Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of Advantage Assam 2.0 Investment & Infrastructure Summit 2025 in Guwahati
25 FEB 2025 2:06PM by PIB Delhi
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya ji, dynamic Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji, industry leaders, distinguished guests, ladies and gentlemen!
The land of Eastern India and the Northeast is about to embark on a new future today. Advantage Assam is a grand initiative to connect the entire world with Assam’s potential and progress. History bears witness that Eastern India played a significant role in Bharat’s prosperity in the past. Today, as Bharat moves towards becoming a developed nation, Eastern India and our Northeast are once again set to showcase their strength. I see Advantage Assam as a reflection of this very spirit. I extend my heartfelt congratulations to the Assam government and the entire team of Himanta ji for organising this grand event. I recall when I was visiting Assam for an election campaign in 2013, I spontaneously said something at a gathering— "The day is not far when people, while learning the alphabet, will say: A for Assam."
Friends,
Today, we are all closely observing and understanding global circumstances. Even amidst this global uncertainty, experts around the world have one certainty—and that certainty is Bharat’s rapid growth. There is a solid reason behind this confidence in Bharat. The Bharat of today is taking one step after another, working on a large scale, keeping in mind a long-term vision for the next 25 years of this 21st century. The world’s confidence today rests on Bharat’s young population, which is rapidly becoming skilled and driving innovation. The world trusts Bharat’s neo-middle class, which is emerging from poverty and advancing with new aspirations. The world believes in Bharat’s 1.4 billion people, who support political stability and policy continuity. The world has faith in Bharat’s governance, which is continuously implementing reforms. Today, Bharat is strengthening its local supply chains. Bharat is signing free trade agreements with different regions across the world. Our connectivity with East Asia is continuously improving. Additionally, the new India-Middle East-Europe Economic Corridor is opening up many new opportunities.
Friends,
Amidst the growing global trust in Bharat, we have all gathered here today in Assam, on the sacred land of Maa Kamakhya. Assam’s contribution to Bharat’s growth is steadily increasing. The first edition of the Advantage Assam Summit was held in 2018. Back then, Assam’s economy was worth 2.75 lakh crore rupees. Today, Assam has become a 6 lakh crore rupee economy. This means that in just six years under the BJP government, Assam’s economy has doubled in value. This is the double effect of the double-engine government. The large-scale investments in Assam, including those made by all of you, have transformed Assam into a state of unlimited possibilities. The Assam government is focusing on education, skill development, various infrastructure projects, and creating a better investment environment.
In recent years, the BJP government has worked extensively on connectivity-related infrastructure in the state. Let me give you an example. Before 2014, there were only three bridges over the Brahmaputra River, meaning that just three bridges were built in 70 years. However, in the past 10 years, we have constructed four new bridges. One of these bridges has been named after Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji. Between 2009 and 2014, Assam received an average of 2,100 crore rupees in the railway budget. Our government has increased Assam’s railway budget more than four times, taking it to 10,000 crore rupees. Additionally, over 60 railway stations in Assam are being modernised. Today, the first semi-high-speed train of the Northeast has started running between Guwahati and New Jalpaiguri.
Friends,
Assam’s air connectivity is expanding rapidly. Until 2014, flights operated on only seven routes here. Today, flights are running on nearly 30 routes. This has provided a major boost to the local economy and created employment opportunities for the youth of Assam.
Friends,
This transformation is not limited to just infrastructure. There has been an unprecedented improvement in law and order. Over the past decade, numerous peace accords have been signed, and long-pending border issues have been resolved. Today, every region, every citizen, and every young person in Assam is working tirelessly for the development of this state.
