প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপামত বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা সংলাপ ২০২৫ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত পাঠ
12 JAN 2025 7:08PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰী মানসুখ মাণ্ডভিয়া জী, ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী, জয়ন্ত চৌধুৰী জি, ৰক্ষা খাদছে জী, সংসদ সদস্য, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ​​পৰা ইয়াত উপস্থিত মোৰ ডেকা বন্ধুসকল!
আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰে এই ভাৰত মণ্ডপামটোও শক্তিৰে ভৰপূৰ হৈ উজ্জ্বল হৈ উঠিছে। আজি সমগ্ৰ দেশে স্বামী বিবেকানন্দক স্মৰণ কৰি তেখেতক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছে। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি স্বামী বিবেকানন্দৰ অত্যন্ত বিশ্বাস আছিল। স্বামী জীয়ে কৈছিল–নতুন প্ৰজন্মৰ ওপৰত মোৰ আস্থা আৰু বিশ্বাস আছে। স্বামীজীয়ে কৈছিল যে মোৰ শ্ৰমিকসকল নৱপ্ৰজন্মৰ পৰা আহিব, সিংহৰ দৰে প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি পাব। আৰু বিবেকানন্দ জীৰ যেনেকৈ তোমাৰ ওপৰত বিশ্বাস আছিল, মোৰো বিবেকানন্দ জীৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে, তেওঁৰ সকলো কথাতে মোৰ বিশ্বাস আছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে তেওঁ যি ভাবিছে আৰু যি কৈছে তাত মোৰ অন্ধ বিশ্বাস আছে। সঁচাকৈ স্বামী বিবেকানন্দ আজি যদি জীয়াই থাকিলহেঁতেন তেন্তে তেওঁ একবিংশ শতিকাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এই জাগ্ৰত শক্তি দেখিলেহেঁতেন, আপোনালোকৰ সক্ৰিয় প্ৰচেষ্টা দেখি তেওঁ ভাৰতক নতুন আত্মবিশ্বাস, নতুন শক্তিৰে ভৰাই তুলিলেহেঁতেন আৰু নতুন সপোনৰ বীজ সিঁচিলেহেঁতেন।
বন্ধুসকল,
সময়ৰ চক্ৰটো চাওক এই ভাৰত মণ্ডপমত পৃথিৱীৰ মহান লোকসকলে গোট খাইছিল, আৰু তেওঁলোকে আলোচনা কৰি আছিল যে পৃথিৱীৰ ভৱিষ্যত কি হ’ব লাগে। মোৰ সৌভাগ্য যে একেটা ভাৰত মণ্ডপামত মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ আগন্তুক ২৫ বছৰ কেনেকুৱা হ’ব তাৰ ৰোডমেপ বনাইছে।
বন্ধুসকল,
কেইমাহমানৰ আগতে মোৰ বাসগৃহত কেইজনমান যুৱ খেলুৱৈক লগ পাইছিলো, আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে আড্ডা মাৰি আছিলো, তাৰ পিছত এজন খেলুৱৈয়ে থিয় হৈ ক’লে-মোদী জী, আপুনি হয়তো বিশ্বৰ বাবে এজন ভাল প্ৰধানমন্ত্ৰী, বিশ্বই আপোনাক পিএম বুলি জানে, কিন্তু আমাৰ মনত আপুনি পৰম মিত্ৰ (পি এম)।
বন্ধুসকল,
সেয়া মোৰ দেশৰ সকলো যুৱক-যুৱতীৰ ক্ষেত্ৰত একেই। আপোনালোকে সৈতেও মোৰ বন্ধুত্বৰ বান্ধোন আছে। আৰু বন্ধুত্বৰ আটাইতকৈ মজবুত বান্ধোন হ’ল বিশ্বাস। আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰো বহুত বিশ্বাস আছে। এই বিশ্বাসে মোক মোৰ ইয়ং ইণ্ডিয়া অৰ্থাৎ MYBharat গঠন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল।এই বিশ্বাসেই বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতাৰ এই সন্মিলনৰ আধাৰ গঢ় লৈ উঠিছিল। মোৰ এই বিশ্বাসে কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীৰ শক্তিয়ে ভাৰতক অতি সোনকালে উন্নত দেশ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
