প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎহনবা হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱাং ঙাংখ্রে
ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দমগী মাইকৈদা চংশিন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অসি য়াম্না ময়েক শেংই: পি.এম.
পুন্না ঐখোয়না লৌমীশিং অসি চাউখৎপা অমসুং শক্তি লৈবা ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা থবক তৌরি: পি.এম.
ঐখোয়না লৌউ-শিংউ অসি চাউখৎপগী অহানবা ইঞ্জিন ওইনা লৌদুনা লৌমীশিংদা ইকাই খুম্নবা থাক অমা পীরি: পি.এম.
ঐখোয়না অচৌবা পান্দম অনিদা অমুক্তংদা থবক পাইখৎলি – এগ্রিকলচর সেক্তর খুমাং চাউশিনহনবা অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবা: পি.এম.
ঐখোয়না বজেৎতা ‘পি.এম. ধন ধান্য কৃশি য়োজনা’ লাউথোকখি, মসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোকপা খ্বাইদগী তাবা জিলা 100 চাউখৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি: পি.এম.
ঙসি মীয়াম্না মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী মরমদা য়াম্না খঙনরে; মরম অসিদা হোর্তিকলচর, দাইরী অমসুং ফিসরী প্রদক্তশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা সেক্তরশিং অসিদা ইনভেস্তমেন্ত য়াম্না তৌরি; উহৈ অমসুং মনা-মশিংগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা প্রোগ্রাম কয়া পাইখৎলি: পি.এম.
ঐখোয়না বিহারদা মখানা বোর্দ শেম্নবা লাউথোকখ্রে: পি.এম.
ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংগী ইকনোমী চাউখৎহন্নবা লেপ্পী: পি.এম.
পি.এম. আৱাজ য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা লায়রবা মীওই করোর কয়াদা য়ুমশিং পীখ্রে, ওনরশিপ স্কিমনা প্রোপর্তী মপুশিংদা ‘রেকোর্দ ওফ রাইৎস’ পীখ্রে: পি.এম.
01 MAR 2025 1:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী চাউখৎপগী মতাংদা বজেৎকী মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে। বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি অসিগী বজেৎ অসি সরকারগী অহুমশুবা তর্মগী অহানবা মপুং ফাবা বজেৎনি। মসিনা পোলিসীশিংদা তুং কোইনা চৎপা অমসুং ভিক্সিৎ ভারতকী মীৎয়েংবু অনৌবা মওংদা পাকথোক চাউথোকপা উৎলি। বজেৎ অসিগী মমাংদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তগী ফংলকখিবা মমল য়াম্লবা ইনপুতশিং অমসুং সজেসনশিং অদু মহাক্না থাগৎখি। মখোয়শিং অসি য়াম্না কান্নখি। বজেৎ অসিবু হেন্না ইফেক্তিব ওইহনবদা স্তেকহোল্দরশিংগী থৌদাং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দমগী মায়কৈদা ঐখোয়গী ৱারেপ অসি ময়েক শেংলে অমসুং পুন্না, ঐখোয়না লৌমীশিং চাউখৎপা অমসুং শক্তি লৈরবা ভারত অমা শেমগৎলি।" মহাক্না হায়খি মদুদি লৌমী অমত্তবু নাথৈবা তৌদনা অমসুং লৌমী খুদিংমকপু খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৌউ-শিংউবু চাউখৎপগী অহানবা ইঞ্জিননি হায়না লৌনরি, মসিনা লৌমীশিংদা ইকাই খুম্নবা থাক অমা পীরি। মহাক্না হায়খি, "ভারতনা মরুওইবা পান্দম অনিগী মায়কৈদা মতম অমত্তদা থবক তৌরি: এগ্রিকলচর সেক্তর চাউখৎহনবা অমসুং খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবা।"
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি তরুক্কী মমাংদা পায়খৎখিবা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 3.75 ফংহনখ্রে অমসুং শেনফম অসি লৌমী করোর 11গী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। চহিগী ওইনা লুপা 6,000গী শেলগী তেংবাং অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কিম অসিগী কান্নবশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিংদা ফংহন্নবা ফার্মর-সেন্ত্রিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমখ্রে। মসিনা ইন্তরমিদিয়রীশিং নৎত্রগা লিকেজকী খুদোংচাবা লৈহন্দ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা স্কিমশিং অসি এক্সপর্তশিং অমসুং ভিজনরী ইন্দিভিজুএলশিংগী মতেংদগী মায় পাকপা ঙমগনি। মহাক্না মখোয়গী থৌদাংশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি মখোয়গী মতেংগা লোয়ননা স্কিম অমহেক্তবু মপুং ফানা অমসুং ত্রান্সপরেন্সীগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াই। মহাক্না মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা চহি অসিগী বজেৎতা লাউথোকখিবা ৱাফমশিং অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি, মসিদা মখোয়না মখা তানা তেংবাং পীনবসু হায়খি।
