Cabinet
Cabinet apprised of Achievements under National Health Mission (2021-24): A Milestone in Improving India’s Public Health Outcomes
NHM Engaged over 12 Lakh Additional Healthcare Workers between FY 2021-24
220 Crore Covid-19 vaccine doses administered nationwide under NHM
MMR declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%
India demonstrated a higher decline of 75% in the reduction of Under 5 Mortality Rate in comparison to the global reduction of 60% since 1990
TB incidence reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023; TB mortality rate decreased from 28 to 22 in the same period
1.56 lakh Ni-kshay Mitra volunteers are supporting over 9.4 lakh TB patients under the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan
Ayushman Arogya Mandir Centers reach 1.72 Lakh mark by FY 2023-24
National Sickle Cell Anemia Elimination Mission screens over 2.61 Crore Individuals
India achieves 97.98% Coverage in Measles-Rubella Vaccination Campaign
Malaria Control Efforts Leads to Decreased Mortality and Cases
Kala Azar Elimination targets successfully met
U-WIN Pilot Launched to Track Vaccination Events Across India
Pradhan Mantri National Dialysis Programme has benefited over 4.53 lakh dialysis patients in FY 2023-24
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of the Progress under the National Health Mission (NHM) during the years 2021-22, 2022-23 and 2023-24. Cabinet was also apprised of accelerated decline in Maternal Mortality Rate, Infant Mortality Rate, under 5Mortality Rate and Total Fertility Rate and the progress in respect of various diseases programmes like TB, Malaria, Kala-Azar, Dengue, Tuberculosis, Leprosy, Viral Hepatitis etc. and new initiatives undertaken such as National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission.
The National Health Mission (NHM) has significantly contributed to improving India's public health outcomes through its relentless efforts in expanding human resources, addressing critical health issues, and fostering an integrated response to health emergencies. Over the last three years, the NHM has driven substantial progress in multiple areas, including maternal and child health, disease elimination, and healthcare infrastructure. The mission’s efforts have been integral to India's health improvements, particularly during the COVID-19 pandemic, and have played a vital role in ensuring more accessible and quality healthcare services across the country.
A key achievement of NHM has been the significant increase in human resources within the healthcare sector. In FY 2021-22, NHM facilitated the engagement of 2.69 lakh additional healthcare workers, including General Duty Medical Officers (GDMOs), specialists, staff nurses, ANMs, AYUSH doctors, allied healthcare workers, and public health managers. Additionally, 90,740 Community Health Officers (CHOs) were engaged. This number grew in subsequent years, with 4.21 lakh additional healthcare professionals engaged in FY 2022-23, including 1.29 lakh CHOs, and 5.23 lakh workers engaged in FY 2023-24, which included 1.38 lakh CHOs. These efforts have contributed significantly to improving healthcare delivery, especially at the grassroots level.
The NHM framework has also played a crucial role in strengthening the public health system, especially in response to the COVID-19 pandemic. By utilizing the existing network of healthcare facilities and workers, NHM was pivotal in administering over 220 crore COVID-19 vaccine doses between January 2021 and March 2024. Additionally, the India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP), implemented under NHM in two phases, helped further bolster the healthcare system to effectively manage the pandemic.
India has also made impressive progress in key health indicators under NHM. The Maternal Mortality Ratio (MMR) has declined significantly from 130 per lakh live births in 2014-16 to 97 per lakh in 2018-20, marking a 25% reduction. It has declined by 83% since 1990, which is higher than the global decline of 45%. Similarly, the Under-5 Mortality Rate (U5MR) has decreased from 45 per 1,000 live births in 2014 to 32 in 2020 which demonstrates a higher decline of 75% in the reduction of mortality in comparison to the global reduction of 60% since 1990. The Infant Mortality Rate (IMR) has fallen from 39 per 1,000 live births in 2014 to 28 in 2020. Furthermore, the Total Fertility Rate (TFR) decreased from 2.3 in 2015 to 2.0 in 2020, according to the National Family Health Survey (NFHS-5). These improvements indicate that India is on track to meet its SDG targets for maternal, child, and infant mortality well ahead of 2030.
