କ୍ୟାବିନେଟ
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (2021-24)ର ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହେଲା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ : ଭାରତର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଣାମରେ ସୁଧାର ଆଣିବାରେ ହାସଲ କରିଛି ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
ଏନଏଚଏମ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-24 ମଧ୍ୟରେ 12 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିଛି
ଏନଏଚଏମ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 220 କୋଟି କୋଭିଡ-19 ଟିକା ଡୋଜ ଦିଆଯାଇଛି
ଏମଏମଆର 1990 ପରଠାରୁ 83 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର 45 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ
1990 ପରଠାରୁ 5 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ବିଶ୍ୱରେ 60 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ହୋଇଥିବା ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ 75 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି
ଯକ୍ଷ୍ମାର ପ୍ରକୋପ 2015ରେ ପ୍ରତି 1,00,000 ଜନସଂଖ୍ୟାରେ 237 ରୁ 2023 ରେ 195 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି; ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ମୃତ୍ୟୁ ହାର 28 ରୁ 22 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ 1.56 ଲକ୍ଷ ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ 9.4 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି
2023-24 ସୁଦ୍ଧା 1.72 ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି
ଜାତୀୟ ସିକଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତା ବିଲୋପ ମିଶନରେ 261 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି
ଭାରତ ମିସେଲ୍ସ-ରୁବେଲା ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ 97.98% କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିଛି
ମ୍ୟାଲେରିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ମୃତ୍ୟୁହାର ଏବଂ ମାମଲା ହ୍ରାସ ପାଇଛି
କଳା ଜ୍ୱର ଉନ୍ମୁଳନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ ପୂରଣ ହୋଇଛି
ସମଗ୍ର ଭାରତର
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନଏଚଏମ୍) ଅଧୀନରେ ଗତ 2021-22 ବର୍ଷ, 2022-23 ବର୍ଷ ଏବଂ 2023-24 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି। ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ଦ୍ରୁତ ହ୍ରାସ, ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ 5 ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଏବଂ ମୋଟ ପ୍ରଜନନ ହାରରେ ଦ୍ରୁତ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଯକ୍ଷ୍ମା, ମ୍ୟାଲେରିଆ, କଳା ଜ୍ୱର, ଡେଙ୍ଗୁ, ଯକ୍ଷ୍ମା, କୁଷ୍ଠ ରୋଗ, ଭାଇରାଲ ହେପାଟାଇଟିସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଥା ଜାତୀୟ ସିକଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତା ବିଲୋପ ମିଶନ ଭଳି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନଏଚଏମ) ମାନବ ସମ୍ବଳର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ମୁକାବିଲାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏହାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଣାମକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏନଏଚଏମ ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରୋଗ ଦୂରୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ମିଶନର ପ୍ରୟାସ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବିଶେଷ କରି କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଏନଏଚଏମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-22 ରେ, ଏନଏଚଏମ ଜେନେରାଲ୍ ଡ୍ୟୁଟି ମେଡିକାଲ୍ ଅଫିସର (ଜିଡିଏମଓ), ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଷ୍ଟାଫ୍ ନର୍ସ, ଏଏନଏମ, ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତର, ସହଯୋଗୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳକଙ୍କ ସମେତ 2.69 ଲକ୍ଷ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, 90,740 ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀ (ସିଏଚଓ)ଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2022-23ରେ 2 ଲକ୍ଷ 21 ହଜାର ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପେସାଦାର ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ 1 ଲକ୍ଷ 29 ହଜାର ସିଏଚଓ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2023-24 ରେ 5 ଲକ୍ଷ 23 ହଜାର ଶ୍ରମିକ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ 1 ଲକ୍ଷ 38 ହଜାର ସିଏଚଓ ସାମିଲ ଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି।
ଏନଏଚଏମ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ବିଶେଷ କରି କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନେଟୱାର୍କକୁ ଉପଯୋଗ କରି, ଜାନୁଆରୀ 2021 ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ମଧ୍ୟରେ 220 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୋଭିଡ-19 ଟିକା ଡୋଜ ଦେବାରେ ଏନଏଚଏମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏନଏଚଏମ ଅଧୀନରେ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଭାରତ କୋଭିଡ-19 ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ୟାକେଜ୍ (ଇସିଆରପି) ମହାମାରୀକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ଲାଗି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା।
