Cabinet
Cabinet apprised of Achievements under National Health Mission (2021-24): A Milestone in Improving India’s Public Health Outcomes
NHM Engaged over 12 Lakh Additional Healthcare Workers between FY 2021-24
220 Crore Covid-19 vaccine doses administered nationwide under NHM
MMR declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%
India demonstrated a higher decline of 75% in the reduction of Under 5 Mortality Rate in comparison to the global reduction of 60% since 1990
TB incidence reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023; TB mortality rate decreased from 28 to 22 in the same period
1.56 lakh Ni-kshay Mitra volunteers are supporting over 9.4 lakh TB patients under the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan
Ayushman Arogya Mandir Centers reach 1.72 Lakh mark by FY 2023-24
National Sickle Cell Anemia Elimination Mission screens over 2.61 Crore Individuals
India achieves 97.98% Coverage in Measles-Rubella Vaccination Campaign
Malaria Control Efforts Leads to Decreased Mortality and Cases
Kala Azar Elimination targets successfully met
U-WIN Pilot Launched to Track Vaccination Events Across India
Pradhan Mantri National Dialysis Programme has benefited over 4.53 lakh dialysis patients in FY 2023-24
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of the Progress under the National Health Mission (NHM) during the years 2021-22, 2022-23 and 2023-24. Cabinet was also apprised of accelerated decline in Maternal Mortality Rate, Infant Mortality Rate, under 5Mortality Rate and Total Fertility Rate and the progress in respect of various diseases programmes like TB, Malaria, Kala-Azar, Dengue, Tuberculosis, Leprosy, Viral Hepatitis etc. and new initiatives undertaken such as National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission.
The National Health Mission (NHM) has significantly contributed to improving India's public health outcomes through its relentless efforts in expanding human resources, addressing critical health issues, and fostering an integrated response to health emergencies. Over the last three years, the NHM has driven substantial progress in multiple areas, including maternal and child health, disease elimination, and healthcare infrastructure. The mission’s efforts have been integral to India's health improvements, particularly during the COVID-19 pandemic, and have played a vital role in ensuring more accessible and quality healthcare services across the country.
A key achievement of NHM has been the significant increase in human resources within the healthcare sector. In FY 2021-22, NHM facilitated the engagement of 2.69 lakh additional healthcare workers, including General Duty Medical Officers (GDMOs), specialists, staff nurses, ANMs, AYUSH doctors, allied healthcare workers, and public health managers. Additionally, 90,740 Community Health Officers (CHOs) were engaged. This number grew in subsequent years, with 4.21 lakh additional healthcare professionals engaged in FY 2022-23, including 1.29 lakh CHOs, and 5.23 lakh workers engaged in FY 2023-24, which included 1.38 lakh CHOs. These efforts have contributed significantly to improving healthcare delivery, especially at the grassroots level.
The NHM framework has also played a crucial role in strengthening the public health system, especially in response to the COVID-19 pandemic. By utilizing the existing network of healthcare facilities and workers, NHM was pivotal in administering over 220 crore COVID-19 vaccine doses between January 2021 and March 2024. Additionally, the India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP), implemented under NHM in two phases, helped further bolster the healthcare system to effectively manage the pandemic.
India has also made impressive progress in key health indicators under NHM. The Maternal Mortality Ratio (MMR) has declined significantly from 130 per lakh live births in 2014-16 to 97 per lakh in 2018-20, marking a 25% reduction. It has declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%. Similarly, the Under-5 Mortality Rate (U5MR) has decreased from 45 per 1,000 live births in 2014 to 32 in 2020 which demonstrates a higher decline of 75% in the reduction of mortality in comparison to the global reduction of 60% since 1990. The Infant Mortality Rate (IMR) has fallen from 39 per 1,000 live births in 2014 to 28 in 2020. Furthermore, the Total Fertility Rate (TFR) decreased from 2.3 in 2015 to 2.0 in 2020, according to the National Family Health Survey (NFHS-5). These improvements indicate that India is on track to meet its SDG targets for maternal, child, and infant mortality well ahead of 2030.