NHM has also been instrumental in the elimination and control of various diseases. For instance, under the National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP), the incidence of tuberculosis (TB) has reduced from 237 per 1,00,000 population in 2015 to 195 in 2023, and the mortality rate has decreased from 28 to 22 in the same period. In terms of Malaria, In the year 2021, Malaria cases and deaths have declined by 13.28% and 3.22% respectively as compared to 2020. In the year 2022, malaria surveillance and cases have increased by 32.92% and 9.13% respectively whereas malaria deaths have decreased by 7.77% as compared to 2021. In the year 2023, malaria surveillance and cases have increased by 8.34% and 28.91% respectively as compared to 2022. Additionally, Kala-azar elimination efforts have been successful, with 100% of endemic blocks achieving the target of less than one case per 10,000 population by the end of 2023. The Measles-Rubella Elimination Campaign, under the Intensified Mission Indradhanush (IMI) 5.0, vaccinated over 34.77 crore children, achieving a 97.98% coverage.
In terms of specialized health initiatives, the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan, launched in September 2022, has seen the registration of 1,56,572 lakh Ni-kshay Mitra volunteers who are supporting over 9.40 lakh TB patients. The Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) has also been expanded, with over 62.35 lakh hemodialysis sessions provided in FY 2023-24, benefiting over 4.53 lakh dialysis patients. Furthermore, the National Sickle Cell Anemia Elimination Mission, launched in 2023, has screened over 2.61 crore individuals in tribal areas, working toward the goal of eliminating sickle cell disease by 2047.
Digital health initiatives have been a major focus as well. The launch of the U-WIN platform in January 2023 ensures the timely administration of vaccines to pregnant women, infants, and children across India. By the end of FY 2023-24, the platform had expanded to 65 districts across 36 States/UTs, ensuring real-time vaccination tracking and improving immunization coverage.
The NHM has also focused on strengthening healthcare infrastructure, including the certification of public health facilities under the National Quality Assurance Standards (NQAS). As of March 2024, 7,998 public health facilities have been certified, with over 4,200 of them receiving national certification. Additionally, the number of operational Ayushman Arogya Mandir (AAM) centers, which provide a range of healthcare services, has increased to 1,72,148 by the end of FY 2023-24, with 1,34,650 of these centers offering 12 key healthcare services.
The NHM’s efforts have extended to improving emergency services, with the establishment of 24x7 Primary Health Centres (PHCs) and First Referral Units (FRUs). By March 2024, 12,348 PHCs had been converted to 24x7 services, and 3,133 FRUs were operational across the country. Additionally, the fleet of mobile medical units (MMUs) has expanded, with 1,424 MMUs now operating to ensure healthcare access in remote and underserved areas. The introduction of the MMU Portal in 2023 further strengthened monitoring and data collection on health indicators for vulnerable tribal groups.
NHM has also addressed pressing public health concerns such as tobacco use and snakebite envenoming. Through sustained public awareness campaigns and enforcement of tobacco control laws, NHM has contributed to a 17.3% reduction in tobacco use over the past decade. Furthermore, in FY 2022-23, the National Action Plan for Snakebite Envenoming (NAPSE) was launched, with efforts focused on prevention, education, and management of snakebites
The ongoing efforts of NHM have successfully led to a dramatic transformation in India's healthcare landscape. By expanding human resources, improving health outcomes, and addressing critical health issues, NHM continues to enhance the quality and accessibility of healthcare services across the nation. With significant progress towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs), India is on track to meet its health targets well ahead of the 2030 deadline.
Background:
The National Rural Health Mission was launched in 2005 with the objective of building public health systems to provide accessible, affordable and quality health care to the rural population, especially the vulnerable groups, up to the District Hospitals (DH) level. In 2012, the National Urban Health Mission (NUHM) was conceptualized and the NRHM was rechristened as the National Health Mission (NHM) with the two Sub Missions viz. the NRHM and the NUHM.
Continuation of the National Health Mission-with effect from 1st April 2017 to 31st March 2020 was approved by Cabinet in its meeting held on 21st March 2018.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its Office Memorandum No. 42(02/PF-II.2014) dated 10th January 2020 has also accorded interim extension of National Health Mission for a period up to 31st March 2021 or till the date the recommendation of 15th Finance Commissions come into effect, whichever is earlier.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its OM No. 01(01)/PFC-I/2022 dated 01st February, 2022 has further accorded the approval for continuation of National Health Mission from 01.04.2021 to 31.03.2026 or till further review, whichever is earlier, subject to the adherence to Expenditure Finance Committee’s (EFC) recommendations and the financial ceilings etc.
