Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Global Investors Summit 2025 in Bhopal, Madhya Pradesh
The Global Investors Summit in Madhya Pradesh is a commendable initiative; it serves as a vital platform to showcase the state’s immense potential in industry, innovation and infrastructure: PM
By attracting global investors, it is paving the way for economic growth and job creation, Happy to see Madhya Pradesh emerge as a key hub for business and entrepreneurship: PM
The future of the world is in India! Come, explore the growth opportunities in our nation: PM
Madhya Pradesh will benefit significantly from the infrastructure efforts of the NDA Government: PM
Our Governments, at the Centre and in MP, are focusing on water security, which is essential for growth: PM
The first 50 days of 2025 have witnessed fast-paced growth: PM
The past decade has been a period of unprecedented growth for India's energy sector: PM
In this year's budget, we have energised every catalyst of India's growth: PM
After national level, reforms are now being encouraged at the state and local levels: PM
Textile, Tourism and Technology will be key drivers of India's developed future: PM
24 FEB 2025 3:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the Global Investors Summit (GIS) 2025 in Bhopal, Madhya Pradesh. Addressing the gathering, he apologised for the delay of his entry to the event as there were board exams for the 10th and 12th standard students and his security measures enroute to the event could have caused inconvenience to the students. Shri Modi said it was his immense pride to welcome the investors and business leaders in the land of Raja Bhoj. He added that today’s event was important as a Viksit MadhyaPradesh or developed Madhya Pradesh is necessary in the journey towards Viksit Bharat. He congratulated the Government of Madhya Pradesh for a wonderful organization of the summit.
“The whole world is optimistic about India”, exclaimed Shri Modi and said that it was for the first time such an opportunity had risen in the history of India. He added that be it common citizens or policy experts or institutions or countries of the world, everyone had a lot of expectations from India. He highlighted that the comments received in the last few weeks about India will raise the enthusiasm of investors. Recalling the recent statement by the World Bank that India will continue to remain the fastest growing economy, the Prime Minister highlighted that a representative from the OECD remarked, "The future of the world is in India." He added that recently, a UN organization on climate change declared India as a solar power superpower. This organization also mentioned that while many countries only talk, India delivers results. Shri Modi noted that a new report revealed how India is emerging as an excellent supply chain for global aerospace firms. These firms view India as a solution to global supply chain challenges. The Prime Minister quoted various examples showcasing the world's confidence in India, which is also boosting the confidence of every Indian state. This confidence is evident at the Global Summit in Madhya Pradesh, he said.
Noting that Madhya Pradesh is the fifth largest state in India by population, Shri Modi said, “MP is one of the top states in India for agriculture and minerals”. He emphasized that Madhya Pradesh is blessed with the life-giving Narmada River and stated that MP has the potential to become one of the top five states in India by GDP.
Pointing out the transformative journey of Madhya Pradesh over the past two decades, the Prime Minister remarked that there was a time when the state faced significant challenges with electricity and water, and the law and order situation was even worse. These conditions made industrial development difficult. Shri Modi noted that with the support of the people, their government in Madhya Pradesh has focused on governance over the past two decades. Two decades ago, people were hesitant to invest in MP, while today, MP has become one of the top states in the country for investments, he added. He highlighted that the state, which once struggled with poor roads, is now one of the leading states in India's EV revolution. He further said that by January 2025, around 2 lakh electric vehicles were registered in MP, reflecting a growth of approximately 90 percent, which demonstrates that MP is becoming an excellent destination for new manufacturing sectors.
“India has witnessed a boom in infrastructure over the past decade”, highlighted the Prime Minister and remarked that Madhya Pradesh has greatly benefited from this development. He emphasized that the Delhi-Mumbai Expressway, which connects two major cities, passes significantly through MP, providing fast connectivity to Mumbai's ports and North India's markets. He also highlighted that Madhya Pradesh now has a road network of over five lakh kilometers. He noted that MP's industrial corridors are connected to modern expressways, ensuring rapid growth in the logistics sector.
