ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାଘୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାରେ ପବିତ୍ର ବୁଡ଼ ପକାଇବା ପରେ ବିନା ବିଳମ୍ବରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ଘରକୁ ଫେରାଇ ନେବା ଲାଗି ଦିନରାତି କାମ କରୁଛି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ୱାର ରୁମ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାକୁ ଦେଲେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ଗତ ତିନି ଦିନ ଧରି, ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଘରକୁ ଫେରିବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୩୩୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଉଛି
12 FEB 2025 8:47PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ରେଳବୋର୍ଡ ସିଇଓ ତଥା ସିଆରବି ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର ଆଜି ରେଳ ଭବନରେ ଥିବା ୱାର ରୁମରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରୟାଗରାଜର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଟ୍ରେନ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କହିଛନ୍ତି, ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡ଼କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଡିଭିଜନକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ହୋଲ୍ଡିଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆରାମଦାୟକ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ମହାକୁମ୍ଭ ରେଳବାଇ ସୂଚନା ବୁଲେଟିନ ଅନୁଯାୟୀ, ଆଜି (୧୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫) ସନ୍ଧ୍ୟା ଟା ସୁଦ୍ଧା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୨୨୫ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଛି । ଯେଉଁଥିରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ୪୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ମଙ୍ଗଳବାର, ୧୧ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ରେ, ୩୪୩ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଛି । ସେସବୁ ଟ୍ରେନରେ ୧୪.୬୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରେନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ନିରନ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୁଲେଟିନ, ମହାକୁମ୍ଭ ଅଞ୍ଚଳ ହୋଲ୍ଡିଂ ଜୋନ୍, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମିଡିଆ ଆଉଟଲେଟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟରେ ୫ହଜାର ଲେଖାଏଁ କ୍ଷମତା ଥିବା ୪ଟି ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ମାଘୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଅବସରରେ ଖୁସରୋବାଗରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ନୂତନ ହୋଲ୍ଡିଂ କ୍ଷେତ୍ର ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ରହିବା, ଭୋଜନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ଟ୍ରେନରେ ଚଢିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରାମରେ ରହିପାରିବେ।
ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସରୁ ସୂଚନା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ କୌଣସି ଅସତ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ନଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।

Ministry of Railways
Indian Railways is working day and night to ensure that pilgrims return home without any delay after taking the holy bath on Maghi Purnima :Shri Ashwini Vaishnaw
Union Railway Minister and Chairman, Railway Board visits the war room to review and monitor the situation, directing officials to run trains in all directions
For the past three days, Indian Railways has been operating an average of 330 trains daily to assist devotees return their home safely
12 FEB 2025 8:47PM by PIB Delhi
Union Railway Minister Shri Ashwani Vaishnaw along with CEO & CRB, Shri Satish Kumar today reviewed crowd management situation of Prayagraj Railway stations in the war room at Rail Bhavan. The Minister instructed officials to ensure that trains are made available for pilgrims in all directions. He also mentioned that the Prayagraj division has been directed to run extra trains as needed to ease passenger congestion while ensuring passenger comfort in the holding areas.
According to the Mahakumbh Railway Information Bulletin, by 6:00 PM today (12 February 2025), 225 trains had been run for the convenience of passengers, with over 12.46 lakh passengers having traveled. On Tuesday, 11 February 2025, 343 trains were operated, carrying more than 14.69 lakh passengers. Information related to trains is continuously being provided by Indian Railways through various channels—including special bulletins, the Mahakumbh area holding zones, railway stations, social media, and other media outlets.
For the convenience of passengers, four holding areas near Prayagraj junction railway station (each with a capacity of 5,000) have fully been operational. Additionally, a new holding area at Khusrobagh with a capacity 100,000 passengers has been operational today on the occasion of Maghi Purnima with Special arrangements for lodging, meals, and other essentials have been made so that waiting passengers can stay comfortably until they board their trains.
All passengers are advised to obtain information only from official sources and to avoid any unverified reports and misleading information.