবা ৱারোল অমা ঙাংখি। ৱা ঙাংবদা, ভারত্তা AI ইঞ্জিনীয়র মশিং য়াম্না লৈবগী মতাংদা নহাক্না ঙাংখি। মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তেলেন্ত লৈবা ইঞ্জিনীয়রশিংগী পুল অমনি হায়না লৌবা য়াই। মতৌ করম্না ভারতনা AI দা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহনবা ঙমগনি? হৌজিক্কী ওইনা, মসিনা য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী মখাদা লৈরি। AI দা খ্বাইদগী ফবা ওইনবা ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী হেনগৎনবা করি তৌবা তাবগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না হায়গদৌরিবা অসি খরা থৌনা লৈবা ওইনা খনবা য়াই, অমসুং মীওই খরদি মসি য়ানিংদবসু য়াই। অদুম ওইনমক, অদোম্না ঐঙোন্দা হায়রকপদগী, ঐহাক্না ঐগী থম্মোয়দগী ৱা ঙাংগনি। মালেম অসিনা AIদা তৌনীংবা তৌরবসু, ভারত য়াওদনা, AI অসি মপুং ফাদে। মসি ঐহাক্না হায়রিবা য়াম্না রেস্পোন্সিবল ওইবা ৱারোলনি। মদুগী মতাংদা খল্লু - AIগা লোয়ননা অদোমগী এক্সপরিয়েন্স করিনো? পেরিসতা ঐনা ঙাংখিবা ৱা অদু অদোম্না খঙলে। অদোম্না করি খনবগে? AI অসি লৈবাক অমখক্তনা শেমগৎপা ঙমগদ্রা? অদোমগী ওইবা এক্সপরিয়েন্স করিনো?
লেক্স ফ্রিদমেন: তশেংনমক্কীদি, অদোমগী ৱা ঙাংবদা, অদোম্না AI গী পোজিতিব ইম্পেক্ত অমসুং লিমিতেসনশিংগী অফবা খুদম অমা পীখি। ঐনা থাজৈ মদুদি অদোম্না পীখিবা খুদম অদুদি মীওই অমগী ইমেজ অমা পুথোক্নবা AIদা হায়জবা অদুনি...
প্রধান মন্ত্রী: মখোয়গী ওই থংবা খুৎ!
লেক্স ফ্রিদমেন: হোয়, লেফত হেন্দগী মতাংদা - AIনা মতম পুম্নমক্তা মখোয়গী য়েৎ থংবা খুৎনা ইবা মীওই অমগী ইমেজ অমা পুথোকই। মসিনা উৎলি মদুদি করিগুম্বা AI সিস্তেম অসি নোংচুপ্লোমগী লৈবাকশিংনা খক্তনা পুথোক্লবদি, অমসুং ভারতনা থৌওং অদুগী শরুক অমা ওইদ্রবদি, AI না মতম চুপ্পদা য়েৎনা ইবা মী অমগী মওং-মতৌ পুথোক্কনি মরমদি সিস্তেম অসি অসিগুম্বা মওংদা ত্রেন তৌবনি। ভারত অসি মতম পুম্নমক্তা মালেমগী মরুওইবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি, অমসুং 21শুবা চহি চা অসিদা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা থাজৈ মদুদি AI দিবেলপমেন্ত অসি কোলাবোরেসন অমনি। মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অমসুং লর্নিংশিং শেয়র তৌদুনা অমগা অমগা সপোর্ত তৌমিন্নবা য়াই। ভারতনা মোদেলশিং শেম্বা খক নত্তনা অখন্নবা শীজিন্নফমশিংগীদমক AIদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্লিকেসনশিংসু শেমগৎলি। GPI এক্সেস অসি খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবগীদমক ঐখোয়না অখন্নবা, কৈথেলদা য়ুম্ফম ওইবা মোদেল অমা লৈরে। ভারত্তা ৱাখল্লোনগী অহোংবা অমা লাক্লি। পুৱারীগী ওইবা মরমশিং, লৈঙাক্কী থবক থৌরমশিং, নৎত্রগা মপাঙ্গল কনবা ঙাক্লৌ পীনবা পথাপ অমা লৈতবনা মরম ওইদুনা, মীওই খরনা ঐখোয় AI দিবেলপমেন্ততা খোংজেল তপথরে হায়না খনবা য়াই। অদুবু 5G য়েংবিয়ু। মালেম অসিনা ঐখোয় য়াম্না মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না খনখি। অদুবু ঐখোয়না হৌরকপা মতমদা, ঐখোয়না মালেমদা খ্বাইদগী থুনা 5G হৌদোকখিবা লৈবাক অমা ওইখি। অমেরিকান কম্পেনী অমগী CEOনা ঐঙোন্দা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অমা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি: "ঐহাক্না য়ু.এস.তা ইঞ্জিনীয়রশিংগীদমক্তা থবকগী এদভর্তিসমেন্ত অমা থাগৎলবদি, কা অমা থন্না ইঞ্জিনীয়রশিংনা লাকই। অদুবু ঐহাক্না ভারত্তা চপ মান্নবা এদ অমা থাবা তারবদি, এপ্লাই তৌরিবা ইঞ্জিনীয়রশিংগী মশিং অদুগীদমক্তা ফুৎবোল স্তেদিয়ম অমা ফাওবা মতীক চাদে!" মসিনা ভারতনা লৈরিবা তেলেন্ত পুল অদু উৎলি। অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অসি রিএল ইন্তেলিজেন্সকা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লক্কনি। রিএল ইন্তেলিজেন্স য়াওদনা, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী তুংলমচৎ লৈরোই। অদুগা রিয়েল ইন্তেলিজেন্স অসি কদাইদা লৈবগে? মসি ভারতকী নহা ওইরিবা তেলেন্ত পুলদা লৈ। ঐহাক্না খল্লি মদুদি মসি AIদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদুম ওইনমক, অদোম্না খ্বাইদগী মকোক থোংবা তেক্নোলোজীগী লুচিংবশিং য়েংবীরবদি, মখোয়শিং অসিদগী অয়াম্বদি ভারত মচাশিংনি। তেক তেলেন্ততগী তেক লুচিংবা ফাওবদা, ঐখোয়না সুন্দর পিচাই, সত্য নাদেল্লা, অরবিন্দ শ্রীনিভাসকুম্বা মিংশিং উবা ফংই। অদোম্না মখোয় খরগা উনখ্রে। মখোয়গী ইন্দিয়ন ওইবা হৌরকফম অদুদা মখোয়বু মতৌ করম্না মাই পাকপা ঙমহনবগে?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, ভারতনা পীরিবা ভেল্যুশিং অসি ঐখোয়না ঐখোয়গী জন্মভুমি (পোক্নফম মফম) অমসুং কর্মভুমি (থবক মফম) অনিমকপু ইকায় খুম্নবা তাকপীরি। মখোয়গী মরক্তা খেন্নবা অমত্তা লৈরোইদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পোক্নফমদা কত্থোকপা মথৌ তাবা অদুগুম্না, ঐখোয়না থবক তৌরিবা লমদম অদুদসু চপ মান্ননা কত্থোকপা মথৌ তাই। অমসুং ঐখোয় করিগুম্বা মফমদা লৈরবসু মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা পীগদবনি। মসিনা মরম ওইদুনা ভারত মচাশিংনা মফম অমা হেক্তদা লৈরবসু মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা তৌবা ঙম্বদা মশক থোকহল্লি। মখোয়না মকোক থোংবা নত্ত্রগা অপীকপা থৌদাং লৌরবসু। অতোপ্পা মরম অমনা মখোয়না ফত্তবা থবকশিংদা য়াওদবা অসিনি। মখোয় অয়াম্বনা অচুম্বা থবক তৌবদা মীৎয়েং থম্মী। মসিগী মথক্তা, মখোয়গী মহৌশানা মখোয়বু খুদোংচাবা পীদুনা মীপুম খুদিংমক্কা ফজনা চৎমিন্নহল্লি। অরোইবদা, মায় পাকপা হায়বসি লৌশিং খক্তদা য়ুম্ফম ওইদে। কাংলুপ অমদা থবক তৌবা ঙম্বা হায়বদি মীওইশিংবু খঙবা অমসুং মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পুথোকপা ঙম্বা হায়বসি লুচিংবদা অচৌবা মরম অমনি। অপুনবা ওইনা, অপুনবা ইমুং নত্ত্রগা ওপন সোসাইতিশিংদা চাউখৎলকখিবা ভারতমচাশিংনা অচৌবা ওর্গানাইজেসনশিং মায় পাক্না লুচিংবদা হেন্না লায়না থেংনৈ। অমসুং মসি অচৌবা কম্পনীশিং খক্তা নত্তে। ভারত মচাশিংনা মালেমগী লৈঙাকশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা মরুওইবা মফমশিংদা লৈরি। ভারতকী প্রোফেস্নেলশিংগী প্রোব্লেম সোল্বিং স্কিল অমসুং এনালাইতিক থিঙ্কিংনা মখোয়বু মালেমগী থাক্তা কম্পিতিতিব ওইহল্লি অমসুং য়াম্না মমল য়াম্বা ওইহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, ইন্নোবেসন, ওন্তপ্রিন্যুওরশিপ, স্তার্ত-অপ, নৎত্রগা বোর্দ রুমদা ওইরবসু, ভারত মচাশিংনা মশক থোকপা ওইরি। হৌজিক, ঐখোয়গী স্পেস সেক্তরবু খুদম অমা ওইনা লৌরসি। মমাংদা, স্পেস প্রোগ্রাম অসি গবর্নমেন্তনা মপুং ফানা কন্ত্রোল তৌই। চহি খরগী মমাংদা, ঐহাক্না মসি প্রাইবেৎ সেক্তরদা হাংদোকখি। অমসুং চহি অনি খক্তদা, স্পেস ইন্দস্ত্রীদা স্তার্ত-অপ 200 হেন্না থোরক্লে। ভারতকী চন্দ্রয়ান থাগী মিসন য়েংবীয়ু। ঐখোয়গী মিসন অসিগী শেনফম অসি হোলীৱুদ ফিল্মদগী হেন্না হন্থৈ! মালেমনা ঐখোয়গী ইন্নোবেসনশিং অসি করম্না শেল চংই হায়বদু উরকপা মতমদা, মখোয়না ঐখোয়গা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পাম্মি। ভারতকী হৈশিংববু ইকায় খুম্নবা অসি ঐখোয়গী সিভিলাইজেস্নেল ইথোসতগী লাকপনি। মসি ঐখোয়গী হোলমার্ক অমনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোম্না হ্যুমেন ইন্তেলিজেন্সকী মরমদা হায়খ্রে। AI (আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স) অসিনা ঐখোয়গী মহুৎ শিনখিগনি হায়না অদোম্না অৱাবা পোকপ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: মতম খুদিংদা, তেক্নোলোজী অমসুং মীওইবগী মরক্তা কম্পিতিসন - কনফ্লিক্ত ফাওবা থোকহন্নবা হোৎনখি। তেক্নোলোজীনা মীওইবা খুন্নাইদা শিংনরক্লগনি হায়না মীয়াম্না তোয়না হায়নরি। অদুবু মতম খুদিংদা, তেক্নোলোজীনা চাউখৎলক্লি, অমসুং মীওইবনা মতম পুম্বদা খোংথাং অমা মাংজিল থারি। মসি মতম খুদিংদা থোকই। মরমদি মীওইবনা খ্বাইদগী ফবা মওংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা তম্লি। হৌজিক্তি, AIনা মীওইবা অমা ওইবগী তশেংনা ৱাহন্থোক করিনো হায়বদু য়েংনবা মীওইবশিংবু হোৎনহল্লিবা তাঙ্কক অদু য়ৌরে। মসিমক্না AIগী শক্তিগী খুদম অমনি। অদুবু AIনা কয়া চাউখৎলবসু, মীওইবগী ৱাখল্লোন অসি মতম পুম্বদা তোপ তোপ্পা ওইদুনা লৈগনি। AIনা পোৎ কয়া অমা পুথোকপা ঙম্মী। তুংলমচৎতা, ঐখোয়না ঙসি খল্লিবা অসিদগী হেন্না পোত্থোক পুথোকপা ঙমগনি। অদুবু ঐহাক্না থাজদে মদুদি ৱাখল খনবা ঙম্বগী মহুৎ শিনবা ঙমগনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: ঐহাকসু অদোমগা মান্নৈ। মসিনা ঐহাকপু অমসুং অতোপ্পা কয়াবু মীওইববু করিগীদমক্তা অখন্নবা ওইহনবগে হায়বগী মতাংদা য়াম্না কুপ্না খন্থহল্লি। মরমদি কল্পনা, ক্রিএতিভিতি, কন্সিয়সনেস, থাজবা, নুংশিবা, মঙলান, অমসুং তোঙানবা মওংদা খনবা ঙম্বগী মতিক লৈবা, অসিনচিংবা কয়া অমা লৈরি। রিস্ক লৌবা ঙম্বগী মগুন - হায়রিবা গুন পুম্নমক।
প্রধান মন্ত্রী: য়েংঙু, কেয়রদা য়েংঙু – অমনা অমগীদমক কেয়র তৌবা মীওইবগী নুংগী ওইবা গুন অসি। মসি AIনা তৌবা ঙমগদ্রা?
লেক্স ফ্রিদমেন: মসি 21শুবা চহি চাগী অচৌবা সোল্ব তৌদবা ৱাহংশিংগী মরক্তগী অমনি। চহি খুদিংগী, নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংগা হকথেংননা ৱারী শানদুনা অমসুং মখোয়বু মতৌ করম্না একজামিনেসনগীদমক শেম-শাবা য়াগনি হায়বগী মতাংদা পাউতাক পীদুনা, অদোম্না "পরিক্ষা পে চর্চা" প্রোগ্রাম শীনবিরি। ঐহাক্না মসিগী প্রোগ্রাম কয়া অমা য়েংখ্রে। ইগজামদা মতৌ করম্না মায় পাক্কদগে, স্ত্রেস কমদৌনা থেংনগদগে অমসুং অতোপ্পা হিরম কয়াদা করম্না মতেং পাংগদগে হায়বগী লমজিং-লমতাক পীরি। ভারত্তা মহৈরোইশিংনা মখোয়গী এজুকেসনগী খোঙচৎ মনুংদা করি চাংয়েং পাংথোক্কদগে অমসুং মখোয় অসি করিগীদমক্তা স্ত্রেস লৈরিবনো হায়বদু শন্দোক্না তাকপা ঙমগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অপুনবা ওইনা, খুন্নাই অসিদা অখন্নবা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎলক্লি। মহৈলোইশঙশিংদসু, মায় পাকপা হায়বসি মহৈরোই কয়ানা মকোক থোংবা ঙম্বগে হায়বসিনা তাকই। ইমুংশিংনা অঙাং অমগী একজামদা ফংবা রেঙ্কনা মখোয়গী ইমুংগী এজুকেস্নেল অমসুং সোসিএল স্তেতস লেপথোক্লিবা অকোয়বগী ফিভম অমসু শেম্মি। মসিনা মরম ওইদুনা মহৈরোয়শিংদা পীরিবা প্রেসর অসি য়াম্না হেনগৎলক্লি। মহৈরোয় কয়ানা মখোয়গী পুন্সি অসি ক্লাস 10 অমসুং 12গী একজামিনেসনগী মখা পোল্লি হায়না থাজবা হৌরকই। ৱাখল্লোন অসি হোংদোক্নবগীদমক, ঐখোয়না ঐখোয়গী অনৌবা এজুকেসন পোলিসীদা মরু ওইবা রিফোর্মশিং পায়খৎলে। অদুম ওইনমক, অহোংবশিং অসি মপুং ফানা চৎনদ্রিবা ফাওবদা, ঐহাক্না মহৈরোইশিংগা ৱারী শানবগী, মখোয়গী অৱাবা খঙদোক্নবা, অমসুং মখোয়দা লমজিং-লমতাক পীবগী ইশাগী ওইবা থৌদাং অমা লৌই। ঐহাক্না "পরিক্ষা পে চর্চা" পাংথোকপা মতমদা, মসিনা মহৈরোইশিংদা কান্নবা পীবতা নত্তনা মখোয়গী ৱাখল্লোন, মখোয়গী মমা-মপাশিংগী অপাম্বশিং অমসুং এজুকেতরশিংগী মীৎয়েং খঙনবগী খুদোংচাবা অমসু ঐহাক্না ফংলি। মরম অদুনা, 'পরিক্ষা পে চর্চা'না মখোয়দা কান্নবা পীবতা নত্তনা ঐহাকপুসু কান্নবা পীরি। অখন্নবা লম অমদা ইশানা ইশাবু চাংয়েং তৌবদা একজামিনেসন অসি অফবনি, অদুবু মখোয়না মী অমগী অপুনবা পোতেন্সিএল অদুগী অমত্তা ঙাইরবা চাংয়েং ওইবা য়ারোই। মীওই কয়ানা একাদেমিক্তা ক্বালিতী লৈরমদবা য়াই অদুবু ক্রিকেৎকুম্বা অতোপ্পা হীরমশিংদা, মখোয়না সেঞ্চুরি কয়া স্কোর তৌদুনা, মশক থোকপা মায় পাকপা ঙমখ্রে। তম্বদা মীৎয়েং থম্লবদি, স্কোরশিং অসি মহৌশানা হেনগৎলকই। ঐহাক্না ঐগী ওজাশিংগী মরক্তগী অমনা অনৌবা লর্নিং তেক্নিক অমা শীজিন্নখিবা অদু নীংশিংলি। ঙসি ফাওবা ঐহাকপু মসি নীংশিংদুনা লৈরি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা য়ুমদগী চনা 10, চেং মরু 15, নৎত্রগা হৱাই মুক 21 পুরক্নবা হায়খি। তোঙান তোঙানবা মশীংশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা মখলশিং লৈরবদি, অঙাং অদুনা খল্লক্লগনি, 'ঐহাক্না 10 পুগদবনি' হায়না। মতুংদা, য়ুমদা, মখোয়না 10গী মতুংদা করি লৈবগে হায়বদু মশিং থীগনি অমসুং নীংশিংগনি। মখোয়না মসিবু চনা হায়না কৌই হায়বসু খঙগনি। মতুংদা, স্কুলদা, মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী পোৎলমশিং পুথোক্কনি, অমসুং ওজা অদুনা হায়গনি, 'অদোম্না চনা 10, চনা 3, গ্রীন গ্রাম 2, মসিদগী 5 লৌথোকউ.' অসুম্না, মখোয়না মেথমেতিক তমগনি, চনা মশক খঙগনি, অমসুং গ্রীন গ্রাম হায়বসি করিনো হায়বদু খঙগনি। ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈগী মতমদা তম্বগী মতাংদা ঙাংলি। অসিগুম্বা মখলগী লর্নিং তেক্নিক অসিনা অঙাংশিংবু চয়েৎনবা লৈতনা তমহনবদা মতেং পাংই অমসুং ঐখোয়গী অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা মসিগী মাইকৈ অসিদা হোৎনরি। ঐগী অতোপ্পা ওজা অমগী ৱাখল্লোনসু লৈরম্মি। মহাক্না ক্লাসরুমদা দাইরী অমা থমখি অমসুং মহৈরোইশিংদা হায়খি মদুদি নুমিদাং খুদিংগী অহানবদা লাকপা মীওই অমনা মদুদা মখোয়গী মিংগা লোয়ননা ৱাহৈ পরেং অমা ইবা য়াই। মথংগী মহৈরোই খুদিংমক্না অহানবা ৱাহৈ পরেংগা মরী লৈনবা ৱাহৈ পরেং অমা ইগদবনি। অহানবদা, ঐহাক্না অহানবা ৱাহৈ পরেং ইবা ঙম্নবগীদমক্তা স্কুলদা ঙন্না চৎকনি। খুদম ওইনা, ঐহাক্না মতম অমদা অসুম্না ইখি: "ঙসিগী নুমিৎ হৌগৎলকপা অসি য়াম্না ফজৈ; মসিনা ঐহাকপু থৌনা হাপ্পী।" ঐহাক্না মসিগুম্বা অমা ইখি অমসুং ঐহাক্কী মিংসু ইখি। মথংগী মহৈরোয়শিংনা নুমিৎকী হৌরকপগী মতাংদা মরী লৈনবা ৱাহৈ পরেংশিং ইগনি। নুমিৎ খরগী মতুংদা, মসিনা ঐগী ক্রিএতিবিতীদা কান্নবা পীদে হায়বা ঐ খঙলকখি। করিগীনো? মরমদি ঐনা ৱাখলদা ৱাখল খনবা থৌওং অমগা লোয়ননা হৌগনি অমসুং মদু ইদুনা থমগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না অহানবদা চৎপগী মহুত্তা অরোইবদা চৎকনি হায়না ৱারেপ লৌখি। তুংদা, ঐহাক্না খঙখি মদুদি ইবনা ঐহাকপু অতোপ্পশিংনা ইরম্বা অদু য়েংবদা মতেং পাংই অমসুং মদুদগী হেন্না ফবা অমা পুথোকপা ঙমহল্লি, মসিনা ঐহাক্কী ক্রিএতিবিতী হেনগৎহল্লি। অসিগুম্বা অপীকপা তাকপী তম্বীবগী পাম্বৈশিং অসিনা মহৈরোইশিংগী পুন্সিদা মতম শাংনা শাফু পীবা ঙম্মি। ওর্গনাইজেসনগী থবক অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তদা ঐগী ওইবা হৌরকফম ওইবনা, ঐহাক্না মহৈরোইশিংগা চাং নাইনা ৱারী শানবদা য়াম্না থাজৈ। মতমগী মতুং ইন্না, ঐখোয়গী খন্ন-নৈনবশিং অসি লাইরিক অমদা পুনশিনখি, মসি মহৈরোয় মিলিয়ন কয়াগী কান্নরবা রিফরেন্স অমা ওইখি।
