Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Parakram Diwas
23 JAN 2025 2:25PM by PIB Delhi
मोर प्रिय भाई ओ, भऊणीमाने पराक्रम दिवस अबसर रे शुभेच्छा!
Today, on this auspicious occasion of Netaji Subhash Chandra Bose's birth anniversary, the whole country is remembering him with reverence. I pay my respectful homage to Netaji Subhash Babu. This year's grand celebration of Parakram Diwas is being held at Netaji's birthplace. I congratulate the people of Odisha and the Government of Odisha for this. A huge exhibition related to Netaji's life has also been organized in Cuttack. In this exhibition, many heritages related to Netaji's life have been preserved together. Many painters have painted pictures of Netaji's life events on canvas. Along with all this, many books based on Netaji have also been collected. All these legacies of Netaji's life journey will give a new energy to my young India, my India.
Friends,
Today, when our country is engaged in achieving the resolution of a developed India, we get constant inspiration from the life of Netaji Subhash. The biggest goal of Netaji's life was - Azad Hind. For the achievement of his resolution, he tested his decision on only one criterion - Azad Hind. Netaji was born in a rich family, he passed the civil services examination. If he wanted, he could have lived a comfortable life by becoming a senior officer in British rule, but for freedom, he chose hardships, chose challenges, preferred to wander in the country and abroad, Netaji Subhash did not get bound by the comfort zone. Similarly, today we all have to come out of our comfort zone to build a developed India. We have to make ourselves globally the best, we have to choose excellence, we have to focus on efficiency.
Friends,
Netaji formed Azad Hind Fauj for the freedom of the country, it included brave men and women from every region and class of the country. Everyone's languages were different, but the feeling was one - freedom of the country. This unity is a great lesson for developed India today. Then we had to be united for Swaraj, today we have to be united for developed India. Today, there is a favorable environment for India's progress everywhere in the country and the world. The world is looking towards India to see how we make this 21st century India's century and in such a crucial period, we have to emphasize on India's unity with the inspiration of Netaji Subhash. We also have to be cautious of those who want to weaken the country, who want to break the unity of the country.
Friends,
Netaji Subhas was very proud of India's heritage. He often discussed India's rich democratic history and was an advocate of taking inspiration from it. Today India is coming out of the mindset of slavery. It is developing while being proud of its heritage. I am fortunate that I got the opportunity to hoist the tricolor at the Red Fort on the completion of 75 years of Azad Hind Government. I can never forget that historic occasion. Taking inspiration from Netaji's legacy, our government built a museum dedicated to Netaji Subhas in Delhi's Red Fort in 2019. The Subhash Chandra Bose Disaster Management Awards were started the same year. In 2021, the government decided that Netaji's birth anniversary will now be celebrated as Parakram Diwas. Installing a huge statue of Netaji near India Gate, naming the island in Andaman after Netaji, paying homage to the INA soldiers in the Republic Day parade, is a symbol of this sentiment of the government.
Friends,
In the last 10 years, the country has also shown that rapid development makes the life of the common man easier and also increases military strength. In the last decade, 25 crore Indians have been lifted out of poverty, this is a huge success. Today, be it village or city, modern infrastructure is being built everywhere, along with this, the strength of the Indian army has also increased unprecedentedly. Today, India's role is increasing on the world stage, India's voice is getting louder, the day is not far when India will become the third largest economic power in the world. We have to keep working continuously for a developed India with one goal and one objective inspired by Netaji Subhash and this will be our true tribute to Netaji. Once again, best wishes to all of you, thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ , ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି!
23 JAN 2025 2:25PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ମନେ ପକାଉଛି। ମୁଁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବାବୁଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନଜନକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ଏହି ବର୍ଷ ପରାକ୍ରମ ଦିବସର ମହାନ ଉତ୍ସବ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। କଟକରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକାଠି ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଛି। ଅନେକ ଚିତ୍ରକର ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଘଟଣାର ଚିତ୍ର କାନଭାସରେ ଆଙ୍କିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ନେତାଜୀଙ୍କ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନେକ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ କରା ଯାଇଛି । ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାର ଏହି ସମସ୍ତ ଐତିହ୍ୟ ମୋର ଯୁବ ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମର ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି। ଆମେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ଜୀବନରୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରେରଣା ପାଉଛୁ। ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା - ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ। ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ସେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମାନଦଣ୍ଡରେ ନିଜର ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ - ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ। ନେତାଜୀ ଏକ ଧନୀ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ସେ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସେସ୍ ପରୀକ୍ଷାରେ ପାସ୍ କରିଥିଲେ। ଯଦି ସେ ଚାହିଁଥାନ୍ତେ, ସେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଭାବରେ ଏକ ଆରାମଦାୟକ ଜୀବନଯାପନ କରିପାରିଥାନ୍ତେ, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ, ସେ କଷ୍ଟକୁ ବାଛିଥିଲେ। ସମସ୍ୟାକୁ ବାଛିଥିଲେ ଓ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ବୁଲିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିଲେ। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ମଧ୍ୟରେ ଆବଦ୍ଧ ନଥିଲେ। ସେହିପରି, ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମର ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ନିଜକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ବାଛିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନେତାଜୀ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ସାମିଲ ଥିଲେ। ସମସ୍ତଙ୍କ ଭାଷା ଭିନ୍ନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାବନା ଗୋଟିଏ ଥିଲା - ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା। ଏହି ଏକତା ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ଶିକ୍ଷା। ତା'ପରେ ଆମକୁ ସ୍ୱରାଜ ପାଇଁ ଏକ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଆଜି ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ହେବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠି ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ରହିଛି। ଆମେ ଏହି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ କିପରି କରିବୁ ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି ଏବଂ ଏପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ ଆମକୁ ଭାରତର ଏକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଦେଶକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା, ଦେଶର ଏକତାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ବହୁତ ଗର୍ବିତ ଥିଲେ। ସେ ପ୍ରାୟତଃ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଇତିହାସ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ସପକ୍ଷରେ ସେ ଥିଲେ। ଆଜି ଭାରତ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଛି। ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବିତ ହେବା ସହିତ ବିକାଶ କରୁଛି। ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ସରକାରର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ସେହି ଐତିହାସିକ ଘଟଣାକୁ କେବେ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ। ନେତାଜୀଙ୍କ ଐତିହ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଆମ ସରକାର ୨୦୧୯ରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ସେହି ବର୍ଷ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପୁରସ୍କାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୧ ରେ, ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ଏବେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯିବ। ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ନିକଟରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ, ​​ଆଣ୍ଡାମାନରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଦ୍ୱୀପ ନାମକରଣ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଆଇଏନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା, ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ଏବଂ ସାମରିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ଆଜି, ଗାଁ ହେଉ କି ସହର ସବୁଠି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଭାରତର ସ୍ୱର ଜୋରଦାର ହେଉଛି। ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହେବ। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହା ହିଁ ନେତାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ। ପୁଣିଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା, ଧନ୍ୟବାଦ!