Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of Advantage Assam 2.0 Investment & Infrastructure Summit 2025 in Guwahati
25 FEB 2025 2:06PM by PIB Delhi
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya ji, dynamic Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji, industry leaders, distinguished guests, ladies and gentlemen!
The land of Eastern India and the Northeast is about to embark on a new future today. Advantage Assam is a grand initiative to connect the entire world with Assam’s potential and progress. History bears witness that Eastern India played a significant role in Bharat’s prosperity in the past. Today, as Bharat moves towards becoming a developed nation, Eastern India and our Northeast are once again set to showcase their strength. I see Advantage Assam as a reflection of this very spirit. I extend my heartfelt congratulations to the Assam government and the entire team of Himanta ji for organising this grand event. I recall when I was visiting Assam for an election campaign in 2013, I spontaneously said something at a gathering— "The day is not far when people, while learning the alphabet, will say: A for Assam."
Friends,
Today, we are all closely observing and understanding global circumstances. Even amidst this global uncertainty, experts around the world have one certainty—and that certainty is Bharat’s rapid growth. There is a solid reason behind this confidence in Bharat. The Bharat of today is taking one step after another, working on a large scale, keeping in mind a long-term vision for the next 25 years of this 21st century. The world’s confidence today rests on Bharat’s young population, which is rapidly becoming skilled and driving innovation. The world trusts Bharat’s neo-middle class, which is emerging from poverty and advancing with new aspirations. The world believes in Bharat’s 1.4 billion people, who support political stability and policy continuity. The world has faith in Bharat’s governance, which is continuously implementing reforms. Today, Bharat is strengthening its local supply chains. Bharat is signing free trade agreements with different regions across the world. Our connectivity with East Asia is continuously improving. Additionally, the new India-Middle East-Europe Economic Corridor is opening up many new opportunities.
Friends,
Amidst the growing global trust in Bharat, we have all gathered here today in Assam, on the sacred land of Maa Kamakhya. Assam’s contribution to Bharat’s growth is steadily increasing. The first edition of the Advantage Assam Summit was held in 2018. Back then, Assam’s economy was worth 2.75 lakh crore rupees. Today, Assam has become a 6 lakh crore rupee economy. This means that in just six years under the BJP government, Assam’s economy has doubled in value. This is the double effect of the double-engine government. The large-scale investments in Assam, including those made by all of you, have transformed Assam into a state of unlimited possibilities. The Assam government is focusing on education, skill development, various infrastructure projects, and creating a better investment environment.
In recent years, the BJP government has worked extensively on connectivity-related infrastructure in the state. Let me give you an example. Before 2014, there were only three bridges over the Brahmaputra River, meaning that just three bridges were built in 70 years. However, in the past 10 years, we have constructed four new bridges. One of these bridges has been named after Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji. Between 2009 and 2014, Assam received an average of 2,100 crore rupees in the railway budget. Our government has increased Assam’s railway budget more than four times, taking it to 10,000 crore rupees. Additionally, over 60 railway stations in Assam are being modernised. Today, the first semi-high-speed train of the Northeast has started running between Guwahati and New Jalpaiguri.
Friends,
Assam’s air connectivity is expanding rapidly. Until 2014, flights operated on only seven routes here. Today, flights are running on nearly 30 routes. This has provided a major boost to the local economy and created employment opportunities for the youth of Assam.
Friends,
This transformation is not limited to just infrastructure. There has been an unprecedented improvement in law and order. Over the past decade, numerous peace accords have been signed, and long-pending border issues have been resolved. Today, every region, every citizen, and every young person in Assam is working tirelessly for the development of this state.