NHM has also been instrumental in the elimination and control of various diseases. For instance, under the National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP), the incidence of tuberculosis (TB) has reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023, and the mortality rate has decreased from 28 to 22 in the same period. In terms of Malaria, In the year 2021, Malaria cases and deaths have declined by 13.28% and 3.22% respectively as compared to 2020. In the year 2022, malaria surveillance and cases have increased by 32.92% and 9.13% respectively whereas malaria deaths have decreased by 7.77% as compared to 2021. In the year 2023, malaria surveillance and cases have increased by 8.34% and 28.91% respectively as compared to 2022. Additionally, Kala-azar elimination efforts have been successful, with 100% of endemic blocks achieving the target of less than one case per 10,000 population by the end of 2023. The Measles-Rubella Elimination Campaign, under the Intensified Mission Indradhanush (IMI) 5.0, vaccinated over 34.77 crore children, achieving a 97.98% coverage.
In terms of specialized health initiatives, the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan, launched in September 2022, has seen the registration of 1,56,572 lakh Ni-kshay Mitra volunteers who are supporting over 9.40 lakh TB patients. The Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) has also been expanded, with over 62.35 lakh hemodialysis sessions provided in FY 2023-24, benefiting over 4.53 lakh dialysis patients. Furthermore, the National Sickle Cell Anemia Elimination Mission, launched in 2023, has screened over 2.61 crore individuals in tribal areas, working toward the goal of eliminating sickle cell disease by 2047.
Digital health initiatives have been a major focus as well. The launch of the U-WIN platform in January 2023 ensures the timely administration of vaccines to pregnant women, infants, and children across India. By the end of FY 2023-24, the platform had expanded to 65 districts across 36 States/UTs, ensuring real-time vaccination tracking and improving immunization coverage.
The NHM has also focused on strengthening healthcare infrastructure, including the certification of public health facilities under the National Quality Assurance Standards (NQAS). As of March 2024, 7,998 public health facilities have been certified, with over 4,200 of them receiving national certification. Additionally, the number of operational Ayushman Arogya Mandir (AAM) centers, which provide a range of healthcare services, has increased to 1,72,148 by the end of FY 2023-24, with 1,34,650 of these centers offering 12 key healthcare services.
The NHM’s efforts have extended to improving emergency services, with the establishment of 24x7 Primary Health Centres (PHCs) and First Referral Units (FRUs). By March 2024, 12,348 PHCs had been converted to 24x7 services, and 3,133 FRUs were operational across the country. Additionally, the fleet of mobile medical units (MMUs) has expanded, with 1,424 MMUs now operating to ensure healthcare access in remote and underserved areas. The introduction of the MMU Portal in 2023 further strengthened monitoring and data collection on health indicators for vulnerable tribal groups.
NHM has also addressed pressing public health concerns such as tobacco use and snakebite envenoming. Through sustained public awareness campaigns and enforcement of tobacco control laws, NHM has contributed to a 17.3% reduction in tobacco use over the past decade. Furthermore, in FY 2022-23, the National Action Plan for Snakebite Envenoming (NAPSE) was launched, with efforts focused on prevention, education, and management of snakebites
The ongoing efforts of NHM have successfully led to a dramatic transformation in India's healthcare landscape. By expanding human resources, improving health outcomes, and addressing critical health issues, NHM continues to enhance the quality and accessibility of healthcare services across the nation. With significant progress towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs), India is on track to meet its health targets well ahead of the 2030 deadline.
Background:
The National Rural Health Mission was launched in 2005 with the objective of building public health systems to provide accessible, affordable and quality health care to the rural population, especially the vulnerable groups, up to the District Hospitals (DH) level. In 2012, the National Urban Health Mission (NUHM) was conceptualized and the NRHM was rechristened as the National Health Mission (NHM) with the two Sub Missions viz. the NRHM and the NUHM.
Continuation of the National Health Mission-with effect from 1st April 2017 to 31st March 2020 was approved by Cabinet in its meeting held on 21st March 2018.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its Office Memorandum No. 42(02/PF-II.2014) dated 10th January 2020 has also accorded interim extension of National Health Mission for a period up to 31st March 2021 or till the date the recommendation of 15th Finance Commissions come into effect, whichever is earlier.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its OM No. 01(01)/PFC-I/2022 dated 01st February, 2022 has further accorded the approval for continuation of National Health Mission from 01.04.2021 to 31.03.2026 or till further review, whichever is earlier, subject to the adherence to Expenditure Finance Committee’s (EFC) recommendations and the financial ceilings etc.