The Cabinet approval for NHM Framework further stipulates that exercise of these delegated powers would be subject to the condition that a progress report regarding N(R)HM, along with deviation in financial norms, modifications in ongoing schemes and details of new schemes be placed before the Cabinet for information on an annual basis.
Implementation strategy: The implementation strategy of Ministry of Health and Family Welfare under NHM is to provide financial and technical support to States / Union Territories (UTs) enabling them to provide accessible, affordable, accountable, and effective healthcare upto District Hospitals (DHs), especially to the poor and vulnerable sections of the population. It has also aimed to bridge the gap in rural healthcare services through improved health infrastructure, augmentation of human resource and improved service delivery in rural areas and has envisaged decentralization of programme to district level to facilitate need-based interventions, improve intra and inter-sectoral convergence and effective utilization of resources.

মন্ত্রীমন্দল
নেসনেল হেল্থ মিসন (২০২১-২৪) গী মখাদা মাইপাক্না পাংথোকখ্রবা থবকশিং মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে: ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিং ফগৎলকপগী মাইপাকপা অমনি
শেনবা চহি ২০২১-২৪ মনুংদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না অহেনবা থেল্থ ৱার্কর লাখ ১২ হেন্না শীজিন্নরি
নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা কোবিদ-১৯ গী তিকা দোজ করোর ২২০ থাখ্রে
মালেমগী ওইনা চাদা ৪৫ দা হন্থরকপা অসিগী হেন্না ৱাংনা, ১৯৯০ দগী এম.এম.আর চাদা ৮৩ হন্থরে
১৯৯০ দগী মালেমগী ওইনা চাদা ৬০ হন্থরকপা অসিগা চাংদম্নবদা ভারত্ত চহি মঙাগী মখাদা লৈবা অঙাং শিবগী চাং চাদা ৭৫ হন্থরক্লে
২০১৫ দা অপুনবা মীশিং ১,০০,০০০ দা মীওই ২৩৭ তি.বি নাবদগী ২০২৩ দা মীওই ১৯৫ দা হন্থরে; হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা তি.বিনা শিহনবগী চাং ২৮ দগী ২২ দা হন্থরে
প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্ত ভারত অভিয়ানগী মখাদা নি-ক্ষ্যা মিত্র ভোলুন্তিয়ার লাখ ১.৫৬ না তি.বি অনাবা মীওই লাখ ৯.৪ হেন্না মতেং পাংলি
শেনবা চহি ২০২৩-২৪ ফাওবদা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির সেন্তর লাখ ১.৭২ য়ৌরে
নেসনেল সিক্কল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসন্না মীওই করোর ২.৬১ হেন্না লায়না অসি লৈবরা হায়না য়েংখ্রে
ভারতনা মিজলস-রুবেল্লা ভেক্সিনেসন কেম্পেন চাদা ৯৭.৯৮ মাইপাক্না পাংথোক্লে
মেলারিয়া লাকশিন্নবা থবকশিং পায়খৎপদগী শিবগী চাং অমসুং কেস মশিং হন্থরক্লে
কালা অজার মুৎথৎনবা পান্দমশিং মাইপাক্না ফংলে
ভারত শীনবা থুংবগী তিকা থাবগী থৌরমশিং খোঙ্গুল লিনবা য়ু-ৱিনা পাইলোত হৌদোক্লে
শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দা প্রধান মন্ত্রী নেসনেল দাইলাসিস প্রোগ্রাম্না দাইলাইসিস তৌরিবা অনাবা লাখ ৪.৫৩ হেন্না কান্নবা পীরে