যিসকলে সংখ্যাবোৰ যোগ কৰি থাকে তেওঁলোকে হয়তো ভাবিব যে এই সকলোবোৰ বৰ কঠিন, কিন্তু মোৰ আত্মাই কয়, আপোনালোক সকলোৰে আত্মবিশ্বাসেৰে কয়, যে লক্ষ্য নিশ্চিতভাৱে ডাঙৰ, কিন্তু সেয়া অসম্ভৱ নহয়। কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাহুই যেতিয়া উন্নয়নৰ ৰথৰ চকা আগুৱাই নিব, তেতিয়া আমি নিশ্চিতভাৱে আমাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ম।
বন্ধুসকল,
কোৱা হয় যে ইতিহাসে আমাক শিকায় আৰু লগতে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। এনে বহু উদাহৰণ পৃথিৱীত আছে, যেতিয়া এখন দেশ, এটা সম্প্ৰদায়, এটা দলে ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন, ডাঙৰ সংকল্প লৈ এটা দিশত আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল, একেলগে আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু লক্ষ্য কেতিয়াও পাহৰি নাযায় আগবাঢ়ি যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল আৰু ইতিহাস সাক্ষী যে তেওঁ কৰিছিল তেওঁৰ সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সম্ভৱপৰ সকলোখিনি তেওঁ সেইবোৰ লাভ কৰিলে; আপোনালোকৰ বহুতেই হয়তো জানে যে ১৯৩০ চনত অৰ্থাৎ প্ৰায় ১০০ বছৰ আগতে আমেৰিকা এক ভয়াৱহ অৰ্থনৈতিক সংকটৰ মাজত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। তাৰ পিছত আমেৰিকাৰ জনসাধাৰণে সিদ্ধান্ত ল’লে যে আমি ইয়াৰ পৰা ওলাই আহিব লাগিব, আৰু দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব লাগিব। তেওঁলোকে নতুন পথ বাছি লৈছিল আৰু আমেৰিকাই সেই সংকটৰ পৰা ওলাই অহাই নহয়, ১০০ বছৰতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত উন্নয়নৰ গতি কেইবাগুণো বৃদ্ধি কৰিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ছিংগাপুৰ আছিল এখন দুৰ্ভগীয়া ঠাই, ই আছিল এখন সৰু মাছমৰীয়াৰ গাঁও। জীৱনৰ মৌলিক সুবিধাৰ বাবেও সংকটৰ সৃষ্টি হৈছিল। ছিংগাপুৰে সঠিক নেতৃত্ব পাইছিল, আৰু জনসাধাৰণৰ সৈতে মিলি সকলোৱে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে আমি আমাৰ দেশখনক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ কৰিম। তেওঁলোকে নিয়ম মানি চলিছিল, অনুশাসন অনুসৰণ কৰিছিল আৰু সামূহিকতাবাদৰ ভাৱ অনুসৰণ কৰিছিল আৰু মাত্ৰ কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে ছিংগাপুৰ বিশ্বৰ বিত্তীয় আৰু বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল। এনেধৰণৰ দেশ, ঘটনা, সমাজ, গোষ্ঠী বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত দেখা গৈছে। আমাৰ দেশতো এনে বহু উদাহৰণ পোৱা গৈছে, য’ত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে স্বাধীনতাৰ সংকল্প লৈছিল। ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্যৰ কি ক্ষমতা নাছিল, কি সামৰ্থ্য নাছিল, কিন্তু সমগ্ৰ দেশখন একগোট হ’ল, স্বাধীনতাৰ সপোন জীয়াই উঠিল, স্বাধীনতা লাভৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিবলৈ ধৰিলে, প্ৰাণ আহুতি দিবলৈ ওলাই আহিল আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে স্বাধীনতা লাভ কৰিলে।
