Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 118th Episode of 'Mann ki Baat' on 19.01.2025
19 JAN 2025 11:46AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today is the first ‘Mann Ki Baat’ of 2025. You surely must have noticed something. Every time ‘Mann Ki Baat’ takes place on the last Sunday of the month, but this time, we are meeting a week earlier on the third Sunday instead of the fourth Sunday. As next week, ‘Republic Day’ is on a Sunday. I wish all countrymen a very happy ‘Republic Day’ in advance.
Friends, this year’s ‘Republic Day’ is very special. It is the 75th anniversary of the Indian Republic. This year marks 75 years of the Constitution coming into force. I salute all those great personalities of the Constituent Assembly, who gave us our sacred Constitution. During the Constituent Assembly, long deliberations were held on many subjects. Those discussions, the thoughts of the members of the Constituent Assembly, their words, are our great heritage. Today in ‘Mann Ki Baat’ it is my endeavour to make you listen to the original voices of some great leaders.
Friends, when the Constituent Assembly embarked upon the task, Baba Saheb Ambedkar had said something very significant with regard to mutual cooperation. This Address of his is in English. I will make you listen to an excerpt of it -
“So far as the ultimate goal is concerned, I think none of us need have any apprehensions. None of us need have any doubt, but my fear which I must express clearly is this, our difficulty as I said is not about the ultimate future. Our difficulty is how to make the heterogeneous mass that we have today, take a decision in common and march in a cooperative way on that road which is bound to lead us to unity. Our difficulty is not with regard to the ultimate; our difficulty is with regard to the beginning.”
Friends, Baba Saheb had been emphasizing on the fact that the Constituent Assembly should be united, have one opinion and work together for the common good. I will make you listen to another audio clip of the Constituent Assembly. This audio is of Dr. Rajendra Prasad Ji, who was the President of our Constituent Assembly. Let us listen to Dr. Rajendra Prasad Ji -
“Our history shows us and our culture teaches us that we are and have always been peace loving. Our empire and our conquests have been of a different kind. We have never tried to shackle others in chains, be they of iron or gold. We have bound others with us by a silk thread that is stronger than iron chains but more beautiful and pleasant and that bond is of religion, culture and knowledge. We will continue to tread the same path and we have only one desire and wish; that wish is… we can help in establishing happiness and peace in the world and give the world the infallible weapons of truth and non-violence which have brought us freedom today. There is something in our life and culture that has given us the strength to survive despite the blows of time. If we keep our ideals before us, we will be able to offer a great service to the world.”
Friends, Rajendra Prasad ji had spoken about the country's commitment towards human values. I now make you listen to the voice of Dr. Shyama Prasad Mukherjee. He raised the issue of equality of opportunities. Dr. Shyama Prasad Mukherjee had said -
“I hope that we shall go ahead with our work in spite of all difficulties and thereby help to create that great India which will be the motherland of not this community or that, not this class or that, but of every person, man, woman and child inhabiting in this great land irrespective of race, caste, creed or community. Everyone should have an equal opportunity so that he or she can develop himself or herself according to best talent and serve the great common motherland of India.”
Friends, I hope you too would have liked listening to this original audio from the debates of the Constituent Assembly. We, the citizens of the country, taking inspiration from these thoughts, have to work towards building such an India that even the makers of our Constitution would be proud of.
Friends, a day before Republic Day, the 25th of January is National Voters’ Day. This day is important because on this day the Election Commission of India was established. Our constitution makers have accorded a very important place to our Election Commission in the Constitution and equally to people's participation in democracy. When the first elections were held in the country in 1951-52, some people were doubtful whether the country's democracy would survive. But our democracy proved all the apprehensions wrong - after all, India is the Mother of Democracy. In the past decades as well, the country's democracy has strengthened and prospered.
I would also like to thank the Election Commission, which has modernized and strengthened our voting process from time to time. The Commission has used the power of technology to give more power to the power of the people. I congratulate the Election Commission for its commitment to fair elections. I would like to urge the countrymen to use their right to vote, always, in maximum numbers and also become a part of the country's democratic process and strengthen this process.
My dear countrymen, the Maha Kumbh has commenced in Prayagraj. An Unforgettable sea of humanity, incredible visuals and an extraordinary confluence of equality and harmony! This time, many a divine alignment is also converging at the Kumbh. This festival of Kumbh celebrates the festival of unity in diversity. People from all over India and the world congregate on the sands of the Sangam. There is no discrimination, no casteism anywhere in this tradition which has been going on for thousands of years... People from the south of India, from the east and west of India arrive here. In the Kumbh, the rich and the poor come together as one. All of them take a dip at the Sangam, dine together in the bhandaras, receive prasad - that is why the Kumbh is the Maha Kumbh of unity. The Kumbh event also tells us how our traditions bind the whole of India together. The ways of adhering to the beliefs are the same from north to south. On the one hand, the Kumbh is organized at Prayagraj, Ujjain, Nasik and Haridwar; on the other, in the southern part, Pushkaram is organized on the banks of Godavari, Krishna, Narmada and Kaveri rivers. Both these festivals are connected with our holy rivers and their beliefs. Similarly, from Kumbakonam to Tirukkad-Yur, from Kood-Vasal to Tirucherai, there are many such temples whose traditions are connected with the Kumbh.
Friends, this time you must have seen that the participation of youth in the Kumbh is very extensive, and it is also true that when the young generation connects with its civilization with pride, its roots become stronger, and then its golden future is also ensured. This time we are also witnessing the digital footprints of the Kumbh on such a large scale. This global popularity of the Kumbh is a matter of pride for every Indian.
Friends, just a few days ago, the 'Ganga Sagar Mela' was also organized on a grand scale in West Bengal. On the auspicious occasion of Sankranti, lakhs of devotees from all over the world took a dip at this fair. 'Kumbh', 'Pushkaram' and 'Ganga Sagar Mela' - these festivals of ours are festivals that enhance our social coalescence, harmony, unity. These festivals connect the people of India with the Indian traditions and just as our scriptures have emphasized on Dharma, Artha, Kama, Moksha in the world. Our festivals and traditions also empower every aspect - spiritual, social, cultural and economic.