The Cabinet approval for NHM Framework further stipulates that exercise of these delegated powers would be subject to the condition that a progress report regarding N(R)HM, along with deviation in financial norms, modifications in ongoing schemes and details of new schemes be placed before the Cabinet for information on an annual basis.
Implementation strategy: The implementation strategy of Ministry of Health and Family Welfare under NHM is to provide financial and technical support to States / Union Territories (UTs) enabling them to provide accessible, affordable, accountable, and effective healthcare upto District Hospitals (DHs), especially to the poor and vulnerable sections of the population. It has also aimed to bridge the gap in rural healthcare services through improved health infrastructure, augmentation of human resource and improved service delivery in rural areas and has envisaged decentralization of programme to district level to facilitate need-based interventions, improve intra and inter-sectoral convergence and effective utilization of resources.

কেবিনেট
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য অভিযানৰ সাফল্যৰাজি সম্পৰ্কে কেবিনেটক অৱগতকৰণ (২০২১-২৪): ভাৰতৰ জনস্বাস্থ্য ফলাফলৰ অগ্ৰগতি সাধনত মাইলৰ খুঁটি
এন.এইচ.এম.-এ ২০২১-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত ১২ লাখৰো অধিক অতিৰিক্ত স্বাস্থ্য সেৱা কৰ্মী নিযুক্ত কৰিছে
এন.এইচ.এম.-ৰ অধীনত দেশজুৰি প্ৰদান কৰা হয় কোভিড-১৯ ভেকছিনৰ ২২০ কোটি পালি
১৯৯০ চনৰ পৰা এমএমআৰ ৮৩% হ্ৰাস, যি গোলকীয় ৪৫% হ্ৰাসতকৈ অধিক
ভাৰতে ৫ বছৰৰ তলৰ শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰৰ ক্ষেত্ৰত ১৯৯০ চনৰ পৰা গোলকীয় ৬০% হ্ৰাসৰ তুলনাত ৭৫% অধিক হ্ৰাস প্ৰদৰ্শন কৰিছে
যক্ষ্মা ৰোগৰ ঘটনা ২০১৫ চনত প্ৰতি ১,০০,০০০ জনসংখ্যাত ২৩৭ ৰ পৰা ২০২৩ চনত ১৯৫লৈ হ্ৰাস পাইছে; একে সময়তে যক্ষ্মাত মৃত্যুৰ হাৰ ২৮ৰ পৰা ২২ লৈ হ্ৰাস পাইছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী যক্ষ্মা মুক্তি ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ১.৫৬ লাখ নি-ক্ষয় মিত্ৰ স্বেচ্ছাসেৱকে ৯.৪ লাখৰো অধিক যক্ষ্মা ৰোগীক সহায় কৰি আছে
আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ কেন্দ্ৰৰ সংখ্যাই ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ১.৭২ লাখত উপনীত হৈছে
নেচনেল চিকল চেল এনিমিয়া এলিমিনেচন মিছনে ২.৬১ কোটিতকৈও অধিক ব্যক্তিক পৰীক্ষা কৰিছে
ভাৰতে সৰু আই-ৰুবেলা টিকাকৰণ অভিযানত ৯৭.৯৮% সামৰি লৈছে
মেলেৰিয়া নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰচেষ্টাই মৃত্যুৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিছে আৰু আক্ৰান্তৰ সংখ্যা কমাইছে
কলা জ্বৰ নিৰ্মূলৰ লক্ষ্যত সফলতাৰে উপনীত
