কেবিনেট
বিশাখাপট্টনমৰ প্ৰস্তাৱিত দক্ষিণ উপকূল ৰে’লৱে মণ্ডলৰ অধীনত ৱালটেয়াৰ সংমণ্ডলক দ্বিবিভক্ত ৰূপত ধৰি ৰাখি সংমণ্ডলীয় অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ পুনৰীক্ষণ
07 FEB 2025 8:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেবিনেটে আজি তলত উল্লেখ কৰা সিদ্ধান্তসমূহৰ পূৰ্বব্যাপি প্ৰস্তাৱিত অনুমোদন জনায়।
i. ইয়াৰ পূৰ্বে ২৮.০২.২০১৯ তাৰিখে মন্ত্ৰীসভাৰ সিদ্ধান্তত সংমণ্ডলটো দ্বিবিভক্ত ৰূপত ৰখা আৰু ইয়াৰ নাম সলনি কৰি বিশাখাপট্টনম সংমণ্ডল বুলি আংশিকভাৱে সংশোধন কৰা হয়।
ii. একেদৰে ৱালটেয়াৰ বিভাগৰ এটা অংশ, যিটোৱে প্ৰায় পলাছা-বিশাখাপট্টনম-দুব্বদা, কুনেৰু-বিজয়নগৰম, নৌপাদা জংচন-পৰলাখেমুণ্ডি, ববিলি জংচন-ছালুৰ, সিংহচালাম উত্তৰ-দুৱভাদা বাইপাছ, বদলাপুডী-দুৱভাদা আৰু বিশাখাপটনাম ষ্টীল প্লাণ্ট-জগয়াপালেম (প্ৰায় ৪১০ কিলোমিটাৰ)ৰ মাজৰ অংশসমূহ সামৰি লৈছে। সেই অঞ্চলক নতুন দক্ষিণ উপকূল ৰে’লৱেৰ অধীনত ৱালটেয়াৰ বিভাগ হিচাপে ৰখা হ’ব। ৱালটেয়াৰ নামটো ঔপনিৱেশিক উত্তৰাধিকাৰ হোৱাৰ বাবে ইয়াৰ নাম সলনি কৰি বিশাখাপট্টনম মণ্ডল কৰা হ’ব।
iii. কোট্টাভালাছা-বাচেলি, কুনেৰু-থেৰুভালি জংচন, ছিংগাপুৰ ৰোড-কোৰাপুট জংচন আৰু পাৰালাখেমুণ্ডি-গুণপুৰ ষ্টেচনৰ মাজৰ অংশসমূহ (প্ৰায় ৬৮০ কিলোমিটাৰ) প্ৰায় সামৰি লোৱা সংমণ্ডলটোৰ আনটো অংশ পূব উপকূলীয় ৰে’লৱেৰ অধীনত নতুন সংমণ্ডললৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব আৰু ৰায়গড়াত ইয়াৰ মুখ্য কাৰ্যালয় স্থাপন কৰা হ’ব।
ৱালটেয়াৰ মণ্ডলক দ্বিবিভক্ত ৰূপত ধৰি ৰাখিলে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ দাবী আৰু আকাংক্ষা পূৰণ হ’ব।

Cabinet
Revision of divisional jurisdiction under the proposed South Coast Railway zone at Vishakhapatnam by retention of truncated Waltair division
07 FEB 2025 8:46PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi today gave its ex-post facto approval to the following:
i. Partial modification of the earlier decision of the Cabinet dated 28.02.2019 to retain Waltair division in truncated form and rename it as Vishakhapatnam division.
ii. Thus, one part of Waltair division, comprising approximately of the sections between stations Palasa-Vishakhapatnam- Duvvada, Kuneru – Vizianagaram, Naupada Jn – Paralakhemundi, Bobbili Jn. – Salur, Simhachalam North – Duvvada bypass, Vadalapudi – Duvvada and Vishakhapatnam Steel Plant – Jaggayapalem (around 410 Km), will be retained as Waltair division under new South Coast Railway. It would be renamed as Vishakhapatnam division because Waltair name is a colonial legacy that needs to be changed.
iii. The other part of the Waltair division, comprising approximately of the sections between stations Kottavalasa – Bacheli, Kuneru – Theruvali Jn., Singapur Rd. – Koraput Jn. and Paralakhemundi – Gunpur (around 680 Km), will be converted into a new division with head-quarter at Rayagada under East Coast Railway.
Retention of Waltair division even in its truncated form, will meet the demand and aspirations of the people of the area.