লেক্স ফ্রিদমেন: মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী কেরিয়রদা মতৌ করম্না মায় পাক্কদগে হায়বগী মতাংদা অদোম্না হেন্না খঙহনবা য়াব্রা? মখোয়না করম্না মখোয়গী কেরিয়রগী লম্বী অদু খংদোক্কদগে অমসুং মায় পাক্কদগে? মসিগী পাউতাক অসি ভারতকী মহৈরোইশিংগীদমক্তা নত্তে অদুবু মালেমগী মীওইশিংগীদমক্তসু অদোমগী ৱাহৈশিং অসিদগী ইথিল ফংলি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম্না করিগুম্বা থবক অমা ফংলবদি, মদুদা অদোম্না মপুং ফানা পুক্নিং চিংশিন্দুনা থবক তৌরবদি, ঙন্না নৎত্রগা তুংদা অদোম্না মদুদা হৈ-শিংবা ফংগনি। নহাক্কী হৈশিংবনা মায় পাকপগী থোঙ হাংদোক্কনি। মীওই অমনা থবক তৌরিঙৈদা মখোয়গী স্কিলশিং লেপ্তনা ফগৎহনবদা মীৎয়েং থম্বা তাই অমসুং মখোয়না তম্বগী তৌবা ঙম্ববু কৈদৌঙৈদা হন্থনা য়েংদবা তাই। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা মখোয়না তমজবা ঙম্বগী মতিক অদু থাগৎলবদি অমসুং মখোয়না পুম্নমক্তগী তমজনবা হোৎনরবদি, মখোয় অসি য়াম্না চাউখৎলকই। মীওই খরনা মখোয়গী থবক খক্তদা মীৎয়েং থম্মী, অদুগা অতোপ্পশিংনা মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা মীওইশিংগী থবকশিং য়েংদুনা খঙই, মসিনা মখোয়গী হৈশিংবদু শরুক অনি নৎত্রগা শরুক অহুম থোক্না হেনগৎহল্লি। নহা ওইরিবা মীওইশিংদা ঐনা হায়জনীংবদি মখোয়বু থিংজিনবগী তঙাইফদবা লৈতে। মালেমসিগী মফম খরদা, ঈশ্বরনা অদোমগীদমক ইরম্বা থবক অমা লৈ। শিংনবা লৈরোই। নহাক্না খুদোংচাবশিং ফংনবগীদমক নহাক্কী হৈ-শিংবা হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমগদবনি। খুদম ওইনা, কনাগুম্বা অমনা হায়বা য়াই, 'ঐহাক দোক্তর অমা ওইবা পাম্মি, অদুবু ঙমখিদে, মরম অদুনা ঐহাক্কী পুন্সি মাঙখি। হৌজিক্তি, ঐহাক ওজা অমা ওইরে.' করিগুম্বা অদোম্না অসিগুম্না খল্লবদি, মসি মথৌ তৌরোই। ফরে, অদোম দোক্তর অমা ওইখিদে, অদুবু ওজা অমা ওইনা, অদোম্না মহৈরোই চাম্মগী দোক্তর ওইবগী মঙলান মপুং ফাহনবদা মতেং পাংগনি। দোক্তর অমা ওইনা, নহাক্না অনাবশিং লায়েংগনি, অদুবু ওজা অমা ওইনা, নহাক্না তুংগী দোক্তরশিংবু লাখ কয়া লায়েংহনগদবা মওংদা শেমগৎপা ঙম্মী। মসিনা পুন্সিদা অনৌবা মীৎয়েং অমা পীরি। অদোম্না পাংথোকপা ঙমখিদবা অদুগী মতাংদা নীঙমদবা পোকপগী মহুত্তা, অদোম্না মখা তানা করি তৌবা য়াবগে হায়বদুদা পুক্নিং চিংশিনবিয়ু। ঈশ্বরনা মীপুম খুদিংমক্তা অখন্নবা মপাঙ্গল খরা পীরম্মি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। অদোমগী তৌবা ঙম্বশিং অসিদা থাজবা লৈহন্দবা। খুদোংচাবা অমা ফংলবা মতমদা, অদোম্না থৌরম অদু ফজনা পাংথোক্কনি, অমসুং মায় পাক্কনি হায়না থাজবা থম্লু। অমসুং মীওই অমনা ৱাখল্লোন অসি লৈরবদি, মখোয়না মতম পুম্নমক্তা মায় পাক্কনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: মহৈরোয়শিংনা করম্না স্ত্রেস, অৱাবশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং অসি মখোয়গী খোঙচৎতা মায়োক্নগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, মখোয়না খঙগদবনি মদুদি একজামিনেসন অসি পুন্সি মশামক নত্তে। ইমুংশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু খুন্নাইদা মোদেল অমা ওইনা উৎনবা হায়রোইদবনি। মখোয়না হায়গনি, 'ঐগী অঙাং অসি অসিগুম্বা স্কোর য়াম্না ফংই, ঐগী অঙাং অসি কয়া য়াম্না অফবা ওইবগে য়েংসি!' মমা-মপাশিংনা মখোয়গী সোসিএল স্তেতসকীদমক মখোয়গী অঙাংশিংবু মোদেল ওইনা শিজিন্নবা তৌরোইদবনি। অনিশুবদা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মহৈরোইশিংনা মতম পুম্নমক্তা নীংথিনা শেম-শারিবা ওইগদবনি। মতুংদা খক্তনি মখোয়না স্ত্রেস য়াওদনা একজামিনেসন পাংথোকপা ঙমগনি। মখোয়না তম্লিবা অদুগী মতাংদা থাজবা লৈবা অমসুং ময়েক শেংনা খঙবা তাই। করিগুম্বা মতমদা, মহৈরোইশিংনা পরিক্ষাগী চে ফংলবা মতুংদা পেনিক তৌই। মখোয়গী ৱাখলনা - 'ও, ঐগী পেন অসি নীংথিনা মথৌ তৌদ্রে!' হায়না খনবা হৌই। নৎত্রগা 'ঐগী মনাক্তা লৈবা মীওই অসিনা ঐবু দিস্ত্রেক্ত তৌই!' নত্রগা 'বেঞ্চ নোম্লে!'- হায়না খল্লি, একজামদা মীৎয়েং চংবগী মহুত্তা। কনাগুম্বা অমনা মশাদা থাজবা লৈতবা মতমদা মসি থোকই। মখোয়না নুংঙাইতবা পোক্নবগী মপান্থোংগী মরমশিং থিদুনা লৈ। অদুবু করিগুম্বা মহৈরোই অমনা মশাদা থাজবা লৈরবদি অমসুং কন্না হোৎনরবদি, মখোয়না মশাবু পাথনবগীদমক মিনিত খরখক্তমক মথৌ তাই। শ্বর শাংনা হোনবীয়ু, মীৎয়েং চংবীয়ু, ৱাহংশিং অদু নীংথিনা য়েংবীয়ু, অমসুং মদুগী মতুংদা ৱাখলদা মতম লেপ্পি। 'ঐহাক্কী মতম অসি য়াম্না লৈ, মরম অদুনা ৱাহং খুদিংমক্তা ঐহাক্না মিনিত কয়াগী মনুংদা পাউখুম পীগনি' ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী পাউখুমশিং অদু মাংজৌননা ইদুনা তম্লবদি মখোয়না চাংয়েংশিং অদু শোইদনা অমসুং খুদোংচাদবা অমত্তা য়াওদনা লোইশিনবদা মতেং পাংলি।
লেক্স ফ্রিদমেন: কনাগুম্বা অমনা মতম পুম্নমক্তা তম্নবগীদমক হোৎনগদবনি হায়না অদোম্না হায়রম্মি। নহাক্না অনৌবা পোৎশকশিং করম্না তম্বগে? নহারোল ওইরিঙৈদা নত্তনা পুন্সি চুপ্পদা তম্বগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈগী মতাংদা নহাক্না করি পাউতাক পীগনি?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না হান্না হায়খিবগুম্না, ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদা ঐহাক্না য়াম্না লাইরিক পাবগী খুদোংচাবা ফংখি। অদুবু হৌজিক্তি, ঐহাক্কী পুন্সি অসি ঐহাক্না লাইরিক পাবগী মতম য়াম্না ফংদ্রি, অদুম ওইনমক ঐহাক য়াম্না মুন্না তাশিনবা অমসুং উবা ঙম্বা মীওই অমা ওইরে। ঐহাক্না কনাগুম্বা অমগা থেংনবা মতমদা, ঐহাক্না মপুং ফানা মফম অদুদা লৈ, মপুং ফানা পুক্নিং চংই। মসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না থুনা খংহন্নবা মতেং পাংই। হৌজিক, ঐহাক অদোমগা লোয়ননা লৈরি। ঐগী পুক্নিং চিংশিল্লিবা মোবাইল ফোন, ফোন, মেসেজ অমত্তা লৈতে। ঐনা মপুং ফানা মীৎয়েং চংলি। মসি মীপুম খুদিংমক্না শেমগৎকদবনি। নহাক্না হেন্না মীৎয়েং চংলক্লিবমখৈ, নহাক্কী তম্বগী তৌবা ঙম্বদু হেন্না ফগৎলকই। অনিশুবদা, তম্বসি লৌশিং ফংবতা নত্তে, মসি থবক ওইনা পাংথোকপা তাই। নহাক্না অফবা দ্রাইভরশিংগী ওতোবাইওগ্রাফীশিং লাইরিক তম্বা খক্তনা অফবা দ্রাইভর অমা ওইহনবা ঙম্লোই; নহাক্না কার অদুদা তশেংনা চংদুনা, স্তিয়র হ্বীল অদু পায়দুনা দ্রাইভ তৌগদবনি। নহাক্না রিস্ক লৌগদবনি। করিগুম্বা নহাক্না, 'ঐহাক্না এক্সিদেন্ত অমা থোক্লবদি করি তৌগনি? করিগুম্বা ঐনা শিবা তারবদি করিসু তম্বা ঙম্লোই। ঐনা থাজৈ মদুদি হৌজিক হিংলিবা মীওইশিংনা মরুওইবা কাংলোন অমা ঙাক্না চৎলি: হান্না লৈরম্বা মতম অসি হৌজিত্তি অদোমগী মমাংগী মতমনি। হৌজিক্কী মতমদা হিংবিয়ু। হৌজিক্কী মতম অসি অদোম্না থেংনদনা মমাংগী মতম ওইহন্দনবা হোৎনবিয়ু। মদু নৎত্রবদি, অদোম্না হৌজিক্কী মতম অসি মাঙহনদুনা, অদোমগী মমাংগী মতমগী শরুক অমা ওইনা ওন্থোক্লগা তুংলমচৎকীদমক তানদুনা লৈখিগনি। মীওই অয়াম্বনা অশোয়বা অসি তৌই- মখোয়না তুংলমচৎকী মরমদা য়াম্না খনবা মরম্না মখোয়গী হৌজিক্কী মতমবু মাঙহল্লি, অমসুং মসি তৌবদা, মখোয়গী হৌজিক্কী মতম অসি মাঙখ্রবা মমাংগী মতম অমা ওইরকই।
লেক্স ফ্রিদমেন: হোয়, ঐহাক্না অদোমগী মীফম কয়াগী মতাংদা ৱারী কয়া অমা তাখ্রে, অমসুং দিস্ত্রেক্সন কয়া অমা লাকই। অদুবু হৌজিক্তি, করিগুম্বা অমত্তনা দিস্ত্রেক্ত তৌবা লৈতে- ঐখোয় অনি খক্তনি, ৱারী শানবদা মপুং ফানা শরুক য়াজরি। মসিমক য়াম্না ফজবা অমনি। অমসুং ঙসিদি, অদোম্না ঐঙোন্দা অদোমগী এতেন্সন পুম্নমক পীরি, মসি খুদোংচাবা অমনি হায়না খল্লি। অদোমবু থাগৎচরি! হৌজিক, ঐহাক্না অদোমদা অরুবা অদুবু য়াম্না মরী লৈনবা ৱাহং অমা হংজনীংই। অদোম্না অদোমগী শিবা অদুগী মরমদা খনবা লৈব্রা? অদোম শিবা কিব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজগে?
লেক্স ফ্রিদমেন: হোয়, হংবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রী: পোক্লবা মতুংদা ঐখোয়দা পুন্সি অমসুং শিবা য়াওরি। মসিগী অনি অসিগী মনুংদা করম্বা অসি খ্বাইদগী তম্বা ঙম্বগে?
লেক্স ফ্রিদমেন: শিবা!
প্রধান মন্ত্রী: শিবা! হৌজিক, অদোম্না ঐঙোন্দা অচুম্বা পাউখুম অদু পীরিবসি ঐঙোন্দা হায়বিয়ু। কনাগুম্বা অমনা পোক্লকপা মতমদা, শিবা হায়বসি লেপ্পা লৈতনা লাকই। অমরোমদা, পুন্সি হায়বসি চাউখৎপা অমসুং ইভোলুসন তৌরিবা পোৎশক অমনি। পুন্সি অমসুং শিবা অনিগী মরক্তা, শিবা খক্তনা অচেৎপা ওই। হৌজিক্তি, করিগুম্বা অদোম্না শিবা হায়বসি তশেংনা ওইগনি খঙলবদি, করিগীদমক মসিবু থাজবা থমগদৌরিবনো? মদুগী মহুত্তা, নহাক্কী ইনর্জি, মতম অমসুং ইন্তেলিজেন্স অদু পুন্সিদা শিজিন্নবীয়ু, শিবগী ৱাখল ৱাগনু। পুন্সি অসি চাউখৎহল্লু! পুন্সি অসি তম্বা ঙমদে - মরম অসিনা ঐখোয়না মসিগীদমক্তা কন্না হোৎনগদবনি, মসিবু মওং চুমহনগদবনি, অমসুং তাঙ্কক নাইনা হেন্না ফগৎহনগদবনি। মতৌ অসুম্না, শিরবা মতুং ফাওবদা, নহাক অসি বসন্তকী লৈগুম্না লৈশাৎ তমগনি। মরম অদুনা, নহাক্কী ৱাখলদগী শিবা হায়বা ৱাখল অসি লৌথোকউ। মসি থাজবা য়াবা অমনি, মসি হান্ননা ইখ্রে, অমসুং মতম চানা লাক্কনি। মতম লৈবা মতমদা, লাক্কনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোমগী তুংলমচৎকী আশা করিনো? ভারতকীদমক্তা নত্তনা, মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা, মালেম অসিদা হিংলিবা ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা?
প্রধান মন্ত্রী: মহৌশানা, ঐহাক য়াম্না অফবা খনবা মী অমনি। থাজদবা অমসুং নেগেতিবিতী - মখোয় অসি ঐগী সোফৱেয়রগী শরুক অমা নত্তে; ঐঙোন্দদা চিপ অদু য়াওদে। মরম অদুনা ঐহাক্কী ৱাখল অসি মদুগী মায়কৈ অদুদা চংশিল্লোই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না মীওইবগী পুৱারীদা য়েংবীরবদি, মীওইবনা অচৌবা অৱা-অনা কয়া মায়োক্নখ্রে অমসুং মাংলোমদা চংশিল্লি। মতমগী মতুং ইন্না, মীওইবনা মশক থোকপা অহোংবশিংবু য়াখি অমসুং লেপ্পা লৈতনা চাউখৎখি। মসিগী মথক্তা, মতম খুদিংগী মীওইবনা অনৌবা পোৎলমশিং খঙবা পাম্মি। ঐহাক্না উখিবা অতোপ্পা ৱাফম অমনা, খোংজেল য়াংখৎপা অমসুং খোংজেল হন্থবা কয়া অমা লৈরবসু, মীওইবা খুন্নাইনা মতমগা চুনদ্রিবা ৱাখল্লোনশিং থাদোক্নবগী পাঙ্গল লৈ। মসিদি মশাদা চৈথেং পীবা অমসুং খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিনবগী খ্বাইদগী চাউবা তৌবা ঙম্বনি। মতম চুনদ্রবা পোৎশকশিংবু থাদোকপগী শক্তি অসি য়াম্না মরু ওই, অমসুং ঐহাক্না উবা ফংলি মদুদি ঐহাক্না খ্বাইদগী মরী লৈনরিবা খুন্নাই অসিনা মসি পাংথোকপা ঙম্মী। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি মসিনা অরিবা অদু থাদোক্তুনা অনৌবা অদু লৌশিনবা ঙমগনি।
লেক্স ফ্রিদমেন: ঐহাক্না খল্লম্মি মদুদি – মীকুপ খরগী ওইরবসু হিন্দুগী লাই খুরুম্বা নৎত্রগা মেদিতেসন অমা ঐঙোন্দা তাকপা ঙমগদ্রা? ঐহাক্না গায়ত্রি মন্ত্র তম্নবা হোৎনখি, অমসুং ঐহাক্না প্রেক্তিস তৌরি। ঐহাক্না চারা হেল্লিঙৈ মতমদা, ঐহাক্না মন্ত্রশিং থীদুনা য়েংনবা হোৎনখি। হৌজিক ঐহাক্না মসিবু থিবা য়াই, অদুগা অদোম্না মসিগী মন্ত্র অমসুং অতোপ্পা মন্ত্রশিংগী ৱাহন্থোক অমসুং মরুওইবা অদু, অমসুং মখোয়না অদোমগী পুন্সি অমসুং স্পিরিচুএলিতীদা মতৌ করম্না ইথিল পীবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকপীয়ু। ঐহাক্না ত্রাই তৌবা য়াগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, তৌবীয়ু!
লেক্স ফ্রিদমেন: ওম ভুর ভুভাহ স্বাহা, তত সভিতুর ভরেনয়ম, ভারগো বেভাস্যা ধীমহি, ধিয়ো য়ো নাহ প্রচোদয়া। করম তৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না ফজনা পাংথোকখি! ওম ভুর ভুভাহ স্বাহা, তত সভিতুর ভরেনয়ম, ভারগো বেভাস্যা ধীমহি, ধিয়ো য়ো নাহ প্রচোদয়া। মসিগী মন্ত্র অসি নুমিৎপু ইকায় খুম্নবা উৎপগা মরী লৈনৈ। মমাংঙৈগী মতমদা, নুমিৎকী মরুওইবা অসি য়াম্না চাউই। হিন্দু ফিলোসোফীদা, মন্ত্র খুদিংমক সাইন্সকা মরী লৈনৈ। সাইন্স ওইগেরা নৎত্রগা মহৌশা ওইগেরা, হায়রিবা মন্ত্রশিং অসি মওং খরদা শম্নৈ। মখোয় অসি পুন্সিগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগা মরী লৈনৈ। চাং নাইনা মন্ত্রশিং অসি থিবনা অচৌবা কান্নবা লৈ। মসিনা দিসিপ্লিন, মেন্তেল ফোকস অমসুং তংদু লৈতাবা ৱাখল অমা পুরকই।
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোমগী থাজবগী লমদা, অদোম্না ঈশ্বরগা লোয়ননা লৈমিন্নবা মতমদা, অদোমগী ৱাখল অসি কদাইদা চৎলিবগে? মরুওইনা নহাক্না নুমিৎ তাং অমা লুম্বদা নৎত্রগা নহাক্না নখোয় মশামক খক্তদা লৈরিঙৈ মতমদা, মন্ত্রশিংনা হায়রিবা থৌওং অসিদা করম্না মতেং পাংবগে?
