ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ, ଏନଏସଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ, ଆଦିବାସୀ ଅତିଥି ଏବଂ ପ୍ରଜ୍ଞାପନମେଢ କଳାକାରମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
25 JAN 2025 5:08PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତକାଲି (୨୪ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫) ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗସ୍ଥିତ ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଆଗାମୀ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ, ଏନଏସଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ, ଆଦିବାସୀ ଅତିଥି ଏବଂ ପ୍ରଜ୍ଞାପନମେଢ କଳାକାରମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ ଅନେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଏହା ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି"।
ବିହାରର ମୁଙ୍ଗେରର ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଙ୍ଗେର ଭୂମିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରି ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ମୁଙ୍ଗେର ଯୋଗ ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇନାହିଁ ବରଂ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତେ ଚୁମ୍ବକ ପରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଥିବା ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଇବା ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଯଦି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ କରନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତ ସର୍ବଦା ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ଆଉ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସଫଳତାର ପ୍ରକୃତ ସଂଜ୍ଞା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ପଚାରିବାରୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଫଳତାକୁ କେବେ ବି ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଯେଉଁମାନେ ବିଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ସେମାନେ କେବେ ବି ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ଯେଉଁମାନେ ଏଥିରୁ ଶିଖନ୍ତି ସେମାନେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଫଳତାକୁ କେବେ ବି ଭୟ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏଥିରୁ ଶିଖିବାର ଭାବନା ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ବିଫଳତାରୁ ଶିଖନ୍ତି ସେମାନେ ଶେଷରେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ତାଙ୍କୁ କିପରି ପ୍ରେରଣା ଓ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ ବୋଲି ପଚାରିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ମୋତେ ଶକ୍ତି ଓ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କେତେ ଘଣ୍ଟା କାମ କରନ୍ତି; ଯେତେବେଳେ ସେ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସୀମାରେ କେତେ ଘଣ୍ଟା ସୁରକ୍ଷାରେ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପରି ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁ, ତେବେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁ ଯେ ଆମର ବିଶ୍ରାମ ନେବାର ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ସେମାନେ ଏଭଳି ନିଷ୍ଠାର ସହ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରୁଥିବାରୁ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାକୁ ଦାୟିତ୍ବ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶୀଘ୍ର ଉଠିବା ଅଭ୍ୟାସ ଜୀବନରେ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅତୀତରେ ଜଣେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ହୋଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଶିବିର ସମୟରେ ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାର ଅଭ୍ୟାସ ତାଙ୍କୁ ଶୃଙ୍ଖଳା ଶିଖାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମ୍ପତ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ଜାଗ୍ରତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବେ । ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ।
ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଆମକୁ ଶିଖିବା ଦରକାର । ଅତୀତର ମହାନ ନେତାମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସେହି ଶିକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଜି ଦେଶର ସେବାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିଥିବା ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଧୁତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ଏବଂ ଏକାଠି ମିଶି ଏକ ଅଖଣ୍ଡ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଆଡଜଷ୍ଟମେଣ୍ଟ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବା ତାଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ଶିଖାଇଛି ବୋଲି କଶ୍ମୀର ପଣ୍ଡିତ ପରିବାରର ଜଣେ ଯୁବ ପ୍ରତିଯୋଗୀ କହିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ। ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଘର କାମ କରିନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ସବୁକିଛି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ଶିଖିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଭୂତି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଘରକୁ ଫେରିବା ପରେ ମା'ଙ୍କୁ ପାଠପଢ଼ା ସହ ଘର କାମରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଶିଖିଥିବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ହେଉଛି ଯେ ପରିବାର କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ନୁହେଁ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ସହିତ ଘରେ ରୁହନ୍ତି, ବରଂ ଏଥିରେ ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି - ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ବୟସ୍କ - ସମସ୍ତେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବାର ଗଠନ କରନ୍ତି । ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ଯାହା ସର୍ବଦା ସ୍ମରଣୀୟ ରହିବ । ଏହି ଅନୁଭୂତିରୁ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଆଗାମୀ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଚୟନ କିମ୍ବା ଅଣ-ଚୟନ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପଚାରିବାରୁ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଚୟନ କିମ୍ବା ଚୟନ ନ କରିବା ଏକ ଭିନ୍ନ ବିଷୟ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ନିଜେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା । ଏହାପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଫଳାଫଳ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ।
