Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the post-budget webinar on agriculture and rural prosperity
Our resolve to move towards the goal of Viksit Bharat is very clear: PM
Together we are working towards building an India where farmers are prosperous and empowered: PM
We have considered agriculture as the first engine of development, giving farmers a place of pride: PM
We are working towards two big goals simultaneously - development of agriculture sector and prosperity of our villages: PM
We have announced 'PM Dhan Dhanya Krishi Yojana' in the budget, under this, focus will be on the development of 100 districts with the lowest agricultural productivity in the country: PM
Today people have become very aware about nutrition; therefore, in view of the increasing demand for horticulture, dairy and fishery products, a lot of investment has been made in these sectors; Many programs are being run to increase the production of fruits and vegetables: PM
We have announced the formation of Makhana Board in Bihar: PM
Our government is committed to making the rural economy prosperous: PM
Under the PM Awas Yojana-Gramin, crores of poor people are being given houses, the ownership scheme has given 'Record of Rights' to property owners: PM
01 MAR 2025 1:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the post-budget webinar on agriculture and rural prosperity today via video-conferencing. Emphasizing the importance of participation in the post-budget webinar, the Prime Minister thanked everyone for joining the program and highlighted that this year's budget is the first full budget of the Government's third term, showcasing continuity in policies and a new expansion of the vision for Viksit Bharat. He acknowledged the valuable inputs and suggestions from all stakeholders before the budget, which were very helpful. He stressed that the role of stakeholders has become even more crucial in making this budget more effective.
“Our resolve towards the goal of Viksit Bharat is very clear and together, we are building an India where farmers are prosperous and empowered”, exclaimed Shri Modi and highlighted that the effort is to ensure no farmer is left behind and to advance every farmer. He stated that agriculture is considered the first engine of development, giving farmers a place of pride. “India is simultaneously working towards two major goals: the development of the agriculture sector and the prosperity of villages”, he mentioned.
Shri Modi highlighted that the PM Kisan Samman Nidhi Yojana, implemented six years ago, has provided nearly ₹3.75 lakh crore to farmers and the amount has been directly transferred to the accounts of 11 crore farmers. He emphasized that the annual financial assistance of ₹6,000 is strengthening the rural economy. He mentioned that a farmer-centric digital infrastructure has been created to ensure the benefits of this scheme reach farmers across the country, eliminating any scope for intermediaries or leakages. The Prime Minister remarked that the success of such schemes is possible with the support of experts and visionary individuals. He appreciated their contributions, stating that any scheme can be implemented with full strength and transparency with their help. He expressed his appreciation for their efforts and mentioned that the Government is now working swiftly to implement the announcements made in this year's budget, seeking their continued cooperation.
Underlining that India's agricultural production has reached record levels, the Prime Minister said that 10-11 years ago, agricultural production was around 265 million tons, which has now increased to over 330 million tons. Similarly, horticultural production has exceeded 350 million tons. He attributed this success to the Government's approach from seed to market, agricultural reforms, farmer empowerment, and a strong value chain. Shri Modi emphasized the need to fully utilize the country's agricultural potential and achieve even bigger targets. In this direction, the budget has announced the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, focusing on the development of the 100 least productive agricultural districts, he added. The Prime Minister mentioned the positive results seen from the Aspirational Districts program on various development parameters, benefiting from collaboration, convergence, and healthy competition. He urged everyone to study the outcomes from these districts and apply the learnings to advance the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, which will help increase farmers' income in these 100 districts.
Prime Minister underscored that efforts in recent years have increased the country's pulse production, however, 20 percent of domestic consumption still relies on imports, necessitating an increase in pulse production. Heremarked that while India has achieved self-sufficiency in chickpeas and mung, there is a need to accelerate the production of pigeon peas, black gram, and lentils. To boost pulse production, it is essential to maintain the supply of advanced seeds and promote hybrid varieties, he stated, stressing on the need to focus on addressing challenges such as climate change, market uncertainty, and price fluctuations.
Pointing out that in the past decade, ICAR has utilized modern tools and cutting-edge technologies in its breeding program, and as a result, over 2,900 new varieties of crops, including grains, oilseeds, pulses, fodder, and sugarcane, have been developed between 2014 and 2024, the Prime Minister emphasized the need to ensure that these new varieties are available to farmers at affordable rates and that their produce is not affected by weather fluctuations. He mentioned the announcement of a national mission for high-yield seeds in this year's budget. He urged private sector participants to focus on the dissemination of these seeds, ensuring they reach small farmers by becoming part of the seed chain.
Shri Modi remarked that there was a growing awareness about nutrition among people today and underscored that significant investments have been made in sectors such as horticulture, dairy, and fishery products to meet the increasing demand. He mentioned that various programs were being implemented to boost the production of fruits and vegetables, and the formation of the Makhana Board in Bihar has been announced. He urged all stakeholders to explore new ways to promote diverse nutritional foods, ensuring their reach to every corner of the country and the global market.
Recalling the launch of the PM Matsya Sampada Yojana in 2019, aimed at strengthening the value chain, infrastructure, and modernization of the fisheries sector, the Prime Minister stated that this initiative had improved production, productivity, and post-harvest management in the fisheries sector, while the investments in this sector had increased through various schemes, resulting in a doubling of fish production and exports. He underlined the need to promote sustainable fishing in the Indian Exclusive Economic Zone and open seas, and a plan will be prepared for this purpose. Shri Modi urged stakeholders to brainstorm ideas to promote ease of doing business in this sector and start working on them as soon as possible. He also stressed the importance of protecting the interests of traditional fishermen.