Friends, this month we celebrated the first anniversary of the Pran Pratishtha Parv of Ram Lalla on the day of 'Paush Shukla Dwadashi'. This year 'Paush Shukla Dwadashi' fell on the 11th of January. On this day, lakhs of Ram devotees had a darshan of Ram Lalla in Ayodhya and received his blessings. This Dwadashi of Pran Pratishtha is the Dwadashi of the re-establishment of the cultural consciousness of India. Therefore, this day of Paush Shukla Dwadashi has also become the day of Pratishtha Dwadashi in a way. While walking on the path of development, we have to preserve our heritage and move forward taking inspiration from that.
My dear countrymen, in the beginning of 2025 itself, India has attained many historic achievements in the field of Space. Today, I am proud to convey that an Indian Space-Tech start-up, Bengaluru based Pixxel has successfully launched India's first private satellite constellation - 'Firefly'. This satellite constellation is the world's topmost high-resolution hyperspectral satellite constellation. This achievement has not only made India a leader in modern space technology, but is also a big step towards a Self-reliant India i.e. Aatmnirbhar Bharat. This success is a symbol of the growing strength and innovation of our private Space Sector. On behalf of the entire country, I congratulate the team of Pixxel, ISRO and IN-SPACe for this achievement.
Friends, a few days ago, our scientists marked another major achievement in the Space Sector. Our scientists have undertaken space docking of satellites. When two Space crafts are connected in Space, this process is called Space Docking. This technology is important for sending supplies to Space Stations and crew missions in Space. India has become the fourth country to have achieved this success. Friends, our scientists are also making efforts to grow plants in Space and make them survive. For this, ISRO scientists chose seeds of cow pea. These seeds, sent on the 30th of December, germinated in Space itself. This is a very inspiring experiment which will pave the way for growing vegetables in Space in future. This shows how far-sightedly our scientists are working.
Friends, I want to tell you about another inspiring initiative. IIT Madras's ExTeM Centre is working on new technologies for manufacturing in Space. This Centre is conducting research on technologies like 3D-printed buildings, metal foams and optical fibres in Space. This Centre is also developing revolutionary methods like concrete construction without water.
This research of ExTeM will strengthen India's Gaganyaan mission and the future Space Station. This will also open new avenues of modern technology in manufacturing. Friends, all these achievements are proof of how visionary India's scientists and innovators are, in providing solutions to future challenges. Today, our country is setting new benchmarks in Space technology. I extend my best wishes to India's scientists, innovators and young entrepreneurs on behalf of the entire nation.
My dear countrymen many a time, you must have seen pictures of amazing bonding between humans and animals; you must have heard stories of animals' loyalty as well. Whether it is a pet or a wild animal, their relationship with humans sometimes amazes us. Animals may not be able to speak, but humans can understand their feelings and their gestures very well. Animals also understand the language of love and live by it too. I want to share an example from Assam with you. There is a place in Assam called Naugaon. Naugaon is the birthplace of our country's great luminary Srimanta Shankardev Ji. This place is very beautiful. It is also the habitat to a large number of elephants. Many incidents were being noticed in this area where herds of elephants used to destroy crops, farmers used to get upset, on account of which people of about 100 villages in the vicinity were facing hardships. But the villagers also understood the elephants' helplessness. They knew that elephants were intruding the fields to satiate their hunger, so the villagers thought of finding a solution to this. A team of villagers was formed, which was named 'Haathi Bandhu'. Haathi Bandhu displaying their wisdom, made a unique effort on about 800 bighas of barren land. Here the villagers together planted Napier grass. Elephants like this grass very much. The result was that the elephants lessened straying towards the fields. This is a matter of great relief for thousands of villagers. This effort of theirs has been liked by the elephants as well.
Friends, our culture and heritage teaches us to live with love with the surrounding animals and birds. It is a matter of great joy for all of us that in the last two months, two new Tiger Reserves have been added in our country. One of these is Guru Ghasidas-Tamor Pingla Tiger Reserve in Chhattisgarh and the other is Ratapani Tiger Reserve in MP.
My dear countrymen, Swami Vivekananda ji had said that only the person who is passionate about one’s idea is able to achieve one’s goal. Our passion and dedication are of utmost importance to make an idea successful. The path to innovation, creativity and success is certain to come up through complete dedication and enthusiasm. Just a few days ago, on the birth anniversary of Swami Vivekananda ji, I got the privilege of being a part of the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue'. There I spent my whole day with young friends who had come from every corner of the country. The youth shared their ideas on various sectors like startups, culture, women, youth and infrastructure. This program was very memorable for me.
Friends, just a few days ago, Start-Up India has completed 9 years. More than half of the startups that have been formed in our country in these 9 years are from Tier 2 and Tier 3 cities, and when we hear that, every Indian's heart is delighted with the fact that our StartUp culture is not limited to just big cities. And you will be surprised to know that more than half of the startups in smaller cities are being led by our daughters. When we hear that cities like Ambala, Hisar, Kangra, Chengalpattu, Bilaspur, Gwalior and Washim are becoming centers of StartUps, the heart is filled with joy. In a State like Nagaland, the registration of StartUps has increased by more than 200% last year. Waste Management, Non-Renewable Energy, Biotechnology and Logistics are the sectors in which the most number of Start-Ups are being noticed.
These are not conventional sectors but our young friends also think beyond the conventional & that is why they are achieving success.
Friends, 10 years ago when someone used to talk about entering the field of Start-Ups, one had to listen to many kinds of taunts. Some would ask after all, what is a Start-Up? Others would say, that will not lead you anywhere! But see, how big a change up has come in a decade now! You too should take full advantage of the new opportunities being created in India. If you believe in yourself, your dreams will also soar to new heights.
My dear countrymen, work done with good intentions and selfless spirit reaches far and wide through word of mouth. And our 'Mann Ki Baat' is a huge platform for that. In our vast country, if someone is doing good work even in remote areas and lends utmost importance to one’s sense of duty, this is the best platform to bring one’s efforts to the fore. Deepak Nabam ji has set a unique example of the spirit of service in Arunachal Pradesh. Deepak ji runs a Living-Home here, where mentally unwell, physically challenged people and the elderly are served; drug addicts are taken care of here as well. Deepak Nabam ji, without any help started a campaign to support the deprived people of the society, violence-affected families and homeless people. Today his service has transformed into an organization. His organization has also been honoured with many awards. The work of K. Hindumbi ji, who works as a nurse on the Kavaratti island of Lakshadweep, is also very inspiring. You will be surprised to know that she retired from government service 18 years ago, but even today she is engaged in serving people with the same compassion and affection as she used to do earlier. The efforts of KG Mohammad ji of Lakshadweep are also amazing.
