वित्त मन्त्रालय
सबै गैर वित्तीय क्षेत्र अधनियम, प्रमाणिकरण, लाइसेन्स तथा अनुमतिको समीक्षा गर्नका लागि नियामक सुधारको उच्च स्तरीय समिति गठन गरिने
सरकारले 2025 मा राज्यहरूको निवेशमैत्री सूचकाङ्क शुरु गर्ने
विभिन्न कानूनमा 100 भन्दा धेरै प्रावधानलाई गैर-अपराधिकरण गर्न जनविश्वास विधेयक 2.0 पेश गरिने
01 FEB 2025 1:04PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय वित्त तथा करपोरेट कार्यमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणद्वारा केन्द्रिय बजेट 2025-26 संसदमा पेश गरियो।
नियामक सुधार
आफ्नो बजेट सम्बोधनमा केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले नियामकहरू प्राविधिक नवाचार तथा वैश्विक नीतिगत विकास अनुरूप रहने सुनिश्चित गर्न सरकार कृतसङ्कल्प रहेको बताइन्। सिद्धान्त र विश्वासमा आधारित हल्का स्पर्शको नियामक संरचनाले उत्पादनशीलता अनि रोजगार उन्मुक्त गर्नेछ। यस संरचनाद्वारा पुराना कानून अन्तर्गत बनाइएका अधिनियमहरूको अद्यतन गरिनेछ।
एक्काइसौं शताब्दीका लागि उपयुक्त हुने आधुनिक, लचिलो, जनमैत्री तथा विश्वास आधारित नियामक संरचना विकास गर्न, केन्द्रिय वित्त मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले चार विशेष उपाय प्रस्तावित गरिन्।
नियामक सुधारका लागि उच्च स्तरीय समिति
सबै गैर वित्तीय क्षेत्रका अधिनियम, प्रमाणिकरण, लाइसेन्स तथा अनुमतिको समीक्षा गर्न नियामक सुधारको निम्ति उच्च स्तरीय समिति गठन गरिने केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले बताइन्। समितिले एक वर्षभित्र आफ्नो सिफारिश पेश गर्नुपर्नेछ। यसको उद्देश्य विश्वास आधारित अर्थनीतिक शासन सुदृढ बनाउनका साथमा विशेष गरी निरीक्षण एवं अनुपालनको विषयमा “कारोबारी सहजता” बढाउन रूपान्तरणकारी उपाय ग्रहण गर्नुरहेको छ। यस प्रयासमा राज्यहरूलाई सामेल हुन प्रोत्साहित गरिनेछ।
राज्यहरूका लागि निवेशमैत्री सूचकाङ्क
प्रतिस्पर्धी सहकारी सङ्घवादको भावनालाई अझ विस्तार गर्न 2025 मा राज्यहरूका लागि निवेशमैत्री सूचकाङ्क शुरु गरिने श्रीमती सीतारमणले बताइन्।
एफएसडीसी तन्त्र
वित्तीय स्थिरता एवं विकास परिषद अन्तर्गत, वर्तमान वित्तीय अधिनियम तथा सहायक अनुदेशहरूको प्रभाव मूल्याङ्कन गर्न तन्त्र स्थापित गरिने उनले बताइन्। यसले वित्तीय क्षेत्रको अनुक्रियता एवं विकास बढाउने संरचना पनि तर्जुमा गर्नेछ।
जनविश्वास विधेयक 2.0
विभिन्न कानूनमा 100 भन्दा धेरै प्रावधानको गैर-अपराधिकरणका लागि सरकारले जनविश्वास विधेयक 2.0 पेश गर्ने केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले बताइन्। जनविश्वास ऐन, 2023 मा 180 भन्दा धेरै कानूनी प्रावधानको गैर अपराधिकरण गरिएको थियो।
विगत दस वर्षमा, वित्तीय अनि गैर वित्तीयसहित कैयौं आयाममा हाम्रो सरकारले “कारोबारी सहजता”प्रति कृतसङ्कल्प प्रदर्शित गरेको छ, केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले बताइन्।

Ministry of Finance
A HIGH-LEVEL COMMITTEE FOR REGULATORY REFORMS TO BE SET UP FOR REVIEW OF ALL NON-FINANCIAL SECTOR REGULATIONS, CERTIFICATIONS, LICENSES, AND PERMISSIONS
GOVERNMENT TO LAUNCH AN INVESTMENT FRIENDLINESS INDEX OF STATES IN 2025
JAN VISHWAS BILL 2.0 TO BE BROUGHT TO DECRIMINALIZE MORE THAN 100 PROVISIONS IN VARIOUS LAWS
01 FEB 2025 1:04PM by PIB Delhi
The Union Finance & Corporate Affairs Minister presented the Union Budget 2025-26 in the Parliament today.
Regulatory Reforms
In her Budget speech, the Union Finance Minister said that the Government is determined to ensure that the regulations must keep up with technological innovations and global policy developments. A light-touch regulatory framework based on principles and trust will unleash productivity and employment. Through this framework, regulations will be updated that were made under old laws.
To develop this modern, flexible, people-friendly, and trust-based regulatory framework appropriate for the twenty-first century, Smt. Nirmala Sitharaman proposed four specific measures:
High Level Committee for Regulatory Reforms
A High-Level Committee for Regulatory Reforms will be set up for a review of all non-financial sector regulations, certifications, licenses, and permissions, the Union Finance Minister added. The committee will be expected make recommendations within a year. The objective is to strengthen trust-based economic governance and take transformational measures to enhance ‘ease of doing business’, especially in matters of inspections and compliances. States will be encouraged to join in this endeavour.
Investment Friendliness Index of States
Smt. Nirmala Sitharaman added that an Investment Friendliness Index of States will be launched in 2025 to further the spirit of competitive cooperative federalism.
FSDC Mechanism
Under the Financial Stability and Development Council, a mechanism will be set up to evaluate impact of the current financial regulations and subsidiary instructions, the Union Finance Minister said. It will also formulate a framework to enhance their responsiveness and development of the financial sector.
Jan Vishwas Bill 2.0
Smt. Nirmala Sitharaman informed that the Government will now bring up the Jan Vishwas Bill 2.0 to decriminalize more than 100 provisions in various laws. In the Jan Vishwas Act 2023, more than 180 legal provisions were decriminalized.
In the last ten years in several aspects, including financial and non-financial, our Government has demonstrated a steadfast commitment to ‘Ease of Doing Business’, the Union Finance Minister said.