ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଲଭାସାରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 MAR 2025 6:31PM by PIB Bhubaneshwar
ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି, ଡାମନ ଓ ଡିଉର ପ୍ରଶାସକ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ପଟେଲ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଶ୍ରୀମତୀ କଲାବେନ୍ ଡେଲକର, ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ନମସ୍କାର।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କେମିତି ଅଛନ୍ତି। ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ଓ ଭଲ ଲାଗୁଛି। ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ କର୍ମୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଅନେକ ପରିଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସିଲଭାସାର ଏହି ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଭଲ ପାଇବା, ଦାଦ୍ରା ନଗର ହାଭେଲି, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ତାହା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତିି। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରହିଥିବା ଏହି ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କ, ଏଠାକୁ ଆସି ମୋତେ କେତେ ଆନନ୍ଦ ମିଳୁଛି, ତାହା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି । ମୁଁ ଆଜି ବହୁତ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଥିଲି। ଅନେକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୋତେ ଏଠାକୁ ବାରମ୍ବାର ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ସିଲଭାସା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉର ଅବସ୍ଥା କଣ ଥିଲା, ଏହା କେତେ ଭିନ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାବିଲେ ଯେ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ଥିବା ଏହି ଛୋଟ ସ୍ଥାନ, ସେଠାରେ କଣ ହୋଇପାରେ? କିନ୍ତୁ ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ, ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା। ୨୦୧୪ରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ପରେ, ଆମ ସରକାର ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଆମର ସିଲଭାସା, ଏହି ରାଜ୍ୟ ଏକ ଆଧୁନିକ ପରିଚୟ ସହିତ ଉଭା ହୋଇଛି। ସିଲଭାସା ଏପରି ଏକ ସହରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସି ଲୋକମାନେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏଠାକାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମନୋଭାବ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲିରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ କହୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ବିକାଶ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସଂଯୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ଗତି ଦେବ ଏବଂ ଏଠାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ କଥା କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ, କାରଣ ଏଠାରେ ବିଦେଶ ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ନୂଆ ନାହିଁ, ସିଙ୍ଗାପୁର ଯିବେ, ଏହି ସିଙ୍ଗାପୁର ଏକଦା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଛୋଟ ଗାଁ ଥିଲା, ମାଛ ଧରିବା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଥିଲା। ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏହାକୁ ଆଜି ଯାହା ତାହା କରିଛି, ସିଙ୍ଗାପୁର। ସେହିଭଳି, ଯଦି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ମୋ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ, ମାତ୍ର ସେତେବେଳେ ଆପଣ ତାହା କରି ନ ଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ
ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉ ଆମ ପାଇଁ କେବଳ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆମ ପାଇଁ
ଗର୍ବ ଏବଂ ଏହା ଆମର ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରୁଛୁ ଯାହା ଏହାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ନିଜର ଉଚ୍ଚ-ବୈଷୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଇଁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପରିଚିତ ହେଉ। ଏଠାରେ ଚିହ୍ନଟ କରନ୍ତୁ-ନିଜର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ, ନିଜର ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ! ଏଠାରେ ଏକ ଚିହ୍ନ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ-ଏହାର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ, ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ!
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ଭାଇ ପଟେଲ ଜୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଏବେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ବେଶୀ ଦୂରରେ ନାହୁଁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମର ସିଲଭାସା ଏବଂ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ମାନଚିତ୍ରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସହିତ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଳୀ, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉ ଅନେକ ଯୋଜନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ "ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଭାରତ ନେଟ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁଛି। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଭରିଦେଇଛି। ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଯେଉଁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି, ତାହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏବେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ, ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଶତପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବା। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ନିଜେ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏଭଳି ଉପାୟରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା ସମାଜର ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗଙ୍କୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିକ୍ଷା, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରାଜ୍ୟର ଚିତ୍ର କିପରି ବଦଳିଛି, ତାହା ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୬ଟି ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରହିଛି। ନମୋ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଗୁଜରାଟ ଜାତୀୟ ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆଇଆଇଆଇଟି ଡିଉ, ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫ୍ୟାଶନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ କ୍ୟାଟେରିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ ଅଫ୍ ଡାମନ, ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ଆମର ସିଲଭାସା ଏବଂ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ନୂତନ ହବ୍ ହୋଇପାରିଛି। ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆସନ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଖୁସି ଥିଲି ଯେ ଏହା ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ୪ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମ-ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀ, ଗୁଜରାଟୀ ଏବଂ ମରାଠୀରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବିତ ଯେ ଏଠାକାର ପ୍ରାଥମିକ ଏବଂ କନିଷ୍ଠ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନେ ସ୍ମାର୍ଟ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଏଠାରେ ନମୋ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ଏବେ ଏହା ସହିତ ୪୫୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆଉ ଏକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ନିକଟରେ ଏହାର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସିଲଭାସାରେ ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏଠାକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ସିଲଭାସାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଉ ଏକ କାରଣରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଇପାରିଛି। ଆଜି ଜନଔଷଧି ଦିବସ ମଧ୍ୟ। ଜନୌଷଧି ଅର୍ଥାତ୍‌-ଶସ୍ତା ଚିକିତ୍ସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି! ଜନଔଷଧିର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି-'ଦାମ କମ,' ଦୱାଇ ମେ ଦମ’, 'ଦାମ କମ,' ଦୱାଇ ମେ ଦମ’, ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଭଲ ଡାକ୍ତରଖାନା ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମ ଜୀବନରେ ଦେଖିଛୁ, ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଚିକିତ୍ସା ପରେ ମଧ୍ୟ ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟର ବୋଝ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ରହିଥାଏ। ଏହି ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଲୋକମାନେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ପାଉଛନ୍ତି। ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିହାତି! ପ୍ରାୟ ୪୦ଟି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ଲାଭ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ୨୫ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ସରକାର ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ୬ହଜାର ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ୩୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଗୁରୁତର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ଶସ୍ତା ହୋଇଯାଇଛି। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରମାଣ ଯେ ଆମ ସରକାର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି କେତେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଆଜି ଜୀବନଶୈଳୀ, ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ରୋଗ, ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ପାଲଟିବାରେ ଲାଗିଛି। ଏମିତି ଏକ ରୋଗ ଅଛି-ମେଦବହୁଳତା, ସେମାନେ ଚେୟାରରେ ମଧ୍ୟ ବସିପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଚାରିଆଡ଼କୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ଚାରିଆଡ଼କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯିଏ ଅଧିକ ଓଜନ ନେଇ ମୋ ପାଖରେ ବସିଛନ୍ତି। ଏହି ମେଦବହୁଳତା ଯାହା ଆଜି ଅନେକ ରୋଗର କାରଣ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ନିକଟରେ ମେଦବହୁଳତା ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି। ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୫୦ ସୁଦ୍ଧା ୪୪୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ମୋଟାପଣର ଶିକାର ହେବେ। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ବଡ଼, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଭୟଙ୍କର। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତି ୩ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣଙ୍କଠାରେ ମେଦବହୁଳତା କାରଣରୁ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି, ଯାହା ମାରାତ୍ମକ ହୋଇପାରେ। ଅର୍ଥାତ୍‌, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ମୋଟାପଣର ଶିକାର ହେବେ, ଏହା କେତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ହୋଇପାରେ। ଏବେଠାରୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଅନେକ ସମାଧାନ ହୋଇପାରେ, ମୁଁ ଫୋନ କରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ଭଲ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚାହେଁ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ କୌଣସି ସମସ୍ୟାନେଇ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯାଆନ୍ତୁ, ଡାକ୍ତରଖାନା ଖାଲି ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆପଣମାନେ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ। ମୁଁ ତୁମକୁ ଏକ ଚାକିରି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ନା? ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ କରିବେ କି? ମୋତେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ ଏହା କରିବେ, ସମସ୍ତେ ହାତ ଉପରକୁ କରି, କେବଳ ଏହା କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ ଏହାକୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ କରିବେ। ଏହି ଶରୀରର ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ମୋଟା ହୋଇଯିବ, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ପତଳା ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଖାଇବା ତେଲରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ତୈଳ ଚଳାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡିବ। ଅର୍ଥାତ୍‌, ପ୍ରତି ମାସରେ ଆପଣ ଖାଉଥିବା ଖାଇବା ତେଲର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ କିଣିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ। କଥା ହୁଅନ୍ତୁ, ତେଲର ବ୍ୟବହାରକୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ହାତ ଉଠାନ୍ତୁ, ବିଶେଷ କରି ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇମାନେ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଘରେ ଶୁଣିବାକୁ ପଡୁ଼, କିନ୍ତୁ ତେଲ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ। ମେଦବହୁଳତା ହ୍ରାସ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ବ୍ୟାୟାମକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ କିଛି କିଲୋମିଟର, ରବିବାର ସାଇକେଲରେ ଚାଲିବେ, ତେବେ ବହୁତ ଲାଭ ହେବ। ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଯାହା କହିଲି, ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ତୈଳ କମାଇବାକୁ କହିଲି, ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାମ କରିବାକୁ କହିଲି ନାହିଁ, ନଚେତ୍ ଆପଣ କହିବେ, ମହାଶୟ, ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ କମାନ୍ତୁ, ଆଜି ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି। ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ କେବଳ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଦେଶ ହିଁ ଏପରି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବ। ତେଣୁ ମୁଁ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯଦି ଆପଣ ଖାଇବା ତେଲ କମ୍ କରିବେ, ନିଜକୁ ଫିଟ୍ ରଖିବେ, ତେବେ ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ବିକାଶର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ସେଥିପାଇଁ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏଥର ବଜେଟରେ, ଆମେ ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ହାତକୁ ନେଇଛୁ, ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ, ଯାହା ଏଠାରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ଶହ ଶହ ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଅନେକ ଉଦ୍ୟୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ, ଆଦିବାସୀ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେହିଭଳି, ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଗିର ଆଦର୍ଶ ଆଜୀବିକା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୁଗ୍ଧ ଫାର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ। ଏଠାକାର ବେଳାଭୂମି ଏବଂ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ସାରା ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆଣୁଛି। ଡାମନରେ ରାମ ସେତୁ, ନମୋପଥ ଏବଂ ଟେଣ୍ଟ ସିଟିର ବିକାଶ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆକର୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଡାମନର ରାତ୍ରି ବଜାର ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବେଶ୍ ପସନ୍ଦ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ ଏକ ବିଶାଳ ପକ୍ଷୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଦୁଧାନିରେ ଏକ ଇକୋ-ରିସର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଡିଉର ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ଉପକୂଳ ଅନୁକୂଳ, ବେଳାଭୂମି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ୨୦୨୪ ରେ, ଡିଉ ବେଳାଭୂମି ଖେଳ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରୁ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେଳାଭୂମି ଖେଳର ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ନୀଳ ପତାକା ପାଇବା ପରେ ଡିଉର ଘୋଘଲା ବେଳାଭୂମି ମଧ୍ୟ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏବେ ଡିଉ ଜିଲ୍ଲାରେ 'କେବୁଲ କାର୍ "ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଆରବ ସାଗରର ମନୋରମ ଦୃଶ୍ୟ ସହିତ ଏହା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଆକାଶପଥ ହେବ। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆମର ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଳୀ ଏବଂ ଆମ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉ ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାରେ ଲାଗିଛି।
ସାଥିମାନେ, ,
ଏଠାରେ ଯେଉଁ ସଂଯୋଗୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆଜି ଦାଦ୍ରା ନିକଟରେ ଏକ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁମ୍ବାଇ-ଦିଲ୍ଲୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ସିଲଭାସା ଦେଇ ଯାଇଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ଅନେକ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି। ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇଛି। ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଏଠାକାର ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆମ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ୁନାହାନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଳୀ, ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉ ବିକାଶ ସହିତ ସୁଶାସନ ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣର ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବୁଲିବା ପାଇଁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଆଜି ସରକାର ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଧିକାଂଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମୋବାଇଲରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ କରାଯାଉଛି। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇଥିବା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏହି ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ। ଆଜି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଶୁଣୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ଭାଇ ଜୀ ଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଳୀ ଏବଂ ଡାମନ ଏବଂ ଡିଉ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବୁ। ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ, ସ୍ନେହ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of development works in Silvassa
07 MAR 2025 6:31PM by PIB Delhi
Administrator of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Shri Prafulbhai Patel, my colleague in Parliament, Srimati Kalben Delkar, all the dignitaries, brothers and sisters, Namaskar.
How are you all? Today there is a lot of enthusiasm here. I am thankful to all the workers of the Union territory that you all together have given me this opportunity to come up. I got a chance to say namaste to many old friends.
Friends,
This natural beauty of Silvassa, the love of the people here and Dadra Nagar Haveli, Daman Diu, you all know how old my relationship is with you people. This decades old feeling of belongingness and how much joy I get by coming here, only you and I know this. I was seeing very old friends today. Years ago, I used to get the opportunity to come here many times. What was the condition of Silvassa and the entire Dadra Nagar Haveli, Daman-Diu at that time, how different it was and people also thought that what can happen in a small place on the seashore? But I had faith in the people here, in the capabilities of the people here, I had faith in you. After forming the government at the Centre in 2014, our government converted this faith into power, took it forward and today our Silvassa, this state is emerging with a modern identity. Silvassa has become a city where people from all places are living. This cosmopolitan temperament here shows how rapidly new opportunities have developed in Dadra Nagar Haveli.