The marine ecosystem of Minicoy Island is getting stronger through his hard work. He has written many songs to make people aware about the environment. He has also received the Best Folk Song Award from the Lakshadweep Sahitya Kala Academy. After retirement, KG Mohammad is also working with the museum there.
Friends, there is another piece of very good news from Andaman and Nicobar Islands too. Virgin coconut oil in Nicobar district has recently received the GI Tag. After the GI Tag, another new initiative has been undertaken for virgin coconut oil. Self-help groups are being formed by organizing the women associated with the production of this oil. They are also being imparted special training in marketing and branding. This is a big step towards economically empowering our tribal communities. I am sure that in future, the virgin coconut oil of Andaman-Nicobar is going to be a newsmaker in the world and the biggest contribution in that will be of the women's self-help groups of Andaman and Nicobar.
My dear countrymen, imagine a scene for a moment. It is January in Kolkata. The Second World War is at its peak and anger against the British is at its peak in India. Because of this, policemen are deployed at every nook and corner of the city. The police presence is more vigilant around a house in the middle of Kolkata. Meanwhile, a man wearing a long brown coat, pants and a black hat comes out of a bungalow in the dark of the night in a car. Crossing several heavily guarded checkpoints, he reaches a railway station called Gomo. This station is now in Jharkhand. From here, he catches a train and moves on. After this, he reaches Europe via Afghanistan - and all that happens despite the impenetrable fortifications of the British rule.
Friends, this story may seem like a film scene to you. You may be wondering what kind of mettle this person embodied, to display such courage! Actually, this person was none other than our country's great personality, Netaji Subhash Chandra Bose. We now celebrate the 23rd of January, his birth anniversary, as 'Parakram Diwas'. This saga related to his bravery also gives a glimpse of his Parakram. A few years ago, I went to that very house from where he escaped after dodging the British. That car of his is still present there. That experience was very special for me. Subhash Babu was a visionary. Courage was ingrained in his nature. Not only that, he was also a very efficient administrator. At the age of 27, he became the Chief Executive Officer of the Kolkata Corporation and after that he also took over the responsibility of Mayor. He did many great things as an administrator as well. His efforts related to schools for children, arrangements for milk for poor children and cleanliness are remembered even today. Netaji Subhash also had a deep connection with radio. People eagerly waited to listen to him on Azad Hind Radio, that he had established. His speeches lent a new strength to the fight against foreign rule. News bulletins were broadcast on 'Azad Hind Radio' in English, Hindi, Tamil, Bangla, Marathi, Punjabi, Pashto and Urdu. I salute Netaji Subhash Chandra Bose. I urge the youth of the country to read as much as possible about him and constantly derive inspiration from his life.
Friends, every time, this program of 'Mann Ki Baat' connects me with the collective efforts of the nation; with the collective willpower of all of you. Every month I receive a large number of your suggestions and ideas and each time I see these ideas, my faith in the resolve of Viksit Bharat rises further. All of you should continue to make efforts to make India the best through your work. That is all for this edition of Mann Ki Baat. We will meet again next month with new stories of achievements, resolves and accomplishments of Indians. Thank you very much. Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তাং ১৯.০১.২০২৫ দা শন্দোকখিবা মন কি বাতকী ১১৮শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
