প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পৰাক্ৰম দিৱসক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ লিখিত ৰূপ
23 JAN 2025 2:25PM by PIB Guwahati
আজি নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জন্ম বাৰ্ষিকীৰ এই শুভ ক্ষণত সমগ্ৰ দেশে তেওঁক শ্ৰদ্ধাৰে স্মৰণ কৰিছে। নেতাজী সুভাষ বাবুক শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰিছো। নেতাজীৰ জন্মস্থানত এইবাৰৰ পৰাক্ৰম দিৱসৰ বৃহৎ উদযাপন। ইয়াৰ বাবে মই ওড়িশাৰ জনসাধাৰণ আৰু ওড়িশা চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো। কটকত নেতাজীৰ জীৱনৰ সৈতে জড়িত এক বিশাল প্ৰদৰ্শনীৰো আয়োজন কৰা হৈছে। এই প্ৰদৰ্শনীত নেতাজীৰ জীৱনৰ লগত জড়িত বহু ঐতিহ্য একেলগে সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। বহু চিত্ৰশিল্পীয়ে নেতাজীৰ জীৱনৰ ঘটনাৰ ছবি কেনভাছত অংকন কৰিছে। এই সকলোবোৰৰ সমান্তৰালকৈ নেতাজীৰ আধাৰত বহু গ্ৰন্থও সংগ্ৰহ কৰা হৈছে। নেতাজীৰ জীৱন যাত্ৰাৰ এই সকলোবোৰ উত্তৰাধিকাৰে মোৰ ডেকা ভাৰতক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া আমাৰ দেশ এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প সাধনত নিয়োজিত হয়, তেতিয়া আমি নেতাজী সুভাষৰ জীৱনৰ পৰা অহৰহ প্ৰেৰণা লাভ কৰো। নেতাজীৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লক্ষ্য আছিল-আজাদ হিন্দ। নিজৰ সংকল্প সাধনৰ বাবে তেওঁ মাত্ৰ এটা মাপকাঠীত নিজৰ সিদ্ধান্ত পৰীক্ষা কৰিছিল-আজাদ হিন্দ। ধনী পৰিয়ালত জন্মগ্ৰহণ কৰা নেতাজীয়ে অসামৰিক সেৱাৰ পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈছিল। ইচ্ছা কৰিলে ব্ৰিটিছ শাসনৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া হৈ আৰামদায়ক জীৱন যাপন কৰিব পাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু স্বাধীনতাৰ বাবে তেওঁ কষ্টকৰ পথ বাছি লৈছিল, প্ৰত্যাহ্বান বাছি লৈছিল, দেশ-বিদেশত বিচৰণ কৰাটো পছন্দ কৰিছিল। নেতাজী সুভাষে আৰামৰ জীৱনৰ মাজত নিজকে আৱদ্ধ কৰি ৰখা নাছিল। একেদৰে, আজি আমি সকলোৱে নিজৰ আৰামৰ জীৱনৰ পৰা ওলাই আহি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িব লাগিব। আমি নিজকে বিশ্বব্যাপী শ্ৰেষ্ঠ কৰি তুলিব লাগিব, আমি উৎকৃষ্টতা বাছি ল’ব লাগিব, আমি দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
নেতাজীয়ে দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে আজাদ হিন্দ ফৌজ গঠন কৰিছিল, ইয়াত দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলৰ সকলো শ্ৰেণীৰ সাহসী পুৰুষ-মহিলা অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। সকলোৰে ভাষা বেলেগ বেলেগ যদিও অনুভৱটো আছিল এক-দেশৰ স্বাধীনতা। এই ঐক্য আজি উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক বৃহৎ শিক্ষা। তেতিয়া আমি স্বৰাজৰ বাবে একত্ৰিত হৈছিলো, আজি আমি উন্নত ভাৰতৰ বাবে একত্ৰিত হ’ব লাগিব। আজি দেশৰ লগতে বিশ্বৰ সকলো ঠাইতে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ অনুকূল পৰিবেশ। এই একবিংশ শতিকাক আমি কেনেকৈ ভাৰতৰ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তুলিছো সেয়া চাবলৈ বিশ্বই ভাৰতৰ ফালে চাই আছে আৰু এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ছোৱাত আমি নেতাজী সুভাষৰ প্ৰেৰণাৰে ভাৰতৰ ঐক্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। দেশক দূৰ্বল কৰিব বিচৰা, দেশৰ ঐক্য ভংগ কৰিব বিচৰাসকলৰ প্ৰতিও আমি সাৱধান হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ঐতিহ্যক লৈ নেতাজী সুভাসে অত্যন্ত গৌৰৱ কৰিছিল। তেওঁ প্ৰায়ে ভাৰতৰ চহকী গণতান্ত্ৰিক ইতিহাসৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল আৰু ইয়াৰ পৰা প্ৰেৰণা লোৱাৰ পোষকতা কৰিছিল। আজি ভাৰত দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। ইয়াৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰাৰ সমান্তৰালকৈ ইয়াৰ বিকাশ ঘটিছে। মোৰ সৌভাগ্য যে আজাদ হিন্দ চৰকাৰৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে লালকিল্লাত ত্ৰিৰংগ উত্তোলন কৰাৰ সুযোগ পাইছো। সেই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানটো মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। নেতাজীৰ উত্তৰাধিকাৰৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আমাৰ চৰকাৰে ২০১৯ চনত দিল্লীৰ লালকিল্লাত নেতাজী সুভাসৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰিছিল। সেই বছৰতে আৰম্ভ কৰা হৈছিল সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা বঁটা। ২০২১ চনত চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে নেতাজীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী এতিয়া পৰক্ৰম দিৱাস হিচাপে পালন কৰা হ’ব। ইণ্ডিয়া গেটৰ ওচৰত নেতাজীৰ বিশাল প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন, আন্দামান দ্বীপটোৰ নাম নেতাজীৰ নামেৰে ৰখা, গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত আই এন এৰ জোৱানক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাটো চৰকাৰৰ এই আৱেগৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত দেশখনেও দেখুৱাইছে যে দ্ৰুত উন্নয়নে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলে আৰু লগতে সামৰিক শক্তিও বৃদ্ধি কৰে। যোৱা দশকত ২৫ কোটি ভাৰতীয়ক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনা হৈছে, এয়া এক বৃহৎ সফলতা। আজি গাঁও হওক বা চহৰ হওক, সকলোতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ইয়াৰ লগতে ভাৰতীয় সেনাৰ শক্তিও অভূতপূৰ্বভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।আজি বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ ভূমিকা বাঢ়িছে, ভাৰতৰ কণ্ঠ বাঢ়িছে, সেই দিনটো বেছি দূৰত নহয় যেতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। আমি নেতাজী সুভাষৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ এটা লক্ষ্য আৰু এটা উদ্দেশ্যৰে উন্নত ভাৰতৰ বাবে অবিৰতভাৱে কাম কৰি যাব লাগিব আৰু এয়াই হ’ব নেতাজীৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা থাকিল, ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Parakram Diwas