Friends,
Today, major reforms are taking place across every sector and every level of Bharat’s economy. We have consistently worked to improve the Ease of Doing Business. We have built a complete ecosystem to promote industry and an innovation culture. Whether it is policies for start-ups, PLI schemes for manufacturing, or tax exemptions for manufacturing companies and MSMEs, we have formulated excellent policies for all. The government is also making massive investments in infrastructure. This combination of institutional reforms, industry, infrastructure, and innovation is the foundation of Bharat’s progress. That is why investors are recognizing Bharat’s potential and the transformative possibilities of growth. Assam, too, is moving forward at double-engine speed in this progress. Assam has set a target to grow its economy to 150 billion dollars by 2030. I firmly believe that Assam can achieve this goal. My confidence stems from the capable and talented people of Assam and the commitment of the BJP government here. Today, Assam is emerging as the gateway between Southeast Asia and Bharat. To further enhance this potential, the government has launched the North East Transformative Industrialisation Scheme, also known as "Unnati". This scheme will boost industry, investment, and tourism across the Northeast, including Assam. I urge all industry leaders here to take full advantage of this scheme and Assam’s unlimited potential. Assam’s natural resources and strategic location make it a preferred investment destination. One example of Assam’s strength is Assam Tea. Assam Tea is a global brand, a cherished part of tea lovers' lives worldwide. Assam Tea has now completed 200 years. This legacy inspires Assam to excel in other sectors as well.
Friends,
Today, a major transformation is taking place in the global economy. The world is demanding a resilient supply chain. At this crucial time, Bharat has launched an initiative to strengthen its manufacturing sector in mission mode. Under Make in India, we are promoting low-cost manufacturing. Our industries—pharmaceuticals, electronics, and automobiles—are not only meeting domestic demand but are also setting new benchmarks of manufacturing excellence in international markets. Assam is playing a crucial role in this manufacturing revolution.
Friends,
Assam has always had a significant share in global trade. Today, Assam accounts for more than 50% of Bharat’s onshore natural gas production. In the past few years, the capacity of Assam’s refineries has increased significantly. Assam is also emerging rapidly in new-age sectors such as electronics, semiconductors, and green energy. Due to the government's policies, Assam is becoming a hub for high-tech industries as well as start-ups.
Friends,
Just a few days ago, the central government approved the Namrup-IV plant in the Union Budget. In the coming years, this urea production plant will meet the fertilizer demand of not just the Northeast but the entire country. The day is not far when Assam will become a major manufacturing hub of Eastern India. The central government is fully supporting the BJP-led state government in achieving this goal.
Friends,
In the 21st century, the world’s progress depends on digital revolution, innovation, and technological advancements. The better we prepare for this, the stronger we will be on the global stage. That’s why our government is moving forward at full speed with 21st-century policies and strategies. We all know how Bharat has made a huge leap in electronics and mobile manufacturing over the past 10 years. Now, Bharat aims to replicate this success story in semiconductor production as well. I am proud that Assam is emerging as a key centre for semiconductor manufacturing in Bharat. A few months ago, the Tata Semiconductor Assembly & Test Facility was inaugurated in Jagiroad, Assam. This plant will play a crucial role in promoting technological growth across the entire Northeast region in the coming years.
Friends,
We have also collaborated with IITs to drive innovation in the semiconductor sector. A semiconductor research centre is also being developed in the country. By the end of this decade, the electronics sector is expected to reach a value of 500 billion dollars. Given our speed and scale, it is certain that Bharat will emerge as a global powerhouse in semiconductor production. This will create millions of jobs and significantly benefit Assam’s economy.
Friends,
Over the past 10 years, Bharat has taken policy decisions while being mindful of its environmental responsibilities. The world today considers our Renewable Energy Mission a model practice and is following our approach. The country has made massive investments in solar, wind, and sustainable energy resources in the last 10 years. This has not only fulfilled our ecological commitments but has also significantly expanded our renewable energy production capacity. We have set a target to add 500 GW of renewable energy capacity to the country’s energy infrastructure by 2030. The government is also working on a mission to achieve an annual production of 5 million metric tons of green hydrogen by 2030. With the expansion of gas infrastructure, demand for gas in the country has also risen rapidly. The gas-based economy is expanding at a fast pace, and Assam holds a huge advantage in this journey. The government has created numerous opportunities for industries—from PLI schemes to green initiatives, all policies have been designed in your favour. I want Assam to emerge as a leader in the renewable energy sector. However, this can only happen when industry leaders like you step forward and maximise Assam’s full potential.