19 JAN 2025 11:46AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি।
ঙসি অসি ২০২৫ গী অহানবা মন কি বাতনি। অদোম শোইদনা খঙলমগনি। মহৌশানা থা অমগী অরোইবা নোংমাইজি নুমিত্ত মন কি বাত শন্দোকপনি, অদুবু হন্দক্কী ওইনা, মরিশুবা নোংমাইজিংগী মহুত্ত ঐখোয় চয়োল অমা ঙনখৎনা অহুমশুবা নোংমাইজিংদা উনরে। মথংগী চয়োলদা, নোংমাইজিং নুমিত্ত গনতন্ত্র দিবস থোক্লে। মাঙজৌননা নুংঙাইরবা গনতন্ত্র দিবস অমগীদমক ঐনা ইরৈচাশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
চহি অসিগী গনতন্ত্র দিবস অসি য়াম্না অখন্নবনি। চহি অসিদা ভারতনা রিপব্লিক ওইরকপা চহি ৭৫ মপুংফারে। চহি অসিদা সংবিধান চৎনবা হৌখিবা চহি ৭৫ মপুংফারে। ঐখোয়দা শেংলবা সংবিধান পীরম্বা, কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী শক্নাইরবা মীওইশিংদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি মনুংদা, হিরম কয়াদা শাংনা খন্ন-নৈনখি। খন্ন-নৈনখিবশিং অদুদা, কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মেম্বরশিংগী ৱাখল্লোনশিং, মখোয়গী ৱাহৈশিং, ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা লন ওইহৌরে। ঙসি মন কি বাত্ত অদোমগী মফমদা শক্নাইরবা মীওই খরগী খোঞ্জেল তাহনগনি।
মরুপশিং,
কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিনা থবক হৌরকপা মতমদা, বাবা সাহেব অম্বেদকারনা হায়খিবা অদু অমগা অমগা মতেং পাংনবদা য়াম্না মরুওইবনি। মহাক্না ইংলিসতা ৱা ঙাংখি। মদুগী মতেক খর ঐনা অদোমগী মফমদা তাহনগনি-
“হৌজিক ফাওবদা, অরোইবা পান্দমগী মতাংদা খন্নবদা, ঐখোয় অমতা চিংনবা অমতা লৈতে হায়না ঐনা খল্লি। ঐখোয় অমতনা চিংনবা দরকার ওইদে, অদুবু ঐগী অকিবদি ঐনা নাখৈ শেংনা ফোঙদোক্কনি, ঐখোয়গী খুদোংচাদবদি তুংগী নত্তে। ঐখোয়গী খুদোংচাদবদি ঙসি ঐখোয়গী মখল কয়াগী মীয়াম, অমতা ওইনা ৱারেপ অমা লৌমিন্নবা অমসুং ঐখোয় অমতা ওইনা লম্বী অদুদা মতেং পাংনদুনা চৎমিন্নবা অদুনি। ঐখোয়গী খুদোংচাদবা অসি অরোইবা পন্থুং অদু নত্তে; ঐখোয়গী খুদোংচাদবদি হৌরকপা অসিনি”।
মরুপশিং,
কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি অমতা ওইগদবনি, ৱাখল্লোন অমা খক ওইগদবনি অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি হায়বা অসিদা বাবা সাহেবা থাজবা থমখি। ঐনা অদোমগী মফমদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী অতোপ্পা খোঞ্জেল মতেক অমগা তাহনগে। ঐখোয় দোক্তর রাজেন্দ্র প্রাসাদ জিগী ৱারোল তারসি-
“ঐখোয় শান্তি ওইনা হিংবা অমসুং মতম পুম্নমক্ত শান্তি ওইনা হিংবা পাম্বনি হায়বা ঐখোয়গী পুৱারিনা ঐখোয়দা তাক্লে অমসুং ঐখোয়গী চৎনবীনা ঐখোয়দা তম্বীরে। য়োৎকী নত্ত্রগা সনাগী চেনশিং ওইগেরা, ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা অতোপ্পশিং চেন্না পুন্নবা হোৎনদে। য়োৎকী চেনশিংদগী হেন্না কনবা অদুবু হেন্নবা ফজবা লাইনিং, নাৎ অমসুং লৌশিংগী মুগাগী লং অমনা ঐখোয়না অতোপ্পশিং পুল্লে। ঐখোয়না মখা তানা চপ মান্নবা লম্বীদা চৎকনি অমসুং ঐখোয়গী অমতা ঙাইরবা অনিংবা অমা লৈরি; মদুগী অনিংবা অদুদি… মালেমদা শান্তি অমসুং নুংঙাইবা পুরকপদা অমসুং ঙসি ঐখোয় নিংতম্বা পুরকখিবা অচুম্বা অমসুং অহিংশাগী খুৎলায়শিং মালেমদা পীবদা ঐখোয়না মতেং পাংবা ঙমগনি। মতমগী অকনবা চৈথেংদা হিংনবা ঙম্নবগীথৌনা ঐখোয়গী পুন্সি অমসুং নাৎনা ঐখোয়দা পীরে। করিগুম্বা ঐখোয়গী অচুম্বা ফিদমশিং ঐখোয়গী মাঙদা লৈরবদি, ঐখোয়না মালেমদা অফবা থবক অমা পাংথোকপা ঙমগনি”।
মরুপশিং,
মীওইবগী গুনশিংগীদমক লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা রাজেন্দ্র প্রাসাদ জিনা ফোঙদোকখি। ঐনা হৌজিক অদোমদা দোক্তর শ্যাম প্রাসাদ মুখর্জিগী খোঞ্জেল তাহনগনি। খুদোংচাবশিং চপ মান্ননা ফংহন্নবা ৱাফম মহাক্না পুখৎখি। দোক্তর শ্যামা প্রাসাদ মুখর্জিনা হায়খি-
“খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নরবশু ঐখোয়গী থবকশিংগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগনি হায়না ঐনা থাজৈ অমসুং মসিনা কাংলুপ অমগী নত্ত্রগা কাংলুপ অদুগী, ফুরুপ অমগী নত্ত্রগা ফুরুপ অদুগী, জাতি, কাস্ত, ফুরুপকী খেন্নবা লৈতনা লমদম অসিদা নুপা, নুপী অমসুং অঙাং য়াওনা মীওই খুদিংমক খুন্দাবা ইমা লৈবাক ভারত শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মখোয়গী লৈজবা লৌশিংগী মতুংইন্না অমসুং ইমা ভারতকী য়াইফনবা নুপা নত্ত্রগা নুপী মশা মরোমদোম চাউখৎচনবা মীওই খুদিংমক্ত চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীগদবনি”।
মরুপশিং,
কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদা মরৈ য়েৎনখিবগী অশেংবা খোঞ্জেল অসি অদোম তানিংগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়, লৈবাক অসিগী মীয়াম, হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা ইথিল পীখি, ঐখোয়গী সংবিধান শেম্লম্বশিংনা ফাওবা চাউথোকচবা ফাওনবা অসিগুম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয় থবক তৌগদবনি।
