Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with NCC Cadets, NSS Volunteers, Tribal guests and Tableaux Artists
25 JAN 2025 5:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with NCC Cadets, NSS Volunteers, Tribal guests and Tableaux Artists who would be a part of the upcoming Republic Day parade at his residence at Lok Kalyan Marg yesterday (24 Jan 2025). During the interaction, many participants expressed their joy of meeting the Prime Minister in person, to which the PM replied that “this demonstrates the strength of Indian Democracy”.
Interacting with a participant from Munger, Bihar, the PM extended his respects to the land of Munger, acknowledging that Munger is renowned worldwide for yoga and now the entire world is embracing yoga.
Another participant said that initiatives like the Swachh Bharat Mission and National Health Mission have not only contributed to the country's progress but have also attracted the youth. She added that everyone was drawn to the Prime Minister like a magnet, and it was a matter of great pride for the nation to have a Prime Minister with such a personality. Shri Modi emphasized that if 140 crore Indians resolve to maintain cleanliness, then India will always remain Swachh.
Another participant from Odisha asked Shri Modi, the actual definition of success, to which he remarked that one should never accept failure. He highlighted that those who accept failure never achieve success, but those who learn from it reach the pinnacle. The Prime Minister emphasized that one should never fear failure, but rather have the spirit to learn from it and those who learn from failure ultimately reach the top.
Upon being asked by a participant what keeps him motivated and energetic, the Prime Minister remarked “Meeting young people like you gives me energy and inspiration”. He highlighted that when he thinks of the farmers in the country, he realizes how many hours they work; when he remembers the soldiers, he reflects on how many hours they stand guard at the borders. The Prime Minister emphasized that everyone works very hard, and if we observe and try to live like them, we feel that we don't have the right to rest either. He noted that as they fulfill their duties with such dedication, the 140 crore citizens of the country have also entrusted him with duties to fulfill.
The Prime Minister remarked that the habit of waking up early was very beneficial in life. He shared that being an NCC cadet in the past and the habit of waking up early during camps had taught him discipline. The Prime Minister highlighted that even today, his habit of waking up early is a valuable asset, allowing him to complete many tasks before the world wakes up. He encouraged everyone to maintain the habit of waking up early, as it will be very useful to them.
On the topic of learning from great personalities, the Prime Minister shared that we need to learn from everyone, including Chhatrapati Shivaji Maharaj. He emphasized the importance of drawing lessons from great leaders of the past and applying those lessons to serve the nation today.
The Prime Minister asked a participant about her learnings from others during the Republic Day program preparations, to which she replied that building friendships and interacting with various participants and blending together to form a unified India. She added that it has also taught a lot about making adjustments of every kind. Shri Modi was pleased when it was shared by a young participant from a Kashmiri Pandit family that being in the program has taught her to be self-independent. She highlighted that despite never having done household chores before, learning to manage everything independently here has been a significant experience. She emphasized that once she returns home, she will help her mother with the household work alongside her studies.
The Prime Minister was deeply touched when it was shared by a young participant that one of the most important lessons learned here is that family is not only composed of those who live with us at home, but also included the people here – friends and seniors – all forming a big family. The participant emphasized that this is a valuable lesson that will always be remembered. Shri Modi remarked that embracing the spirit of "Ek Bharat, Shrestha Bharat" as a significant learning from this experience.
Upon being asked by Shri Modi to the participants about their selection or non - selection in the upcoming Republic Day Parade, a participant replied that selection or non-selection was a different matter, but making an effort is a significant achievement in itself. Shri Modi then emphasized that the most important thing is to give your best, regardless of the outcome.
Prime Minister highlighted to the participants, who have spent a month here, that they were able to video conference with their friends and family because of Technology and Digital India which was leading us to Viksit Bharat. He emphasized that there are very few countries around the world that have data as affordable as it is in India. He added that as a result, even the poorest in the country can comfortably talk to their loved ones via video conference. Prime Minister Shri Narendra Modi asked how many people use UPI and digital payments, remarking that the new generation seems to hardly carry cash in their pockets.