Friends,
Today, major reforms are taking place across every sector and every level of Bharat’s economy. We have consistently worked to improve the Ease of Doing Business. We have built a complete ecosystem to promote industry and an innovation culture. Whether it is policies for start-ups, PLI schemes for manufacturing, or tax exemptions for manufacturing companies and MSMEs, we have formulated excellent policies for all. The government is also making massive investments in infrastructure. This combination of institutional reforms, industry, infrastructure, and innovation is the foundation of Bharat’s progress. That is why investors are recognizing Bharat’s potential and the transformative possibilities of growth. Assam, too, is moving forward at double-engine speed in this progress. Assam has set a target to grow its economy to 150 billion dollars by 2030. I firmly believe that Assam can achieve this goal. My confidence stems from the capable and talented people of Assam and the commitment of the BJP government here. Today, Assam is emerging as the gateway between Southeast Asia and Bharat. To further enhance this potential, the government has launched the North East Transformative Industrialisation Scheme, also known as "Unnati". This scheme will boost industry, investment, and tourism across the Northeast, including Assam. I urge all industry leaders here to take full advantage of this scheme and Assam’s unlimited potential. Assam’s natural resources and strategic location make it a preferred investment destination. One example of Assam’s strength is Assam Tea. Assam Tea is a global brand, a cherished part of tea lovers' lives worldwide. Assam Tea has now completed 200 years. This legacy inspires Assam to excel in other sectors as well.
Friends,
Today, a major transformation is taking place in the global economy. The world is demanding a resilient supply chain. At this crucial time, Bharat has launched an initiative to strengthen its manufacturing sector in mission mode. Under Make in India, we are promoting low-cost manufacturing. Our industries—pharmaceuticals, electronics, and automobiles—are not only meeting domestic demand but are also setting new benchmarks of manufacturing excellence in international markets. Assam is playing a crucial role in this manufacturing revolution.
Friends,
Assam has always had a significant share in global trade. Today, Assam accounts for more than 50% of Bharat’s onshore natural gas production. In the past few years, the capacity of Assam’s refineries has increased significantly. Assam is also emerging rapidly in new-age sectors such as electronics, semiconductors, and green energy. Due to the government's policies, Assam is becoming a hub for high-tech industries as well as start-ups.
Friends,
Just a few days ago, the central government approved the Namrup-IV plant in the Union Budget. In the coming years, this urea production plant will meet the fertilizer demand of not just the Northeast but the entire country. The day is not far when Assam will become a major manufacturing hub of Eastern India. The central government is fully supporting the BJP-led state government in achieving this goal.
Friends,
In the 21st century, the world’s progress depends on digital revolution, innovation, and technological advancements. The better we prepare for this, the stronger we will be on the global stage. That’s why our government is moving forward at full speed with 21st-century policies and strategies. We all know how Bharat has made a huge leap in electronics and mobile manufacturing over the past 10 years. Now, Bharat aims to replicate this success story in semiconductor production as well. I am proud that Assam is emerging as a key centre for semiconductor manufacturing in Bharat. A few months ago, the Tata Semiconductor Assembly & Test Facility was inaugurated in Jagiroad, Assam. This plant will play a crucial role in promoting technological growth across the entire Northeast region in the coming years.
Friends,
We have also collaborated with IITs to drive innovation in the semiconductor sector. A semiconductor research centre is also being developed in the country. By the end of this decade, the electronics sector is expected to reach a value of 500 billion dollars. Given our speed and scale, it is certain that Bharat will emerge as a global powerhouse in semiconductor production. This will create millions of jobs and significantly benefit Assam’s economy.
Friends,
Over the past 10 years, Bharat has taken policy decisions while being mindful of its environmental responsibilities. The world today considers our Renewable Energy Mission a model practice and is following our approach. The country has made massive investments in solar, wind, and sustainable energy resources in the last 10 years. This has not only fulfilled our ecological commitments but has also significantly expanded our renewable energy production capacity. We have set a target to add 500 GW of renewable energy capacity to the country’s energy infrastructure by 2030. The government is also working on a mission to achieve an annual production of 5 million metric tons of green hydrogen by 2030. With the expansion of gas infrastructure, demand for gas in the country has also risen rapidly. The gas-based economy is expanding at a fast pace, and Assam holds a huge advantage in this journey. The government has created numerous opportunities for industries—from PLI schemes to green initiatives, all policies have been designed in your favour. I want Assam to emerge as a leader in the renewable energy sector. However, this can only happen when industry leaders like you step forward and maximise Assam’s full potential.