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না মীশিংদা 'মেদিতেসন'গী মতাংদা হায়রবদি, মসি মখোয়দা অরুবা ৱাহৈ অমা ওইরক্লি। ঐখোয়গী লোলদা, ঐখোয়না হেন্না লায়বা ৱাহৈ অমা লৈরি, মদুদি 'ধ্যান'। হৌজিক ঐহাক্না মেদিতেসনগী মরমদা "ধ্যান"গী ৱাহন্থোক্তা হায়রবদি, মীশিংনা মসি য়াম্না লুবা থবকনি হায়না খল্লি। মখোয়না মসি পাংথোকপা ঙম্লোই মরমদি মখোয় অসি স্পিরিচুএল ফিগরশিং নত্তে। মরম অদুনা ঐহাক্না মসি অতোপ্পা মওং অমদা শন্দোক্না তাকচরি - নহাক্কী এবসেন্ত-মাইন্দেদ ওইবগী হৈনবী অসি মাংহল্লু। খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা নহাক্না ক্লাসতা লৈরি অদুবু স্পোর্তস মতম কদাইদগী হৌগদগে হায়না খল্লবদি, মসিনা তাকপদি নহাক্কী মীৎয়েং অসি হৌজিক্কী মতমদদি লৈতে হায়বনি। অদুবু করিগুম্বা নহাক্না মতমদুদা মপুং ফানা মীৎয়েং চংলক্লবদি মদুদি মেদিতেসননি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ঐহাক্না হিমালয়দা লৈরিঙৈদা, ঐহাক্না অচম্বা তেক্নিক অমা তাকপীখিবা অশেংবা মীওই অমগা উনখি - স্পিরিচুএল ওইবা নত্তে, তেক্নিক অমখক্তনি। হিমালয়দা, অপীকপা ঈশিং চাইবীশিংনা লেপ্তনা চেন্থরি। ঈশিং তপ্না তপ্না তারিবা অদুদা মহাক্না অকংবা উনা অমা থম্মি অমসুং পারা অমা মথক মখা ওন্থোক্তুনা থম্মি মরমদি ঈশিং অদু তপ্না তানবনি। মহাক্না ঐঙোন্দা হায়খি, 'নঙনা করিগুম্বা অমত্তা তৌরোইদবনি, তপ্না তপ্না ঈশিং তপ্না তারক্লিবা অসিবু তাবীয়ু। অদোম্না অতোপ্পা করিগুম্বা অমত্তা তাবা য়াদে - উচেকশিং নত্তে, নুংশিৎ নত্তে, করিগুম্বা অমত্তা নত্তে - মসি খক্তমক তাগদবনি।" অহানবদা, ঐহাক্না মসি য়াম্না লুখি, অদুবু মতমগী মতুং ইন্না ঐহাক্কী ৱাখল অসি ত্রেনিং ফংখি। তপ্না তপ্না, মসি ঐগীদমক মেদিতেসন ওইরকখি। মন্ত্র অমত্তা লৈরমদে, ঈশ্বরগী মখোল খক্তনি, নাদা-ব্রহ্মা (দিভাইন সাউন) তাখি। মসিগী থৌওং অসিনা ঐঙোন্দা পুক্নিং চংবা তম্বীখি, অমসুং মসিনা ঐহাক্কী মেদিতেসন ওইরকখি। মসিগী মতাংদা খল্লু - নহাক অসি অতাংবা ফাইব-স্তার হোতেল অমদা লৈরে হায়না খল্লু, ফজ-ফজবা মওংদা লৈতেংবা, মওং-মতৌ পুম্নমক্তা মতিক চানা লৈরবা, অদুবু নাকল অমরোমদা, বাথরুমগী ঈশিং তপ-তপ তারি। মদুগী অপীকপা খোঞ্জেল অদুনা অদোমগী এক্সপরিয়েন্স অদু মাংহনবা য়াই, মদুগী কা অদুনা ফনা মমল তাংলবসু। মসিনা তাক্লি মদুদি করম্না অপীকপা পোৎলমশিংনা ৱাখলবু অশোয়-অঙাম থোকহনবা ঙম্মি, অমসুং করম্না মনুংগী মীৎয়েং অদুনা ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিংবু ওন্থোকপা ঙম্মি। ঐখোয়গী লাইরিকশিং অসিনা পুন্সি অমসুং শিবা হায়বসিগী মরমদসু মপুং ফানা নৈনরি। মন্ত্র অমা লৈরি: 'ওম পুর্নমদাহ পুর্নমদাম পুর্নত পুর্নমুদচায়তে'। মসিনা পুন্সিবু মপুং ফাবা চক্র অমা ওইনা শন্দোক্না তাকই। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়না য়ুনিভর্সেল ৱেলফেয়রগী মতাংদা হায়রি: 'সারভে ভবন্তু সুখিনা, সারভে সন্তু নিরমায়া'। মীপুম খুদিংমক নুংঙাই য়াই, মীপুম খুদিংমক অনাবা য়াওদবা ওইরসনু। 'সর্ভে ভাদ্রানী পশিয়ানতু, মা কাশিদ দুখভগ ভবেৎ' – মীপুম খুদিংমক্না অফবা ঙাক্তা উবা ওইরসনু, অৱাবা অমত্তা লৈতবা ওইরসনু। অমসুং অরোইবদা, মন্ত্র খুদিংমক 'ওম শান্তি, শান্তি, শান্তি' হায়না লোইশিনখি। ভারতকী থৌরমশিং অমসুং মন্ত্রশিং অসি চৎনবীশিং খক্তা নত্তে, মখোয় অসি চহি লিশিং কয়াগী লৌশিং অমসুং ঐখোয়গী মুনীশিংগী অরুবা স্পিরিচুএল রিসর্চকী মহৈনি। মখোয়শিং অসি পুন্সিগী ইলিমেন্তশিংগা য়াম্না নক্না মরী লৈনৈ অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা স্ত্রকচর তৌই।
লেক্স ফ্রিদমেন: শান্তি, শান্তি, শা ন্তি। মসিগী ইকায় খুম্নবা অসিগীদমক থাগৎচরি, অমসুং থাগৎপা ফোংদোকচরি মসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা ৱারী শানবগীদমক। ভারত্তা ঐহাকপু তরাম্না ওকপগীদমক্তা থাগৎচরি, অমসুং ঐহাক্না হয়েং ভারতকী চিঞ্জাক্না ঐহাক্কী ব্রেকফাস্ত তৌনবা খৌরাংনা ঙাইজরি। প্রধান মন্ত্রীজী, অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি। মসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না চাউবা ইকাই খুম্নবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা অসি ঐহাক্না তশেংনা পামজখি। অদোম্না নুমিৎ নিনি চারা হেনখিবনা, খুদক্তা লোইনা চাশিল্লোইদবনি। নুমিৎ অমদি মহী মনাইনা হৌবীয়ু; মসিনা অদোমদা সিস্তেমেতিক ওইবা কান্নবা অমা পীগনি। ঙসি ঐহাক্না অহানবা ওইনা হীরম কয়া খন্নখি, মরমদি ঐহাক্না মহৌশানা অসিগুম্বা হীরমশিং অসি য়াম্না লনাই ওইনা থমজৈ। অদুবু ঙসিদি, অদোম্না মখোয় খরবু তাবা ঙম্লে। ওইথোকপা য়াবা...
লেক্স ফ্রিদমেন: থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ওদিয়ন্সনা মুদ এনজোই তৌগনি। ঐসু তশেংনা এনজোই তৌই। ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। থাগৎচরি!
লেক্স ফ্রিদমেন: অদোমবু থাগৎচরি! প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা ঐহাক্কা ৱারী শানবগীদমক থাগৎচরি। হৌজিক, ঐহাক্না ৱাহং খরগী পাউখুম পীবা পাম্মি অমসুং ঐহাক্কী ৱাখলদা লাক্লিবা ৱাখল খরা ফোংদোকপা পাম্মি। করিগুম্বা অদোম্না ঐঙোন্দা করিগুম্বা ৱাহং অমা হংনীংবদি নত্ত্রগা মরম অমা হেক্তগী ঐঙোন্দা পাউ ফাওনবা পাম্লবদি, [lexfridman.com/contact](https://lexfridman.com/contact) অসিদা চঙবিয়ু। অহানবদা, ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রীগা মরী লৈনবা তীমবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয় অসি অফবা তীম অমনি! মখোয়শিং অসি য়াম্না হৈ-শিংলবা, ইফিসিএন্ত ওইবা, অমসুং য়াম্না ফবা কম্ম্যুনিকেতরশিং ওইরি। অপুনবা ওইনা, মসি য়াম্না অফবা তীম অমা ওইখি। অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীজীনা হিন্দীদা ঙাংখিবা অদুগা ঐনা ইংলিসতা ঙাংখিবদগী, ঐনা ঐখোয়গী ৱারী শানবা অদু হন্দোক্লিবা ইতর্পিতর অদুগী মরমদা করিগুম্বা খরা হায়জগে। মহাক অসি তশেংনা অফবনি। করিগুম্বা ঐহাকপু থাগৎপা ফোংদোক্লবদি মদু তঙাইফদে। তেক্নোলোজীদগী হৌরগা হন্দোকপগী মগুন ফাওবদা, মহাক্কী থবক পুম্নমক অসি য়াম্না ফজৈ। অদুগা দিল্লী অমসুং ভারতকী মফম কয়াদা চৎপা মতমদা, ঐহাক্না মালেমগী অতৈ মফমশিংদগী য়াম্না খেন্নরম্বা পোৎশকশিং উখি। ঐহাক্না অতোপ্পা মালেম অমদা চঙলকখিবগুম তৌখি। চৎনবীগী ওইনা, ঐহাক্না মসিগুম্বা অমা হান্না থেংনখিদ্রি। মীওইশিংনা অমগা অমগা মতৌ করম্না ৱারী শানবগে হায়বদুদি থাজনিংঙাই অমসুং নুংঙাইবা অমনি! মহৌশানা, ভারত অসি তোঙান তোঙানবা নাৎশিংনা শেম্মী, অমসুং দিল্লী অসি মদুগী খরা খক্তনি। ন্যু য়োর্ক, তেক্সাস, নৎত্রগা আইওৱা খক্তনা য়ুনাইতেদ স্তেৎস অপুনবগী রিপ্রজেন্ত তৌদে, মখোয় অসি অমেরিকাগী তোঙান-তোঙানবা মচুশিংখক্তনি। মসিগী খোঙচৎ অসিদা, ঐহাক রিকশা অমদা মফম খুদিংমক্তা চৎখি। ঐহাক্না লম্বীদা চত্থোক চৎশিন তৌখি, থিজিল্লম্মি। ঐনা মীশিংগা মখোয়গী পুন্সিগী মরমদা ৱারী শাখি। মালেমগী মফম খুদিংমক্তা তৌবগুম্না, মফম অসিদাসু ঐঙোন্দা করিগুম্বা খরা য়োনবা পাম্বা মীওইশিং লৈরম্মি। অহানবদা মখোয়না ঐঙোন্দা তুরিস্ত অমা ওইনা, শেল চাদিং য়াম্না লৈবা মপানদগী লাকপা মীওই অমা ওইনা উরম্মি। অদুবু, মতম পুম্নমক্তা, ঐহাক্না অসিগুম্বা সুপরফিসিএল ইন্তরেক্সনশিং অসি তৌদে। মদুগী মহুত্তা, ঐহাক্না মীওইশিংগা মখোয়গী নুংশিবা, মখোয়গী অকিবা, অমসুং পুন্সিদা মখোয়না থেংনখিবা নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা কয়াগী মতাংদা হকথেংননা অমসুং থম্মোয়দগী ঙাংখি।. মীশিংগী খ্বাইদগী ফবা ৱাফমদি, অদোম কদায়দা লৈবগে হায়বগী মরী লৈনদে, মখোয়না খুদক্তা মপান্থোংগী ৱাংমদা উবা ফংই। মপান্থোংগী মীওইশিংনা অমগা অমগা উনবদা তোইনা শিজিন্নবা মাস্কশিং অদু। করিগুম্বা নহাক্না মখোয়দা অদোমগী অশেংবা মশক অদু উৎনবগীদমক্তা মীনুংশি অমসুং থম্মোয় শেংনা লৈরবদি, মখোয়না অদোমবু মশক খঙগনি। অমসুং মসিমক ঐহাক্না তৌনবা হোৎনরিবনি। অমসুং ঐহাক্না হায়জনীংবদি, অয়াম্বা শরুক্কী ওইনা, মীপুম খুদিংমক য়াম্না নুংশিজবা অমসুং মীওইবগী ওইবা মওংদা মপুং ফাবা ওইখি। মখোয়না ইংলিস ঙাংদ্রবসু, মখোয়বু খঙবা অসি মতম পুম্নমক্তা লায়। হৌজিক ফাওবদা ঐনা থেংনখিবা মীওই অয়াম্বগা চাংদম্নবদা ভারতকী মীশিংগী মীৎয়েং, মওং-মতৌ, অমসুং হকচাংগী লোলনা কয়া অমা ফোঙদোকপা অসি য়াম্না লায়না ওইরম্বা য়াই। পুম্নমক ময়েক শেংলে, ইথিল ফাওবা ময়েক শেংনা উখি। খুদম ওইনা, ঐহাক্না নোংপোক থংবা য়ুরোপতা চৎপা মতমদা, কনাগুম্বা অমবু খঙবা হায়বসি চাংদম্নবদা হেন্না লুবা য়াই। অদোম্না উরিবা মেম অসিদা অচুম্বা খরা য়াওরি। মহৌশানা, মীশিংনা মখোয়গী অশেংবা পুক্নিংগী ৱাখল্লোনশিং অদু ময়েক শেংনা ফোংদোক্তে। অদুবু ভারত্তা, মীপুম খুদিংমক্না থম্মোয় শেংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। দিল্লীদা চয়োল খরা চৎলবা মতুংদা, মীওই কয়াগা উনদুনা, ঐহাক্না থোইদোক হেন্দোকপা এক্সপরিয়েন্স অমসুং ইন্তরেক্সন কয়া অমা লৈখি। মহৌশানা, মীওইবশিংবু খঙবা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মীৎনা ৱাহৈদগী হেন্না ঙাঙবা ঙম্মী। ঐখোয় মীওইবশিং অসি য়াম্না নুংঙাইবা থৱায়শিংনি। লৈমায়দা লৈরিবা অতপ্পা তুরেলশিংগী মখাদা, শাথিবা সমুদ্র অমা অয়াম্বা মতমদা লৈ। মওং অমদা, ঐহাক্না ৱারী-ৱাতাই শান্নবদা - কেমেরাদা নৎত্রগা কেমেরাগী মপান্দা - ঐহাক্না হোৎনরিবসি মদুগী দেপ অদু য়ৌবা অসিনি।
ঐহাক্না ভারত্তা চয়োল খরা লৈখিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। মফম অসিদা লৈরিবা ত্রাফিক অসিসু অঙকপা অমনি। মসি সেল্ফ দ্রাইভিং কারশিংগীদমক্তা শিংনবনি। মসিনা ঐঙোন্দা মহৌশাগী দোকুমেন্তরী ভিদিওশিং - ঙাশিং য়াওবা ভিদিওশিং অদু নিংশিংহল্লি। মফম অসিদা ঙা লিশিং কয়ানা য়াম্না থুনা পুন্না ঈশিং তুরেলদা চেল্লি, অমসুং মখোয় পুম্নমক তোঙান তোঙানবা মাইকৈদা শন্দোক্লবগুম তৌই। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা অদোম্না মসিবু পাক চাউবা মীৎয়েং অমদগী য়েংবদা, মখোয় পুম্নমক অসি মপুং ফানা খোংজেল য়াৎপা অমসুং অমত্তা ওইনা চৎপা ওইনা উবা ফংই। ঐহাক্না য়াম্না থুনা ঐহাক্কী মরুপ পোল রোসোলি অমসুং অতোপ্পা মরুপ খরগা লোয়ননা হল্লক্নবা থৌরাং তৌরি। ঐনা ভারত শীনবা থুংনা, অৱাংদগী খা ফাওবা চৎকনি।
হৌজিক ঐহাক্না ভারত অমসুং মসিগী অঙকপা ফিলোসোফিকেল অমসুং স্পিরিচুএল আইদিয়াগী মায়কৈদা ঐহাকপু পুক্নিং চিংশিনখিবা লাইরিক অমগী মতাংদা খন্ন-নৈনগদৌরি। লাইরিক অদুদি হর্মন হেসকী সিদ্ধার্থানি। ঐহাক্না ঐগী ইনখৎলকপা মতমদা হেসকী মমিং চৎলবা লাইরিক অয়াম্বা পাখি, অদুবু চহি কয়াগী মতুংদা, ঐহাক্না মখোয়শিং অদু অমুক হন্না য়েংখি। দোস্তোয়েভস্কি, কামু, কাফকা, ওরৱেল, হেমিংৱে, কেরৌক, স্তেনবেক, অমসুং অতোপ্পশিংগুম্বা অইবশিংগী তোঙানবা মখলগী লিতরেচরদা মপুং ফানা চঙশিল্লকপা মতম অদুদা ঐহাক্না সিদ্ধার্থা থেংনখি। লাইরিকশিং অসিদগী কয়া অমদি ঐহাক্না নহা ওইরিঙৈদা খঙনবা হোৎনখিবা মীওইবগী অৱাবা কয়া অদু উবা ফংই, অমসুং ঙসি ফাওবদা, মখোয়না ঐহাকপু অনৌবা মওংদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা লৈরি। অদুম ওইনমক, সিদ্দার্থানা ঐঙোন্দা অসিগুম্বা শিংনবশিং অসি নোংপোক্লোমগী মীৎয়েংদগী য়েংবদা মতেং পাংখি। মসি হর্মন হেসনা ইখি। অদুগা, ঐহাক্না মহাক্কী মিং অসি অসুম্না হায়জগে। মীওই খরনা মসিবু "হেস" হায়না ফোঙদোকপা ঐনা তাখি, অদুবু ঐনা মতম পুম্নমক্তা "হেসে" হায়না ফোংদোকই। জর্মন অমসুং স্বিৎজর্লেন্দদগী নোবেল প্রাইজ ফংখিবা অইবা হর্মন হেসনা মহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী অৱাবা মতম অমদা লাইরিক অসি ইখি। মহাক্কী য়ুম্বান পুন্সিদা অৱা-অনা কয়া থোকখি, মালেমগী অহানবা লাঞ্জাওনা মহাক্কী শান্তিগী অপাম্বশিং থুগাইখি, অমসুং মহাক্না কোক কন্না চীকপা, ইনসোমনিয়া অমসুং দিপ্রেসনগী অনাবা লৈখি। মতমদুদা মহাক্না কার্ল জুংগা লোয়ননা সাইকো-এনালিসিস তৌবা হৌখি, মসিনা মহাক্কী অৱাবা পোক্লিবা ৱাখল্লোনবু কোকহন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইনা নোংপোক্কী ফিলোসোফীবু খঙনবগী মায়কৈদা পুরকখি। হেসনা অরিবা হিন্দুগী লাইরিক কয়া হন্দোকখি, বুদ্ধিস্তকী লাইরিকশিং নৈনখি, উপনিশাদশিং পাখি, অমসুং ভগবদ গীতা ফাওবা নৈনখি। সিদ্ধার্থা ইবা অসি, লাইরিক অসিগী মেন করেক্তরগা মান্ননা, মহাক্কীদমক্তা খোঙচৎ অমনি। হেসনা লাইরিক অসিবু 1919দা ইবা হৌখি অমসুং চহি অহুমগী মনুংদা লোইশিনখি, মদুগী মনুংদা মহাক্না মেন্টতল হেলথকী অচৌবা ক্রাইসিস থেংনখি। লাইরিক অসিনা অরিবা ভারতকী নহা ওইরিবা সিদ্ধার্থাগী ৱারী তাক্লি, মহাক অসি অরোইবা অচুম্বদু থিদোক্নবগীদমক্তা লন-থুম অমসুং খুদোংচাবশিং থাদোকখি। পেজ খুদিংমক্তা, নহাক্না মহাক্কী মশাগী লান্থেংশিং, মহাক্কী নুংঙাইতবা, মালেমগী পুন্সিগী মায়োক্তা মহাক্কী ৱাখল থাদবা, অমসুং মহাক্কী মশাগীদমক অচুম্বা অদু থিদোক্নবা মহাক্কী অচেৎপা অপাম্বা অদু ফাওবা ঙম্মী। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না হায়নিংই মদুদি লাইরিক অসি হেসকীদমক্তা ফিলোসোফী খক্তগী মরমদা নত্তে। মসি মহাক্কী ৱাখলগী লান্থেংশিংদগী ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈনি। মহাক্না অৱা-অনাদগী কোকহন্নবা অমসুং মনুংগী ওইবা লৌশিং ফংনবগীদমক ইরম্মি। ঐহাক্না মফম অসিদা লাইরিক অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল কয়া পীরম্লোই, অদুবু ঐহাক্না মসিদগী তম্লকপা মরুওইবা পাউতাক অনি ঐহাক্না হৌজিক ফাওবা নীংশিংদুনা লৈরি। অহানবদা, ঐহাক্কীদমক্তদি, লাইরিক অসিগী খ্বাইদগী ময়েক শেংবা মফম অমা ওইরিবা মফম অসিদগী লাকপনি। সিদ্ধার্থানা তুরেল অদুগী মনাক্তা ফমদুনা, পুক্নিং চিংশিন্দুনা ঙাংলি, অমসুং তুরেল অদুদা, মহাক্না পুন্সিগী খোঞ্জেল পুম্নমক - মতমগী খোঞ্জেল পুম্নমক খঙলি। মমাংঙৈ, হৌজিক্কী অমসুং তুংলমচৎ অসি অমত্তা ওইনা চেনশিল্লি। মদুদগী ঐহাক্না করিগুম্বা খরা খংজিল্লকখি অমসুং খঙলকখি মদুদি ঐখোয়না মীচম মীয়ামগুম্না খল্লবদি, মতম অসি অচুম্বা লম্বীদা চৎলি হায়না খল্লগনি। অদুবু হেন্না অঙকপা ৱাখল্লোন্দা, মতম অসি ৱাখল থাদোকপা অমনি। অচুম্বা ৱাফমদি পুম্নমক অসি সাইমলতেনস ওইনা লৈ। অসুম্না, ঐখোয়গী পুন্সি অসি মতম খরা খক্তনি, অদুবু মসিসু মপুং ফাদ্রি। মসিগী ৱাখল্লোনশিং অসি ৱাহৈদা ফোংদোকপা য়াম্না অরুবা অমনি। ঐহাক্না মখোয়শিং অসি মশাগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সকী থোংদা খক্তনা তশেংনা খঙবা ঙমগনি হায়না খল্লি।
মসিদা দেবিদ ফোস্তর ৱাল্লেসকী মমিং চৎলবা ঙাগী ৱারী অদু ঐঙোন্দা নিংশিংহল্লি। মহাক ঐগী খ্বাইদগী পামজবা অইবশিংগী মরক্তগী অমনি। মহাক্না হায়রিবা ৱারী অসি চাউরাক্না চহি 20গী মমাংদা পাংথোকখিবা মহাক্কী হৌদোক ৱারোল অমদা হায়খি। ৱারী অসি অসুম্না চৎলি: নহা ওইরিবা ঙা অনী ঈশিংদা ঈমায়দা শানরিঙৈদা মখোয়না অহল ওইবা ঙা অমগা মায়োক্নবা মাইকৈদগী লাকপা থেংনখি। অহল ওইরবা ঙা অদুনা মখোয়দা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা হায়রকই, “গুদ মোর্নিং, অঙাংশিং। ঈশিং অসি মতৌ করম্না তৌবগে? নহা ওইরিবা ঙাশিংনা ঈশিং চোংদুনা চৎলি অমসুং অমগা অমগা য়েংনদুনা, ‘ঈশিং হায়বসি করিনো?’ হায়না হংলি। মতমনা ঐখোয়বু মাংলোমদা চংশিন্দুনা লান্না তাকপগুম্না, ৱারী অসিদা, ঈশিং অসিনা লান্না তাকপদু উৎলি। ঐখোয় মীওইবশিংদি মসিদা মপুং ফানা লুপশিল্লি। অদুবু লৌশিং ফংবা হায়বসিনা খজিক্তং হন্দোক্লগা, মপুং ফানা মরী লৈনরিবা মওং অমদা, অঙকপা মীৎয়েং অমদগী রিএলিতীবু উবা হায়বদুনি। মসিনা মতম অমসুং মালেম মশামক্কী ৱাংমদা লৈ। ঐহাক নহা ওইরিঙৈদা ঐঙোন্দা শাথীনা ইথিল পীখিবা নোভেল অসিনা ঐঙোন্দা পীখিবা অতোপ্পা মরুওইবা পাউতাক অমদি কনাগুম্বা অমবু মীৎ উইশিন্দুনা থাজবা থম্বা তৌরোইদবনি হায়বসিনি। মীওই অমনা মালেমগী মরমদা লাইরিকশিংদগী খক্তদগী তম্লোইদবনি। মদুগী মহুত্তা, মীওই অমনা মশাগী লম্বী শেমগদবনি অমসুং পুন্সিদা মশাবু থাদোক্কদবনি। মরমদি পুন্সিগী অশেংবা মহৈশিং অসি হকথেংননা থেংনবখক্তনা তম্বা ঙম্মী। অমসুং এক্সপরিয়েন্স খুদিংমক- অফবা নত্ত্রগা ফত্তবা ওইরবসু, অশোয়বা, অৱাবা, অমসুং মতম মাংহনবগুম তৌরবসু, পুম্নমক অসি নহাক্কী চাউখৎপগী তঙাইফদবা শরুক অমনি। মসিগী মতাংদা, হেসনা লৌশিং অমসুং ৱিসদমবু খেন্নহল্লি। লৌশিং অসি মীওই খুদিংমক্না তম্বিবা ঙম্বা অমনি। অদুবু করিগুম্বা নহাক্না পুন্সিগী অৱাবা মায়োক্নরক্লবদি নহাক্কী ৱাখলদা ৱিসদম লাক্কনি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, লৌশিং ফংনবগী লম্বী অসি মালেম অসিবু য়ানিংদবা পোকপদা নত্তে, অদুবু মালেম অসিদা মপুং ফানা পুক্নিং চংশিনবদনি। অসুম্না ঐহাক্না নোংপোক্কী ফিলোসোফীগী লেন্সকী খুত্থাংদা মালেম অসিবু উবা হৌরকখি। অদুবু হেসকী লাইরিক কয়া অমনা ঐঙোন্দা ইথিল পীখি। মরম অদুনা, ঐহাক্না হায়জনীংবদি: নহা ওইরিঙৈদা দেমিয়ন পাউ। নহাক্না খরা চাউরকপা মতমদা স্তেপ্পেনৱুল্ফ পাউ। চহি খুদিংমক্তা, মরুওইনা অরুবা মতমশিংদা সিদ্ধার্থা পাবা। অমসুং করিগুম্বা নহাক্না হেসগী খ্বাইদগী চাউবা মাস্তরপীস অসি থেংনবীরবদি, গ্লাস বীদ গেম হায়বা মীওইবগী ৱাখল অমসুং সিভিলাইজেসন মশামক্না লৌশিং, খঙবা অমসুং অচুম্বা থিজিনবদা মতৌ করম্না মশাবু কৎথোকপা য়াবগে হায়বদু কুপ্না নৈনবা লাইরিক অমা পাবীয়ু। অদুবু সিদ্ধার্থা অসি ঐহাক্না অনিরক হেন্না হন্না হন্না পাখিবা লাইরিক অমনি। ঐহাক্কী পুন্সিদা অৱাবা মতম অমা থেংনরকপা মতমদা, সিদ্ধার্থানা মহাক্কী মগুনশিং করিনো হায়না হংলকপা লাইরিক অদুগী তাঙ্কক অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মহাক্কী পাউখুম অসি য়াম্না লায়বনি: "ঐহাক্না খনবা ঙম্মী, ঐহাক্না ঙাইবা ঙম্মী, অমসুং ঐহাক্না চারা হেনবা ঙম্মী।" মসি খরা কুপ্না নৈনরসি। অহানবা শরুক - "ঐ খনবা ঙম্মী।" মার্কস আউরেলিয়সনা হায়রম্বা অদুগুম্না, "অদোমগী পুন্সিগী মগুন অসি অদোমগী ৱাখল্লোনগী মগুনগী মখা পোল্লি।" অনিশুবা শরুক: "ঐ ঙাইরি" - পুক্নিং পাথদুনা অমসুং ঙাইদুনা লৈবা হায়বসি অয়াম্বা মতমদা প্রোব্লেম অমবু মায়োক্ননবগী অচুম্বা পাম্বৈনি। মতমগী মতুং ইন্না, দেপ অমসুং খঙবা হেনগৎলকই। অহুমশুবা শরুক -"ঐনা চারা হেনবা ঙমগনি", খরা খজিক্না হিংবা ঙম্বা, অমসুং পেন্থোকপা ঙম্বা অসি তশেংনা নীংতম্বা ফংনবগী অহানবা খোঙথাংনি। ৱাখল, হকচাং, অমসুং খুন্নাইনা লেপ্পা লৈতনা নঙোন্দা চৈথেং পীনবা হোৎনরিবা মালেম অমদা, মসিদি নীংতম্বা অমনি। ফরে, মরুপশিং! মসি খরা নুঙাইতবা অমনি, অদুবু মসিগী এপিসোদ অসি লোইশিল্লক্লে। মতম পুম্নমক্তা তৌবগুম্না অদোম্না তাবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি, অমসুং চহি কয়া অসিদা ঐঙোন্দা মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অদোমবু ভগবদ গীতাগী ৱাহৈশিং অসিগা লোয়ননা থাগৎচরি: "হিংবগী অমত্তা ওইববু উরিবা মীদুনা, মীপুম খুদিংমক্তা মহাক্কী থৱায় ওইনা উই, অমসুং মীপুম খুদিংমক মহাক্কী থৱায়দা উবা ফংই, অমসুং মহাক্না মীপাইবা লৈতনা মীপুম খুদিংমক্তা য়েংই।" তাবীখিবগীদমক থাগৎচরি। মথংদা অমুক উনরসি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's conversation with Lex Fridman in a podcast
16 MAR 2025 11:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi: My strength does not lie in being Modi; it comes from 140 crore Indians, from our nation's rich cultural and historical legacy spanning thousands of years. That is my true strength. Wherever I go, I do not go as Modi—I carry with me the thousands of years old great traditions of our civilization, from the Vedas to Vivekananda. I represent 140 crore people, their dreams, and their aspirations. That is why, when I shake hands with any world leader, it is not just Modi’s hand—it is the collective hand of 140 crore Indians. My strength is not that of Modi; it is the strength of Bharat itself. Whenever we speak of peace, the world listens, for this is the land of Buddha, the land of Mahatma Gandhi. We are not proponents of conflict; we advocate harmony. We seek neither conflict with nature nor strife between nations—we are a people who believe in cooperation. And if we can contribute in any way to fostering peace, we have always endeavoured to do so. My life emerged from extreme poverty, yet we never felt burdened by it. If someone who has worn shoes all their life suddenly finds themselves without them, they might struggle. But for those who have never worn shoes, there is no sense of deprivation—we simply lived our lives as they were.