22 JAN 2025 2:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা চহিশিং হায়বদি ২০২১-২২, ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪ মনুংদা নেসনেল হেল্থ মিসন (এন ঐচ এম) গী মখাদা মাইপাক্না পায়খৎখিবা থবকশিং থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মন্ত্রীমন্দলনা থাগৎপা ফোঙদোকখিবা থবকশিংগী মনুংদা অঙাং উনবদা মমা শিবগী চাং হন্থরকপা, অঙাং শিবগী চাং হন্থরকপা, চহি ৫ গী মখাদা লৈবা অঙাং শিবগী চাং হন্থরকপা অমসুং তুতেল ফর্তিলিতি রেত হন্থরকপা অমসুং তি.বি, কালা-অজার, দেঙ্গু, লেপ্রোসি, ভাইরেল হেপ্পাতাইতিস অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা লায়নাশিংগী থৌরমশিং মাইপাকপা অমসুং নেসনেল সিক্কল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসনগুম্বা য়াওরি।
অনা-লায়েংগী শীনফমদা মীওই কয়া থবক হাপতুনা, মরুওইবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্দুনা অমসুং হকশেলগী ওইবা অথু-অকায়গী থবকশিংদা অপুনবা ওইনা থেংনবা হেনগৎহন্দুনা ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিং ফগৎহনবদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না অচৌবা থৌদাং লৌরি। হৌখিবা চহি অহুমদা, মমা অমসুং অঙাংগী হকশেল, লায়নাশিং মুৎথৎপা অমসুং অনা-লায়েংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং য়াওনা হিরম কয়াদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না খুমাঙচাউশিন্না থবক পায়খৎলে। নেসনেল হেল্থ মিসনগী থবকশিং অসি ভারতকী হকশেলগী থবকশিং ফগৎনবা থাদোক্নবা য়াদ্রবা অমা ওইরে, মরুওইনা কোবিদ-১০ লাইচৎ মনুংদা মিসন অসিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি অমসুং লৈবাক অসি শীনবা থুংনা মগুন লৈবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
নেসনেল হেল্থ মিসনগী অচৌবা মাইপাকপদি অনা-লায়েংগী শীনফম অসিদা থবক তৌবা মীওই মশিং শিংথাবা য়ানা হেনগৎলকপা অসিনি। শেনবা চহি ২০২১-২২ দা, জেনেরেল দ্যুতি মেদিকেল ওফিসারস( জি দি এম ও), স্পিসিএলিস্তশিং, স্তাফ নর্সশিং, এন.এন.এমশিং, অয়ুস দোক্তরশিং, মরী লৈনবা হকশেলগী মীওইশিং, পব্লিক হেল্থ মেনেজরশিং য়াওনা অহানবা হেল্থ ৱার্কর লাখ ২.৬৯ থবক তৌনবগী খুদোংচাবা নেসনেল হেল্থ মিসন্না পীরে। মসিগী মথক্ত, কম্মুনিতি হেল্থ ওফিসার (সি ঐচ ও) ৯০,৭৪০ থবক শীজিন্নরে। শেনবা চহি ২০২২-২৩ দা সি.ঐচ,ও লাখ ১.২৯ য়াওনা অহেনবা অনা-লায়েংগী শীনফমগী মীওই লাখ ৪.২১ অমসুং শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দা সি.ঐচ,ও লাখ ১.৩৮ য়াওনা অহেনবা অনা-লায়েংগী শীনফমগী মীওই লাখ ৫.২৩ থবক তৌহনখি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা অনা-লায়েংগী থবকশিং ফংহনবা শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবা হোৎনখিবা য়াওনা, মীয়ামগী অনা-লায়েংগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা নেসনেল হেল্থ মিসনগী থবকশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। হৌজিক লৈরিবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং অমসুং ৱার্করশিং