Friends,
By 2047, Eastern India will play a crucial role in making Bharat a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, the Northeast and Eastern India are advancing rapidly in infrastructure, logistics, agriculture, tourism, and industry. The day is not far when the world will witness this region leading the way in Bharat’s development journey. I firmly believe that you will be partners in this journey and will contribute to Assam’s growth. Let us work together to make Assam a state that takes Bharat’s capabilities to new heights in the entire Global South. Once again, I extend my best wishes to all of you for this summit. And as I say this, I give you my assurance—I stand with you and fully support your contributions in the ‘Viksit Bharat’ journey.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুৱাহাতিদা পাংথোকপা এদভান্তেজ অসাম ২.০. ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর সম্মিৎ ২০২৫ হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
25 FEB 2025 2:06PM by PIB Imphal
অসামগী রাজ্যপাল, শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়জী, দাইনামিক ওইরবা মুখ্য মন্ত্রী, হিমন্তা বিস্বা শর্মাজী, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, মশক নাইবা মীথুংলেনশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
নোংপোক থংবা ভারত অমসুং অৱাং নোংপোক্কী লমদম অসি ঙসি অনৌবা তুংলমচৎ অমদা চঙশিল্লগনি। এদভান্তেজ অসাম অসি অসামগী পোতেন্সিএল অমসুং প্রোগ্রেসকা মালেম পুম্বগা শম্নহন্নবা অচৌবা খোংথাং অমনি। মমাংদা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা নোংপোক থংবা ভারতনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরম্মি হায়না পুৱারীনা তাক্লি। ঙসি, ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লকপদা, নোংপোক থংবা ভারত অমসুং ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক লমদম্না অমুক্কা হন্না মখোয়গী শক্তি উৎনবা শেম-শারি। ঐহাক্না এদভান্তেজ অসাম অসি হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগী মমি অমা ওইনা উরি। অসিগুম্বা চাউরবা থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐনা অসাম সরকার অমসুং হিমন্তজীগী তীম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ২০১৩দা ঐহাক অসামদা মীখলগী কেম্পেনগীদমক লাকখিবা মতমদা, ঐহাক্না থৌরম অমদা করিগুম্বা খরা হায়জখি: "ঐখোয়না অলফাবেত তম্বদা ' Aনা অসাম’ হায়বগদবা মতম অদু কুইদ্রে।"
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয় পুম্নমক্না মালেমগী ফিভমশিং অদু কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং খঙলি। মালেমগী ওইবা তম্বা ঙমদবা লৈরবসু, মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা এক্সপর্তশিংগী থাজবা অসি অমা খক্তনি অমসুং থাজবা অসি ভারতকী য়াম্না থুনা চাউখৎলকপনি। ভারতকী মফমদা থাজবা থম্লিবা অসিগী তঙাইফদবা মরম অমা লৈরি। ঙসিগী ভারত অসি খোংথাং অমদগী অমদা, চাউনা থবক পায়খৎলি। ২১শুবা চহিচা অসিগী লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গীদমক অশাংবা মতমগী মীৎয়েং অমগা লোয়ননা থবক পায়খৎলি। ঙসি মালেমগী থাজবা অসি ভারতকী নহা ওইরিবা মীশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইরি, মখোয় অসি য়াম্না থুনা স্কিল লৈরক্লি অমসুং ইনোবেসনবু থৌগৎলি। মালেমনা ভারতকী নিও-মিদল ক্লাসতা থাজবা থম্লি, মখোয় অসি লাইরবদগী থোরক্লি অমসুং অনৌবা এস্পিরেসনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মালেমনা ভারতকী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪বু থাজৈ, মখোয়না রাজনিতীগী ওইবা অচেৎপা অমসুং পোলিসী কন্তিন্যুতীবু শৌগৎলি। মালেমনা ভারতকী লৈঙাক্লোনদা থাজবা থম্লি, মসিনা লেপ্পা লৈতনা রিফোর্মশিং পায়খৎলি। ঙসি ভারতনা লোকেল সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ভারতনা মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগা লোয়ননা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত সাইন তৌরি। নোংপোক এসিয়াগা ঐখোয়গী কনেক্তিবিতী অসি লেপ্তনা ফগৎলক্লি। মসিগী মথক্তা, অনৌবা ইন্দিয়া-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর অসিনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী লমদা মালেমগী ওইনা থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরক্তা, ঐখোয়না পুম্নমক্না ঙসি অসামদা, মা কামাখ্যাগী অশেংবা লমদম অসিদা খন্ন-নৈনখ্রে। ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা আসামগী কন্ত্রিব্যুসন লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। এদভান্তেজ অসাম সম্মিৎকী অহানবা ইদিসন অসি ২০১৮দা পাংথোকখি। মতম অদুদা অসামগী শেন্মিৎলোন অসি লুপা করোর লাখ ২.৭৫ ওইরম্মি। ঙসি অসাম অসি লুপা করোর লাখ ৬গী ইকোনোমী অমা ওইরে। মসিনা তাক্লিবদি বিজেপি সরকারগী মখাদা চহি তরুক্কী মনুংদা অসামগী শেন্মিৎলোনগী অসি শরুক অনি হেনগৎলে। মসি দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্কী দবল ইফেক্তনি। অসামদা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং, ময়াম পুম্নমক্না তৌখিবা অসি য়াওনা, অসাম অসি অপুনবা ওইথোকপা য়াবা মফম অমদা ওন্থোক্লে। অসাম সরকারনা এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, তোঙান তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অমসুং হেন্না ফবা ইনভেস্তমেন্ত এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি।
হৌখিবা চহিশিংদা, বিজেপি সরকারনা রাজ্য অসিদা কনেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পাক শন্না থবক তৌখি। ঐহাক্না ময়ামদা খুদম অমা পীজগে। ২০১৪গী মমাংদা ব্রহ্মপুত্রা তুরেলগী মথক্তা থোং অহুমখক্তমক লৈরম্মি। মসিনা তাকপদি চহি ৭০গী মনুংদা থোং অহুম খক্তমক শাখি। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ঐখোয়না অনৌবা থোং ৪ শঙ্গাখ্রে। মসিগী থোংশিং অসিগী মনুংদা অমা ভারত রত্ন ভুপেন হাজারিকা জীগী মিংদা মমিং থোনখ্রে। ২০০৯ অমসুং ২০১৪গী মরক্তা, আসামনা রেলৱেজকী বজেৎতা চাংচত্তা লুপা করোর ২,১০০ ফংখি। ঐখোয়গী সরকারনা আসামগী রেলৱেজকী বজেৎ অসি শরুক মরি হেনগৎতুনা লুপা করোর ১০,০০০দা য়ৌহনখ্রে। মসিগী মথক্তা, অসামদা রেলৱে স্তেসন ৬০ হেন্না মোদর্নাইজ তৌরি। ঙসি অৱাং-নোংপোক্কী অহানবা সেমি-হাই স্পীদ ত্রেন গুৱাহাতি অমসুং ন্যু জলপাইগুরিগী মরক্তা চৎপা হৌখ্রে।
মরুপশিং,