ଏନଏଚଏମ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ଅନୁପାତ (ଏମଏମଆର) ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହାକି 2014-16 ରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଜୀବିତ ଶିଶୁ ଜନ୍ମ ପିଛା 130 ରୁ 2018-20 ରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଶିଶୁ ଜନ୍ମ ପିଛା 97 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏହା 25 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି। 1990 ପରଠାରୁ ଏହା 83 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର 45 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ। ସେହିଭଳି, 5 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଶିଶୁ ବୟସର ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ୟୁ5ଏମଆର୍) 2014ରେ ପ୍ରତି 1000 ଜୀବନ୍ତ ଜନ୍ମରେ 45ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ 2020ରେ 32ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା 1990 ପରଠାରୁ ବିଶ୍ୱରେ 60 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ମୃତ୍ୟୁହାର ତୁଳନାରେ 75 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ହ୍ରାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଆଇଏମଆର) 2014ରେ ପ୍ରତି 1000 ଜୀବନ୍ତ ଜନ୍ମରେ 39ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ 2020ରେ 28ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଏନଏଫଏଚଏସ-5) ଅନୁଯାୟୀ ମୋଟ ପ୍ରଜନନ ହାର (ଟିଏଫଆର) 2015 ରେ 2.3 ରୁ 2020 ରେ 2.0 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହି ଉନ୍ନତିଗୁଡ଼ିକ ସୂଚାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତ 2030 ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ମାତୃ, ଶିଶୁ ଏବଂ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର ପାଇଁ ଏହାର ଏସଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି।
ବିଭିନ୍ନ ରୋଗର ନିରାକରଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ମଧ୍ୟ ଏନଏଚଏମ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନଟିଇପି) ଅଧୀନରେ, ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି) ର ପ୍ରକୋପ 2015 ରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ 237 ରୁ 2023 ରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 195 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର 28 ରୁ 22 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମ୍ୟାଲେରିଆ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, 2020 ତୁଳନାରେ 2021 ମସିହାରେ ମ୍ୟାଲେରିଆ ମାମଲା ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଯଥାକ୍ରମେ 13.28% ଏବଂ 3.22% ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, କଳା ଜ୍ୱର ବିଲୋପ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ 2023 ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା 10,000 ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଗୋଟିଏରୁ କମ୍ ମାମଲା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି। ତୀବ୍ର ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ (ଆଇଏମଆଇ) 5 ଅଧୀନରେ ମିଜଲସ୍-ରୁବେଲା ବିଲୋପ ଅଭିଯାନ 97.98% କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରି 34.77 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଲାଙ୍କୁ ଟୀକାକରଣ କରିଛି ।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022 ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ 1,56,572 ଲକ୍ଷ ନି-ଅକ୍ଷୟ ମିତ୍ର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଯେଉଁମାନେ 9.4 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଡାଏଲିସିସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମଏନଡିପି) କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2023-24 ରେ 62.35 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହେମୋଡାୟଲିସିସ୍ ଅଧିବେଶନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା 4.53 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡାଏଲିସିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, 2023 ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜାତୀୟ ସିକଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତା ଦୂରୀକରଣ ମିଶନ, 2047 ସୁଦ୍ଧା ସିକଲ ସେଲ ରୋଗକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ 261 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିଛି।
ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଜାନୁଆରୀ 2023 ରେ ୟୁ-ୱିନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା, ଶିଶୁ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକାଗୁଡ଼ିକର ସମୟୋଚିତ ପରିଚାଳନା ନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ 36 ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର 65 ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ଟୀକାକରଣ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଟୀକାକରଣ କଭରେଜରେ ଉନ୍ନତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।
ଜାତୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ଆଶ୍ୱାସନା ମାନକ (ଏନକ୍ୟୁଏଏସ) ଅଧୀନରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରମାଣୀକରଣ ସମେତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏନଏଚଏମ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ସୁଦ୍ଧା, 7,998 ଟି ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 4,200 ରୁ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର (ଏଏଏମ) କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା 1,72,148 କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ 1,34,650 କେନ୍ଦ୍ର 12ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
24 ଘଣ୍ଟିଆ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏଚସି) ଏବଂ ପ୍ରଥମ ରେଫରାଲ୍ ୟୁନିଟ୍ (ଏଫ୍ଆରୟୁ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏନଏଚଏମର ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ସୁଦ୍ଧା, 12,348 ପିଏଚସିକୁ 24 ଘଣ୍ଟିଆ ସେବାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ 3,133 ଏଫଆରୟୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ମେଡ଼ିକାଲ ୟୁନିଟ (ଏମଏମୟୁ) ଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାର 1,424 ଏମଏମୟୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁର୍ଗମ ଓ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। 2023 ରେ ଏମଏମୟୁ ପୋର୍ଟାଲର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଦୁର୍ବଳ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୂଚକ ଉପରେ ତଦାରଖ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି ।
