मत्स्यपालन, पशुपालन तथा दुग्ध मन्त्रालय
केन्द्रीय मन्त्री श्री राजीव रञ्जन सिंहले 23 जनवरी 2025 मा शिलङमा पशुधन सम्मेलनको उद्घाटन गर्ने छन्
निवेशलाई बढावा दिन, दिगो कृषि पद्धतिहरूलाई प्रवर्द्धन गर्न पूर्वोत्तर भारतमा पशुधन क्षेत्रको समग्र विकासमाथि 2 दिवसीय सम्मेलन
21 JAN 2025 3:04PM by PIB Gangtok
मत्स्य पालन, पशुपालन र दुग्ध विकास मन्त्रालय अन्तर्गतको पशुपालन तथा दुग्ध विकास विभागले 23-24 जनवरी, 2025 मा मेघालयको शिलङमा पूर्वोत्तर भारतमा पशुधन क्षेत्रको समग्र विकासको लागि संवाद शीर्षकको सम्मेलन आयोजना गर्दैछ।
मत्स्यपालन, पशुपालन र दुग्ध विकास (एफएएचडी) र पञ्चायती राज मन्त्रालयका केन्द्रीय मन्त्री श्री राजीव रञ्जन सिंह उर्फ ललन सिंहले मुख्य अतिथिको रूपमा सम्मेलनको उद्घाटन गर्नेछन्। यस कार्यक्रममा एफएएचडी र पञ्चायती राज राज्यमन्त्री प्रो. एसपी सिंह बघेल र एफएएचडी र अल्पसङ्ख्यक मामिला राज्यमन्त्री श्री जर्ज कुरियन पनि उपस्थित हुनेछन्। मेघालयका मुख्यमन्त्री श्री कोनराड के साङ्मा, पूर्वोत्तर क्षेत्र (एनईआर) राज्यहरूका पशुपालन र दुग्ध विकास विभागका मन्त्रीहरू पनि सम्मेलनमा भाग लिनेछन्।
यस अवसरमा, पूर्वोत्तर क्षेत्रका मानिसहरूलाई धेरै परियोजनाहरू समर्पित गरिनेछ र पूर्वोत्तर क्षेत्रमा पशुधन क्षेत्रमा निवेश प्रवर्द्धन गर्न उद्योगसँग सम्झौता पत्रमा हस्ताक्षर गरिनेछ। पशुधन सम्मेलनको उद्देश्य एनईआर राज्यहरूमा पशुधन र कुखुरा पालन क्षेत्रको समग्र विकासको लागि रणनीतिमाछि चर्चा गर्न प्रमुख हितधारकहरूलाई एक साथ ल्याउनु हो। सम्मेलनको उद्देश्य वर्तमान स्थिति र चुनौतीहरूको मूल्याङ्कन गर्नु, मूल्य शृङ्खला सुदृढीकरण, प्राविधिक हस्तक्षेप र नीतिगत सहयोगको माध्यमद्वारा विकास र विकासका अवसरहरू अन्वेषण गर्नु पनि हो। यसले किसान, उद्यमी, नीति निर्माता, अनुसन्धानकर्ता लगायत हितधारकहरूबीच ज्ञान साझेदारी र क्षमता निर्माणलाई सहज बनाउनेछ र एक स्वास्थ्य दृष्टिकोणसँग मिल्दोजुल्दो दिगो र समावेशी कृषि अभ्यासहरूलाई प्रवर्द्धन गर्नेछ।
भारत सरकारले देशमा उत्पादकत्व बढाउन र दिगो पशुपालन अभ्यासलाई प्रवर्द्धन गर्न राष्ट्रिय पशुधन मिशन (एनएलएम), राष्ट्रिय गोकुल मिशन (आरजीएम) र राष्ट्रिय दुग्ध विकास कार्यक्रम (एनपीडीडी) अन्तर्गत पशुपालन पूर्वाधार विकास कोष (एएचआईडीएफ), उद्यमशीलता विकास कार्यक्रम (ईडीपी) जस्ता विभिन्न प्रमुख योजनाहरू कार्यान्वयन गरिरहेको छ। यो सम्मेलनले नीति निर्माणमा मद्दत गर्ने, लगानी निर्णयहरूलाई मार्गदर्शन गर्ने र क्षेत्रको पशुधन र कुखुरापालन उद्योगमा दिगो र समावेशी वृद्धिको लागि मार्ग प्रशस्त गर्ने परिणाम प्रदान गर्ने लक्ष्य राखेको छ।
दुई दिवसीय संवादमा पशुपालन तथा दुग्ध विकास विभाग (डीएएचडी) सचिव सुश्री अल्का उपाध्याय लगायत विभागका अन्य वरिष्ठ अधिकारी, पूर्वोत्तर राज्यहरूका मुख्य सचिवहरू पनि उपस्थित हुनेछन्। सम्मेलनमा पशुधन तथा कुखुरा पालन उद्योगका वैज्ञानिक, गैरसरकारी संस्था, उद्यमी र निजी खेलाडीहरू लगायत प्रमुख हितधारकहरूको सहभागिता पनि हुनेछ।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh to Inaugurate Livestock Conclave in Shillong on 23rd January 2025
2-Day Conclave on “Holistic Development of Livestock Sector in North East India” to Boost Investment, Promote Sustainable Farming Practices
21 JAN 2025 3:04PM by PIB Delhi
The Department of Animal Husbandry & Dairying under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying is organizing a conclave, themed “Dialogue For Holistic Development of Livestock Sector in North East India” in Shillong, Meghalaya on 23rd - 24th January, 2025. The conclave will be inaugurated by Union Minister, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying (FAHD) and Panchayati Raj as Chief Guest. The event will also be graced by Prof. S.P Singh Baghel, Minister of State for FAHD and Panchayati Raj and Shri George Kurian, Minister of State for FAHD & Minority Affairs. Shri Conrad K Sangma, Chief Minister, Meghalaya along with Ministers from Animal Husbandry & Dairy Development departments from North East Region (NER) States will also be participating in the conclave.
On this occassion, several projects will be dedicated to the people of NER and MOUs will be signed with the industry for promoting investment in livestock sector in the NER. The objective of the Livestock Conclave is to bring together the key stakeholders to discuss strategies for the holistic development of the livestock and poultry sector in the NER states. The Conclave also aims to assess the present status and challenges, explore opportunities for growth and development through value chain strengthening, technological interventions and policy support. It will facilitate knowledge sharing and capacity building among stakeholders, including farmers, entrepreneurs, policy makers, researchers and promote sustainable and inclusive farming practices in alignment with the One Health approach.
Government of India is implementing various flagship schemes such as Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF), Entrepreneurship Development programme (EDP) under national Livestock Mission (NLM), Rastriya Gokul Mission (RGM) and National Programme for Dairy Development (NPDD) to augment productivity and promote sustainable livestock practices in the country. This conclave aims to provide outcomes that help in policy formulation, guide investment decisions and pave the way for sustainable and inclusive growth in the region’s livestock and poultry industries.
Ms Alka Upadhyaya, Secretary Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD) along with other senior officers from the Department, Principal Secretaries from NER states will also be present for the two day dialogue. The conclave will also witness participation of keystakeholders including scientists, NGOs, entrepreneurs and private players from the livestock and poultry industry.