Cabinet
Cabinet apprised of Achievements under National Health Mission (2021-24): A Milestone in Improving India’s Public Health Outcomes
NHM Engaged over 12 Lakh Additional Healthcare Workers between FY 2021-24
220 Crore Covid-19 vaccine doses administered nationwide under NHM
MMR declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%
India demonstrated a higher decline of 75% in the reduction of Under 5 Mortality Rate in comparison to the global reduction of 60% since 1990
TB incidence reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023; TB mortality rate decreased from 28 to 22 in the same period
1.56 lakh Ni-kshay Mitra volunteers are supporting over 9.4 lakh TB patients under the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan
Ayushman Arogya Mandir Centers reach 1.72 Lakh mark by FY 2023-24
National Sickle Cell Anemia Elimination Mission screens over 2.61 Crore Individuals
India achieves 97.98% Coverage in Measles-Rubella Vaccination Campaign
Malaria Control Efforts Leads to Decreased Mortality and Cases
Kala Azar Elimination targets successfully met
U-WIN Pilot Launched to Track Vaccination Events Across India
Pradhan Mantri National Dialysis Programme has benefited over 4.53 lakh dialysis patients in FY 2023-24
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of the Progress under the National Health Mission (NHM) during the years 2021-22, 2022-23 and 2023-24. Cabinet was also apprised of accelerated decline in Maternal Mortality Rate, Infant Mortality Rate, under 5Mortality Rate and Total Fertility Rate and the progress in respect of various diseases programmes like TB, Malaria, Kala-Azar, Dengue, Tuberculosis, Leprosy, Viral Hepatitis etc. and new initiatives undertaken such as National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission.
The National Health Mission (NHM) has significantly contributed to improving India's public health outcomes through its relentless efforts in expanding human resources, addressing critical health issues, and fostering an integrated response to health emergencies. Over the last three years, the NHM has driven substantial progress in multiple areas, including maternal and child health, disease elimination, and healthcare infrastructure. The mission’s efforts have been integral to India's health improvements, particularly during the COVID-19 pandemic, and have played a vital role in ensuring more accessible and quality healthcare services across the country.
A key achievement of NHM has been the significant increase in human resources within the healthcare sector. In FY 2021-22, NHM facilitated the engagement of 2.69 lakh additional healthcare workers, including General Duty Medical Officers (GDMOs), specialists, staff nurses, ANMs, AYUSH doctors, allied healthcare workers, and public health managers. Additionally, 90,740 Community Health Officers (CHOs) were engaged. This number grew in subsequent years, with 4.21 lakh additional healthcare professionals engaged in FY 2022-23, including 1.29 lakh CHOs, and 5.23 lakh workers engaged in FY 2023-24, which included 1.38 lakh CHOs. These efforts have contributed significantly to improving healthcare delivery, especially at the grassroots level.
The NHM framework has also played a crucial role in strengthening the public health system, especially in response to the COVID-19 pandemic. By utilizing the existing network of healthcare facilities and workers, NHM was pivotal in administering over 220 crore COVID-19 vaccine doses between January 2021 and March 2024. Additionally, the India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP), implemented under NHM in two phases, helped further bolster the healthcare system to effectively manage the pandemic.
India has also made impressive progress in key health indicators under NHM. The Maternal Mortality Ratio (MMR) has declined significantly from 130 per lakh live births in 2014-16 to 97 per lakh in 2018-20, marking a 25% reduction. It has declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%. Similarly, the Under-5 Mortality Rate (U5MR) has decreased from 45 per 1,000 live births in 2014 to 32 in 2020 which demonstrates a higher decline of 75% in the reduction of mortality in comparison to the global reduction of 60% since 1990. The Infant Mortality Rate (IMR) has fallen from 39 per 1,000 live births in 2014 to 28 in 2020. Furthermore, the Total Fertility Rate (TFR) decreased from 2.3 in 2015 to 2.0 in 2020, according to the National Family Health Survey (NFHS-5). These improvements indicate that India is on track to meet its SDG targets for maternal, child, and infant mortality well ahead of 2030.
