পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৫-ত ভাৰতৰ পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন গেছৰ আৰ্হি প্ৰদৰ্শন : গ্লোৱেল ছাউথৰ বাবে এক ৰূপৰেখা
12 FEB 2025 3:06PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৫-ৰ দ্বিতীয় দিনা পৰিষ্কাৰ ৰন্ধনৰ ওপৰত এখন মন্ত্ৰীসভাৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলত সভাপতিত্ব কৰে। শ্ৰী পুৰীয়ে ৰাজসাহায্য, শক্তিশালী ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি, তেল বিপণন কোম্পানীৰ (ওএমচি) দ্বাৰা বিতৰণ নেটৱৰ্ক ডিজিটাইজেচন আৰু পৰিষ্কাৰ ৰন্ধনৰ দিশত সাংস্কৃতিক পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন গেছৰ সাৰ্বজনীন প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰাত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
অধিৱেশনখনত ব্ৰাজিল, তাঞ্জানিয়া, মালাৱী, চুডান, নেপালৰ প্ৰতিনিধিৰ লগতে আন্তৰ্জাতিক শক্তি সংস্থা (আইইএ) আৰু বষ্টন কনচাল্টিং গ্ৰুপ (বিচিজি)কে ধৰি বিভিন্ন উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দ উপস্থিত থাকে।
শ্ৰী পুৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ আৰ্হি কেৱল সফলেই নহয়, ই একে ধৰণৰ শক্তিৰ প্ৰৱেশৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱা অন্যান্য গোলকীয় দক্ষিণ ৰাষ্ট্ৰসমূহতো যথেষ্ট উত্তৰযোগ্য। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ (পিএমইউৱাই) অধীনত হিতাধিকাৰীসকলে প্ৰতিদিনে মাত্ৰ ৭ চেণ্ট ব্যয়ত এলপিজি ৰন্ধন প্ৰণালীৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰে, আনহাতে আন গ্ৰাহকসকলে প্ৰতিদিনে ১৫ চেণ্টত পৰিষ্কাৰ ৰন্ধনৰ ইন্ধন লাভ কৰিব পাৰে। এই সামৰ্থ্য ব্যাপক ভাৱে গ্ৰহণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক পট পৰিৱৰ্তনকাৰী হৈ আহিছে।
আলোচনাৰ সময়ত, আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিনিধিসকলে পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন সমাধানৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে। তাঞ্জানিয়াৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু শক্তি মন্ত্ৰী মাননীয় ডোটো মাচাকা বাইটকোৱে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৮০% পৰিয়ালক পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন প্ৰণালী ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে ইয়াৰ ৰণনীতি তৈয়াৰ কৰা হৈছে বুলি কয়। অৱশ্যে, তেওঁ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা স্বীকাৰ কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে বিত্তীয় সীমাবদ্ধতা, আন্তঃগাঁথনিৰ উচ্চ ব্যয়, আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে নিয়ামক সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা।
চুদানৰ শক্তি আৰু তেল মন্ত্ৰী ড০ মহিলদিন নাইম মহম্মদ চাইদে এলপিজি যোগানৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ব্যস্ততাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, কিয়নো দেশখনে এতিয়াও ইয়াৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ আমদানি কৰে। কিয়নো স্থানীয় চিলিণ্ডাৰ উৎপাদনত উদগনি দিয়া আৰু ব্যয়-কাৰ্যকৰী আমদানি নিশ্চিত কৰাটো এতিয়াও মুখ্য বাধা হৈ আছে। ৰৱাণ্ডা আৰু নেপালৰ প্ৰতিনিধিসকলে বৈদ্যুতিক ষ্টোভ আৰু জৈৱ গেছ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে কাঠৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে।
আইইএৰ উপ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক মেৰী বাৰ্চ ৱাৰলিকে উল্লেখ কৰে যে সামৰ্থ্য, প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত ভাৰতৰ সফলতাই আন দেশৰ বাবে মূল্যৱান পাঠ প্ৰদান কৰে। তেওঁ লগতে বিশ্বব্যাপী পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত ৰেহাইমূলক বিত্তীয় আৰু ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্বৰ (পি) ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সাংস্কৃতিক গ্ৰহণযোগ্যতা আৰু নিয়ামক সাল-সলনি, যেনে কৰ হ্ৰাস, কৰাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে উল্লেখ কৰে।