শীজিন্নদুনা, জনুৱারি ২০২১ দগী মার্চ ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা কোবিদ-১৯ তিকা দোজ করোর ২২০ থাবদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না মরুওইবা থৌদাং লৌখি। মসিগী মথক্ত, তাঙ্কক অনি থোক্না নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা, ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সি রেসপোন্স এন্দ হেল্থকিয়ার সিস্তেমস প্রিপারনেস পেকেজ (ই সি আর পি) পায়খৎতুনা, লাইচৎ লাকশিন্নবা থবকশিং ফগৎহল্লে।
নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা মরুওইবা হেল্থ ইন্দিগেতরশিংদা ভারত শিংবা য়ানা ফগৎলে। মেতরনেল মোর্তালিতি রেসিও (এম এম আর) শিংথাবা য়ানা হন্থরে, ২০১৪-১৬ মীরোলবী লাখ অমা অঙাং উনবদা নুপী ১৩০ শিবদগী, চাদা ২৫ হন্থরক্তুনা, ২০১৮-২০ দা মীরোল লাখ অমদা নুপী ৯৭ খক শিরে। মসিগা চপ মান্ননা, অন্দর-৫ মোর্তালিতি রেত (য়ু৫এমআর) হন্থরক্তুনা, ২০১৪ দা অঙাং লিশিং অমা পোকপদা অঙাং ৪৫ শিবদগী ২০২০ দা অঙাং ৩২ শিখি, মসিনা ১৯৯০ দগী মালেমগী ওইনা শিবগী চাদা হন্থরকপা চাদা ৬০ ওইবদা ভারতকী ওইনা শিবগী চাং হন্থরকপা চাদা ৭৫ ওইখিবা অদু উৎলে। ইনফেন্ত মোর্তালিতি রেত (আই এম আর) অসি হন্থরক্তুনা ২০১৪ দা অঙাং লিশিং অমা হিংনা পোকপদা অঙাং ৩৯ শিবদা ২০২০ দা অঙাং ২৮ শিখি। তুতেল ফর্তিলিতি রেত (তি এফ আর) অসি নেসনেল ফেমিলি হেল্থ সর্ভে-৫ গী মতুংইন্না, ২০১৫ দা ২.৩ ওইরম্বদগী ২০২০ দা ২.০ দা হন্থরক্লে। মাইপাকপশিং অসিনা ভারতনা মমা অমসুং অঙাং শিবগী এস.দি.জি পান্দমশিং ২০৩০ গী মমাঙদা ফংনবা লম্বীদা চঙশিল্লে হায়বা উৎলে।
লায়না কয়া লাকশিনবা অমসুং মুৎথৎপদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না মরুওইবা থৌদাং লৌরি। খুদম ওইনা, নেসনেল তুবরকুলোসিস ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম (এন তি ই পি) মখাদা, ২০১৫ দা মীওই লাখ অমদা মীওই ২৩৫ তি.বি নাবদগী ২০২৩ দা মীওই ১৯৫ দা হন্থরে অমসুং হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা লায়না অসিনা শিবগী চাংদা ২৮ দগী ২২ দা হন্থরে। মেলারিয়াগী ওইনা, ২০২০ গা চাংদম্নবদা, ২০২১ দা মেলারিয়াগী কেস অমসুং শিবগী চাং চাদা ১৩.২৮ অমসুং চাদা ৩.২২ দা হন্থরে। ২০২১ গা চাংদম্নবদা, ২০২২ দা, মেলারিয়া সর্ভেলিয়েন্স অমসুং কেসশিং মথংশীৎনবা চাদা ৩২.৯২ অমসুং চাদা ৯.১৩ হেনগৎখি অমসুং মেলারিয়ানা শিহনবা চাদা ৭.৭৭ হন্থরে। ২০২২ গা চাংদম্নবদা, ২০২৩ দা, মেলারিয়া সর্ভেলিয়েন্স অমসুং কেসশিং মথংশীৎনবা চাদা ৮.৩৪ অমসুং চাদা ২৮.৯১ হেনগৎখি। ২০২৩ গী অরোইবা ফাওবদা অপুনবা মীশিং ১০,০০০ দা কেস অমগী মখাদা লৈদুনা ইন্দেমিক ব্লোকশিংগী চাদা ১০০ কালা-অজার মুৎথৎনবা থবকশিং মাইপাক্লে। ইন্তেনসিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুস (আই এম আই) ৫.০ গী মখাদা মিজলস-রুবেল্লা ইলিমিনেসন কেম্পেন্না অঙাং করোর ৩৪.৭৭ হেন্না তিকা থাদুনা চাদা ৯৭.৯৮ তিকা থারে।