Touching upon the air connectivity, Shri Modi highlighted that the terminals at Gwalior and Jabalpur airports have been expanded to improve air connectivity. He remarked that the modernization of Madhya Pradesh's extensive rail network is also underway. He noted that the rail network in MP has achieved 100 percent electrification. He mentioned that the images of Bhopal's Rani Kamalapati Railway Station continue to captivate everyone. Following this model, 80 railway stations in MP are being modernized under the Amrit Bharat Station Scheme.
“The past decade has seen unprecedented growth in India's energy sector”, hailed Shri Modi and remarked that India has achieved remarkable progress in green energy, which was once unimaginable. Over the past 10 years, more than $70 billion (over ₹5 trillion) has been invested in the renewable energy sector, and this investment has created over 10 lakh jobs in the clean energy space last year alone, he added. The Prime Minister noted that Madhya Pradesh has greatly benefited from this boom in the energy sector. He said that today, MP is power surplus with a power generation capacity of around 31,000 MW, of which 30 percent is clean energy. He highlighted that Rewa Solar Park is one of the largest in the country, and recently, a floating solar plant was inaugurated in Omkareshwar. Shri Modi mentioned that the Government has invested around ₹50,000 crore in the Bina Refinery Petrochemical Complex, which will help make Madhya Pradesh a hub for petrochemicals. He emphasized that the MP government supports this infrastructure with modern policies and special industrial infrastructure. Noting that MP has over 300 industrial zones, and investment zones spanning thousands of acres are being developed in Pithampur, Ratlam, and Dewas, he highlighted the immense potential for better returns for investors in Madhya Pradesh.
Emphasising the critical importance of water security for industrial development, the Prime Minister remarked that, on one hand, efforts are being made towards water conservation, and on the other, a mega mission for river interlinking is being advanced. He highlighted that the agriculture and industry sectors in Madhya Pradesh will greatly benefit from these initiatives. Shri Modi mentioned that the ₹45,000 crore Ken-Betwa River Interlinking Project has recently commenced, which will enhance the productivity of approximately 10 lakh hectares of agricultural land and strengthen water management in MP. He stated that these facilities will unlock significant potential in the food processing, agro-industry, and textile sectors.
Remarking that after the formation of their Government in Madhya Pradesh, the pace of development has doubled, Shri Modi highlighted that the Central government was working shoulder to shoulder with the MP government for the development of the state and the country. He recalled his promise during the elections to work three times faster in his third term and said, “this speed is evident in the first 50 days of 2025”. Shri Modi highlighted the recent budget, which has energized every catalyst for India's growth. He emphasized that the middle class, being the largest taxpayer, creates demand for services and manufacturing. Various steps have been taken to empower the middle class in this budget, including making income up to ₹12 lakh tax-free and restructuring tax slabs. He also mentioned that the RBI has reduced interest rates following the budget.
Pointing out that the budget emphasizes building local supply chains to achieve complete self-reliance in manufacturing, Shri Modi said that there was a time when the potential of MSMEs was limited by previous governments, preventing the development of local supply chains at the desired level. He highlighted that the current priority is to build MSME-led local supply chains. The definition of MSMEs has been improved, and credit-linked incentives are being provided, while access to credit is being made easier, and support for value addition and exports has been increased, he added.
“Over the past decade, significant reforms have been accelerated at the national level, now reforms are being encouraged at the state and local levels as well”, said the Prime Minister discussing the State De-regulation Commission mentioned in the budget. He noted that continuous dialogue is being maintained with the states and over 40,000 compliances have been reduced in recent years in collaboration with the states. Additionally, 1,500 obsolete laws have been eliminated, he added. The Prime Minister emphasized that the objective is to identify regulations that hinder the ease of doing business and the De-regulation Commission will help create an investment-friendly regulatory ecosystem in the states.
Stressing that the budget has simplified the basic customs duty structure and reduced rates on several essential inputs for the industry, Shri Modi said that a time limit is being set for the assessment of customs cases. He highlighted the ongoing efforts to open new sectors for private entrepreneurship and investment. This year, avenues such as nuclear energy, bio-manufacturing, critical minerals processing, and lithium battery manufacturing have been opened for investment, he added and said, “these steps demonstrate the Government's intent and commitment”.
