ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ
06 FEB 2025 8:49PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ଉପଲବ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତଠାରୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଏବଂ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଗଠନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିକଶିତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ସମ୍ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି, ସେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ସମ୍ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ମୁଁ ଏଠାରେ ସମ୍ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଆସି ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରାୟ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ନିଜର ବହୁମୂଲ୍ୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଶାସକ ଓ ବିରୋଧୀ ଦଳ ପକ୍ଷରୁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ମହାମହିମ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ନିଜ ନିଜ ଶୈଳୀରେ ବୁଝିଥିଲେ, ଏବଂ ସେମାନେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ "ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ। ମୁଁ ବୁଝିପାରୁନାହିଁ ଯେ ଏଥିରେ ଅସୁବିଧା କ’ଣ। “ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ” ହେଉଛି ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ ଆମକୁ ଏଠାରେ ବସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। କିନ୍ତୁ, ଯେତେଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଂଗ୍ରେସର କଥା ଅଛି , ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଭୁଲ ହେବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବାହାରେ, ସେମାନଙ୍କ ବୁଝିବା ବାହାରେ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସହିତ ଖାପ ଖାଉ ନାହିଁ କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଦଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଯାଇଛି, ଯାହା' ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ କୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅସମ୍ଭବ କରିଦେଇଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଏକ ରାଜନୀତିର ମଡେଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ମିଛ, ପ୍ରତାରଣା, ଦୁର୍ନୀତି, ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ସବୁ ମିଶିଥିଲା। ଯେଉଁଠି ଏସବୁ ଜିନିଷ ମିଶିଯାଏ, ସେଠାରେ 'ସବକା ସାଥ "କଦାପି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ମଡେଲରେ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା 'ପରିବାର ପ୍ରଥମେ ", ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କର ନୀତି, ରୀତି, ଭାଷଣ ଏବଂ ଆଚରଣ ସବୁ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା। ୨୦୧୪ ପରେ, ଦେଶ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ସେମାନେ ଆମକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମକୁ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜୀବନ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ସହିତ, ଏତେ ବିଶାଳ ଦେଶ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଦେଶ ଆମକୁ ବାରମ୍ବାର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିଛିି। ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆମର ବିକାଶ ମଡେଲକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଛନ୍ତି, ବୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ଯଦି ମୁଁ ଆମର ମଡେଲକୁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ସଂକ୍ଷେପରେ କହିବି, ତେବେ ମୁଁ କହିବି 'ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ "। ଏହି ମହାନ ଭାବନା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ, ଆମେ ଆମର ନୀତି, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଭାଷଣ ଏବଂ ଆଚରଣରେ ଏହି ଗୋଟିଏ ନୀତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଆମର ସେବାର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ମାନକ ଅଟେ। ଏବଂ, ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ ମଧ୍ୟ କହୁଛି, ଏବଂ ବଡ ସନ୍ତୋଷର ସହ କହୁଛି ଯେ ୫ ରୁ ୬ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶକୁ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ମଡେଲକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ୨୦୧୪ ପରେ, ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଦେଖିଲା-ଏକ ବିକଳ୍ପ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କ "ଣ ହୋଇପାରେ, କେଉଁ ପ୍ରାଥମିକତା ସ୍ଥିର କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଶାସନକୁ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଏହି ନୂତନ ମଡେଲ 'ତୁଷ୍ଟିକରଣ' ପରିବର୍ତ୍ତେ 'ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ' ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲା । ପୂର୍ବ ମଡେଲରେ, ବିଶେଷ କରି କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ, ତୁଷ୍ଟିକରଣ ସବୁଆଡ଼େ ଥିଲା; ଏହା ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଔଷଧ ପାଲଟିଥିଲା। ସେମାନେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରିଥିଲେ, ଦୁର୍ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜନୀତି, ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜିନିଷର ଶୋଷଣ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିଲା ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ କିଛି ଦେବା, ଅବଶିଷ୍ଟମାନଙ୍କୁ ଅଭାବରେ ରଖିବା, ଏବଂ ତା 'ପରେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସମାନ କଥା କହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ, "ଦେଖନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଏହା ପାଇଛନ୍ତି, ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ପାଇବେ।" ଏଠାରେ କହୁଥିଲେ କାରଣ ସେମାନେ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ, ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରେ ପଟି ବାନ୍ଧି ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଭୋଟ୍ ପାଇବା ଆଶାରେ ନିଜର ରାଜନୀତି ଜାରି ରଖିଥିଲେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତର ନିକଟରେ ଯେଉଁ ସମ୍ବଳ ଅଛି, ସେହି ସମବଲର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସମୟକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ଉପଯୋଗ କରିବା, କୌଣସି ଅପଚୟକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ତଥା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ତାହା ଉପରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ 'ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା' ର ଏକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ-କେବଳ କମ୍ବଳକୁ ଯେତେ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଆଚ୍ଛାଦିତ କରିପାରିବ ସେତିକି ବିସ୍ତାର କରିବା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ସେମାନେ ସେଥିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତୁ । ଆମେ କେତେକଙ୍କୁୁ ଦେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଟକାଇ ରଖିବା, କିମ୍ବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନିଶ୍ଚିତତାରେ ପକାଇ ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ହତାଶ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ନିରାଶାରେ ପକାଇବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟରୁ ଆମେ ଦୂରେଇ ଯାଇଛୁ। ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ 'ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ତାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ' ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି । ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ 'ସବ୍‌କା ସାଥ୍‌, ସବ୍‌କା ବିକାଶ "ର ଭାବନାକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଛୁ, ଏବଂ ଏହାର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଆମେ ଦେଶରେ ହେଉଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଶାସନର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର-'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ "। ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏସସି/ଏସଟି ଆଇନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଦଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଜାତିବାଦର ବିଷ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଉଭୟ ଗୃହର ଓ. ବି. ସି. ସାଂସଦ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦଳ ଓ. ବି. ସି. ଆୟୋଗକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦେବାକୁ ଦାବି କରିଆସୁଥିଲେ। ତେବେ, ସେମାନଙ୍କ ଦାବି ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା, କାରଣ ସମ୍ଭବତଃ ସେହି ସମୟରେ, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଅନୁକୂଳ କରିନଥିଲା। ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଏବଂ 'ପରିବାର ପ୍ରଥମେ' ରାଜନୀତିରେ, ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ମେଳ ଖାଉ ନଥାନ୍ତା, ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିନଥାନ୍ତା, ବିଶେଷ କରି ଯେତେବେଳେ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ମଧ୍ୟ ଆସି ନ ଥାଏ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ, ତିନି ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିଥିବା ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆଶା ଏବଂ ଦାବିଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ପୂରଣ କରିଛୁ। ଓବିସି ଆୟୋଗ ପାଇଁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦାବି, ଯାହାକୁ ବାରମ୍ବାର ଅଣଦେଖା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଶେଷରେ ଆମେ ସମାଧାନ କଲୁ। ଏବଂ ଆମେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ଦାବି ପୂରଣ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ଆମ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ଏହି ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ 'ଜନତା ଜନାର୍ଦନ "ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଏବଂ ସେହି ଭାବନାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ବି ଆମ ଦେଶରେ ସଂରକ୍ଷଣର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠିଛି, ସେତେବେଳେ ସତ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ଯାଇ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସମାଧାନମୁଖୀ ମାନସିକତାର ସହିତ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରାଯାଇନାହିଁ। ବରଂ ଦେଶରେ ବିଭାଜନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଶତ୍ରୁତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ସହ ଏହି ଉପାୟ ଆପଣାଯାଇଛି । ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତ ହେବା ସମୟରୁ ଏହା ହେଉଛି ଆଭିମୁଖ୍ୟ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମ ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ସାଧାରଣ ବର୍ଗର ଆର୍ôଥକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ଏକ ମଡେଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। କୌଣସି ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି ନକରି, ଅନ୍ୟ କାହାଠାରୁ ଦୂରେଇ ନ ଯାଇ କରାଯାଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା, ଏସସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। କେହି କୌଣସି ଅସୁବିଧା ଅନୁଭବ କରିନଥିଲେ କାରଣ ଏତେ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏପରି ଭାବରେ ନିଆଯାଇଥିଲା ଯାହା 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ସହିତ ମେଳ ଖାଉଥିଲା। ଏବଂ ଏହିପରି ଭାବେ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଭାବରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ, 'ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ' (ଭିନ୍ନକ୍ଷମ) ମାନଙ୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ କେବେ ବି ସେପରି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା, ଯାହାର ସେମାନେ ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲେ। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ' ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ" ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ 'ସମସ୍ତେ "ବର୍ଗର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଏହା ପରେ ହିଁ ଆମେ 'ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ'ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ। ଆମେ 'ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ'ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ, କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆମେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଏବଂ ପ୍ରାମାଣିକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନେଇଛୁ। ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ। ସମାଜର ଏହି ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆମେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିଛି ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ 'ନାରୀ ଶକ୍ତି "ର ଯୋଗଦାନକୁ କେହି ଅସ୍ୱୀକାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତଥାପି, ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଅଂଶବିଶେଷ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ। ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମେ ଏହି ଗୃହ ସହିତ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆମେ, ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକ ଭାବେ, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଗର୍ବିତ ହୋଇପାରିବୁ। ଏହି ଗୃହ କେବଳ ଏହାର ରୂପ କିମ୍ବା ରଙ୍ଗ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ନୂତନ ଗୃହର ପ୍ରଥମ ନିଷ୍ପତ୍ତି 'ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ "ଥିଲା। ଆମେ ଏହି ନୂତନ ଗୃହର ଆରମ୍ଭକୁ ଅନେକ ଉପାୟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଥାନ୍ତୁ। ଆମେ ଏହାକୁ ନିଜର ପ୍ରଶଂସା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିଥାନ୍ତୁ, ଯେପରି ଏହା ଅତୀତରେ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ 'ମାତୃ ଶକ୍ତି' (ମାତୃତ୍ୱ) ର ଶକ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଏହି ଗୃହ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ବାଛିଛୁ। ଏବଂ 'ମାତୃଶକ୍ତି "ର ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହି ଗୃହ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯଦି ଆମେ ଇତିହାସକୁ ଟିକେ ଦୃଷ୍ଟି ପକେଇବା, ଅର୍ଥାତ୍ ଏବଂ ମୁଁ ଏହା କେବଳ କହିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କହୁନାହିଁ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତି କଂଗ୍ରେସର ଅପାର ଘୃଣା ଥିଲା। ସେମାନେ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଗଭୀର କ୍ରୋଧିତ ହେଉଥିଲେ, ଏବଂ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା ବାବାସାହେବଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିବୃତ୍ତିକୁ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଥିଲା। ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କାଗଜପତ୍ର ଆଜି ମଧ୍ୟ ମହଜୁଦ ରହିଛି। ବାସ୍ତବରେ, ଦୁଇଥର ନିର୍ବାଚନରେ ବାବାସାହେବଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ କେବେ ବି ଭାରତ ରତ୍ନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିନଥିଲେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବାବାସାହେବଙ୍କୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ରତ୍ନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇନଥିଲା। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହି ଦେଶର ଲୋକମାନେ, ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ, ତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ କରୁଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି, ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, କଂଗ୍ରେସ ଅନିଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ 'ଜୟ ଭୀମ "କହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏପରି କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁ ଶୁଖିଯାଏ, ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହି କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ରଙ୍ଗ ବଦଳାଇବାରେ ବେଶ୍ କୁଶଳୀ ହୋଇଯାଇଥିବା ପରି ମନେହୁଏ। ସେମାନେ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ସେମାନଙ୍କର ମାସ୍କ ବଦଳାନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆପଣ କଂଗ୍ରେସକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଆମର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ସର୍ବଦା 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା। ଫଳସ୍ୱରୂପ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କୁ ସ୍ଥିର କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସରକାର ଗଠନ କରୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଅସ୍ଥିର କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଥିଲା। ଅନ୍ୟର ସଫଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି ମାର୍ଗକୁ ବାଛିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପରେ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ପଳାଇ ଯାଉଛନ୍ତି, ଭାଗ ନେଉନାହାଁନ୍ତି । ସେମାନେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଶେଷ କରିଦେବେ ଏବଂ ସମାନ ଭାବରେ ସମାପ୍ତ ହେବେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ନୀତିର ପରିଣାମ, ଯାହା ଆଜି କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଅବସ୍ଥା ହୋଇଯାଇଛି । ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ଦଳ, ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲା, ଏବେ ଏଭଳି ଶୋଚନୀୟ ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି। ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଛୋଟ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ନଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେମାନେ ନିଜ ଲାଇନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇନ ଥାନ୍ତେ। ମୁଁ ଅବାଞ୍ଛିତ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛିଃ ନିଜ ସ୍ଥିତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତେ । ଯଦି ସେମାନେ କଷ୍ଟ କରିବେ, ତେବେ ଦେଶ ଶେଷରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ୧୦ମିଟର ଦୂର ଆଗକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବାବାସାହେବ ଏସ୍‌. ସି. ଏବଂ ଏସ୍‌. ଟି. ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ମୌଳିକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅତି ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଏବଂ ଗଭୀରତାର ସହ ବୁଝିଥିଲେ। ସେ ନିଜେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଘର୍ଷକୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏହିପରି ଯନ୍ତ୍ରଣା, ଏବଂ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ତାଙ୍କର ଦୃଢ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା । ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆର୍ôଥକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ବାବାସାହେବ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଗଭୀର ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିଲା। ବାବା ସାହେବ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା କହିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ବାବାସାହେବ କହିଥିଲେଃ "ଭାରତ ଏକ କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ, କିନ୍ତୁ ଦଳିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା କଦାପି ଜୀବିକାର ପ୍ରାଥମିକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।" ବାବା ସାହେବ ଏହା କହିଥିଲେ। ସେ ଏହାର କାରଣକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଜମି କ୍ରୟ କରିବା ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ôଥକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବାହାରେ ଥିଲା। ଯଦିଓ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅର୍ଥ ଥିଲା, ତଥାପି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜମି କିଣିବାର ସୁଯୋଗ ନଥିଲା। ବାବାସାହେବ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଯତ୍ନର ସହ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆମର ଦଳିତ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ, ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାୟ, ଯେଉଁ ଅସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସେମାନେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି, ତାହା ଦେଶରେ ଶିଳ୍ପାୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। ବାବାସାହେବ ଶିଳ୍ପାୟନ ପାଇଁ ଜଣେ ଓକିଲ ଥିଲେ କାରଣ ସେ ଏହାକୁ ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଆର୍ôଥକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିକ ଚାକିରି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଦେଖିଥିଲେ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପାୟନ ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ତେବେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ କ୍ଷମତାରେ ରହିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ପାଇବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନେ କେବେ ବି ବାବାସାହେବଙ୍କ ବିଚାର ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ। ସେମାନେ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ବାବା ସାହେବଙ୍କ କଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆର୍ôଥକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, କଂଗ୍ରେସ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସଙ୍କଟକୁ ଗଭୀର କରିଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୨୦୧୪ରେ ଆମ ସରକାର ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି କୌଶଳ ବିକାଶ, ଆର୍ôଥକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ। ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଯାହାଙ୍କ ବିନା ସମାଜର ଢାଞ୍ଚା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଛୋଟ-ଛୋଟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଯେଉଁମାନେ ପାରମ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ଯେପରିକି ଲୁହାର ହୁଅନ୍ତୁ, କୁମ୍ଭାର ହୁଅନ୍ତୁ, ସୁନାକାର ହୁଅନ୍ତୁ ସେହି ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ, ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିକରଣ, ନୂତନ ଉପକରଣ, ଡିଜାଇନିଂରେ ସହାୟତା, ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ଏବଂ ବଜାରକୁ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲା। ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହା ହେଉଛି ସମାଜର ଏକ ବର୍ଗ ଯାହାକୁ ଏତେ ଦିନ ଧରି ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା, ତଥାପି ସେମାନେ ସମାଜ ଗଠନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି। ଆମେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିଛି ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛୁ। ଆମେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଧରଣର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମାଜର ଏହି ବିଶାଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବେ, ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ପାଇପାରିିଛି। ଆମେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଯୋଜନା 'ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ "ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମେ ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ। ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି ଯେ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ, ଅଗଣିତ ମହିଳା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଅନ୍ୟ ଜଣେ କିମ୍ବା ଦୁଇଜଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରିଗରର ସଶକ୍ତିକରଣ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ବାବାସାହେବଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କରିଛୁ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେବେ ପଚରା ଯାଉ ନ ଥିଲା କିମ୍ବା ବିଚାର କରାଯାଉ ନ ଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ମୋଦୀ ପୂଜା କରିଥାନ୍ତି,ଯତ୍ନ ନେଇଥାନ୍ତି । ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମେ ଚମଡ଼ା ଶିଳ୍ପ, ଜୋତା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଛୋଟ-ଛୋଟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛୁ, ଯାହା ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ଖେଳନା ଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ, ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଖେଳନା ନିର୍ମାଣରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ଅନେକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ପଷ୍ଟ ଅଛି ଯେ ଆମେ ଖେଳନା ଆମଦାନୀ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସରେ ଫସି ରହିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମର ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ ଖେଳନା ରପ୍ତାନି କରୁଛୁ। ଏହାର ଲାଭ ସମାଜର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି,ସମସ୍ୟାରେ ବଞ୍ôଚଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରହିଛି। ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ, ଆମେ କେବଳ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିନାହୁଁ, ବରଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସମସ୍ତ ଲାଭ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଆମେ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ, ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ। ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛୁ, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ସ୍ପଷ୍ଟଃ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏମାନେ ଆମ ସମାଜର ସର୍ବାଧିକ ଅବହେଳିତ ସଦସ୍ୟ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏପରି କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିକଟରେ ଜାତିବାଦର ବିଷ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଏକ ପ୍ରବୃତ୍ତି ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରର ପରିସ୍ଥିତି ରହିଛି। କେତେକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂଖ୍ୟାରେ ବହୁତ ଛୋଟ ଏବଂ ଦେଶର ଚାରିପାଖରେ ୨୦୦-୩୦୦ ସ୍ଥାନରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ଅବହେଳିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତି, ଏହା ହୃଦୟ ବିଦାରକ । ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମ୍ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିି ମହୋଦୟଙ୍କ ଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଲି, କାରଣ ସେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ, କିଛି ଗୋଷ୍ଠୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରହୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରିସରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଆମେ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ସୁବିଧା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇବେ। ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଥମେ ଅନ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ସମାନତା ହାସଲ କରିବା, ଏବଂ ତା 'ପରେ ସମଗ୍ର ସମାଜର ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଗତି ସହିତ ମେଳ ଖାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା। ଏହି ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶରେ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ପଛୁଆ କାରଣରୁ ପଛରେ ରହିଯାଇଛି, ଯେପରିକି ଆମର ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ। ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ 'ପଛୁଆ ଗ୍ରାମ' କିମ୍ବା 'ଶେଷ ଗ୍ରାମ' ଭାବେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଏକ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଲୁ। ଆମେ ଏହି କଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଲୁ ଯେ ଏହି ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ପଛରେ ଛାଡ଼ିଦେବା ଉଚିତ। ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ଯେ ସୀମାରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଶେଷ ଆଲୋକ ପାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରଥମେ ଆସନ୍ତୁ, ଏବଂ ଆମେ 'ଶେଷ ଗ୍ରାମ' ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ 'ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ' ର ମାନ୍ୟତା ଦେଲା। ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉ, ସେମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ଯୋଜନା ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉ। ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ, ମୁଁ ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଇଥିଲି, ବେଳେବେଳେ ତାପମାତ୍ରା ମାଇନସ୍ ୧୫ ଡିଗ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଗ୍ରାମବାସୀ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରକୃତରେ ବୁଝିବେ ଏବଂ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ରହିବା ପାଇଁ ଯାଇଥିଲେ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ଏବଂ ଜାନୁୟାରୀ୨୬ ଅବସରରେ ଆମେ ଏବେ ଏହି ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅତିଥି ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛୁ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ 'ଆଟ୍ ହୋମ୍ ରହିଥାଏ, କାରଣ ଅର୍ାମେ ଆମର ଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିôବୁ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ଏବଂ ଏହା ଆମେ ସନ୍ଧାନ କରିଥାଉ ଯେ କାହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନ ପହଞ୍ôଚବାକୁ ବାକି ରହିଛି, ଚାଲ ଶୀଘ୍ର କରିବା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ ଯୋଜନା’ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆମକୁ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆଜି, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ସହ କହିପାରିବି ଯେ, ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। କିଛି ଲୋକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରନ୍ତି ଯେ ୟୁ. ସି. ସି. (ୟୁନିଫର୍ମ ସିଭିଲ୍ କୋଡ୍‌) କ 'ଣ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ବିତର୍କ ପଢ଼ିବେ, ସେମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ଆମେ ସେହି ଭାବନାକୁ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। କିଛି ଲୋକ ରାଜନୈତିକ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ବଞ୍ଚୁ, ଏବଂ କେବଳ ସେତେବେଳେ ହିଁ ଆମେ ସାହସ କରିଥାଉ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଉ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଉଚିତ ଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ଉଚିତ ଥିଲା। ତେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ତୁରନ୍ତ କଂଗ୍ରେସ ହିଁ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ସହ କହିବାକୁ ଚାହେଁ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ କୌଣସି ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ନଥିଲା, ସେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବିରାମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା। ସେହି ଅସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ତୁରନ୍ତ ସମ୍ବିଧାନରେ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲେ। ଯଦି ଏକ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଏହା ଅଧିକ ବୋଧଗମ୍ୟ ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିନଥିଲେ। ସେମାନେ କ "ଣ କଲେ? ସେମାନେ ବାକ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲେ, ବାକ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲେ, ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଥିଲେ ଏବଂ 'ଡେମୋକ୍ରାଟ୍‌', 'ଡେମୋକ୍ରାଟ୍‌'ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଘୂରି ବୁଲୁଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭକୁ, ତାକୁ ଦମନ କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିଲା । ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସମ୍ମାନ ଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସରକାର ଥିଲା ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଥିଲେ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ଯେତେବେଳେ ନେହେରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଅଧୀନରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା। ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ଶ୍ରମିକ ଧର୍ମଘଟ ହୋଇଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୀତିକାର ମଜରୁହ୍ ସୁଲତାନପୁରୀ 'ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କା ଦାସ ହୈ "ଶୀର୍ଷକ ଏକ କବିତା ପାଠ କରିଥିଲେ। କେବଳ ଏହି କବିତା ଗାଇଥିବାରୁ ନେହେରୁ ଦେଶର ଏହି ମହାନ କବିଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଇ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଭିନେତା ବଲରାଜ ସାହନୀ ମଧ୍ୟ କେବଳ ଏକ ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ବିକ୍ଷୋଭକାରୀଙ୍କ ରାଲିରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ବଲରାଜ ସାହାନୀ ଜୀଙ୍କୁ ଜେଲରେ ବନ୍ଦ କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଜୀଙ୍କ ଭାଇ ହୃଦୟନାଥ ମଙ୍ଗେସକର ଜୀ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ଉପରେ ଏକ କବିତା ରଚନା କରି ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାର ଯୋଜନା କରିଥିଲେ। କେବଳ ଏଥିପାଇଁ ହୃଦୟନାଥ ମଙ୍ଗେସକର ଜୀଙ୍କୁ ଆକାଶବାଣୀକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ବାହାର କରିଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ପରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି। କ୍ଷମତା ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଦମନ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ଦଳି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଦେଶ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛି। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅଭିନେତା ଦେବ ଆନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଦେବାନନ୍ଦ ଜୀ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦେବାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ସମସ୍ତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦୂରଦର୍ଶନରେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହାକୁ ନିଜ ପକେଟରେ ରଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଏହାର ପରିଣାମ-ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇନାହାନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କିଶୋର କୁମାର ଜୀ କଂଗ୍ରେସ ପାଇଁ ଗୀତ ଗାଇବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ସେହି ଗୋଟିଏ ଅପରାଧ ପାଇଁ କିଶୋର କୁମାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଗୀତ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ କେବେ ଭୁଲି ପାରିବି ନାହିଁ, ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ସେହି ଚିତ୍ର ଆଜି ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମାନବୀୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଭବ୍ୟ ଭାଷଣ ଦେବାକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା ଏହି ଲୋକମାନେ। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଜର୍ଜ ଫର୍ଣ୍ଣାଣ୍ଡିଜଙ୍କ ସମେତ ଦେଶର ମହାନ ନେତାମାନଙ୍କୁ ହାତକଡ଼ି ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକପ୍ରିୟ ନେତାମାନଙ୍କୁ ହାତକଡ଼ି ପକାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବନ୍ଧା ଯାଇଥିଲା। ସମ୍ବିଧାନ ଶବ୍ଦଟି ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କ୍ଷମତାର ସୁଖ ପାଇଁ, ରାଜପରିବାରର ଅହଂକାର ପାଇଁ, ଏହି ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଦେଶକୁ କାରାଗାରରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏକ ଦୀର୍ଘ ସଂଘର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ଅପରାଜେୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତି ବଳରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଉଠାଇ ନିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ଶିରାରେ ଚାଲୁଥିବା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିଣାମ ଥିଲା। ଆମର ସମ୍ମାନନୀୟ ଖର୍ଗେ ଜୀ ବହୁତ ଭଲ ସାୟରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସମସ୍ତେ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଖୁସି ହେଉଛି ସାୟରୀ ଶୁଣାଇବା, ଏବଂ ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରୁଥିବା ପରି ମନେହୁଏ। ମୁଁ କେଉଁଠି ଗୋଟିଏ କବିତା ପଢ଼ିଥିଲି, ଯେଉଁଥିରେ ଲେଖାଥିଲା, 'ତମାଶା କରେନେ ୱାଲେଁ କୋ କ୍ୟା ଖବର, ତମାଶା କରେନ ୱାଲେଁ କୋ କ୍ୟା ଖବର, ହାମ୍‌ନେ କିତନେ ତୁଫାନୋଁ କୋ ପାର କର ଦିୟା ଦଲାୟା ହେ, ହାମ୍‌ନେ କିତନେ ତୁଫାନୋଁ କୋ ପାର କର ଦିୟା ଜଲାୟା ହେ,
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ସମ୍ମାନନୀୟ ଖର୍ଗେ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ବହୁତ ସମ୍ମାନ ରହିଛି, ଯିଏ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ନେତା, ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସମ୍ମାନିତ କରିବି। ସାଧାରଣ ଜୀବନରେ ଏତେ ଲମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟକାଳ କୌଣସି ଛୋଟ ସଫଳତା ନୁହେଁ। ଏହି ଦେଶରେ, ସେ ଶରଦ ପାୱାର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଖର୍ଗେ ଜୀ, କିମ୍ବା ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଆମର ଦେବ ଗୌଡ଼ା ଜୀ, ସମସ୍ତେ ନିଜ ଜୀବନରେ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଖର୍ଗେ ଜୀ, ଆପଣ ନିଜ ଘରେ ଏସବୁ କଥା ଶୁଣିବେ ନାହିଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି। ଏଥର ମୁଁ ଖର୍ଗେଜୀଙ୍କୁ କବିତା ପଢ଼ୁଥିବା ଦେଖିଲି, କିନ୍ତୁ ସେ ଯେଉଁସବୁ କଥା ସେୟାର କରୁଥିଲେ, ଏବଂ ଆପଣ ତାହାକୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ଧରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କହିଲେ, "କେବଳ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଏହି କବିତାଟି କେଉଁଠୁ ଆସିଛି", ସେ ଜାଣିଥିଲେ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ। ସେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେହି କବିତାଗୁଡ଼ିକ କେବେ ଲେଖାଯାଇଥିଲା। ଭିତରେ, କଂଗ୍ରେସର ପରିସ୍ଥିତି ଏତେ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସେମାନେ କଥା କହିପାରିଲେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ସେ ଭାବିଲେ ଏହା ଏକ ଭଲ ମଞ୍ଚ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏଠାରେ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ନୀରଜଙ୍କ କବିତା ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ଏଠାକାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆଜି କବି ନୀରଜ ଜୀଙ୍କ କିଛି ପଂକ୍ତି ଖର୍ଗେ ଜୀଙ୍କୁ ଶୁଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସମୟରେ ନୀରଜ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଧାଡ଼ି। ସେ କହିଲେ, ଏବେ ବହୁତ ଅନ୍ଧାର ଅଛି, ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦୟ ହେବା ଉଚିତ, ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଋତୁ ବଦଳିବା ଉଚିତ। ନୀରଜ ଜୀ ଏହି କବିତା କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ ଲେଖିଥିଲେ। ୧୯୭୦ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ସର୍ବତ୍ର କଂଗ୍ରେସର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ନୀରଜ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 'ଫିର ଦୀପ ଜଲେଗା "ନାମରେ ଆଉ ଏକ କବିତା ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା। ହରି ଓମ ଜୀ ଏହା ଜାଣିଛନ୍ତି। ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲା। 'ଫିର୍ ଦୀପ୍ ଜଲେଗା "ରେ ସେ ଏକ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା କହିଥିଲେ,' ମେରେ ଦେଶ ଉଦାସ ନା ହୋ, ଫିର ଦୀପ୍ ଜଲେଗା, ତିମିର ଲେଗା" (ମୋ ଦେଶ ଦୁଃଖିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ମୋ ଦେଶ ବିଷାଦଗ୍ରସ୍ତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଆଲୋକ ଜଳିବ, ଅନ୍ଧକାର ଦୂର ହୋଇଯିବ)। ଏବଂ ଆମ ଭାଗ୍ୟକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମର ପ୍ରେରଣା, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ, ୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, 'ସୁରଜ ନିକଲେଗା, ଆନ୍ଧ୍ର ଛଟେଗା, କମଲ ଖିଲା "(ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦୟ ହେବେ, ଅନ୍ଧାର ସଫା ହୋଇଯିବ, ପଦ୍ମ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହେବ)। ନୀରଜ ଜୀ ଯାହା କହିଥିଲେ, କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଚମକୁ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅନ୍ଧାରରେ ରହିଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଆମ ସରକାର ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ତାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହୋଇନାହିଁ। ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆମେ ଆମର ନୀତିକୁ ରୂପ ଦେଇଛୁ। ମୋ ଦେଶର ଗରିବମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବେ। ଏବଂ ଗରିବମାନେ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ଉପରକୁ ଉଠିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ, କାରଣ ଆମେ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ। ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହା କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଆମ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୋ ସରକାର ଏହି ନୂଆ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ ଭାବେ ଛିଡା ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମେ ବହୁତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ଛିଡା ହୋଇଛୁ। ଆମର ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଆକାଂକ୍ଷା ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି, ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମୂଳଦୁଆ। ଆମେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ବୋଝର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ ଶୂନ କରିଛୁ। ୨୦୧୩ରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ ଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ଟିକସ ଛାଡ଼କୁ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇଛୁ। ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ, କୌଣସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କିମ୍ବା ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଦେଶରେ ଚାରି କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ସହରରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆମର ଘର କ୍ରେତାମାନେ ବଡ଼ ଧରଣର ଠକେଇର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା। ଏହି ଗୃହରେ ଆମେ ରେରା ଆଇନ ପାରିତ କରିଛୁ, ଯାହା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିଛି। ଏଥର ବଜେଟରେ 'ସ୍ୱାମି ଇନିସିଏଟିଭ୍ "ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁ ହାଇସିଂ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଅଟକି ରହିଥିଲ, ଯେଉଁଥିରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ଅର୍ଥ ଅଟକି ରହିଥିଲା ସେଥିରେ ମଧ୍ୟବବର୍ଗଙ୍କ ପଇସା ଅଟକ ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ବାକି ରହିଥିବା ଆବାସ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ବଜେଟରେ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛୁ। ଯାହାକି ମଧ୍ୟ ବର୍ଗର ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବୁ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବ, ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି, ତାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛନ୍ତି, ବିଶେଷ କରି ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକ ପରେ। ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ କିମ୍ବା ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଏବେ ଭାରତର ବିଶାଳତାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏହା ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯାହା ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆୟର ନୂତନ ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଏହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଅପାର ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ, ଏବଂ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଭାରତର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆମ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