ଏନଏଚଏମ ତମାଖୁ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସାପ କାମୁଡ଼ିବା ଭଳି ଜରୁରୀ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଛି। ନିରନ୍ତର ଜନ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ତମାଖୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଇନର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏନଏଚଏମ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ତମାଖୁ ବ୍ୟବହାରରେ 17.3% ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2022-23 ରେ, ସାପ କାମୁଡ଼ା ପ୍ରତିରୋଧ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ସ୍ନେକବାଇଟ୍ ଏନଭେନୋମିଙ୍ଗ୍ (ଏନଏପିଏସଇ) ପାଇଁ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏନଏଚଏମର ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସ ସଫଳତାର ସହ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଏକ ନାଟକୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ମାନବ ସମ୍ବଳର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରି, ଏନଏଚଏମ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଜାରି ରଖିଛି। ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ହାସଲ ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ, ଭାରତ 2030 ସମୟସୀମା ପୂର୍ବରୁ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ 2005ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣ, ବିଶେଷ କରି ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା (ଡିଏଚ) ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶସ୍ତା, ସୁଲଭ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। 2012ରେ, ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନୟୁଏଚଏମ) ର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏନଆରଏଚଏମକୁ ଦୁଇଟି ଉପ ମିଶନ ଯଥା ଏନଆରଏଚଏମ ଏବଂ ଏନୟୁଏଚଏମ ସହିତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନଏଚଏମ) ଭାବରେ ପୁନର୍ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
2017 ଏପ୍ରିଲ 1ରୁ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 31 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନକୁ ଜାରି ରଖିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ 2018 ମାର୍ଚ୍ଚ 21 ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ, 10 ଜାନୁଆରୀ, 2020ରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସ୍ମାରକପତ୍ର ସଂଖ୍ୟା 42 (02/ପି. ଏଫ୍.-2.2014) ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ଅବଧିକୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିମ୍ବା ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିଶ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯାହା ପ୍ରଥମେ ହୋଇଥିବ ସେହି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ, 1 ଫେବୃଆରୀ, 2022 ରେ ଏହାର ଓଏମ ନମ୍ବର 1 (1)/ପି. ଏଫ୍. ସି.-1/2022 ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନକୁ 01.04.2021ରୁ 31.03.2026 କିମ୍ବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୀକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ।
ଏନଏଚଏମ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷମତା ପ୍ରୟୋଗ ଏନ(ଆର୍)ଏଚଏମ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ଅଗ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ଆର୍ଥିକ ନିୟମରେ ବିଚ୍ୟୁତି, ପ୍ରଚଳିତ ଯୋଜନାରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ନୂତନ ଯୋଜନାର ବିବରଣୀ ବାର୍ଷିକ ଭିତ୍ତିରେ ସୂଚନା ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖାଯିବା ସର୍ତ୍ତ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି
ଏନଏଚଏମ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା (ଡିଏଚ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶେଷ କରି ଜନସଂଖ୍ୟାର ଗରିବ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଶସ୍ତା, ସୁଲଭ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ । ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମାନବ ସମ୍ବଳର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଏହା ସହିତ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଧାରିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସୁଗମ କରିବା, ଆନ୍ତଃ-କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମନ୍ୱୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସମ୍ବଳର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।

Cabinet
Cabinet apprised of Achievements under National Health Mission (2021-24): A Milestone in Improving India’s Public Health Outcomes
NHM Engaged over 12 Lakh Additional Healthcare Workers between FY 2021-24
220 Crore Covid-19 vaccine doses administered nationwide under NHM
MMR declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%
India demonstrated a higher decline of 75% in the reduction of Under 5 Mortality Rate in comparison to the global reduction of 60% since 1990
TB incidence reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023; TB mortality rate decreased from 28 to 22 in the same period
1.56 lakh Ni-kshay Mitra volunteers are supporting over 9.4 lakh TB patients under the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan
Ayushman Arogya Mandir Centers reach 1.72 Lakh mark by FY 2023-24
National Sickle Cell Anemia Elimination Mission screens over 2.61 Crore Individuals
India achieves 97.98% Coverage in Measles-Rubella Vaccination Campaign
Malaria Control Efforts Leads to Decreased Mortality and Cases
Kala Azar Elimination targets successfully met
U-WIN Pilot Launched to Track Vaccination Events Across India
Pradhan Mantri National Dialysis Programme has benefited over 4.53 lakh dialysis patients in FY 2023-24
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of the Progress under the National Health Mission (NHM) during the years 2021-22, 2022-23 and 2023-24. Cabinet was also apprised of accelerated decline in Maternal Mortality Rate, Infant Mortality Rate, under 5Mortality Rate and Total Fertility Rate and the progress in respect of various diseases programmes like TB, Malaria, Kala-Azar, Dengue, Tuberculosis, Leprosy, Viral Hepatitis etc. and new initiatives undertaken such as National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission.