23 JAN 2025 2:25PM by PIB Delhi
मोर प्रिय भाई ओ, भऊणीमाने पराक्रम दिवस अबसर रे शुभेच्छा!
Today, on this auspicious occasion of Netaji Subhash Chandra Bose's birth anniversary, the whole country is remembering him with reverence. I pay my respectful homage to Netaji Subhash Babu. This year's grand celebration of Parakram Diwas is being held at Netaji's birthplace. I congratulate the people of Odisha and the Government of Odisha for this. A huge exhibition related to Netaji's life has also been organized in Cuttack. In this exhibition, many heritages related to Netaji's life have been preserved together. Many painters have painted pictures of Netaji's life events on canvas. Along with all this, many books based on Netaji have also been collected. All these legacies of Netaji's life journey will give a new energy to my young India, my India.
Friends,
Today, when our country is engaged in achieving the resolution of a developed India, we get constant inspiration from the life of Netaji Subhash. The biggest goal of Netaji's life was - Azad Hind. For the achievement of his resolution, he tested his decision on only one criterion - Azad Hind. Netaji was born in a rich family, he passed the civil services examination. If he wanted, he could have lived a comfortable life by becoming a senior officer in British rule, but for freedom, he chose hardships, chose challenges, preferred to wander in the country and abroad, Netaji Subhash did not get bound by the comfort zone. Similarly, today we all have to come out of our comfort zone to build a developed India. We have to make ourselves globally the best, we have to choose excellence, we have to focus on efficiency.
Friends,
Netaji formed Azad Hind Fauj for the freedom of the country, it included brave men and women from every region and class of the country. Everyone's languages were different, but the feeling was one - freedom of the country. This unity is a great lesson for developed India today. Then we had to be united for Swaraj, today we have to be united for developed India. Today, there is a favorable environment for India's progress everywhere in the country and the world. The world is looking towards India to see how we make this 21st century India's century and in such a crucial period, we have to emphasize on India's unity with the inspiration of Netaji Subhash. We also have to be cautious of those who want to weaken the country, who want to break the unity of the country.
Friends,
Netaji Subhas was very proud of India's heritage. He often discussed India's rich democratic history and was an advocate of taking inspiration from it. Today India is coming out of the mindset of slavery. It is developing while being proud of its heritage. I am fortunate that I got the opportunity to hoist the tricolor at the Red Fort on the completion of 75 years of Azad Hind Government. I can never forget that historic occasion. Taking inspiration from Netaji's legacy, our government built a museum dedicated to Netaji Subhas in Delhi's Red Fort in 2019. The Subhash Chandra Bose Disaster Management Awards were started the same year. In 2021, the government decided that Netaji's birth anniversary will now be celebrated as Parakram Diwas. Installing a huge statue of Netaji near India Gate, naming the island in Andaman after Netaji, paying homage to the INA soldiers in the Republic Day parade, is a symbol of this sentiment of the government.
Friends,
In the last 10 years, the country has also shown that rapid development makes the life of the common man easier and also increases military strength. In the last decade, 25 crore Indians have been lifted out of poverty, this is a huge success. Today, be it village or city, modern infrastructure is being built everywhere, along with this, the strength of the Indian army has also increased unprecedentedly. Today, India's role is increasing on the world stage, India's voice is getting louder, the day is not far when India will become the third largest economic power in the world. We have to keep working continuously for a developed India with one goal and one objective inspired by Netaji Subhash and this will be our true tribute to Netaji. Once again, best wishes to all of you, thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.