মরুপশিং,
গনতন্ত্র দিবস নোংমা ৱাৎলিঙৈ, জনুৱারি ২৫ অসি নেসনেল ভোতর্স দেনি। নুমিৎ অসিদা ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসন লিংখৎপা মরম্না নুমিৎ অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্লম্বশিংনা ঐখোয়গী ইলেক্সন কম্মিসন অসি সংবিধান্নদা মরুওইবা মফম অমা পীরমখি অমসুং মসিগা চপ মান্ননা গনতন্ত্রদা মীয়াম শরুক য়ানবা মফম পীরমখি। ১০৫১-৫২ দা অহানবা মীখলশিং পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী গনতন্ত্র হিংবা ঙমগদরা হায়না মীওই খরনা চিংনবা পোকখি। অদুবু ঐখোয়গী গনতন্ত্রনা চিংবশিং অদু অরানবা তাহনখি-পুম্নমক্কী মথক্ত, ভারত অসি গনতন্ত্রগী মমানি। হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক অসিগী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং নুংঙাই য়াইফরে।
মতম মতমগী মতুংইন্না মীখলগী থবকশিং নৌথোকহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবগীদমক ঐনা ইলেক্সন কম্মিসন থাগৎপা পাম্মী। মীয়ামগী শক্তিদা শক্তি হেন্না পীনবা কম্মিসন্না তেক্নোলোজিগী শক্তি শীজিন্নরে। নিয়ম চুম্না মীখলশিং পাংথোকপগীদমক ঐনা ইলেক্সন কম্মিসন থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মশিং য়াম্না থোক্লক্তুনা, ভোৎ থাদবগী মখোয়গী হকশিং শীজিন্ননবা ঐনা মীয়ামদা তকশিল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী থবকশিংগী শরুক অমা ওইনবা অমসুং থবক অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐনা হায়জরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
প্রায়াগ্রাজদা মহা কুম্ভ হৌখ্রে। কাউবা ঙমদ্রবা মীগী সমুদ্র অমনি, ফজরবা শক্তমশিংনি অমসুং মান্নবা অমসুং নুংশিনবগী অঙকপা ইতিনফম অমনি। চহি অসিদা, কুম্ভদা ঈশ্বরগী ওইবা থৌরম কয়াশু মপা চানরে। কুম্ভ অসি খেন্নবশিংগী অপুনবা শক্তমগী কুহ্মৈ অমনি। ভারত অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী মীওইশিং সঙ্গমগী লৈঙোইদা পুল্লে। মসিদা মীচং-মীখাই নাইদবা,কাংলু-ফুরুপ খাইদবা অসি চহি লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবা চৎনবীনি… ভারতকী খা, নোংপোক, নোংচুপকী মীওইশিং মফম অসিদা থুংলরে। কুম্ভদা,লায়রবা অমসুং ইনাকখুনবা অমতা ওইরে। ঐখোয় খুদিংমক সঙ্গমদা ইরুপ্লে, পুন্না ভান্দ্রাশিং চামিন্নরে, প্রসাদ ফংমিন্নরে- মরম অদুনা কুম্ভ অসি অপুনবগী মহা কুম্ভনি। কমদৌনা চৎনবীশিংনা ভারত পুম্নমক কোনশিনবগে হায়বা কুম্ভগী থৌরম অসিনা ঐখোয়দা তাক্লে। লাইনিংনা অমতা ওইহনবগী লম্বীশিং অৱাংদগী হৌরগা খা ফাওবা অমতা ওইরে। অতোপ্পা অমদা, প্রায়াগ্রাজ, উজ্জেন, নাসিক অমসুং হরিদ্বারদা কুম্ভ পাংথোকই; অমরোমদা, খা থংবা শরুক্ত, গোদাবরি, কৃষ্ণ, নর্মাদা অমসুং কাভেরি তুরেলশিংগী মপানশিংদা পুস্কারম পাংথোক্লি। হায়রিবা কুহ্মৈশিং অসি ঐখোয়গী শেংলবা তুরেলশিং অমসুং মখোয়গী লাইনিংশিংগা শম্নৈ। কুম্বাকোনাম, তিরুকাদ-য়ুর, কোদ-বাসুল, তিরুচেরাইগুম্বা মখোয়গী চৎনবীশিংগা কুম্ভগা শম্নবা অসিগুম্বা লাইশঙ কয়া লৈরি।
মরুপশিং,
কুম্ভদা নহারোলশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াবা অদোম উরমগনি অমসুং নহারোলশিং চাউথোকচবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী সভত্যগা শম্নবা অসি অচুম্বনি, লৈবাক অসিগী মরাশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে অমসুং লৈবাক অসিগী অফবা তুংলমচৎ অমা উরে। হন্দক্কী অসিদা ঐখোয়না য়াম্না পাক-চাউনা কুম্ভদা দিজিতেল ফুতপ্রিন্তশিংশু উবা ফংলে। কুম্ভ মালেমদা মমিং চৎপা অসি ভারতমচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনিঙাইনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, নোংচু বেঙ্গলগদা য়াম্না পাক-চাউনা ‘গঙ্গা সাগর মেলা’শু পাংথোকখ্রে। শেংলবা সংক্রান্তি থৌরমদা, মেলা অসিদা মালেম শীনবা থুংবগী ভক্ত লাখ কয়া ইরুপখি। কুম্ভ, পুস্কারম অমসুং গঙ্গা সাগর মেলা- হায়রিবা কুহ্মৈশিং অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী নুংশিন্নবা, পুন্না হিংমিন্নবা অমসুং অপুনবা হেনগৎহনবা ঐখোয়গী কুহ্মৈশিংনি। হায়রিবা কুহ্মৈশিং অসিনা ভারতকী মীয়ামগা ভারতকী চৎনবীশিংগা শম্নহল্লে অমসুং মালেমদা ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংনা হায়রিবা ধর্মা, অর্থ, কাম, মোক্সাগা শম্নহল্লে। ঐখোয়গী কুহ্মৈশিং অমসুং চৎনবীশিংনা অধ্যাতিক, খুন্নাই, নাৎ অমসুং শেন্মিৎলোনগী হিরম খুদিংমক ফগৎহল্লে।
মরুপশিং,
