ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
18 JAN 2025 5:33PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୨ଟି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୨୩୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାର ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମର ଜମି ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୬୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ୫ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କିତ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସିହୋରର ଜଣେ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ମେଓ୍ଵାଡାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ କହିଥିଲେ । ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଧାର କରିଥିବା ଋଣ ତାଙ୍କୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ କ'ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ବୋଲି ସେ ଶ୍ରୀ ମନୋହରଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମନୋହର କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧ ଫାର୍ମ ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ନେଇଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେ, ତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଏବଂ ଏପରିକି ତାଙ୍କ ପତ୍ନୀ ମଧ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧ ଫାର୍ମରେ କାମ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ଆଣିଛି । ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ର ରହିବା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବା ସହଜ ହୋଇଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ କଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଯେପରି ନିଜ ଜୀବନରେ ଗର୍ବ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚରେ ରହିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଏହା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନର ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାନଗରର ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରଚନାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପଚରାଯିବାରୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କୌଣସି ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ର ବିନା ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ତାଙ୍କ ଛୋଟ ଘରେ ରହୁଥିଲେ। ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନାରେ ସେ ୭.୪୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ନେଇ ଏକ ଦୋକାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରୁ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ନିଜ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଘରେ ୨୦ ବର୍ଷ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ସମ୍ପତ୍ତି ର କାଗଜପତ୍ର ପାଇବେ ବୋଲି ସେ କେବେ ଆଶା କରିନଥିଲେ। ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ରୁ ମିଳିଥିବା ଅନ୍ୟନ୍ୟ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ପଚାରିବାରୁ ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ ଥିଲେ ଏବଂ ପିଏମ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜୀବିକା ଯୋଜନାରେ କାମ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବା ପରିବାର ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କ ଝିଅକୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପଠାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ତାଙ୍କ ଝିଅର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା କେବଳ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁନାହିଁ ବରଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଡେଣା ଲଗାଇ ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ସେ ଭାବନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ଯୋଜନାର ପ୍ରକୃତ ସଫଳତା ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାର କ୍ଷମତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ସେ ଶ୍ରୀମତୀ ରଚନାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ କାହାଣୀ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସୁଯୋଗରୁ ଉପକୃତ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଏହାପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରୁ ଆସିଥିବା ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ରୋଶନ ସାମ୍ଭା ପାଟିଲଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ଶ୍ରୀ ରୋଶନଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଡ କିପରି ପାଇଲେ, ଏହା ତାଙ୍କୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କଲା ଏବଂ ଏଥିରୁ ସେ କ'ଣ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ରୋଶନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ଗାଁରେ ତାଙ୍କର ଏକ ବଡ଼, ପୁରୁଣା ଘର ଅଛି ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ତାଙ୍କୁ ୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଯାହାକୁ ସେ ତାଙ୍କ ଘରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଚାଷ ପାଇଁ ଜଳସେଚନର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ଫସଲ ଅମଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱମିତ୍ଵ କାର୍ଡ ରେ ଋଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସହଜତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ରୋଶନ କହିଥିଲେ ଯେ ଦସ୍ତାବିଜରେ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ଥିଲା ଏବଂ ଋଣ ପାଇବା ଏକ କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଋଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ କାଗଜପତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ବିନା କେବଳ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ କାର୍ଡ ଯଥେଷ୍ଟ । ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରି ଶ୍ରୀ ରୋଶନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପନିପରିବା ଏବଂ ତିନୋଟି ଫସଲ ଚାଷ କରନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନାର ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ରୋଶନ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ପିଏମ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା, ପିଏମ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ ଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଗାଁର ଅନେକ ଲୋକ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନାରେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜର କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଚାଷ କରିବା ପାଇଁ ସହଜରେ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି । ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଲୋକଙ୍କୁ କେତେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହା ଦେଖି ଖୁସି ଲାଗୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ଘର ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଋଣ ଅର୍ଥକୁ ଚାଷ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଛାତ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମମାନଙ୍କରେ ଜୀବନଧାରଣମାନ ଉନ୍ନତ ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ଏବେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ।
