पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
भारत ऊर्जा सप्ताह 2025 मा भारतको स्वच्छ खाना पकाउने ग्यासको मोडल प्रस्तुत : ग्लोबल साउथका लागि ब्लुप्रिन्ट
12 FEB 2025 3:06PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास मन्त्री हरदीपसिंह पूरीको अध्यक्षतामा भारत ऊर्जा सप्ताह 2025 को दोस्रो दिन स्वच्छ पाककलामाथि अधिकारप्राप्त गोलमेच आयोजित गरियो। मन्त्री पूरीले लक्षित सहायता, प्रबल राजनीतिक इच्छाशक्ति, तेल विपणन कम्पनीहरू (ओएमसी) द्वारा वितरण सञ्जालको डिजिटिकरण, स्वच्छ रूपमा खाना पकाउनेतर्फ सांस्कृतिक रूपान्तरण प्रोत्साहित गर्दै राष्ट्रव्यापी अभियानका माध्यमद्वारा स्वच्छ खाना पकाउने ग्याससम्म सर्वव्यापी पहुँच सुनिश्चित गर्न भारतले उल्लेखनीय सफलता हासिल गरेको अवगत गराए।
यस सत्रमा ब्राजिल, ताञ्जानिया, मलावी, सुडान, नेपाल लगायत इन्टरनेशनल ईनर्जी एजेन्सी (आइईए), टोटल ईनर्जी र बोस्टन कन्सल्टिङ ग्रूपका (बीसीजी) प्रतिनिधिहरू सामेल थिए।
भारतको मोडल सफल मात्र नभएर सोही प्रकारको ऊर्जा सम्बन्धी चुनौतीको सामना गरिरहेका ग्लोबल साउथमा पनि अनुसरण गर्नसकिने मन्त्री पूरीले बताए। भारतको प्रधानमन्त्री उज्ज्वला योजना (पीएमयुवाई) अन्तर्गत लाभार्थीहरूले केवल 7 सेन्ट प्रतिदिनको दरमा अति नै सुपथ मूल्यमा एलपीजी पाउने गरेको र अन्यले 15 सेन्ट प्रतिदिनको दरमा स्वच्छ खाना पकाउने ग्यास पाउने गरेको जानकारी दिए। व्यापक स्तरमा अङ्गीकरणको निम्ति यही सस्तोपन खेल परिवर्तक साबित भइरहेको उनले बताए।
चर्चाका क्रममा अन्तरराष्ट्रिय प्रतिनिधिहरूले स्वच्छ खाना पकाउने समाधानको पहुँच विस्तार गर्न आइपर्ने चुनौती अनि अनुभवहरू साझा गरे। ताञ्जानियाका उप-प्रधानमन्त्री तथा ऊर्जा मन्त्री मासाका बिटेकोले सहायता बढाउनका साथै एलपीजी, प्राकृतिक ग्यास र बायोग्यास लगायतका स्रोतको मिश्रणद्वारा 2030 सम्म 80 प्रतिशत फरिवारलाई स्वच्छ खाना पकाउने ग्यासतर्फ रूपान्तरित गर्ने रणनीति रेखाङ्कित गरे। तथापि, यसका लागि वित्तीय अडचन, पूर्वाधारको उच्च लागत अनि निजी क्षेत्रको सहभागिताका लागि नियामक सुधारको आवश्यकता लगायतका महत्त्वपूर्ण चुनौती रहेको पनि उल्लेख गरे।
सुडानका ऊर्जा मन्त्री डा. मोहेलदिन नईम मोहम्मद सइदले आफ्नो देशको ऊर्जा आवश्यकताको धेरै मात्रा आयात गर्ने हुँदा अन्तर पाट्न निजी क्षेत्र संलग्न हुन आवश्यक रहेको कुरामाथि बल दिए। व्यापक रूपमा अङ्गीकरणका लागि स्थानीय रूपमा सिलिण्डरको उत्पादन तथा किफायती आयात सुनिश्चित गर्नु अझै पनि ठूलो बाधा रहेको उनले बताए। रवाण्डा अनि नेपालका प्रतिनिधिले ईलेक्ट्रिक चुला र बायोग्यासको विस्तारद्वारा दाउरामाथि निर्भरता घटाउने प्रयास चलिरहेको कुरा साझा गरे।
भारतको सफलताले विशेष गरी सामर्थ्य, सुगम्यता अनि पूर्वाधारसित सम्बन्धित चुनौतीहरूलाई सम्बोधित गर्न अन्य देशले बहुमूल्य पाठ सिक्न सक्ने आइईएका उप-कार्यकारी निर्देशक मेरी बर्सले बताइन्। यसका साथै विश्वभरी स्वच्छ खाना पकाउने ग्यास विस्तार गर्न छूट दरमा वित्तपोषणका साथमा निजी-सार्वजनिक साझेदारीको (पीपीपी) भूमिकामाथि बल दिइन्। सांस्कृतिक स्वीकार्यता तथा नियामक समायोजन, जस्तै कर कटौती पनि व्यापक परिमाणमा अङ्गीकरणको निम्ति महत्त्वपूर्ण उपाय हुनसक्ने अवगत गराइन्।
