ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକଠାରେ 'ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ'କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସହ ସମବାୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 'ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧି'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରୁଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସମବାୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଭଉଣୀ ଓ ଭାଇମାନେ ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି
'ସମବାୟ' ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ସଂଜ୍ଞା ଏବଂ ସମବାୟ ହେଉଛି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ
ନ୍ୟାସନାଲ କୋଅପରେଟିଭ୍ ଅର୍ଗାନିକ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଓଏଲ) କୃଷକଙ୍କ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରି ସେଥିରୁ ମିଳିଥିବା ଲାଭକୁ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଉଛି
ତିନୋଟି ନୂତନ ମଲ୍ଟିଷ୍ଟେଟ୍ ସମବାୟ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମବାୟ ଚିନି କଳରେ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆୟକର ବିବାଦ ରହିଥିଲା, ଯାହାର ମୋଦୀ ସରକାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକର ଆୟକର ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲା
ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ସମବାୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଅଧୀନରେ କାଜୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରି ସମୃଦ୍ଧି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି
ନାସିକରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷାଗାର ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ
24 JAN 2025 6:49PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକଠାରେ ଆୟୋଜିତ 'ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ'ରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ 'ଜୟ ଯବାନ, ଜୟ କିଷାନ'ର ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ କୃଷକ, କୃଷି ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସେନାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥିଲେ । ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ କୃଷକ, କୃଷି ଶ୍ରମିକ ଓ ସେନାକୁ ଏକାସମୟରେ ସୁଦୃଢ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଗୋଟିଏ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଜୟ ଯବାନ ଜୟ କିଷାନ’ ଓ ଏକ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଓ ସେଠାରେ ଜୟ ବିଜ୍ଞାନକୁ ସମନ୍ବିତ କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ କୃଷିରେ ଲାଭ ନାହିଁ ବୋଲି ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ ଏବେ ବି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଯଦି କୃଷି ସହ ଉଭୟ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନକୁ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଚାଷ ଏକ ଲାଭଜନକ ବ୍ୟବସାୟ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ କୃଷକମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଉପାୟରେ ଚାଷ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ଜାଣିନଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଜମିର ମାଟିରେ କ'ଣ ଅଭାବ ଅଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଜୀ ଯେତେବେଳେ ମାଟି ପରୀକ୍ଷା କଥା କହୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଯେ କୃଷକମାନେ ଏଭଳି ସାର କ୍ଷେତରେ ପକାଉଥିଲେ, ଯାହାର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିଲା ଏବଂ ପୋଷଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସାର ବ୍ୟବହାର ହେବା କଥା ତାହା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉନଥିଲା। ନାସିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷଣ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏବେ ମାଟି ପରୀକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀମାନେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପାଣିର ପିଏଚ୍ ପରିମାଣ କ'ଣ, ସଲଫର ମିଶାଯିବ କି ନାହିଁ, କେତେ ଡିଏପି ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବ ଏବଂ ଚାଷ କରି କେଉଁ ଫସଲ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ ତାହା ଜଣାପଡ଼ିବ। ଏହି ସୁବିଧା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର ସୋସାଇଟି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ବେଲଗାମରେ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର କାଜୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନା ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ସେ କହିଛନ୍ତି ଏଠାରେ ଦୈନିକ ୨୪ ଟନ୍ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ, ଏହାଦ୍ବାରା ୧୮,୦୦୦ କୃଷକଙ୍କୁ କାଜୁ ଚାଷ ପାଇଁ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବ । ଏଠାକୁ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗିର୍ ଗାଈ ମଧ୍ୟ ଅଣାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ ଏବଂ ଗୋବର ଏବଂ ଗୋମୂତ୍ର ସହିତ ଜୈବିକ ଚାଷ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ ଚାଷ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ ଜୈବିକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ନ ପାଇଲେ ସେମାନେ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପାଇବେ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଓଏଲ) ନାମରେ ଏକ ସଂଗଠନ ଗଠନ କରିଛି । ଏହା ଏକ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥା ଯାହାକି ଜୈବିକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଦେଇ କୃଷକଙ୍କ ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦ କିଣି ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରିଥାଏ ଏବଂ ଏଥିରୁ ମିଳିଥିବା ଲାଭକୁ ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରିଥାଏ, ଯଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆସୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିବାକୁ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଦାବି କରି ଆସୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଦାବିକୁ ପୂର୍ବରୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇନଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ମୋଦୀଜୀ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସାରା ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ବର୍ଣ୍ଣନା ହେଉଛି ସମବାୟ। ସମବାୟ ବିନା କୃଷକମାନେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ଜୀ 'ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧି'ର ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଓ ଏହି ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସାକାର କରିବା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦାୟିତ୍ୱ।
