Ministry of Finance
AS PART OF 3RD ENGINE OF INVESTMENT IN ECONOMY, UNION FINANCE MINISTER PROPOSES MULTI-SECTORAL REFORMS IN PUBLIC PRIVATE PARTNERSHIPS, SUPPORT TO STATES, ASSET MONETISATION, MINING, AND DOMESTIC MANUFACTURING
UNION BUDGET 2025-26 PROPOSES TO FULLY EXEMPT COBALT POWDER AND WASTE, SCRAP OF LITHIUM-ION BATTERY, LEAD, ZINC AND 12 MORE CRITICAL MINERALS
01 FEB 2025 1:06PM by PIB Delhi
As part of the 3rd engine of investment in economy, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman proposed multi-sectoral reforms encompassing Public Private Partnerships, support to States, Asset Monetisation Plan for 2025-2030, mining sector, and support to domestic manufacturing, while presenting the Union Budget 2025-26 in Parliament, today.
Public Private Partnership in Infrastructure
Smt. Sitharaman proposed that each infrastructure-related ministry will come up with a 3-year pipeline of projects that can be implemented in PPP mode, and States will also be encouraged to initiate and seek support from the India Infrastructure Project Development Fund (IIPDF) scheme to prepare PPP proposals.
Support to States for Infrastructure
The Union Finance Minister proposed an outlay of ₹1.5 lakh crore for the 50-year interest free loans to states for capital expenditure and incentives for reforms.
Asset Monetisation Plan 2025-30
Building on the success of the first Asset Monetisation Plan announced in 2021, Smt. Sitharaman proposed to launch the Second Plan for 2025-30 to plough back capital of ₹10 lakh crore in new projects with fine-tuning of the regulatory and fiscal measures to support the Plan.
Mining Sector Reforms
The Union Finance Minister proposed mining sector reforms, including those for minor minerals, through sharing of best practices and institution of a State Mining Index.
PM Gati Shakti Data for Private Sector
Smt. Sitharaman proposed to provide access to relevant data and maps from the PM Gati Shakti portal for furthering PPPs and assisting the private sector in project planning.
Support to Domestic Manufacturing and Value addition Critical Minerals
The Union Finance Minister proposed to fully exempt cobalt powder and waste, the scrap of lithium-ion battery, Lead, Zinc and 12 more critical minerals to secure their availability for manufacturing in India and promote more jobs for India’s youth.
For related information on Infrastructure, Click here https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098788

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনীতিত বিনিয়োগৰ তৃতীয় ইঞ্জিনৰ অংশ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব, ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন, সম্পত্তিৰ মুদ্ৰাকৰণ, খনন, আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনত বহুখণ্ডীয় সংস্কাৰৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ত কোবাল্ট পাউদাৰ, আৱৰ্জনা আৰু লিথিয়াম-আয়ন বেটাৰী, সীহ, জিংক, আৰু অন্যান্য ১২টা জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ স্ক্ৰেপৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে
01 FEB 2025 1:06PM by PIB Guwahati
অৰ্থনীতিত বিনিয়োগৰ তৃতীয় ইঞ্জিনৰ অংশ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব, ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন, ২০২৫-২০৩০ চনৰ বাবে সম্পত্তি মুদ্ৰাকৰণ পৰিকল্পনা, খনন খণ্ডক সামৰি বহুখণ্ডীয় সংস্কাৰৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় , আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰতি সমৰ্থন, আজি সংসদত ২০২৫-২৬ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰাৰ সময়ত।
আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় যে প্ৰতিটো আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় মন্ত্ৰালয়ে পিপিপি মোডত ৰূপায়ণ হ’বলগীয়া প্ৰকল্পৰ ৩ বছৰীয়া পাইপলাইন প্ৰস্তুত কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও ৰাজ্যসমূহক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিবলৈ আৰু পিপিপি প্ৰস্তাৱ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ ভাৰত আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উন্নয়ন পুঁজি (আইআইপিডিএফ) আঁচনিৰ পৰা সহায় বিচাৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হ’ব।
আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মূলধনী ব্যয়ক সমৰ্থন কৰা আৰু সংস্কাৰক উৎসাহিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৰাজ্যসমূহক ৫০ বছৰৰ সুতবিহীন ঋণ প্ৰদানৰ বাবে ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ আবণ্টন ঘোষণা কৰে।
সম্পত্তি মুদ্ৰাকৰণ পৰিকল্পনা ২০২৫-৩০
২০২১ চনত প্ৰৱৰ্তিত প্ৰথম সম্পত্তি মুদ্ৰাকৰণ পৰিকল্পনাৰ সফলতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে ২০২৫-৩০ চনৰ বাবে দ্বিতীয় পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। এই পৰিকল্পনাৰ লক্ষ্য হৈছে নতুন প্ৰকল্পত ১০ লাখ কোটি টকা পুনৰ বিনিয়োগ কৰাৰ লগতে ইয়াৰ ৰূপায়ণত সহায়ক হোৱাকৈ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ পৰিশোধন কৰা।
খনি খণ্ডৰ সংস্কাৰ
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে উত্তম পদ্ধতিৰ ভাগ-বতৰাক প্ৰসাৰিত কৰি আৰু ৰাজ্যিক খনি সূচকাংক স্থাপন কৰি সৰু সৰু খনিজ পদাৰ্থকে ধৰি খনন খণ্ডৰ বাবে সংস্কাৰৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তিৰ তথ্য
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) সহজ কৰি তুলিবলৈ আৰু প্ৰকল্প পৰিকল্পনাত ব্যক্তিগত খণ্ডক সহায় কৰিবলৈ পিএম গতি শক্তি পৰ্টেলৰ পৰা প্ৰাসংগিক তথ্য আৰু মানচিত্ৰৰ প্ৰৱেশৰ অনুমতি প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু মূল্য সংযোজন জটিল খনিজসমূহৰ সমৰ্থন
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কোবাল্ট পাউদাৰ, লিথিয়াম-আয়ন বেটাৰীৰ আৱৰ্জনা আৰু স্ক্ৰেপ, সীহ, জিংক, আৰু অন্যান্য ১২টা জটিল খনিজ পদাৰ্থক সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দি ভাৰতত উৎপাদনৰ বাবে ইয়াৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়, যাৰ ফলত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
আন্তঃগাঁথনিৰ সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ বাবে ইয়াত ক্লিক কৰক https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098788