The National Health Mission (NHM) has significantly contributed to improving India's public health outcomes through its relentless efforts in expanding human resources, addressing critical health issues, and fostering an integrated response to health emergencies. Over the last three years, the NHM has driven substantial progress in multiple areas, including maternal and child health, disease elimination, and healthcare infrastructure. The mission’s efforts have been integral to India's health improvements, particularly during the COVID-19 pandemic, and have played a vital role in ensuring more accessible and quality healthcare services across the country.
A key achievement of NHM has been the significant increase in human resources within the healthcare sector. In FY 2021-22, NHM facilitated the engagement of 2.69 lakh additional healthcare workers, including General Duty Medical Officers (GDMOs), specialists, staff nurses, ANMs, AYUSH doctors, allied healthcare workers, and public health managers. Additionally, 90,740 Community Health Officers (CHOs) were engaged. This number grew in subsequent years, with 4.21 lakh additional healthcare professionals engaged in FY 2022-23, including 1.29 lakh CHOs, and 5.23 lakh workers engaged in FY 2023-24, which included 1.38 lakh CHOs. These efforts have contributed significantly to improving healthcare delivery, especially at the grassroots level.
The NHM framework has also played a crucial role in strengthening the public health system, especially in response to the COVID-19 pandemic. By utilizing the existing network of healthcare facilities and workers, NHM was pivotal in administering over 220 crore COVID-19 vaccine doses between January 2021 and March 2024. Additionally, the India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP), implemented under NHM in two phases, helped further bolster the healthcare system to effectively manage the pandemic.
India has also made impressive progress in key health indicators under NHM. The Maternal Mortality Ratio (MMR) has declined significantly from 130 per lakh live births in 2014-16 to 97 per lakh in 2018-20, marking a 25% reduction. It has declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%. Similarly, the Under-5 Mortality Rate (U5MR) has decreased from 45 per 1,000 live births in 2014 to 32 in 2020 which demonstrates a higher decline of 75% in the reduction of mortality in comparison to the global reduction of 60% since 1990. The Infant Mortality Rate (IMR) has fallen from 39 per 1,000 live births in 2014 to 28 in 2020. Furthermore, the Total Fertility Rate (TFR) decreased from 2.3 in 2015 to 2.0 in 2020, according to the National Family Health Survey (NFHS-5). These improvements indicate that India is on track to meet its SDG targets for maternal, child, and infant mortality well ahead of 2030.
NHM has also been instrumental in the elimination and control of various diseases. For instance, under the National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP), the incidence of tuberculosis (TB) has reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023, and the mortality rate has decreased from 28 to 22 in the same period. In terms of Malaria, In the year 2021, Malaria cases and deaths have declined by 13.28% and 3.22% respectively as compared to 2020. In the year 2022, malaria surveillance and cases have increased by 32.92% and 9.13% respectively whereas malaria deaths have decreased by 7.77% as compared to 2021. In the year 2023, malaria surveillance and cases have increased by 8.34% and 28.91% respectively as compared to 2022. Additionally, Kala-azar elimination efforts have been successful, with 100% of endemic blocks achieving the target of less than one case per 10,000 population by the end of 2023. The Measles-Rubella Elimination Campaign, under the Intensified Mission Indradhanush (IMI) 5.0, vaccinated over 34.77 crore children, achieving a 97.98% coverage.