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ বৈঠকত ২০২১-২২, ২০২২-২৩ আৰু ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনৰ (এনএইচএম) অধীনত হোৱা প্ৰগতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। কেবিনেটক মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ, নৱজাতকৰ মৃত্যুৰ হাৰ, ৫ বছৰৰ তলৰ শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ আৰু মুঠ গৰ্ভধাৰণৰ হাৰৰ দ্ৰুত হ্ৰাস আৰু যক্ষ্মা, মেলেৰিয়া, কলা জ্বৰ, ডেংগু, যক্ষ্মা, কুষ্ঠ, ভাইৰেল হেপাটাইটিছ আদিৰ দৰে বিভিন্ন ৰোগ নিৰ্মূলৰ কাৰ্যসূচীৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় চিকল চেল ৰক্তহীনতা নিৰ্মূল মিছনৰ দৰে নতুন পদক্ষেপৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনে (এনএইচএম) মানৱ সম্পদ সম্প্ৰসাৰণ, গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্য সমস্যা সমাধান আৰু স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ প্ৰতি এক একত্ৰিত সঁহাৰি প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ জনস্বাস্থ্য উন্নত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে। যোৱা তিনি বছৰত, এন.এইচ.এম.-এ মাতৃ আৰু শিশুৰ স্বাস্থ্য, ৰোগ নিৰ্মূল, আৰু স্বাস্থ্যসেৱা আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি একাধিক ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। এই অভিযানৰ প্ৰচেষ্টা ভাৰতৰ স্বাস্থ্য উন্নয়নৰ বাবে অবিচ্ছেদ্য অংগত পৰিণত হৈছে। বিশেষকৈ কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত আৰু সমগ্ৰ দেশতে অধিক সুলভ আৰু মানসন্মত স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
এনএইচএমৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য হৈছে স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডৰ ভিতৰত মানৱ সম্পদৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বৃদ্ধি। ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত, এনএইচএমে সাধাৰণ কৰ্তব্য চিকিৎসা বিষয়া (জিডিএমঅ'), বিশেষজ্ঞ, কৰ্মচাৰী নাৰ্ছ, এএনএম, আয়ুষ চিকিৎসক, সহযোগী স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মী আৰু জনস্বাস্থ্য মেনেজাৰকে ধৰি ২.৬৯ লাখ অতিৰিক্ত স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মীক নিযুক্তি দিয়াত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি ৯০,৭৪০ জন সামূহিক স্বাস্থ্য বিষয়া (চি.এইচ.ও.) নিযুক্তি দিয়া হয়। পৰৱৰ্তী বছৰবোৰত এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে, ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত ৪.২১ লাখ অতিৰিক্ত স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মী নিয়োজিত হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১.২৯ লাখ চিএইচঅ' আৰু ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত নিয়োজিত ৫.২৩ লাখ কৰ্মী, য'ত ১.৩৮ লাখ চিএইচঅ' অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। এই প্ৰচেষ্টাবোৰে স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান উন্নত কৰাত বিশেষকৈ তৃণমূল পৰ্যায়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে।
এন এইচ এম ফ্ৰেমৱৰ্কে ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য প্ৰণালী শক্তিশালী কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, বিশেষকৈ কোভিড-১৯ মহামাৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰচেষ্টাত। স্বাস্থ্যসেৱা সুবিধা আৰু কৰ্মীসকলৰ উপলব্ধ নেটৱৰ্ক ব্যৱহাৰ কৰি এন.এইচ.এম.-এ ২০২১ৰ জানুৱাৰী আৰু ২০২৪ৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত ২২০ কোটিৰো অধিক কোভিড-১৯ ভেকছিনৰ পালি প্ৰদান কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও দুটা পৰ্যায়ত এনএইচএমৰ অধীনত ৰূপায়ণ কৰা ইণ্ডিয়া কোভিড-১৯ জৰুৰীকালীন সঁহাৰি আৰু স্বাস্থ্য প্ৰণালী প্ৰস্তুতি পেকেজে (ইচিআৰপি) মহামাৰী কাৰ্যকৰীভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰণালীক অধিক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে।