Upon being asked by Shri Modi about what valuable aspects the participants gained from NCC which they didn't have before, a participant replied punctuality, time management and leadership. Another participant highlighted that the most important lesson learned from NCC was public service, such as organizing blood donation camps and maintaining cleanliness in the surroundings. Highlighting the MY Bharat or Mera Yuva Bharat platform run by the Government of India, PM remarked that over three crore young men and women have registered on this platform. He emphasized that the participants had made significant contributions, including debates on a developed India, quiz competitions, essay writing, and speech contests. He noted that around 30 lakh people across the country were involved in these activities. Shri Modi urged the participants to register in the MY Bharat portal soon.
Discussing the goal set by India and Indians to make Bharat a developed nation (Viksit Bharat) by 2047, the Prime Minister remarked that if 140 crore citizens resolve to do something positive, achieving the goal will not be difficult. He emphasized, “By fulfilling our duties, we can become a significant force in building a developed India”.
Asking the participants that who among us loves our mothers deeply and who loves Mother Earth just as much, Shri Modi stressed that a program ‘Ek Ped Maa ke Naam’ that expresses reverence for both our mothers and Mother Earth. He urged everyone to plant a tree in their mother's name and ensure it never dries up. He added that the first beneficiary of this act will be Mother Earth.
Interacting with a participant from Arunachal Pradesh, Shri Modi highlighted that the unique feature of Arunachal Pradesh was it is where the first rays of the sun reach India. He mentioned that in Arunachal Pradesh, people greet each other with "Jai Hind" instead of "Ram Ram" or "Namaste." The Prime Minister encouraged everyone to experience the diversity, art, natural beauty, and love of the people in Arunachal Pradesh. He urged people to visit the entire region of Ashtalakshmi, including Mizoram, Manipur, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam and Meghalaya, mentioning that there is so much to see that even two or three months may not be enough.
Prime Minister asked the participants if there was any work done by the unit that has been widely recognized in their area while working with the NSS team. Sharing his experience, a participant from Jharkhand said that one notable effort involved helping the Mahiri community in Dumka, known for crafting bamboo items. He added that the community faced challenges as their products were only sold seasonally. He said that the unit identified such artisans and connected them with factories that manufacture incense sticks (agarbatti). The Prime Minister highlighted that the forests in Agartala, Tripura produce agar wood, known for its unique and pleasant fragrance. He mentioned that the oil extracted from these trees is highly valuable and among the most expensive oils in the world. He added that the rich aroma of agar has led to the tradition of making incense sticks (agarbatti) with this fragrance.
Shri Modi highlighted the government's GeM (Government e-Marketplace) portal. He encouraged educated youth to help local artisans and producers register their products on the portal. The Prime Minister explained that by listing products and prices, there is a possibility that the government might place orders for those items, enabling swift transactions. He shared his vision of making 3 crore women from self-help groups (SHGs) in villages become "Lakhpati Didis" and noted that their numbers have already reached 1.3 crore. A participant shared that his mother learned sewing, and now makes traditional Chaniyas worn during Navratri. He added that these chaniyas were even exported abroad. He added that this sets an inspiring example and emphasized that the "Lakhpati Didi" program can play a crucial role in building a developed India.
The Prime Minister was pleased to hear from a participant from Nepal, who expressed excitement about visiting India and meeting him. She also took a moment to thank the Prime Minister for the unconditional hospitality extended to her. Another participant from Mauritius said that on the eve of their departure, the High Commissioner of India to Mauritius met with them and encouraged them to visit India, referring to it as their "second home." The Prime Minister emphasized that India is not only their second home but also the first home of their forefathers.
The Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya were present among other dignitaries during the event.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা NCC কেদেৎশিং, NSS ভোল্যুন্তীয়রশিং, ত্রাইবেল মীথুংলেনশিং অমসুং তাব্লোজ আর্তিস্তশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
25 JAN 2025 5:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং (জানুৱারী 24, 2025) লোক কল্যান মার্গতা লৈবা মহাক্কী ময়ুমদা লাক্কদৌরিবা রিপব্লিক দে পরেদতা শরুক য়াগদৌরিবা NCC কেদেৎশিং, NSS ভোল্যুন্তিয়রশিং, ত্রাইবেল মীথুংলেনশিং অমসুং তাব্লোক্স আর্তিস্তশিংগা ৱারী শানখ্রে। ৱারী শানবদা শরুক য়ারিবা কয়া অমনা প্রধান মন্ত্রীগা হকথেংননা উনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি, মসিগী পাইখুমদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "মসিনা ভারতকী দেমোক্রেসীগী মপাঙ্গল উৎলি।"
বিহারগী মুঙ্গরদগী শরুক য়ারুবা মীওই অমগা ৱারী শানবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মুঙ্গর অসি য়োগগীদমক মালেম পুম্বদা মমিং চৎলি অমসুং হৌজিক্তি মালেম পুম্বনা য়োগবু পাম্নরে হায়রদুনা মুঙ্গরগী লমদমদা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
অতোপ্পা শরুক য়ারিবা অমনা হায়খি স্বচ্ছ ভারত মিসন অমসুং নেস্নেল হেল্থ মিসনগুম্বা খোংথাংশিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা মতেং পাংবতা নত্তনা নহাশিংগীসু পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না প্রধান মন্ত্রীদা য়োৎচাবীগুম্না চিংশিনখি অমসুং অসিগুম্বা মগুন লৈবা প্রধান মন্ত্রী অমা লৈবা অসি লৈবাক অসিগীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা ভারত মচা করোর 140না লুনান্না থম্নবগীদমক ৱারেপ লৌরবদি ভারত অসি মতম পুম্নমক্তা স্বচ্ছ ওইদুনা লৈগনি।
ওরিশাগী অতোপ্পা শরুক য়ারিবা অমনা শ্রী মোদীদা মায় পাকপগী অশেংবা ৱাহন্থোক অদু হংখি। মদুগী পাউখুম ওইনা মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই অমনা মায়থীরে হায়না কৈদৌনুংদা য়াজরোইদবনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মায়থীবা য়াজবা মীওইশিংদি মায় পাকপা ঙমদে, অদুবু মদুদগী তমশিনবা মীওইশিংদি মায় পাকপা ঙম্মী। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মী অমনা মায় থীবদা কৈদৌঙৈদসু অকিবা থম্লোইদবনি, অদুবু মদুদগী তম্বগী ৱাখল্লোন লৈগদবনি অমসুং মায়থীবদগী তমশিনবা অসিনা মকোক য়ৌবা ঙমহনগনি।
শরুক য়ারিবা মীওই অমনা মহাকপু করম্না পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং থৌনা লৈহনবগে হায়না হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "নখোয়গুম্বা নহাশিংগা উন্নবা অসিনা ঐঙোন্দা থৌনা অমসুং ইথিল পীরি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী মরমদা খল্লকপা মতমদা, মখোয়না পুং কয়া থবক তৌবগে হায়বদু মহাক্না খঙই। মহাক্না লান্মীশিংগী মরমদা খল্লকপা মতমদা, মখোয়না ঙমখৈদা ঙাকশেনবগীদমক পুং কয়া লেপ্লি হায়বদু মহাক্না খল্লকই। মীপুম খুদিংমক্না কন্না হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি, অমসুং ঐখোয়না মখোয়গুম্না হিংনবা হোৎনরবদি, ঐখোয়না পোত্থবগী হক লৈতে হায়না খল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না কত্থোকপগা লোয়ননা মখোয়গী থৌদাংশিং মপুং ফাহনবা অদুগুম্না লৈবাক অসিগী প্রজা করোর 140না থৌদাংশিং মপুং ফাহন্নবা থৌ মঙোন্দসু শিন্নরি।
