କ୍ୟାବିନେଟ
ବିଖଣ୍ଡିତ ୱାଲ୍ଟେୟାର ଡିଭିଜନକୁ ବଜାୟ ରଖି ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଦକ୍ଷିଣ ତଟ ରେଳ ଜୋନ୍ ଅଧୀନରେ ମଣ୍ଡଳୀୟ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାରରେ ସଂଶୋଧନ
07 FEB 2025 8:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି:
1. ୱାଲ୍ଟେୟାର ମଣ୍ଡଳକୁ ବିଖଣ୍ଡିତ ରୂପରେ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶାଖାପାଟଣା ଡିଭିଜନ ଭାବରେ ପୁନଃନାମକରଣ କରିବା ପାଇଁ 28.02.2019 ତାରିଖର କ୍ୟାବିନେଟର ପୂର୍ବ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଆଂଶିକ ସଂଶୋଧନ।
2. ତେଣୁ ପ୍ରାୟତଃ ପଲାସା-ବିଶାଖାପାଟଣା-ଦୁଭାଡା, କୁନେରୁ-ବିଜୟନଗରମ୍, ନୌପାଡା ଜଙ୍କ୍ସନ୍-ପାରାଳାଖେମୁଣ୍ଡି, ବୋବ୍ବିଲି ଜଙ୍କ୍ସନ୍-ସାଲୁର, ସିମ୍ହାଚଲମ୍ ଉତ୍ତର-ଡୁଭାଡା ବାଇପାସ୍, ବଡ଼ାଲପୁଡି-ଦୁଭାଡା ଏବଂ ବିଶାଖାପାଟଣା ଷ୍ଟିଲ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍-ଜଗଗୟାପାଲେମ୍ ୱାଲ୍ଟେୟାର ମଣ୍ଡଳର ଗୋଟିଏ ଅଂଶକୁ ୱାଲ୍ଟେୟାର ମଣ୍ଡଳ ରୂପେ ନୂଆ ଦକ୍ଷିଣ ତଟ ରେଳବାଇ ଜୋନ୍‌ ଅଧୀନରେ ରଖାଯିବ। ଏହାକୁ ବିଶାଖାପାଟଣା ମଣ୍ଡଳ ନାମରେ ପୁନଃନାମକରଣ କରାଯିବ, କାରଣ ଉପନିବେଶବାଦ ପରିଚୟ ବହନ କରୁଥିବା ୱାଲ୍ଟେୟାର ନାମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବ ।
3. କୋଟ୍ଟାବାଲାସା-ବାଚେଲି, କୁନେରୁ-ଥେରୁଭାଲି ଜଙ୍କସନ, ସିଙ୍ଗାପୁର ରୋଡ-କୋରାପୁଟ ଜଙ୍କସନ ଏବଂ ପାରଳାଖେମୁଣ୍ଡି-ଗୁଣୁପୁର (ପ୍ରାୟ 680 କିଲୋମିଟର) ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସେକ୍ସନକୁ ନେଇ ଗଠିତ ୱାଲ୍ଟେୟାର ଡିଭିଜନର ଅନ୍ୟ ଅଂଶ ପୂର୍ବତଟ ରେଳବାଇ ଅଧୀନରେ ରାୟଗଡ଼ାଠାରେ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ମଣ୍ଡଳରେ ପରିଣତ ହେବ।
ଛୋଟ ଆକାରରେ ମଧ୍ୟ ୱାଲ୍ଟେୟାର ଡିଭିଜନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଚାହିଦା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ହେବ।

Cabinet
Revision of divisional jurisdiction under the proposed South Coast Railway zone at Vishakhapatnam by retention of truncated Waltair division
07 FEB 2025 8:46PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi today gave its ex-post facto approval to the following:
i. Partial modification of the earlier decision of the Cabinet dated 28.02.2019 to retain Waltair division in truncated form and rename it as Vishakhapatnam division.
ii. Thus, one part of Waltair division, comprising approximately of the sections between stations Palasa-Vishakhapatnam- Duvvada, Kuneru – Vizianagaram, Naupada Jn – Paralakhemundi, Bobbili Jn. – Salur, Simhachalam North – Duvvada bypass, Vadalapudi – Duvvada and Vishakhapatnam Steel Plant – Jaggayapalem (around 410 Km), will be retained as Waltair division under new South Coast Railway. It would be renamed as Vishakhapatnam division because Waltair name is a colonial legacy that needs to be changed.
iii. The other part of the Waltair division, comprising approximately of the sections between stations Kottavalasa – Bacheli, Kuneru – Theruvali Jn., Singapur Rd. – Koraput Jn. and Paralakhemundi – Gunpur (around 680 Km), will be converted into a new division with head-quarter at Rayagada under East Coast Railway.
Retention of Waltair division even in its truncated form, will meet the demand and aspirations of the people of the area.