NHM has also been instrumental in the elimination and control of various diseases. For instance, under the National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP), the incidence of tuberculosis (TB) has reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023, and the mortality rate has decreased from 28 to 22 in the same period. In terms of Malaria, In the year 2021, Malaria cases and deaths have declined by 13.28% and 3.22% respectively as compared to 2020. In the year 2022, malaria surveillance and cases have increased by 32.92% and 9.13% respectively whereas malaria deaths have decreased by 7.77% as compared to 2021. In the year 2023, malaria surveillance and cases have increased by 8.34% and 28.91% respectively as compared to 2022. Additionally, Kala-azar elimination efforts have been successful, with 100% of endemic blocks achieving the target of less than one case per 10,000 population by the end of 2023. The Measles-Rubella Elimination Campaign, under the Intensified Mission Indradhanush (IMI) 5.0, vaccinated over 34.77 crore children, achieving a 97.98% coverage.
In terms of specialized health initiatives, the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan, launched in September 2022, has seen the registration of 1,56,572 lakh Ni-kshay Mitra volunteers who are supporting over 9.40 lakh TB patients. The Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) has also been expanded, with over 62.35 lakh hemodialysis sessions provided in FY 2023-24, benefiting over 4.53 lakh dialysis patients. Furthermore, the National Sickle Cell Anemia Elimination Mission, launched in 2023, has screened over 2.61 crore individuals in tribal areas, working toward the goal of eliminating sickle cell disease by 2047.
Digital health initiatives have been a major focus as well. The launch of the U-WIN platform in January 2023 ensures the timely administration of vaccines to pregnant women, infants, and children across India. By the end of FY 2023-24, the platform had expanded to 65 districts across 36 States/UTs, ensuring real-time vaccination tracking and improving immunization coverage.
The NHM has also focused on strengthening healthcare infrastructure, including the certification of public health facilities under the National Quality Assurance Standards (NQAS). As of March 2024, 7,998 public health facilities have been certified, with over 4,200 of them receiving national certification. Additionally, the number of operational Ayushman Arogya Mandir (AAM) centers, which provide a range of healthcare services, has increased to 1,72,148 by the end of FY 2023-24, with 1,34,650 of these centers offering 12 key healthcare services.
The NHM’s efforts have extended to improving emergency services, with the establishment of 24x7 Primary Health Centres (PHCs) and First Referral Units (FRUs). By March 2024, 12,348 PHCs had been converted to 24x7 services, and 3,133 FRUs were operational across the country. Additionally, the fleet of mobile medical units (MMUs) has expanded, with 1,424 MMUs now operating to ensure healthcare access in remote and underserved areas. The introduction of the MMU Portal in 2023 further strengthened monitoring and data collection on health indicators for vulnerable tribal groups.
NHM has also addressed pressing public health concerns such as tobacco use and snakebite envenoming. Through sustained public awareness campaigns and enforcement of tobacco control laws, NHM has contributed to a 17.3% reduction in tobacco use over the past decade. Furthermore, in FY 2022-23, the National Action Plan for Snakebite Envenoming (NAPSE) was launched, with efforts focused on prevention, education, and management of snakebites
The ongoing efforts of NHM have successfully led to a dramatic transformation in India's healthcare landscape. By expanding human resources, improving health outcomes, and addressing critical health issues, NHM continues to enhance the quality and accessibility of healthcare services across the nation. With significant progress towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs), India is on track to meet its health targets well ahead of the 2030 deadline.
Background:
The National Rural Health Mission was launched in 2005 with the objective of building public health systems to provide accessible, affordable and quality health care to the rural population, especially the vulnerable groups, up to the District Hospitals (DH) level. In 2012, the National Urban Health Mission (NUHM) was conceptualized and the NRHM was rechristened as the National Health Mission (NHM) with the two Sub Missions viz. the NRHM and the NUHM.