ঙন্না হৌগৎপগী হৈনবীনা পুন্সিদা য়াম্না কান্নবা পী হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মমাংদা NCC কেদেৎ অমা ওইখিবা অমসুং কেম্পশিংগী মনুংদা ঙন্না হৌগৎপগী হৈনবীনা মহাকপু দিসিপ্লিন তম্বদা মতেং পাংখি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিসু, ঙন্না হৌগৎপগী মহাক্কী হৈনবীগা লোয়ননা মালেম অসিনা হৌগৎলকপদা মহাক্না থবক কয়া অমা লোইশিনবা ঙমহল্লি। মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু ঙন্না হৌগৎপগী হৈনবীবু ঙাক্না চৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি, মরমদি মসিনা মখোয়দা য়াম্না কান্নগনি।
মমিং লৈরবা মীওইশিংদগী তমজবা য়াবা হীরমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ য়াওনা মীপুম খুদিংদগী তমজবা মথৌ তাই। মহাক্না মমাংঙৈগী শক্নাইরবা লুচিংবশিংদগী তমজবা অমসুং তম্বীরম্বা অদু ঙসি লৈবাক অসিগী সেবা তৌবদা শীজিন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি।
রিপব্লিক দেগী থৌরমগী শেম-শারিঙৈদা মহাক্না অতোপ্পশিংদগী তমখিবশিং অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়ারুবা মীওই অমবু হংখি। মদুগী পাউখুমদা মহাক্না হায়খি মদুদি মরুপ-মপাং ওইবগী মরী শেমগৎপা অমসুং তোঙান-তোঙানবা শরুক য়ারুবশিংগা ৱারী শাবা অমসুং পুন্না পুনশিন্দুনা অমত্তা ওইবা ভারত অমা শেম্বা অসিনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মসিনা মখল খুদিংমক্কী অহোংবা পুরকপগী মতাংদা ময়াম অমা তম্বীরম্মি। কাশ্মীরগী পন্দিৎ ইমুং অমগী নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবা অমনা প্রোগ্রাম অসিদা য়াওবনা মহাকপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লে হায়না হায়রকপদা শ্রী মোদী নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা য়ুমগী থবকশিং করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদবসু, মফম অসিদা মশাগী ওইবা মওংদা থবক খুদিংমক পাংথোকপা তম্লকপা অসি মশক থোকপা এক্সপরিয়েন্স অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়ুমদা হল্লক্লবা মতুংদা মহাক্না মহাক্কী মহৈ তম্বগা লোয়ননা য়ুমগী থবকশিংদা মহাক্কী মমাদা মতেং পাংগনি।
মফম অসিদা শরুক য়ারিবা নহা অমনা হায়খিবদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্মোয় পেনখি মদুদি মফম অসিদা ঐখোয়না তম্বা খ্বাইদগী মরুওইবা পাউতাক অমা হায়রিবদি ইমুং অসি য়ুমদা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈমিন্নরিবা মীওইশিং খক্তা নত্তে, মসিদা মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং - মরুপশিং অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিংসু য়াওরি। মখোয় পুম্নমক্না অচৌবা ইমুং অমা শেম্মি। শরুক য়ারিবা মীওই অদুনা হায়খি মদুদি মসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংদুনা লৈগদবা মমল য়াম্লবা পাউতাক অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত"গী ৱাখল্লোন অসি লৌশিনবা অসি মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিদগী য়াম্না মরু ওইবা তমশিনবা অমনি।
লাক্কদৌরিবা রিপব্লিক দে পেরেদতা সেলেক্সন ফংলবা নত্ত্রগা নন-সেলেক্সন অদুগী মতাংদা শ্রী মোদীনা শরুক য়ারিবশিংদা হংবদা, শরুক য়ারিবা অমনা হায়খি মদুদি খনগৎলকপা নৎত্রগা খনদবা অসি তোঙানবা ৱাফম অমনি, অদুবু হোৎনবা হায়বসি মশামক্না মশক থোকপা মায় পাকপা অমনি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি আউৎকম ওইনীংবা ওইরবসু নহাক্কী খ্বাইদগী ফবা অদু তৌগদবনি।