স্বাধীনতাৰ পিছত দেশত খাদ্য সংকটৰ সময় আহিছিল। দেশৰ কৃষকসকলে এটা সংকল্প লৈ ভাৰতক খাদ্য সংকটৰ পৰা মুক্ত কৰিলে। যেতিয়া আপুনি জন্মও নাছিল, তেতিয়া ঘেঁহু পি এল ৪৮০ নামেৰে আহিছিল, আৰু ঘেঁহু ডেলিভাৰী কৰাটো আগতে এটা ডাঙৰ কাম আছিল। সেই সংকটৰ পৰা আমি ওলাই আহিলোঁ৷ ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন দেখা, ডাঙৰ সংকল্প লোৱা আৰু নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ভিতৰত সম্পন্ন কৰাটো অসম্ভৱ নহয়। যিকোনো দেশে আগবাঢ়ি যাবলৈ ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব। যিসকলে ভাবি বহি থাকে যে, অ’ এৰি দিয়ক বন্ধু, হৈয়েই থাকে, অ’ আহক ভাই এনেকৈয়ে চলিব, অ’ কি প্ৰয়োজন বন্ধু, মানুহ ভোকত মৰি নাযায়, হয়, চলি থাকিবলৈ দিয়ক।হেৰা, কিবা সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজন কি, কিয় চিন্তা কৰে বন্ধু। এই আৱেগত দেখা পোৱা মানুহবোৰ ইফালে সিফালে ঘূৰি ফুৰে, কিন্তু তেওঁলোক মৃতদেহতকৈ বেছি একো নহয়। লক্ষ্য অবিহনে জীৱন থাকিব নোৱাৰে বন্ধু। কেতিয়াবা অনুভৱ কৰো যে যদি জীৱনৰ কোনো বনৌষধি আছে, তেন্তে সেইটোৱেই লক্ষ্য, যিয়ে জীৱনটো জীয়াই থকাৰ শক্তি দিয়ে। যেতিয়া আমাৰ সন্মুখত এটা ডাঙৰ লক্ষ্য থাকে, তেতিয়া আমি সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমাৰ সকলো শক্তি প্ৰয়োগ কৰো। আৰু আজিৰ ভাৰতে ঠিক তেনেকুৱাই কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আনকি যোৱা ১০ বছৰত আমি সাফল্যৰ বহু উদাহৰণ দেখিবলৈ পাইছো। আমি ভাৰতীয়সকলে সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে আমি মুকলি শৌচৰ পৰা মুক্ত হ’ব লাগিব। মাত্ৰ ৬০ মাহত ৬০ কোটি দেশবাসীয়ে মুকলি শৌচৰ পৰা মুক্ত হ’ল। প্ৰতিটো পৰিয়ালক বেংক একাউণ্ট প্ৰদান কৰাটোৱেই ভাৰতৰ লক্ষ্য। আজি ভাৰতৰ প্ৰায় প্ৰতিটো পৰিয়ালেই বেংকিং সেৱাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। দৰিদ্ৰ মহিলাৰ পাকঘৰ ধূমপানমুক্ত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিল ভাৰতে। আমিও ১০ কোটিৰো অধিক গেছ সংযোগ দি এই সংকল্প সঠিক প্রমাণিত কৰিলোঁ৷ আজি ভাৰতে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই বহু খণ্ডত নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে কৰ’নাৰ সময়, বিশ্ববাসীয়ে ভেকচিনক লৈ চিন্তিত আছিল, কোৱা হৈছিল যে ক’ৰ’নাৰ ভেকচিন বনাবলৈ বছৰ বছৰ লাগিব, কিন্তু ভাৰতীয় বিজ্ঞানীসকলে সময়ৰ আগতেই ভেকচিন বনাই দেখুৱাই দিলে।