তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ৱেভছ এনিমে আৰু মাংগা প্ৰতিযোগিতা
এনিমেচন আৰু কমিক্সৰ প্ৰতি ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আকৰ্ষণ উদযাপন
17 FEB 2025 5:23PM by PIB Guwahati
আৰম্ভণি
ৱেভছ এনিমে আৰু মাংগা প্ৰতিযোগিতা (ৱেম!) হৈছে এক গতিশীল পদক্ষেপ যিয়ে সৃষ্টিকৰ্তাসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰি এনিমে আৰু মাংগাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উৎসাহক ব্যৱহাৰ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। ভাৰতীয় মিডিয়া এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট এছ’চিয়েশ্যন (এমইএআই)ৰ সহযোগত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত ৱেম!-এ ভাৰতীয় আৰু বিশ্বব্যাপী দৰ্শক উভয়ৰে বাবে শিল্পীসকলক জনপ্ৰিয় জাপানী শৈলীৰ স্থানীয় অভিযোজন বিকশিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। প্ৰকাশন, বিতৰণ, আৰু উদ্যোগৰ প্ৰকাশৰ সুযোগৰ সৈতে এই প্ৰতিযোগিতাই কলাত্মক প্ৰকাশভংগীৰ পোষকতা কৰে আৰু উদীয়মান প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰে। এই প্ৰতিযোগিতাত ১১খন চহৰত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’ব, যাৰ অন্ত হ’ব মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৱেভছ ২০২৫-ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া গ্ৰেণ্ড নেচনেল ফিনালেত।
ৱেম! হৈছে ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জছৰ এক অংশ, যিটো ৱৰ্ল্ড অডিঅ’ ভিজুৱেল এণ্ড ইন্টাৰটেইনমেণ্ট ছামিট (ৱেভছ)-ৰ এক প্ৰধান উদ্যোগ। ৱেভছ ২০২৫ চনৰ ১ মে’ৰ পৰা ৪ মে’লৈ মুম্বাইৰ জিঅ’ ৱৰ্ল্ড কনভেনশ্বন কেন্দ্ৰ আৰু জিঅ’ ৱৰ্ল্ড গাৰ্ডেনছ-ত অনুষ্ঠিত হ’ব। ৱেভছ-এ মিডিয়া আৰু বিনোদন উদ্যোগত আলোচনা, সহযোগিতা আৰু অভিনৱতাৰ বাবে এক শীৰ্ষস্থানীয় ফ’ৰাম হিচাপে কাম কৰে, যিয়ে বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰসকলক একেলগ কৰি নতুন সুযোগ অন্বেষণ কৰে আৰু এই খণ্ডৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়ে। ৱেভছ-ৰ কেন্দ্ৰীয় ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জছ-ত এতিয়ালৈকে বিশ্বজুৰি ৭০,০০০তকৈও বেছি নিবন্ধন হৈছে, যিয়ে উদীয়মান প্ৰতিভাসকলক তেওঁলোকৰ কাম প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী মঞ্চ প্ৰদান কৰে। ৱেম!-ৰ জৰিয়তে ভাৰতে এনিমে আৰু মাংগাৰ এক গতিশীল কেন্দ্ৰ হিচাপে নিজৰ স্থান দৃঢ় কৰিছে, যিয়ে শৈল্পিক পৰম্পৰাক সমকালীন কাহিনী বৰ্ণনাৰ সৈতে সংযোগ কৰে।
ভাৰ্টিকেল আৰু শ্ৰেণীসমূহ
যোগ্যতাৰ নীতি
ইভেণ্ট কেলেণ্ডাৰ
তাৰিখ
চহৰ
স্থান
পঞ্জীয়ন
২২ নৱেম্বৰ, ২০২৪
গুৱাহাটী
নেডফি কনভেনশ্বন কেন্দ্ৰ
বন্ধ
২৪ নৱেম্বৰ, ২০২৪
কলকাতা
হেৰিটেজ স্কুল
বন্ধ
২৬ নৱেম্বৰ, ২০২৪
ভুবনেশ্বৰ
শ্ৰী শ্ৰী ইউনিভাৰ্চিটি
বন্ধ
২৮ নৱেম্বৰ, ২০২৪
বাৰাণসী
চানবিম চানচিটি স্কুল
বন্ধ
৩০ নৱেম্বৰ, ২০২৪
দিল্লী
আইআইএমচি, বসন্ত কুঞ্জ
বন্ধ
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
বেংগালুৰু
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
[ইয়াত ক্লিক কৰক]
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
মুম্বাই
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
[ইয়াত ক্লিক কৰক]
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
আহমেদাবাদ
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
[ইয়াত ক্লিক কৰক]
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
নাগপুৰ
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
[ইয়াত ক্লিক কৰক]
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
হায়দৰাবাদ
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
[ইয়াত ক্লিক কৰক]
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
চেন্নাই
সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব
[ইয়াত ক্লিক কৰক]
১-৪ মে’, ২০২৫
ফাইনেল
জিঅ’ ৱৰ্ল্ড কনভেনশ্বন কেন্দ্ৰ
ৰাজ্যিক স্তৰৰ বিজয়ী
অংশগ্ৰহণৰ নিৰ্দেশনা:
• সকলো শ্ৰেণীৰ বাবে স্ক্ৰিপ্ট ইভেণ্টৰ স্থানতে প্ৰদান কৰা হ’ব।
• কেৱল মাংগা শ্ৰেণীৰ বাবে শাৰীৰিক ফৰ্মেটত জমা দিব পাৰি। বাকী সকলো শ্ৰেণীৰ বাবে ডিজিটেল জমা আৱশ্যক।
• অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰত আৰু ফৰ্মেটত তেওঁলোকৰ কাম সৃষ্টি কৰিব লাগিব:
• মাংগা (ছাত্ৰ আৰু পেছাদাৰী): ২ পৃষ্ঠা, প্ৰতিটোত কমেও ৪ পেনেল, চিয়াঁহী আৰু ৰং (শাৰীৰিক/ডিজিটেল)।
• ৱেবটুন (ছাত্ৰ): ৭ পেনেল, চিয়াঁহী আৰু ৰং।
• ৱেবটুন (পেছাদাৰী): ১০ পেনেল, চিয়াঁহী আৰু ৰং।
• এনিমে (ছাত্ৰ): ১০ ছেকেণ্ডৰ এনিমেশ্যন, প্ৰদান কৰা স্ক্ৰিপ্টৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি।
• এনিমে (পেছাদাৰী): ১৫ ছেকেণ্ডৰ এনিমেশ্যন, প্ৰদান কৰা স্ক্ৰিপ্টৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি।
প্ৰতিযোগিতাৰ সময়সূচী আৰু পুৰস্কাৰ
• সকলো প্ৰতিযোগিতা অফলাইনত অনুষ্ঠিত হ’ব; অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ব্যক্তিগতভাৱে উপস্থিত থাকিব লাগিব।
• পঞ্জীয়ন ৯:০০ AM-ত আৰম্ভ হ’ব, তাৰপিছত ৯:৩০ AM-ত ডিব্ৰিফিং হ’ব।
• প্ৰতিযোগিতা ১০:০০ AM-ৰ পৰা ৬:০০ PM-লৈ চলিব।
• কচপ্লে প্ৰতিযোগিতা আৰু অন্যান্য প্ৰদৰ্শন একে দিনা ৬:০০ PM-ৰ পৰা ৮:০০ PM-লৈ অনুষ্ঠিত হ’ব।
• ৱেম! ফাইনেল ৱেভছৰ অন্তিম সন্মিলনত ১-৪ মে’, ২০২৫-ত মুম্বাইৰ জিঅ’ ৱৰ্ল্ড কনভেনশ্বন কেন্দ্ৰ আৰু জিঅ’ ৱৰ্ল্ড গাৰ্ডেনছত অনুষ্ঠিত হ’ব।
• বিজয়ীসকলে এনিমে জাপান আৰু অন্যান্য আন্তৰ্জাতিক অনুষ্ঠানলৈ সকলো খৰচৰে ভ্ৰমণৰ সুযোগ পাব, যিটো তথ্য আৰু প্ৰচাৰ মন্ত্ৰণালয়ে সমৰ্থন কৰে।
ৱেম! কচপ্লে প্ৰতিযোগিতা
ৱেম! কচপ্লে প্ৰতিযোগিতাত ছাত্ৰ, কৰ্মচাৰী আৰু বাহিৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক কোনো নিবন্ধন ফি নোহোৱাকৈ অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হৈছে। কচপ্লে এনিমে, মাংগা, গেমিং বা ভাৰতীয় কমিক্সৰ চৰিত্ৰৰ ওপৰত আধাৰিত হ’ব লাগিব, যিয়ে সৃষ্টিশীলতা আৰু মৌলিকতাক উৎসাহিত কৰে। পোচাক আৰু প্ৰপচ নিজে তৈয়াৰ কৰিব লাগিব, কিন্তু প্ৰপচ আৰু অস্ত্ৰ নিষ্ক্ৰিয় হ’ব লাগিব আৰু ইভেণ্টৰ আগতে পৰিদৰ্শনত অনুমোদিত হ’ব লাগিব। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে শিষ্টাচাৰ বৰ্তাই ৰাখিব লাগিব, আৰু কোনো অপমানজনক আচৰণৰ বাবে তেওঁলোকক ৰেহাই দিয়া নহ’ব। বিচাৰকসকলে পোচাকৰ সঠিকতা, ক্ৰাফটমেনশ্বিপ, প্ৰদৰ্শন, সৃষ্টিশীলতা, দৰ্শকৰ সম্পৃক্ততা আৰু এক মত-বিনিময় অংশৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মূল্যায়ন কৰিব, য’ত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ চৰিত্ৰ বা পোচাকৰ বিষয়ে প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিব পাৰে। প্ৰতিজন প্ৰদৰ্শনকাৰীৰ বাবে ৯০ ছেকেণ্ডৰ প্ৰদৰ্শন আৰু ১ মিনিটৰ ভূমিকা আৰু মত-বিনিময়ৰ সুযোগ থাকিব। বিচাৰকসকলৰ সিদ্ধান্ত চূড়ান্ত হ’ব। শীৰ্ষ তিনিজন কচপ্লেয়াৰক নগদ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব, আৰু সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক ই-চাৰ্টিফিকেট প্ৰদান কৰা হ’ব।
উত্‍স:
অনুগ্ৰহ কৰি পিডিএফ ফাইলটো ইয়াত পাব

Ministry of Information & Broadcasting
WAVES Anime & Manga Contest
Celebrating India's Growing Passion for Animation and Comics
17 FEB 2025 5:23PM by PIB Delhi
Introduction
The WAVES Anime & Manga Contest (WAM!) is a dynamic initiative that aims to harness India’s growing enthusiasm for anime and manga by providing a platform for creators to showcase their talent. Organised by the Ministry of Information & Broadcasting in collaboration with the Media & Entertainment Association of India (MEAI), WAM! encourages artists to develop localized adaptations of popular Japanese styles, catering to both Indian and global audiences. With opportunities for publishing, distribution, and industry exposure, the contest fosters artistic expression and nurtures emerging talent. The competition will feature state-level contests across 11 cities, culminating in a grand national finale at WAVES 2025 in Mumbai.