'ବିକଶିତ ଭାରତ "ନିର୍ମାଣରେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ। ଆମେ ଜନସାଂଖିକୀୟ ଲାଭାଂଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ 'ବିକାଶିତ ଭାରତ "ର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେବେ। ସେମାନଙ୍କ ବୟସ ବଢ଼ିବା ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶର ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଆମର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ଯୁବକମାନେ ଏହି ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରିଥାନ୍ତି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଆଧାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସୁଚିନ୍ତିତ ରଣନୀତି ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ, କାରଣ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ହେବା ଉଚିତ ସେ ବିଷୟରେ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚିନ୍ତା ନଥିଲା। ଆମେ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଲାଗୁ କରିଛୁ। ଏହି ନୀତି ଅଧୀନରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ପିଏମ ଶ୍ରୀ ସ୍କୁଲ। ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ୧୨,୦୦୦ ପିଏମ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇସାରିଛି, ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ, ତାହା ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଆମେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଥିଲା ଯାହା ଆମ ସମାଜର କିଛି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କବଜା କରିଥିଲା, ଏବଂ ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା ଆମର ଭାଷା। ଆମର ମାତୃଭାଷା ଘୋର ଅନ୍ୟାୟର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଗରିବ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାମାନେ ଭାଷା କହିପାରୁ ନ ଥିବାରୁ ଅନେକ ସମୟରେ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୋର ଅନ୍ୟାୟ ଥିଲା। 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ "ମନ୍ତ୍ର ମୋତେ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇବାକୁ ଦେଉ ନଥିଲା, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ମୁଁ ଦେଶରେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ପିଲାମାନେ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୁଅନ୍ତୁ। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଇଂରାଜୀ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ନଥିଲା, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୀମିତ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ। ଆମେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ, ଆଜି ଗରିବ କିମ୍ବା ବିଧବା ମାଆମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମେ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଛୁ। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପାଖାପାଖି ୧୫୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା। ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ୪୭୦ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି, ଏବଂ ଏବେ ଆମେ ଅତି କମ୍ରେ ଆହୁରି ୨୦୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିବାର ଯୋଜନା ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସାମରିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ, ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛୁ। ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ ଯିଏ ନିଜେ ଏକ ସାମରିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର ଥିଲେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ଥିଲା । ଆପଣ ସାମରିକ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ମହତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝନ୍ତି, କାରଣ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ସେହି ସୁଯୋଗ ଆମ ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମରିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଇଛୁ। ଆଜି, ଆମର ଶହ ଶହ ଝିଅ ଦେଶପ୍ରେମରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାର ଉତ୍ସାହ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଏନ. ସି. ସି. (ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ୟାଡେଟ୍ କର୍ପ୍ସ) ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନେ ଏନ. ସି. ସି. ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଜୀବନର ସେହି ଯୁଗ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶ ପାଇଁ, ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରଦାନ କରେ । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନସିସିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ଏପରିକି ଆମେ ଏହାକୁ ଦମନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲୁ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏନ. ସି. ସି. କ୍ୟାଡେଟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୧୪ ଲକ୍ଷ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି ସଂଖ୍ୟା ୨୦ ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ନୂଆ କରିବା ଏବଂ ନିତ୍ୟକର୍ମରୁ ଦୂରେଇ ଯିବାର ଉତ୍ସାହ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଇଚ୍ଛା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲି, ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଅନେକ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନକୁ ନିଜସ୍ୱ ଢଙ୍ଗରେ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। କେତେକ ବସ୍ତିରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ଦେଖି ଆମେ ଅନୁଭବ କଲୁ ଯେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଏକ ସଙ୍ଗଠିତ ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ 'ମାଇ ଭାରତ" ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ମୋ ଯୁବ ଭାରତ, ମୋ ଭାରତ! ଆଜି, ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଏଥିପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ବିଚାର-ବିମର୍ଶ କରୁଛନ୍ତି, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଚାମଚ-ଫିଡିଂର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ; ସେମାନେ ନିଜସ୍ୱ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ବହୁତ ବଡ ବଡ ଜିନିଷ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥାଏ, ଏବଂ ଯେଉଁ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟାପକ, ସେହିଠାରେ ଉତ୍ସାହ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଚମକିବାର ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍ (ଟିଓପିଏସ୍‌) ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନରେ ଆମର କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି, ଏବଂ ଆମେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିଛୁ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ, ଭାରତ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ନିଜର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଶକ୍ତି ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିକାଶରୁ ବିକଶିତ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଦେଶର ଯାତ୍ରାରେ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଯାତ୍ରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦେଇ ଗତି କରିଥାଏ । ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିଛୁ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛୁ, ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଏହା ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ। ଯଦି ଏହା ବିଳମ୍ବ ହୁଏ, ଯଦିଓ ଆମେ ଯୋଜନା କରିବା, କଳ୍ପନା କରିବା, ଏବଂ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା, ଏହା ଦେଶକୁ ଲାଭ ଦିଏ ନାହିଁ, ଏବଂ ଏହା ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ନଷ୍ଟ କରେ । ଦେଶ ସେହି ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇ ରହିଛି। ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଫଳରେ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ, ଯାହାକୁ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ, ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ବାଧାବିଘ୍ନ ଏକ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୀତିର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଗଲା-କେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ଏବଂ କେଉଁଟି ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ତାହା ସ୍ଥିର କରିବା, ଏବଂ ସବୁକିଛି ରାଜନୈତିକ ସ୍ତରରେ ଓଜନ କରାଯାଇଥିଲା । 'ସବକା ସାଥ୍‌, ସବ୍‌କା ବିକାଶ "ମନ୍ତ୍ରକୁ ପାଳନ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ଦେଶକୁ ଏହି କଂଗ୍ରେସ ସଂସ୍କୃତିରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଗତି ନାମକ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଏହି ମଞ୍ଚ ଜରିଆରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ତଦାରଖ କରୁଛି। ମୁଁ ନିୟମିତ ଭାବେ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିଥାଏ। ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି, ଏପରିକି ବେଳେବେଳେ ଭିଡିଓ ରେକର୍ଡିଂ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସିଧାସଳଖ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଅଭାବ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ବିଭାଗ ଅନ୍ୟ ବିଭାଗ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ କରିବାରେ ବିଫଳ ହେବା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ପ୍ରାୟ ୧୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛି। ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆମର ପ୍ରଗତି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆମକୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ରିପୋର୍ଟ ଦେଇଥିଲା। ସେମାନେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଗତିରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିପାରିବେ। ସମସ୍ତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଭଳି ବିଳମ୍ବ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ କିପରି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେଲା, ତାହା ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ତଥ୍ୟ ସହିତ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ଏହା କହୁନାହିଁ ଯେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଜାଣିଶୁଣି ଏହା ଘଟାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏକ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ ହେଲା, ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା। ଏବେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ ଭଲ ଭାଷଣ ଦେଉଛୁ, ଏହା ଭଲ ଲାଗୁଛି। ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବାରେ କ୍ଷତି କ "ଣ? କୌଣସି ନିବେଶ ନାହିଁ, କେବଳ ବିଶ୍ୱରେ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରକୃତରେ କୌଣସି କାମ ହେଉନାହିଁ। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ କୃଷି ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଥିଲା, ସରୟୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ। ସରୟୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୯୭୨ ରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା, କେବଳ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ! ୧୯୭୨ ମସିହାରେ ଏହା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହାକୁ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଥିଲା। ୧୯୭୨ ମସିହାରେ ଯେଉଁ ଯୋଜନାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ କାଗଜରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ହିଁ ଆମେ ଆସି ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଲୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଳା ରେଳ ଲାଇନକୁ ୧୯୯୪ ରେ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା। ତେବେ, ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଆମେ ଶେଷରେ ୨୦୨୫ ରେ ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କଲୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଓଡ଼ିଶାରେ ହରିଦାସପୁର-ପାରାଦୀପ ରେଳ ଲାଇନକୁ ୧୯୯୬ ମସିହାରେ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ମଧ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଏବଂ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୧୯ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆସାମରେ ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୧୯୯୮ ମସିହାରେ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୧୮ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା। ଅଟକିବା, ବିଳମ୍ବ କରିବା ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାର ସଂସ୍କୃତି କିପରି ଦେଶକୁ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି ତାହାର ଶହ ଶହ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଇପାରିବି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ପ୍ରଗତି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲା, ତାହାକୁ ଅନୁସରଣ ନକରି କଂଗ୍ରେସ କେତେ କ୍ଷତି କରିଥିଲା। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ, ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ଡିଜିଟାଲ ଦୁନିଆ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ପରାମର୍ଶ ଦେବି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ। ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆମ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ୧୬୦୦ ଡାଟା ସ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସରଳ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହାକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ, ଏବଂ ଆଜି, ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଏକ ମୌଳିକ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବୁଝିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ କାହିଁକି ଏତେ କଷ୍ଟ ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ଦେଶ ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ କାହିଁକି ପଡ଼ିଥିଲା? ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯଦି ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ନ ଥାନ୍ତୁ, ଯଦି ଆମେ ପଦକ୍ଷେପ ନ ନେଉଥାନ୍ତୁ, ତେବେ ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ଥିବା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନେକ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। ଆମର ସକ୍ରିୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଆମେ ସମୟ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଏବଂ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସମୟ ପୂର୍ବରୁ। ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ୫ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଅତୀତର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ କହୁଛି। କମ୍ପ୍ୟୁଟର ହେଉ, ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ହେଉ, ଏଟିଏମ୍ ହେଉ, କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଅନେକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଲାଗିଲା। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରୋଗ, କିମ୍ବା ଟୀକାକରଣ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ଯେପରିକି ବସନ୍ତ ଏବଂ ବିସିଜି ଟିକା, ସେଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱରେ ସେତେବେଳେ ଦିଆଯାଉଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଔପନିବେଶିକ ଶାସନ ଅଧୀନରେ ଥିଲୁ। କେତେକ ଦେଶ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଏହା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଆସିଥିଲା। ପୋଲିଓ ଟିକା ପାଇଁ ଆମକୁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ବିଶ୍ୱ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ସାରିଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ପଛରେ ରହିଗଲୁ। ଏହାର କାରଣ ଥିଲା ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନିଜର ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା। ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ଜ୍ଞାନ ସରକାରରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି, ଏବଂ ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ କେବଳ ସେମାନେ ହିଁ ସବୁକିଛି ସମ୍ଭାଳି ପାରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ରାଜ ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ରାଜ କେତେ ଦମନକାରୀ ଥିଲା-ଏହା ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ବାଧା ଦେଇଥିଲା। ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ରାଜ କଂଗ୍ରେସର ପରିଚୟ ପାଲଟିଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କମ୍ପ୍ୟୁଟରର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନରେ, ଯଦି କେହି କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା କରିବା ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସ ନେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଏପରିକି କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଣିବା ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେହି ସମୟରେ ଘର ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ସିମେଣ୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସିମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି କାହାକୁ ବିବାହ କିମ୍ବା ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ଚିନି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଏପରିକି ଚିନି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଇସେନ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ! ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଏହା ଜାଣିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର କଥା କହୁଛି, ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗର ନୁହେଁ, ବରଂ କଂଗ୍ରେସ ଯୁଗର। ସେହି ସମୟରେ, କଂଗ୍ରେସର ପୂର୍ବତନ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ, ଯିଏ ନିଜକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜ୍ଞାନୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ, ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ବିନା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏପରିକି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲାଞ୍ଚ ବିନା ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ମୁଁ ଏଠାରେ କଂଗ୍ରେସର ନିଜ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରୁଛି। ସେ କହିଲେ, "ଲାଞ୍ଚ ବିନା କିଛି ହୁଏ ନାହିଁ।" ଏବଂ ଯେକେହି ସହଜରେ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ, ସେତେବେଳେ ଲାଞ୍ଚ ଅର୍ଥ ଥିଲା, ଏଥିପାଇଁ କିଏ ଦାୟୀ ଥିଲା, ଏହା ପଛରେ କିଏ ଥିଲା? ସେହି ଟଙ୍କା କୁଆଡେ ଗଲା? ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିପାରିବେ। ଏହି ଗୃହରେ କଂଗ୍ରେସର ଜଣେ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ଟଙ୍କା ଥିଲା, ନିଜର ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏବଂ ସେ ଏକ କାର କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ତଥାପି, କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ସେହି କାର କିଣିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ୧୫ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଏକ ସ୍କୁଟର ପାଇବା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାକୁ ବୁକ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଦେୟ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଏକ ସ୍କୁଟର କିଣିବା ପାଇଁ ୮-୧୦ ବର୍ଷ ଲାଗିବ। ଯଦି, କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍କୁଟର ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଅନୁମତି ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା। ଏହିପରି ଭାବେ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ କୁପନ୍ ସହିତ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ କୁପନ୍ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆପଣ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ୨୫ ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ। ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଟେଲିଫୋନ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ କ୍ଲାନ୍ତିକର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଥିଲା। ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବୁଝିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ବଡ଼ ବଡ଼ ଭାଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବାସ୍ତବରେ ଦେଶ ପାଇଁ କ "ଣ କରିଛନ୍ତି? ସେମାନେ ଏହା ଜାଣିବା ଉଚିତ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରରଭ କଟକଣା ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜର ନୀତି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ମନ୍ଥର ଆର୍ôଥକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଆଡ଼କୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଏହି ଦୁର୍ବଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଏବଂ ବିଫଳତାକୁ ବିଶ୍ୱରେ କ "ଣ କୁହାଯାଏ? ଏହାକୁ 'ହିନ୍ଦୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର' ବୋଲି କୁହାଯିବାକୁ ଲାଗିଲା। ଏହା ସମଗ୍ର ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପମାନ ଥିଲା, ସରକାରରେ ବସିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିଫଳତା, କାମ କରିବାର ଦକ୍ଷତାର ଅଭାବ, ବୁଝାମଣାର ଅଭାବ ଏବଂ ଦିନ ରାତି ଦୁର୍ନୀତିରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ଲୋକ ଏବଂ ଏକ ବିଶାଳ ସମାଜକୁ 'ହିନ୍ଦୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର "ଶବ୍ଦ ଦ୍ୱାରା ଅପମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଜପରିବାରର ଆର୍ôଥକ କୁପରିଚାଳନା ଏବଂ ଭୁଲ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଦାୟୀ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବଦନାମ କରାଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଇତିହାସ ଉପରେ ନଜର ପକାଇବା, ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି କଦାପି ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜ କିମ୍ବା ଅନୁମତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ନଥିଲା। ଭାରତୀୟମାନେ ସର୍ବଦା ଉନ୍ମୁକ୍ତତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି, ଆମେ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲୁ, ଏଥିରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲୁ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କିମ୍ବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଦୂର ଦେଶକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲେ। ଏହା ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ ସଂସ୍କୃତି ଥିଲା, ଯାହାକୁ ଆମେ ଏବେ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଛୁ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଆର୍ôଥକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏହା ଆମକୁ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଦେଶ ଦେଖୁଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରକୁ ଦେଖୁଛି, ଏବଂ ଆମେ ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏହାକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ଏବେ ଶାନ୍ତିର ନିଃଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେଉଛି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଉଠିଛି। କଂଗ୍ରେସର ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜ ଏବଂ ଏହାର ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଆମେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ "କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ପି. ଏଲ୍‌. ଆଇ. ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଏଫ. ଡି. ଆଇ. (ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ) ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ନିଜକୁ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛୁ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଭାରତର ପରିଚୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣର ସମର୍ଥକ ହୋଇଯାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ ୧୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୧୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଭାରତରେ ସୌର ମୋଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ୧୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଖେଳନା ରପ୍ତାନୀ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ରସାୟନ ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କୋରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଆମେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ-ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ। ଆମର ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଏବଂ ଭେଷଜ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ଖଦି ପାଇଁ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତା, ତେବେ ମୁଁ ଭାବିଥାନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରୁ କିଛି ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆଗକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ତାହା ମଧ୍ୟ କରିନଥିଲେ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗର କାରବାର ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଆମ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧି। ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କର ସେବକ। ଜଣେ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପାଇଁ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମାଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସବୁକିଛି, ଏବଂ ସେବାର ଶପଥ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ। ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂକଳ୍ପ, କୌଣସି ସରକାର କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତିର ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କର। ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୋର ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଲେଖି ରଖନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ସଂକଳ୍ପରୁ ନିଜକୁ ଦୂରେଇ ରଖିବେ, ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ଦୂରେଇ ରଖିବ। ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ; ଆପଣମାନେ ବାଦ୍ ପଡ଼ି ପାରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ଭାରତର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ସହିତ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଗତିର ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି। ସରକାରରେ ବିରୋଧ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସ୍ୱଭାବ। ନୀତିର ସମାଲୋଚନା କରିବା ମଧ୍ୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ। ତଥାପି, ଚରମ ବିରୋଧ, ଚରମ ନିରାଶାବାଦ, ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ପଥକୁ ଛୋଟ କରିବାର ପ୍ରୟାସ, ଯେତେବେଳେ କି ଆମର ନିଜସ୍ୱ ପଥକୁ ଲମ୍ବା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା, ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ର ପଥରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇପାରେ। ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରବୃତ୍ତିରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆତ୍ମ-ମନ୍ଥନରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାକୁ ହେବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଗୃହରେ ଆଜିର ଆଲୋଚନାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିଚାର ଆମକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ, ଏବଂ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଜାରି ରହିବ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରୁ ଆମେ ଶକ୍ତି ଆହରଣ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟା ଏବଂ ସଂସଦର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
06 FEB 2025 8:49PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Hon’ble President has elaborated on Bharat’s achievements, the world's expectations from Bharat, and the resolve to develop the self-confidence of the common man in Bharat to build a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). She has also provided a direction for the country's future. The Hon’ble President's address was both inspiring and impactful, and it served as guidance for all of us for future work. I am here to thank the Hon’ble President for her address!