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାରଣରୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପରିବାର ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି ଯାହା ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ନେଇଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ କମ୍ ଦେଶ ଅଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଭାରତ ଭଳି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଡାଟା ଅଛି । ଫଳରେ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ସହ ସହଜରେ କଥା ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ କେତେ ଲୋକ ୟୁପିଆଇ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରେ ନଗଦ ଟଙ୍କା ବହନ କରନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଏନସିସିରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କେଉଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଦିଗ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିବାରୁ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା, ସମୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ନେତୃତ୍ବ ବିଷୟରେ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ। ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏନସିସିରୁ ଶିଖିଥିବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ହେଉଛି ଜନସେବା, ଯେପରିକି ରକ୍ତଦାନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ପରିବେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ମାଇଁ ଭାରତ ବା ମେରା ଯୁବ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଏବଂ ଯୁବତୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ବିକଶିତ ଭାରତ ଉପରେ ବିତର୍କ, କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖିବା ଏବଂ ଭାଷଣ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମେତ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ମାଇଁ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର (ବିକଶିତ ଭାରତ)ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ କିଛି ସକାରାତ୍ମକ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ କରନ୍ତି, ତେବେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା କଷ୍ଟକର ହେବ ନାହିଁ । ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରି ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ଆମ ମା'ଙ୍କୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଭଲ ପାଏ ଏବଂ କିଏ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ସେତିକି ଭଲ ପାଏ ବୋଲି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ପଚାରିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆମର ଉଭୟ ମା' ଏବଂ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ପ୍ରକଟ କରେ । ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଗଛ ଲଗାଇବା ସହ ଏହା ଯେପରି ଶୁଖିନଯାଏ ସେଥିପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମା' ପୃଥିବୀ।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ପଡିଥାଏ । ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ରାମ ରାମ କିମ୍ବା ନମସ୍ତେ ପରିବର୍ତ୍ତେ 'ଜୟ ହିନ୍ଦ୍' କହି ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ବିବିଧତା, କଳା, ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଭଲପାଇବା ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ମିଜୋରାମ, ମଣିପୁର, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ସିକିମ, ତ୍ରିପୁରା, ଆସାମ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ସମେତ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀର ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ସେ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଏନଏସଏସ ଟିମ୍ ସହିତ କାମ କରିବା ସମୟରେ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି କି? ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ତାଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାଉଁଶ ସାମଗ୍ରୀ ତିଆରି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଦୁମକାର ମାହିରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୁଦାୟ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ କେବଳ ଋତୁକାଳୀନ ଭାବରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁନିଟ୍ ଏଭଳି କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଧୂପକାଠି (ଅଗରବତୀ) ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କାରଖାନା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଛି। ତ୍ରିପୁରାର ଅଗରତାଲାର ଜଙ୍ଗଲରେ ଅଗର କାଠ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଏହାର ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ସୁଗନ୍ଧ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗଛରୁ ବାହାର କରାଯାଇଥିବା ତେଲ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦାମୀ ତେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଗରର ସମୃଦ୍ଧ ସୁଗନ୍ଧ ଏହି ସୁଗନ୍ଧରେ ଧୂପକାଠି (ଅଗରବତୀ) ତିଆରି କରିବାର ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ସରକାରଙ୍କ ଜିଇଏମ୍ (ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍) ପୋର୍ଟାଲ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର ଓ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ପୋର୍ଟାଲରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି ସରକାର ସେହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଯାହା ଦ୍ରୁତ କାରବାରକୁ ସକ୍ଷମ କରିପାରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି । ଗାଁର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ୩ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" କରିବା ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧.୩ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ମା' ସିଲେଇ ଶିଖିଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ନବରାତ୍ରୀରେ ପିନ୍ଧିଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଚନିଆ ତିଆରି କରନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚନିଆଗୁଡ଼ିକ ବିଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିଲା। ଏହା ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ନେପାଳର ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ, ଯିଏ କି ଭାରତ ଗସ୍ତ କରି ତାଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ନିଃସର୍ତ୍ତ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ମରିସସର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ଥାନ ପୂର୍ବରୁ ମରିସସରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଭାରତୀୟ ହାଇକମିଶନର ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟି ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ ଘର ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ଭାରତ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ ଘର ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଘର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with NCC Cadets, NSS Volunteers, Tribal guests and Tableaux Artists
25 JAN 2025 5:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with NCC Cadets, NSS Volunteers, Tribal guests and Tableaux Artists who would be a part of the upcoming Republic Day parade at his residence at Lok Kalyan Marg yesterday (24 Jan 2025). During the interaction, many participants expressed their joy of meeting the Prime Minister in person, to which the PM replied that “this demonstrates the strength of Indian Democracy”.