When I became Prime Minister, I took a significant step by inviting Pakistan to my swearing-in ceremony, hoping for a fresh start. However, every attempt at goodwill was met with disappointment. We continue to hope that wisdom will prevail, leading them towards peace and prosperity. I believe that the people there are also yearning for a better future. As for criticism—how do I handle it? If I were to sum it up in one sentence, I welcome it. I firmly believe that criticism is the very soul of democracy. To all the young people out there, no matter how dark the night may seem in life, remember—it is just a night, and morning will surely come.
Lex Fridman: You are about to hear my conversation with Narendra Modi, the Prime Minister of India. This discussion is one of the most profound I have ever had—it left an indelible impact on me, and I want to share my thoughts on it. If you prefer, you can skip ahead to listen to our conversation directly.
Narendra Modi’s life story is nothing short of extraordinary. Rising from poverty, he became the leader of the world’s largest democracy, guiding a nation of 140 crore people. He has not just been elected once, but three times, each with a decisive mandate. As a leader, he has fought many battles to keep India united—a country with diverse cultures, communities, and a complex history of religious, social, and political challenges. He is known for making bold, and at times, controversial decisions. This is why millions admire him, while many also critique him. In our conversation, we explored these aspects in depth. He commands respect from global leaders and is regarded as a soldier of peace and a friend, even by leaders of nations currently embroiled in conflict—be it US-China, Ukraine-Russia, Israel-Palestine or the Middle-east. He is recognised worldwide. At this moment in history, I have come to realise that humanity stands at a delicate crossroads. The possibility of wars escalating looms over us. Conflicts could spread beyond nations and engulf the world. The growing tensions among nuclear-armed nations, coupled with rapid technological advancements—from artificial intelligence to nuclear fusion—are set to transform society and geopolitics in ways we can scarcely predict. These changes could trigger political and cultural upheaval. Now, more than ever, we need great leaders—leaders who can unite rather than divide, who prioritise peace while safeguarding their own nations, yet also consider the well-being of humanity as a whole. This is why my conversation with Prime Minister Modi stands out as one of the most significant I have had. Some aspects of our discussion might make it seem as though I am influenced by power. That is not the case—nor has it ever been, nor will it ever be. I do not idolise anyone, least of all those in power. I do not believe in the allure of power, money, or fame, for they can corrupt the heart, mind, and soul.
Whether in front of the camera or behind it, my goal is always to understand the human mind—both its virtues and its flaws. I want to know and comprehend everything, whether good or bad. And when I reflect deeply, I realise that we are all the same. Every one of us carries both light and darkness within. We all have our own struggles and hopes, whether we are world leaders, Indian labourers, or farmers & workers in America. Speaking of which, I plan to engage with many American labourers and farmers, either off-camera or on record, as I continue my travels across the world and the United States. My reflections on Narendra Modi are not merely about his leadership but also his personality. The hours I spent with him, both in front of and away from the camera, were filled with profound discussions. There was warmth, empathy, humour, and a sense of inner and outer peace. Our conversations were not bound by time. I have heard that he meets everyone with the same compassion and understanding, regardless of their background. This consistency in his interactions made the experience truly remarkable—one that I will never forget.
By the way, I must mention one more thing—you can read the subtitles of this conversation in English, Hindi, and several other languages. Additionally, you can listen to this video in these languages. You also have the option to hear it in a bilingual format, where I will be speaking in English, while Prime Minister Modi will be speaking in Hindi. If you prefer, you can enable subtitles in your chosen language. On YouTube, you can change the audio language by clicking on the "Settings" icon. Then, select "Audio Track" and choose your preferred language to listen to our conversation. To hear the entire discussion in English, select "English"; for Hindi, select "Hindi". If you wish to experience the conversation in its original format—where Prime Minister Modi speaks in Hindi and I speak in English—please choose the audio track labelled "Hindi (Latin)". You have the flexibility to listen to this conversation in a single language or in both Hindi and English, with subtitles available in your preferred language. The default language of the video is English. I would like to extend my gratitude to 'Eleven Labs' and the incredible team of translators for making this possible.
We have made every effort to ensure that Prime Minister Modi's voice in English, generated through AI cloning, sounds as authentic as possible. I firmly believe that language should never create barriers between us. I will continue striving to make these conversations accessible to people worldwide, in every language. Once again, I want to express my heartfelt gratitude to all of you. This has been an incredible journey for me, and I feel deeply honoured to have your constant support. I truly appreciate each and every one of you. You are watching the "Lex Fridman Podcast". So, my friends, the moment has arrived—you are about to listen to my conversation with the Prime Minister of India, Narendra Modi.
Lex Fridman: I would like to share something with you—I have been fasting. It has been nearly 45 hours, or two days, during which I have consumed only water and no food. I have undertaken this fast out of respect and as a form of preparation for this conversation, so that we can engage on a deeper, more spiritual level. I have heard that you also fast regularly. Could you share with me the significance of fasting in your life and the state of your mind while fasting?
Prime Minister: First and foremost, I am truly surprised to learn that you have observed a fast, and that too in a manner that seems to honour this conversation. I sincerely appreciate your gesture. In Bharat, religious traditions are not merely rituals but a way of life. Our Supreme Court has beautifully described Hinduism as not just a system of worship but a complete philosophy of living. Our scriptures explore ways to elevate the body, mind, intellect, soul, and humanity to higher realms, and fasting is one of the many disciplines that contribute to this process. However, fasting is not the sole aspect of this tradition. Culturally and philosophically, fasting plays a significant role in shaping both internal and external discipline. If I were to explain it in simple terms for those unfamiliar with India, I would say that fasting helps regulate one’s life. You must have noticed, after fasting on only water for two days, that your senses—especially those of smell, touch, and taste—have become extraordinarily sharp. You might now even detect the faint scent of water, something you never noticed before. If someone walks past you carrying tea or coffee, you would instantly recognise the aroma. Similarly, if you look at a small flower, you will perceive it with a newfound clarity.
In essence, when you fast, all your senses suddenly become highly active, and their ability to absorb and respond to stimuli increases significantly. This is something I have personally experienced. Additionally, I have found that fasting sharpens the impact of my thoughts, giving them a freshness and an out-of-the-box perspective. I am not sure whether others share the same experience of fasting, but this has been my personal journey.
Many people assume that fasting simply means abstaining from food—not eating. However, this is a purely physical action. If someone is unable to eat due to external circumstances and nothing enters their stomach, that cannot truly be considered fasting. Fasting is a scientific process. For instance, I have been fasting for a long time, and before I begin, I undergo several preparatory steps. Five to seven days before my fast, I practise Ayurvedic routines, yoga, and other traditional methods to cleanse my body internally. Then, before officially starting the fast, I drink as much water as possible to ensure that my body is fully hydrated and prepared for detoxification. For me, fasting is an act of devotion; it is a discipline. No matter how many external activities I engage in during a fast, I remain deeply immersed in my inner self. It is a profound experience, a wonderful feeling. My practice of fasting was not influenced by books, sermons, or family traditions—it stemmed from my own experience. When I was in school, there was a nationwide movement for cow protection inspired by Mahatma Gandhi. At the time, the government had not introduced any legal measures, and as part of the movement, people across the country observed a day-long fast in public places. I was just a child, probably fresh out of primary school, but I felt compelled to participate. That was my first experience of fasting. Despite my young age, I neither felt hungry nor had any desire to eat. Instead, I experienced a newfound awareness and energy. It was then that I realised fasting is not merely about abstaining from food; it is a deeper, scientific process. Over time, I conducted numerous experiments to refine my body and mind, shaping them through fasting. After undergoing such an extensive journey with fasting, I have observed that my level of activity never declines. In fact, at times, it feels as though I work even more during a fast. Another remarkable observation is that when I need to articulate my thoughts during fasting, I am often astonished at how effortlessly ideas flow. I do not know where these thoughts originate, but the experience is truly extraordinary.
Lex Fridman: So, even while fasting, you continue meeting world leaders, carrying out your duties as Prime Minister, and fulfilling your responsibilities as a global statesman. And you sometimes even fast for nine days at a stretch.
Prime Minister: Indeed, and this practice has a long history. Perhaps the listeners might find it overwhelming, but I will share it nonetheless.
In India, we have a tradition called 'Chaturmas', which spans the monsoon season. It is understood that digestion power weakens during this period, so it is customary to eat only once a day for four months. For me, this practice begins around mid-June and continues until after Diwali, typically until November. Then, we have 'Navratri', a nine-day festival in September or October dedicated to the worship of Goddess Durga. During this period, I consume only hot water. Incidentally, drinking hot water has always been a habit of mine due to my early life experiences and I stuck with this habit. Another 'Navratri' occurs in March or April, known as 'Chaitra Navratri'. This year, it is likely to begin on 31st March. During this fast, I consume only one type of fruit per day. For example, if I choose papaya, I will eat only papaya once a day for the entire nine-day period.
Over the years, these fasting traditions have become an integral part of my life. In fact, I have been following such practices for over 50–55 years.
Lex Fridman: Has it ever happened that you were fasting while meeting some of the world's great leaders? How did they react? Were they surprised that you could go without food? And I must say, you were absolutely right. After fasting for two days, I have noticed a heightened awareness and an enhanced ability to perceive things. It has been a profound experience. Do you recall any particular incident where you fasted in the presence of a world leader?
Prime Minister: Well, I generally don’t let most people know about it. Fasting is a deeply personal matter for me, and I have never sought publicity for it. It was only after I became Chief Minister and later Prime Minister that people started becoming aware of it. Otherwise, it has always remained a private aspect of my life. Now that it is known, I do share my experiences when asked, in the hope that they may be useful to someone. I do not possess any personal wealth—only my experiences, which might benefit others. My entire life is dedicated to the people. For instance, after I became Prime Minister, I had a bilateral meeting with President Obama at the White House. A formal dinner had been arranged, and during the discussions between our respective teams, it was mentioned that while dinner was planned, the Prime Minister would not be eating. This caused some concern—how could they host the Prime Minister of a large nation like India without offering him a meal? When we sat down, they brought me a glass of hot water. With a lighthearted remark, I turned to President Obama and said, "Look, my dinner has arrived!" and placed the glass in front of him. Later, when I visited again, he remembered. He said, "Last time you were fasting, but this time you told me you had lunch. So, no fasting this time—you must eat double!"
Lex Fridman: Let’s talk about your childhood. You come from a humble background and later rose to become the Prime Minister of the world's largest democracy. Your journey is an inspiration to many. Your family was not financially well-off, and you spent your early years living in a modest, single-room house made of mud, where your entire family resided. Could you share some memories from your childhood? How did growing up with limited resources shape your personality?
Prime Minister: I was born in Gujarat, in a small town called Vadnagar, located in Mehsana district in North Gujarat. Vadnagar is a place of great historical significance, and it is where I was born and educated. Reflecting on the world today, I realise that the environment in which I grew up was quite unique—perhaps even rare. When I was in school, there was a gentleman in our village who would often encourage us children by saying, “If you ever come across a carved stone, an inscribed rock, or any ancient artefact, bring it to this corner of the school.” His words sparked my curiosity, and as I began to understand more, I realised that my village had a very rich and ancient history. At school, discussions about our village’s heritage further deepened my interest. Later, I read in a newspaper about a Chinese film that mentioned the famous Chinese philosopher and traveller, Hiuen Tsang. I learned that he had spent a considerable amount of time in my village centuries ago, as Vadnagar was once a significant centre for Buddhist learning. In fact, historical records suggest that it was a thriving Buddhist educational hub as early as the 1400s. Over time, I discovered more fascinating aspects of Vadnagar’s history—a twelfth-century victory monument, a seventeenth-century temple, and the legacy of Taana and Riri, two sisters from the sixteenth century who were highly skilled in music. As these historical elements came to light, my fascination grew. When I became Chief Minister, I initiated large-scale excavation projects to uncover the historical significance of Vadnagar. Through this work, we found evidence that, at one time, thousands of Buddhist monks studied there, and the influences of Buddhism, Jainism, and Hinduism were all deeply interwoven. In Vadnagar, history was not merely confined to books—every stone, every wall seemed to narrate its own story. These excavations revealed remarkable findings that hold great importance for history. So far, evidence suggests that Vadnagar has been continuously inhabited for 2,800 years—an unbroken and enduring human settlement with a well-documented history of growth and development spanning nearly three millennia. Today, an international-level museum has been established there, offering a significant research space, particularly for archaeology students. For me, my birthplace holds a special significance. And by a stroke of divine arrangement, perhaps, my karmabhoomi became Kashi. Kashi—also known as Banaras or Varanasi—is another ancient city that has remained continuously inhabited for hundreds of years.