Continuation of the National Health Mission-with effect from 1st April 2017 to 31st March 2020 was approved by Cabinet in its meeting held on 21st March 2018.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its Office Memorandum No. 42(02/PF-II.2014) dated 10th January 2020 has also accorded interim extension of National Health Mission for a period up to 31st March 2021 or till the date the recommendation of 15th Finance Commissions come into effect, whichever is earlier.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its OM No. 01(01)/PFC-I/2022 dated 01st February, 2022 has further accorded the approval for continuation of National Health Mission from 01.04.2021 to 31.03.2026 or till further review, whichever is earlier, subject to the adherence to Expenditure Finance Committee’s (EFC) recommendations and the financial ceilings etc.
The Cabinet approval for NHM Framework further stipulates that exercise of these delegated powers would be subject to the condition that a progress report regarding N(R)HM, along with deviation in financial norms, modifications in ongoing schemes and details of new schemes be placed before the Cabinet for information on an annual basis.
Implementation strategy: The implementation strategy of Ministry of Health and Family Welfare under NHM is to provide financial and technical support to States / Union Territories (UTs) enabling them to provide accessible, affordable, accountable, and effective healthcare upto District Hospitals (DHs), especially to the poor and vulnerable sections of the population. It has also aimed to bridge the gap in rural healthcare services through improved health infrastructure, augmentation of human resource and improved service delivery in rural areas and has envisaged decentralization of programme to district level to facilitate need-based interventions, improve intra and inter-sectoral convergence and effective utilization of resources.

मन्त्रीमण्डल
क्याबिनेटद्वारा राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशन (2021-24) अन्तर्गत उपलब्धिलाई अनुमोदन : भारतको जनस्वास्थ्य परिणाममा सुधार ल्याउने दिशामा कोशेढुङ्गा
एनएचएम अन्तर्गत वित्त वर्ष 2021-24 बीच 12 लाख अतिरिक्त स्वास्थ्य स्याहारकर्मी संलग्न
एनएचएम अन्तर्गत राष्ट्रव्यापी रूपमा 220 करोड कोभिड-19 टीका लगाइयो
1990 देखि एमएमआर 83 प्रतिशत घटेको छ, जुन वैश्विक गिरावटभन्दा 45 प्रतिशत धेरै हो
वर्ष 1990 उपरान्त भारतले 5 वर्षमुनिको मृत्यु दरमा 60 प्रतिशतको वैश्विक गिरावटको तुलना उच्च 75 प्रतिशतको गिरावट दर्ता गरेको छ