ভাৰতে এনএইচএমৰ অধীনত মুখ্য স্বাস্থ্য সূচকসমূহতো আকৰ্ষণীয় অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। মাতৃ মৃত্যুৰ অনুপাত (এমএমআৰ) ২০১৪-১৬ বৰ্ষত প্ৰতি লাখ জীৱিত জন্মত ১৩০ ৰ পৰা ২০১৮-২০ বৰ্ষত প্ৰতি লাখত ৯৭ লৈ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে, যি ২৫% হ্ৰাস চিহ্নিত কৰে। ১৯৯০ চনৰ পৰা ই ৮৩% হ্ৰাস পাইছে, যি গোলকীয় ৪৫% হ্ৰাসতকৈ অধিক। একেদৰে, অনুৰ্ধ-৫ মৃত্যুহাৰ (ইউ৫এমআৰ) ২০১৪ চনত প্ৰতি ১,০০০ জীৱিত জন্মত ৪৫ৰ পৰা ২০২০ চনত ৩২ লৈ হ্ৰাস পাইছে যি ১৯৯০ চনৰ পৰা গোলকীয় ৬০% হ্ৰাসৰ তুলনাত ৭৫% হ্ৰাস প্ৰদৰ্শন কৰে। নৱজাতকৰ মৃত্যুৰ হাৰ (আইএমআৰ) ২০১৪ চনত প্ৰতি ১,০০০ জীৱিত জন্মত ৩৯ৰ পৰা ২০২০ চনত ২৮ লৈ হ্ৰাস পাইছে। তদুপৰি, ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য জৰীপ (এনএফএইচএছ-৫) অনুসৰি, মুঠ গৰ্ভধাৰণৰ হাৰ (টিএফআৰ) ২০১৫ চনৰ ২.৩ৰ পৰা ২০২০ চনত ২.০ লৈ হ্ৰাস পাইছে। এই উন্নয়নবোৰে সূচায় যে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ পূৰ্বে মাতৃ, শিশু আৰু নৱজাতকৰ মৃত্যুৰ বাবে ইয়াৰ এছ.ডি.জি. লক্ষ্য পূৰণৰ পথত আছে।
বিভিন্ন ৰোগ নিৰ্মূল আৰু নিয়ন্ত্ৰণতো এনএইচএম-এ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, ৰাষ্ট্ৰীয় যক্ষ্মা নিৰ্মূল কাৰ্যসূচীৰ (এনটিইপি) অধীনত যক্ষ্মা ৰোগৰ ঘটনা ২০১৫ চনত প্ৰতি ১,০০,০০০ জনসংখ্যাত ২৩৭ৰ পৰা ২০২৩ চনত ১৯৫লৈ হ্ৰাস পাইছে, আৰু একে সময়ছোৱাত মৃত্যুৰ হাৰ ২৮ৰ পৰা ২২লৈ হ্ৰাস পাইছে। মেলেৰিয়াৰ ক্ষেত্ৰত, ২০২১ চনত, ২০২০ চনৰ তুলনাত মেলেৰিয়াৰ ৰোগী আৰু মৃত্যু ক্ৰমান্বয়ে ১৩.২৮% আৰু ৩.২২% হ্ৰাস পাইছে। ২০২২ চনত, মেলেৰিয়া নিৰীক্ষণ আৰু ৰোগীৰ সংখ্যা ক্ৰমান্বয়ে ৩২.৯২% আৰু ৯.১৩% বৃদ্ধি হৈছে আনহাতে ২০২১ চনৰ তুলনাত মেলেৰিয়াত মৃত্যু ৭.৭৭% হ্ৰাস পাইছে। ২০২৩ চনত, ২০২২ চনৰ তুলনাত মেলেৰিয়া নিৰীক্ষণ আৰু ৰোগীৰ সংখ্যা ক্ৰমান্বয়ে ৮.৩৪% আৰু ২৮.৯১% বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াৰ উপৰি কলা জ্বৰ নিৰ্মূলৰ প্ৰচেষ্টা সফল হৈছে, ২০২৩ চনৰ শেষৰ ফালে ১০০% স্থানীয় খণ্ডই প্ৰতি ১০,০০০ জনসংখ্যাত এটাতকৈ কম ঘটনাৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। মিছন ইন্দ্ৰধনুষ (আইএমআই) ৫.০-ৰ অধীনত সৰু আই-ৰুবেলা নিৰ্মূল অভিযানে ৩৪.৭৭ কোটিৰো অধিক শিশুক টিকাকৰণ কৰা হৈছে আৰু ৯৭.৯৮%ক সামৰি লোৱা হৈছে।
বিশেষ স্বাস্থ্য পদক্ষেপৰ ক্ষেত্ৰত, ২০২২ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত আৰম্ভ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী যক্ষ্মা মুক্তি ভাৰত অভিযানত ১,৫৬,৫৭২ লাখ নি-ক্ষয় মিত্ৰ স্বেচ্ছাসেৱক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে যিসকলে ৯.৪০ লাখৰো অধিক যক্ষ্মা ৰোগীক সহায় কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় ডায়েলাইচিছ কাৰ্যসূচীও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে, ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬২.