Friends,
By 2047, Eastern India will play a crucial role in making Bharat a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, the Northeast and Eastern India are advancing rapidly in infrastructure, logistics, agriculture, tourism, and industry. The day is not far when the world will witness this region leading the way in Bharat’s development journey. I firmly believe that you will be partners in this journey and will contribute to Assam’s growth. Let us work together to make Assam a state that takes Bharat’s capabilities to new heights in the entire Global South. Once again, I extend my best wishes to all of you for this summit. And as I say this, I give you my assurance—I stand with you and fully support your contributions in the ‘Viksit Bharat’ journey.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୌହାଟୀରେ ଆଡଭାଣ୍ଟେଜ ଆସାମ ୨.୦ ନିବେଶ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ
25 FEB 2025 2:06PM by PIB Bhubaneswar
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀ, ଶିଳ୍ପ ନେତା, ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ !
ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଭୂମି ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଡ଼ଭାଣ୍ଟେଜ ଆସାମ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆସାମର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ପଦକ୍ଷେପ। ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଅଛି ଯେ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଅତୀତରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକାଶ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ମୁଁ ଆଡ଼ଭାଣ୍ଟେଜ ଆସାମକୁ ଏହି ଆତ୍ମାର ପ୍ରତିଫଳନ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି। ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ ହିମନ୍ତ ଜୀଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ୨୦୧୩ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ଆସାମ ଗସ୍ତ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଏକ ସଭାରେ, ମୋ ମନରୁ ଗୋଟିଏ କଥା ବାହାରି ଆସିଲା ଏବଂ ମୁଁ କହିଥିଲି, ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ବର୍ଣ୍ଣମାଳା ଶିଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ସେମାନେ ଆସାମ ପାଇଁ ଏ କହିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିକଟରୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛୁ ଏବଂ ବୁଝୁଛୁ। ଏହି ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ, ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କର ଗୋଟିଏ ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିତତା ଅଛି- ଏବଂ ସେହି ନିଶ୍ଚିତତା ହେଉଛି ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି। ଭାରତ ପ୍ରତି ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ପଛରେ ଏକ ଦୃଢ଼ କାରଣ ଅଛି। ଆଜିର ଭାରତ ଏହି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମନେ ରଖି ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି, ବଡ଼ ସ୍ତରରେ କାମ କରୁଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ଭାରତର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଯେଉଁମାନେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଯେଉଁମାନେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନୀତି ନିରନ୍ତରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଶାସନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଯାହା ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି। ଆଜି, ଭାରତ ଏହାର ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରୁଛି। ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ଆମର ସଂଯୋଗ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତ ହେଉଛି। ଏହା ସହିତ, ନୂତନ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପ୍ରତି ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଜି ଆସାମରେ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛୁ। ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଆସାମର ଅବଦାନ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଡଭାଣ୍ଟେଜ ଆସାମ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୨୦୧୮ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଆସାମର ଅର୍ଥନୀତି ୨.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଥିଲା। ଆଜି ଆସାମ ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ମାତ୍ର ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମର ଅର୍ଥନୀତି ମୂଲ୍ୟରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ପ୍ରଭାବ। ଆସାମରେ ହୋଇଥିବା ବୃହତ ପରିମାଣର ନିବେଶ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶ ସମେତ, ଆସାମକୁ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାର ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଆସାମ ସରକାର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତମ ନିବେଶ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଜେପି ସରକାର ରାଜ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପର୍କିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ କେବଳ ତିନୋଟି ସେତୁ ଥିଲା, ଅର୍ଥାତ ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ର ତିନୋଟି ସେତୁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଚାରୋଟି ନୂତନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଏହି ସେତୁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଭୂପେନ ହଜାରିକା ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ୨୦୦୯ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମକୁ ରେଳ ବଜେଟରେ ହାରାହାରି ୨,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଆସାମର ରେଳ ବଜେଟକୁ ଚାରି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏହାକୁ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଆସାମରେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରଥମ ସେମି-ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ନ୍ୟୁ ଜଲପାଇଗୁଡ଼ି ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଆସାମର ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି। ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଠାରେ କେବଳ ସାତଟି ରୁଟରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଥିଲା। ଆଜି ପ୍ରାୟ ୩୦ଟି ରୁଟରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଆସାମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଅନେକ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ସୀମା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି। ଆଜି ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଏହି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଘଟୁଛି। ଆମେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଆମେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନବସୃଜନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଏହା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପାଇଁ ନୀତି ହେଉ, ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ PLI ଯୋଜନା ହେଉ, କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଟିକସ ଛାଡ଼ ହେଉ, ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ। ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ କରୁଛି। ସଂସ୍ଥାଗତ ସଂସ୍କାର, ଶିଳ୍ପ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନବସୃଜନର ଏହି ମିଶ୍ରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରଗତି। ସେଥିପାଇଁ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଚିହ୍ନିପାରୁଛନ୍ତି। ଆସାମ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରଗତିରେ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆସାମ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୧୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆସାମ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସର କାରଣ ହେଉଛି ଆସାମର ସକ୍ଷମ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାବାନ ଲୋକ ଏବଂ ଏଠାକାର ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଆଜି, ଆସାମ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ ପଥ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଶିଳ୍ପାୟନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ "ଉନ୍ନତି" ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଏହି ଯୋଜନା ଆସାମ ସମେତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶିଳ୍ପ, ନିବେଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ମୁଁ ଏଠାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ନେତାଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନା ଏବଂ ଆସାମର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଆସାମର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସ୍ଥାନ ଏହାକୁ ଏକ ପସନ୍ଦିତ ନିବେଶ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ କରିଥାଏ। ଆସାମର ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆସାମ ଚା। ଆସାମ ଚା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଚା ପ୍ରେମୀଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି । ଆସାମ ଚା ଏବେ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଆସାମକୁ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟୁଛି। ବିଶ୍ୱ ଏକ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଦାବି କରୁଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ଭାରତ ମିଶନ ମୋଡରେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ, ଆମେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ - ଔଷଧ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ - କେବଳ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରୁନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଉତ୍କର୍ଷତାର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଉତ୍ପାଦନ ବିପ୍ଳବରେ ଆସାମ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଆସାମ ସର୍ବଦା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ରହିଆସିଛି। ଆଜି, ଭାରତର କୂଳବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନର ୫୦% ରୁ ଅଧିକ ଆସାମରେ ରହିଛି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆସାମ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆସାମ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଭଳି ନୂତନ ଯୁଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଭା ହେଉଛି। ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁଁ, ଆସାମ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ନାମରୂପ-IV ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଏହି ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କେବଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସାର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ। ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଆସାମ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତି ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଯେତେ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବୁ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆମେ ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବୁ। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସରକାର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି ସହିତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତ କେତେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ଏବେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆସାମ ମଧ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଆସାମର ଜାଗିରୋଡରେ ଟାଟା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଆମେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ IIT ସହିତ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛୁ। ଦେଶରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ର ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଆମର ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଆସାମର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେବ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏହାର ପରିବେଶଗତ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ସଚେତନ ରହି ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଆମର ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ମିଶନକୁ ଏକ ମଡେଲ ଅଭ୍ୟାସ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି ଏବଂ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ସୌର, ପବନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ସମ୍ପଦରେ ବିପୁଳ ନିବେଶ କରିଛି। ଏହା କେବଳ ଆମର ପରିବେଶଗତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିନାହିଁ ବରଂ ଆମର ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ୫୦୦ GW ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଯୋଡିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ସରକାର ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ବାର୍ଷିକ ୫ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛି। ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରସାର ସହିତ, ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗ୍ୟାସ-ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆସାମ ଏକ ବଡ଼ ଲାଭ ବହନ କରୁଛି। ସରକାର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି - PLI ଯୋଜନାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସବୁଜ ପଦକ୍ଷେପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମସ୍ତ ନୀତି ଆପଣଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆସାମ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉ। ଏବଂ ଏହା ସେତେବେଳେ ଘଟିବ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନେ ଏଠାରେ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସର୍ବାଧିକ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବାରେ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବାର ଦେଖିବ। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବେ ଏବଂ ଆସାମର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଯାହା ଆସାମକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା କହୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି, ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
sws