टीबीको घटना 2015 को 237 प्रति एक लाख जनसङ्ख्याको तुलनामा घटेर 2023 मा 195 पुगेको छ; सोही अवधिमा टीबीबाट मृत्यु दर 28 बाट घटेर 22 पुगेको छ
प्रधानमन्त्री टीबीमुक्त भारत अभियान अन्तर्गत 1.56 लाख निक्षय मित्र स्वयंसेवीले 9.4 लाख टीबी रोगीलाई सहयोग गरिरहेका छन्
वित्त वर्ष 2023-24 मा आयुष्मान आरोग्य मन्दिर केन्द्रको सङ्ख्या 1.72 पुगेको छ
राष्ट्रिय सिकल सेल एनिमिया उन्मूलन मिशन अन्तर्गत 2.61 करोड व्यक्तिको जाँच पूरा गरिएको छ
भारतमा दादुरा-रूबेला टीकाकरण अभियान अन्तर्गत 97.98 प्रतिशत कभरेज हासिल
मलेरिया नियन्त्रण प्रयासको परिणामस्वरूप मामिला र मृत्युमा गिरावट
काला अजार उन्मूलनको लक्ष्य सफलतापूर्वक प्राप्त
भारत
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा बसेको केन्द्रिय क्याबिनेटकोल बैठकलाई वित्त वर्ष 2021-22, 2022-23 र 2023-24 मा राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशन (एनएचएम) अन्तर्गतको प्रगतिबारे अवगत गराइयो। क्याबिनेटलाई मातृ मृत्यु दर, शिशु मृत्यु दर, 5 वर्ष मुनिको शिशुको मृत्यु दर र कूल प्रजनन दरमा तेज गिरावटका साथमा टीबी, मलेरिया, काला अजार, डेङ्गु, क्षय रोग, कुष्ठ रोग, भाइरल हेपाटाइटिस आदि जस्ता रोग सम्बन्धी कार्यक्रमको प्रगति लगायत राष्ट्रिय सिकल सेल एनिमिया उन्मूलन मिशन जस्ता नयाँ पहलबारे पनि अवगत गराइयो।
मानव संसाधनको विस्तारमा निरन्तर प्रयासका साथमा महत्त्वपूर्ण स्वास्थ्य विषयलाई सम्बोधित गर्नका साथै स्वास्थ्य आपातकालप्रति एकिकृत प्रतिक्रियाको पोषणको माध्यमद्वारा राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशनले भारतको जनस्वास्थ्यमा सुधार ल्याउन उल्लेखनीय योगदान दिइरहेको छ। बितेका तीन वर्षमा एनएचएमले मातृ एवं शिशु स्वास्थ्य रोग उन्मूलन तथा स्वास्थ्य स्याहार पूर्वाधार लगायतका विविध क्षेत्रमा उल्लेखनीय प्रगति हासिल गरेको छ। विशेष गरी कोभिड-19 महामारीको समयमा मिशनको प्रयास भारतको स्वास्थ्य सुधारमा महत्त्वपूर्ण रहेको छ भने यसले देशभरी अरू बढी सुगम अनि गुणस्तरीय स्वास्थ्य स्याहार सेवामा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दै आएको छ।
एनएचएमको प्रमुख उपलब्धिमा स्वास्थ्य क्षेत्र अन्तर्गत मानव संसाधनमा व्यापक वृद्धि रहेको छ। वित्त वर्ष 2021-22 मा एनएचएमद्वारा जेनरल ड्युटी मेडिकल अफिसर (जीडीएमओ), विशेषज्ञ, स्टाफ नर्स, एएनएम, आयुष डाक्टर, सहायक स्वास्थ्यकर्मी अनि जनस्वास्थ्य प्रबन्धक लगायतका 2.69 लाख अथिरिक्त स्वास्थ्यकर्मी संलग्न गराएको थियो। यसका अथिरिक्त, 90,740 सामुदायिक स्वास्थ्य अधिकारी (सीएचओ) तैनाथ गरिएको थियो। यो सङ्ख्या पछिका वर्षमा बढेर वित्त 1.29 लाख सीएचओसहित वर्ष 2022-23 मा 4.21 लाख पुगेको थियो भने वित्त वर्ष 2023-24 मा 1.38 लाख सीएचओका साथ 5.23 लाख कर्मी संलग्न गराइएको थियो। यी प्रयासले विशेष गरी तृणमूल स्तरमा स्वास्थ्य स्याहार आपूर्तिमा उल्लेखनीय सुधार ल्याउन योगदान पुऱ्याएको छ।