Interacting with a participant from Munger, Bihar, the PM extended his respects to the land of Munger, acknowledging that Munger is renowned worldwide for yoga and now the entire world is embracing yoga.
Another participant said that initiatives like the Swachh Bharat Mission and National Health Mission have not only contributed to the country's progress but have also attracted the youth. She added that everyone was drawn to the Prime Minister like a magnet, and it was a matter of great pride for the nation to have a Prime Minister with such a personality. Shri Modi emphasized that if 140 crore Indians resolve to maintain cleanliness, then India will always remain Swachh.
Another participant from Odisha asked Shri Modi, the actual definition of success, to which he remarked that one should never accept failure. He highlighted that those who accept failure never achieve success, but those who learn from it reach the pinnacle. The Prime Minister emphasized that one should never fear failure, but rather have the spirit to learn from it and those who learn from failure ultimately reach the top.
Upon being asked by a participant what keeps him motivated and energetic, the Prime Minister remarked “Meeting young people like you gives me energy and inspiration”. He highlighted that when he thinks of the farmers in the country, he realizes how many hours they work; when he remembers the soldiers, he reflects on how many hours they stand guard at the borders. The Prime Minister emphasized that everyone works very hard, and if we observe and try to live like them, we feel that we don't have the right to rest either. He noted that as they fulfill their duties with such dedication, the 140 crore citizens of the country have also entrusted him with duties to fulfill.
The Prime Minister remarked that the habit of waking up early was very beneficial in life. He shared that being an NCC cadet in the past and the habit of waking up early during camps had taught him discipline. The Prime Minister highlighted that even today, his habit of waking up early is a valuable asset, allowing him to complete many tasks before the world wakes up. He encouraged everyone to maintain the habit of waking up early, as it will be very useful to them.
On the topic of learning from great personalities, the Prime Minister shared that we need to learn from everyone, including Chhatrapati Shivaji Maharaj. He emphasized the importance of drawing lessons from great leaders of the past and applying those lessons to serve the nation today.
The Prime Minister asked a participant about her learnings from others during the Republic Day program preparations, to which she replied that building friendships and interacting with various participants and blending together to form a unified India. She added that it has also taught a lot about making adjustments of every kind. Shri Modi was pleased when it was shared by a young participant from a Kashmiri Pandit family that being in the program has taught her to be self-independent. She highlighted that despite never having done household chores before, learning to manage everything independently here has been a significant experience. She emphasized that once she returns home, she will help her mother with the household work alongside her studies.
The Prime Minister was deeply touched when it was shared by a young participant that one of the most important lessons learned here is that family is not only composed of those who live with us at home, but also included the people here – friends and seniors – all forming a big family. The participant emphasized that this is a valuable lesson that will always be remembered. Shri Modi remarked that embracing the spirit of "Ek Bharat, Shrestha Bharat" as a significant learning from this experience.
Upon being asked by Shri Modi to the participants about their selection or non - selection in the upcoming Republic Day Parade, a participant replied that selection or non-selection was a different matter, but making an effort is a significant achievement in itself. Shri Modi then emphasized that the most important thing is to give your best, regardless of the outcome.