৩৫ লাখতকৈও অধিক হেমোডায়েলাইচিছ প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৪.৫৩ লাখৰো অধিক ডায়েলাইচিছ ৰোগী উপকৃত হৈছে। তদুপৰি, ২০২৩ চনত আৰম্ভ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় চিকল চেল এনিমিয়া এলিমিনেচন মিছনে জনজাতীয় অঞ্চলত ২.৬১ কোটিৰো অধিক ব্যক্তিক পৰীক্ষা কৰিছে, যি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত চিকল চেল ৰোগ দূৰ কৰাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে।
ডিজিটেল স্বাস্থ্য পদক্ষেপকো সমানেই গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ২০২৩ৰ জানুৱাৰীত ইউ-উইন প্লেটফৰ্ম মুকলি কৰাৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ ভাৰতত গৰ্ভৱতী মহিলা, নৱজাতক আৰু শিশুসকলক সময়মতে ভেকছিন প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰা হয়। ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষলৈ, প্লেটফৰ্ম ৩৬ খন ৰাজ্য/ইউটিৰ ৬৫ খন জিলালৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হয়, যাৰ ফলত বাস্তৱ-সময়নিৰ্দ্ধাৰিত টিকাকৰণ ট্ৰেকিং নিশ্চিত কৰা হয় আৰু টিকাকৰণে সামৰি লোৱাটোও উন্নত কৰা হয়।
এন এইচ এম-এ স্বাস্থ্য সেৱাআন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে নেচনেল কোৱালিটী এচুৰেঞ্চ ষ্টেণ্ডাৰ্ডছ (এনকিউএএছ)ৰ অধীনত ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধাৰ প্ৰমাণপত্ৰ। ২০২৪ৰ মাৰ্চলৈকে, ৭,৯৯৮টা ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰমাণিত কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৪,২০০ৰো অধিক লোকে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি বিভিন্ন স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰা কাৰ্যকৰী আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ (এ.এ.এম.) কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষলৈ ১,৭২,১৪৮লৈ বৃদ্ধি হৈছে, ইয়াৰে ১,৩৪,৬৫০টা কেন্দ্ৰই ১২ টা মুখ্য স্বাস্থ্যসেৱা আগবঢ়াইছে।
এন এইচ এমৰ প্ৰচেষ্টা জৰুৰীকালীন সেৱা উন্নত কৰাৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, ২৪x৭ প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ (পি.এইচ.চি.) আৰু প্ৰথম ৰেফাৰেল ইউনিট (এফ.আৰ.ইউ.) স্থাপনৰ সৈতে। ২০২৪ৰ মাৰ্চলৈকে, ১২,৩৪৮ পিএইচচি ২৪x৭ সেৱালৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছিল, আৰু সমগ্ৰ দেশত ৩,১৩৩ টা এফ.আৰ.ইউ. কাৰ্যকৰী হৈছিল। ইয়াৰ উপৰি ম'বাইল চিকিৎসা গোট (এমএমইউ) সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, ১,৪২৪ এমএমইউ এতিয়া দূৰৱৰ্তী আৰু কম সেৱাৰ সুবিধা থকা এলেকাত স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছে। ২০২৩ চনত এমএমইউ পৰ্টেলৰ প্ৰৱৰ্তনে দুৰ্বল জনজাতীয় গোটসমূহৰ বাবে স্বাস্থ্য সূচকৰ ওপৰত নিৰীক্ষণ আৰু তথ্য সংগ্ৰহ অধিক শক্তিশালী কৰিছে।
এন এইচ এম -এ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্যৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ শংকা যেনে ধপাত সেৱন আৰু সৰ্পদংশনৰ দৰে সমস্যাও সমাধান কৰিছে। নিৰন্তৰ জনসজাগতা অভিযান আৰু ধপাত নিয়ন্ত্ৰণ আইন প্ৰৱৰ্তনৰ জৰিয়তে, এন এইচ এম.-এ যোৱা এক দশকত ধপাত ব্যৱহাৰ ১৭.৩% হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা যোগাইছে। তদুপৰি, ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত, সৰ্পদংশন প্ৰতিৰোধ, শিক্ষা আৰু সৰ্পদংশনৰ ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ সৈতে স্নেকবাইট এনভেনমিং (এনএপিএছই)ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্য পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰা হৈছে।