It seems extraordinary that someone like me, born in Vadnagar, would later find his life's work in Kashi, living at the feet of Maa Ganga. In my early years, I lived with my parents, siblings, grandparents, uncles, and aunts. The house we grew up in was a modest dwelling—small, with no windows, only a single door. We were born and raised there. When people discuss poverty, it is often framed in relative terms. Today, in public life, many come from different backgrounds, but my childhood was spent in extreme poverty. However, I never felt burdened by it. You see, if someone is used to wearing shoes and suddenly has none, they will feel the absence of them. But if one has never worn shoes, they will never know what they are missing. Having never owned shoes in my childhood, I did not feel deprived of them. My life was simply what it was, without comparisons. My mother worked incredibly hard, and so did my father. He had a unique daily routine—waking up very early, around 4:00 or 4:30 in the morning. He would walk long distances, visit several temples, and then head to his small shop. He wore handmade leather shoes, crafted by local villagers, which made a distinct tuk, tuk, tuk sound as he walked. People in the village used to say they would adjust their watches according to Damodar Bhai’s arrival, as he was so punctual and disciplined. He worked tirelessly, often late into the night. Meanwhile, my mother ensured that despite our hardships, we never felt deprived. She managed everything so that our home life remained as smooth as possible.Yet, despite these circumstances of poverty, they never affected our minds.
I vividly remember that wearing shoes to school was never even a consideration. One day, while I was on my way to school, my uncle happened to see me. He was surprised and asked, "Hey! You go to school like this, without shoes?" Without hesitation, he bought me a pair of canvas shoes and made me wear them. At that time, those shoes would have cost around 10–12 rupees. Since they were made of canvas, they would stain easily, and they happened to be white. To keep them looking clean, I developed a habit. After school, I would stay behind for a while, collecting the leftover pieces of chalk discarded by the teachers. I would go from classroom to classroom, gathering bits of chalk, then take them home, soak them, and use them to polish my canvas shoes. This would make them gleam, and to me, that felt like an immense luxury, a treasure. I don't know why, but from childhood, our mother was extremely conscious about cleanliness. Perhaps that discipline became ingrained in us as well. I am not sure how I developed the habit of always dressing neatly, but it was something I followed from a very young age. Whatever I wore, I made sure to wear it properly. We had no means of getting our clothes ironed, so I found my own way. I would heat water in a copper pot, hold it with tongs, and use it as an iron before heading to school. I genuinely enjoyed this life. We were never raised with the mindset of judging others based on their financial status. We never thought about whether someone was poor or how they lived their lives. Instead, we were taught to be content with whatever we had, to keep working hard, and never to dwell on these matters with sorrow. Whether one calls it good fortune or bad luck, my journey in politics eventually brought these aspects of my life into the public eye. When I was sworn in as Chief Minister, television reporters reached my village. They began speaking to my childhood friends and capturing footage of my home. It was only then that people truly learned about my background and where I had come from. Before that, very few people knew much about me. This is how my life has unfolded. My mother had a natural inclination for service. She possessed knowledge of traditional remedies and would often treat children in the village. Parents would bring their children to her for treatment early in the morning, before sunrise—sometimes as early as five o’clock. The children would often cry, and because of this, we too had to wake up early. She would tend to the children with care, embodying a spirit of selfless service. Looking back, I believe that witnessing this instilled in me a deep sense of compassion for society and a desire to do good for others. Whatever I have become today is a result of the environment I grew up in—the values instilled in me by my mother and father, and the guidance of my teachers. My life has been shaped by these influences.
Lex Fridman: Many young people listening to this conversation are truly inspired by your story—your journey from humble beginnings to leading the world’s largest democracy. What advice would you give to young individuals who are struggling, feeling lost, and trying to find their way in life?
Prime Minister: I would like to tell all young people that no matter how dark the night may seem in life, it remains just a night—morning is certain to follow. That is why patience and self-confidence are essential. Circumstances may be challenging, but I am not here because of circumstances alone. One must have the conviction that God has sent them into this world for a purpose. And remember, you are never alone—the one who has sent you is always with you. This unwavering faith is crucial. Difficulties exist to test us; they are not meant to break us but to strengthen us. Hardships should not lead to despair—they are meant to build resilience. I have always seen every crisis, every challenge, as an opportunity. This is what I would like to convey to young people. Secondly, patience is essential—there are no shortcuts in life. At our railway station, there is a sign warning people against crossing the tracks instead of using the bridge. It says, "Shortcut will cut you short." This is true for life as well. I would also like to remind young people: "Shortcut will cut you short." There are no shortcuts in life. Patience and perseverance are essential. Whatever responsibility we are entrusted with, we must dedicate ourselves to it wholeheartedly. We should embrace it with joy and take pride in our work. I believe that if a person adopts this approach to life, everything else falls into place. Success and prosperity have their own splendour, but one must not become complacent. If someone simply remains idle, wrapped in comfort, they will ultimately stagnate. No matter the circumstances, one must always strive to contribute. If I find myself in a position of influence, I should use it to give back to society to the best of my ability. If I am not in such a position, there is still meaningful work to be done. Regardless of one's status or situation, there is always room for growth and service, and that is the approach I would encourage.
Another important point is that learning should never stop. Some people become complacent, thinking they know enough. But the student within us should never die; we must always remain eager to learn. For example, my mother tongue is Gujarati, and when I was younger, I had little knowledge of Hindi. I did not know what eloquence was or how to speak effectively. However, I used to sit with my father at the tea stall, where I had the chance to meet people from all walks of life. Even as a child, I learned from each of these encounters—their mannerisms, their way of speaking, their perspectives. I absorbed everything. I told myself that even if I wasn’t in a position of influence at the time, I should prepare myself for the future. Why shouldn’t I learn? Why shouldn’t I improve myself? I firmly believe that the desire to learn should always remain alive within us. Furthermore, I have noticed that many people are fixated on achieving certain goals or becoming something specific. When they fail to reach their desired outcome, they become disheartened. That is why I always advise my friends: "Instead of dreaming of getting or becoming something, dream of doing something."
When you dream of doing, and you set a goal of ten but reach eight, you will still feel a sense of achievement. You will continue striving for ten without being discouraged. However, if your dream is solely about becoming something, and that does not materialise, even what you have achieved will start to feel burdensome. That is why you should focus on action rather than just aspiration.
Finally, in life, instead of worrying about what you have or have not received, ask yourself, "What can I give?" True contentment is born from a spirit of giving.
Lex Fridman: I would like to share something with you. Since childhood, it was my dream to do exactly what I am doing now. So, this is a very special moment for me. Another fascinating part of your life is when, at the age of 17, you left home and wandered in the Himalayas for two years. You were in search of your purpose, truth, and God. Very few people know about this period of your life. You had no home, no possessions—your life was entirely ascetic. You had no roof over your head. Would you like to share some spiritual moments, practices, or experiences from that time?
Prime Minister: I see you have done your research. To be honest, I don’t speak much about this topic, but I can certainly share a few things. I grew up in a small place, in a community-oriented environment. Living among people was a way of life. Our village had a library, and I would often go there to read books. Those books instilled in me a deep desire for self-discipline. I would read about Swami Vivekananda, Chhatrapati Shivaji Maharaj—how they shaped their lives, how they transformed themselves. Inspired by them, I experimented with my own life. My experiments were often physical in nature. For example, although our region did not experience extreme cold, the nights in December could be quite chilly. I would challenge myself—some nights, I would sleep outside in the open without any covering, just to see how my body would endure the cold. I conducted such experiments at a very young age. Apart from reading, my daily activities included going to the village pond, washing my family’s clothes, and swimming. Swimming became a key part of my physical routine. So all these things were connected to my life. As I delved deeper into Swami Vivekananda’s works, I felt an even stronger attraction towards his teachings. One story about Vivekananda left a profound impact on me.
His mother was unwell, so he took her to Ramakrishna Paramahamsa. At that time, Vivekananda was deeply intellectual and would often debate and argue, questioning everything. He used to think, "If only I had money, how well could I serve my mother today?" and felt helpless about his circumstances. Seeing this, Ramakrishna Dev said to him, "Why are you troubling me? Go to Maa Kali. She is there—ask her for whatever you need." So, Vivekananda went to the temple and sat in front of the idol of Maa Kali, meditating for hours. When he returned, Ramakrishna Dev asked, "Did you ask Maa for what you needed?" Vivekananda replied, "No, I did not." Ramakrishna Dev then told him, "Go again tomorrow—Maa will grant your wish." The next day, and again on the third day, Vivekananda returned to the temple. But each time, he found himself so immersed in Maa Kali’s presence that he could not ask for anything. His mother was ill, he needed help, yet he remained lost in devotion, returning empty-handed. When he confessed this to Ramakrishna Dev, it ignited a deep realisation within him. The experience transformed his perspective—he understood that seeking worldly gains would only fuel an endless hunger, whereas true fulfilment lay in giving. It was from this realisation that the spirit of selfless service took root in his life. He came to believe in the unity of Shiva and the soul, in the idea that serving living beings was the true way to serve the divine. This story left a profound impact on me. Perhaps, in some way, it influenced my own thinking—instilling in me the belief that true satisfaction comes not from receiving, but from giving. I recall another childhood memory. Near our locality, there was a Mahadev temple where a saint had come to meditate. I was drawn to him, fascinated by his spiritual presence. Since I had read about Swami Vivekananda but had never seen such people in real life, I was eager to observe and learn. During Navratri, this saint undertook a unique fast—he grew jowar (sorghum) on his hand and remained in meditation for nine or ten days without eating or drinking. At the same time, a wedding was taking place in my maternal uncle’s family, and my entire family was preparing to leave for the celebrations. For any child, visiting their maternal uncle’s house was a source of great excitement, but I told my family, "No, I will not go. I will stay here and serve Swami Ji. Since he cannot eat or drink, I will take care of him." And so, instead of attending the wedding, I remained with the saint, looking after him. Even as a child, I found myself naturally inclined towards such experiences. At the same time, I was also inspired by those who served the country. In our village, some men served in the army. Whenever they returned home on leave, dressed in their uniforms, I would run after them all day, fascinated by their commitment to the nation. I did not have a clear direction for my life, nor did I possess a roadmap, but I always had an intense desire to do something meaningful. I was eager to explore life, to understand it. This curiosity led me on a journey of discovery. In my quest, I came into contact with the Ramakrishna Mission, where the saints showered me with love and blessings. I developed a close bond with Swami Atmasthanand Ji, who lived for almost a hundred years. Later in life, when I became Prime Minister, I deeply wished for him to visit my residence, but his responsibilities prevented him from doing so. However, he often visited me when I was Chief Minister, offering his guidance and blessings. He once asked me, "Why have you come here? What is your priority—your own well-being or the service of society? Remember what Vivekananda taught: your purpose is to serve."
In that moment, I felt a sense of disappointment because I only got to listen to sermons, I did not get any help. With that realisation, my journey continued. I spent time in the Himalayas, living a simple life, experiencing different places, meeting sages and ascetics, and learning from their wisdom. However, my mind remained restless. Perhaps it was my youth—filled with curiosity, a yearning to know and understand. Life in the mountains was an entirely new experience—the cold weather, the solitude, the towering snow-covered peaks. Yet, these experiences played a crucial role in shaping me. They strengthened my inner resolve. I disciplined myself—waking up in the Brahma Muhurta, meditating, bathing in freezing waters, serving people. I naturally gravitated towards helping elderly saints and ascetics. During one particular period, a natural calamity struck the region, and I devoted myself to assisting the villagers. Throughout my wandering years, I never stayed in one place for long. I travelled from one place to another, learning, observing, and serving. That was my life.
Lex Fridman: For those who may not be aware, you spent a significant amount of time with Swami Atmasthananda at the Ramakrishna Mission Ashram. As you just mentioned, he guided you towards a life of service. One possible path for you could have been to take sannyas, renouncing everything to become a sannyasi. In that case, today you might have been here either as Sannyasi Narendra Modi or as the Prime Minister. He played a crucial role in helping you decide to dedicate your life to service at every level.
Prime Minister: From an external perspective, people might label someone as a leader, a Prime Minister, or a Chief Minister. However, my inner life has remained a continuum. The Modi who, as a child, would assist his mother in treating children, the Modi who cared for those children back then, the Modi who wandered through the Himalayas, and the Modi who stands here today—all are part of the same journey. Every moment of my life has been lived for others. It is this continuity that creates a stark contrast between a sadhu and a leader in the eyes of the world. The difference lies in attire, lifestyle, daily language, and responsibilities. But internally, I carry out my duties with the same sense of detachment.
Lex Fridman: Another significant aspect of your life is your unwavering commitment to putting India first. From the age of eight, you were associated with the RSS, an organisation that supports the concept of Hindu nationalism. Could you share your experiences with the RSS and explain how it influenced you? How has it shaped your beliefs and political outlook?
Prime Minister: As a child, I was always eager to be engaged in various activities. I vividly remember a man, though I do not recall his full name— probably Makosi Soni. He was from Seva Dal. He used to carry a drum (dafli) and sing patriotic songs with an exceptional voice. He would visit our village, organising performances in different locations. I would follow him around, utterly captivated, listening to his songs throughout the night. I found immense joy in it, though at the time, I did not fully understand why. Similarly, there was an RSS branch near my home, where we played sports and sang patriotic songs. I found these gatherings deeply moving and engaging, and that is how I became involved with the Sangh. The RSS instilled in me a fundamental principle: whatever one does should be done with the thought of serving the nation. Whether studying, exercising, or engaging in any activity, it should be undertaken with the intent of contributing to the country. This philosophy is ingrained in the Sangh’s teachings. The RSS is an enormous organisation, now nearing its 100th year, and I am not aware of any voluntary organisation of its scale anywhere in the world. It has crores of members, yet it is not easy to comprehend its essence fully. One must try to understand its work and the purpose it upholds, which provides a strong sense of direction. At its core, the Sangh believes that the nation is paramount and that public service is akin to serving God—an idea echoed since the Vedic era, reiterated by our sages, and reinforced by Swami Vivekananda. A swayamsevak (volunteer) is taught that the essence of the RSS is not merely attending a one-hour sermon and wearing a uniform. True swayamseva (selfless service) lies in contributing to society. Inspired by this philosophy, numerous initiatives have emerged. For instance, some swayamsevaks established Seva Bharti, which operates in underprivileged settlements—known as Seva Bastis—helping slum dwellers without government aid. Through societal support, volunteers dedicate their time to educating children, addressing healthcare needs, inculcating values, and conducting cleanliness drives. Currently, Seva Bharti runs approximately 1.25 lakh service projects—a staggering number. Similarly, former swayamsevaks established Vanvasi Kalyan Ashram, serving tribal communities living in the forests, and run over 70,000 Ekal Vidyalayas (One Teacher, One School initiatives) to educate tribal children. Even in the United States, supporters donate $10 or $15 to sustain these schools, sometimes opting to forgo a single Coca-Cola to donate the equivalent amount. To revolutionise education, Vidya Bharati was founded. It currently operates approximately 25,000 schools, providing education to over 30 lakh students at a time. I believe that crores of students have benefited from affordable education that not only imparts academic knowledge but also instils cultural values, practical skills, and a sense of responsibility towards society. The RSS has also made significant contributions in various sectors, including women’s welfare, youth development, and labour rights. The Bharatiya Mazdoor Sangh, for instance, is one of the largest labour unions in the world, with around 55,000 affiliated unions and crores of members. Historically, labour movements have been influenced by leftist ideologies, often advocating the slogan: "Workers of the world, unite." However, the RSS-influenced labour organisations have redefined this ideology, saying instead: "Workers, unite the world." This seemingly minor shift in phrasing carries profound ideological implications, reflecting a philosophy of unity and harmony rather than conflict. When individuals shaped by the RSS philosophy engage in their respective fields, they drive such transformative initiatives. Over the past century, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has worked with a spirit of dedication and selflessness, avoiding the limelight while making immense contributions to society. I consider it my great fortune to have imbibed values from such a noble organization, which gave my life a sense of purpose. Later, I had the privilege of spending time with saints, where I experienced a spiritual awakening. My association with figures like Swami Atmasthananda was transformative—he guided me at every step, just as the Ramakrishna Mission and the teachings of Swami Vivekananda did. The service-oriented philosophy of the Sangh, combined with these spiritual influences, has played a profound role in shaping me.
Lex Fridman: The RSS has not only shaped individuals but has also contributed to defining the idea of Bharat. What, in your view, is the fundamental concept that unites Bharat? What is the essence of Bharat as a nation, given its vast diversity of societies, communities, and cultures?
Prime Minister: Look, Bharat is a unified nation with a one cultural identity, a civilisation that spans thousands of years. Consider the vastness of Bharat—home to more than a hundred languages and thousands of dialects. It is often said that if you travel just twenty miles within the country, the language, customs, cuisine, and even attire change. From South to North India, diversity is evident everywhere. However, if you delve deeper, you will find a common thread running through it all. As I often say, the name of Lord Ram resonates across the country—you will hear his name on everyone's lips.
If you travel from Tamil Nadu to Jammu and Kashmir, you will inevitably come across people whose names incorporate ‘Ram’ in some form. In Gujarat, someone might be called ‘Ram Bhai’; in Tamil Nadu, ‘Ramachandran’; and in Maharashtra, ‘Rambhau’. This cultural continuity binds Bharat together. Take, for example, the act of bathing in our country. People typically bathe using water from a bucket, yet they invoke the names of rivers from every corner of India. The prayer Gange cha Yamune chaiva Godavari Saraswati, Narmada Sindhu Kaveri jalesmin sannidhim kuru signifies that one is spiritually bathing in the waters of all these rivers, encompassing the entire nation. We have a deep-rooted tradition of sankalp—a solemn vow or resolution. Every important task, whether a religious ceremony or a significant event, begins with a sankalp. A vast history could be written on the significance of sankalp, particularly in how data was collected in ancient Bharat and how our scriptures were structured. The uniqueness of our tradition is evident in how, during a vow, a prayer, or even a wedding, we begin by acknowledging the universe itself. We reference Jambudweep, then Bharatkhanda, then Aryavarta, before finally mentioning the village and the family deity.
This tradition remains alive across Bharat even today. Unfortunately, they started looking at what the Western and other global models were, based on the government system. Bharat has seen various forms of governance throughout its history—many fragmented, some appearing in scattered forms, with countless kings and emperors. But what has held Bharat together is its cultural unity. The tradition of pilgrimage, for example, is a significant unifying force. Adi Shankaracharya established the four dhams, reinforcing the idea of a connected spiritual nation. Even today, lakhs of people embark on pilgrimages from one part of the country to another.
For instance, people travel to Kashi, while others carry sacred water from Rameshwaram to Kashi and vice versa. These cultural and spiritual practices bind the country together in a way that is difficult to comprehend fully. If one studies our Panchang (Hindu almanac), they will find an astonishingly rich and interconnected cultural heritage across the land.
Lex Fridman: Looking at the history of modern India, Mahatma Gandhi and you stand as two of the most significant figures, certainly the most important people in India's history. What do you admire most about Mahatma Gandhi?
Prime Minister: As you know, I was born in Gujarat, and my mother tongue is Gujarati. Mahatma Gandhi was also from Gujarat and shared the same linguistic and cultural heritage. Despite becoming a barrister and living abroad, with access to many opportunities, he remained deeply connected to the values instilled in him by his family. He relinquished material comforts to serve the people of Bharat, dedicating himself to the country’s independence struggle. Even today, Mahatma Gandhi’s influence on Indian life is visible in numerous ways. One of his defining qualities was that he practised what he preached. Take cleanliness, for instance—he was a staunch advocate, but he also personally engaged in cleaning and constantly encouraged others to do the same. Bharat's freedom struggle was unique. Whether under Mughal or British rule, despite centuries of subjugation, there was never a time or a place in Bharat where the spirit of resistance was absent. Many goal-oriented revolutionaries sacrificed their lives for freedom, spending their youth in prisons. Gandhi, too, fought for independence, but he introduced a crucial difference—he transformed the freedom struggle into a mass movement. Through his leadership, he infused even the most mundane activities with the spirit of resistance. If someone swept the floor, Gandhi would say, "You are doing this for freedom." If someone taught a child, he would say, "You are working for freedom." Whether spinning the charkha (spinning wheel), making khadi, or serving leprosy patients, he linked every act to the fight for independence. This approach made the common man feel like a soldier in the freedom movement.
Gandhi’s ability to mobilise the masses was so profound that the British never fully understood it. Who would have thought that a pinch of salt could spark a revolution? Yet, Gandhi did just that with the Dandi March. His simplicity, demeanour, manner of speaking, and even his posture all left a lasting impact. Many of his anecdotes are well-known. One instance stands out—when he was on his way to the Round Table Conference, an Englishman accompanied him to Buckingham Palace for a meeting with King George. Gandhi arrived wearing nothing but a simple dhoti and a shawl. Many objected, questioning whether such attire was appropriate for meeting the King. In response, Gandhi humorously remarked, "Why should I worry about clothing? The King is wearing enough for both of us." His wit and humility were remarkable. More importantly, he awakened a sense of collective responsibility and recognised the power of the people. This philosophy continues to guide me today. Whatever I undertake, I strive to involve the public as much as possible. I firmly believe that the government alone cannot accomplish everything—society’s collective strength is immense.