ଏବେ କାଜୁ ବାଦାମ ବ୍ୟତୀତ ଡାଳିମ୍ବ, ଅଙ୍ଗୁର, ଚିକୁ, ହଳଦୀ, ପିଆଜ, ଆତ, କେଶର ଓ ଆମ୍ବ ଚାଷ ସମସ୍ତ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏକ ମଞ୍ଚକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କାମ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ଦିନରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର ସମବାୟ ସୌର ଶକ୍ତି, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ସିଏନଜି, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ, ପଞ୍ଚଗବ୍ୟ, ଧୂପକାଠି, ଜୈବିକ ଚାଷ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ଯୋଡିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୈନିକ ଏବଂ କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି ଏକମାତ୍ର ଦୁଇ ଶ୍ରେଣୀ ଯେଉଁମାନେ ବର୍ଷା, ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନକରି ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସହିତ ରୁହନ୍ତି । ଆଜି ଏହି ସମବାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଯୁବକ ଓ କୃଷକ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଏବେ କାଜୁ ବାଦାମ ବ୍ୟତୀତ ଡାଳିମ୍ବ, ଅଙ୍ଗୁର, ଚିକୁ, ହଳଦୀ, ପିଆଜ, କଷ୍ଟର୍ଡ, ସେଓ, କେଶର ଓ ଆମ୍ବ ଚାଷ ସମସ୍ତ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏକ ମଞ୍ଚକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କାମ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ଦିନରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର ସମବାୟ ସୌର ଶକ୍ତି, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ସିଏନଜି, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ, ପଞ୍ଚଗବ୍ୟ, ଧୂପକାଠି, ଜୈବିକ ଚାଷ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ଯୋଡିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୈନିକ ଏବଂ କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି ଏକମାତ୍ର ଦୁଇ ଶ୍ରେଣୀ ଯେଉଁମାନେ ବର୍ଷା, ଖରା ଓ ଶୀତକୁ ଭୂକ୍ଷେପ ନକରି ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସହିତ ରୁହନ୍ତି । ଆଜି ଏହି ସମବାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଯବାନ ଓ କୃଷକ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନି, ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଅସଲି ବିହନ ସଂରକ୍ଷଣ, ଅଧିକ ଅମଳକାରୀ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ପ୍ୟାକେଜିଂ, ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ତିନୋଟି ନୂତନ ମଲ୍ଟି-ଷ୍ଟେଟ୍ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଅମୁଲ, କ୍ରିଭ୍କୋ ଓ ଇଫକୋ ଭଳି ଏହି ତିନୋଟି ସମବାୟ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (ପ୍ୟାକ୍ସ)କୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଉଛି, ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଗୋଦାମ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁମୁଖୀ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମବାୟ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକରେ ୧୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆୟକର ବିବାଦ ଥିଲା, ଯାହାର ମୋଦୀ ସରକାର ସମାଧାନ କରିଥିଲେ। ମୋଦୀ ସରକାର ୪୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂଆ ଟିକସ କମାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି) ଜରିଆରେ ଦେଶର ଅନେକ ସମବାୟ ଚିନି କଳକୁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଲାଭଜନକ ୟୁନିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ବେଳେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ୟାକ୍ସ, ଚିନି କଳ ଓ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ କ'ଣ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା ବିରୋଧୀ ନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଆୟକର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଥିଲେ, କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକୃତ ପ୍ୟାକ୍ସ, ପ୍ୟାକ୍ସର ମଡେଲ ନିୟମାବଳୀ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାକ୍ସକୁ ବହୁମୁଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the 'Cooperative Conference’ in Nashik, Maharashtra and launches various works related to cooperatives
Modi ji's mantra of 'Sahakar se Samriddhi' is being realised by the Ministry of Cooperation, which is providing new opportunities for progress to the sisters and brothers associated with cooperatives
'Cooperatives' is the most beautiful definition of self-reliance and cooperatives are the powerful means to make farmers self-reliant and prosperous
National Co-operative Organics Ltd (NCOL) is selling the organic produce of the farmers and transferring the profit directly to the farmers account
Three new multistate cooperatives are increasing farmers' income and ensuring their access to the global market
There was an income tax dispute of 15 thousand crore rupees in cooperative sugar mills of Maharashtra, which Modi government ended
The Modi government reduced the income tax of sugar mills and introduced the ethanol blending scheme, which gave economic strength to industries and farmers
Venkateshwara Cooperative increased the income of thousands of farmers cultivating cashew under the cooperative brand, leading them to prosperity
The state-of-the-art soil testing laboratory set up in Nashik will be beneficial to the local farmers
24 JAN 2025 6:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today participated as the Chief Guest at the 'Cooperative Conference' held in Nashik, Maharashtra. During the event, Shri Shah inaugurated multiple initiatives aimed at strengthening the cooperative sector. The conference witnessed the presence of several distinguished personalities, including Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol and Maharashtra Deputy Chief Minister Shri Eknath Shinde.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation highlighted that former Prime Minister Lal Bahadur Shastri had coined the slogan "Jai Jawan, Jai Kisan," emphasizing the empowerment of farmers, agricultural labourers, and the armed forces. He said that Shastri Ji had begun strengthening farmers, agricultural laborers, and the army simultaneously. He further stated that here, through a single cooperative, "Jai Jawan Jai Kisan" and a soil testing laboratory have been established together, integrating "Jai Vigyan" in the same place.