“Our Government is committed to enriching the rural economy”, said the Prime Minister and highlighted that under the PM Awas Yojana-Gramin, crores of poor people are being provided with homes, and the Swamitva Yojana has given property owners 'Record of Rights.' He mentioned that the economic strength of self-help groups has increased, and they have received additional support. He noted that the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana has benefited small farmers and businesses. Reiterating the goal to create 3 crore Lakhpati Didis, while efforts have already resulted in 1.25 crore women becoming Lakhpati Didis, Shri Modi emphasized that the announcements in this budget for rural prosperity and development programs have created numerous new employment opportunities. Investments in skilling and technology are generating new opportunities, he added. The Prime Minister urged everyone to discuss how to make the ongoing schemes more effective. He expressed confidence that positive results will be achieved with their suggestions and contributions. He concluded by stating that active participation from everyone will empower villages and enrich rural families. He expressed confidence that the webinar will help ensure swift implementation of the schemes of the budget. He urged all the stakeholders involved to work in unison to achieve the targets of the budget.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୃଷକମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସଶକ୍ତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ କୃଷିକୁ ବିକାଶର ପ୍ରଥମ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛୁ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଦେଇଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ - କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ଆମ ଗ୍ରାମର ସମୃଦ୍ଧି ନେଇ ଆମେ ଏକାଠି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ବଜେଟରେ 'ପିଏମ୍ ଧନ ଧାନ୍ୟ ଯୋଜନା' ଘୋଷଣା କରିଛୁ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ସର୍ବନିମ୍ନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ଥିବା ୧୦୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଲୋକମାନେ ପୋଷଣ ପ୍ରତି ଯଥେଷ୍ଟ ସଚେତନ ହୋଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବଢୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବଗିଚା, ଦୁଗ୍ଧ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି; ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିହାରରେ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମେ ଘୋଷଣା କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବଙ୍କୁ ଘ
01 MAR 2025 1:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ କୃଷି ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ବିଶେଷତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରଥମ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟ୍, ଯାହା ନୀତିର ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ନୂତନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ବଜେଟ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ମୂଲ୍ୟବାନ ସୂଚନା ଏବଂ ପରାମର୍ଶକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଛି । ଏହି ବଜେଟକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବାରେ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଭୂମିକା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଆମେ ମିଳିମିଶି ଏକ ଭାରତ ଗଠନ କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ହେବେ । କୌଣସି ଚାଷୀ ଯେପରି ପଛରେ ନ ପଡ଼ିବେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷିକୁ ବିକାଶର ପ୍ରଥମ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଭାରତ ଏକାଠି କାମ କରୁଛି- କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ଗାଁର ସମୃଦ୍ଧି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୩.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ରାଶି ସିଧାସଳଖ ୧୧ କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି । ବାର୍ଷିକ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ କୃଷକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥି କିମ୍ବା ଲିକେଜ୍ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ । ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ଦୂରଦର୍ଶୀଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏଭଳି ଯୋଜନାର ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଯେକୌଣସି ଯୋଜନାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଘୋଷଣାଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଭାରତର କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୨୬୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୩୦ ନିୟୁତ ଟନ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେହିପରି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ୩୫୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ବିହନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, କୃଷି ସଂସ୍କାର, କୃଷକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସେ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶର କୃଷି ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଆହୁରି ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ଦିଗରେ ବଜେଟରେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦୦ ଟି ସର୍ବନିମ୍ନ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କୃଷି ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସହଯୋଗ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ମାପଦଣ୍ଡରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଫଳାଫଳ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସୂଚନାକୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ୧୦୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଦେଶରେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବେ ବି ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଯାହା ଫଳରେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଛେନା ଏବଂ ମୁଗରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ହରଡ଼, ବିରି ଏବଂ ମସୁର ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ବିହନ ଯୋଗାଣ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ପ୍ରଜାତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବଜାର ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସ୍ଥିରତା ଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଇସିଏଆର ଏହାର ପ୍ରଜନନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିଛି, ଯାହାଫଳରେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଶସ୍ୟ, ତୈଳବୀଜ, ଡାଲି, ଗୋଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଆଖୁ ସମେତ ୨,୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ପ୍ରଜାତିର ଫସଲର ବିକାଶ ହୋଇଛି । ଏହି ନୂତନ ପ୍ରଜାତି ଯେପରି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ପାଣିପାଗର ଅସ୍ଥିରତା ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଅମଳ ଯେପରି ପ୍ରଭାବିତ ନ ହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଅଧିକ ଅମଳକାରୀ ବିହନ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିହନର ପ୍ରସାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହ ବିହନ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅଂଶ ହୋଇ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୋଷଣ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିହାରରେ ଏକ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଉପାୟ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏହାର ପହଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ।
ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ, ମାଛ ଧରିବା ପରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଯାହାଫଳରେ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଭାରତୀୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ୍ ଏବଂ ଖୋଲା ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛଧରାକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ଏବଂ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ପାରମ୍ପରିକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ," ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା - ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ମାଲିକାନା ଯୋଜନା ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକମାନଙ୍କୁ 'ରେକର୍ଡ ଅଫ୍ ରାଇଟ୍ସ' ଦେଇଛି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ମିଳିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇ ୧.୨୫ କୋଟି ମହିଳା ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଦିଦି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଚଳିତ ବଜେଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଘୋଷଣା ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାକ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗ୍ରାମ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ବୋଲି କହି ସେ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ଏହି ୱେବିନାର ବଜେଟ୍ ଯୋଜନାର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ବଜେଟ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଏକାଠି ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।