Lex Fridman: Gandhi was undoubtedly one of the greatest leaders of the 20th century, and you are one of the most prominent leaders of the 21st century. These eras are distinct, yet you have mastered the art of geopolitics. You have navigated negotiations with major nations effectively. Do you believe it is better to be loved or feared? It appears that people admire you, yet they also recognise your strength. How do you maintain this balance?
Prime Minister: Firstly, I do not believe it is appropriate to make such comparisons. Whether it is the 20th, 21st, or even the 22nd century, Mahatma Gandhi remains a timeless figure. His relevance endures across generations. As for myself, I have a responsibility—but that responsibility is not about Modi as an individual. The true greatness lies in my country, not in any one person. My strength does not come from Modi, but from 140 crore Indians, from our millennia-old culture and traditions. That is why, wherever I go, I do not represent myself—I carry with me thousands of years of heritage, from the Vedas to Vivekananda, and the aspirations of 140 crore people. When I shake hands with a world leader, it is not Modi’s hand they grasp—it is the hand of 140 crore Indians. That is where true power resides. I recall in 2013, when my party announced me as the Prime Ministerial candidate, there was significant debate. Many questioned whether I, as someone who had only governed a state, would be capable of handling foreign policy. Interviewers frequently asked how I would manage international relations. My response was simple: "Bharat will neither bow its head nor look down on others. Bharat will engage with the world as an equal, maintaining mutual respect." That philosophy still guides me today. My country comes first, but respecting others is equally important. Our cultural values do not support insulting or belittling anyone. Bharat has always upheld the principle of 'Jai Jagat' (Victory to the World) and 'Vasudhaiva Kutumbakam' (The World is One Family), fostering a vision of global welfare. Many of my global initiatives reflect this ethos. For instance, in discussions about environmental challenges, I introduced the idea of 'One Sun, One World, One Grid'. During the COVID-19 pandemic, I advocated for One Earth, One Health. These concepts embody the interconnectedness of the world. Today, no country can act in isolation—cooperation and coordination are essential. Institutions like the United Nations emerged in the aftermath of World War II, yet necessary reforms have not kept pace with changing times. This raises an ongoing debate about their relevance. The world must adapt, and we must all work together towards global well-being.
Lex Fridman: You have spoken about possessing the skills, experience, and geopolitical influence necessary to foster global peace. In today's world, where conflicts are rampant, you have the potential to be the greatest peacemaker on the global stage. Could you share your approach to establishing peace? For instance, how would you mediate a peace agreement between two warring nations, such as Russia and Ukraine?
Prime Minister: I represent a nation that is the land of Lord Buddha. I represent a country that is the land of Mahatma Gandhi. These are great figures whose teachings, words, actions, and conduct are entirely devoted to peace. Culturally and historically, Bharat has a strong foundation that commands global attention whenever we speak of peace. The world listens to us because we come from the land of Buddha and Gandhi, and our stance is never in favour of conflict—we advocate for harmony. We do not seek conflict, neither with nature nor between nations; we seek coordination and cooperation. If we can contribute to this in any way, we continuously strive to do so. For instance, I share close relations with both Russia and Ukraine. I can sit along with President Putin and tell the media that this is not the time for war. Similarly, I can speak candidly with President Zelensky and say, "Brother, no matter how much global support you receive, wars do not yield solutions—peace is achieved at the negotiating table." A resolution will only be found when both Ukraine and Russia are seated at that table. No amount of external mediation will be effective unless both parties are directly involved. Initially, there was limited understanding of this, but given the current situation, I am optimistic. Both Russia and Ukraine have suffered significant losses, and the world has borne the consequences. The Global South, in particular, has endured hardships, with crises in food, fuel, and fertiliser. The entire world now seeks peace as soon as possible. I have always been clear: I stand for peace. I am not neutral—I take a position, and my position is peace. I am actively working towards it.
Lex Fridman: Another historically complex and highly dangerous conflict is that between Bharat and Pakistan. Both nations are nuclear powers, and their ideological differences run deep. You are a leader who envisions a progressive future and seeks peace. How do you see a path forward for friendship and reconciliation between Bharat and Pakistan?
Prime Minister: Firstly, there are certain historical facts that many around the world may not be aware of. Before 1947, Indians of all faiths fought side by side in the struggle for independence. The entire nation yearned for freedom and was preparing to celebrate it. However, due to various compulsions at the time—compulsions that are open to extensive discussion—the policymakers of that era agreed to the partition of Bharat. The idea was that if some Muslims desired a separate nation, they should be granted one. The people of Bharat accepted this decision with a heavy heart, enduring immense pain. However, the acceptance of partition led to one of the bloodiest tragedies in history. Lakhs were massacred, and trains arrived from Pakistan filled with the bodies of slaughtered innocents. It was a horrifying sight. Given that Pakistan had been granted its own land, one might have expected gratitude and a commitment to peaceful coexistence. However, instead of embracing peace, Pakistan chose a path of perpetual hostility towards Bharat. Even today, a proxy war persists. This is not a matter of ideology—no ideology justifies the killing of innocent people. Yet, Pakistan has consistently engaged in exporting terrorism. And this is not limited to Bharat—whenever a terrorist attack occurs anywhere in the world, there is almost always a trace leading back to Pakistan. Consider the 9/11 attacks in the United States—the mastermind, Osama bin Laden, was found hiding in Pakistan. The world has now recognised Pakistan as a hub of terrorist activity. It has become a source of trouble not just for Bharat but for the entire world. We have repeatedly urged Pakistan to abandon this destructive path. We have told them that state-sponsored terrorism must end. Handing over the fate of an entire nation to non-state actors serves no one's interests. As part of our peace efforts, I personally travelled to Lahore. When I became Prime Minister, I took the initiative of inviting Pakistan to my swearing-in ceremony, hoping for an auspicious new beginning. However, every genuine effort for peace has been met with hostility. We can only hope that better sense will prevail and that Pakistan will choose the path of peace and prosperity. I believe that even the common people of Pakistan must be weary of this endless cycle of violence. No citizen wishes to live in constant fear, witnessing bloodshed every day. The terrorists who are sent across borders lose their own lives, and their families suffer.
Lex Fridman: Is there a particular instance where you made efforts to improve relations with Pakistan? Perhaps a story that could offer a blueprint for future peace?
Prime Minister: The first major breakthrough in improving relations was inviting him to my swearing-in ceremony as soon as I became Prime Minister. This, in itself, was a historic event—one that had not occurred in decades. In 2013, many questioned what Modi’s foreign policy would be, and they were taken aback when they learned that I had invited all the leaders of SAARC nations to the ceremony. This decision, and the process behind it, was later documented in detail by our then-President, Pranab Mukherjee, in his memoirs. It was a defining moment that demonstrated the clarity, confidence, and vision of Bharat's foreign policy. It also conveyed to the world how deeply committed Bharat is to peace. However, despite the significance of this gesture, the desired outcomes did not materialise.
Lex Fridman: I have a slightly lighter question for you. In your opinion, which cricket team is better—India or Pakistan? The rivalry between the two teams is legendary, both on the pitch and in terms of geopolitical tensions, as you just discussed. What role do sports, particularly cricket and football, play in fostering better relations and mutual cooperation between nations?
Prime Minister: Sport is a source of energy for the entire world. The spirit of sportsmanship serves as a unifying force. I would not want sports to be tarnished by external influences. I have always regarded sports as an essential part of human progress and development. As for which team is superior, I am not an expert in cricketing techniques, so it would be best to leave that assessment to those who are. However, the results speak for themselves. Just recently, there was a match between India and Pakistan. The outcome of that match naturally indicates which team is currently the stronger one.
Lex Fridman: Yes, I recently watched a series called The Greatest Rivalry: India vs Pakistan, which highlights some incredible players and matches. It is fascinating to witness such intense competition. You also mentioned football, which is extremely popular in Bharat. So, here’s a difficult question—who is your favourite footballer? We have legends like Messi, Pelé, Maradona, Cristiano Ronaldo, and Zidane. In your view, who is the greatest footballer of all time?
Prime Minister: Football is widely played in many regions of Bharat, and our women’s and men’s teams are making great strides. If we look at the past, particularly the 1980s, Maradona's name is often the first to come up. He was a hero to that generation. However, if you ask today’s young football enthusiasts, they are likely to name Messi as their icon. Your question reminds me of an interesting incident. In central India, in the state of Madhya Pradesh, there is a district called Shahdol. It is home to a predominantly tribal population. I have a habit of engaging with self-help groups run by tribal women, as I find these interactions deeply enriching. During one such visit, I noticed around 80 to 100 young people dressed in sports uniforms—some were children, others were teenagers, and a few were older. Naturally, I was curious and approached them. I asked, "Where are you all from?" They replied, "We are from Mini Brazil." I was intrigued and asked, "What do you mean by Mini Brazil?" They explained that their village is known by that name because football has been played there for four generations. The village has produced nearly 80 national-level players, and the entire community is dedicated to the sport. They even told me that during their annual football match, 20,000 to 25,000 spectators from nearby villages come to watch. This story reflects the growing passion for football in Bharat, and I see it as a positive development. Football fosters teamwork and camaraderie.
Lex Fridman: Absolutely—football is one of those sports that unites people not only in Bharat but across the world. It demonstrates the power of sport in bringing people together. You recently visited the United States and rekindled your friendship with Donald Trump. What do you admire about him as both a friend and a leader?
Prime Minister: Rather than simply stating my opinion, let me share an experience that might offer some insight. We had an event in Houston called Howdy Modi, which was attended by both President Trump and myself. The stadium was packed—an incredible sight for a political event in the United States, especially in a venue usually reserved for sporting events. The Indian diaspora had gathered in large numbers. Both of us delivered speeches. While I was speaking, President Trump sat and listened attentively. This, to me, reflected his humility. The President of the United States, sitting among the audience, listening to my speech—this was a significant gesture on his part. After finishing my speech, I went to thank him for attending. Given the tight security in the U.S. and the extensive protocols in place, I hesitated for a moment but then suggested, "Would you mind taking a walk around the stadium with me?" There were thousands of people present, many raising their hands in greeting, offering their 'namaste'. In American political life, it is almost unthinkable for a sitting U.S. President to walk freely among a massive crowd. Yet, without a moment’s hesitation, President Trump agreed. He walked with me, disregarding the usual security concerns. The American security personnel were visibly taken aback. That moment revealed something profound to me—this is a man of courage. He makes his own decisions. And, importantly, he trusted me. He had enough faith in me to walk into that crowd without hesitation. This mutual trust and understanding formed the foundation of our relationship. Later, when he was shot during his recent election campaign, I saw the same President Trump—the same determined individual. He survived, and his unwavering commitment to America remained intact. I am a 'Nation First' person. He is an 'America First' person. I am an 'Bharat First' person. That is why we connect so well. These shared principles are what resonate between us. One of the issues in global politics is that media narratives shape how leaders perceive one another. Often, they do not get to know each other personally; their opinions are filtered through external interpretations. When I first visited the White House, President Trump was still relatively new to politics. The media had painted a particular image of him, and I had received various briefings about him. However, when I met him, he immediately broke all formal protocols. He personally took me on a tour of the White House, explaining its history with remarkable precision. He had no notes, no prompts—just an innate knowledge of his country’s institutions. He pointed out where Abraham Lincoln had lived, why a particular courtroom was designed a certain way, and which President had signed important documents at specific desks—all with historical accuracy. That experience left a deep impression on me. It showed how much he values American institutions and history. His knowledge and respect for his country’s legacy were evident. Even during the four years he was not in office, he maintained a strong connection. At least fifty times, he conveyed messages through mutual acquaintances, saying, "Modi is my friend, convey my regards." Such continuity in a relationship is rare in politics. Even when we were not meeting in person, our communication remained intact.
Lex Fridman: During your recent visit, he mentioned that you are a better and smarter negotiator than he is. What are your thoughts on him as a negotiator? And what do you think he meant when he said that you are good at negotiating?
Prime Minister: I cannot comment on that, as it is his generosity that, despite being younger than him, he openly praises me on various matters. However, one thing is certain—I place my country's interests above all else. That is why I always advocate for Bharat's interests on every platform. I do so not to harm anyone but in a constructive manner, ensuring that no one takes offence. Yet, everyone understands that if Modi is present, he will firmly stand by these principles. The people of my country have entrusted me with this responsibility, and for me, they are my ultimate authority. I will always act according to their aspirations.
Lex Fridman: During your visit to the US, you held important meetings with several notable individuals, including Elon Musk, JD Vance, Tulsi Gabbard, and Vivek Ramaswamy. What were the key highlights of these meetings? Were there any significant decisions or memorable moments?
Prime Minister: I can say that I have observed President Trump both during his first term and now, in his second. This time, he is significantly more prepared. He has a well-defined roadmap and a clear strategy in mind for what he intends to accomplish. Moreover, I had the opportunity to meet members of his team, and I must say, he has assembled a highly competent group. From my conversations with them, I gathered that they are well-equipped to implement his vision effectively. As for the people I met—whether it was Tulsi ji, Vivek ji, or Elon Musk—there was a warm, almost familial atmosphere. Many of them came with their families. I have known Elon Musk since my tenure as Chief Minister, so our meeting felt familiar and personal. He brought his family and children along, which made the gathering even more informal and engaging. Naturally, our conversations spanned various topics. Currently, he is deeply invested in his space missions, and his enthusiasm about their progress is palpable. It was equally gratifying for me to witness this, as I, too, have been committed to liberating my country from outdated systems and inefficiencies since taking office in 2014. For instance, when I assumed office, I noticed that several government welfare benefits were being claimed by individuals who did not even exist—ghost identities that had been fraudulently registered. Some of these fictitious beneficiaries would "get married," "become widows," and start receiving pensions, or falsely claim disability benefits. I launched an extensive scrutiny process and identified and removed a staggering 100 million (10 crore) fake or duplicate beneficiaries from the system. The savings generated from this clean-up were channelled directly to genuine beneficiaries through Direct Benefit Transfers (DBT). This ensured that every rupee sanctioned in Delhi reached the intended recipient without any intermediaries. This initiative alone saved my country approximately Rs 3 lakh crore, which previously would have been siphoned off through corruption. Additionally, I have been leveraging technology extensively to eliminate inefficiencies. I introduced the GEM portal, an e-marketplace for government procurement, which has led to cost reductions, improved competition, and better quality purchases. Another major initiative was reducing bureaucratic red tape. Bharat was burdened with countless regulatory compliances, many of which were obsolete. I scrapped 40,000 such compliances and abolished around 1,500 outdated laws. By doing so, I aimed to free the government from redundant processes that hinder efficiency. These are the kinds of transformative changes we have been implementing, and naturally, such topics arise in discussions.
Lex Fridman: You and President Xi Jinping have shared a friendly relationship. How can that friendship be revitalised to ease recent tensions and re-establish dialogue and cooperation between Bharat and China?
Prime Minister: Look, the relationship between Bharat and China is deeply rooted in history. Both are ancient civilisations with a significant presence in the modern world. If we look at historical records, for centuries, Bharat and China have learned from each other and contributed jointly to global progress. There was a time when Bharat and China collectively accounted for more than 50% of the world's GDP, highlighting their immense influence. Bharat's contribution was so huge. The ties between our nations have always been strong, with profound cultural connections, and, historically, there was no record of conflict between us. Instead, there was a spirit of mutual learning and exchange. For instance, the influence of Buddhism in China, which originated in Bharat, was profound. Looking ahead, it is imperative that we continue fostering these strong ties. Disagreements between neighbouring countries are inevitable—this is not just a diplomatic reality but something that happens even within families. However, we strive to ensure that these differences do not escalate into disputes. We firmly believe in dialogue over discord, as stability and cooperation are in the best interests of both nations. It is true that our border dispute persists. The events of 2020 created significant strain in our relationship. However, after my recent meeting with President Xi, we have seen a return to normalcy at the border, and we are steadily working towards restoring the pre-2020 status quo. Rebuilding trust and rekindling the spirit of collaboration will take time, given the five-year gap in active engagement. However, our partnership is not just beneficial but also crucial for global stability and prosperity. In the 21st century—often called the "Century of Asia"—healthy competition between Bharat and China is natural and even desirable, but conflict is not.
Lex Fridman: There is growing global concern about the possibility of a large-scale war. Tensions between China and the US, the ongoing conflict between Ukraine and Russia, unrest in Europe, and hostilities in the Middle East all contribute to this stress. What, in your view, can be done to prevent a global war in the 21st century? How can we avoid further escalation of conflicts?
Prime Minister: Look, the COVID-19 pandemic exposed the vulnerabilities of all nations. Regardless of how powerful, progressive, or technologically advanced a country considers itself, the pandemic humbled everyone. It brought the entire world to its knees. For a brief moment, it seemed as though the world would learn valuable lessons from this crisis and move towards a new, cooperative global order—just as a new world order emerged after the Second World War. Unfortunately, instead of progressing towards peace, the world plunged into uncertainty. Conflicts escalated, and geopolitical tensions deepened. Modern wars are no longer just about resources or territorial expansion. Today, conflicts take many forms—not just physical battles but ideological and economic struggles as well. Meanwhile, the international institutions established to maintain order have become largely ineffective. There has been little to no meaningful reform in organisations like the United Nations. Many global powers disregard international laws and norms, and there is no mechanism to hold them accountable. Given these challenges, the world must recognise that the path of confrontation leads only to destruction. Instead, we must prioritise cooperation and coordination. Expansionist ambitions will not yield positive outcomes; only a developmental and inclusive approach will. We live in an era of deep interdependence and interconnectedness—no nation can thrive in isolation. Every country needs the support of others. I have observed, through my engagements at various international forums, that world leaders are deeply concerned about rising conflicts. There is a strong desire for resolution. It is my hope that, sooner rather than later, we will find a way to break free from this cycle of tension and move towards a more stable, peaceful world.
Lex Fridman: I am still learning.
Prime Minister: You are looking at the watch.
Lex Fridman: No, no, I am still learning this, Prime Minister. I’m not very good at it yet, okay. In your career and life, you have witnessed many difficult situations in India’s history. One of them was the 2002 Gujarat riots. It was one of the most challenging times in India’s recent history when violence broke out between Hindu and Muslim communities in Gujarat, resulting in over a thousand deaths. This reflects the religious tensions in that region. As you mentioned, at that time, you were the Chief Minister of Gujarat. If we talk about it, what did you learn from that period? I also want to mention that India’s Supreme Court has ruled twice—once in 2012 and again in 2022—stating that you had no role in the violence during the 2002 Gujarat riots. But I wanted to ask, what were the biggest lessons you learned from that time?
Prime Minister: Look, I understand that, first of all, you said that you are not an expert on this subject, that you are still figuring out how to conduct an interview, and that you have some doubts in your mind. But I feel that you have put in a lot of effort, done extensive research, and tried to understand every detail. So, I don’t believe that anything is too difficult for you. Given the number of podcasts you have done I believe that you are consistently performing well. And rather than just questioning Modi, I feel that you have made a sincere effort to understand Bharat’s environment. That is why I believe that your efforts to reach the truth show sincerity. I truly appreciate and congratulate you for this effort.
Lex Fridman: Thank you.
Prime Minister: As far as your mention of past events goes, you referred to the 2002 Gujarat riots. But before that, I would like to present a picture of the 12–15 months leading up to it so that you can understand the context of the situation. For example, on December 24, 1999, three years earlier, a flight from Kathmandu to Delhi was hijacked and taken to Afghanistan, to Kandahar. Hundreds of Indian passengers were held hostage. It was a massive crisis across Bharat—a matter of life and death. Then, in 2000, there was a terrorist attack on the Red Fort in Delhi, adding another crisis to the situation. On September 11, 2001, a major terrorist attack took place on the Twin Towers in the U.S., once again alarming the world because the perpetrators of such attacks were of the same kind. In October 2001, there was a terrorist attack on the Jammu & Kashmir Assembly. On December 13, 2001, there was an attack on the Indian Parliament. Now, if you look at this period of 8–10 months, you will see global events, terrorist attacks, bloodshed, and the deaths of innocent people. In such times, even a small spark can be enough to ignite unrest, and such a situation had already developed. It was in this environment that, on October 7, 2001, I was suddenly given the responsibility of becoming the Chief Minister. My biggest responsibility at that time was the rehabilitation of Gujarat after the massive earthquake that had occurred earlier. It was the biggest earthquake of the previous century, in which thousands had died. Suddenly, this responsibility as CM came to me. It was very important and got involved in it the day I took oath as Chief Minister. I was someone who had never been part of the government before. I had no prior experience in governance. I had never been an MLA. I had never contested an election. For the first time in my life, I had to contest an election, and on February 24, 2002, I became an MLA—an elected representative. For the first time, on February 24, 25, or 26, I stepped into the Gujarat Assembly. Then, on February 27, 2002, during the budget session of the Assembly, we were in the House, when I had been an MLA for just three days, the Godhra incident happened—a horrifying event where people were burned alive. Now, imagine this: in the background, there had been the Kandahar plane hijacking, the Parliament attack, 9/11, and many other such incidents, and then suddenly, this horrific event in which a large number of people were burned alive. Can you imagine what the situation must have been like? Of course, no one wants violence. Everyone wants peace. As for the claim that 2002 was a period of major riots, that is a false narrative. If you look at the data before 2002, Gujarat had seen numerous riots. There was always a curfew somewhere. Even minor incidents—like a fight over a kite or a bicycle accident—would turn into communal violence. Before 2002, there were more than 250 major riots in Gujarat. In 1969, Gujarat witnessed riots that lasted for nearly six months. Back then, I was nowhere in the political picture—I am talking about that time. The 2002 incident became a sparking point, leading to violence in some places. However, the judiciary examined everything in great detail. The governments at that time, including our opposition, were in power, and they wanted to hold me accountable and punish me. Despite their repeated attempts, the judiciary analysed everything in depth—not once, but twice—and we were found completely innocent. Those who committed crimes were punished by the courts. But the most important thing is this: Before 2002, Gujarat experienced riots almost every year. But today, in 2025, there has been no major riot in Gujarat for the last 20–22 years. There is complete peace. Our approach has never been about vote-bank politics. We follow the principle of "Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas". We have moved away from the politics of appeasement and embraced the politics of aspiration. That is why people from all backgrounds have joined us in our efforts to develop Gujarat into a progressive and prosperous state. Now, we are working towards a ‘Viksit Bharat’(Developed India), and Gujarat continues to play its role in that mission.