Shri Amit Shah remarked that while farming was often considered unprofitable in the past, he firmly believes that combining the cooperative movement with scientific advancements can make agriculture a lucrative business even today. He explained that farmers previously relied on traditional methods and were unaware of the specific nutrient composition of their soil. When Prime Minister Modi emphasized soil testing, it revealed that farmers were using fertilizers unnecessarily or neglecting essential nutrients. Shri Shah highlighted the benefits of the newly established state-of-the-art soil testing laboratory in Nashik, emphasizing its potential to transform local farming practices. The laboratory will provide detailed insights, such as the pH level of water used by farmers, whether sulphur needs to be added, what is the appropriate quantity of DAP, and which crops can yield higher profits. He emphasized that this facility would significantly benefit farmers by enabling informed and efficient agricultural practices.
Union Minister of Cooperation highlighted the multiple initiatives undertaken by the Venkateshwara Society. He announced the virtual inauguration of the Venkateshwara Cashew Processing Factory in Belgaon, which will process 24 tonnes of cashews daily, ensuring fair prices for 18,000 farmers engaged in cashew cultivation. He further mentioned that over 1,500 Gir cows have been introduced to produce various products while promoting organic farming using cow dung and cow urine. These initiatives, he emphasized, will not only enhance farmers' prosperity but also contribute to the protection of Mother Earth.
Shri Amit Shah encouraged farmers to adopt organic farming and emphasized the importance of obtaining organic certification to secure better prices for their produce. He highlighted that National Co-operative Organic Limited (NCOL), established under the Ministry of Cooperation by Prime Minister Shri Narendra Modi, is designed to directly transfer profits from the sale of certified organic produce to farmers' bank accounts. He explained that this multinational organization purchases all certified organic produce from farmers, sells it in the market, and ensures that the profits are directly credited to the farmers’ accounts, thereby supporting their economic well-being.
Union Minister of Cooperation stated that for many years, those involved in the cooperative sector had been demanding the creation of a separate ministry, but their plea had gone unheard. It was only 75 years after independence that Prime Minister Shri Narendra Modi established the Cooperative Ministry, aiming to boost farmers' incomes across the nation. He emphasized that cooperation is the most profound expression of self-reliance. Without it, farmers cannot achieve self-reliance or prosperity. He highlighted that Prime Minister Modi has introduced the slogan "Sahkar Se Samriddhi” (Prosperity through Cooperation), and the Ministry of Cooperation has been entrusted with the responsibility of turning this vision into reality.
Shri Amit Shah said that now apart from cashew, the cultivation of pomegranate, grapes, sapodilla (chikoo), turmeric, onion, custard, apple, saffron and mango will work to bring all the farmers at one platform so that the farmers can get a good price for their produce in the coming days.
The Union Minister of Cooperation said that Venkateshwara Cooperative has done a commendable job of connecting farmers under solar energy, biofuel, CNG, water storage, fisheries, panchgavya agarbatti, organic farming and government brands, as well as they have worked to connect the jawans of the country. He said that jawans and farmers are the only two sections who live with Mother Earth without worrying about rain, sun, cold. He said that today both the jawans and the farmers came together through this program of cooperatives.
Shri Amit Shah said that the Government of India has created three new Multi-state Cooperatives for exporting farmers' products, preserving authentic sweet seeds, producing high-yielding seeds, and packaging, marketing, and branding of organic products. He said that the three cooperative institutions on the pattern of Amul, KRIBHCO and IFFCO will prove to be very important for the farmers of this country in the next 10 years. He said that all the Primary Agricultural Credit Society (PACS) are being computerized, godowns are being built in the country through the cooperative sector and work has also been done to make the PACS multifunctional.
The Union Minister of Cooperation said that there was a dispute over income tax of 15 thousand crore rupees in cooperative sugar mills of Maharashtra, that we resolved. He said that the Modi government also reduced new taxes worth Rs 46 thousand crores.
He said that loans worth 10 thousand crore rupees have also been given to many cooperative sugar mills of the country through the National Cooperative Development Corporation (NCDC). He also said that profitable units created through ethanol blending. Shri Shah questioned the opposition leaders for what have they done for the cooperative sector, PACS, sugar mills and farmers when their government was in power.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi ji formed the Ministry of Cooperation, came up with the scheme of ethanol blending for sugar mills, resolved the issue of income tax, computerized PACS, made model bylaws of PACS and linked PACS with multidimensional activities.