Friends,
Under this development campaign, the foundation stone of several projects worth more than Rs 2500 crores has been laid and inaugurated today. Infrastructure, connectivity, healthcare, education and tourism, that is, a lot of projects related to every sector, will give further pace to the development of this region, new opportunities will be created here. I congratulate all of you for these projects. I want to tell you one small thing, many of you, because there is nothing new here compared to foreign countries, must be going to Singapore, this Singapore was once a small village for fishermen, fishing was the main occupation. In a very short time, the determination of the people there made it Singapore today. Similarly, if every citizen of this Union Territory decides, then I am ready to stand with you, but you will also have to come along, otherwise it will not happen.
Friends,
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are not just a union territory for us. This union territory is our pride, it is also our heritage. That is why we are making this state a model state, which is known for its overall development, holistic development. I want this region to be known for its high-tech infrastructure, modern health services, and world-class education institutes! This region should be known for its tourism and blue economy! This region should be known for its industrial progress, new opportunities for youth, women's participation and all-round development!
Brothers and Sisters,
Due to the hard work of Prafulbhai Patel and the support of the Central Government, we are not far from this goal. In the last 10 years, we have worked together rapidly in this direction. Our Silvassa and this Union Territory are emerging with a distinct identity on the map of the country in terms of development. Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu have reached saturation in many schemes. Every beneficiary is getting the benefit of the government's scheme for every need in every aspect of life. You see, One Nation One Ration Card has guaranteed food to every person. Jal Jeevan Mission is providing clean drinking water to every family. Bharat Net has strengthened digital connectivity. PM Jan Dhan has connected every family to banking services. Every beneficiary is getting the benefit of PM Jeevan Jyoti Bima and PM Suraksha Bima Yojana. The success of these schemes has brought confidence in people here. The positive changes in their lives due to the government's schemes are having a comprehensive impact. Now our effort is to achieve 100% saturation in schemes like Smart Cities Mission, Samagra Shiksha and PM Mudra. This is the first time when the government itself is going to the people with public welfare schemes. The deprived and tribal sections of the society have benefited a lot from this.
Friends,
From infrastructure to education, employment and industrial development, how the picture of this state has changed today we can see it. There was a time when the youth here had to go out for higher education. But now there are 6 national level institutes in this region. Namo Medical College, Gujarat National Law University, IIIT Diu, National Institute of Fashion Technology, Institute of Hotel Management and Catering Technology, and Engineering College of Daman, due to these institutes, our Silvassa and this union territory have become a new hub of education. So that the youth here can get more benefit from these institutions, seats have been reserved for them. Earlier I used to feel happy to see that this is a state where education is imparted in 4 different mediums - Hindi, English, Gujarati and Marathi. Now I am also proud of the fact that even in primary and junior schools here, children are studying in smart classrooms.
Friends,
In the past years, modern health services have expanded significantly in this area. In 2023, I had the opportunity to inaugurate Namo Medical College here. Now another hospital with a capacity of 450 beds has been added to it. It has just been inaugurated here. Today, the foundation stone of many other health related projects has also been laid here. These health facilities in Silvassa will greatly benefit the tribal community here.
Friends,
Today, these health-related projects in Silvassa have become special for another reason. Today is also Jan Aushadhi Diwas. Jan Aushadhi means guarantee of inexpensive treatment! The mantra of Jan Aushadhi is - low price, effective medicine, low price, effective medicine, our government is also building good hospitals, providing free treatment under Ayushman Yojana and also providing medicines at less price through Jan Aushadhi Kendras. We have all seen in our lives that even after treatment in the hospital, the burden of the cost of medicines remains for a long time. To reduce this burden, people are getting medicines at up to 80 percent less price at more than 15 thousand Jan Aushadhi Kendras across the country. Say discount up to 80 percent! People of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are also getting the benefit of about 40 Jan Aushadhi Kendras. In the coming time, we are moving ahead with the target of opening 25 thousand Jan Aushadhi Kendras across the country. Since the launch of this scheme, the government has provided medicines worth about Rs. 6.5 thousand crores at less price to the needy. With the opening of Jan Aushadhi Kendras, the poor and middle class have saved more than Rs. 30 thousand crores. Due to Jan Aushadhi Kendras, the treatment of many serious diseases has become cheaper. This is proof of how sensitive our government is towards the needs of the common man.
Friends,
Along with these important topics related to health, I want to raise another important topic. You all know that today's lifestyle and its related diseases are becoming a big threat to our health. One such disease is obesity. They cannot even sit on a chair and do not look around. Otherwise, if I say so, they will look around to see who is sitting next to me with a higher weight. This obesity is becoming the cause of many other diseases today. Recently a report has come on the problem of obesity. This report says that by 2050 more than 44 crore Indians will suffer from obesity. This figure is very big, this figure is scary. This means that one out of every three people can fall prey to serious diseases due to obesity, this obesity can be fatal. That means, one person in every family will be a victim of obesity, how big a crisis can this be. We have to try to avoid such a situation from now itself. And therefore, there can be many measures. I have made a call and I want a promise from you today. This hospital has been built well, But I don't want you to go through the trouble of going to the hospital. Even if the hospital remains empty, you people should remain healthy. I want you to do one thing, will you do it? Please raise your hands and tell me, will you do it? Give me a promise that you will do it, all of you raise your hands and say, you will do it 100 percent. The weight of this body will increase and you will keep on becoming fat, instead of that you have to try to become thin.
We all should reduce our cooking oil by 10%. We have to try to use 10% less cooking oil every month. That means, decide to buy 10% less cooking oil than you buy every month. Say, you promise to reduce your oil consumption by 10%. All should raise their hands, especially sisters should say, then even if you have to listen at home, you will definitely reduce oil consumption. This will be a very big step towards reducing obesity. Apart from this, we have to make exercise a part of our life. If you walk a few kilometers every day, or do cycling on Sunday, then it will be very beneficial. And you see, I have said to reduce oil by 10 percent, I have not said to do any other work, otherwise you will say that if sir says reduce it by 50 percent in the evening, then you will not call me to Silvassa. Today, the country is engaged in realizing the resolve of a developed India. We have to remember that only a healthy country can achieve such a goal. Therefore, I would like to tell the people of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, this Union Territory, that if you cut down on cooking oil and keep yourself fit, then this will be a big contribution in the journey towards a developed India.
Friends,
In a state which has a vision of development, opportunities are created rapidly. That is why, in the last decade, this region has emerged as an industrial center. And this time in the budget, we have taken up a very big task, mission manufacturing, which can benefit the most here. In the last 10 years, hundreds of new industries have started here, many industries have expanded. Thousands of crores of rupees have been invested in this. These industries are providing employment opportunities to the local people on a large scale. We are also ensuring that our tribal society, tribal friends get maximum benefit from these employment opportunities. Similarly, to empower SC, ST, OBC women, Gir Adarsh ​​Ajeevika Yojana has also been implemented here. New opportunities for self-employment have also been created by setting up a small dairy farm here.
Friends,
Tourism is also a major source of employment. The beaches and rich heritage here are attracting a large number of tourists from India and abroad. The development of Ram Setu, Namopath and Tent City in Daman has increased the attraction of this area. Tourists are also liking the night market of Daman a lot. A huge bird sanctuary has been built here. There are plans to build an eco-resort in Dudhani. Work on coastal promenade and beach development is also being done on the sea coast in Diu. In 2024, Diu Beach Games were organized, after which the attraction of beach games has increased among the people. After getting the Blue Flag, Ghoghla Beach of Diu has also become a popular tourist destination. And now 'cable car' is being developed in Diu district. This will be India's first aerial ropeway, through which you will get to see a marvelous view of the Arabian Sea. That means, our Dadra Nagar Haveli and Daman Diu, our union territory, is becoming one of the best tourist destinations of India.
Friends,
The connectivity works done here have also played a big role in this. Today, a bullet train station is being built near Dadra. The Mumbai-Delhi Expressway is passing through Silvassa. In the last few years, several kilometers of new roads have been built here and construction of more than 500 kilometers of roads is underway. Thousands of crores of rupees are being spent on this. The state has also benefited from the Udan scheme. The airport here is being upgraded for better connectivity. That means our government is leaving no stone unturned for your development.
Friends,
I am glad that along with development, Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are also becoming states with good governance and ease of living. There was a time when people had to run around government offices to get their problems resolved. Today, most of the government related work is done with just one click on the mobile. The tribal areas which were ignored for decades are being benefited the most from this new approach. Today, special camps are being organized in villages. People's problems are heard and efforts are made to solve them there. I congratulate Prafulbhai and his team for such efforts. I assure you that we will continue to make continuous efforts for the development of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu. I once again congratulate you for today's development projects and I express my heartfelt gratitude to all the citizens of the Union Territory for the wonderful welcome you gave me, the love and affection you showered upon me, the welcome and respect you extended to me. Thank you very much.
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are also in Gujarati language, which has been paraphrased here.