Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at post-budget webinar on boosting job creation via video conferencing
05 MAR 2025 3:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome and greetings to all of you in this important budget webinar. Investing in People, Economy and Innovation – This is a theme that defines the roadmap of developed India. You can see its impact on a very large scale in this year's budget. Therefore, this budget has emerged as a blueprint for India's future. We have given as much priority to infrastructure and industries in investment as we have given to People, Economy and Innovation. You all know that capacity building and talent nurturing work as the foundation stone for the country's progress. Therefore, now in the next phase of development, we have to invest more in these areas. For this, all the stakeholders will have to come forward. Because, this is necessary for the economic success of the country. And at the same time, it is also the basis for the success of every organization.
Friends,
The vision of Investment in people is standing on three pillars - education, skill and healthcare! Today you are seeing how India's education system is going through a huge transformation after several decades. Big steps like the National Education Policy, expansion of IITs, integration of technology in the education system, use of the full potential of AI, digitization of textbooks, work of providing learning materials in 22 Indian languages, many such efforts are going on in mission mode. Due to these, today India's education system is matching the needs and parameters of the 21st century world.
Friends,
The government has provided skill training to more than 3 crore youth since 2014. We have announced plans to upgrade 1,000 ITI institutes and create 5 centres of excellence. Our aim is that the training of the youth should be such that they can meet the needs of our industry. In this, we are taking help from global experts and ensuring that our youth can compete at the world level. Our industry and academia have the biggest role in all these efforts. Industry and educational institutes should understand each other's needs and fulfill them. The youth should get a chance to keep up with the rapidly changing world, they should get exposure, they should get a platform for practical learning. For this, all stakeholders will have to come together. We have started the PM-internship scheme to provide new opportunities and practical skills to the youth. We have to ensure that the maximum number of industries participate in this scheme at every scale.
Friends,
We have announced 10 thousand additional medical seats in this budget. We are keeping the target of adding 75 thousand seats in the medical line in the next 5 years. Tele-medicine facilities are being expanded in all Primary Health Centres and in all these areas. Through day-care cancer centres and digital healthcare infrastructure, we want to take quality healthcare to the last mile. You can imagine how big a change this will bring in people's lives. This will also create many new employment opportunities for the youth. You have to work equally fast to bring these on the ground. Only then will we be able to make the benefits of the budget announcements reach more and more people.
Friends,
In the last 10 years we have also looked at investment in the economy with a futuristic approach. As you know, India's urban population is estimated to reach 90 crores by 2047. Such a large population requires planned urbanization. For this, we have taken the initiative to create an Urban Challenge Fund of Rs 1 lakh crore. This will focus on governance, infrastructure and financial sustainability, and will also increase private investment. Our cities will be known for sustainable urban mobility, digital integration and Climate Resilience Plan. Our private sector, especially real estate and industry, should focus on planned urbanization and take it forward. Everyone has to work together to take forward campaigns like Amrit 2.0 and Jal Jeevan Mission.
Friends,
Today, when we are talking about investment in the economy, we need to pay special attention to the possibilities of tourism. The tourism sector is expected to contribute up to 10% to our GDP. This sector has the potential to provide employment to crores of youth. Therefore, many decisions have been taken in this budget to promote domestic and international tourism. 50 destinations across the country will be developed with a focus on tourism. Giving infrastructure status to hotels in these destinations will increase the ease of tourism and will also boost local employment. The scope of the Mudra scheme for home-stays has also been expanded. Tourists from all over the world are being attracted through the campaigns ‘Heal in India’ and ‘Land of the Buddha’. Efforts are being made to make India a global level tourism and wellness hub.
Friends,
When we talk about tourism, apart from the hotel industry and transport sector, there are new opportunities for other sectors in tourism as well. Therefore, I would say that our health sector stakeholders should invest in promoting health tourism, grab this opportunity. We should also use the full potential of yoga and wellness tourism. We also have a lot of scope in education tourism. I would like that there should be detailed discussions in this direction and we should move forward in this direction with a strong roadmap.
Friends,
The country’s future is determined by the investment being made in innovation. Artificial Intelligence can give growth of several lakh crores of rupees to the Indian economy. Therefore, we have to move fast in this direction. In this budget, 500 crores have been allocated for AI-driven education and research. India will also establish the National Large Language Model to develop the capabilities of AI. In this direction, our private sector also needs to be one step ahead of the world. The world is waiting for a reliable, safe and democratic country that can provide economical solutions in AI. The more you will invest in this sector now, the more advantage you will get in the future.