সেপ্তেম্বর ২০২২ দা প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্ত ভারত অভিয়ান হৌদোক্তুনা, নি-ক্ষ্যা মিত্র ভোলুন্তিয়ার লাখ ১,৫৬,৫৭২ না তি.বি অনাবা মীওই লাখ ৯.৪০ হেন্না মতেং পাংলি। শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দা প্রধান মন্ত্রী নেসনেল দাইলাসিস প্রোগ্রাম্না হেমোদাইলাইসিস সেসন লাখ ৬২.৩৫ হেন্না পাংথোক্তুনা দাইলাইসিস তৌরিবা অনাবা লাখ ৪.৫৩ হেন্না কান্নবা পীরে। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা সিক্কল সেল লায়না মুৎথৎনবা পান্দম থমদুনা, ২০২৩ দা নেসনেল সিক্কল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসন্ হৌদোক্তুনা মীওই করোর ২.৬১ হেন্না লায়না অসি লৈবরা হায়না য়েংখ্রে।
দিজিতেল হেল্থকী থবকশিংদা মরুওইবা মীৎয়েং চঙলি। জনুৱারি ২০২৩ দা য়ু-ৱিন প্লেতফোর্ম হৌদোক্তুনা ভারত শীনবা থুংবগী মীরোনবীশিং, অঙাংশিংদা মতম চানা তিকা থারে। শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দা প্লতফোর্ম অসিনা রাজ্য/য়ু.তি ৩৬ গী জিলা ৬৫ কোনশিন্দুনা মতম চানা খুদক্ত তিকা থাবগী থবকশিং খোঙ্গুল লিবা ঙম্লে অমসুং তিকা থাবা মশিং হেনগৎলে।
নেসনেল ক্বালিতি এসুরেন্স স্তেন্দার্দস (এন ক্বিউ এ এস) গী মখাদা মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিংগী সর্তিফিকেত পীবা য়াওনা অনা-লায়েংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবা নেসনেল হেল্থ মিসন্না মীৎয়েং চঙলি। মার্চ ২০২৪ ফাওবদা, সরকারগী লায়েংশঙ ৭,৯৯৮ সর্তিফাইদ তৌরে অমসুং মসিগী মনুংদা ৪,২০০ হেন্না নেসনেল সর্তিফিকেদ ফংলে। মসিগী মথক্ত, অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির সেন্তর মশিং শেনবা চহি ২০২৩-২৪ অরোইবদা ১,৭২,১৪৮ য়ৌরে অমসুং সেন্তর ১,৩৪,৬৫০ দা মরুওইবা অনা-লায়েংগী থবক ১২ হেন্না ফংহল্লে।
২৪x৭ প্রাইমারি হেল্থ সেন্তরশিং অমসুং ফার্স্ত রিফরেল য়ুনিতশিং লিংখৎতুনা ইমর্জেন্সিগী থবকশিং ফগৎনবা নেসনেল হেল্থ মিসনগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে। মার্চ ২০২৪ ফাওবদা, প্রাইমারি হেল্থ সেন্তর ১২,৩৪৮ তা ২৪x৭ থবক তৌরে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা এফ.আর.য়ু ৩,১৩৩ থবক তৌরে। মসিগী মথক্ত, মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিত ১,৪২৪ থবক তৌরি। ২০২৩ দা এম.এম.য়ু পোর্তেল হৌদোকপা অসিনা ত্রাইবেলশিংগী হকশেলগী ফিবম য়েংশিনবা অমসুং হেল্থ ইন্দিগেতরশিংগী দেতা খোমজিনবগী থবক ফগৎহল্লে।
হিদাক মনা শীজিন্নবা অমসুং লিন্না চিকপগী মতাংদা মীয়ামগী হকশেলগী খুদোংচাদবশিং নেসনেল হেল্থ মিসন্না কোকহল্লে। মীয়াম ৱাখল তাহন্দুনা অমসুং হিদাক মনা লাকশিন্নবা আইনশিং চৎনহন্দুনা, হৌখিবা চহি ১০দা হিদাক মনা শীজিন্নবা চাদা ১৭.২ হন্থহনবদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না মতেং পাংলে। লিন্না চিকপা মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা, ৱাখল তাহন্নবা অমসুং লায়েংবগী মতাংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, শেনবা চহি ২০২২-২৩ দা নেসনেল এক্সন প্লান ফোর স্নেকবাইদ ইনভেনোমিং (এন এ পি এস ই) হৌদোক্লে।