থা অসিদা, ‘পৌষ সুক্লা দ্বাদাসি’ নুমিত্তা রাম লালাগী প্রান প্রাতিস্থা পর্বগী অহানবা কুমওন থোক্লে। চহি অসিগী ‘পৌষ সুক্লা দ্বাদাসি’ জনুৱারি ১১ দা তাখি। নুমিৎ অসিদা, রামগী ভক্ত লাখ কয়া অয়োধ্যাদা রাম লাল্লাগী দর্শন ফংখি অমসুং মহাক্কী থৌজাল ফংখি। প্রান প্রাতিস্থাগী দ্বাদাসি অসি ভারতকী নাৎকী ৱাখল তাবা অমুক হন্না শম্নহন্নবা দ্বাদাসিনি। মরম অদুনা ‘পৌষ সুক্লা দ্বাদাসি’গী নুমিৎ অসিশু মওং অমদা প্রাতিস্থা দ্বাদাসিগী নুমিৎ ওইরক্লে। চাউখৎপগী লম্বীদা চৎপগা লোয়ননা, ঐখোয়না ঐখোয়গী হেরিতেচ ঙাক-শেনগদবনি অমসুং মদুগী ইথিল লৌদুনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
২০২৫ হৌরকপদা, স্পেসকী লমদা ভারতনা পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা কয়া পুরক্লে। বেঙ্গালুরুদা লৈবা ভারতকী স্পেস-তেক স্তার্দ-অপ পিক্সেলনা মাইপাক্না ভারতকী অহানবা প্রাইভেদ সেতেল্লাইত কন্সতেল্লেসন-‘ফায়ারফ্লাই’ থাগৎলে হায়না ঙসি পাউদম্বদা ঐ চাউথোকচৈ। মসিগী সেতেল্লাইত কন্সতেল্লেসন অসি মালেমদা খ্বাইদগী রিজোলুসন ৱাংবা হায়পরস্পেকত্রাল সেতেল্লাইত কন্সতেল্লেসন্নি। মসিগী মাইপাকপা অসিনা অনৌবা স্পেস তেক্নোলোজিদা ভারত লুচিংবা অমা ওইহনবা খক নত্তনা, মসিনা অত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। মসিগী মাইপাকপা অসি ঐখোয়গী প্রাইভেদ স্পেস সেক্তরদা মপাঙ্গল অমসুং অনৌবা থবক ফগৎলকপগী খুদম অমনি। লৈবাক মীয়ামগী মহুৎশীন্দুনা, মাইপাকপা অসিগীদমক ঐনা পিক্সেল, ইসরো অমসুং ইন-স্পেসকী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাংদা, ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা স্পেস সেক্তরদা অতোপ্পা অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরক্লে। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা সেতেল্লাইতশিং স্পেসতা শম্নহনখ্রে। স্পেসতা স্পেসক্রাফ অনি শম্নহনবা অসিবু স্পেস দোক্কিং হায়না খঙনৈ। মসিগী তেক্নোলোজি অসি স্পেস স্তেসনশিংদা পোৎ-চৈশিং থাবা অমসুং স্পেসতা ক্রিউ মিসনশিং থাবদা য়াম্না মরুওই। মসিগী থবক অসি মাইপাক্না পাংথোকপা ঙম্বা মরিশুবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। স্পেসতা পাম্বীশিং থানবা অমসুং মখোয় হিংহন্নবা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা থবক পায়খৎলি। মসিগীদমক, ইসরোগী সাইন্তিস্তশিংনা হৱায় অশাংবীগী মরুশিং খনখি। হায়রিবা মরুশিং অদু দিশেম্বর ৩০ দা থাখি, স্পেসতা মতোল চোংহল্লে। মসিগী চাংয়েং অসিনা তুংদা স্পেসতা মনা-মশিং থানবগী লম্বীশিং য়াৎলগনি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং কয়া য়াম্না তুংগী উদুনা থবক তৌবগে হায়বা মসিনা তাক্লে।
মরুপশিং,
অতোপ্পা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা থবক অমগী মরমদা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়নিংই। আই.আই.তি মাদ্রাসকী এক্সতেম সেন্তরনা স্পেসতা মেনুফেকচরিংগী অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী লমদা থবক তৌরি। সেন্তর অসিনা থ্রি-দি প্রিন্তেদ বিল্দিংশিং, মেতেল ফোমশিং অমসুং ওপ্তিকেল ফাইবরশিং স্পেসতা থবক তৌনবা তেক্নোলোজিশিংদা থিজিনবগী থবক পায়খৎলি। সেন্তরনা ঈশিং য়াওদনা কংক্রিতগী য়ুম শানবগী পাম্বৈশিংশু শেমগৎলি। এক্সতেমনা থিজিল্লিবা অসিনা ভারতকী গাগনয়ান মিসন অমসুং তুংগী স্পেস স্তেসন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মসিনা মেনুফেকচরিংদা অনৌবা তেক্নোলোজিগী অনৌবা মফমশিং পীগনি। তুংদা লাক্কদবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মীৎয়েং শানবা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংনা কমদৌনা হায়রিবা মাইপাকপশিং ঙসি পুরকপগে হায়বা মসিনা খুদমনি। ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসি স্পেস তেক্নোলোজিদা অনৌবা মাইপাকপশিং পুরক্লে। লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়ামগী মহুৎশীন্দুনা, ভারতকী সাইন্তিস্তশিং, ইন্নোবেতরশিং অমসুং নহা ওইরিবা ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিংদা ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মীওইবা অমসুং শাশিংগী মরক্ত অচেৎপা মরী লৈনবগী শক্তম কয়া অদোম কয়ারক উরম্লগনি; শাশিংনা মপুশিং নুংশিবা অমসুং মপুশিংনা শাশিং নুংশিবগী ৱারি কয়া অদোম তারম্লগনি। মসি য়ুমদা য়োকপা নত্ত্রগা লম্লক্কী শা অমা ওইবা য়াই, মীওইবগা মখোয়গা লৈনবা মরীশিং অসিনা করিগুম্বা মতমদ ঐখোয় অঙকপা ফাওহল্লি। শাশিং ৱা ঙাংবা ঙমদে, অদুবু মখোয়গী ৱাখলশিং অমসুং মখোয়গী লেংবা ওৎপগী ফিবমশিং মীওইবনা খঙই। শাশিংনা নুংশিবগী লোলশু খঙই অমসুং মসিদা মখোয় হিংলিবনি। অসামগী খুদম অমা ঐ অদোমগী মফমদা পাউদমগে। অসামদা নাগাউন কৌবা মফম অমা লৈ। নাগাউন অসি ঐখোয়গী শক্নাইরবা শ্রীমতা সঙ্করদেব জিগী পোক্নফম লমদমনি। মফম অসি য়াম্না ফজৈ। মফম অসি মশিং য়াম্লবা শামুশিংগী লৈফমশু ওইরি। মফম অসিদা শামুশিংনা মহৈ-মরোং কয়া মাঙহনবা, লৌমীশিং শাওহনবা, মসিনা মরম ওইদুনা খুঙ্গং ১০০ রোমগী মীয়াম অৱাবা তাবগী থৌদোক কয়া খঙলে। অদুবু খুঞ্জাশিংনা শামুশিংগী উপায় লৈতবা ফিবমশিং অদু খঙই। মখোয়গী অরাম-খৌরাংবা অদু কোক্নবা শামুশিং লৌবুক্ত চঙলকপনি হায়বা মখোয় খঙই, মরম অদুনা খুঞ্জাশিংনা মসি কোক্নবা পাম্বৈ অমা পুথোক্লে। ‘হাথি বন্ধু’ কৌবা খুঞ্জাশিংগী কাংবু অমা শেম্লে। হাথি বন্ধুনা মখোয়গী লৌশিং শীজিন্নদুনা, বিঘা ৮০০গী লমহাং অমদা অখন্নবা থবক অমা পায়খৎখি। মফম অদুগী খুঞ্জাশিংনা পুন্দুনা নেপিয়র নাপী থাখি। শামুশিংনা নাপী অসি য়াম্না পাম্মী। মসিদগী শামুশিং অতোপ্পা লৌবুকশিংদা হায়দোরক্ত্রে। মসিদগী খুঞ্জা লিশিং কয়া অৱাবা কোক্লে। মখোয়গী থবকশিং অসি শামুশিংনা অমসুং মীয়াম্না পাম্নরে।