Hon’ble Mr Chairman Sir,
More than 70 Hon’ble Members of Parliament have tried to enrich this motion of thanks with their valuable thoughts. Discussions took place from both the ruling and opposition sides. Each person shared their understanding of the President's address in their own way, and they spoke about ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, Hon’ble Mr Chairman Sir. I fail to understand what the difficulty is in this. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ is our collective responsibility, and that is why the country has given us the opportunity to sit here. However, as far as the Congress is concerned, I believe it would be a huge mistake to expect them to follow the principle of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas.’ This is beyond their thinking, beyond their understanding, and does not fit into their roadmap because their large party has become dedicated to a single family, making ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ impossible for them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress had created a political model in which lies, deception, corruption, nepotism, and appeasement were all mixed together. Where all these things are mixed, there can never be ‘Sabka Saath’.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the Congress model, the top priority was ‘Family First’, and therefore, their policies, principles, speech, and conduct were all focused on safeguarding that one thing. After 2014, the country gave us the opportunity to serve, and I am grateful to the people of this country that they have entrusted us with the responsibility of serving the country for the third consecutive time. Despite such a vast country with a vibrant democracy, vibrant media, and the freedom to express all kinds of opinions, the country has chosen us again and again to serve. This is because the people of the country have evaluated, understood, and supported our development model. If I were to sum up our model in one word, I would say ‘Nation First.’ With this noble sentiment and a dedicated approach, we have continually focused on this one principle in our policies, programs, speech, and conduct, making it the guiding standard for our service to the nation. And, Hon’ble Mr. Chairman Sir, I say with great pride and satisfaction that for 5 to 6 decades, the country never had an opportunity to evaluate an alternative model. But after 2014, the country saw a new model—what an alternative approach could be, what priorities should be set, and how to approach governance. This new model trusts in ‘Satisfaction’ rather than ‘Appeasement’. In the previous model, especially during the Congress era, appeasement was everywhere; it had become their political medicine. They followed a self-serving policy, exploiting politics, national interests, and everything else through corruption. Their approach was to give a little to the marginalized sections, keep the rest in scarcity, and then during elections, promise them the same thing, saying, "Look, they got it, maybe you will get too." This continued as they handed out false promises, kept people blindfolded, and continued with their politics in hopes of securing votes at election time.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Our effort has been to ensure that Bharat makes optimal use of the resources it has. We aim to utilize the time available to the country efficiently, avoiding any waste and using every moment for the nation’s progress and the welfare of the general public. That’s why we adopted an approach of ‘saturation’ —to stretch the blanket only as far as it can cover, but ensure that those for whom the plans are made benefit fully from them. We have moved away from the approach of giving some and withholding from others, or leaving people in uncertainty and constantly frustrating them, pushing them into despair. Instead, we have adopted the ‘saturation approach’, where every individual receives the full benefit of the plans designed for them. In the past decade, we have brought the spirit of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ to life at every level, and today we can see the positive changes taking place in the country as a result. This has been the core mantra of our governance— ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Our government also demonstrated its commitment to the dignity and safety of Dalits and Adivasis by strengthening the SC/ST Act, and we have further enhanced it to ensure their protection.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, there are concerted efforts to spread the poison of casteism, but for three decades, OBC MPs from both Houses and all parties had been demanding that the OBC Commission be given constitutional status. However, their demands were rejected, refused, because perhaps at that time, it did not suit their political agenda. In a politics of appeasement and ‘Family First’, such a move would not have aligned with their interests, and it wouldn't have served their political objectives, especially when it came to discussions in their favour.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is my privilege that, together, we have fulfilled the hopes and demands of the OBC community, which had been waiting for over three decades. The demand for constitutional status for the OBC Commission, which had been repeatedly ignored and rejected, was finally addressed by us. And we did not just fulfil their demand, but for us, their dignity and respect are just as important. We believe in treating the 140 crore citizens of this country as ‘Janata Janardan’ and we work with that spirit in mind.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Whenever the issue of reservation has come up in our country, it has never been approached with a healthy, solution-oriented mindset that accepts the truth. Instead, efforts have been made to create division in the country, to generate tension, and to create animosity between different groups. This has been the approach since the time of independence. For the first time, our government presented a model, inspired by the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, by providing 10% reservation for the economically weaker sections of the general category. This was done without creating any tension, without taking away from anyone else. When this decision was made, it was welcomed by the SC community, the ST community, and the OBC community as well. No one felt any discomfort because such a huge decision was made in a way that aligned with ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. And this way, the entire nation peacefully accepted the decision in a calm and healthy manner.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In our country, the issues of ‘Divyangs’ (differently-abled people) were never given the attention they deserved. However, when the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ is followed, the ‘Divyang’ individuals are also part of the ‘everyone’ category. It was only then that we extended reservations for the ‘Divyangs’, and worked in mission mode to ensure that facilities were available for them. We implemented several welfare schemes for the ‘Divyang’ people, but more importantly, we made sure these schemes were put into action. Not only that, Hon’ble Mr. Chairman Sir, we also took legal and authentic steps to secure the rights of the transgender community. We worked to ensure their rights were formally recognized and protected. The way we embody ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ is by showing great sensitivity toward these marginalized sections of society.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
No one can deny the contribution of ‘Nari Shakti’ (women power) in Bharat’s journey of development. However, if they are given opportunities and become part of decision-making, it can accelerate the country's progress. Keeping this in mind, we, along with this House, took a historic decision. We, as citizens of this country, can be proud of this decision. This House will be remembered not just for its form or appearance, but because the first decision of this new House was the ‘Nari Shakti Vandan Adhiniyam’. We could have approached the beginning of this new House in many other ways. We could have used it for our own applause, as it was done in the past, but instead, we chose to start this House by honouring the strength of ‘Matri Shakti’ (motherhood). And, with the blessings of the ‘Matri Shakti’, this House has begun its work.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If we look back at history, and I say this not just for the sake of saying it, the Congress had immense hatred towards Babasaheb Ambedkar. They were deeply angered by him, and no matter what, Congress always reacted negatively to every action and statement of Babasaheb. All the documents related to this are available. In fact, on two occasions, efforts were made to defeat Babasaheb in elections, and despite his monumental contributions, he was never considered worthy of the Bharat Ratna by them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Babasaheb was never considered worthy of the Bharat Ratna. Hon’ble Mr Chairman Sir, the people of this country, from all sections of society, respected his ideals and sentiments. And today, as a result, Congress is reluctantly forced to say ‘Jai Bhim.’ Their mouths go dry when they do, and Hon’ble Mr. Chairman Sir, this Congress seems to have become quite skilled at changing its colours. They change their mask so quickly, and this is clearly visible.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you study the Congress, you will find that while our core mantra has always been ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, theirs has consistently been about diminishing others' achievements. As a result, they have destabilized governments. Whenever any political party formed a government, they focused on destabilizing it. This is the path they chose—to diminish others’ achievements—and after the Lok Sabha elections, those who were with them are now running away, realizing that they will also be finished in the same way. This is the result of their policies, which have led Congress to this state today. The country’s oldest party, one that was part of the independence movement, is now in such a sorry state. They have wasted their energy in diminishing others' lines, but if they had worked to extend their own line, they wouldn’t have ended up in this situation. I’m giving unsolicited advice: focus on extending your own line. If you do so, the country will eventually give you the opportunity to come forward as well.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Babasaheb understood the fundamental challenges faced by the SC and ST communities with great detail and depth. He himself had experienced their struggles, and thus there was a sense of pain, suffering, and a strong desire to work for the welfare of society. Babasaheb presented a clear roadmap for the economic advancement of the SC and ST communities. His words reflected this deep understanding. One important thing Babasaheb said and I would like to quote him. Babasaheb said: "Bharat is an agrarian country, but for Dalits, it can never be the primary means of livelihood." This was said by Babasaheb. He further explained the reasons for this, stating that the first problem was that purchasing land was beyond their financial reach. Even if they had money, there were no opportunities for them to buy land. Babasaheb had analysed this situation carefully, and in addressing this issue, he suggested a solution. He had urged that the injustice being faced by Dalits, our Adivasi brothers and sisters, and the marginalized communities, the hardships they were forced to live with, could be addressed by promoting industrialization in the country. Babasaheb was an advocate for industrialization because he saw it as a means to provide skill-based jobs and entrepreneurship opportunities for economic self-reliance for Dalit, Adivasi, and marginalized groups. He believed industrialization would be the most important tool for their upliftment. However, despite several decades of independence and Congress having ample opportunities to be in power, they never paid attention to Babasaheb's ideas. They outright rejected his vision, and instead of addressing the economic poverty of the SC and ST communities as Babasaheb had envisioned, Congress made things worse, deepening the crisis for these communities.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In 2014, our government changed this approach and prioritized skill development, financial inclusion, and industrial growth. We introduced the PM Vishwakarma Yojana to focus on those sections of society without whom the structure of society itself wouldn’t be possible. These are the small communities spread across villages, those engaged in traditional crafts like blacksmiths, potters, goldsmiths, and other similar groups. For the first time, the country paid attention to them, providing training, technological upgrades, new tools, assistance in designing, financial support, and access to markets. We launched a special initiative to support them in all these areas. This is a section of society that had been neglected for so long, yet they play a crucial role in the shaping of society. We have made sure to focus on the welfare of the Vishwakarma community.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We launched the Mudra Yojana, inviting and encouraging people who were venturing into entrepreneurship for the first time. We ran a large-scale campaign to provide loans without guarantees, so that this vast community in society could realize their dreams of self-reliance, and this initiative has been a huge success. We also introduced another scheme, Stand Up India, aimed at providing our SC, ST brothers and sisters, and women from any community, with an unsecured loan of up to one crore rupees from the bank to help them start their businesses. In this year's budget, we doubled the allocation for this scheme. I have seen millions of young people from marginalized communities, as well as countless women, start their businesses through the Mudra Yojana. Not only have they created employment for themselves, but many of them have also provided employment to one or two others.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Through the Mudra Yojana, we have worked towards empowering every artisan, every community, and fulfilling the dream that Babasaheb had envisioned.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Those who were never asked or considered are being cared for by Modi. The welfare of the poor and the marginalized is our top priority. In this year's budget, we have touched upon various small sectors like the leather industry, footwear industry, and more, which will benefit the poor and disadvantaged communities the most. Take the example of toys: people from these very communities are involved in toy manufacturing, and we focused on that. Many poor families have been provided with various forms of assistance, and the result is clear: for years, we were stuck in the habit of importing toys, but today, we are exporting toys three times more than before. The benefit of this is reaching those in the lowest rungs of society, those struggling through hardships.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In our country, there is a large community of fishermen. For our fisher community, we not only created a separate ministry but also extended all the benefits of the Kisan Credit Card, which farmers receive, to our fisherman brothers and sisters as well. We provided this facility, established a separate ministry, and approved around 40,000 crore rupees for this initiative. We have focused on the fisheries sector, and the results of these efforts are evident: our fish production has doubled, and exports have also doubled, benefiting our fishermen brothers and sisters directly. These are some of the most marginalized members of our society, and by giving them more priority, we have made efforts to work for their welfare.