Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the closing ceremony of Global Investors Summit-2025, in Bhopal, Madhya Pradesh
A stable and strong government is working in MP under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, which has opened the doors of development here
The Madhya Pradesh government will soon implement the MoUs worth Rs. 30 lakh 77 thousand crore signed during the Global Investors Summit
This investment summit will also play an important role in Modi ji's resolve to make a developed India and the country the third largest economy in the world
Investors in Madhya Pradesh will get transparent governance, sustainable policies, and a hands-on administration
Madhya Pradesh also has land, labour force, educated youth and skilled workforce and there are avenues and opportunities for mines, minerals and industries
Madhya Pradesh has tried to develop the state by holding separate investment summits of every region, which will show the direction to many states
The transparent governance of the Madhya Pradesh government has attracted a lot of people to invest
25 FEB 2025 8:23PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the closing ceremony of Global Investors Summit-2025, in Bhopal, Madhya Pradesh, today. Many dignitaries including Chief Minister of Madhya Pradesh, Dr. Mohan Yadav were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that during this two-day Global Investors Summit, MoUs worth a total of 30 lakh 77 thousand crore rupees were signed. He said that several MoUs will be implemented on the ground and help the state government establish not only large industries but also ancillary industries in Madhya Pradesh. Shri Shah said that more than 200 Indian companies, over 200 global CEOs, more than 20 unicorn founders, and representatives from more than 50 countries have come to invest and see the environment in Madhya Pradesh during the two-day summit. He stated that this time, Madhya Pradesh has done a new experiment by organizing separate investment summits for each sector, aiming for the overall development of the entire state, which will guide many states in the coming days.
Shri Amit Shah said that in this summit, Madhya Pradesh has made efforts to explore all avenues for unlocking its industrial, sectoral and global potential for development. He mentioned that this summit has given a new dimension to the development of Madhya Pradesh. Shri Shah said that Madhya Pradesh is full of rich cultural heritage of our country and the state is making several efforts to realize the mantra of 'Vikas Bhi Virasat Bhi' given by Prime Minister Shri Narendra Modi.
Union Home Minister said that Prime Minister Modi has set a target before the youth and 130 crore people of the country to make India a fully developed nation by 2047 and the world's third largest economy by 2027. He said that this Investment Summit of Madhya Pradesh will not only help in achieving both these goals but also make a huge contribution in achieving these goals. Shri Shah said that in Prime Minister Modi's vision of Team India, the Government of India and all state governments come together with a goal to work towards the development of the entire nation and this event has taken that vision forward.
Shri Amit Shah said that many dimensions of increasing both local and global investment have been achieved in this summit. He said that this summit will also open many doors of skill development for India's ‘Amrit generation’. Shri Shah said that by creating synergy between automation and job creation, the policies made by the Madhya Pradesh government for different sectors will move forward and this summit will also help in making India a manufacturing hub.
Union Home Minister and Minister of Cooperation underlined that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, there is a stable and strong administration working in Madhya Pradesh, which is creating new avenues of development. He emphasized that, as the heart of India, Madhya Pradesh enjoys a strategic location complemented with robust infrastructure. The state boasts of a large pool of skilled workers and an efficient administrative ecosystem that fosters growth. He highlighted that Madhya Pradesh has an unparalleled market access, with its rapidly increasing demand-driven economy. The transparent governance of the state has significantly boosted investor confidence. With ample land resources, a dedicated workforce, rich mineral resources, and numerous industrial opportunities, Madhya Pradesh stands as a prime destination for investment. The Home Minister affirmed that Madhya Pradesh is a major hub for investment in every aspect in India.
Shri Amit Shah recalled that there was a time when Madhya Pradesh was counted among the BIMARU states, but after 20 years of continuous governance of our party, the state has undergone a remarkable transformation. He highlighted the development of a 5 lakh-kilometer road network, the presence of six operational airports, and an impressive energy capacity of 31 GW, including 30 per cent clean energy. He emphasized that prestigious institutions such as IIM, IIT, AIIMS, IITM, NIFT and NIFD are equipping the youth of Madhya Pradesh with the skills needed to seize emerging opportunities. With one of the richest reserves of minerals in the country, Madhya Pradesh has also emerged as the cotton capital of India, contributing 25 per cent of the nation's organic cotton supply. Moreover, the state holds a significant position in the food processing sector. The Home Minister noted that the Madhya Pradesh government has designated 2025 as the "Year of Industries" to boost industrial growth. He also lauded the state for being the first in the country to pass the Jan Vishwas Bill, aimed at enhancing ease of doing business.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that under Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership over the past 10 years, India’s foreign exchange reserves, Gross Domestic Product (GDP), and per capita income have doubled. He emphasized that the Modi government has built a strong foundation for a developed India, paving the way for new dimensions of growth and progress in coming decade.
Shri Amit Shah highlighted that in the last 10 years, Prime Minister Narendra Modi has brought 54 crore people into the banking system. He said that these people were without bank accounts for 75 years after independence. He emphasized that PM Modi has ensured financial inclusion for these citizens, marking a major transformation in the country's banking sector. He further noted that significant economic reforms have been undertaken during this period, including reducing insolvency and bankruptcy cases, bringing Non-Performing Assets (NPAs) below 2.5 per cent, successfully implementing Goods and Services Tax (GST), and streamlining single-window clearance for businesses. Shri Shah pointed out the massive infrastructure growth under PM Modi’s leadership, with addition of 60,000 kilometers of highways, building 8 lakh kilometers of rural roads and the number of airports increasing from 74 to 157. He also highlighted the doubling of railway expansion and cargo handling capacity. He asserted that through several new initiatives, India has become founder of several sectors which will decide the global economic direction for the next 25 years.
Union Home Minister stated that the Investment Summit in Madhya Pradesh is not just a catalyst for the state's growth but also a significant boost for India's overall development. He expressed confidence that in the coming years, Madhya Pradesh will emerge as a leading hub for major industries in the country. He emphasized that the state will continue to uphold transparent governance, implement sustainable policies, and foster a proactive administration that works hand in hand with investors and stakeholders.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳରେ ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ -୨୦୨୫ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ଏଠାରେ ବିକାଶର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି
ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ୩୦ ଲକ୍ଷ ୭୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶକମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶାସନ, ସ୍ଥାୟୀ ନୀତି ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରଶାସନ ପାଇବେ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଜମି, ଶ୍ରମଶକ୍ତି, ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବକ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ରହିଛି ଏବଂ ଖଣି, ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଲଗା ଅଲଗା ନିବେଶ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛି, ଯାହା ଅନେକ ରାଜ୍ୟକୁ ବାଟ ଦେଖାଇବ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶାସନ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛି
25 FEB 2025 8:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳରେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୫ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଯାଦବଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଦିନିଆ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ମୋଟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ୭୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ କେବଳ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ନୁହେଁ, ବରଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ, ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସିଇଓ, ୨୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଏବଂ ପରିବେଶ ଦେଖିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଲଗା ଅଲଗା ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରି ଏକ ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ, ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ନିଜର ଶିଳ୍ପ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ବିକାଶ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ଉପାୟ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆମ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ 'ବିକାଶ ଭୀ ବିରାସତ ଭୀ "ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ୨୦୨୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବବର୍ଗ ଏବଂ ଦେଶର ୧୩୦ କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏହି ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଏହି ଦୁଇଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ 'ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ "ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଭୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅନେକ ଦିଗ ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର 'ଅମୃତ ପୀଢ଼ି "ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଅନେକ ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଦେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୃଷ୍ଟି କରି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୀତି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ବିକାଶର ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ହୃଦୟ ଭାବେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଏକ ରଣନୈତିକ ସ୍ଥାନ ଲାଭ କରିଛି। ରାଜ୍ୟରେ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଏକ ବୃହତ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଏକ ଦକ୍ଷ ପ୍ରଶାସନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି ଯାହା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଚାହିଦା-ପରିଚାଳିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶାସନ ନିବେଶକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜମି ସମ୍ବଳ, ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟବଳ, ସମୃଦ୍ଧ ଖଣିଜ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଅନେକ ଶିଳ୍ପ ସୁଯୋଗ ସହିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ବିମାରୁ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମ ଦଳର ୨୦ ବର୍ଷର ନିରନ୍ତର ଶାସନ ପରେ ରାଜ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସେ ୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କର ବିକାଶ, ଛଅଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମେତ ୩୧ ଗିଗାୱାଟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇଆଇଏମ୍‍, ଆଇଆଇଟି, ଏମସ୍‍, ଆଇଆଇଟିଏମ୍‍, ଏନଆଇଏଫ୍‍ଟି ଏବଂ ଏନ୍‍ଆଇଏଫ୍‍ଡି ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଦୀୟମାନ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କୌଶଳ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ସମୃଦ୍ଧ ଖଣିଜ ଭଣ୍ଡାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭାରତର କପା ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ଦେଶର ଜୈବିକ କପା ଯୋଗାଣରେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୫ ବର୍ଷକୁ "ଶିଳ୍ପ ବର୍ଷ" ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ 'ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ "ପାରିତ କରିବାରେ ସେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର, ମୋଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଡିପି) ଏବଂ ମୁଣ୍ଡ ପିଛା ଆୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଦିଗ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୫୪ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଲୋକମାନେ ବିନା ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେବାଳିଆ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା, ଅଣ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମ୍ପତ୍ତି (ଏନପିଏ) କୁ ୨.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ତଳକୁ ଆଣିବା, ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଟିକସ (ଜିଏସଟି) କୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ୍‍-ୱିଣ୍ଡୋ ଅନୁମୋଦନକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୬୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରାଜପଥ, ୮ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୪ ରୁ ୧୫୭ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ରେଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ମାଲ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଆୟୋଜିତ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶାସନ ଜାରି ରଖିବ, ସ୍ଥାୟୀ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ ଏବଂ ଏକ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଯାହା ନିବେଶକ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।