অসামগী এয়র কনেক্তিবিতী অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। ২০১৪ ফাওবদা, মফম অসিদা ফ্লাইত তরেৎখক্তদা ওপরেৎ তৌখি। ঙসিদি, ফ্লাইতশিং অসি রুত ৩০ রোমদা চৎলি। মসিনা লোকেল ইকোনোমীদা অচৌবা ইনোৎ অমা পীরি অমসুং অসামগী নহারোলশিংগীদমক থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহল্লি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অহোংবা অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তদা অকক্নবা ওইদে। লো এন্দ ওর্দরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ফগৎলকপা অমা লৈখ্রে। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, শান্তিগী য়ানচে কয়া অমা খুৎয়েক পীনখ্রে, অমসুং মতম শাংনা লৈরম্বা ঙমখৈগী ৱাথোকশিং লোইশিনখ্রে। ঙসিদি, অসামগী মফম খুদিংমক্তা, নাগরিক খুদিংমক্তা, নহা খুদিংমক্তা রাজ্য অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী সেক্তর খুদিংমক্তা অমসুং থাক খুদিংমক্তা অচৌবা রিফোর্মশিং পাংথোক্লি। ঐখোয়না ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনোবেসন কলচর অমা প্রমোৎ তৌনবা মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলে। স্তার্ত-অপশিংগীদমক্তা পোলিসী ওইগেরা, মেন্যুফেকচরিংগীদমক্তা পি.এল.আই. স্কিম ওইগেরা, নৎত্রগা মেন্যুফেকচরিং কম্পনীশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা তেক্স মেনুফেকচরিং ওইগেরা, ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা অফবা পোলিসীশিং শেম্লে। সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা শেল থাদরি। ইন্সতিত্যুস্নেল রিফোর্মশিং, ইন্দস্ত্রী, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইনোবেসনগী অপুনবা অসিনা ভারতকী চাউখৎপগী য়ুম্ফম্নি। মসিনা মরম ওইদুনা ইনভেস্তরশিংনা ভারতকী পোতেন্সিএল অমসুং গ্রোথকী ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা ওইথোকপা য়াবশিং খঙবা ঙমহল্লি। অসামসু মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপ অসিদা দবল ইঞ্জিনগী খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। আসামনা ২০৩০ ফাওবদা মসিগী শেন্মিৎলোন অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ১৫০দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। অসামনা মাগী পান্দম অসি ফংবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্কী থাজবসি অসামগী হৈথোই-শিংথোইরবা মীয়াম অমসুং মফমসিদা লৈরিবা বিজেপি সরকারগী থৌনাদগীনি। ঙসি আসাম অসি খা-নোংপোক এসিয়া অমসুং ভারতকী মরক্তা থোঙ অমা ওইরক্লি। মসিগী পোতেন্সিএল অসিবু মখা তানা হেনগৎহন্নবা, সরকারনা "উন্নতী" হায়নসু খঙনবা অৱাং নোংপোক্কী ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন স্কিম হৌদোক্লে। স্কিম অসিনা অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা ইন্দস্ত্রী, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং তুরিজম হেনগৎহনগনি। ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরিবা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং পুম্নমকপু স্কিম অসিগী অমসুং অসামগী অপুনবা পোতেন্সিএলগী মপুং ফানা কান্নবা লৌনবা হায়জরি। অসামগী নেচরেল রিসোর্সশিং অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা মফম অসিনা মসি ইনভেস্তমেন্তকী পাম্নবা মফম অমা ওইহল্লি। অসামগী মপাঙ্গলগী খুদম অমা হায়রগদি অসাম তীনি। অসাম তী অসি মালেমগী ব্রান্দ অমনি, মালেম শীনবা থুংনা চা পামজবশিংগী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমনি। অসামগী তীনা হৌজিক চহি ২০০ মপুং ফারক্লে। অসিগুম্বা লিগেসী অসিনা অসামবু অতোপ্পা সেক্তরশিংদসু মগুন