“Textile, Tourism, and Technology sectors will play a significant role in India's developed future and create crores of new jobs”, exclaimed the Prime Minister. He highlighted that India is the second-largest producer of cotton, silk, polyester, and viscose. He noted that the textile sector provides employment to crores and that India has a rich tradition, skills, and entrepreneurship in textiles. Madhya Pradesh, being the cotton capital of India, contributes to around 25 percent of the country's organic cotton supply and is the largest producer of mulberry silk while the state's Chanderi and Maheshwari sarees are highly appreciated and have received the GI Tag, he added. He emphasized that investments in this sector will significantly help Madhya Pradesh's textiles make a global impact.
Talking about India exploring new avenues in addition to traditional textiles, the Prime Minister highlighted that technical textiles such as agro textiles, medical textiles, and geotextiles are being promoted, and a national mission has been initiated for this purpose, which has been encouraged in the budget. Shri Modi noted that the Government's PM MITRA scheme is well-known, and seven large textile parks were being developed across the country, including one in Madhya Pradesh. This initiative will elevate the growth of the textile sector to new heights. The Prime Minister urged investors to take advantage of the PLI scheme announced for the textile sector.
Remarking that just as India is adding new dimensions to its textile sector, it is also enhancing the tourism sector, Shri Modi recalled the MP Tourism campaign, "MP Ajab Hai, Sabse Gajab Hai," highlighting the significant development of tourism infrastructure around the Narmada River and in tribal areas of Madhya Pradesh. The Prime Minister spoke about the numerous national parks in the state and the immense potential for health and wellness tourism. He mentioned that the "Heal in India" mantra is gaining global popularity, and investment opportunities in the health and wellness sector are continuously increasing. The Government is encouraging public-private partnerships in this area. Shri Modi highlighted that India's traditional treatments and AYUSH are being promoted on a large scale, and special AYUSH visas are being issued. He emphasized that these initiatives will greatly benefit Madhya Pradesh. He encouraged visitors to see the Mahakal Mahalok in Ujjain, where they will receive blessings from Mahakal and experience how the country is expanding its tourism and hospitality sector.
Reiterating his statement from the Red Fort, the Prime Minister concluded that now is the right time for investment and increasing investment in Madhya Pradesh.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav were present among other dignitaries at the event.
Background
The two-day Global Investors Summit (GIS) 2025 in Bhopal, serves as an important platform to establish Madhya Pradesh as a global investment hub. The GIS includes departmental summits; specialized sessions on Pharma and Medical Devices, Transport and Logistics, Industry, Skill Development, Tourism and MSMEs among others. It also includes international sessions like the Global South countries conference, Latin America and Caribbean session and special sessions for key partner countries.
Three major industrial exhibitions are being held during the Summit. The Auto Show showcases Madhya Pradesh’s automotive capabilities and future mobility solutions. The Textile and Fashion Expo highlights the state's expertise in both traditional and modern textile manufacturing. The "One District-One Product" (ODOP) Village showcases the state's unique craftsmanship and cultural heritage.