ভারতকী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক রেকোর্দকী থাক য়ৌরে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি 10-11গী মমাংদা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক তন মিলিয়ন 265 রোম ওইরম্মি, হৌজিক্তি তন মিলিয়ন 330 হেনখ্রে। মতৌ অসুম্না, হোর্তিকলচরগী পোত্থোকসু তন মিলিয়ন 350 হেনখ্রে। মহাক্না মসিগী মায় পাকপগী মরম অসি সরকারগী সিদ তু মার্কেতকী এপ্রোচ, লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং, লৌমীশিংদা শক্তি পীনবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা ভেল্যু চেনগী থৌওংশিংনি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী ওইথোকপা য়াবশিং মপুং ফানা শীজিন্নবা অমসুং হেন্না চাউবা পান্দমশিং ফংনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মাইকৈ অসিদা, বজেৎ অসিদা পি.এম. ধন ধান্য কৃশি য়োজনাগী মতাংদা লাউথোকখ্রে। মসিদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক খ্বাইদগী তানা পুথোকপা জিলা 100গী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রামদগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী পরামিতরশিংদা ফংলিবা পোজিতিব ওইবা মহৈশিং, কোলাবোরেসন, কনভর্জেন্স অমসুং অফবা কম্পিতিসনদগী কান্নবা ফংলিবা অদু পনখি। মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু হায়রিবা জিলাশিং অসিগী মহৈশিং নৈননবা অমসুং লৌশিং অদু পি.এম. ধন ধান্য কৃশি য়োজনা অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা শীজিন্ননবা হায়খি। মসিনা জিলা 100 অসিদা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিদা পলস পুথোকপা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। অদুম ওইনমক, দোমেস্তিক কঞ্জ্যুম্পসনগী চাদা 20দি ইম্পোর্তকী মখা পোল্লি, মসিনা পলস পুথোকপা হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা চিকপী অমসুং মুংদা মশাগী মথৌ তাবশিং ফংলবসু, পিজন পী, ব্লেক গ্রাম অমসুং লেন্তিলগী পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা লৈরি। পলস পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, এদভান্স ওইরবা মহৈ-মরোংশিংগী সপ্লাই লেংদনা থম্বা অমসুং হাইব্রিদ মখলশিং প্রমোৎ তৌবা অসি তঙাইফদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, কৈথেলগী শিংনবশিং অমসুং মমল অকা-অকুপ তৌবা অসিনচিংবা শিংনবশিংদা মীৎয়েং চংবগী তঙাইফদবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি।
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ICARনা মখোয়গী ব্রীদিং প্রোগ্রামদা অনৌবা খুৎলাইশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নখি। মসিগী মহৈ ওইনা, 2014 অমসুং 2024গী মরক্তা, চেং-হৱাই, ওইলসীদশিং, পলস,. ফোদ্দর অমসুং চু য়াওনা মহৈ-মরোংগী অনৌবা মখল 2,900 হেন্না পুথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা মখলশিং অসি লৌমীশিংদা শেল চংদনা ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং অসি ৱেদর ফ্লচুএসন্না শোকহন্দনবা হোৎনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না চহি অসিগী বজেৎতা হাই-য়িল্দ সিদকীদমক নেস্নেল মিসন অমা লাউথোকখিবা অদু পনখি। মহাক্না প্রাইবেৎ সেক্তরগী শরুক য়ারিবশিংদা মরুওইনা হায়রিবা মরুশিং অসি য়েন্থোকপদা মীৎয়েং চংনবা হায়খি, মখোয়না সীদ চেনগী শরুক অমা ওইদুনা অপীকপা লৌমীশিংদা য়ৌহনগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি মীওইশিংগী মরক্তা ন্যুত্রিসনগী মতাংদা অহেনবা এৱেরনেস লৈরে। মহাক্না হায়খি মদুদি হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসি ফংনবগীদমক হোর্তিকলচর, দাইরী অমসুং ফিসরী প্রদক্তকুম্বা সেক্তরশিংদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি উহৈ অমসুং মনা-মশিং পুথোকপা হেনগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা প্রোগ্রাম কয়া পাইখৎলি অমসুং বিহারদা মখানা বোর্দ শেম্নবা লাউথোকখ্রে। মহাক্না স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা অমসুং মালেমগী কৈথেলদা মখল কয়াগী ন্যুত্রিসনেল ওইবা চিঞ্জাকশিং য়ৌহন্নবা অনৌবা পাম্বৈ পুথোক্নবা হায়খি।