ଓଡ଼ିଶାର ରାୟଗଡûର ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସଙ୍ଗୀତାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ କହିଥିଲେ । ବିଗତ ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ଉପଯୁକ୍ତ କାଗଜପତ୍ର ନଥିବାରୁ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ କାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଖୁସି ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଋଣ ନେବାକୁ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଟେଲରିଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ନିଜ କାମ ଓ ଘରର କାମ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପତ୍ତି ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରଦାନ କରି ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ଏକ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିଛି। ସେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି)ର ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ ଏବଂ ସରକାର ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା ସମଗ୍ର ଗାଁରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ସାମ୍ଭାର ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ବରିନ୍ଦର କୁମାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିବାରୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଜଣେ କୃଷକ ଏବଂ ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପାଇ ବହୁତ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ସେମାନଙ୍କ ଜମିରେ ରହୁଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କାଗଜପତ୍ର ପାଇବା ସେମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦୦ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଗାଁରେ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ତାଙ୍କ ଗାଁରେ କାହା ପାଖରେ କୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ନାହିଁ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ତାଙ୍କ ଜମି ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ ଜମି ବନ୍ଧକ ରଖି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେଇପାରିବେ, ଯାହା ଘର ମରାମତିରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବ । ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନାର ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ପଚରାଯିବାରୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଗାଁକୁ ମିଳିଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜମି ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ବିବାଦର ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ସମାଧାନ ହୋଇଛି। ତେଣୁ ଗ୍ରାମବାସୀ ଋଣ ନେବା ପାଇଁ ନିଜ ଜମି ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ବନ୍ଧକ ରଖିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ଆନନ୍ଦଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନା କାର୍ଡକୁ କେବଳ ଦସ୍ତାବିଜ ଭାବେ ବିଚାର କରୁନାହାନ୍ତି ବରଂ ଏହାକୁ ପ୍ରଗତିର ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାମୀତ୍ଵ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with SVAMITVA beneficiaries
18 JAN 2025 5:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi distributed over 65 lakh property cards under SVAMITVA Scheme to property owners in over 50000 villages in more than 230 districts across 10 States and 2 Union territories today through video conferencing. During the event, he interacted with five beneficiaries to know their experiences related to the SVAMITVA scheme.
Interacting with Shri Manohar Mewada, a SVAMITVA beneficiary from Sehore, Madhya Pradesh, the Prime Minister asked him to share his experience related to SVAMITVA scheme. He asked Shri Manohar how the loan borrowed using property papers has helped him and what changes it brought to his life. Shri Manohar explained that he took a loan of 10 lakh for his dairy farm, which helped him start the business. He mentioned that he, his children, and even his wife work in the dairy farm, and it has brought additional income. Shri Manohar also highlighted that having property papers made it easier for him to get a loan from the bank. The Prime Minister remarked that the Union Government's schemes have reduced the hardships in people's lives. He expressed his happiness in seeing that the Swamitva Yojana has increased the income of lakhs of families. He emphasized that the Government's priority was to ensure that every citizen held their head high with pride and experience ease in their lives. He highlighted that the Swamitva Yojana is an extension of this vision.
The Prime Minister then interacted with Smt Rachana, a SVAMITVA beneficiary from Shri Ganganagar, Rajasthan. When asked by the PM about her experience of the scheme, she said that she had been living in his small house for 20 years without any property documents. She mentioned that she took a loan of Rupees 7.45 lakh under the Swamitva Yojana and started a shop, which has brought additional income. Expressing her happiness, she said that she never expected to get the property documents despite residing for 20 years in the same house. When asked further to describe the other benefits received due to SVAMITVA scheme, she further informed that she was a beneficiary of Swachh Bharat scheme and took a loan of Rs 8 lakh under the PM MUDRA Yojana and was also working under the Aajeevika scheme as well as the family benefited from Ayushman scheme. She further expressed her desire to send her daughter for higher studies to Australia. The Prime Minister wished her the best and her daughter's dreams to come true. He appreciated the sentiment that the Swamitva Yojana is not just fulfilling basic needs but also empowering citizens by giving wings to their aspirations. The Prime Minister acknowledged that the true success of any scheme lies in its ability to connect with people and make them stronger. He thanked Smt Rachana for sharing her story and encouraged the other villagers to benefit from the opportunities provided by the Government.