WAM! is part of the Create in India Challenges, a flagship initiative under the World Audio Visual & Entertainment Summit (WAVES), which will take place from 1st to 4th May 2025 at Jio World Convention Centre & Jio World Gardens, Mumbai. WAVES serves as a premier forum for discussions, collaborations, and innovation in the media and entertainment industry, bringing together global stakeholders to explore new opportunities and shape the sector's future. The Create in India Challenges, central to WAVES, have seen over 70,000 registrations worldwide, empowering emerging talents with a global stage to showcase their work. With WAM!, India reinforces its position as a vibrant hub for anime and manga, bridging artistic traditions with contemporary storytelling.
Verticals and Categories
Eligibility Criteria
Events Calendar
Date
City
Venue
Registration
22nd November, 2024
Guwahati
NEDFi Convention Centre
Closed
24th November, 2024
Kolkata
Heritage School
Closed
26th November, 2024
Bhubaneswar
Sri Sri University
Closed
28th November, 2024
Varanasi
Sunbeam Suncity School
Closed
30th November, 2024
Delhi
IIMC, Vasant Kunj
Closed
TBD
Bengaluru
TBD
Click Here
TBD
Mumbai
TBD
Click Here
TBD
Ahmedabad
TBD
Click Here
TBD
Nagpur
TBD
Click Here
TBD
Hyderabad
TBD
Click Here
TBD
Chennai
TBD
Click Here
1st – 4th May, 2025
Finale
Jio World Convention Centre & Jio World Gardens
State Level Winners
Participation Guidelines:
• Scripts will be provided on the spot for all categories.
• Only Manga category submissions can be in physical format. All other categories require digital submissions.
• v Participants must create and submit their work within the specified timeframe and format:
• Manga (Student & Professional): 2 pages, at least 4 panels each, ink and colour (physical/digital).
• Webtoon (Student): 7 panels with ink and colour.
• Webtoon (Professional): 10 panels with ink and colour.
• Anime (Student): 10 seconds of animation based on the provided script.
• Anime (Professional): 15 seconds of animation based on the provided script.
Competition Schedule and Prizes
• All competitions will be held offline; participants must attend in person.
• Registration opens at 9:00 AM, followed by a debriefing at 9:30 AM.
• The competition will take place from 10:00 AM to 6:00 PM.
• Cosplay competitions and other performances will be held from 6:00 PM to 8:00 PM on the same day.
• The WAM! Finale will be held at the WAVES summit from May 1 to 4, 2025, at Jio World Convention Centre & Jio World Gardens, Mumbai.
• Winners will receive an all-expenses-paid trip to Anime Japan and other international events, supported by the Ministry of Information and Broadcasting.
WAM! Cosplay Competition
The WAM! Cosplay Competition is open to individuals, including students, staff, and external participants, with no registration fees. Cosplays must be based on characters from anime, manga, gaming, or Indian comics, encouraging creativity and originality. Costumes and props should be self-made, with no restrictions on craftsmanship, but props and weapons must be non-functional and cleared during pre-event inspection. Participants must maintain decorum, with any offensive behavior leading to disqualification. Judging will be based on costume accuracy, craftsmanship, performance, creativity, audience engagement, and an interaction segment where participants may answer questions about their character or costume. Each performer will have 90 seconds for performance and 1 minute for introduction and interaction, with judges’ decisions being final. The top three cosplayers will receive cash prizes, and all participants will be awarded e-certificates.
References:
Kindly find the pdf file