মরুপশিং,
অকোয়বদা লৈরিবা শাশিং অমসুং উচেকশিংগা নুংশিন্না লৈমিন্ননবা ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীনা ঐখোয়দা তম্বীরি। হৌখিবা থাদা ভারতকী অনৌবা তাইগর রিজার্ব অনি হেনগৎলকপা অসি য়াম্না হরাওনিঙাইনি। হায়রিবা রিজার্বশিং অদুগী মনুংদা অমনা ছতিসগরদা গুরু ঘাসিদাস-তামোর পিঙ্গলা তাইগর রিজার্ব অমসুং অতোপ্পা অমনা মধ্য প্রদেসতা রাতাপানি তাইগর রিজার্বনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
শ্বামী বিবেকানন্দা জিনা হায়রমখি মদুদি কনাগুম্বা অমগী অনৌবা ৱাখলশিংদা ঙাওজবা মীওই খক্তনা কনাগুম্বা অমগী পান্দম ফংবা ঙমগনি। অনৌবা ৱাখল অমা মাইকপাকহনবদা ঐখোয়গী পামজবা অমসুং কৎথোকপা অসি খ্বাইদগী মরুওই। মপুংফানা কৎথোকপা অমসুং হরাওবগী খুৎথাংদা অনৌবা অমসুং মাইপাকপগী লম্বীদা চৎপা ঙমগনি। নুমিৎ খরগী মমাংদা পাংথোকখিবা, শ্বামী বিবেকানন্দা জিগী মপোক কুমওন থৌরমদা, ঐ ‘বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ’ শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐনা নুমিৎ চুপ্পা অমা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী লাকপঅ নহারোল মরুপশিংগা লৈখি। তোঙান তোঙানবা হিরমশিং হায়বদি স্তার্দঅপশিং, নাৎ, নুপীশিং, নহারোলশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং শরুক য়াখি। মসিগী থৌরম অসি ঐঙোন্দা নিংশিংদুনা লৈরি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাংদা, স্তার্দ-অপ ইন্দিয়া চহি ৯ মপুংফারে। চহি মপান অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্ত শেমগৎখিবা স্তার্দ-অপশিংগী তংখায় অমদি তয়র-২ অমসুং তয়র-৩ সহরশিংদনি অমসুং ঐখোয়না মসি তাবদা, ঐখোয়গী স্তার্দ-অপকী থবকশিং অসি শুপ্নগী অচৌবা সহরশিং খক্তদা লিংখৎপা নত্তে হায়বা খঙবদা ভারতমচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা অপেনবা ফাওরে। অপীকপা সহরশিংদা স্তার্দ-অপশিংগী তংখায় অমদি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা লুচিংবনি হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। অম্বালা, হিসার, কঙ্গারা, চেনগালপাত্তু, বিলাসপুর, গ্বালিয়র অমসুং ৱাসিমগুম্বা সহরশিং স্তার্দ-অপশিংগী মফম ওইরক্লে হায়না ঐখোয়না তাবদা, হরাওবনা থুমহৎলে। হৌখিবা চহিদা নাগালেন্দগুম্বা রাজ্যদা স্তার্দ-অপশিং রেজিস্তার তৌবা চাদা ২০০ হেনগৎলে। স্তার্দ-অপশিং অয়াম্বনা অমোৎপা লোইশিনবা, নন-রিন্যুএল ইনর্জি, বাইওতেক্নোলোজি অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তরশিংদা থবক পায়খৎপা উরে। মখোয় মহৌশাগী সেক্তরশিং অদু নত্তে, অদুবু ঐখোয়গী নহারোলশিংনা হান্নগী চৎনবীগী ৱাংমদা খনগদবনি অমসুং মসিনা মাইপাক্নবগী লম্বীনি।
মরুপশিং,
চহি ১০ গী মমাঙদা কনাগুম্বা অমনা স্তার্দ-অপশিংগী হিরমদা চঙনবা ৱারি শারকপা মতমদা, কনাগুম্বা অমনা মখল কয়াগী নমথাক তৌবগী ৱারি তারমগনি। কনাগুম্বা অমনা হংলমগনি, স্তার্দ-অপ হায়বসি করিনো? অতোপ্পশিংনা হায়রমগনি, মদুনা নহাক চাউখৎপা ঙম্লোই। য়েংউ, চহি ১০ অসিদা কয়া য়াম্না অহোংবা পুরক্লবগে হায়বা। অদোমশু ভারত্ত ফংলিবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ঙসিগী কান্নবশিং মপুংফানা লৌগদবনি। করিগুম্বা অদোম্না নশামক্ত থাজবা থম্লবদি, অদোমগী মঙলানশিং অনৌবা থাকশিংদা য়ৌবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অচুম্বা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা অমসুং মশাগী ওইজবা থিদনা পাংথোকপা থবকশিং মী অমদগী মী অমদা পাক-শন্না শন্দোকই। ঐখোয়গী মন কি বাত অসি থবক অসিগী অচৌবা মফম অমনি। ঐখোয়গী পাক্লবা লৈবাক অসিদা, মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা কনাগুম্বা অমনা অফবা থবক থবক পাংথোক্লবশু অমসুং কনাগুম্বা অমগী থৌদাং থৱায় য়াওনা পাংথোক্লবশু, কনাগুম্বা অমগী থবক মাঙদোমদা পুখৎলক্নবা মসি খ্বাইদগী ফবা মফমনি। দিপক নাবাম জিনা অরুনাচল প্রদেসতা মীয়ামগী থবক তৌনবগী অফবা খুদম অমা ওইরে। অনাবশিং, হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা মীওইশিং অমসুং অহলশিং, দ্রদ এদিগশিং সেবা তৌনবা লিভিং হোম অমা দিপক জিনা মফম অসিদা লিংখৎখি। খুন্নাইগী তোল্লবশিং, হিংশানা শোকহল্লবা ইমুংশিং অমসুং য়ুম লৈজদ্রবা মীওইশিং মতেং পাংনবা মতেং অমতা য়াওদনা দিপক নাবামনা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। ঙসিদি মহাক্কী থবক অসিনা লুপ অমা ওন্থোক্লে অমসুং মহাক্কী লুপ অসি মনা কয়া ফংলে। লাক্ষদ্বিপ ইথৎতা নর্শ অমা ওইনা থবক তৌবী কে. হিন্দুম্বী জিগী থবক অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। মহাক চহি ১৮ গী মমাঙদা সরকারগী থবক্তগী পোথারবা মতুংদা, মহাক হান্নগুম্বা মীয়ামগী সেবা তৌরি হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। লাক্ষদ্বিপগী কে.