Lex Fridman: Many people love you—I’ve heard this from many individuals. But there are also people who criticize you, including members of the media. The media, in particular, has criticized you for the 2002 Gujarat riots. How do you handle criticism? How do you deal with critics, whether they come from the media, from people around you, or from anywhere in your life?
Prime Minister: Look, regarding what you just asked—how do I handle criticism? If I were to put it in one sentence, I welcome it. I firmly believe that criticism is the soul of democracy. If you are truly democratic, if democracy is in your blood, then, as our scriptures say: "Nindak niyare rakhiye" (Keep your critics close to you). Criticism allows you to work in a democratic, informed, and effective manner. I believe that criticism should happen—it should happen more and should be sharp and thorough. But my complaint is that real criticism is not happening these days. True criticism requires deep study, in-depth research, and distinguishing between truth and falsehood. Today, people look for shortcuts—they don’t study, they don’t research, they don’t take the effort to find out weaknesses and get involved in levelling charges. There is a big difference between an allegation and criticism. The references you made—those are allegations, not criticisms. For democracy to be strong, we need real criticism, not baseless accusations. Allegations help no one; they only lead to petty arguments. That’s why I always welcome criticism. But when the allegations are false, I remain calm, composed, and remain dedicated to my service to the nation.
Lex Fridman: Yes, what you’re talking about is very important to me because I truly admire good journalism. Unfortunately, in modern times, many journalists are only chasing quick headlines. They make allegations because it benefits them—because they want sensational headlines and cheap popularity. I believe that to be a great journalist, one must have the desire and hunger. That requires deep understanding and thorough research. It saddens me to see how often shallow reporting happens. This is actually one of the reasons why I wanted to talk to you. I don’t think I’m very good at this, but I wanted to have this conversation with you for these very reasons. People don’t try hard enough; they don’t research deeply. I don’t even know how many books I’ve read while preparing for this—just trying to experience and understand things properly. It takes a lot of preparation, a lot of work. And I wish that more major journalists should do the same. That kind of in-depth research and effort is what allows real criticism to happen—a deep investigation into those in power, their strengths, weaknesses, and even their mistakes. But to do this, a lot of preparation is required. I truly wish more great journalists would work in this way.
Prime Minister: Look, let me explain. Well-directed and specific criticism actually helps in policy-making. It brings out a clear-cut policy vision. I pay special attention to such constructive criticism, and I welcome it. Now, as you mentioned about journalism and headlines, I believe that if someone has a fascination with headlines or plays with word choices, I don’t take it too negatively. However, when journalism is driven by an agenda, when truth is ignored, that causes damage for decades to come. If someone enjoys using clever words to attract their readers or audience, fine, a little compromise is acceptable. But if the intent is wrong, if the goal is to manipulate facts according to a set agenda, then that becomes a serious concern.
Lex Fridman: And in that, truth suffers; that is my belief.
Prime Minister: I remember, once I had given a speech in London. There is a Gujarati newspaper in London, and they had organized an event where I was invited… So, in my speech, since the event was for journalists, I said – "What should journalism be like? Should it be like a housefly or like a honeybee?" I explained that a housefly sits on filth and spreads more filth. But a honeybee sits on flowers, collects nectar, and spreads sweetness. However, if someone does something wrong, a honeybee stings in such a way that for three days, the person cannot show their face. But someone picked up only half of my statement and created a huge controversy out of it. Honestly, I was not saying anything negative about anyone. I was actually highlighting the strength of a honeybee—that even a small sting can make a person hide their face for three days. One will have to hide his face. This is the power journalism should have. However, some people prefer the path of the housefly.
Lex Fridman: Now, my new life goal is to be like a honeybee. You mentioned democracy… and until 2002, you didn’t have much knowledge about the government. But from 2002 till today, by my count, you have won eight elections. In India, more than 800 million people vote in various elections. To win such massive elections and to emerge victorious in a country of 1.4 billion people—what does it take? How do you get the opportunity to represent the people in the world’s largest democracy?
Prime Minister: The thing is, I entered politics quite late. Initially, I worked for the organization, handling responsibilities related to election management. That took up most of my time. For the past 24 years, the people of Gujarat and the country have given me the opportunity to serve as the Head of Government. With complete dedication, I consider the people as a form of God. The responsibility they have entrusted me with—I strive to fulfil it. I never let their trust break. They see me as I am. My government follows policies of saturation, meaning that every scheme should be implemented 100%, reaching all beneficiaries without any discrimination—no bias of caste, religion, faith, wealth, or politics. When policies are for everyone, people don’t feel they are being denied something unfairly. Even if someone hasn’t benefited yet, they believe they will in the future. It creates a trust. This trust in governance is a great strength. Secondly, I do not run election-centric governance; I run people-centric governance. My focus is on what benefits the people and the country. Initially, I had set out on a spiritual journey, but now, I see my nation as divine and the people as God. Like a priest serves his deity, I dedicate myself to serving the people. Secondly, I never distance myself from the public—I live among them and like them. I openly say, "If you work 11 hours, I will work 12." People see this and believe in it. I have no personal interests—no relatives or close associates benefiting from my position. The common citizen values these things. Perhaps, there may be several other reasons. Another key factor is my party which has millions of dedicated workers who live only for the welfare of Bharat Mata and the people of the country. They have gained nothing for themselves—never sought positions of power—yet they tirelessly work for the country. There are lakhs of workers who work day and night. My party is the world’s largest political party. I am proud that I am member of it. My party is relatively young, but despite that there are efforts of lakhs of workers. The hard work of these lakhs of selfless workers strengthens people’s faith in the Bharatiya Janata Party. Their dedication is why we win elections. I have never counted how many elections I have won, but the people's blessings have always been with us.
Lex Fridman: I was thinking about your views on the incredible electoral system and machinery in India. The way elections are conducted in India has amazed me. So many interesting stories emerge. For example, there is a rule that no voter should be more than two kilometres away from a polling station. Because of this, there are many stories about carrying voting machines to India’s most remote areas. It’s truly incredible—every single voter matters. Managing elections for more than 600 million voters is a huge logistical challenge. Is there a particular story that stands out to you as especially impressive? Or could you talk more generally about how such massive elections are conducted in the world’s largest democracy?
Prime Minister: First of all, I am very grateful to you for asking such an important question. People who believe in democracy worldwide should listen to this answer. Often, discussions focus only on winning and losing elections, but not on the massive scale at which our electoral process operates. Take the 2024 Lok Sabha election, for example. There were 980 million registered voters, and each one had a photograph and full bio-data recorded. This number is more than twice the population of North America and greater than the entire European Union’s population. Out of these 980 million registered voters, 646 million people stepped out of their homes to vote, despite the scorching heat of May, where temperatures in some places reached 40 degrees Celsius. They cast their votes. To put it in perspective, the number of people who voted in India is double the total population of the United States. There were over one million polling booths across the country. Imagine the manpower required for this! My country has over 2,500 registered political parties—a figure that astonishes the world that there is a country which has more than 2,500 registered political parties. We also have more than 900 TV news channels running 24×7 and over 5,000 daily newspapers covering elections. Despite being a vast and diverse country, even the poorest villagers quickly adapt to technology. Our citizens use Electronic Voting Machines (EVMs), making elections efficient. In some countries, election results take months, but in our country, we count votes for millions of people and declare results within a day. As you rightly said, polling stations are set up even in remote areas, sometimes requiring helicopters to transport voting equipment and officials. For example, there is a polling booth in Arunachal Pradesh that might be the highest in the world. In Gujarat’s Gir Forest, a special polling booth was set up for just one voter—because every single vote matters in Indian democracy. We continuously strive to strengthen democracy by ensuring free and fair elections. Bharat’s Election Commission conducts these elections independently, making all decisions without political interference. This in itself is a bright story in itself. I believe that major universities across the world should study our election management as a case study. It is a source of motivation—showing how deeply politically aware our citizens are. This should be presented to the new generation worldwide as an example of how a democracy should function.
Lex Fridman: I love democracy. It’s one of the reasons I love America. But the way democracy functions in India—there’s nothing more beautiful than that. As you said, 900 million people are registered to vote! This is truly a case study. It’s incredible to see so many people, of their own free will, coming together with enthusiasm to vote for someone who will represent them. They take part with great passion. It’s important for people to feel that their voices are heard. That is truly beautiful. Speaking of voices being heard—a lot of people love you. You are one of the most powerful individuals in the world. Do you ever reflect on how having so much power might affect you, especially after so many years in office?
Prime Minister: First of all, I feel the word "powerful" doesn’t fit my life. I cannot claim to be powerful, because I see myself as a servant. In fact, I refer to myself as the “Pradhan Sevak”—the chief servant of the people. Service is my guiding principle. As for power, I have never been bothered by it. I never entered politics to play power games. Instead of being powerful, I would say I strive to be pro-workful. I am not powerful, but I am pro-workful. My goal has always been to serve people and make a positive contribution to their lives. That is my purpose.
Lex Fridman: As you mentioned, you work tirelessly and put your whole heart into it. Do you ever feel lonely?
Prime Minister: See, I never feel lonely. That’s because I firmly believe in the "1+1" theory. This thery of “1+1” supports me. Now, if someone asks me what this 1+1 means, I say: The first 1 is Modi. And the second +1 is God. I am never alone because He is always with me. That’s the spirit I live with. As I mentioned earlier, I have followed the principles of Swami Vivekananda, who believed in “Nara Seva is Narayana Seva”—serving people is serving God. For me, the nation is divine, the people are divine. Public service is service to the Almighty, and that is the mindset with which I work. So, I have never had to deal with loneliness. Even during the COVID-19 lockdown, when travel was restricted, I kept myself engaged. I adapted governance to video conferencing, developed a work-from-home model, and continued virtual meetings to ensure that work never stopped. I always kept myself busy. Additionally, I made it a point to stay connected with people. I decided to call senior party workers, those who were 70+ years old, and check in on them. These were grassroots workers, many from humble backgrounds, who had dedicated their lives to serving the country. I personally called them to ask: How are you feeling? How is your family? How are things in your locality during the pandemic? This strengthened my bond with them, and they felt deeply touched. They would say, “Despite all the responsibilities on his shoulders, he still remembers us during this time!” During the pandemic, I made 30-40 such calls daily, without fail. This gave me immense joy, as I got to reconnect with old colleagues and revisit past memories. So, for me, loneliness doesn’t exist. I always find ways to keep myself busy and connected. Also, I have a habit of talking to myself. My time in the Himalayas during my early years has greatly helped me with this.
Lex Fridman: I've heard from many people that among all the people they know, you are the hardest-working person. What is your mindset behind this? You work long hours every day. Don't you ever get tired? What is the source of your strength and patience through all this?
Prime Minister: Look, first of all, I don’t believe that I am the only one working hard. When I look around, I see so many people working even harder than me. When I think of a farmer, I realize how much effort they put in, sweating under the open sky. When I see our soldiers, I think about how they endure extreme conditions—some in the snow, some in the desert, and some in the ocean—working tirelessly day and night to protect our nation. When I watch a labourer, I am amazed at their hard work. And when I think about mothers and sisters in every household, I see how much they do for their families—waking up first, sleeping last, taking care of everyone, and managing social responsibilities. So when I think about all this, I ask myself: How can I sleep? How can I rest? The people around me – The hard work of every Indian motivates me. Secondly, my responsibility keeps me running. The people of the country have entrusted me with a duty, and I feel that I am not here to enjoy power, but to serve the nation with full dedication. I may not be able to do two things, but I will never lack in my efforts. When I was contesting elections in 2014 and even when I was in Gujarat and then I came to Delhi, I made a promise to the countrymen that I will never shy away from hard work. Secondly, I said that I will never act with bad intentions. And thirdly, I said that I will never work for personal gain. Today, after 24 years of being Head of Government, I have held myself to these three principles. And I do that. And I will continue to give my best to serve the 1.4 billion people of my country for their aspirations, for their needs. My energy and commitment remain the same as ever!
Lex Fridman: As an engineer and a lover of mathematics, I must ask—Srinivasa Ramanujan was an Indian mathematician from a century ago. He is considered one of the greatest mathematicians in history. Completely self-taught, he grew up in poverty. You have often spoken about him. What inspiration do you draw from him?
Prime Minister: Look, I have great respect for him, and in my country, everyone respects him because I believe there is a deep connection between Science and Spirituality. If you look closely, many scientifically advanced minds are also spiritually advanced—they are not disconnected from spirituality. Srinivasa Ramanujan used to say that his mathematical ideas came from the goddess he worshipped. This means that ideas come from deep dedication. And dedication is not just hard work—it is about completely devoting oneself to a cause, immersing oneself so deeply that they become one with their work. The more open we are to different sources of knowledge the more ideas we will receive. It is also important to understand the difference between information and knowledge. Some people mistake information for knowledge—they accumulate vast amounts of information and carry it around. But I do not believe that having information means having knowledge. Knowledge is a discipline—it evolves gradually through processing. We must understand this distinction and handle it wisely.
Lex Fridman: You have the image of a decisive leader. So, can you tell me something about the process of making decisions? How do you make decisions? What is your process? When something significant is at stake, when there is no clear precedent, when there is a lot of uncertainty, and when you need to strike a balance, how do you make decisions?
Prime Minister: There are many aspects to this. One, I believe I am probably the only politician in India who has spent a night in 85 to 90 percent of the districts in the country. In my previous life, I used to travel extensively. What I have learned and observed from that is first-hand knowledge of the grassroots—not something read in books or told by others. Second, from a governance perspective, I do not carry any baggage that would hold me back or dictate my actions. Third, I have a simple yardstick for decision-making: My country comes first. I always ask myself: Is what I am doing is not harming my nation in any way? Mahatma Gandhi would often say: "Whenever you face a dilemma in making a decision, think of the face of the poorest person you have met. Then think will your decision help them? Then your decision will be right. This principle helps me a lot. I always try to think about the common man and whether my decision will benefit them. Another important factor is that I stay well-connected. My government officials might feel envious or frustrated because I have multiple channels of live information flow. I do not rely only on briefings— I have several information channels and many of them are live. Therefore, I get a lot of information from them. I get information from multiple sources. I simply don’t rely on information if somebody briefs me. There are other facets as well. Additionally, I have the mindset of a student. If an officer tells me something, I question them thoroughly—"Why is this so? What happens next? How does this work?" If I have different information, I play the devil’s advocate and challenge their views. This deep churning of ideas helps me extract the essence of the matter. Secondly, when I make a decision, I test it by casually sharing it with like-minded individuals and observing their reactions. Once I feel convinced, I proceed with full confidence. And let me tell you—this process does not take much time. My speed is very high. Let me give you an example. During COVID-19, how did I make decisions? I met Nobel Prize-winning economists, and they gave me various theories—“This country did this, that country did that. You should also do the same.” Top economists used to rack up my mind. Political parties put pressure on me—"Give this much money to people, do that!" But I did not take any hasty action. I analysed the situation deeply. Then I took the decision keeping in mind the situation of my country. I decided, "No Indian should go hungry." "Basic needs must be met to avoid social unrest." I developed these ideas in my mind. At that time, there was lockdown across the world and global economy was collapsing. The world wanted me to open up the treasury, print currency notes and distribute the same to people. What kind of economic model that would be? I did not want to follow that path. But my experience says that the path that I chose, the opinions that I got from experts, I tried to understand them. I did not even oppose them. Instead, I tailored policies based on India’s unique needs and experiences and developed systems accordingly. As a result: While many nations suffered massive inflation post-COVID, our country remained stable. Today, my country is the fastest-growing major economy—a direct outcome of those tough but wise decisions. I was not tempted by various theories. I did not care whether newspapers would like it or not. Whether they will write good or bad about it or criticise me. I focused on basis fundamentals and proceeded with it. It also helped our economy. My endeavour was to proceed keeping in mind the situation in my country. Secondly, I have great risk taking capacity. I never care if a particular decision will hurt me. If something is right for my country and people, I am ready to take bold decisions. I take ownership. If something goes wrong, I never blame others. I take full responsibility. When a leader takes ownership, his team gains trust. They know, "This man will not let us fail. He will stand with us, because my decisions are honest and in good faith.” I told my countrymen that mistakes may happen. I had already told the people that I am a human and could make mistakes. However, my intent will never be wrong. People also realise these things. They also see that Modi had said something in 2013, but it did not happen. But they also know that my intent was not wrong. They know that I wanted to do something with good intent, but it did not happen. That’s why, society accepts me as I am.
Lex Fridman: A few weeks ago, you delivered an excellent speech on AI at the AI Summit in France. In that speech, you talked about the large number of AI engineers in India—probably one of the largest pools of talented engineers in the world. How can India achieve global leadership in AI? Right now, it is behind the United States. What must India do to surpass other nations and become the best in AI?
Prime Minister: What I am about to say might sound a little bold, and some people may even disagree. But since you have asked, I will speak from my heart. No matter what the world does in AI, without Bharat, AI is incomplete. This is a very responsible statement I am making. Think about it—what has been your own experience with AI? You heard my speech in Paris—what do you think? Can AI be developed by just one country alone? What is your personal experience?
Lex Fridman: Actually, in your speech, you gave a brilliant example of the positive impact and limitations of AI. I believe the example you gave was about asking AI to generate an image of a person…
Prime Minister: With their left hand!
Lex Fridman: Yes, about the left hand—AI always generates an image of a person who writes with their right hand. This shows that when AI systems are developed only by Western countries, and India is not part of that process, AI will always generate an image of a right-handed person because the system was trained that way. India has always been a crucial part of the world, and in the 21st century.
Prime Minister: I believe that AI development is a collaboration. Everyone can support each other by sharing their experiences and learnings. India is not just creating models, but also developing AI-based applications for specific use cases. To ensure that GPU access reaches all sections of society, we already have a unique, marketplace-based model in place. There is a mindset shift happening in India. Due to historical factors, government work processes, or lack of a strong support system, some people may feel that we are slow in AI development. But look at 5G—the world thought we were far behind. But once we started, we became the fastest country in the world to roll out 5G. An American company’s CEO recently shared an experience with me. He said: "If I post a job advertisement for engineers in the U.S., only a roomful of engineers show up. But if I post the same ad in India, even a football stadium won’t be enough for the number of engineers who apply!" This shows the huge talent pool that India has. And Artificial Intelligence can only thrive with Real Intelligence. Without Real Intelligence, Artificial Intelligence has no future. And where is this Real Intelligence? It is in Bharat’s youth talent pool. I think this is Bharat’s greatest strength in AI.
Lex Fridman: But if you look at the top tech leaders—many of them are of Indian origin. From tech talent to tech leadership, we see names like Sundar Pichai, Satya Nadella, Arvind Srinivas. You’ve met some of them. What is it about their Indian background that enables them to be so successful?
Prime Minister: Look, the values that Bharat instils are such that we are taught to respect both our Janmabhoomi (birthplace) and Karmabhoomi (workplace). There should be no distinction between them. Just as we must be dedicated to our homeland, we must also be equally dedicated to the land where we work. And we must always give our best—wherever we are. This is why Indians excel at giving their best no matter where they are—whether they are in high positions or small roles. Another reason is that they do not get caught up in the wrong things. Most of them focus on doing the right work. Also, their nature allows them to adapt and work well with everyone. Ultimately, success is not just about knowledge. Having the ability to work in a team—to understand people and bring out their best work—is a huge factor in leadership. By and large, Indians who grew up in joint families or open societies find it much easier to lead big organizations successfully. And it’s not just these big companies—Indians are holding key positions in governments and institutions around the world. The problem-solving skills and analytical thinking of Indian professionals make them globally competitive and highly valuable. This is why, whether in innovation, entrepreneurship, start-ups, or boardrooms, Indians excel. Now, take our space sector as an example. Earlier, space program was completely government-controlled. A couple of years ago, I opened it up to the private sector. And in just two years, over 200 start-ups have emerged in the space industry. Look at Chandrayaan—India’s moon mission. The cost of our mission is so low that it’s even cheaper than a Hollywood movie! When the world sees how cost-effective our innovations are, they naturally want to collaborate with us. This respect for Indian talent comes from our civilizational ethos. This is our hallmark.
