वित्त मन्त्रालय
आयकर अधिनियम, 1961 को व्यापक सरलीकरणको दिशामा आयकर विधेयक, 2025 आज संसदमा पेश गरियो
13 FEB 2025 3:54PM by PIB Gangtok
आयकर विधेयक, 2025 आज संसदमा पेश गरियो, जुन आयकर अधिनियम, 1961 को भाषा र संरचनालाई सरली बनाउने दिशामा एक महत्वपूर्ण कदम हो
सरलीकरण अभ्यास तीन मुख्य सिद्धान्तहरूद्वारा निर्देशित थियो:
1. राम्रो स्पष्टता र सुसङ्गतताको लागि पाठ्य र संरचनात्मक सरलीकरण।
2. निरन्तरता र निश्चितता सुनिश्चित गर्नका लागि कुनै प्रमुख कर नीति परिवर्तन छैन
3. कर दरहरूमा कुनै संशोधन छैन, करदाताहरूको लागि पूर्वानुमानलाई संरक्षण गर्नु।
एक तीन-आयामी दृष्टिकोण अपनाइएको छ:
• पठनीयता बढाउनका लागि जटिल भाषालाई समाप्त गर्ने।
• राम्रो नेभिगेशनको लागि अनावश्यक तथा दोहोरिने प्रावधानहरूलाई हटाउने
• सन्दर्भकलाई सहजता बनाउनका लागि तार्किक रूपमा खण्डहरूलाई पुनर्गठन गर्ने।
परामर्श र शोध आधारित दृष्टिकोण
सरकारले करदाता, व्यवसाय, उद्योग संघ र पेशेवर निकायहरूसँग परामर्श गर्दै व्यापक सरोकारवाला संलग्नता सुनिश्चित गरेको छ। प्राप्त 20,976 अनलाइन सुझाउहरू मध्ये, सान्दर्भिक सुझाउहरूको जाँच गरियो र सम्भव भएसम्म सामेल गरियो। उद्योग विशेषज्ञ र कर पेशेवरहरूसँग परामर्श गरियो र अस्ट्रेलिया र यूकेका सरलीकरण मोडेलहरूको उत्कृष्ट अभ्यासहरूको लागि अध्ययन गरियो।
सरलीकरण अभ्यासको परिणाम मात्रात्मक
प्रभाव
समीक्षाले ऐनको मात्रामा उल्लेखनीय कमी ल्याएको छ, जसले गर्दा यसलाई अझ सुव्यवस्थित र सुगम बनाएको छ। प्रमुख कटौतीहरू तल संक्षेपमा प्रस्तुत गरिएका छन्:
वस्तु
विद्यमान आयकर ऐन, 1961
आयकर विधेयक, 2025 मा प्रस्ताव गरिएको
परिवर्तन (कटौती/थप)
शब्द
512,535
259,676
कमी: 252,859 शब्द
अध्याय
47
23
कमी: 24 अध्याय
धाराहरू
819
536
कमी: 283 धाराहरू
तालिका
18
57
जोड़: 39 तालिका
सूत्र
6
46
जोड़ि: 40 सूत्र
गुणात्मक सुधार
• सरलीकृत भाषा, कानूनलाई अझ सुलभ बनाउनु।
• संशोधनहरूको समेकन, खण्डीकरण कम गर्ने।
• अधिक स्पष्टताको लागि अप्रचलित तथा अनावश्यक प्रावधानहरूलाई हटाउने
• सुधारिएको पठनीयताको लागि तालिका र सूत्रहरूको माध्यमद्वारा संरचनात्मक तर्कसङ्गतीकरण
• विद्यमान कर सिद्धान्तहरूको संरक्षण, उपयोगिता बढाउँदै निरन्तरता सुनिश्चित गर्नु।
आयकर विधेयक, 2025 ले एक सरल तथा स्पष्ट कर ढाँचा प्रदान गरेर व्यवसाय गर्न सहजता बढाउने सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।

Ministry of Finance
Income-tax Bill, 2025, tabled in Parliament today towards achieving comprehensive simplification of the Income-tax Act, 1961
13 FEB 2025 3:54PM by PIB Delhi
The Income-tax Bill, 2025 was tabled in Parliament today, marking a significant step toward simplifying the language and structure of the Income-tax Act, 1961.
The simplification exercise was guided by three core principles:
1. Textual and structural simplification for improved clarity and coherence.
2. No major tax policy changes to ensure continuity and certainty.
3. No modifications of tax rates, preserving predictability for taxpayers.
A three-pronged approach was adopted:
• Eliminating intricate language to enhance readability.
• Removing redundant and repetitive provisions for better navigation.
• Reorganizing sections logically to facilitate ease of reference.
Consultative and Research-Based Approach
The Government ensured widespread stakeholder engagement, consulting taxpayers, businesses, industry associations, and professional bodies. Out of 20,976 online suggestions received, relevant suggestions were examined and incorporated, where feasible. Consultations were held with industry experts and tax professionals and simplification models from Australia and the UK were studied for best practices.
Outcomes of the Simplification Exercise Quantitative
Impact
The review has led to a substantial reduction in the Act’s volume, making it more streamlined and navigable. Key reductions are summarized below:
Item
Existing Income-tax Act, 1961
Proposed in the Income-tax Bill, 2025
Change (Reduction/Addition)
Words
512,535
259,676
Reduction: 252,859 words
Chapters
47
23
Reduction: 24 chapters
Sections
819
536
Reduction: 283 sections
Tables
18
57
Addition: 39 tables
Formulae
6
46
Addition: 40 formulae
Qualitative Improvements
• Simplified language, making the law more accessible.
• Consolidation of amendments, reducing fragmentation.
• Removal of obsolete and redundant provisions for greater clarity.
• Structural rationalization through tables and formulae for improved readability.
• Preservation of existing taxation principles, ensuring continuity while enhancing usability.
The Income-tax Bill, 2025 reflects the Government’s commitment to enhancing ease of doing business by providing a tax framework that is simple and clear.