विशेष गरी कोभिड-19 महामारीको प्रतिक्रियासहित जनस्वास्थ्य प्रणाली प्रबल बनाउन एनएचएमको संरचनाले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेको छ। स्वास्थ्य स्याहार सुविधा अनि कर्मचारीको विद्यमान सञ्जाल सदुपयोग गर्दै जनवरी 2021 देखि मार्च 2024 सम्म 220 करोड कोभिड-19 टीका लगाउन एनएचएमले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेको थियो। यसका अतिरिक्त, एनचएम अन्तर्गत दुई चरणमा कार्यान्वित कोभिडड-19 आपातकालीन मोचन एवं स्वास्थ्य प्रणाली तयारी प्याकेजले (ईसीआरपी) महामारीलाई प्रभावी रूपमा प्रबन्धन गर्नका लागि स्वास्थ्य स्याहार प्रणालीलाई बल प्रदान गरेको थियो।
भारतले एनएचएम अन्तर्गत प्रमुख स्वास्थ सूचकमा पनि उल्लेखनीय प्रगति गरेको छ। मातृ मृत्यु दर (एमएमआर) 2014-16 को 130 प्रति एक लाख जीवित जन्मबाट घटेर 2018-20 मा 97 प्रति लाख पुगेको थियो, जुन 25 प्रतिशतको गिरावट हो। यो वर्ष 1990 पछि 83 प्रतिशत घटेको छ, जुन 45 प्रतिशको वैश्विक गिरावटभन्दा धेरै हो। यसै गरी पाँच वर्ष मुनिको मृत्यु दर 2014 को 45 प्रति 1000 जन्मबाट घटेर 2020 मा 32 पुगेको छ, जसले 1990 पछि 60 प्रतिशतको वैश्विक गिरावटको तुलनामा उच्च 75 प्रतिशतको गिरावट दर्शाउँदछ। शिशु मृत्यु दर 2014 को 39 प्रति 1000 जन्मबाट घटेर 2020 मा 28 पुगेको छ। यसका साथै, राष्ट्रिय परिवार स्वास्थ्य सर्वेक्षण (एनएफएचएस-5) अनुसार कूल प्रजनन दर (टीएफआर) 2015 को 2.3 बाट घटेर 2020 मा 2.0 पुगेको छ। यी सुधारहरूले भारत मातृ, शिशु तथा नवजातको मृत्यु दरमा 2030 भन्दा अगावै एसडीजी लक्ष्य हासिल गर्न अग्रसर रहेको स्पष्ट पार्दछ।
विभिन्न रोगहरूको उन्मूलन र नियन्त्रणमा पनि एनएचएम महत्त्वपूर्ण ठहरिएको छ। उदाहरणका लागि, राष्ट्रिय क्षय रोग उन्मूलन कार्यक्रम (एनटीईपी) अन्तर्गत, क्षय रोगका (टीबी) घटना 2015 को 237 प्रति एक लाख जनसङ्ख्याबाट घटेर 2023 मा 195 पुगेको छ भने यसबाट हुने मृत्यु दर सोही अवधिमा 28 बाट घटेर 22 पुगेको छ। मलेरियाको सन्दर्भमा, वर्ष 2021 मा यसका घटना अनि मृत्यु वर्ष 2020 को तुलनामा क्रमशः 13.28 प्रतिशत र 3.22 प्रतिशत घटेको छ। वर्ष 2022 को तुलनामा 2023 मा मलेरिया निगरानी एवं मामिला क्रमशः 8.34 प्रतिशत र 28.91 प्रतिशत बढेको थियो।
यसका साथै काला अजारको उन्मूलन प्रयास पनि सफल रहेको छ, जहाँ 100 प्रतिशत स्थानीय खण्डले 2023 को अन्त्यसम्म प्रति 10 हजार जनसङ्ख्यामा एकभन्दा कम्ति मामिलाको लक्ष्य हासिल गरेको थियो। सघन इन्द्रधनुष मिशन (आइएमआइ) 5.0 अन्तर्गत चलाइएको दादुरा-रूबेला उन्मूलन अभियानमा 34.77 करोड बालकको टीकाकरण गरी 97.98 प्रतिशत कभरेज हासिल गरियो।