মফম অসিদা থা অমা লৈখিবা শরুক য়ারিবশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজী অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়ানা ঐখোয়বু ভিকসিৎ ভারতকী মায়কৈদা পুরক্লিবা অসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না মখোয়গী মরুপ-মপাং অমসুং ইমুং-মনুংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংলি। মালেমগী লৈবাক খরখক্তদা দেতা অসি ভারতনা ফংলিবা অসিগুম্না শেল চংদনা ফংলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লায়রবা মীওইশিং ফাওবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা মখোয়গী নুংশিজবশিংগা নুংঙাইনা ৱারী শানবা ঙম্মি হায়না মহাক্না মখা তাখি। UPI অমসুং দিজিতেল পেমেন্ত কয়া য়াম্না শীজিন্নরিবগে হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হংখি। অনৌবা মীরোলনা মখোয়গী পেকেৎতা শেল থাদবা চৎনদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
NCCদগী শরুক য়ারিবশিংনা মমাংদা ফংখিদ্রিবা কান্নরবা মগুনশিং অদুগী মতাংদা শ্রী মোদীনা হংবদা শরুক য়ারিবা মীওই অমনা মতম চানা পাংথোকপা, মতম মেনেজমেন্ত অমসুং লুচিংবা ওইবগী মগুনশিং অদুগী মতাংদা পাউখুম পীখি। অতোপ্পা শরুক য়ারিবা অমনা হায়খি মদুদি NCCদগী তম্লকপা খ্বাইদগী মরুওইবা পাউতাক অসি মীয়ামগী সেবা, হায়বদি ঈগী দোনেসন কেম্পশিং পাংথোকপা অমসুং অকোইবদা শেংদোকপা অসিনি। ভারত সরকারনা চলাইরিবা মাই ভারত নৎত্রগা মেরা য়ুভা ভারত প্লেৎফোর্মগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপী করোর অহুম হেন্না প্লেৎফোর্ম অসিদা রেজিস্তর তৌখ্রে। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি শরুক য়ারিবশিংনা চাউখৎলবা ভারতকী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা, ক্বিজ কম্পিতিসনশিং, এসে রাইতিং অমসুং ৱা ঙাংবগী কম্পিতিসনশিং য়াওনা মশক থোকপা থৌদাংশিং লৌখি। লৈবাক শিনবা থুংনা চাউরাক্না মীওই লাখ 30না থবকশিং অসিদা শরুক য়াখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা শরুক য়ারিবশিংদা মাই ভারত পোর্তেলদা অথুবা মতমদা রেজিস্তর তৌনবা হায়খি।
2047 ফাওবদা ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা (ভিক্সিৎ ভারত) ওইহন্নবা ভারত অমসুং ভারত মচাশিংনা থম্লিবা পান্দম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা লৈবাক অসিগী নাগরিক কোতি 140না পোজিতিব ওইবা থবক অমা তৌনবা ৱারেপ লৌরবদি, পান্দম অসি ফংবদা অৱাবা লৈরোই। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি, "ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসি পাংথোক্তুনা, ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা মরুওইবা শক্তম অমা ওইহনবা ঙমগনি।"
শরুক য়ারিবশিংদা ঐখোয় মরক্তগী কনানা ঐখোয়গী ইমাশিংবু য়াম্না নুংশিজবগে অমসুং কনানা ইমা পৃথীবিবু য়াম্না নুংশিজবগে হায়না হংদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "এক পের মা কে নাম" প্রোগ্রাম অসিনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং মা পৃথীবি অনিমক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা মখোয়গী মইমাগী মিংদা পাম্বী অমা থাবা অমসুং মদু কৈদৌঙৈদসু কংহন্দনবা হায়খি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি থৌওং অসিগী অহানবা বেনেফিসরী অসি ইমা পৃথীবি ওইগনি।
অরুনাচল প্রদেশকী শরুক য়ারিবা মীওই অমগা ৱারী শানবদা, শ্রী মোদীনা অরুনাচল প্রদেশকী অখন্নবা মশক মওং অদু হায়খি মদুদি মসিনা ভারত্তা নুমিৎকী অহানবা মঙাল ফংলি। মহাক্না অরুনাচল প্রদেশতা মীয়াম্না 'রাম রাম' নৎত্রগা 'নমস্তে' হায়বগী মহুত্তা 'জয় হিন্দ' হায়দুনা ইকায় খুম্নবা উৎলি হায়না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেশকী মখল-মখা কয়াগী মশক, কলা, মহৌশাগী ফজবা অমসুং মীয়ামগী নুংশিবা অদু থেংননবা মীপুম খুদিংমকপু পুক্নিং থৌগৎখি। মিজোরাম, মনিপুর, নাগালেন্দ, সিক্কিম, ত্রিপুরা, অসাম অমসুং মেঘালয়া য়াওনা অষ্টলক্ষ্মীগী মফম পুম্নমক চৎপীনবা মহাক্না মীয়ামদা হায়খি। মফম