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There are those who have recently developed a penchant for spreading the poison of casteism. Among our country’s tribal community, there are various levels of situations. Some groups are very small in number and scattered across around 200-300 places in the country, with their total population being very limited. These groups have been so marginalized, and when you delve into their conditions, it's heart-breaking. I am fortunate that I received guidance from the Hon’ble President on this issue, as she knows this community closely. Among the tribal community, there are some groups living in extremely disadvantaged conditions, and our efforts have been to bring them into the fold of welfare programs. With this in mind, we launched the PM JANMAN Yojana with an allocation of 24,000 crore rupees, so that these communities receive the facilities and welfare they deserve. The aim is for them to first attain parity with other tribal communities, and then be equipped to match the overall progress of the entire society. This is the direction in which we are working.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have taken into account the concerns of different sections of society, but there are also certain areas in our country that have been left behind due to backwardness, such as our border villages. These villages were abandoned as ‘backward villages’ or ‘the last villages’. We were the first to bring about a psychological transformation. We changed the narrative that these far-flung areas should gradually be left behind. Instead, we decided that the people on the borders, which receive the first and last light of sun, should come first, and we created special plans for the ‘last villages’, giving them the status of ‘first villages’. We ensured that these villages were prioritized in terms of development, providing them with targeted plans and assistance. To emphasize this commitment, I sent my cabinet colleagues to these remote villages, sometimes with temperatures as low as minus 15 degrees, where they stayed for 24 hours to truly understand and address the problems faced by the villagers. Moreover, on occasions like Independence Day and Republic Day, we now invite the heads of these border villages as guests. They are honoured at the President’s ‘At Home’ events because our vision is ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. We continue to seek out those who still need assistance, and we make it our mission to reach them quickly.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Vibrant Village Program is also proving to be highly beneficial for the country’s security. We are also laying greater emphasis on it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The President, in her address on the occasion of the 75th anniversary of the Republic, urged us to draw inspiration from the framers of the Constitution. Today, I can say with great satisfaction that, while respecting and drawing inspiration from the spirit of our Constitution makers, we are moving forward. Some people may wonder what the UCC (Uniform Civil Code) is all about, but those who read the debates of the Constituent Assembly will understand that we are trying to bring that spirit into action here. Some people may face political obstacles, but we live by the spirit of our Constitution makers, and it is only then that we gather the courage and commitment to try to fulfil it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We should have respected the framers of the Constitution and drawn inspiration from each of their words. However, it is the Congress that, immediately after independence, shattered the sentiments of the Constitution makers, and I have to say this with great regret. You can imagine that when there was no elected government in the country, there was a stopgap arrangement until the elections. In that stopgap arrangement, the person who was in charge made amendments to the Constitution right away. Had an elected government been in place, it would have been more understandable, but they did not even wait for that. What did they do? They crushed the freedom of speech, they crushed freedom of speech, imposed restrictions on newspapers and the press, and continued to roam around the world with the tag of being ‘democrats’, while the essential pillar of the country's democracy was being crushed. This was a complete disrespect for the spirit of the Constitution.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The first government of the country was formed under Prime Minister Jawaharlal Nehru. During his tenure, a labour strike took place in Mumbai. During that time, the famous lyricist Majrooh Sultanpuri wrote a poem titled ‘Commonwealth ka Daas Hai’. For simply singing this poem, Nehru had one of the greatest poets of the country thrown into jail. Famous actor Balraj Sahni was also jailed just for participating in a procession, joining the rally of the protesters.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Lata Mangeshkar ji's brother, Hridaynath Mangeshkar ji, planned to compose a poem on Veer Savarkar and present it on All India Radio. Just for this, Hridaynath Mangeshkar ji was permanently banned from All India Radio.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
After this, the country also witnessed the period of Emergency. The Constitution was trampled upon, and the spirit of the Constitution was crushed, all for the sake of power. The country is aware of this. During the Emergency, the famous film actor Dev Anand ji was asked to publicly support the Emergency. Dev Anand ji clearly refused to support the Emergency and showed courage. As a result, all of Dev Anand j's films were banned on Doordarshan.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Those who talk about the Constitution have kept it in their pocket for years, and this is the result of that—they have not respected the Constitution.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Kishore Kumar ji refused to sing for the Congress, and for that one offense, all of Kishore Kumar's songs were banned on All India Radio.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I cannot forget those days of the Emergency, and perhaps those images still exist today. These people who talk about democracy, human dignity, and love to give grand speeches … During the Emergency, great leaders of the country, including George Fernandes, were handcuffed and chained. Members of Parliament and popular leaders of the nation were bound with handcuffs and chains. The word Constitution does not befit their mouths.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
For the sake of power, for the arrogance of the royal family, millions of families in this country were destroyed, and the country was turned into a prison. A long struggle ensued, and those who considered themselves invincible had to accept the power of the people. They had to bow down, and through the strength of the people, the Emergency was lifted. This was the result of the democracy that runs in the veins of the people of Bharat. Our Hon’ble Kharge ji keeps narrating great couplets and enjoys it, and Mr. Chairman, you also seem to enjoy it. I read a couplet somewhere that says, तमाशा करने वाले को क्या खबर, तमाशा करने वाले को क्या खबर, हमने कितने तूफानों को पार कर दीया जलाया है, हमने कितने तूफानों को पार कर दीया जलाया है। (What does the showman know? What does the showman know? We have overcome so many storms to light a lamp, we have crossed so many storms to light a lamp.)
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have great respect for our esteemed Kharge ji, who is a senior leader, and I will always honour him. Such a long tenure in public life is no small feat. In this country, whether it is Sharad Pawar or Kharge ji, or our Dev Gowda ji sitting here, they have all achieved extraordinary feats in their lives. Kharge ji, you will not hear these things in your home, I will tell you. This time, I saw Kharge ji reading poems, but the things he was sharing, and you caught it correctly, when you said, "Just tell me where this poem was from," he knew, Mr. Chairman. He knew when those poems were written. Inside, the situation in Congress was so painful, but the conditions were such that they couldn’t speak out, so he thought this was a good platform and decided to express it here. And that is why, through Neeraj's poetry, he presented the situation here.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I would like to share a few lines from the poet Neeraj ji with Kharge ji today. These are lines written by Neeraj ji during the time of the Congress government. He said, है बहुत अंधियारा अब सूरज निकलना चाहिए, जिस तरह से भी हो यह मौसम बदलना चाहिए। (There is much darkness now, the sun should rise, in whichever way it may, the season should change.) Neeraj ji wrote this poem during the Congress era. In 1970, when Congress had control everywhere, another poetry collection by Neeraj ji was published titled ‘Phir Deep Jalega’. Hari Om ji is aware of it. At that time, his collection became very popular. In ‘Phir Deep Jalega’, he said something very important, मेरे देश उदास ना हो, फिर दीप चलेगा, तिमिर ढलेगा (My country should not be sad, my country should not be gloomy, the light will burn, darkness will fade away). And look at our fortune, our inspiration, Atal Bihari Vajpayee ji, also said 40 years ago, सूरज निकलेगा, अंधेरा छटेगा, कमल खिलेगा (The sun will rise, the darkness will clear, the lotus will bloom). What Neeraj ji said, during the time of Congress, the sun continued to shine for them, but the country remained in darkness for many decades.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
For empowering the poor, the work that has been done during our tenure, through our government, has never been done before. We have shaped our policies with the goal of empowering the poor and enabling them to overcome poverty. I have full trust in the capability of my country's poor. If given the opportunity, they can overcome any challenge. And the poor have proven this. By benefiting from government schemes and seizing opportunities, 25 crore people have succeeded in overcoming poverty. Helping 25 crore people rise above poverty is a matter of pride for us, as we have accomplished something significant. Those who have escaped poverty have done so through hard work, trusting the government and using the schemes as a foundation. Today, many of them have transitioned from poverty to becoming a neo middle class in our country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
My government stands firmly with the neo middle class and the middle class, and we stand with great commitment. The aspirations of our neo middle class and middle class are the driving force for the country today, a new energy for the nation, and the greatest foundation for the country's progress. We want to enhance the capabilities of the middle class and neo middle class. In this budget, we have made a significant part of the tax burden zero for the middle class. In 2013, there was tax exemption up to an income of 2 lakh rupees. Today, we have extended the tax exemption up to 12 lakh rupees. Whether someone is above 70 years old, from any community or background, they now benefit from the Ayushman scheme, and the biggest beneficiaries of this are the elderly in the middle class.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have built four crore homes in the country and provided them to our fellow citizens. Of these, more than one crore homes have been built in cities. Homebuyers used to face significant fraud, and it was essential to ensure their security. In this House, we passed the RERA law, which has become an important tool to remove the obstacles to the dreams of the middle class for their homes. This time, the SWAMIH Initiative has been introduced in the budget, which focuses on the housing projects that have been delayed, where the middle class’s money is stuck, and their benefits are pending. We have allocated 15,000 crore rupees in this budget to complete those projects and fulfil the dreams of the middle class.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The start-up revolution, which the world has seen today and is having a significant impact, is largely driven by young entrepreneurs from the middle class. Today, the whole world is attracted to Bharat, especially after the meetings held in 50-60 locations across the country during the G20 summit. People who once considered Bharat to be limited to Delhi, Mumbai, or Bengaluru have now realized the vastness of Bharat. Today, the world’s attraction towards Bharat’s tourism has increased. And when tourism grows, it creates numerous business opportunities, which will greatly benefit our middle class, providing them with new sources of income.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, our middle class is filled with self-confidence, and this is unprecedented. It creates immense strength for the country in itself, and I have full faith that Bharat’s middle class has now geared up to realize the resolution of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). They are walking alongside us towards this goal.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The youth of the country will play the biggest role in building a ‘Viksit Bharat’. We are focusing on the demographic dividend, and the students currently in schools and colleges will be the biggest beneficiaries of a ‘Viksit Bharat’. As they grow older, the journey of the country’s development will advance with them. The youth in our schools and colleges form the foundation of this progress. Over the past 10 years, we have worked under a well-thought-out strategy to strengthen this base. For the first time in decades, we introduced a new National Education Policy, as there was no concrete thought about what the education system of the 21st century should look like before. We introduced the new National Education Policy after three decades. There are many initiatives under this policy, one of which is PM SHRI Schools. Already, around 10,000 to 12,000 PM SHRI Schools have been established, and we are moving forward to create more in the future.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