Representatives from over 60 countries, officials from various international organizations, over 300 prominent Industry leaders from India and policymakers among others are participating in the Summit.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳ ଠାରେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ଉଦଘାଟିତ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ; ଶିଳ୍ପ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ସହ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିବାରୁ ଖୁସି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ରହିଛି ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ! ଆସନ୍ତୁ, ଆମ ଦେଶରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତିକରଣ ପ୍ରୟାସରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଆମ ସରକାର ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ବିକାଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଜରୁରୀ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦୨୫ର ପ୍ରଥମ ୫୦ ଦିନରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସମୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଆମେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତପ୍ରେରକକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜାତୀୟ ସ୍ତର ପରେ ଏବେ ରାଜ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯା
24 FEB 2025 3:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳ ଠାରେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ (ଜିଆଇଏସ) ୨୦୨୫କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଦଶମ ଓ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ଥିବାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବାରେ ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଆସିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କ ଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇଥାନ୍ତା ବୋଲି କହିଥିଲେ । ରାଜା ଭୋଜଙ୍କ ଭୂମିରେ ନିବେଶକ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତୃବର୍ଗଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୌରବର ବିଷୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାରେ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଚମତ୍କାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
"ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ନେଇ ଆଶାବାଦୀ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଥବା ଅନୁଷ୍ଠାନ କିମ୍ବା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଭାରତ ଠାରୁ ଅନେକ ଆଶା ରହିଛି । ଭାରତ ବିଷୟରେ ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟ ନିବେଶକଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇ ରହିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଇଥିବା ବିବୃତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତରେ ଅଛି’ ବୋଲି ଓଇସିଡିର ଜଣେ ପ୍ରତିନିଧି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ନିକଟରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଜାତିସଂଘର ଏକ ସଂଗଠନ ଭାରତକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ମହାଶକ୍ତି ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛି । ଏହି ସଂଗଠନ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଯେ, ଅନେକ ଦେଶ କେବଳ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଭାରତ କିପରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏରୋସ୍ପେସ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଭାରତ ପ୍ରତି ରହିଥିବା ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ଵ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭାରତର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ରାଜ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କୃଷି ଓ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜ୍ୟ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ନର୍ମଦା ନଦୀ ଦ୍ଵାରା ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଡିପି ଆଧାରରେ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ବିଜୁଳି ଏବଂ ପାଣି ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନକୁ ସାମନା କରୁଥିଲା ଏବଂ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ଆହୁରି ଖରାପ ଥିଲା । ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟ ନିବେଶ ପାଇଁ ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏକଦା ଖରାପ ରାସ୍ତା ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ନେଇ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ଏହି ରାଜ୍ୟ ଏବେ ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ (ଇଭି) କ୍ରାନ୍ତିର ଅନ୍ୟତମ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି ।
‘‘ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି’’, ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏହି ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛି । ଦୁଇ ପ୍ରମୁଖ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ - ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଇ ଯଥେଷ୍ଟ ଗତି କରି ମୁମ୍ବାଇର ବନ୍ଦର ଏବଂ ଉତ୍ତର ଭାରତର ବଜାରକୁ ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ରହିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଗୁଡିକ ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସ୍ପର୍ଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଗ୍ୱାଲିୟର ଏବଂ ଜବଲପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବ୍ୟାପକ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରେଳ ନେଟୱର୍କ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହାସଲ କରିଛି । ଭୋପାଳର ରାଣୀ କମଲାପତି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ମଡେଲକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ୮୦ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି ।
‘‘ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି’’ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିବା ସହିତ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉ​‌ଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଏକ ସମୟରେ କଳ୍ପନାର ବାହାରେ ଥିଲା । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର (୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ) ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ନିବେଶ କେବଳ ଗତ ବର୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପାଖାପାଖି ୩୧,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ, ଯେଉଁଥିରୁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଅଟେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସହିତ ବଳକା ବିଦ୍ୟୁତ ରାଜ୍ୟ ​‌ହୋଇପାରିଛି । ରେୱା ସୋଲାର ପାର୍କ ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ଏବଂ ନିକଟରେ ଓଁକାରେଶ୍ୱରରେ ଏକ ଭାସମାନ ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବୀଣା ରିଫାଇନାରୀ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ସରକାର ପାଖାପାଖି ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସର ହବରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଧୁନିକ ନୀତିନିୟମ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ରହିଛି ଏବଂ ପିଥାମପୁର, ରତଲାମ ଏବଂ ଦେବାସରେ ହଜାର ହଜାର ଏକର ପରିମିତ ନିବେଶ ଜୋନ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଲାଭର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜଳ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ୍ ମିଶନକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯାଉଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୃଷି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୪୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ - ବେତୱା ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଚାଷ ଜମିର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜଳ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ବିକାଶର ଗତି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ତିନି ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବାକୁ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଦେଇଥିବା କଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୨୫ର ପ୍ରଥମ ୫୦ ଦିନ ଭିତରେ ଏହି ଗତି ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିକଟରେ ଆଗତ ହୋଇଥିବା ବଜେଟ, ଯାହା ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ​‌ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଟିକସଦାତା ହୋଇଥିବାରୁ, ସେମାନେ ସେବା ଓ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଟିକସ ସ୍ଲାବ୍ ପୁନର୍ଗଠନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ବଜେଟ୍ ପରେ ଆରବିଆଇ ସୁଧ ହାର ହ୍ରାସ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବଜେଟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏମଏସଏମଇକୁ ନେଇ ସମ୍ଭାବନା ସୀମିତ ଥିଲା, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ବିକାଶକୁ ଅନେକ ପରିମାଣରେ ରୋକିଥିଲା । ଏମଏସଏମଇ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏମଏସଏମଇର ସଂଜ୍ଞାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି, ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସହଜ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବଜେଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଷ୍ଟେଟ୍ ଡିରେଗୁଲେସନ କମିଶନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ. ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି’’। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ୧୫୦୦ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ନିୟମାବଳୀଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଡିରେଗୁଲେସନ କମିଶନ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନିୟାମକ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ବଜେଟ୍ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସରଳ କରିଛି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଦର ହ୍ରାସ କରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ମାମଲାର ଆକଳନ ପାଇଁ ଏକ ସମୟ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବା ଲାଗି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି, ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଲିଥିୟମ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି ଉପାୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବୟନ ଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ବିକଶିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । କପା, ରେଶମ, ପଲିଷ୍ଟର ଏବଂ ଭିସକସ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର କୋଟି କୋଟି ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତର କପା ରାଜଧାନୀ ହୋଇଥିବାରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ଜୈବିକ କପା ଯୋଗାଣରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ମଲବେରୀ ରେଶମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ରାଜ୍ୟର ଚନ୍ଦେରୀ ଏବଂ ମାହେଶ୍ୱରୀ ଶାଢ଼ୀକୁ ଖୁବ୍ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ମିଳିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପାରମ୍ପରିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ନୂଆ ବାଟ ଖୋଜୁଥିବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗ୍ରୋ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍, ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏବଂ ଜିଓ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଭଳି ବୈଷୟିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବଜେଟରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପିଏମ ମିତ୍ର ଯୋଜନା ସୁପରିଚିତ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୭ଟି ବୃହତ ବୟନ ପାର୍କ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ । ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଯେପରି ଏହାର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡୁଛି, ସେହିଭଳି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନର୍ମଦା ନଦୀ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ‘‘ଏମପି ଅଜବ ହୈ, ସବସେ ଗଜବ ହୈ’’ ନାମକ ସାଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିଯାନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ‘‘ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’’ ମନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ – ଘରୋଇ ଭାଗୀଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଆୟୁଷକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆୟୁଷ ଭିସା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ବହୁତ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜୟନୀର ମହାକାଳ ମହାଲୋକ ଦେଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ମହାକାଳଙ୍କ ଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଦେଶ କିପରି ଏହାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ।
ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ସେ କହିଥିବା କଥାକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ବର୍ତ୍ତମାନ ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ଛଗନଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭୋପାଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦୁଇ ଦିନିଆ ବିଶ୍ଵ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ (ଜିଆଇଏସ୍) ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଜିଆଇଏସରେ ବିଭାଗୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ଔଷଧ ଏବଂ ମେଡିକାଲ ଉପକରଣ ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଶିଳ୍ପ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ୍‌ ଦେଶ ମାନଙ୍କର ସମ୍ମିଳନୀ, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଓ କାରବୀୟ ଅଧିବେଶନ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅଟୋ ସୋ' ରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅଟୋମୋବାଇଲ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଗତିଶୀଳତା ସମାଧାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି । ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଏବଂ ଫ୍ୟାସନ୍ ଏକ୍ସପୋ ଉଭୟ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ବୟନ ଉତ୍ପାଦନରେ ରାଜ୍ୟର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। "ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା - ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ" (ଓଡିଓପି) ଗ୍ରାମରେ ରାଜ୍ୟର ଅନନ୍ୟ କାରିଗରୀ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି, ବିଭିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ଅଧିକାରୀ, ଭାରତର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ନେତୃତ୍ଵ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଧାରକମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।