অসিদা য়েংবা য়াবা কয়া লৈবনা থা অনি নৎত্রগা অহুম ফাওবা চংদবা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়ারিবশিংদা NSS তীমগা থবক তৌমিন্নরিঙৈদা য়ুনিত অসিনা মখোয়গী মফমদা পাক শন্না শকখঙনখিবা থবক অমা লৈব্রা হায়না হংখি। ঝারখন্দদগী শরুক য়ারিবা মীওই অমনা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদু য়েংদুনা হায়খি মদুদি মশক থোকপা থবক অমা হায়রগদি বেম্বুগী পোৎলমশিং শাবদা মমিং চৎপা দুমকাদা লৈবা মাহিরি কম্ম্যুনিতীদা মতেং পাংবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি মতমগী মতুং ইন্না য়োনবদগী কম্ম্যুনিতী অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়ুনিৎ অসিনা অসিগুম্বা আর্তিসানশিংবু মশক খঙদোকখি অমসুং মখোয়বু ধুপশিং (অগরবতী) পুথোক্লিবা ফেক্তরীশিংগা শম্নহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ত্রিপুরাগী আগরতলাদা লৈরিবা উমংশিং অসিনা অখন্নবা অমসুং নুংঙাইরবা মগুন লৈবগীদমক খঙনরিবা আগর উগী পোত্থোক পুথোকই। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা উশিং অসিদগী লৌথোকপা ওইল অসি য়াম্না মমল য়াম্বা অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী মমল য়াম্বা ওইলশিংগী মরক্তা অমনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি আগরগী মগুন লৈরবা অওনবা অসিনা মসিগী অওনবা অসিগা লোয়ননা ধুপশিং (অগরবতী) শেম্বগী চৎনবী লৈহল্লে।
শ্রী মোদীনা সরকারগী GeM (গবর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেস) পোর্তেলগী মতাংদা পনখি। পোর্তেল অসিদা মখোয়গী পোত্থোকশিং রেজিস্তর তৌনবা লোকেল আর্তিসানশিং অমসুং প্রদ্যুসরশিংদা মতেং পাংনবা মহাক্না মহৈ-মশিং তম্লবা নহারোলশিংদা পুক্নিং থৌগৎখি। পোৎথোকশিং অমসুং মমলশিং লিস্ত তৌদুনা, সরকারনা পোৎলমশিং অদুগীদমক ওর্দরশিং থম্বা য়াবগী ওইথোকপা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিনা ত্রাঞ্জেক্সনশিং অথুবা মতমদা পাংথোকপা ঙমগনি। মহাক্না খুঙ্গংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG) শিংদগী নুপী করোর 3বু "লক্ষপতি দিদি" ওইহন্নবা মহাক্কী মঙলান অদু ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী মশিং অসি হান্ননা করোর 1.3 য়ৌখ্রে হায়না পনখি। শরুক য়ারিবা মীওই অমনা হায়খি মদুদি মহাক্কী মমানা ফী তাইবা তমখি, অমসুং হৌজিক্না নভরাত্রীগী মতমদা হাপ্লিবা ত্রেদিস্নেল চানিয়াশিং শেৎলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি চানিয়াশিং অসি মপান্দগীসু পুশিল্লকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা ইথিল পীবা খুদম অমা ওইরি অমসুং "লাখপতি দিদি" প্রোগ্রাম অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেপালদগী শরুক য়ারিবা মীওই অমনা ভারত্তা লাক্নবা অমসুং মহাক্কা উননবা হোৎনবদা অপেনবা ফোংদোকখিবা অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কী মফমদা পীরকখিবা মপুং ফাবা হোস্পিতালগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মোরিসিয়সতগী শরুক য়ারিবা অতোপ্পা মীওই অমনা হায়খি মদুদি মখোয়না চৎখিগদবনী নুমিৎকী মমাংদা, মোরিসিয়সতা ভারতকী হায় কম্মিস্নরনা মখোয়গা উনখি অমসুং মখোয়বু "অহানবা ময়ুম" ওইনা ইদুনা ভারত্তা চৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারত অসি মখোয়গী অনিশুবা য়ুম ওইবতা নত্তনা মখোয়গী মমা-মপাশিংগী অহানবা য়ুমসু ওইরি।
কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহ, কেন্দ্রগী য়ুথ এফিয়র্স এন্দ স্পোর্তস অমসুং লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রী, দা. মনসুখ মান্দাবিয়া অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।