विशेष स्वास्थ्य पहलको सन्दर्भमा, सेप्टेम्बर 2022 मा शुरु गरिएको प्रधानमन्त्री टीबीमुक्त भारत अभियान अन्तर्गत 1,56,572 लाख निक्षय मित्र स्वयंसेवीले पञ्जिकरण गराए, जसले 9.40 लाख टीबी रोगीलाई सहयोग गरिरहेका छन्। प्रधानमन्त्री राष्ट्रिय डायलाइसिस कार्यक्रम (पीएमएनडीपी) पनि विस्तार गरिएको छ, जस अन्तर्गत वित्त वर्ष 2023-24 मा 62.35 लाख हेमोडायलाइसिस सत्रको माध्यमद्वारा 4.53 लाख डायलाइसिस रोगी लाभान्वित बने। यसका अतिरिक्त, 2023 मा शुरु गरिएको राष्ट्रिय सिकल सेल एनिमिया उन्मूलन मिशन अन्तर्गत 2047 सम्म यसलाई पूर्णरूपले उन्मूलन गर्ने लक्ष्यका साथ जनजाति इलाकाहरूमा 2.61 करोड जाँच पूरा गरियो।
डिजिटल स्वास्थ्य पहलमाथि पनि व्यापक ध्यान केन्द्रित गरियो। जनवरी 2023 मा यु-विन मञ्चको शुभारम्भले भारतभरी गर्भवती महिला, शिशु अनि बालकहरूलाई समयमा टीकाकरण प्रदान गर्ने सुनिश्चित गर्दछ। वित्त वर्ष 2023-24 को अन्त्यसम्म, यो मञ्च 36 वटै राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशका 65 जिल्लामा विस्तार गरी वास्तविक समयमा टीकाकरणको मार्गनका साथमा टीकाकरण कभरेजमा सुधार सुनिश्चित गरिएको थियो।
राष्ट्रिय गुणस्तर आश्वासन मानक (एनक्युएएस) अन्तर्गत जनस्वास्थ्य सुविधाहरूको प्रमाणिकरणसहित स्वास्थ्य स्याहार पूर्वाधारहरूको सुदृढिकरणमाथि पनि एनएचएमले ध्यान केन्द्रित गरेको छ। मार्च 2024 सम्म, 7,998 जनस्वास्थ्य सुविधाहरूको प्रमाणिकरण गरिसकिएको थियो जसमध्ये 4,200 ले राष्ट्रिय प्रमाणपत्र प्राप्त गरे। यसका अतिरिक्त विविध स्वास्थ्य स्याहार सेवा प्रदान गर्ने सक्रिय आयुष्मान आरोग्य मन्दिर (एएएम) केन्द्रको सङ्ख्या वित्त वर्ष 2023-24 मा बढेर 1,72,148 पुगेको थियो भने यसमध्ये 1,34,650 केन्द्रले 12 प्रमुख स्वास्थ्य स्याहार सेवा प्रदान गर्दछन्।
एनएचएमको प्रयासद्वारा 24×7 प्राथमिक स्वास्थ्य केन्द्र (पीएचसी) र प्रथम रेफरल एकाइको (एफआरयु) स्थापनाका साथ आपातकालीन सेवाहरूमा पनि सुधार आएको छ। मार्च 2024 सम्म, 12,348 पीएचसीलाई 24x7 सेवामा परिणत गरिएको थियो भने 3,133 एफआरयु देशभरी परिचालनमा रहेको थियो। यसका अतिरिक्त, सचल चिकित्सा एकाइ (एमएमयु) पनि विस्तार गरिएका छन्, जस अन्तर्गत 1,424 एमएमयु सुदूर अनि सेवा नपुगेका इलाकाहरूमा स्वास्थ्य स्याहारसम्म पहुँच सुनिश्चित गर्न परिचालित छन्। 2023 मा एमएमयु पोर्टलको शुरुवातले असुरक्षित आदिवासी समूहका स्वास्थ्य सूचक तथ्याङ्कको सङ्कलन र निगरानीलाई थप सुदृढ बनाएको छ।
एनएचएमले तमाखुको प्रयोग र सर्पले डस्ने घटना जस्ता जल्दा-बल्दा स्वास्थ्य चिन्तालाई पनि सम्बोधित गरेको छ। निरन्तर जनजागरूकता अभियान अनि तमाखु नियन्त्रण कानून कार्यान्वयनका माध्यमद्वारा एनएचएमले बितेका दसकमा तमाखुको खपतमा 17.3 प्रतिशतको कमी ल्याउन योगदान दिएको छ। यसका अतिरिक्त, वित्त वर्ष 2022-23 मा सर्पले डस्ने घटनाको रोकथाम, शिक्षा र प्रबन्धनमाथि ध्यान केन्द्रित गर्दै राष्ट्रिय कार्ययोजना (एनएपीएसई) शुरु गरिएको थियो।
एनएचएमको चलिरहेको प्रयासले सफलतापूर्वकल भारतीय स्वास्थ्य स्याहारको परिक्षेत्रमा नाट्यकारी रूपान्तरण ल्याएको छ। मानव संसाधनको विस्तार, स्वास्थ्य परिणाममा सुधारका साथमा महत्त्वपूर्ण स्वास्थ्य विषयलाई सम्बोधित गरी एनएचएमले राष्ट्रव्यापी रूपमा महत्त्वपूर्ण स्वास्थ्य विषयलाई सम्बोधित गरिरहेको छ। सतत विकास लक्ष्य हासिल गर्ने दिशामा उल्लेखनीय प्रगतिका साथ भारत, 2030 को समय सीमाभन्दा अगावै स्वास्थ्य लक्ष्य हासिल गर्ने मार्गमा अघि बढिरहेको छ।
