ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିବା ତିନୋଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ୨୦୨୫ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ସୁରକ୍ଷା ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ସହିତ, ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ
ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ଏନଏଏଫଆଇଏସ୍‍ର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ
ନୂତନ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସମସ୍ତ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ତାଲିମ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରାଯିବା ଉଚିତ
18 FEB 2025 6:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଓମାର ଅବଦୁଲ୍ଲାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ପୋଲିସ, କାରାଗାର, ଅଦାଲତ, ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ଫରେନ୍ସିକ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ପୁଲିସ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ବ୍ୟୁରୋ (ବିବିଆରଡି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ରେକର୍ଡ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିଆରବି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନକୁ ୨୦୨୫ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରଣୀତ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ମନୋଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଆଇନ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜରୁରୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ହେବା ସହିତ ପୋଲିସ ଏବେ ନିଜ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁପସ୍ଥିତି ବିଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ଜାତୀୟ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ (ଏନଏଏଫଆଇଏସ୍‍) ର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ତାଲିମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି କେବଳ ପୁଲିସ ଅଧୀକ୍ଷକ ସ୍ତରରେ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ନିଆଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଯେପରି ଅପବ୍ୟବହାର ନହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କଠୋର ତଦାରଖ ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସରକାର ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦିଗରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଅଗ୍ରଗତି ମାସିକ, ପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ସାପ୍ତାହିକ ଭିତ୍ତିରେ ଯଥାକ୍ରମେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah holds meeting with Lieutenant Governor and Chief Minister of Jammu and Kashmir in New Delhi today to review implementation of three new criminal laws
Union Home Minister says, full implementation of the three new criminal laws, made under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, to be ensured in Jammu and Kashmir by April 2025
With decline in terror activities and improvement in security scenario in Jammu and Kashmir, protecting the rights of the citizens should be the top priority of J&K Police
There is an urgent need to implement the provisions of Trial in Absentia in Jammu and Kashmir
Home Minister emphasized the need to fix the responsibility of police officers to expedite the process of filing chargesheets
Every police station in Jammu and Kashmir should maximise use of NAFIS
Training of all Investigating Officers on the provisions of the new laws should be completed at the earliest
18 FEB 2025 6:20PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a review meeting on the implementation of three new criminal laws in Jammu and Kashmir, in the presence of Lieutenant Governor Shri Manoj Sinha and Chief Minister Shri Omar Abdullah, in New Delhi today. The meeting reviewed the implementation and present status of various new provisions related to police, prisons, courts, prosecution, and forensics in Jammu and Kashmir. The meeting was attended by the Union Home Secretary, Chief Secretary and Director General of Police of Jammu and Kashmir, the Director General of the Bureau of Police Research and Development (BPRD), the Director General of the National Crime Records Bureau (NCRB), and other senior officials from the Ministry of Home Affairs (MHA) and the UT administration.
During the discussion in the meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation asked the UT administration to ensure full implementation of the three new criminal laws, made under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in Jammu and Kashmir by April 2025. He said that optimum use of technology should be made to ensure speedy justice under the three new criminal laws.
Union Home Minister said that for the full implementation of the new laws, it is imperative to change the attitude of the police personnel and the administration and create awareness about the new laws among the citizens. He stated that with decline in terror activities and improvement in security scenario in Jammu and Kashmir, the Police should now prioritize safeguarding the rights of its citizens. Shri Shah added that there is an urgent need to use the provision of Trial in Absentia in the union territory.
Union Home Minister stressed on the need to fix responsibility of police officers to expedite the process of filing chargesheets. He said that every police station in Jammu and Kashmir should put the maximum use of the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS) into practice. He said that 100% training of investigating officers regarding the provisions of the new laws should be ensured, at the earliest. Shri Shah said that decisions on provisions related to terrorism and organised crime should be taken only after thorough scrutiny at the level of Superintendent of Police. He added that strict monitoring is required to ensure that these provisions under the new laws are not misused.
Shri Amit Shah said that the Jammu and Kashmir administration and government have done satisfactory work towards the implementation of the new criminal laws despite difficult circumstances. He said that the progress of implementation of the three new laws in Jammu and Kashmir should be reviewed on a monthly, fortnightly and weekly basis at the level of the Chief Minister, Chief Secretary and Director General of Police, respectively.