बोस्टन कन्सल्टिङ ग्रूपका साझेदार राहुल पनन्दिकरले प्रबल राजनीतिक प्रतिबद्धता, लक्षित प्रभावी सहायता, तथा विशाल जनजागरूकता अभियान रेखाङ्कित गर्दै स्वच्छ खानी पकाउने ग्यासतर्फको रूपान्तरण प्रकाश पारे। अङ्गीकरणलाई निर्बाध बनाउन डिजिटल मञ्चद्वारा अन्तिम व्यक्तिसम्म एलपीजी वितरण सक्षम बनाउन तेल विपणन कम्पनीहरूको भूमिकाको पनि उनले सराहना गरे। यसका साथै दिगो उपयोग तथा आर्थिक वहनीयताका साथमा सामर्थ्यलाई सन्तुलित गर्न सिलिण्डर भर्ने मोडललाई परिष्कृत गर्न आवश्यक रहेको कुरा पनि उनले रेखाङ्कित गरे।
ग्लोबल साउथमा स्वच्छ खाना पकाउने प्रविधिको विस्तारमा सौर कूकरको सम्भावनाबारे उत्तर दिँदै मन्त्री पूरीले एकिकृत सौर प्यानलयुक्त उन्नत सौर कूकरबारे अवगत गराउँदै यो करिब $500 प्रति एकाइको दरमा उपलब्ध हुनका साथै आजीवन थप लागत नपर्ने जानकारी दिए। व्यापक रूपमा यसको अङ्गीकरणका लागि यसको वर्तमान मूल्य चुनौती रहेको भए तापनि, कार्बन वित्तपोषणको सदुपयोग अनि निजी क्षेत्रसँगको सहकार्यले लागत घटाउनका साथै लाखौंका लागि सौर खाना पकाउने साधन सम्भावित विकल्प बन्नसक्ने उनले बताए।
यो पहल एलपीजी बाहेकका खाना पकाउने साधनको विकल्पतर्फ अग्रसर हुन भारतको विविधिकरण तर्फको व्यापक प्रयास अनुरूप रहेको र यसले पारम्परिक जैवइन्धनमाथिको निर्भरता घटाउनका साथै कार्बन उत्सर्जन घटाउन देशको प्रतिबद्धतालाई बल प्रदान गर्ने उनले बताए।
विश्वभरी ऊर्जासम्म सुगम्यताको पहललाई सहयोग गर्ने भारतको प्रतिबद्धता दोहोऱ्याउँदै मन्त्री पूरीले चर्चाको समापन गरे। चुस्त सहायता अनि वहनीय नीतिका साथ भारतको मोडलले स्वच्छ खाना पकाउने साधनसम्म सुगम्यता हासिल गर्न चाहने अन्य विकासशील देशका लागि मापनीय समाधान प्रदान गर्ने कुरा उनले रेखाङ्कित गरे। स्वच्छ खाना पकाउने साधनसम्म सर्वव्यापी सुगम्यता हासिल गर्नु आर्थिक अनिवार्यता मात्र नभएर, पारम्परिक जैवइन्धनको स्वास्थ्य अनि पर्यावरणमाथि गम्भीर प्रभावलाई ध्यानमा राख्दै नैतिक आवश्यकता पनि रहेको कुरामाथि उनले बल दिए।
गोलमेचले ऊर्जा रूपान्तरण तथा स्वच्छ खाना पकाउने साधनमा भारतको वैश्विक नेतृत्त्वको स्थानलाई पुष्टि गर्नका साथै स्वच्छ ऊर्जासम्म सर्वव्यापी सुगम्यता हासिल गर्न व्यापक अन्तरराष्ट्रिय सहयोगको मार्ग प्रशस्त गरेको छ।
भारत ऊर्जा सप्ता 2025 बारे
भारत ऊर्जा सप्ताहको परिकल्पना उद्योग जगतको मात्र सम्मेलनभन्दा व्यापक बनाउने उद्देश्यका साथ गरिएको थियो। वैश्विक ऊर्जा संवादलाई पुनःपरिभाषित गर्ने गतिशील मञ्च बनाउने हिसाबले यो तयार गरिएको थियो। केवल दुई वर्षभित्र, यस स्वयं वित्तपोषित पहलले स्पष्ट रूपमा यो उद्देश्य हासिल गर्दै विश्वकै दोस्रो सबैभन्दा विराट ऊर्जा कार्यक्रम बन्नपुगेको छ। यसको तेस्रो संस्करण 11 देखि 14 फेब्रुअरीसम्म नयाँ दिल्लीको यशोभूमिमा आयोजन भइरहेको छ, जसले वैश्विक ऊर्जा विमर्शलाई आकार दिन महत्त्वपूर्ण कोशेढुङ्गा प्रतिनिधित्त्व गर्नेछ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
India Energy Week 2025 Showcases India’s Clean Cooking Gas Model: A Blueprint for the Global South
12 FEB 2025 3:06PM by PIB Delhi
Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri chaired a Ministerial Roundtable on Clean Cooking on the second day of India Energy Week 2025. Shri Puri highlighted India’s remarkable success in ensuring universal access to clean cooking gas through targeted subsidies, strong political will, digitization of distribution networks by Oil Marketing Companies (OMCs), and nationwide campaigns promoting cultural shifts towards clean cooking.