Shri Modi then interacted with Shri Roshan Sambha Patil, a beneficiary of SVAMITVA from Nagpur, Maharashtra. He asked Shri Roshan to explain how he got the card, how it helped him, and what benefits he has gained from it. Shri Roshan informed the Prime Minister that he had a big, old house in the village, and the property card helped him secure a loan of 9 lakh, which he used to rebuild his house and improve the irrigation for farming. He said that there was a significant increase in his income and crop yield, highlighting the positive impact of the Swamitva Yojana on his life. Upon the Prime Minister’s inquiry of the ease of securing a loan with SVAMITVA card, Shri Roshan said that there were a lot of difficulties with documents and securing a loan was a tough task. He added that the Swamitva card alone was sufficient without the need of other documents to secure a loan. Expressing his gratitude to Shri Modi for the SVAMITVA scheme, Shri Roshan said that he grows vegetables and three crops, which gives him profit, enabling him to easily repay the loan. Upon the Prime Minister’s inquiry of benefits from other schemes of the Union Government, Shri Roshan said that he was a beneficiary of the PM Ujjwala Yojana, PM Samman Nidhi scheme and the PM Crop Insurance scheme. He further informed that many people from his village were benefiting a lot from the Swamitva scheme and getting loans easily to do their own small businesses and farming. The Prime Minister remarked that it was heartening to see how much the Swamitva Yojana is helping people. He highlighted that people are building their homes and using loan money for farming. The Prime Minister noted that having a roof over their heads is improving the standard of living in villages. He emphasized that people can now focus on their personal, societal, and national prosperity. The Prime Minister pointed out that being free from these worries is highly beneficial for the country.
Interacting with Smt Gajendra Sangeetha, a SVAMITVA beneficiary from Raigadh, Odisha, the Prime Minister asked her to share the experience related to SVAMITVA scheme. She said there had been a big change as there were no proper documents for the past 60 years and now with the SVAMITVA cards, their confidence was boosted as well as made them happy. She added that she wished to take a loan and expand her tailoring business and expressed her gratitude to the Prime Minister. Extending his best wishes for the expansion of her work and home, Shri Modi highlighted that the Swamitva Yojana has alleviated a major concern by providing property documents. He noted that she was also a member of a Self Help Group (SHG), and the government continues to support women's SHGs. He emphasized that the Swamitva Yojana is set to transform entire villages.
The Prime Minister interacted with Shri Varinder Kumar, a SVAMITVA beneficiary from Sambha, Jammu & Kashmir. When asked by the PM about his experience of the scheme, he said he was a farmer and he and his family were very happy to have received the property card. He added that they were living on their land for many generations, and now having the documents made them feel proud. Expressing his gratitude to the PM, he informed that no one in his village had any documents, despite living in the village for over 100 years. He added that the property card he received helped resolve his land dispute and now he could mortgage the land and take a loan from the bank, which could help with home repairs and strengthen his family's financial situation. When enquired about the positive changes under the Swamitva Yojana, he said that the property cards received by his village had clearly defined ownership rights for everyone and many disputes related to land and property were resolved to a great extent. Therefore, he added that the villagers could mortgage their land and property to take loans. He sincerely thanked the PM on behalf of the villagers. The Prime Minister remarked that it was a pleasure to speak with everyone. He expressed happiness that people are not just considering the Swamitva Yojana card as a mere document but are also using it as a means for progress. The Prime Minister highlighted that the SVAMITVA initiative was paving the way for their development.