এনএইচএমৰ চলিত প্ৰচেষ্টাই সফলতাৰে ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৃশ্যপটত এক নাটকীয় পৰিৱৰ্তনৰ নেতৃত্ব দিছে। মানৱ সম্পদৰ সম্প্ৰসাৰণ, স্বাস্থ্যৰ ফলাফল উন্নত কৰি, আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্য সমস্যাসমাধান কৰি, এন এইচ এম-এ সমগ্ৰ দেশতে স্বাস্থ্যসেৱাৰ মান আৰু উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰি আহিছে। বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যত (এছডিজি) উপনীত হোৱাৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতিৰ সৈতে, ভাৰতে ২০৩০ চনৰ সময়সীমাৰ যথেষ্ট আগতে ইয়াৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় লক্ষ্য পূৰণ কৰাৰ পথত আছে।
পৃষ্ঠভূমি:
গ্ৰাম্য জনসাধাৰণ, বিশেষকৈ দুৰ্বল গোটবোৰক জিলা চিকিৎসালয় (ডিএইচ) স্তৰলৈকে সুলভ, ব্যয়সাধ্য আৰু মানসম্পন্ন স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য প্ৰণালী নিৰ্মাণৰ উদ্দেশ্যৰে ২০০৫ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য স্বাস্থ্য মিছন আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ২০১২ চনত, ৰাষ্ট্ৰীয় নগৰ স্বাস্থ্য মিছনৰ (এন.ইউ.এইচ.এম.) ধাৰণা বাস্তৱায়িত কৰা হৈছিল আৰু এন.আৰ.এইচ.এম.-ক দুটা উপ অভিযান যেনে এন.আৰ.এইচ.এম. আৰু এন.ইউ.এইচ.এম.-ৰ সৈতে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছন (এন.এইচ.এম.) হিচাপে পুনৰ নামকৰণ কৰা হৈছিল।
২১ মাৰ্চ ২০১৮ তাৰিখে অনুষ্ঠিত বৈঠকত ১ এপ্ৰিল ২০১৭ৰ পৰা ৩১ মাৰ্চ ২০২০লৈ কাৰ্যকৰী হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছন অব্যাহত ৰখাটোত কেবিনেটে অনুমোদন জনাইছিল।
বিত্ত মন্ত্ৰালয়, ব্যয় বিভাগে ১০ জানুৱাৰী ২০২০ তাৰিখৰ ইয়াৰ কাৰ্যালয় স্মাৰক নং ৪২(০২/পিএফ-২.২০১৪)ত ৩১ মাৰ্চ ২০২১ লৈকে বা ১৫ তম বিত্ত আয়োগৰ পৰামৰ্শ কাৰ্যকৰী হোৱালৈকে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনৰ অন্তৰ্ৱৰ্তীকালীন সম্প্ৰসাৰণ প্ৰদান কৰিছে, ইয়াৰে যিটো আগতে হয়।
ৰূপায়ণ ৰণনীতি: এন.এইচ.এম.-ৰ অধীনত স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ কাৰ্যকৰীকৰণ ৰণনীতি হৈছে ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বিত্তীয় আৰু কাৰিকৰী সমৰ্থন প্ৰদান কৰা যাতে তেওঁলোকে জিলা চিকিৎসালয়সমূহলৈকে, বিশেষকৈ জনসংখ্যাৰ দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ লোকসকলক সুলভ, কম খৰচী, দায়বদ্ধ আৰু কাৰ্যকৰী স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে উন্নত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি, মানৱ সম্পদ বৃদ্ধি আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত উন্নত সেৱা প্ৰদানৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য স্বাস্থ্য সেৱাৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা আৰু প্ৰয়োজনীয়তা-আধাৰিত হস্তক্ষেপ উন্নত কৰা, আন্তঃ আৰু আন্তঃখণ্ড একত্ৰীকৰণ উন্নত কৰা আৰু সম্পদৰ কাৰ্যকৰী ব্যৱহাৰ কৰা।