Prime Minister highlighted to the participants, who have spent a month here, that they were able to video conference with their friends and family because of Technology and Digital India which was leading us to Viksit Bharat. He emphasized that there are very few countries around the world that have data as affordable as it is in India. He added that as a result, even the poorest in the country can comfortably talk to their loved ones via video conference. Prime Minister Shri Narendra Modi asked how many people use UPI and digital payments, remarking that the new generation seems to hardly carry cash in their pockets.
Upon being asked by Shri Modi about what valuable aspects the participants gained from NCC which they didn't have before, a participant replied punctuality, time management and leadership. Another participant highlighted that the most important lesson learned from NCC was public service, such as organizing blood donation camps and maintaining cleanliness in the surroundings. Highlighting the MY Bharat or Mera Yuva Bharat platform run by the Government of India, PM remarked that over three crore young men and women have registered on this platform. He emphasized that the participants had made significant contributions, including debates on a developed India, quiz competitions, essay writing, and speech contests. He noted that around 30 lakh people across the country were involved in these activities. Shri Modi urged the participants to register in the MY Bharat portal soon.
Discussing the goal set by India and Indians to make Bharat a developed nation (Viksit Bharat) by 2047, the Prime Minister remarked that if 140 crore citizens resolve to do something positive, achieving the goal will not be difficult. He emphasized, “By fulfilling our duties, we can become a significant force in building a developed India”.
Asking the participants that who among us loves our mothers deeply and who loves Mother Earth just as much, Shri Modi stressed that a program ‘Ek Ped Maa ke Naam’ that expresses reverence for both our mothers and Mother Earth. He urged everyone to plant a tree in their mother's name and ensure it never dries up. He added that the first beneficiary of this act will be Mother Earth.
Interacting with a participant from Arunachal Pradesh, Shri Modi highlighted that the unique feature of Arunachal Pradesh was it is where the first rays of the sun reach India. He mentioned that in Arunachal Pradesh, people greet each other with "Jai Hind" instead of "Ram Ram" or "Namaste." The Prime Minister encouraged everyone to experience the diversity, art, natural beauty, and love of the people in Arunachal Pradesh. He urged people to visit the entire region of Ashtalakshmi, including Mizoram, Manipur, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam and Meghalaya, mentioning that there is so much to see that even two or three months may not be enough.
Prime Minister asked the participants if there was any work done by the unit that has been widely recognized in their area while working with the NSS team. Sharing his experience, a participant from Jharkhand said that one notable effort involved helping the Mahiri community in Dumka, known for crafting bamboo items. He added that the community faced challenges as their products were only sold seasonally. He said that the unit identified such artisans and connected them with factories that manufacture incense sticks (agarbatti). The Prime Minister highlighted that the forests in Agartala, Tripura produce agar wood, known for its unique and pleasant fragrance. He mentioned that the oil extracted from these trees is highly valuable and among the most expensive oils in the world. He added that the rich aroma of agar has led to the tradition of making incense sticks (agarbatti) with this fragrance.
Shri Modi highlighted the government's GeM (Government e-Marketplace) portal. He encouraged educated youth to help local artisans and producers register their products on the portal. The Prime Minister explained that by listing products and prices, there is a possibility that the government might place orders for those items, enabling swift transactions. He shared his vision of making 3 crore women from self-help groups (SHGs) in villages become "Lakhpati Didis" and noted that their numbers have already reached 1.3 crore. A participant shared that his mother learned sewing, and now makes traditional Chaniyas worn during Navratri. He added that these chaniyas were even exported abroad. He added that this sets an inspiring example and emphasized that the "Lakhpati Didi" program can play a crucial role in building a developed India.
The Prime Minister was pleased to hear from a participant from Nepal, who expressed excitement about visiting India and meeting him. She also took a moment to thank the Prime Minister for the unconditional hospitality extended to her. Another participant from Mauritius said that on the eve of their departure, the High Commissioner of India to Mauritius met with them and encouraged them to visit India, referring to it as their "second home." The Prime Minister emphasized that India is not only their second home but also the first home of their forefathers.
The Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya were present among other dignitaries during the event.