জি মোহমদ জিগী থবকশিংশু অঙকপনি। মহাক্কী থবকশিংনা মিনিকোই ইথৎকী মেরিন ইকোসিস্তেম হেন্না ফগৎলে। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মরমদা মীয়াম খঙনবা মহাক্না ঈশৈ কয়া ইখি। মহাক লাক্ষদ্বিপ সাহিত্য কলা একাদেমীদগী বেস্ত ফোক্ল সোং এৱার্দ ফংলে। থবক্তগী পোথারবা মতুংদা, মহাক মফম অদুদা ম্যুজিয়মগা লোয়ননা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
নিকোবরগী অশেংবা য়ুবী থাউ হন্দক জি.আই তেগ পীরে। জি.আই তেগ ফংলবা মতুংদা, অশেংবা য়ুবী থাউগী অতোপ্পা থবক অমা পায়খৎলে। থাউ অসি পুথোক্নবা নুপীশিংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং শেমগৎলে। মখোয়দা য়োনবা অমসুং ব্রান্দ শেমগৎনবা অখন্নবা ত্রেনিং পীরে। মসি ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অচৌবা থবক অমনি। তুংদা অন্দমান-নিকোবরগী অশেংবা য়ুবী থাউ অসি মালেমগী পাউ অমা ওইগনি অমসুং মফম অসিগী নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
সিন অমা ঙাইক্তং ৱাখলদা শাগৎতুনা য়েংউ। মসি কোলকাতাদা জনুৱারি থাদনি। মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাউ কন্না শোক্নবা মতমনি অমসুং ভারত্ত বৃতিসকী মায়োক্না কন্না শাওবা মতমনি। মসিনা মরম ওইদুনা, সহর অসিগী মফম খুদিংমক্ত পুলিসমেন থমখি। চৈরক অদুদা, অশাংবা কোত লিৎপা, খোঙগ্রাউ শেৎপা অমসুং অমুবা তুপী অমা উপ্পা নুপা অমা য়ুম অমদগী কার অমদা অহিংবগী অমম্বদা থোক্লকখি। য়াম্না কন্না ঙাক-শেনবা চেকপোইন্তশিং লাল্লগা, মহাক গোমো কৌবা রেলৱে স্তেসন অমদা থুংলখি। স্তেসন অসি হৌজিক ঝারখন্দা লৈরি। মফম অদুদগী, মহাক ত্রেন অমা তোংদুনা চৎখি। মসিগী তুংদা, মহাক অফগানিস্থান ফাওরগা য়ুরোপ য়ৌখি অমসুং মসি বৃতিস লৈঙাক্কী নমখায়বা ঙমদ্রবা অথিংবশিং লৈরবশু থবক ওইনা পাংথোকখি।
মরুপশিং,
ৱারি অসি অদোমগী মফমদা ফিল্মগী সিন অমা মাল্লমগনি। অসিগুম্বা থৌনা উৎখিবা মীওই অসি করম্বা মখলগী মীনো হায়না অদোম ঙক্লমগনি। মীওই অসি কনা অমতা নত্তে, মহাক ঐখোয়গী লৈবাক্কী শক্নাইরবা মীওই, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনি। জনুৱারি ২৩ অসি ‘পরাক্রম দিবস’ হায়না মহাক্কী মপোক নুমিৎ অসি ঐখোয়না থৌরম পাংথোক্লি। মহাক্কী থৌনা ফবগী ৱারি অসিনা মহাক্কী পরাক্রমগী শক্তম অমা উৎলে। চহি খরগী মমাংদা, বৃতিসতা উৎ চাইরম্লগা মহাক্না নানথোকখিবা য়ুম অদুদা ঐ চৎলুরে। য়ুম অদুদা হৌজিক ফাওবা কার অদু লৈরি। খোঙচৎ অদু ঐঙোন্দা য়াম্না অখন্নবা অমা ওইখি। সুভাস বাবু মীৎয়েং শানবা লুচিংবা অমনি। মহাক থবক হৈবা লৈঙাকপা অমসুনি। চহি ২৭ শুবা মহাক কোলকাতা কোর্পোরেসনগী চীফ ইজুক্যুতিপ ওফিসার ওইখি অমসুং তুংদা মহাক মেয়র ওইখি। মহাক্না অঙাংশিংগী স্কুলশিং লিংখৎখিবা, লায়রবা অঙাংশিংগী শঙ্গোম ফংহনখিবা অমসুং লু-নানবগী থবকশিং হৌজিক ফাওবা নিংশিংলি। নেতাজি সুভাসশু রেদিওগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনখি। মহাক্না ৱা ঙাংবা তানবা মীয়াম্না মহাক্না লিংখৎপা অজাদ হিন্দ রেদিও ঙাইনখি। মহাক্কী ৱারোলশিংদা মপান লৈবাক্কী লৈঙাক্কী মায়োক্তা ৱা ঙাংদুনা অনৌবা থৌনা অমা পীখি। ইংলিস, হিন্দী,তামিল, বাংলা, মরাথি, পঞ্জাবী, পাসতো অমসুং উর্দুদা অজাদ হিন্দ রেদিওদা অনৌবা পাউশিং শন্দোকখি। ঐনা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মহাক্কী মরমদা ঙম্লিবমখৈ পানবা অমসুং মহাক্কী পুন্সিদগী ইথিল লৌনবা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
মতম খুদিংমক্ত, লৈবাক্কী অপুনবা থবকশিং অমসুং অদোমগী অপুনবা থৌনাগা লোয়ননা মন কি বাত থৌরম অসিদা ঐগা শম্নহল্লে। থা খুদিংগী ঐনা মশিং য়াম্লবা অদোমগী পাউতাকশিং ফংখি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি ফংবদা বিকসিত ভারত্তা থম্লিবা ঐগী থাজবা মখা তানা হেনগৎহল্লে। অদোমগী থবকশিংনা ভারত খ্বাইদগী ফবা ওইনবা অদোম মখা তানা থবক তৌগদবনি। হন্দক্কী মন কি বাত মতাং অসিদা লোইজরে। মাইপাকপগী অনৌবা ৱারিশিং, ভারতমচাশিংগী ৱাশকশিং অমসুং মাইপাকপশিংগা লোয়ননা ঐখোয় মথংগী থাদা অমুক উনরসি। অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। খুরুমজরি।