In terms of specialized health initiatives, the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan, launched in September 2022, has seen the registration of 1,56,572 lakh Ni-kshay Mitra volunteers who are supporting over 9.40 lakh TB patients. The Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) has also been expanded, with over 62.35 lakh hemodialysis sessions provided in FY 2023-24, benefiting over 4.53 lakh dialysis patients. Furthermore, the National Sickle Cell Anemia Elimination Mission, launched in 2023, has screened over 2.61 crore individuals in tribal areas, working toward the goal of eliminating sickle cell disease by 2047.
Digital health initiatives have been a major focus as well. The launch of the U-WIN platform in January 2023 ensures the timely administration of vaccines to pregnant women, infants, and children across India. By the end of FY 2023-24, the platform had expanded to 65 districts across 36 States/UTs, ensuring real-time vaccination tracking and improving immunization coverage.
The NHM has also focused on strengthening healthcare infrastructure, including the certification of public health facilities under the National Quality Assurance Standards (NQAS). As of March 2024, 7,998 public health facilities have been certified, with over 4,200 of them receiving national certification. Additionally, the number of operational Ayushman Arogya Mandir (AAM) centers, which provide a range of healthcare services, has increased to 1,72,148 by the end of FY 2023-24, with 1,34,650 of these centers offering 12 key healthcare services.
The NHM’s efforts have extended to improving emergency services, with the establishment of 24x7 Primary Health Centres (PHCs) and First Referral Units (FRUs). By March 2024, 12,348 PHCs had been converted to 24x7 services, and 3,133 FRUs were operational across the country. Additionally, the fleet of mobile medical units (MMUs) has expanded, with 1,424 MMUs now operating to ensure healthcare access in remote and underserved areas. The introduction of the MMU Portal in 2023 further strengthened monitoring and data collection on health indicators for vulnerable tribal groups.
NHM has also addressed pressing public health concerns such as tobacco use and snakebite envenoming. Through sustained public awareness campaigns and enforcement of tobacco control laws, NHM has contributed to a 17.3% reduction in tobacco use over the past decade. Furthermore, in FY 2022-23, the National Action Plan for Snakebite Envenoming (NAPSE) was launched, with efforts focused on prevention, education, and management of snakebites
The ongoing efforts of NHM have successfully led to a dramatic transformation in India's healthcare landscape. By expanding human resources, improving health outcomes, and addressing critical health issues, NHM continues to enhance the quality and accessibility of healthcare services across the nation. With significant progress towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs), India is on track to meet its health targets well ahead of the 2030 deadline.
Background:
The National Rural Health Mission was launched in 2005 with the objective of building public health systems to provide accessible, affordable and quality health care to the rural population, especially the vulnerable groups, up to the District Hospitals (DH) level. In 2012, the National Urban Health Mission (NUHM) was conceptualized and the NRHM was rechristened as the National Health Mission (NHM) with the two Sub Missions viz. the NRHM and the NUHM.
Continuation of the National Health Mission-with effect from 1st April 2017 to 31st March 2020 was approved by Cabinet in its meeting held on 21st March 2018.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its Office Memorandum No. 42(02/PF-II.2014) dated 10th January 2020 has also accorded interim extension of National Health Mission for a period up to 31st March 2021 or till the date the recommendation of 15th Finance Commissions come into effect, whichever is earlier.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its OM No. 01(01)/PFC-I/2022 dated 01st February, 2022 has further accorded the approval for continuation of National Health Mission from 01.04.2021 to 31.03.2026 or till further review, whichever is earlier, subject to the adherence to Expenditure Finance Committee’s (EFC) recommendations and the financial ceilings etc.
The Cabinet approval for NHM Framework further stipulates that exercise of these delegated powers would be subject to the condition that a progress report regarding N(R)HM, along with deviation in financial norms, modifications in ongoing schemes and details of new schemes be placed before the Cabinet for information on an annual basis.
Implementation strategy: The implementation strategy of Ministry of Health and Family Welfare under NHM is to provide financial and technical support to States / Union Territories (UTs) enabling them to provide accessible, affordable, accountable, and effective healthcare upto District Hospitals (DHs), especially to the poor and vulnerable sections of the population. It has also aimed to bridge the gap in rural healthcare services through improved health infrastructure, augmentation of human resource and improved service delivery in rural areas and has envisaged decentralization of programme to district level to facilitate need-based interventions, improve intra and inter-sectoral convergence and effective utilization of resources.