বষ্টন কনছালটিং গ্ৰুপ (বিচিজি)ৰ অংশীদাৰ ৰাহুল পানাণ্ডিকাৰে ভাৰতৰ দৃঢ় ৰাজনৈতিক প্ৰতিশ্ৰুতি, ফলপ্ৰসূ ৰাজসাহায্য লক্ষ্য আৰু শক্তিশালী জনসচেতন অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি স্বচ্ছ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ পৰিৱৰ্তনক আলোকপাত কৰে। ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে শেষ মাইলৰ এল পি জি ডেলিভাৰী সক্ষম কৰি গ্ৰহণক নিৰৱচ্ছিন্ন কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁ ভাৰতৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহক (অ’এমচি) কৃতিত্ব দিয়ে। পানাণ্ডিকাৰে চিলিণ্ডাৰ ৰিফিল মডেলটো পৰিশোধন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যাতে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ অব্যাহত থাকে আৰু অৰ্থনৈতিক বহনক্ষমতাৰ সৈতে ব্যয়সাধ্যতাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিব পৰা যায়।
গ্লোৱেল ছাউথত স্বচ্ছ ৰন্ধন প্ৰযুক্তি সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত সৌৰ কুকাৰৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই পুৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে সংহত সৌৰ পেনেলৰ সৈতে আই অ’ চি এলৰ উন্নত সৌৰ কুকাৰৰ প্ৰতিটোৰ মূল্য প্ৰায় ৫০০ ডলাৰ আৰু ইয়াৰ জীৱনচক্ৰত ইয়াৰ কোনো অতিৰিক্ত খৰচ নাই। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ নিৰ্ধাৰিত মূল্য ব্যাপকভাৱে গ্ৰহণৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বান হৈয়েই আছে যদিও কাৰ্বন বিত্তীয় সাহায্যৰ সহায় লোৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিলে খৰচ হ্ৰাস পাব পাৰে, যাৰ ফলত সৌৰ শক্তিৰে ৰন্ধা-বঢ়া লাখ লাখ লোকৰ বাবে এক কাৰ্য্যকৰী বিকল্প হৈ উঠিব।
এই পদক্ষেপ ভাৰতে এল পি জিৰ বাহিৰেও স্বচ্ছ ৰন্ধন বিকল্পৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে কৰা বহল প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পৰম্পৰাগত জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস আৰু কাৰ্বন নিৰ্গমন কমাবলৈ দেশৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
পুৰীয়ে বিশ্বজুৰি শক্তি প্ৰৱেশৰ পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰি আলোচনাৰ সামৰণি মাৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে স্মাৰ্ট ৰাজসাহায্য আৰু বহনক্ষম নীতিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত ভাৰতীয় আৰ্হিটোৱে পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ সুবিধা লাভৰ বাবে চেষ্টা কৰা অন্যান্য উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য সমাধান আগবঢ়ায়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে পৰম্পৰাগত জৈৱিক ৰন্ধনৰ গুৰুতৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিৱেশগত প্ৰভাৱৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সাৰ্বজনীন স্বচ্ছ ৰন্ধন প্ৰণালী লাভ কৰাটো কেৱল অৰ্থনৈতিক আৱশ্যকতা নহয়, নৈতিক আৱশ্যকতাও।
এই ঘূৰণীয়া মেজমেলখনে শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু স্বচ্ছ ৰন্ধন সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিলে, স্বচ্ছ শক্তিৰ সাৰ্বজনীন সুবিধা লাভৰ ক্ষেত্ৰত অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰিলে।
ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৫ৰ বিষয়ে
ভাৰত শক্তি সপ্তাহক কেৱল আন এখন উদ্যোগ সন্মিলনতকৈও বৃহত্ হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছিল– ইয়াক বিশ্ব শক্তিৰ কথোপকথনক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰাৰ বাবে এক গতিশীল মঞ্চ হিচাপে আৰ্হি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। মাত্ৰ দুবছৰৰ ভিতৰতে বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম শক্তি কাৰ্যসূচীত পৰিণত হৈ এই স্ব-পুঁজিৰে চলি থকা পদক্ষেপে ঠিক সেইটোৱেই লাভ কৰিছে । ২০২৫ চনৰ ১১-১৪ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীৰ যশোভূমিত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া তৃতীয় সংস্কৰণটোৱে বিশ্ব শক্তিৰ আখ্যান গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
India Energy Week 2025 Showcases India’s Clean Cooking Gas Model: A Blueprint for the Global South
12 FEB 2025 3:06PM by PIB Delhi
Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri chaired a Ministerial Roundtable on Clean Cooking on the second day of India Energy Week 2025. Shri Puri highlighted India’s remarkable success in ensuring universal access to clean cooking gas through targeted subsidies, strong political will, digitization of distribution networks by Oil Marketing Companies (OMCs), and nationwide campaigns promoting cultural shifts towards clean cooking.