The session brought together representatives from Brazil, Tanzania, Malawi, Sudan, Nepal, and industry leaders including the International Energy Agency (IEA), Total Energy, and Boston Consulting Group (BCG).
Shri Puri emphasized that India’s model is not only successful but also highly replicable in other Global South nations facing similar energy access challenges. The Union Minister noted that under India's Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), beneficiaries receive LPG access at a highly affordable cost of just 7 cents per day, while other consumers can avail themselves of clean cooking fuel at 15 cents per day. This affordability has been a game-changer in driving widespread adoption.
During the discussion, international representatives shared their experiences and challenges in expanding access to clean cooking solutions. Hon. Dkt. Doto Mashaka Biteko, Deputy Prime Minister and Minister of Energy, Tanzania outlined its strategy to enable 80% of households to transition to clean cooking by 2030, leveraging subsidies and a mix of energy sources, including LPG, natural gas, and biogas. However, he acknowledged significant challenges, including financing constraints, the high cost of infrastructure, and the need for regulatory reforms to encourage private-sector participation.
H.E. Dr. Mohieldien Naiem Mohamed Saied, Minister of Energy and Oil, Sudan, emphasized the need for private sector engagement to bridge gaps in LPG supply, as the country still imports a significant portion of its energy needs. Encouraging local cylinder production and ensuring cost-effective imports remain key hurdles in achieving broader adoption. Representatives of Rwanda and Nepal shared their efforts in reducing firewood dependency through electric stoves and biogas expansion.
Mary Burce Warlick, Deputy Executive Director of IEA noted that India’s success offers valuable lessons for other countries, particularly in tackling challenges related to affordability, access, and infrastructure. She further emphasized the role of concessional financing and public-private partnerships (PPP) in expanding clean cooking access globally. Addressing cultural acceptance and regulatory adjustments, such as tax reductions, were also highlighted as crucial measures for large-scale adoption.
Rahool Panandiker, Partner at Boston Consulting Group (BCG) highlighted India’s clean cooking transformation, underscoring its strong political commitment, effective subsidy targeting, and robust public awareness campaigns. He further credited India's Oil Marketing Companies (OMCs) for enabling last-mile LPG delivery through digital platforms, making adoption seamless. Panadiker also underscored the need for refining the cylinder refill model to ensure sustained usage and balancing affordability with economic sustainability.
Responding to the potential of solar cookers in expanding clean cooking technologies across the Global South, Shri Puri highlighted that IOCL’s advanced solar cookers, featuring integrated solar panels, are priced at approximately $500 per unit with no additional costs over their lifecycle. The Union Minister added that while the current price point remains a challenge for widespread adoption, leveraging carbon financing and collaborating with the private sector could drive costs down, making solar cooking a viable alternative for millions.
This initiative aligns with India’s broader efforts to diversify clean cooking options beyond LPG, reinforcing the country’s commitment to reducing reliance on traditional biomass fuels and cutting carbon emissions.
Shri Puri concluded the discussion by reaffirming India’s commitment to supporting energy access initiatives worldwide. He underscored that the Indian model, backed by smart subsidies and sustainable policies, provides a scalable solution for other developing nations striving to achieve clean cooking access. He stressed that achieving universal clean cooking access is not merely an economic imperative but a moral one, given the severe health and environmental impacts of traditional biomass cooking.
This roundtable reaffirmed India’s position as a global leader in energy transition and clean cooking solutions, setting the stage for greater international cooperation in achieving universal access to clean energy.
About India Energy Week 2025
India Energy Week was envisioned as more than just another industry conference—it was designed to be a dynamic platform redefining global energy dialogues. In just two years, this self-funded initiative has achieved precisely that, becoming the world’s second-largest energy event. The third edition, scheduled from February 11-14, 2025, at Yashobhoomi, New Delhi, represents a significant milestone in shaping the global energy narrative.