पृष्ठभूमि :
जिल्ला अस्पताल स्तरसम्म, विशेष गरी असुरक्षित समूह लगायत ग्रामीण जनसङ्ख्यालाई सुगम, सुपथ अनि गुणस्तरीय स्वास्थ्य स्याहार प्रदान गर्नका लागि जनस्वास्थ्य प्रणाली विकास गर्ने उद्देश्यका साथ 2005 मा राष्ट्रिय ग्रामीण स्वास्थ्य मिशन शुरु गरिएको थियो। वर्ष 2012 मा, राष्ट्रिय शहरी स्वास्थ्य मिशनको (एनयुएचएम) परिकल्पना गरिएको थियो भने दुई उप मिशन जस्तै एनआरएचएम र एनयुएचएमका साथ यसको पुनः नामाकरण गरी राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशन (एनएचएम) बनाइएको थियो।
राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशनलाई 1 अप्रेल 2017 देखि 31 मार्च 2020 सम्म निरन्तरता दिने निर्णयलाई क्याबिनेटद्वारा 21 मार्च 2018 मा अनुमोदन गरिएको थियो।
वित्त मन्त्रालयको व्यय विभागले कार्यालय ज्ञापन सङ्ख्या 42(02/पीएफ-II.2014), मिति 10 जनवरी 2020 मार्फत राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशनलाई 31 मार्च 2021 वा 15 औं वित्त आयोगको सिफारिश प्रभावी भएको मितिसम्म, जुन पहिले आउँछ, अन्तरिम विस्तार प्रदान गरेको थियो।
वित्त मन्त्रालयको व्यय विभागले कार्यालय आदेश सङ्ख्या 01(01)/पीएफसी-I/2022, मिति 01 फेब्रुअरी 2022 मार्फत राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशनलाई 01.04.2021 देखि 31.03.2026 सम्म वा थप समीक्षा नभएसम्म, जुन पहिले आउँछ, व्यय वित्त समितिको (ईएफसी) सिफारिश र वित्तीय सीमा आदिको अधीनमा निरन्तरता दिने अनुमोदन गरेको थियो।
एनएचएमको संरचनालाई क्याबिनेटको अनुमोदनले यी प्रत्यायोजित शक्तिको अभ्यास, एन(आर)एचएमको सम्बन्धमा प्रगति प्रतिवेदन लगायत वित्तीय नियमबाट विचलन, विद्यमान योजनाहरूको संशोधन तथा नयाँ योजनाको विवरण जानकारीका लागि वार्षिक रूपमा क्याबिनेटसमक्ष राख्नुपर्ने शर्तको अधीनमा रहनुपर्ने निर्दिष्ट गर्दछ।
कार्यान्वयन रणनीति : एनएचएम अन्तर्गत स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मन्त्रालयको कार्यान्वयन रणनीति राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशहरूलाई वित्तीय साथै प्राविधिक सहायता प्रदान गरी विशेष गरी गरीब अनि असुरक्षित वर्गलाई सुगम, सुपथ, जवाफदेय अनि प्रभावी स्वास्थ्य स्याहार उपलब्ध गराउन समर्थ बनाउनु रहेको छ। यसका साथै उन्नत स्वास्थ्य पूर्वाधार, मानव संसाधनको विस्तार तथा ग्रामीण इलाकाहरूमा उन्नत सेवा आपूर्तिको माध्यमद्वारा ग्रमीण स्वास्थ्य स्याहार सेवाको अन्तर घटाउन पनि यो लक्षित छ भने आवश्यकता आधारित हस्तक्षेप, आन्तरिक तथा अन्तर क्षेत्रीय सम्मिलनमा सुधार र संसाधनको प्रभावी उपयोग सुगम बनाउन जिल्ला स्तरसम्म कार्यक्रमको विकेन्द्रिकरणमाथि बल दिइएको छ।