লৈহনবদা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেমগী শেন্মিৎলোনদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লি। মালেম অসিনা রেসিলেন্ত সপ্লাই চেন অমা মথৌ তারি। মরুওইবা মতম অসিদা, ভারতনা মিসন মোদতা মেনুফেকচরিং সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাং অমা হৌদোক্লে। মেক ইন ইন্দিয়াগী মখাদা ঐখোয়না মমল হোংবা মেনুফেকচরিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিং - ফার্মাস্যুতিকেল্স, ইলেক্ত্রোনিক্স, অমসুং ওতোমোবাইলসনা দোমেস্তিক দিমান্দ ফংবতা নত্তনা ইন্তরনেস্নেল মার্কেতশিংদা মেনুফেকচরিং এক্সিলেন্সকী অনৌবা বেঞ্চমার্কশিংসু শেমগৎলি। মেনুফেকচরিং রিভোলুসন অসিদা অসামনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
অসামনা মতম পুম্নমক্তা মালেমগী ললোন-ইতিক্তা অচৌবা শরুক অমা তমদুনা লাক্লি। ঙসিদি, ভারতকী ওনশোর নেচরেল গ্যাস পুথোকপগী ৫০%দি অসামদা লৈরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, অসামগী রিফাইনরীশিংগী কেপাসিতী য়াম্না হেনগৎলে। ইলেক্ত্রোনিক্স, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং গ্রীন ইনর্জীগুম্বা অনৌবা মতমগী সেক্তরশিংদা অসামসু খোঙজেল য়াংনা থোরক্লি। সরকারগী পোলিসীশিংনা মরম ওইদুনা, অসাম অসি হাই-তেক ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী হব অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা কেন্দ্র সরকারনা কেন্দ্রগী বজেৎতা নাম্রুপ- IV প্লান্তকী অয়াবা পীখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, য়ুরিয়া পুথোকপা প্লান্ত অসিনা অৱাং নোংপোক্কী খক্তা নত্তনা লৈবাক পুম্বগী ফর্তিলাইজরগী দিমান্দ মপুং ফাহল্লগনি। অসামনা নোংপোক থংবা ভারতকী মরুওইবা মেনুফেকচরিং হব অমা ওইরকপা নুমিৎ অদু লাপত্রে। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা কেন্দ্র সরকারনা বি.জে.পি.না লুচিংবা রাজ্য সরকারবু মপুং ফানা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাদা, মালেমগী খুমাং চাউশিনবা অসি দিজিতেল রিভোলুসন, ইনোবেসন অমসুং তেক্নোলোজিগী খুমাং চাউশিল্লকপদা মখা পোল্লি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না হেন্না নীংথিনা শেম-শাবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, মালেমগী থাক্তা ঐখোয়না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা ২১শুবা চহিচাগী পোলিসীশিং অমসুং স্ত্রেতেজীশিংগা লোয়ননা অপুনবা খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতনা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং মোবাইল মেন্যুফেকচরিংদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপা ঐখোয়না খঙলে। হৌজিক, ভারতনা মসিগী মাই পাকপগী ৱারী অসি সেমিকন্দক্তর পুথোকপদসু নৌহৌনা পাংথোক্নবা পান্দম থম্লি। অসাম অসি ভারত্তা সেমিকন্দক্তর মেনুফেকচরিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লিবা অসিদা ঐহাক চাউথোকচৈ। থা খরগী মমাংদা, অসামগী জাগিরোদ তাতা সেমিকন্দক্তর এসেমব্লী এন্দ তেস্ত ফেসিলিতী শঙ্গাখি। মসিগী প্লান্ত অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা তেক্নোলোজিগী চাউখৎপা পুরকপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা ইনোবেসন পুরক্নবা ঐখোয়না আই.আই.তি.শিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরি। লৈবাক অসিদা সেমিকন্দক্তর রিসর্চ সেন্তর অমসু শেমগৎলি। চহি তরাগী খুজিং অসিগী লোইশিল্লকপদা, ইলেক্ত্রোনিক্স সেক্তর অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 500গী মমল য়ৌগনি হায়না পানরি। ঐখোয়গী খোঙজেল অমসুং চাউখৎপা অসি য়েংলগা, সেমিকন্দক্তর পুথোকপদা ভারত অসি মালেমগী পাৱরহাউস অমা ওইরক্লগনি হায়বসি থাজবা য়াবনি। মসিনা থবক মিলিয়ন কয়া ফংহল্লগনি অমসুং অসামগী শেন্মিৎলোনদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ভারতনা মাগী অকোয়বগী ফিভমগী থৌদাংশিং অদু খঙনা পোলিসীগী ৱারেপশিং লৌরি। ঙসিদি মালেমনা ঐখোয়গী রিন্যুএবল ইনর্জী মিসন অসি মোদেল প্রাক্তিস অমনি হায়না লৌরি অমসুং ঐখোয়গী এপ্রোচ অসি ঙাক্না চৎলি। লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি ১০দা সোলর, ৱিন্দ অমসুং সস্তেনেবল ইনর্জী রিসোর্সশিংদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী ইকোলোজিকেল কম্মিতমেন্তশিং মপুং ফাহনবতা নত্তনা ঐখোয়গী রিন্যুএবল ইনর্জী পুথোকপগী কেপাসিতীসু মশক থোক্না হেনগৎহল্লে। ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা লৈবাক অসিগী ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতী গিগাৱাৎ ৫০০ হাপ্নবা পান্দম থম্লি। সরকারনা ২০৩০ ফাওবদা চহিগী ওইনা গ্রীন হাইদ্রোজেন মেত্রিক তন মিলিয়ন ৫ পুথোক্নবা মিসন অমদা থবক তৌরি। গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা গ্যাসকী দিমান্দসু য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অসি খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্লি, অমসুং খোংচৎ অসিদা আসামগী অচৌবা খুদোংচাবা লৈ। পি.এল.আই. স্কিমশিংদগী হৌরগা গ্রীন ইনিসিয়েতিবশিং ফাওবদা সরকারনা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়া অমা শেমখ্রে। পোলিসী পুম্নমক অসি ময়ামগী য়েংলগা শেমখ্রে। ঐহাক্না অসামবু রিন্যুএবল ইনর্জী সেক্তরদা মকোক থোংবা অমা ওইহনবা পাম্মি। অদুম ওইনমক, মসি অদোমগুম্বা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা অমসুং অসামগী অপুনবা পোতেন্সিএল মপুং ফানা শিজিন্নবা মতমদা খক্তদা ওইথোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
২০৪৭ ফাওবদা, ভারতপু বিক্সিত ভারত (চাউখৎলবা ভারত) ওইহন্নবগীদমক নোংপোক থংবা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। ঙসিদি, অৱাং-নোংপোক অমসুং নোংপোক ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর, লোজিস্তিক্স, লৌউ-শিংউ, তুরিজম অমসুং ইন্দস্ত্রীদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। মালেম অসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা লমদম অসিনা লমজিংদুনা চৎকদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ময়াম্না খোঙচৎ অসিদা শরুক য়াগনি অমসুং অসামগী চাউখৎপদা মতেং পাংগনি। অসাম অসি মালেমগী খা থংবা শরুক পুম্নমক্তা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংবু অনৌবা থাক্তা পুখৎপা রাজ্য অমা ওইহন্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নসি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না, মীফম অসিগীদমক্তা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমসুং ঐহাক্না মসি ফোংদোকপা অসিদা, ঐহাক্না ময়ামদা ঐহাক্কী থাজবা পীজরি। ঐহাক্না ময়ামগা লোয়ননা লেপমিন্নরি অমসুং 'ভিক্সিত ভারত' খোঙচৎ অসিদা ময়ামগী থৌদাংবু মপুং ফানা শৌগৎলি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।