The session brought together representatives from Brazil, Tanzania, Malawi, Sudan, Nepal, and industry leaders including the International Energy Agency (IEA), Total Energy, and Boston Consulting Group (BCG).
Shri Puri emphasized that India’s model is not only successful but also highly replicable in other Global South nations facing similar energy access challenges. The Union Minister noted that under India's Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), beneficiaries receive LPG access at a highly affordable cost of just 7 cents per day, while other consumers can avail themselves of clean cooking fuel at 15 cents per day. This affordability has been a game-changer in driving widespread adoption.
During the discussion, international representatives shared their experiences and challenges in expanding access to clean cooking solutions. Hon. Dkt. Doto Mashaka Biteko, Deputy Prime Minister and Minister of Energy, Tanzania outlined its strategy to enable 80% of households to transition to clean cooking by 2030, leveraging subsidies and a mix of energy sources, including LPG, natural gas, and biogas. However, he acknowledged significant challenges, including financing constraints, the high cost of infrastructure, and the need for regulatory reforms to encourage private-sector participation.
H.E. Dr. Mohieldien Naiem Mohamed Saied, Minister of Energy and Oil, Sudan, emphasized the need for private sector engagement to bridge gaps in LPG supply, as the country still imports a significant portion of its energy needs. Encouraging local cylinder production and ensuring cost-effective imports remain key hurdles in achieving broader adoption. Representatives of Rwanda and Nepal shared their efforts in reducing firewood dependency through electric stoves and biogas expansion.
Mary Burce Warlick, Deputy Executive Director of IEA noted that India’s success offers valuable lessons for other countries, particularly in tackling challenges related to affordability, access, and infrastructure. She further emphasized the role of concessional financing and public-private partnerships (PPP) in expanding clean cooking access globally. Addressing cultural acceptance and regulatory adjustments, such as tax reductions, were also highlighted as crucial measures for large-scale adoption.
Rahool Panandiker, Partner at Boston Consulting Group (BCG) highlighted India’s clean cooking transformation, underscoring its strong political commitment, effective subsidy targeting, and robust public awareness campaigns. He further credited India's Oil Marketing Companies (OMCs) for enabling last-mile LPG delivery through digital platforms, making adoption seamless. Panadiker also underscored the need for refining the cylinder refill model to ensure sustained usage and balancing affordability with economic sustainability.
Responding to the potential of solar cookers in expanding clean cooking technologies across the Global South, Shri Puri highlighted that IOCL’s advanced solar cookers, featuring integrated solar panels, are priced at approximately $500 per unit with no additional costs over their lifecycle. The Union Minister added that while the current price point remains a challenge for widespread adoption, leveraging carbon financing and collaborating with the private sector could drive costs down, making solar cooking a viable alternative for millions.
This initiative aligns with India’s broader efforts to diversify clean cooking options beyond LPG, reinforcing the country’s commitment to reducing reliance on traditional biomass fuels and cutting carbon emissions.
Shri Puri concluded the discussion by reaffirming India’s commitment to supporting energy access initiatives worldwide. He underscored that the Indian model, backed by smart subsidies and sustainable policies, provides a scalable solution for other developing nations striving to achieve clean cooking access. He stressed that achieving universal clean cooking access is not merely an economic imperative but a moral one, given the severe health and environmental impacts of traditional biomass cooking.
This roundtable reaffirmed India’s position as a global leader in energy transition and clean cooking solutions, setting the stage for greater international cooperation in achieving universal access to clean energy.
About India Energy Week 2025
India Energy Week was envisioned as more than just another industry conference—it was designed to be a dynamic platform redefining global energy dialogues. In just two years, this self-funded initiative has achieved precisely that, becoming the world’s second-largest energy event. The third edition, scheduled from February 11-14, 2025, at Yashobhoomi, New Delhi, represents a significant milestone in shaping the global energy narrative.