নেসনেল হেল্থ মিসন্না হৌজিক মাইপাক্না পায়খৎলিবা থবকশিংনা ভারতকী অনা-লায়েংগী থবকশিংদা য়াম্না চাউনা অওনবা অমা পুরকপা ঙম্লে। অনা-লায়েংগী শীনফমদা মীওই কয়া থবক হাপতুনা, মরুওইবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্দুনা অমসুং হকশেলগী ওইবা অথু-অকায়গী থবকশিংদা অপুনবা ওইনা থেংনবা হেনগৎহন্দুনা ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিং ফগৎহনবদা নেসনেল হেল্থ মিসন্না অচৌবা থৌদাং লৌরি। স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল (এস দি জি) শিং ফংনবা মাইকৈদা শিংথানিঙাই ওইনা চঙশিল্লকপগা লোয়ননা, ২০৩০ গী মমাঙদা লৈবাক অসিনা মসিগী হকশেলগী পান্দমশিং ফংনবা লম্বীদা ভারত চৎলি।
নুঙগীৱারোল:
খুঙ্গংগী মীয়াম, মরুওইনা লায়রবশিং, দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিং ফাওবগী থাক্ত, য়াম্না লাইনা, মমল হোংবা অমসুং অফবা অনা-লায়েংগী থবকশিং ফংহন্নবা সরকারগী অনা-লায়েংগী থবকশিং পায়খৎনবা পান্দমদা ২০০৫ দা নেসনেল রুরেল হেল্থ মিসন হৌদোকখি। ২০১২ দা নেসনেল অর্বান হেল্থ মিসন লিংখৎনবা খন্নখি অমসুং নেসনেল রুরেল হেল্থ মিসন অসি নেসনেল হেল্থ মিসন হায়না নৌনা মমিং থোন্দুনা সব মিসন অনি হায়বদি নেসনেল রুরেল হেল্থ মিসন অমসুং নেসনেল অর্বান হেল্থ মিসন হায়না খায়দোকখি। মার্চ ২১, ২০১৮ দা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মীফমনা অয়াবা পীদুনা নেসনেল হেল্থ মিসন অসি এপ্রিল ১,২০১৭ দগী মার্চ ৩১, ২০২০ ফাওবা মখা চৎথবদা অয়াবা পীখি।
ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তগী ওফিস মেমোরেন্দম, নম্বর ৪২(০২/পি.এফ- II.২০১৪), জনুৱারি ১০,২০২০ গী মতুংইন্না মিসন অসি মার্চ ৩১,২০২১ ফাওবা নত্ত্রগা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসন চৎলিবা তারিখ ফাওবা শাংদোকপা হায়না য়ানখি।
ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তগী ওফিস মেমোরেন্দম, নম্বর ০১(০১/পি.এফ.সি- I/২০২২), ফেব্রুৱারি ০১,২০২২ গী মতুংইন্না, ০১.০৪.২০২১ দগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা নত্ত্রগা মখা তানা হন্না য়েংশিনদ্রিবা ফাওবা নেসনেল হেল্থ মিসন মখা শাংদোকপা অমসুং এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিতিগী ৱারেপশিং অমসুং শেন-থুমগী কাংলোনশিং ঙাকপা হায়না য়ানখ্রে।
শেন-থুমগী নিয়মশিং শেমদোক্নবা, হৌজিক পায়খৎলিবা স্কিমশিং শেমদোক্নবা অমসুং চহি অমগী ওইনা অনৌবা স্কিমশিংগী মতাংদা মন্ত্রীমন্দলগী মমাঙদা পুথোক্নবা ৱাফম য়াওনা, নেসনেল হেল্থ মিসনগী খুমাঙচাউশিনবগী মতাংদা রিপোর্ত অমা পীখৎনবা নেসনেল হেল্থ মিসনগী ফ্রেমৱার্ককী থবকশিং মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
থবক ওইনা পায়খৎনবা লাল্লোং:
খুঙ্গংগী মীয়াম, মরুওইনা লায়রবশিং, দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিং ফাওবগী থাক্ত, য়াম্না লাইনা, মমল হোংবা অমসুং অফবা অনা-লায়েংগী থবকশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিদা নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা শেন-থুম অমসুং তেক্নিকেলগী মতেং পীরি। মসিনা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্দুনা, হুমেন রিছোর্স ফগৎহন্দুনা অমসুং খুঙ্গংগী লমদা থবকশিং ফগৎহন্দুনা খুঙ্গংদা অনা-লায়েংগী থবকশিং ৱাৎলিবা অসি মেনখৎনবা পান্দম থম্লি। মিসন অসিনা জিলাগী থাক্তা থবকশিং শিন্ননবা অমসুং রিছোর্সশিং মপুংফানা শীজিন্নবা পান্দম থম্লি।