One important decision we made was a change in the education policy. We emphasized education and examinations in the mother tongue. When the country gained independence, there were still remnants of a colonial mindset that had a grip on some areas of our society, and one of them was our language. Our mother tongue was subjected to severe injustice, and children from poor, Dalit, tribal, and marginalized communities often faced obstacles because they couldn't speak the language. This was gross injustice to them. The mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ would not let me sleep peacefully, and it is for this reason that I emphasized the importance of education in the mother tongue in the country. I want children to become doctors and engineers in their mother tongue. For those who did not have the opportunity to learn English, we cannot limit their potential. We have brought about a significant change, and because of this, today, even the children of poor or widowed mothers are dreaming of becoming doctors and engineers. For tribal youth, we have expanded the Eklavya Model Schools. Ten years ago, there were about 150 Eklavya schools. Today, we have 470, and now we are moving forward with plans to open at least 200 more Eklavya schools.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have also brought about significant reforms in the military schools, and we have opened the doors of these schools to daughters as well. As someone who has been a student of a military school yourself, you know that previously, the doors were closed to daughters. You also understand the significance and potential of military schools, as they have produced individuals like you. Now, that opportunity will also be available to the daughters of our country. We have opened the gates of military schools for them. Today, hundreds of our daughters are studying in an environment filled with patriotism, and the spirit of living for the nation is naturally growing within them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The NCC (National Cadet Corps) plays a huge role in grooming the youth. Those of us who have been in contact with the NCC know that during that age and phase of life, it offers a golden opportunity for personal development, for holistic growth, and provides exposure. In the past few years, there has been an unprecedented expansion in the NCC. We had even stifled it. Before 2014, the number of NCC cadets was around 14 lakhs, but today, that number has crossed 20 lakhs.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The enthusiasm, energy, and desire among the youth of the country to do something new and to break away from routine tasks are clearly visible. When I launched the Swachh Bharat Abhiyan, I saw that even today, many youth groups in various cities are independently and voluntarily carrying forward the cleanliness campaign in their own way. Some are working in slums to promote education, while others are involved in various activities. Seeing all these efforts, we realized that the youth of the country should be given an opportunity. There should be an organized effort, and for this, we launched the MyBharat movement. MyYouth Bharat, MyBharat! Today, over 1.5 crore young people have registered for it, engaging in discussions on current national issues, deliberating, raising awareness, and actively participating. They no longer need spoon-feeding; they are moving forward with their own initiative and capabilities, achieving great things.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The field of sports gives birth to sportsmanship, and in a country where sports are widespread, that spirit naturally thrives. To empower sports talent, we have started working on various dimensions. We have provided unprecedented support in terms of infrastructure and financial assistance to ensure that the youth of our country get the opportunity to shine. The Target Olympic Podium Scheme (TOPS) and the Khelo India campaign have the potential to completely transform our sports ecosystem, and we are already witnessing the impact. In the past decade, in every international sports event, Bharat has made its mark, showcasing its strength, and the country’s youth have proven their capabilities. Our daughters, too, with equal strength, are demonstrating Bharat’s prowess to the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The journey of a country from developing to developed involves significant importance of welfare and public welfare activities, but infrastructure plays a key role. Infrastructure is a great strength and the journey from a developing to a developed nation passes through infrastructure. We have understood the importance of infrastructure and emphasized it. Today, when we talk about infrastructure, it is essential that it is completed on time. If it is delayed, even if we plan, envision, and recognize its need, it does not benefit the nation, and it wastes taxpayer money. The country remains deprived of that benefit. Many years of waiting result in significant losses that cannot be expressed in words. During the Congress era, delays and hindrances became a culture. This became a part of their politics—deciding which projects to allow and which to hinder, and everything was weighed on a political scale. The mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ was not followed. To free the country from this Congress culture, we introduced a system called PRAGATI, and I personally monitor infrastructure projects through this platform. I conduct detailed reviews regularly. I am actively involved in tracking these projects, sometimes even using drones for video recording and live interactions with the areas involved. Nearly 19 lakh crore rupee worth of projects were stuck for years due to various reasons, such as lack of coordination between the state and the central government, or one department failing to coordinate with another. I review all of these issues. Oxford University studied our PRAGATI initiative and gave us a very positive report. They suggested that other developing countries can bring a revolution in infrastructure development learning from PRAGATI. This suggestion was made for all developing countries. I want to provide some examples with facts to show how the country suffered due to such delays. I am not saying that one person intentionally caused this, but a culture developed, and its impact was widespread. Now, look at Uttar Pradesh, we give very good speeches on agriculture and farmers, it sounds good. What’s the harm in inciting people? There is no investment at all, just keep stirring up the world, but no real work is being done. There was a plan for agriculture in Uttar Pradesh, the Saryu Canal Project. The Saryu Canal Project was approved in 1972, just think! It was approved in 1972. It was left pending for five decades. The plan that was conceived in 1972, the plan was made, and it was approved on paper, but it was only in 2021 that we came and completed it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Udhampur-Srinagar-Baramulla rail line in Jammu and Kashmir was approved in 1994. However, this rail line remained pending for years. After three decades, we finally completed it in 2025.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Haridaspur-Paradeep rail line in Odisha was approved in 1996. It also remained stalled for years, and was completed in 2019 during our tenure.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Bogibeel Bridge in Assam was approved in 1998. It was completed by our government in 2018. I can give you hundreds of such examples of how the culture of stalling, delaying, and misleading has caused immense damage to the country. You can imagine how much harm the Congress did by not pursuing the progress the nation deserved during its tenure. In infrastructure projects, proper planning and timely execution are key, and for this, the PM Gati Shakti National Master Plan was created. For those interested in the digital world, understanding PM Gati Shakti is crucial. I would recommend that states also make use of it. The PM Gati Shakti platform has 1600 data layers related to different sectors of our country, which helps speed up decision-making and simplifies it. It can be implemented quickly, and today, the Gati Shakti platform has become a foundational tool in accelerating infrastructure development.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is very important for today's youth to understand why their parents had to live through so many hardships. Why did the country end up in such a state? They need to understand this. If, in the past decade, we had not been proactive about Digital India, if we had not taken steps, we would have had to wait many years to access the conveniences we have today. The result of our proactive decisions and actions is that today, we are moving forward in sync with time, and in some cases, ahead of time. Today, 5G technology is spreading in our country at the fastest pace in the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I am speaking from the experiences of the past. Whether it's computers, mobile phones, ATMs, or many other technologies, they had reached several countries much earlier than us, but it took decades for them to arrive in Bharat. When I talk about health, diseases, or vaccinations, like smallpox and BCG vaccines, those were being administered in the world when we were under colonial rule. Some countries had already implemented them, but it came after decades in Bharat. We had to wait for decades for the polio vaccine, while the world had already moved forward, and we were left behind. The reason was that Congress had tightened its grip on the country's system. They believed all the knowledge was with those in the government, and they thought only they could handle everything. This led to the License Permit Raj. I would like to tell the youth of the country how oppressive the License Permit Raj was—it prevented the country from progressing. The License Permit Raj became the identity of Congress.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the early days of computers, if someone wanted to import a computer, they had to get a license to do so. Even getting a license to bring in a computer would take years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Those were the days when, to build a house, one needed cement, but even for cement, one had to seek permission. Not only that, Chairman Sir, if someone needed sugar for a wedding or a celebration, even sugar required a license! The youth of the country should know this. I’m talking about independent Bharat, not the British era, but the Congress era. During that time, the former finance minister of Congress, who considered himself very knowledgeable, admitted that without a license permit, no work could be done. All tasks passed through the license permit system, and he even stated that license permits could not be secured without bribery. I'm quoting Congress's own finance minister here. He said, "Nothing happens without bribery." And anyone can easily understand that, back then, bribery meant, who was the one responsible for that, who was the one behind it? Where did that money go? The youth of the country can understand this very well. There is a respected member of Congress present in this House, whose father had his own money, his own money, and he wanted to buy a car. Yet, he had to wait for 15 years to buy that car, during the Congress rule.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We all know that to get a scooter, you had to book it and pay for it, and it would take 8-10 years to buy a scooter. And if, in some cases, you had to sell the scooter, you needed permission from the government. This is how the country was run by them. Not only that, gas cylinders were given to MPs with coupons, and MPs would be given coupons saying that you could give gas connections to 25 people in your area. People had to stand in queues for gas cylinders. Getting a telephone connection was also a long and exhausting process. The youth of the country need to understand that those who give big speeches today, what did they actually do to the country? They should know this.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
These restrictions and the policies of the License Raj pushed Bharat into the slowest economic growth rate in the world. But do you know what this weak growth rate and failure came to be called in the world? It began to be referred to as the ‘Hindu Rate of Growth.’ It was a complete insult to an entire society, a failure of the people sitting in the government, a lack of ability to work, a lack of understanding, and the people who were immersed in corruption day and night. And a huge society was insulted with the term ‘Hindu Rate of Growth.’
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Due to the economic mismanagement and wrong policies of the royal family, an entire society was blamed and defamed worldwide. However, when we look at history, we see that the approach and policies of the people of Bharat were never based on the License Raj or permits. Indians have always believed in openness, and for thousands of years, we were among the first communities in the world to practice free trade, working hard in it.
Centuries ago, Indian traders would travel to distant countries to trade, with no restrictions or barriers. This was our natural culture, which we have now destroyed. Today, as the whole world recognizes Bharat’s economic potential, it sees us as a country moving forward at a fast pace. Today, the world looks at Bharat’s growth rate, and every Indian takes pride in it as we expand our economy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country is now breathing a sigh of relief and soaring to new heights, free from the grasp of the Congress party. By moving beyond Congress's License Raj and its flawed policies, we are promoting ‘Make in India.’ To boost manufacturing in Bharat, we introduced the PLI (Production Linked Incentive) scheme and implemented reforms related to FDI (Foreign Direct Investment). Today, Bharat has become the second-largest mobile producer in the world. Previously, we were importing most of our phones, but now, we have established ourselves as a mobile exporter.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, Bharat’s identity has become synonymous with defence manufacturing. In the last 10 years, our defence product exports have increased by 10 times. It has increased by 10 times in 10 years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Solar module manufacturing has also increased by 10 times in Bharat. Today, our country is the second-largest steel producer in the world. In the last 10 years, our machinery and electronics exports have grown rapidly. Over the past decade, Bharat’s toy exports have more than tripled. In these 10 years, agrochemical exports have also increased. During the Corona pandemic, we supplied vaccines and medicines to more than 150 countries—Made in India. The export of our Ayurvedic and herbal products has also increased rapidly and continues to grow.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If the Congress had done something significant for khadi, I would have thought that they were carrying forward some inspiration from the freedom struggle, but they didn't even do that. The turnover of Khadi and Village Industries has surpassed 1.5 lakh crore rupees for the first time. In the last 10 years, its production has quadrupled. A significant benefit of all this manufacturing has gone to our MSME sector, leading to the creation of a large number of employment opportunities in the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We are all representatives of the people. We are servants of the people. For a public representative, the mission of the nation and society is everything, and working with a vow of service is the duty of every public representative.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The entire nation expects that we should leave no stone unturned in embracing a ‘Viksit Bharat’. It is our collective responsibility. This is the resolve of the nation, not of any government or individual, but of 140 crore citizens of Bharat. And Mr. Chairman Sir, write my words down, those who keep themselves away from the resolve of a ‘Viksit Bharat’, the nation will keep them distant. Everyone must join; you cannot remain excluded because Bharat’s middle class and youth are fully committed to advancing the country with all their might.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
As the nation moves on the path of progress and achieves new heights of development, our roles have become very important. Opposition in governments is the nature of democracy. Criticism of policies is also a responsibility of democracy. However, extreme opposition, extreme pessimism, and attempts to shorten the path of others while trying to lengthen our own can become obstacles in the path of a ‘Viksit Bharat'. We must free ourselves from these tendencies and engage in self-reflection, continuously. I am confident that the best ideas from today's discussions in this House will guide us forward, and our reflection will continue. We will keep drawing energy from the President's address. Once again, I express my heartfelt gratitude to the President and also to all the Hon'ble members of Parliament.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.