Friends,
Now India is the third largest startup ecosystem in the world. The government has taken several steps in this budget to promote startups. A corpus fund of Rs 1 lakh crore has been passed to promote research and innovation. This will increase investment in emerging sectors along with the Deep Tech Fund of funds. A provision of 10 thousand research fellowships has been made in IIT and IISc. This will promote research and provide opportunities to talented youth. Innovation will gain momentum through the National Geo-spatial Mission and National Research Foundation. We will have to work together at every level to take India to new heights in the field of research and innovation.
Friends,
Gyan Bharatam Mission, and I hope you all come forward in this word, the announcement of preserving the rich manuscript heritage of India through Gyan Bharatam Mission is very important. More than one crore manuscripts will be converted into digital form through this mission. After which a national digital repository will be created so that scholars and researchers from all over the world can know about India's historical and traditional knowledge and wisdom. The government is setting up a National Gene Bank to preserve India's plant genetic resources. The aim of this initiative of ours is to ensure genetic resources and food security for the coming generations. We have to expand the scope of such efforts. Our different institutes and sectors should become partners in these efforts.
Friends,
In February itself, we all have the great observations of the IMF about the Indian economy. According to this report, between 2015 and 2025... between 2015 and 2025, in these 10 years, the Indian economy has registered a growth of sixty six percent, i.e., 66 percent. India has now become a 3.8 trillion-dollar economy. This growth is more than many big economies. That day is not far when India will become a 5 trillion-dollar economy. We have to move ahead in the right direction, by making the right investments, and expand our economy in this way. And implementation of budget announcements also plays a big role in this, all of you have an important role.
My best wishes to all of you. And I am confident that by announcing the budget for the last few years, we have broken the tradition of, you do your part and we do ours. We sit with you before making the budget, even after making the budget, even after announcing it, we sit with you to implement the things that come up. Perhaps this model of public participation is very rare. And I am happy that this brainstorming program is gaining momentum every year, people are joining with enthusiasm, and everyone feels that the things we talk about before the budget are more important than the things that are useful in implementation after the budget. I am sure that this collective brainstorming will play a huge role in fulfilling our dreams, the dreams of 140 crore countrymen. My best wishes to all of you.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବଜେଟ ପରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ।
05 MAR 2025 3:16PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ୍ ୱେବିନାରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ, ଅଭିନନ୍ଦନ । ଲୋକ, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେଉଛି ଏକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରେ | ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବହୁତ ବଡ ଧରଣର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ତେଣୁ ଏହି ବଜେଟ୍ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବ୍ଲୁ ପ୍ରିଣ୍ଟ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିଳ୍ପରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆମେ ଯେତିକି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ, ସେତିକି ଲୋକ, ଅର୍ଥନୀତି ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ତେଣୁ ବିକାଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆମକୁ ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ଆଗେଇ ଆସିବା ଦରକାର। କାରଣ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ । ଏଥିସହିତ ଏହା ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଗଠନର ସଫଳତାର ଆଧାର ମଧ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭଳି ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି। ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କିପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତନ ଆସୁଛି ତାହା ଆଜି ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି, ଆଇଆଇଟିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଏକୀକରଣ, ଏଆଇର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର, ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷଣ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇବା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକ ମିଶନ ମୋଡରେ ଜାରି ରହିଛି। ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ମାନଦଣ୍ଡ ସହ ମେଳ ଖାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ୧୦ ଆଇଟିଆଇ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ୫ଟି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଯେପରି ଆମ ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହାୟତା ନେଇ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିପାରିବେ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଆମ ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ମାନେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଶିଳ୍ପ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୁନିଆ ସହିତ ତାଳମେଳ ରକ୍ଷା କରିବା, ପ୍ରଦର୍ଶନ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରଖିବାପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଏକାଠି ହେବା ଦରକାର। ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପିଏମ-ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆମେ ସବୁ ସ୍ତରରେ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଆମେ ୧୦ ହଜାର ଅତିରିକ୍ତ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ ଲାଇନରେ ୭୫ ହଜାର, seventy five thousand ସିଟ୍ ଯୋଡିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହି ସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ଓ ଟେଲି ମେଡିସିନ ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି । ଡେ କେୟାର କ୍ୟାନସର ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ହେଲଥ କେୟାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଜରିଆରେ ଆମେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ କ'ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ସେମାନଙ୍କୁ ମାଟିରୁ ଓହ୍ଲାଇବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶୀଘ୍ର କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତା'ହେଲେ ହିଁ ଆମେ ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣାର ଲାଭ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତମାନସିକତା ସହ ଦେଖିଛୁ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୯୦କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସହରୀକରଣ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ର ଅର୍ବାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଫଣ୍ଡ ଗଠନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଶାସନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀ ଗତିଶୀଳତା, ଡିଜିଟାଲ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା ଯୋଜନା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ହେବ । ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷକରି ରିଅଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସହରୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ୍ । ଅମୃତ ୨.୦ ଓ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଭଳି ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବିଷୟରେ କହିବା ବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଆମ ଜିଡିପିରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗଦାନ ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ତେଣୁ ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ୫୦ଟି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳର ବିକାଶ କରାଯିବ । ଏହି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକରେ ହୋଟେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ହୋମ-ଷ୍ଟେ ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ପରିସର କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି । 'ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ଅଫ୍ ଦି ବୁଦ୍ଧ' ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଷୟରେ କହିବା, କେବଳ ହୋଟେଲ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ର ରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ତେଣୁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିବେଶ କରିବା ଉଚିତ, ଏହି ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ଯୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ | ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଏ ଦିଗରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରି ଏକ ଦୃଢ଼ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ହୋଇଥାଏ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଅନେକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ। ତେଣୁ ଏ ଦିଗରେ ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏଆଇ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଜାତୀୟ ବୃହତ ଭାଷା ମଡେଲ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିବ । ଏ ଦିଗରେ ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱଠାରୁ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ଯାହା ଏଆଇରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ତାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେତେ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବେ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ଏହି ବଜେଟରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କର୍ପସ ପାଣ୍ଠି ପାରିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ଵାରା ଡିପ୍ ଟେକ୍ ଫଣ୍ଡ ଅଫ ଫଣ୍ଡ୍ ସହ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଆଇଆଇଟି ଓ ଆଇଆଇଏସସିରେ ୧୦ ହଜାର ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫେଲୋସିପ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ନ୍ୟାସନାଲ ଜିଓ ସ୍ପେସିଆଲ ମିଶନ ଓ ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଜରିଆରେ ଇନୋଭେସନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବ । ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେଲେ ସବୁ ସ୍ତରରେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜ୍ଞାନ ଭାରତ ମିଶନ ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ, ଜ୍ଞାନ ଭାରତ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ର ଘୋଷଣା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ମିଶନ ଜରିଆରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ଡିଜିଟାଲ ଆକାରରେ ପରିଣତ କରାଯିବ । ଏହାପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଐତିହାସିକ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଓ ଜ୍ଞାନ ବିଷୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ପଣ୍ଡିତ ଓ ଗବେଷକମାନେ ଜାଣିପାରିବେ । ଭାରତର ଉଦ୍ଭିଦ ଜେନେଟିକ୍ ସମ୍ପଦର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଜାତୀୟ ଜିନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଜେନେଟିକ୍ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆମକୁ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମର ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ଉଚିତ୍ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଫେବ୍ରୁଆରି ମାସରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି କୁ ନେଇ ଆଇଏମଏଫର ଚମତ୍କାର ମନ୍ତବ୍ୟ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି । ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୧୫ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ... ୨୦୧୫ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ୬୬ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥାତ୍ sixty six percent ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ଭାରତ ଏବେ ୩.୮ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ତୁଳନାରେ ଅଧିକ। ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆମକୁ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ସଠିକ୍ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଉପାୟରେ ଆମ ର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ କେବଳ ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା କରିବାର ପରମ୍ପରାକୁ ଭାଙ୍ଗିଛୁ, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛନ୍ତି, ଆମେ ଆମର କାମ କରୁଛୁ । ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବସିଥାଉ ଏବଂ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ ଘୋଷଣା ପରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହ ବସିଥାଉ।
ସମ୍ଭବତଃ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏହି ମଡେଲ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିରଳ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ, ପ୍ରତିବର୍ଷ, ବିଚାରବିମର୍ଶର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି, ଲୋକମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ବଜେଟ୍ ପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଉପଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା ଅପେକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଆଲୋଚନା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ, ୧.୪ ବିଲିୟନ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଆମର ସାମୂହିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ।