প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এডভাণ্টেজ আছাম ২.০ বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি সন্মিলন ২০২৫ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
অসমৰ গতিশীল কৰ্মশক্তি আৰু দ্ৰুত বিকাশে ইয়াক এক আগশাৰীৰ বিনিয়োগৰ গন্তব্যস্থানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ অনিশ্চয়তাৰ মাজতো এটা কথা নিশ্চিত– ভাৰত দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি উদ্যোগ, উদ্ভাৱনচালিত সংস্কৃতি আৰু ব্যৱসায়ৰ সহজতাৰ বাবে এটা সম্পূৰ্ণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে মিছন মোডত নিজৰ উৎপাদন খণ্ড সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে, আমি মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ অধীনত কম খৰচী উৎপাদনক প্ৰচাৰ কৰিছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ অগ্ৰগতি ডিজিটেল বিপ্লৱ, উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিচালিত প্ৰগতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ বাবে অসম এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
25 FEB 2025 1:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অসমৰ গুৱাহাটীত এডভাণ্টেজ আছাম ২.০ বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি সন্মিলন-২০২৫ উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত উপস্থিত সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিক আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “পূব ভাৰত আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতে আজি ভৱিষ্যতৰ এক নতুন যাত্ৰাত অগ্ৰসৰ হৈছে আৰু এডভাণ্টেজ আছাম হৈছে অসমৰ অবিশ্বাস্য সম্ভাৱনা আৰু প্ৰগতি বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ এক বৃহৎ পদক্ষেপ।” তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত পূব ভাৰতৰ মূল ভূমিকা সম্পৰ্কে ইতিহাস সাক্ষী। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে, “আজি আমি উন্নত ভাৰতৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে পূব ভাৰত আৰু উত্তৰ-পূবৰ দেশসমূহে নিজৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰিব।” এডভাণ্টেজ আছামে একে মনোভাৱক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে বুলি উল্লেখ কৰি এই বৃহৎ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ বাবে ­অসম চৰকাৰ আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ ২০১৩ চনৰ বক্তব্য স্মৰণ কৰে, যেতিয়া তেওঁ কৈছিল যে ‘এ ফৰ আছাম’-এ মান্যতাৰ পোৱাৰ সেই দিন বেছি দূৰত নহয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “বিশ্বৰ অনিশ্চয়তাৰ মাজতো বিশেষজ্ঞসকলে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে এটা কথাত একমত হৈছে। ভাৰতৰ দ্ৰুত বৃদ্ধি।” তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আজিৰ ভাৰতে এই শতিকাৰ আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ ওপৰত বিশ্বৰ অত্যন্ত আস্থা আছে, যিসকল ক্ৰমান্বয়ে দক্ষ আৰু উদ্ভাৱনীমূলক হৈ পৰিছে। নতুন আকাংক্ষাৰে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহা ভাৰতৰ নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ প্ৰতি ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আস্থাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা আৰু নীতিৰ ধাৰাবাহিকতাক সমৰ্থন কৰা ভাৰতৰ ১৪০ কোটি লোকৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থাক আলোকপাত কৰি মোদীয়ে বিগত সময়ত সাধন কৰা সংস্কাৰ অব্যাহত ৰখা ভাৰতৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তদুপৰি ভাৰতে নিজৰ স্থানীয় যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিশ্বৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ সৈতে মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা বুলিও তেওঁ উনুকিয়ায়। তেওঁ পূব এছিয়াৰ সৈতে অধিক শক্তিশালী সংযোগ আৰু নতুন ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে নতুন সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে।
অসমত হোৱা সমাৱেশৰ দ্বাৰা প্ৰতিফলিত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বৈশ্বিক আস্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি মোদীয়ে কয়, “ভাৰতৰ উন্নয়নত অসমৰ অৱদান অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে”। তেওঁ কয় যে এডভাণ্টেজ আছাম সন্মিলনৰ প্ৰথম সংস্কৰণ ২০১৮ চনত অনুষ্ঠিত হৈছিল, সেই সময়ত অসমৰ অৰ্থনীতিৰ মূল্য আছিল ২.৭৫ লাখ কোটি টকা। আজি অসম প্ৰায় ৬ লাখ কোটি টকাৰ অৰ্থনীতিৰ ৰাজ্যত পৰিণত হৈছে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ দিনত মাত্ৰ ছয় বছৰতে অসমৰ অৰ্থনীতি দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁৰ চৰকাৰসমূহৰ দ্বৈত প্ৰভাৱ পৰিছে। তেওঁ কয় যে অসমত বহু বিনিয়োগে ইয়াক সীমাহীন সম্ভাৱনা থকা ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে অসম চৰকাৰে শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু উন্নত বিনিয়োগৰ পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে যোৱা কিছু বছৰত সংযোগ সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক কাম কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ৭০ বছৰত ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীত মাত্ৰ তিনিখন দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে বিগত ১০ বছৰত চাৰিখন নতুন দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰে এখন দলংৰ নাম ভাৰত ৰত্ন ভূপেন হাজৰিকাৰ নামেৰে নামকৰণ কৰা হৈছে। মোদীয়ে কয় যে ২০০৯ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত অসমে গড় ৰে’ল বাজেট ২,১০০ কোটি টকা লাভ কৰিছিল যদিও তেওঁৰ চৰকাৰে অসমৰ ৰে’ল বাজেট চাৰিগুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি কৰি ১০,০০০ কোটি টকা কৰিছে। অসমৰ ৬০টাৰো অধিক ৰে’ল ষ্টেচন আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰথমখন ছেমি হাইস্পীড ৰে’ল এতিয়া গুৱাহাটী আৰু নতুন জলপাইগুৰিৰ মাজত চলি আছে।
অসমত বিমান সংযোগৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনলৈকে মাত্ৰ ৭টা পথতহে বিমান সেৱা চলি আছিল, কিন্তু এতিয়া প্ৰায় ৩০টা পথত বিমান সেৱা চলি আছে। তেওঁ কয় যে এই সম্প্ৰসাৰণে স্থানীয় অৰ্থনীতিক যথেষ্ট উত্থান দিয়াৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই পৰিৱৰ্তন কেৱল আন্তঃগাঁথনিৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়, আইন-শৃংখলাৰ ক্ষেত্ৰতো অভূতপূৰ্ব উন্নতি হৈছে, যোৱা দশকত কেইবাখনো শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া সীমান্তৰ সমস্যা সমাধান হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অসমৰ প্ৰতিটো অঞ্চল, প্ৰতিজন নাগৰিক আৰু প্ৰতিজন যুৱকে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, “ভাৰত অৰ্থনীতিৰ সকলো খণ্ড আৰু স্তৰতে উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰ সাধন কৰি থকা হৈছে আৰু ব্যৱসায়ৰ সহজতা বৃদ্ধি আৰু উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱন সংস্কৃতিৰ যত্ন ল’বলৈ এক ব্যাপক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ স্থাপনৰ বাবে স্থায়ী প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।” তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ষ্টাৰ্টআপ, পিএলআই আঁচনিৰ জৰিয়তে উৎপাদন আৰু নতুন উৎপাদন কোম্পানীৰ লগতে এমএছএমইৰ বাবে কৰ ৰেহাইৰ বাবে উৎকৃষ্ট নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে দেশৰ আন্তঃগাঁথনিত চৰকাৰে কৰা যথেষ্ট পৰিমাণৰ বিনিয়োগৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰতিষ্ঠানিক সংস্কাৰ, উদ্যোগ, আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্ভাৱনৰ সমন্বয় ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ভেটি। ডাবল ইঞ্জিনৰ গতিৰে আগবাঢ়ি যোৱা অসমতো এই প্ৰগতি দেখা গৈছে বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয় যে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত অসমে ১৫০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি লাভৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। অসমৰ সক্ষম আৰু প্ৰতিভাশালী জনসাধাৰণ আৰু তেওঁৰ চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবে অসমে এই লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। দক্ষিণ-পূব এছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত অসম এখন দুৱাৰমুখ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি মোদীয়ে কয় যে এই সম্ভাৱনাক অধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ চৰকাৰে উত্তৰ-পূব পৰিৱৰ্তনশীল ঔদ্যোগীকৰণ আঁচনি ‘উন্নতি’ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ‘উন্নতি’ আঁচনিৰ জৰিয়তে অসমকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উদ্যোগ, বিনিয়োগ আৰু পৰ্যটনে উত্থান লাভ কৰিব। তেওঁ উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলক এই আঁচনিৰ লগতে অসমৰ সীমাহীন সম্ভাৱনাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’বলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অসমৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদ আৰু কৌশলগত অৱস্থানে ইয়াক বিনিয়োগৰ বাবে এক পছন্দৰ গন্তব্যস্থান কৰি তুলিছে। অসম চাহক অসমৰ সম্ভাৱনাৰ ক্ষেত্ৰ হিচাপে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে বিগত ২০০ বছৰত ই এক বৈশ্বিক ব্ৰেণ্ডত পৰিণত হৈছে, আন খণ্ডতো অগ্ৰগতিৰ প্ৰেৰণা যোগাইছে।
সমগ্ৰ বিশ্বতে সুস্থিৰ যোগান শৃংখলৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ লগে লগে বিশ্ব অৰ্থনীতিত ঘটি থকা উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “ভাৰতে নিজৰ উৎপাদন খণ্ডক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মিছন-মোড প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছে”। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে মেক ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ অধীনত ঔষধ, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু অটোম’বাইলৰ দৰে খণ্ডত কম খৰচী উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰাত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ উদ্যোগটোৱে কেৱল ঘৰুৱা চাহিদা পূৰণ কৰাই নহয়, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত উৎপাদনৰ উৎকৰ্ষতাৰ বাবেও নতুন মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই উৎপাদন বিপ্লৱত অসমে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
বিশ্ব বাণিজ্যত অসমৰ অংশীদাৰিত্ব সদায় থকা বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ভাৰতৰ স্থলভাগত প্ৰাকৃতিক গেছ উৎপাদনৰ ৫০ শতাংশতকৈ অধিক অসমৰ পৰা আহে আৰু যোৱা কিছু বছৰত অসমৰ শোধনাগাৰৰ ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ইলেক্ট্ৰনিকছ, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু সেউজ শক্তিৰ দৰে খণ্ডত অসমৰ দ্ৰুতগতিত উত্থান হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰী নীতিৰ বাবে অসম হাইটেক উদ্যোগৰ লগতে ষ্টাৰ্টআপৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে।
শেহতীয়া বাজেটত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নামৰূপ-৪ প্লাণ্টৰ অনুমোদনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ইউৰিয়া উৎপাদন প্লাণ্টে ভৱিষ্যতে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লগতে দেশৰ চাহিদা পূৰণ কৰিব। তেওঁ কয়, “সেই দিনটো বেছি দূৰত নাই যেতিয়া অসম পূব ভাৰতৰ এক প্ৰধান উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব”। এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অসম ৰাজ্য চৰকাৰক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াইছে বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
একবিংশ শতিকাৰ বিশ্বৰ অগ্ৰগতি ডিজিটেল বিপ্লৱ, উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, “আমি যিমানেই ভালদৰে সাজু হ’ম সিমানেই বিশ্বৰ মঞ্চত শক্তিশালী হ’ব পাৰিম”। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ নীতি-কৌশল লৈ আগবাঢ়িছে। তেওঁ বিগত দশকত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু মোবাইল নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য উত্থানক আলোকপাত কৰি অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনত এই সফলতাৰ কাহিনী পুনৰ লিখাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতবৰ্ষত অসম অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ শেহতীয়াকৈ অসমৰ জাগীৰোডত টাটা অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্ট আৰু পৰীক্ষাৰ সুবিধা উদ্বোধন হোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰযুক্তিগত বিকাশত সহায় কৰিব। তেওঁ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত উদ্ভাৱনৰ বাবে আইআইটিৰ সৈতে সহযোগিতা আৰু দেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ ওপৰত চলি থকা কামৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই দশকৰ শেষৰ ফালে ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডৰ মূল্য ৫০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ হ’ব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুমান কৰে। তেওঁ আত্মবিশ্বাসেৰে কয়, “ভাৰতৰ গতি আৰু পৰিসৰৰ লগে লগে দেশখনে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব, লাখ লাখ লোকৰ বাবে চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু অসমৰ অৰ্থনীতি উপকৃত হ’ব”।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “ভাৰতে ভাৰতৰ পৰিৱেশৰ দায়িত্ব বুজি বিগত দশকত নীতিগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে আৰু বিশ্বই ভাৰতৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি অভিযানক আৰ্হি প্ৰথা হিচাপে স্বীকৃতি দিছে।” তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে বিগত দহ বছৰত সৌৰ, বতাহ আৰু বহনক্ষম শক্তি সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল পৰিৱেশগত প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ হোৱাই নহয়, দেশৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন ক্ষমতাও বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। মোদীয়ে কয় যে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দেশখনে ৫০০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা সংযোজনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ কয়, ‘২০৩০ চনৰ ভিতৰত বাৰ্ষিক ৫ নিযুত মেট্ৰিক টন সেউজ হাইড্ৰ’জেন উৎপাদন লাভৰ বাবে চৰকাৰে এক অভিযানত কাম কৰি আছে। দেশত গেছ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ ফলত চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে আৰু সমগ্ৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতি খণ্ডই দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে বুলি আঙুলিয়াই দি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই যাত্ৰাত অসমৰ এক উল্লেখযোগ্য সুবিধা আছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে উদ্যোগসমূহৰ বাবে কেইবাটাও পথ সৃষ্টি কৰিছে, য’ত পিএলআই আঁচনি আৰু সেউজ পদক্ষেপৰ নীতিও আছে। নবীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডত অসমক আগশাৰীৰ ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰি উদ্যোগৰ নেতাসকলক অসমৰ সম্ভাৱনা সৰ্বাধিক কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাত পূব ভাৰতে মূল ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব বুলি দৃঢ়তাৰে মোদীয়ে কয়, “আজি উত্তৰ-পূব আৰু পূব ভাৰতে আন্তঃগাঁথনি, লজিষ্টিক, কৃষি, পৰ্যটন আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে”। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে সেই দিনটো বহু দূৰত নহয় যেতিয়া বিশ্বই এই অঞ্চলটোৱে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব। অসমৰ সৈতে এই যাত্ৰাত সকলোকে অংশীদাৰ আৰু সংগী হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাই ভাষণৰ সামৰণিত অসমক গ্ল’বেল ছাউথত ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱা ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ মাজত আস্থা প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ অৱদানক সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰি উন্নত ভাৰতৰ দিশত তেওঁলোকৰ যাত্ৰাত তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় দিছে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য, মুখ্যমন্ত্ৰী ড হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড° এছ জয়শংকৰ, শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° মাণিক সাহা, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৫ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হবলগীয়া এডভান্টেজ আছাম ২.০ বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি সন্মিলন-২০২৫ উদ্বোধন কৰেএই কাৰ্যসূচীত উদ্বোধনী অধিবেশন, ৭টা মন্ত্ৰী পৰ্যায় অধিবেশন আৰু ১৪টা বিষয়ভিত্তিক অধিবেশন থাকিব। তদুপৰি ৰাজ্যখনৰ অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশৰ আভাস প্ৰদান কৰা এক বিস্তৃত প্ৰদৰ্শনী প্ৰদৰ্শিত হব। প্ৰদৰ্শনীত ঔদ্যোগিক বিকাশ, বিশ্ব বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্ব, দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা উদ্যোগ আৰু সজীৱ এমএছএমই খণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ, ত ২৪০জনতকৈ অধিক প্ৰদৰ্শক থাকিব।
বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থা, বিশ্বৰ নেতা আৰু বিনিয়োগকাৰী, নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগ বিশেষজ্ঞ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ছাত্ৰ ইত্যাদিয়ে এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Advantage Assam 2.0 Investment & Infrastructure Summit 2025
Assam's dynamic workforce and rapid growth are driving its transformation into a leading investment destination: PM
Even in global uncertainty, one thing is certain - India's rapid growth: PM
We have built a complete ecosystem to promote industry, an innovation-driven culture and Ease of Doing Business: PM
India is driving its manufacturing sector in Mission Mode, We are promoting Low Cost Manufacturing under Make in India: PM
The global progress depends on the digital revolution, innovation and tech-driven progress: PM
Assam is becoming a crucial hub for semiconductor manufacturing in India: PM
The world sees our Renewable Energy Mission as a model practice and is following it; In the last 10 years, India has taken policy decisions understanding its environmental responsibilities: PM
25 FEB 2025 1:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Advantage Assam 2.0 Investment & Infrastructure Summit 2025 in Guwahati, Assam today. Welcoming all the dignitaries to the event, Shri Modi said “East India and North East India are embarking on a new journey of future today and Advantage Assam is a mega initiative to intertwine the incredible potential and progress of Assam with the world”. He added that history is a witness to the major role played by Eastern India in India’s prosperity. Expressing hope, the Prime Minister said, “Today, when we are progressing towards Viksit Bharat, Eastern India and North East will display their true potential”. He said that Advantage Assam was a representation of the same spirit and congratulated the Government and Chief Minister of Assam for organising such a grand event. He recalled his words from 2013, when he had said that it was not very far when ‘A for Assam’ would be the norm.
“Despite global uncertainties, experts unanimously agree on one certainty: India's rapid growth”, said the Prime Minister. He emphasized that today's India is working with a long-term vision for the next 25 years of this century. He highlighted that the world has immense trust in India's young population, which is rapidly becoming skilled and innovative. He also noted the growing confidence in India's neo-middle class, emerging from poverty with new aspirations. Underscoring the trust the world places in India's 140 crore people who support political stability and policy continuity, Shri Modi highlighted India's governance that continues to implement reforms. Furthermore, he pointed out that India is strengthening its local supply chains and entering free trade agreements with various global regions. He also mentioned the robust connectivity with East Asia and the new India-Middle East-Europe Economic Corridor, bringing new opportunities.
Highlighting the growing global trust in India, as witnessed by the gathering in Assam, Shri Modi remarked, “Assam's contribution to India's growth is steadily increasing”. He noted that the first edition of the Advantage Assam Summit was held in 2018, at which time Assam's economy was valued at ₹2.75 lakh crore. Today, Assam has become a state with an economy of approximately ₹6 lakh crore, he added, emphasizing that under their government, Assam's economy has doubled in just six years. Furthermore, he said that this is the double effect of their Governments at the Center and the state. The numerous investments in Assam have turned it into a state of unlimited possibilities, he stated. The Prime Minister highlighted that the Assam government is focusing on education, skill development, and creating a better investment environment. He noted that their Government had worked extensively on connectivity-related infrastructure in recent years. He provided an example, stating that before 2014, there were only three bridges over the Brahmaputra river, built over 70 years. However, in the past 10 years, four new bridges have been constructed. One of these bridges is named after Bharat Ratna Bhupen Hazarika. Shri Modi remarked that between 2009 and 2014, Assam received an average rail budget of ₹2,100 crore but their Government increased Assam's railway budget more than four times to ₹10,000 crore. He added that over 60 railway stations in Assam are being modernized and also mentioned that the first semi high-speed train in the North East is now operational between Guwahati and New Jalpaiguri.
Touching upon the rapid expansion of air connectivity in Assam, the Prime Minister said that until 2014, flights operated on only seven routes, but now there are flights on nearly 30 routes. This expansion has provided a significant boost to the local economy and created employment opportunities for the youth, he added. Shri Modi emphasized that these changes are not limited to infrastructure alone, but there were unprecedented improvements in law and order, with numerous peace accords signed in the past decade and long-pending border issues resolved. He underscored that every region, every citizen, and every youth in Assam is working tirelessly for the state's development.
“India is undergoing significant reforms across all sectors and levels of the economy and continuous efforts have been made to enhance the Ease of Doing Business, and a comprehensive ecosystem has been established to promote industry and an innovation culture”, emphasised Shri Modi. He highlighted that excellent policies have been formulated for startups, manufacturing through PLI schemes, and tax exemptions for new manufacturing companies and MSMEs. He also noted the substantial investment the Government is making in the country's infrastructure. Prime Minister underscored that the combination of institutional reform, industry, infrastructure, and innovation forms the foundation of India's progress. He stated that this progress is also being seen in Assam, which is advancing at double engine speed. He pointed out that Assam has set a target to achieve a $150 billion economy by 2030. He expressed confidence that Assam can achieve this goal, attributing it to the capable and talented people of Assam and the commitment of their Government. Remarking that Assam is emerging as a gateway between South East Asia and India, Shri Modi said, to further this potential, the Government has launched the North East Transformative Industrialization Scheme, 'Unnati.' He highlighted that the 'Unnati' scheme will accelerate industry, investment, and tourism across the entire North East region, including Assam. He urged industry partners to take full advantage of this scheme and Assam's unlimited potential. The Prime Minister noted that Assam's natural resources and strategic location make it a preferred destination for investment. He cited Assam tea as an example of Assam's potential, stating that it has become a global brand over the past 200 years, inspiring progress in other sectors as well.
Highlighting the significant changes occurring in the global economy, with a growing demand for resilient supply chains worldwide, the Prime Minister said, “India has initiated mission-mode efforts to advance its manufacturing sector”. He emphasized that under the Make in India initiative, the focus is on promoting low-cost manufacturing in sectors such as pharmaceuticals, electronics, and automobiles. He noted that India's industry is not only meeting domestic demands but also setting new benchmarks for manufacturing excellence in international markets. He pointed out that Assam is playing a significant role in this manufacturing revolution.
Stressing that Assam has always had a share in global trade, Shri Modi remarked that today, over 50 percent of India's on-shore natural gas production comes from Assam and there has been a significant increase in the capacity of Assam's refineries in recent years. He also pointed out that Assam is rapidly emerging in sectors such as electronics, semiconductors, and green energy. He emphasized that due to Government policies, Assam is becoming a hub for high-tech industries as well as startups.
Highlighting that in the recent budget, the Central government has approved the Namrup-4 plant, the Prime Minister remarked that this urea production plant will meet the demand of the entire North East and the country in the future. He said, “the day is not far when Assam will become a major manufacturing hub in Eastern India”. He emphasized that the Central Government is fully supporting the state Government of Assam in achieving this goal.
Emphasising that the progress of the 21st century world depends on digital revolution, innovation, and technological advancements, Shri Modi stated, “The better prepared we are, the stronger we will be globally”. He added that the Government was advancing with 21st century policies and strategies. He highlighted India's significant leap in electronics and mobile manufacturing over the past decade and expressed the desire to replicate this success story in semiconductor production. Prime Minister proudly noted that Assam is developing as an important center for semiconductor manufacturing in India and mentioned the recent inauguration of the Tata Semiconductor Assembly & Test facility in Jagiroad, Assam, which will promote technological growth in the Northeast. He emphasized the collaboration with IIT for innovation in the semiconductor sector and the ongoing work on a semiconductor research center in the country. The Prime Minister projected that by the end of this decade, the value of the electronic sector will reach $500 billion. He confidently stated, “With India's speed and scale, the country will emerge as a major force in semiconductor production, creating employment for millions and benefiting Assam's economy”.
“India has made policy decisions over the past decade while understanding its environmental responsibilities and the world considers India's Renewable Energy Mission as a model practice”, said the Prime Minister. He highlighted that India has made significant investments in solar, wind, and sustainable energy resources over the past ten years. This has not only fulfilled ecological commitments but also expanded the country's renewable energy production capacity multiple times, he added. Shri Modi noted that the country has set a target to add 500 GW of renewable energy capacity by 2030. “Government is working on a mission to achieve an annual green hydrogen production of 5 million metric tons by 2030”, he said. Pointing out that the growing gas infrastructure in the country has led to increased demand, and the entire gas-based economy sector is rapidly expanding, Shri Modi remarked that Assam has a significant advantage in this journey. He emphasized that the Government has created many pathways for industries, including PLI schemes and policies for green initiatives. He expressed his desire for Assam to emerge as a leader state in the renewable energy sector and urged industry leaders to maximize the potential of Assam.
Impressing that Eastern India will play a significant role in making India a developed nation by 2047, Shri Modi remarked, “today, the Northeast and Eastern India are rapidly advancing in infrastructure, logistics, agriculture, tourism, and industry”. He expressed confidence that the day is not far when the world will see this region leading India's development journey. He invited everyone to be partners and companions in this journey with Assam and concluded by calling for collective efforts to make Assam a state that elevates India's capabilities to new heights across the global south. The Prime Minister boosted the confidence of the investors and industry leaders by saying that he stood by them in the journey of Viksit Bharat by fully supporting their contributions.
The Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers Dr. S Jaishankar, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Jyotiraditya Scindia, Chief Minister of Tripura, Dr. Manik Saha, Union Minister of State, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The Advantage Assam 2.0 Investment and Infrastructure Summit 2025 in Guwahati, is being held from 25th to 26th February. It includes an inaugural Session, seven ministerial sessions and 14 thematic sessions. It also includes a comprehensive exhibition illustrating the state’s economic landscape, with a focus on its industrial evolution, global trade partnerships, booming industries, and the vibrant MSME sector, featuring over 240 exhibitors.
Various international organisations, global leaders and investors, policymakers, industry experts, startups, and students among others will participate in the Summit.