Lex Fridman: So, you spoke about human intelligence. Do you worry that AI (Artificial Intelligence) will replace us?
Prime Minister: See, in every era, there has been an attempt to create a sense of competition—even conflict—between technology and humans. People have often said that technology will challenge humanity. But every time, technology has evolved, and humans have always stayed one step ahead. It has happened every time. Because humans are the ones who learn how to use technology in the best way. Now, AI has reached a point where humans are being forced to reflect on what it truly means to be human. This itself is a testament to AI's power. But no matter how advanced AI becomes, human imagination will always remain unique. AI can generate many things. Maybe, in the future, it will produce even more than we can imagine today. But I do not believe that imagination itself can ever be replaced.
Lex Fridman: I agree with you. It really makes me—and many others—think deeply about what makes humans special. Because there are so many things—like imagination, creativity, consciousness, fear, love, dreams, and the ability to think differently, to go beyond, and beyond! The ability to take risks—all of these things.
Prime Minister: Now, look at care—the innate human ability to care for one another. Can AI do that?
Lex Fridman: This is one of the great unsolved questions of the 21st century. Every year, you organise the "Pariksha Pe Charcha" program, where you directly interact with young students and advise them on how to prepare for exams. I have watched many of these programs. You provide guidance on how to succeed in exams, how to handle stress, and other aspects as well. Could you briefly explain what exams students in India have to take during their educational journey and why they are so stressful?
Prime Minister: By and large, a peculiar mentality has developed in society. Even in schools, success is often measured by how many students secure top ranks. Families also create an environment where a child's rank in exams determines their family's educational and social status. Because of this, pressure on students has increased significantly. Many students start believing that their entire life depends only on their 10th and 12th-grade exams. To change this mindset, we have made significant reforms in our New Education Policy. However, until these changes fully take effect, I feel a personal responsibility to engage with students, understand their concerns, and offer them guidance. When I conduct "Pariksha Pe Charcha," it not only benefits the students but also gives me an opportunity to understand their mindset, their parents' expectations, and the perspectives of educators. So, 'Pariksha Pe Charcha' not only benefits them but also benefits me. Exams are fine for testing oneself in a specific domain, but they cannot be the sole measure of one's overall potential. Many individuals may not have excelled in academics but have achieved remarkable success in other fields, such as cricket, where they score centuries. When the focus is on learning, scores often improve naturally. I remember one of my teachers who used an innovative learning technique. It continues to appeal me even today. He would ask students to bring 10 chickpeas, 15 grains of rice, or 21 mung beans from home. With different numbers and different varieties, the child would think, 'I need to bring 10.' Then, at home, they would count and remember what comes after 10. They would also learn that these are called chickpeas. Then, at school, everyone would gather their items, and the teacher would say, 'Okay, take out 10 chickpeas, 3 chickpeas, 2 green grams, 5 of these.' This way, they would learn math, recognize chickpeas, and understand what green grams are. I am talking about early childhood learning. This kind of learning technique helps children learn without burden, and our new education policy is making efforts in this direction. Another teacher of mine had a creative approach. He placed a diary in the classroom and told students that the first one to arrive in the morning could write a sentence in it along with their name. Each subsequent student had to write a sentence related to the first one. Initially, I used to rush to school early so I could write the first sentence. For example, I once wrote: "Today’s sunrise was beautiful; it filled me with energy." I wrote something like this and also wrote my name. The next students would then write related sentences about the sunrise. After a few days, I realized that this was not benefiting my creativity much. Why? Because I would start with a thought process in mind and simply write it down. So, I decided that instead of going first, I would go last. Later, I realized that writing last allowed me to read what others had written and then come up with something even better, improving my creativity. Such small teaching methods can have a lasting impact on students' lives. Due to my background in organizational work and human resource development, I strongly believe in engaging with students regularly. Over time, our discussions have also been compiled into a book, which has become a useful reference for millions of students.
Lex Fridman: Can you give students some more advice on how to succeed in their careers? How should they find their career path and achieve success? This advice is not just for students in Bharat but for people worldwide who find inspiration in your words.
Prime Minister: I believe that whatever work you get, if you do it with full dedication and commitment, sooner or later, you will gain expertise in it. Your abilities will open doors to success. A person should focus on continuously improving their skills while working and should never underestimate their learning ability. If someone values their ability to learn and tries to learn from everything, they grow immensely. Some people only focus on their work, while others observe and understand the work of those around them, which doubles or even triples their abilities. I would tell young people—there is no need to be discouraged. Somewhere in this world, there is a job that God has written for you. Don’t worry. Focus on improving your skills so that you become capable and deserving of opportunities. For example, someone might say, 'I wanted to become a doctor, but I couldn’t, so my life is ruined. Now, I am a teacher instead.' If you think like this, it won’t work. Okay, you didn’t become a doctor, but as a teacher, you can help hundreds of students fulfil their dreams of becoming doctors. As a single doctor, you would have treated patients, but as a teacher, you can shape future doctors who will treat millions. This gives life a new perspective. Instead of dwelling on what you couldn’t achieve, focus on how you can still contribute. I firmly believe that God has given everyone some unique strengths. Never lose faith in your abilities. Stay confident that whenever the opportunity arises, you will rise to the occasion, perform well, and achieve success. And when a person has this mindset, they always succeed.
Lex Fridman: How should students deal with stress, struggles, and the difficulties they face on their journey?
Prime Minister: First of all, they should understand that exams are not life itself. Families should also realize that their children are not meant to be displayed in society as models—saying, 'Look, my child scores this much, see how great my child is!' Parents should stop using their children as a model for their own social status. Secondly, I believe that students should always be well-prepared. Only then can they take exams without stress. They should have confidence and clarity about what they have learned. Sometimes, students panic as soon as they receive the exam paper. Their mind starts overthinking—'Oh no, my pen isn’t working properly!' or 'This person sitting next to me is distracting me!' or 'The bench is shaking!'—instead of focusing on the exam. This happens when someone lacks self-confidence. They keep looking for external reasons for their discomfort. But if a student has faith in themselves and has put in the hard work, they just need a couple of minutes to compose themselves. Take a deep breath, focus, read the questions carefully, and then mentally allocate time—'I have this much time, so I will answer each question in this many minutes.' I believe that students who practice writing their answers beforehand develop a habit that helps them complete their exams smoothly and without any problems.
Lex Fridman: You mentioned that one should always try to learn. How do you personally learn new things? What advice would you give on the best way to learn—not just in youth, but throughout life?
Prime Minister: As I mentioned earlier, in my early life, I had the opportunity to read a lot. But now, my life is such that I don’t get much time to read, yet I am a keen listener and observer. I stay fully present in the moment. Whenever I meet someone, I am completely there, fully attentive. This helps me grasp things very quickly. Right now, I am with you—I am fully with you. There is no mobile phone, no telephone, no messages distracting me. I am concentrating completely. This is a habit everyone should develop. The more you focus, the better your learning ability becomes. Secondly, learning is not just about gaining knowledge—it must be put into practice. You cannot become a good driver just by reading autobiographies of great drivers; you have to actually sit in the car, hold the steering wheel, and drive. You must take risks. If you keep thinking, 'What if I get into an accident? What if I die?'—then you will never learn anything. I believe that those who live in the present follow a key principle: The time that has passed is now your past. Live in the moment—don’t let this present moment turn into the past without experiencing it. Otherwise, you will keep chasing the future while letting your present slip away, turning it into just another part of your past. Most people make this mistake—they worry so much about the future that they waste their present, and in doing so, their present simply becomes a lost past.
Lex Fridman: Yes, I have heard many stories about your meetings with people, and how distractions usually come up. But right now, there are no distractions—just the two of us, fully engaged in this conversation. That itself is a beautiful thing. And today, you have given me your complete attention, which feels like a gift. Thank you! Now, I want to ask you a difficult yet deeply connected question. Do you ever think about your own death? Are you afraid of dying?
Prime Minister: Can I ask you a question?
Lex Fridman: Of course, go ahead.
Prime Minister: After birth, we have life and we have death. Out of these two, which one is the most certain?
Lex Fridman: Death!
Prime Minister: Death! Now, tell me—you gave me the correct answer. The moment someone is born, death is inevitable. Life, on the other hand, is something that grows and evolves. Between life and death, only death is certain. Now, if you already know that death is certain, then why fear it? Instead, invest your energy, time, and intellect in life, not in worrying about death. Let life flourish! Life is uncertain—that is why we must work hard for it, streamline it, and upgrade it stage by stage. That way, until death arrives, you can bloom like a flower in full spring. So, remove the thought of death from your mind. It is certain, it is already written, and it will come when it has to. When it has the time, it will come.
Lex Fridman: What are your hopes for the future? Not just for Bharat, but for all of humanity, for all of us living here on Earth?
Prime Minister: By nature, I am a very optimistic person. Despair and negativity—they are simply not part of my software; I do not have that chip. That is why my mind does not dwell in that direction. I believe that if we look at human history, humanity has overcome great crises and moved forward. As time demands, people have accepted significant changes and have continuously evolved. Additionally, in every era, humans have had a natural tendency to embrace new things. Another observation I have is that while there may be ups and downs in progress, humanity has the strength to abandon outdated concepts. That is its greatest ability—to free itself from burdens and move forward quickly. The power to let go of obsolete things is crucial, and I see that the society I am most connected with has the ability to do this. I strongly believe that it can leave behind the old and embrace the new.
Lex Fridman: I was just thinking—can you teach me a Hindu prayer or meditation, even for a few moments? I have tried to learn, and I have been practicing the Gayatri Mantra. During my fasting, I tried chanting mantras. Perhaps I can try chanting it now, and you can explain the meaning and significance of this mantra and other mantras, and how they have influenced your life and spirituality. May I try?
Prime Minister: Yes, go ahead!
Lex Fridman: Om Bhur Bhuvah Swaha, Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dheemahi, Dhiyo Yo Nah Prachodayat. How did I do?
Prime Minister: You did quite well! Om Bhur Bhuvah Swaha, Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dheemahi, Dhiyo Yo Nah Prachodayat. This mantra is actually connected to the worship of the Sun. In ancient times, the significance of the Sun was immense. In Hindu philosophy, every mantra has some connection with science. Whether it is science or nature, these mantras are always linked in some way. They also connect with different aspects of life. Chanting mantras in a regular rhythm has profound benefits. It brings discipline, mental focus, and a deep sense of harmony.
Lex Fridman: In your spirituality, in your moments of peace when you are with God, where does your mind go? How do mantras help in that process, especially when you are fasting or when you are alone with yourself?
Prime Minister: Look, when we talk about 'meditation,' to people, it has become a heavy word for them. In our language, we have a simpler word—'ध्यान' (Dhyana). Now, if I talk about meditation in terms of ‘Dhyana’, people feel that it is too burdensome—something they cannot do because they are not spiritual figures. So I explain it in a different way—get rid of your habit of being absent-minded. For example, if you are sitting in class but thinking about when the sports period will begin, it means your focus is not in the present. But if you bring your attention fully to the moment, that is meditation. I remember when I lived in the Himalayas, I met a saint who taught me a simple technique—not something spiritual, just a technique. In the Himalayas, small waterfalls flow continuously. He placed a dry leaf under a dripping stream of water and turned a vessel upside down underneath it, so the water would drip steadily. He told me, 'Don't do anything—just listen to this dripping sound. You should hear nothing else—not the birds, not the wind, nothing—just this sound.' At first, I found it difficult, but over time, my mind got trained. Slowly, it became meditation for me. There were no mantras, no thoughts of God—just the sound of water, Nada-Brahma (the divine sound). This practice taught me concentration, and it naturally became my meditation. Think about it—imagine you are in a luxurious five-star hotel, a beautifully decorated room, perfect in every way, but the bathroom tap is dripping. That tiny sound can ruin your experience, no matter how expensive the room is. This shows how small things can disrupt the mind, and how inner focus can transform our experiences. Our scriptures also talk about life and death in a holistic way. There is a mantra: 'Om Purnamadah Purnamidam Purnat Purnamudachyate'. It describes life as a complete cycle—wholeness leading to wholeness. Similarly, we talk about universal well-being: 'Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve Santu Niramaya'—May all be happy, may all be free from disease. 'Sarve Bhadrani Pashyantu, Ma Kashchid Dukhbhag Bhavet'—May everyone see good, may no one suffer. And finally, every mantra concludes with: 'Om Shanti, Shanti, Shanti'—Peace, peace, peace. These rituals and mantras in Bharat are not just traditions; they are the result of thousands of years of wisdom and the deep spiritual research of our sages. They are deeply connected to the elements of life and structured in a scientific way.
Lex Fridman: Shanti, Shanti, Shanti. Thank you for this honour, and thank you for this incredible conversation. Thank you for welcoming me to Bharat, and now I am looking forward to breaking my fast with Indian food tomorrow. Thank you very much, Prime Minister. It was a great honour for me.
Prime Minister: I really enjoyed the opportunity to speak with you. Since you have been fasting for two days, do not start eating all at once. Begin with some liquids for a day; that will give you a systematic benefit. Maybe today, I touched upon several topics for the first time because I usually keep these things very personal. But today, you succeeded in bringing some of them out. It is possible that...
Lex Fridman: Thank you.
Prime Minister: Your audience will enjoy it. I truly enjoyed it. My best wishes to you. Thank you!
Lex Fridman: Thank you! Thank you for listening to this conversation with Prime Minister Narendra Modi. Now, I want to answer some questions and express a few thoughts running through my mind. If you have anything to ask or want to reach out to me for any reason, visit [lexfridman.com/contact](https://lexfridman.com/contact). First of all, I want to congratulate the team associated with the Prime Minister. It was an excellent team! They were incredibly skilled, efficient, and great communicators. Overall, it was a fantastic team. And since I spoke in English while Prime Minister Modi ji spoke in Hindi, I must say something about the interpreter who was translating our conversation. She was absolutely excellent. No amount of praise would be enough. From the equipment to the quality of the translation, her entire work was simply outstanding. And anyway, while traveling around Delhi and Bharat, I noticed things that were quite different from the rest of the world. It felt as if I had stepped into another world altogether. Culturally, I had never experienced anything like that before. The way people interact with each other there—such incredible and fascinating individuals! Of course, Bharat is made up of a variety of cultures, and Delhi is just a glimpse of that. Just like New York, Texas, or Iowa alone don’t represent the entire United States, they are just different shades of America. On this trip, I travelled everywhere in a rickshaw. I just wandered through the streets, exploring. I talked to people about their lives. Of course, like anywhere else in the world, there were people here too who wanted to sell me something—people who, at first glance, saw me as a tourist, a foreign traveller who might have some money to spend. But, as always, I avoided such superficial interactions. Instead, I spoke to people directly from the heart—about what they love, what they fear, and the joys and hardships they have experienced in life. The best thing about people is that no matter where you are, they quickly see beyond the surface—the masks that strangers often wear around each other. If you are open and genuine enough to show them your true self, they will recognize it. And that’s exactly what I try to do. And I would like to say that, for the most part, everyone was incredibly kind and full of humanity. Even if they didn’t speak English, understanding them was always easy. Perhaps, compared to most people I’ve met so far, it was much easier in Bharat—people’s eyes, faces, and body language conveyed so much. Everything was clear, even emotions were openly visible. For example, when I travel in Eastern Europe, understanding someone can be more difficult in comparison. That meme you see—there's a little truth to it. Usually, people don’t let their true feelings come out so openly. But in Bharat, everyone comes forward with openness. So, after spending several weeks wandering through Delhi, meeting people, I had so many incredible experiences and interactions. Generally, when it comes to understanding people, I believe that eyes can often speak more than words. We humans are fascinating beings. Beneath the calm waves on the surface, there is often a deep, stormy ocean hidden inside. In a way, what I try to do in conversations—whether on camera or off—is to reach that depth.
Well, the few weeks I spent in Bharat were a magical experience. Even the traffic here was incredible in itself—like the ultimate challenge for self-driving cars. It reminded me of nature documentary videos—the ones with fish. Where thousands of fish swim together at incredibly high speeds, and it looks like they’re all scattered in different directions. And yet, when you look at it from a broader perspective, it seems as if they are all moving in perfect rhythm and harmony. I’m definitely planning to return soon with my friend Paul Rosolie, and maybe a few more friends. I’ll travel across Bharat, from north to south.
Now, I want to talk about a book that first drew me toward Bharat and its deep philosophical and spiritual ideas. That book is Siddhartha by Hermann Hesse. I had read most of Hesse’s famous books during my teenage years, but years later, I revisited them. I came across Siddhartha at a time when I was deeply immersed in a completely different kind of literature—writers like Dostoevsky, Camus, Kafka, Orwell, Hemingway, Kerouac, Steinbeck, and others. Many of these books reflect the same human dilemmas that I often struggled to understand in my youth, and even today, they continue to intrigue me in new ways. But it was Siddhartha that helped me understand how these dilemmas are viewed from an Eastern perspective. It was written by Hermann Hesse. And yes, please, let me say his name like this. I’ve heard some people pronounce it as ‘Hess,’ but I’ve always said ‘Hesse,’ always. So yes, Hermann Hesse, the Nobel Prize-winning writer from Germany and Switzerland, wrote this book during one of the most difficult times of his life. His marriage was falling apart, World War I had shattered his dreams of peace, and he was suffering from severe headaches, insomnia, and depression. That’s when he started psychoanalysis with Carl Jung, which led him toward understanding Eastern philosophy as a way to calm his troubled mind. Hesse read numerous translations of ancient Hindu scriptures, studied Buddhist texts, read the Upanishads, and even explored the Bhagavad Gita. Writing Siddhartha was, in itself, a journey for him—much like the journey of the book’s main character. Hesse began writing this book in 1919 and completed it in three years, during which he faced a major mental health crisis. The book tells the story of Siddhartha, a young man in ancient Bharat, who renounces wealth and comfort to seek the ultimate truth. On every page, you can feel his personal struggles—his restlessness, his disillusionment with worldly life, and his deep desire to discover the truth for himself. I want to emphasize again that this book was not just about philosophy for Hesse—it was his way of escaping his mental struggles. He was writing to emerge from suffering and move toward inner wisdom. I won’t go into too much detail about the book here, but I do want to highlight two key lessons I learned from it and still remember to this day. The first comes from a scene that, to me, is one of the most profound in the book. Siddhartha is sitting by the river, listening attentively, and in that river, he hears all the voices of life—all the sounds of time itself. The past, the present, and the future—all flowing together. From that scene, I realized and understood something: If we think like ordinary people, time seems to flow in a straight line. But in a deeper sense, time is an illusion. The truth is that everything exists simultaneously, all at once. In this way, our life is just a fleeting moment, and yet, it is also infinite. These ideas are hard to express in words—I feel they can only be truly understood through personal experience.
It reminds me of David Foster Wallace’s famous fish story. He’s another one of my favourite writers. He told this story in a commencement speech about 20 years ago. The story goes like this: Two young fish are swimming in the water when they come across an older fish swimming in the opposite direction. The older fish nods at them and says, ‘Good morning, kids. How’s the water?’ The young fish keep swimming and then turn to each other and ask, ‘What is water?’ Just as time deceives us by moving forward, in this story, water represents that deception. We humans are completely immersed in it. But gaining wisdom means stepping back a little, seeing reality from a deeper perspective, where everything is interconnected—completely. It transcends both time and the world itself. Another important lesson from this novel—one that had a profound impact on me when I was younger—is that one should never blindly follow anyone. Nor should one learn about the world solely through books. Instead, one must carve their own path and throw themselves into life. Because life’s real lessons can only be learned through direct experience. And every experience—whether good or bad—mistakes, sorrow, and even the time you think you've wasted, all of it is an essential part of your growth. On this note, Hesse distinguishes between knowledge and wisdom. Knowledge is something anyone can teach. But wisdom only comes when you face the chaos of life. In other words, the path to wisdom isn’t in rejecting the world, but in fully immersing yourself in it. That’s how I started seeing the world through the lens of Eastern philosophy. But many of Hesse’s books have influenced me. So, here’s my recommendation: Read Demian when you're young. Read Steppenwolf when you’re a little older. Read Siddhartha at any age—especially during difficult times. And if you want to experience Hesse’s greatest masterpiece, read The Glass Bead Game—a book that profoundly explores how the human mind and civilization itself can dedicate themselves to the pursuit of knowledge, understanding, and truth. But Siddhartha is the one book I have read more than twice. Whenever I face a difficult time in my own life, I remember that moment from the book when Siddhartha is asked what qualities he possesses. His answer is simple: "I can think, I can wait, and I can fast." Let’s break this down a little. The first part—"I can think." As Marcus Aurelius said, "The quality of your life depends on the quality of your thoughts." The second part—"I can wait." Patience and waiting are often the right way to deal with a problem. With time, comes depth and understanding. The third part—"I can fast." The ability to live with less, and still be content, is the first step to true freedom. In a world where the mind, the body, and society constantly try to bind you, this is liberation. Alright, friends! It’s a bit sad, but this episode comes to an end here. As always, thank you for listening, and thank you for supporting me all these years. I’ll leave you with these words from the Bhagavad Gita: "He who sees the unity of life sees his own soul in all beings, and all beings in his own soul, and he looks upon all with an impartial vision." Thanks for listening. See you next time.