2019দা পি.এম. মতস্য সাম্পাদা য়োজনা হৌদোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা, ফিসরী সেক্তরগী ভেল্যু চেন, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মোদর্নাইজেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরাং অসিনা ফিসরী সেক্তরদা পোত্থোক পুথোকপা, প্রদক্তিবিতী অমসুং পোস্ত-হর্ভেস্ত মেনেজমেন্ত ফগৎহল্লে। তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা সেক্তর অসিদা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎলকপদগী ঙাগী পোত্থোক পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্ত শরুক অনি হেনগৎলক্লি। ভারতকী এক্সক্লুসিব ইকনোমিক জোন অমসুং ওপন সিজদা তুং কোইনা ঙা ফাবা হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগীদমক থৌরাং অমা শেম্লগনি। শ্রী মোদীনা স্তেকহোল্দরশিংদা সেক্তর অসিদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস প্রমোৎ তৌনবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা অমসুং মদুদা অথুবা মতমদা থবক পায়খৎনবা হায়খি। মহাক্না ত্রেদিস্নেল ফিশরমেনশিংগী কান্নবশিং ঙাক শেনবগী মরুওইবা অদুসু ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাশক্লি।" পি.এম. অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা লায়রবা মীওই করোর কয়া অমা য়ুম ফংহল্লে অমসুং স্বামিৎৱা য়োজনা অসিনা প্রোপর্তী মপুশিংদা 'রেকোর্দ ওফ রাইৎস' পীরে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল হেনগৎলক্লি অমসুং মখোয়দা অহেনবা মতেং ফংলি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা অসিনা অপীকপা লৌমীশিং অমসুং বিজিনেসশিংদা কান্নবা ফংহল্লে। লাখপাতি দিদি করোর 3 শেম্নবা পান্দম থম্লিবা অদু নৌহৌনা পল্লদুনা, নুপী করোর 1.25 লাখপাতি দিদি ওইহন্নবা হোৎনরি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী প্রোগ্রামশিংগীদমক বজেৎ অসিদা লাউথোকখিবা অসিনা থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কিলিং অমসুং তেক্নোলোজীদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবনা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা হৌজিক পায়খৎলিবা স্কিমশিং অসি মতৌ করম্না হেন্না ইফেক্তিব ওইহনগদগে হায়বগী মতাংদা খন্ননবা হায়খি। মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং তেংবাংশিং অসিনা পোজিতিব ওইবা মহৈশিং ফংলগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মীপুম খুদিংমক্না থৌদাং লৌবনা খুঙ্গংশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং খুঙ্গংগী ইমুংশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না ফোংদোক্লদুনা মহাক্না ৱারোল পীবা লোইশিনখি। ৱেবিনার অসিনা বজেৎকী স্কিমশিং অথুবা মতমদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। বজেৎ অসিগী পান্দমশিং ফংনবা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নবা মহাক্না তকশিনখি।
This year's Union Budget aims to make the agriculture sector more resilient and prosperous. Addressing a webinar on 'Agriculture and Rural Prosperity.' https://t.co/5ounXdOelZ
— Narendra Modi (@narendramodi) March 1, 2025
विकसित भारत के लक्ष्य की ओर बढ़ रहे भारत के संकल्प बहुत स्पष्ट हैं।
हम सभी मिलकर एक ऐसे भारत के निर्माण में जुटे हैं, जहां किसान समृद्ध हो, सशक्त हो: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 1, 2025
हमने कृषि को विकास का पहला इंजन मानते हुए अपने अन्नदाताओं को गौरवपूर्ण स्थान दिया है।
हम दो बड़े लक्ष्यों की ओर एक साथ बढ़ रहे हैं - पहला, कृषि सेक्टर का विकास और दूसरा, हमारे गांवों की समृद्धि: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 1, 2025
हमने बजट में 'पीएम धन धान्य कृषि योजना' का ऐलान किया है।
इसके तहत देश के 100 सबसे कम कृषि उत्पादकता वाले जिले... low productivity वाले जिलों के विकास पर फोकस किया जाएगा: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 1, 2025
आज लोगों में पोषण को लेकर काफी जागरूकता बढ़ी है।
इसलिए, बागवानी, डेयरी और फिशरी प्रोडक्ट्स की बढ़ती मांग को देखते हुए इन सेक्टर्स में काफी इंवेस्टमेंट किया गया है। फल और सब्जियों का उत्पादन बढ़ाने के लिए अनेक कार्यक्रम चलाये जा रहे हैं।
बिहार में मखाना बोर्ड के गठन की घोषणा भी…
— PMO India (@PMOIndia) March 1, 2025
हमारी सरकार ग्रामीण अर्थव्यवस्था को समृद्ध बनाने के लिए प्रतिबद्ध है।
पीएम आवास योजना-ग्रामीण के तहत करोड़ों गरीबों को घर दिया जा रहा है, स्वामित्व योजना से संपत्ति मालिकों को ‘Record of Rights’ मिला है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 1, 2025

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the post-budget webinar on agriculture and rural prosperity
Our resolve to move towards the goal of Viksit Bharat is very clear: PM
Together we are working towards building an India where farmers are prosperous and empowered: PM
We have considered agriculture as the first engine of development, giving farmers a place of pride: PM
We are working towards two big goals simultaneously - development of agriculture sector and prosperity of our villages: PM
We have announced 'PM Dhan Dhanya Krishi Yojana' in the budget, under this, focus will be on the development of 100 districts with the lowest agricultural productivity in the country: PM
Today people have become very aware about nutrition; therefore, in view of the increasing demand for horticulture, dairy and fishery products, a lot of investment has been made in these sectors; Many programs are being run to increase the production of fruits and vegetables: PM
We have announced the formation of Makhana Board in Bihar: PM
Our government is committed to making the rural economy prosperous: PM
Under the PM Awas Yojana-Gramin, crores of poor people are being given houses, the ownership scheme has given 'Record of Rights' to property owners: PM
01 MAR 2025 1:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the post-budget webinar on agriculture and rural prosperity today via video-conferencing. Emphasizing the importance of participation in the post-budget webinar, the Prime Minister thanked everyone for joining the program and highlighted that this year's budget is the first full budget of the Government's third term, showcasing continuity in policies and a new expansion of the vision for Viksit Bharat. He acknowledged the valuable inputs and suggestions from all stakeholders before the budget, which were very helpful. He stressed that the role of stakeholders has become even more crucial in making this budget more effective.
“Our resolve towards the goal of Viksit Bharat is very clear and together, we are building an India where farmers are prosperous and empowered”, exclaimed Shri Modi and highlighted that the effort is to ensure no farmer is left behind and to advance every farmer. He stated that agriculture is considered the first engine of development, giving farmers a place of pride. “India is simultaneously working towards two major goals: the development of the agriculture sector and the prosperity of villages”, he mentioned.
Shri Modi highlighted that the PM Kisan Samman Nidhi Yojana, implemented six years ago, has provided nearly ₹3.75 lakh crore to farmers and the amount has been directly transferred to the accounts of 11 crore farmers. He emphasized that the annual financial assistance of ₹6,000 is strengthening the rural economy. He mentioned that a farmer-centric digital infrastructure has been created to ensure the benefits of this scheme reach farmers across the country, eliminating any scope for intermediaries or leakages. The Prime Minister remarked that the success of such schemes is possible with the support of experts and visionary individuals. He appreciated their contributions, stating that any scheme can be implemented with full strength and transparency with their help. He expressed his appreciation for their efforts and mentioned that the Government is now working swiftly to implement the announcements made in this year's budget, seeking their continued cooperation.
Underlining that India's agricultural production has reached record levels, the Prime Minister said that 10-11 years ago, agricultural production was around 265 million tons, which has now increased to over 330 million tons. Similarly, horticultural production has exceeded 350 million tons. He attributed this success to the Government's approach from seed to market, agricultural reforms, farmer empowerment, and a strong value chain. Shri Modi emphasized the need to fully utilize the country's agricultural potential and achieve even bigger targets. In this direction, the budget has announced the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, focusing on the development of the 100 least productive agricultural districts, he added. The Prime Minister mentioned the positive results seen from the Aspirational Districts program on various development parameters, benefiting from collaboration, convergence, and healthy competition. He urged everyone to study the outcomes from these districts and apply the learnings to advance the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, which will help increase farmers' income in these 100 districts.
Prime Minister underscored that efforts in recent years have increased the country's pulse production, however, 20 percent of domestic consumption still relies on imports, necessitating an increase in pulse production. Heremarked that while India has achieved self-sufficiency in chickpeas and mung, there is a need to accelerate the production of pigeon peas, black gram, and lentils. To boost pulse production, it is essential to maintain the supply of advanced seeds and promote hybrid varieties, he stated, stressing on the need to focus on addressing challenges such as climate change, market uncertainty, and price fluctuations.
Pointing out that in the past decade, ICAR has utilized modern tools and cutting-edge technologies in its breeding program, and as a result, over 2,900 new varieties of crops, including grains, oilseeds, pulses, fodder, and sugarcane, have been developed between 2014 and 2024, the Prime Minister emphasized the need to ensure that these new varieties are available to farmers at affordable rates and that their produce is not affected by weather fluctuations. He mentioned the announcement of a national mission for high-yield seeds in this year's budget. He urged private sector participants to focus on the dissemination of these seeds, ensuring they reach small farmers by becoming part of the seed chain.
Shri Modi remarked that there was a growing awareness about nutrition among people today and underscored that significant investments have been made in sectors such as horticulture, dairy, and fishery products to meet the increasing demand. He mentioned that various programs were being implemented to boost the production of fruits and vegetables, and the formation of the Makhana Board in Bihar has been announced. He urged all stakeholders to explore new ways to promote diverse nutritional foods, ensuring their reach to every corner of the country and the global market.
Recalling the launch of the PM Matsya Sampada Yojana in 2019, aimed at strengthening the value chain, infrastructure, and modernization of the fisheries sector, the Prime Minister stated that this initiative had improved production, productivity, and post-harvest management in the fisheries sector, while the investments in this sector had increased through various schemes, resulting in a doubling of fish production and exports. He underlined the need to promote sustainable fishing in the Indian Exclusive Economic Zone and open seas, and a plan will be prepared for this purpose. Shri Modi urged stakeholders to brainstorm ideas to promote ease of doing business in this sector and start working on them as soon as possible. He also stressed the importance of protecting the interests of traditional fishermen.
“Our Government is committed to enriching the rural economy”, said the Prime Minister and highlighted that under the PM Awas Yojana-Gramin, crores of poor people are being provided with homes, and the Swamitva Yojana has given property owners 'Record of Rights.' He mentioned that the economic strength of self-help groups has increased, and they have received additional support. He noted that the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana has benefited small farmers and businesses. Reiterating the goal to create 3 crore Lakhpati Didis, while efforts have already resulted in 1.25 crore women becoming Lakhpati Didis, Shri Modi emphasized that the announcements in this budget for rural prosperity and development programs have created numerous new employment opportunities. Investments in skilling and technology are generating new opportunities, he added. The Prime Minister urged everyone to discuss how to make the ongoing schemes more effective. He expressed confidence that positive results will be achieved with their suggestions and contributions. He concluded by stating that active participation from everyone will empower villages and enrich rural families. He expressed confidence that the webinar will help ensure swift implementation of the schemes of the budget. He urged all the stakeholders involved to work in unison to achieve the targets of the budget.