আগতে কিছুমানে কৈছিল যে ভাৰতৰ সকলোকে কৰ’নাৰ প্ৰতিষেধক ল’বলৈ ৩ বছৰ, ৪ বছৰ বা ৫ বছৰ লাগিব পাৰে, কিন্তু আমি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান চলাই অভিলেখ সময়ত সকলোকে টিকাকৰণ কৰি দেখুৱাই দিলোঁ। আজি বিশ্বইও ভাৰতৰ এই অগ্ৰগতি দেখিবলৈ পাইছে। সেউজ শক্তিৰ সন্দৰ্ভত আমি জি-২০ত এটা ডাঙৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ। ভাৰত বিশ্বৰ প্ৰথমখন দেশ হৈ পৰিল যিয়ে পেৰিছৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পালন কৰিলে, আৰু সেয়াও নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ কিমান বছৰৰ আগতে? ৯ বছৰ আগতে। এতিয়া ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত পেট্ৰ’লত ২০ শতাংশ ইথানল মিহলোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আমি এই লক্ষ্য ২০৩০ চনৰ আগতেও লাভ কৰিবলৈ ওলাইছো, হয়তো অতি অদূৰ ভৱিষ্যতে। ভাৰতৰ এনে প্ৰতিটো সফলতা, দৃঢ়তাৰে সাফল্যৰ এনে প্ৰতিটো নিদৰ্শন আমাৰ সকলোৰে বাবে এক প্ৰেৰণা, এই সফলতাই উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতা আৰু লক্ষ্যৰ ওচৰ চাপিবলৈ আমাৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰে।
বন্ধুসকল,
এই উন্নয়ন যাত্ৰাত আমি কেতিয়াও এটা কথা পাহৰিব নালাগে যে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ আৰু সেইবোৰ লাভ কৰাটো কেৱল এটা চৰকাৰী যন্ত্ৰৰ কাম নহয়; দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে একত্ৰিত হৈ এটা ডাঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি মগজুৰ ধুমুহা বোৱাব লাগিব, দিশ নিৰ্ণয় কৰিব লাগিব, আৰু আজি পুৱা আপোনাৰ উপস্থাপন চাই থাকোঁতে, মাজতে কথা পাতি থাকোঁতে মই এবাৰ উল্লেখ কৰিছিলোঁ যে এই সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ লগত লাখ লাখ মানুহ জড়িত হৈ আছে, অৰ্থাৎ বিকশিতৰ মালিকীস্বত্ব ভাৰত কেৱল মোদীৰ নহয়, ই আপোনাৰো হৈ পৰিছে।
উন্নত ভাৰতঃ যুৱ নেতাৰ আলোচনা এই প্ৰক্ৰিয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। এইটো এটা প্ৰচেষ্টা যিটো আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলৰ নেতৃত্বত আছে। কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা, ৰচনা প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা যুৱক-যুৱতীসকল, যিসকল বৰ্তমান এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত, আপোনালোক সকলোৱে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ মালিকীস্বত্ব, মালিকীস্বত্ব ল’লে।ইয়াৰ আভাস ইয়াত মাত্ৰ উন্মোচন কৰা ৰচনা পুথিখনতো দেখা যায়। ইয়াৰ আভাস মই মাত্ৰ দেখা ১০টা উপস্থাপনতো দেখা গৈছে। এই উপস্থাপনবোৰ সঁচাকৈয়ে আচৰিত ধৰণৰ। মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে চিন্তাত কিমান দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে সেয়া দেখি মোৰ হৃদয় গৌৰৱেৰে ভৰি পৰে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে দেশখনে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আপোনাৰ বুজাবুজি কিমান বিস্তৃত। আপোনাৰ সমাধানবোৰত ভূমিৰ বাস্তৱতা আছে, ভূমিৰ অভিজ্ঞতা আছে, আপুনি কোৱা প্ৰতিটো কথাতে মাটিৰ গোন্ধ আছে। বন্ধ এচি ৰুমত বহি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে চিন্তা কৰা নাই, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ চিন্তাৰ পৰিসৰ আকাশতকৈও উচ্চ। যোৱা নিশা আপোনালোকৰ মাজৰ কিছুমানে মোলৈ পঠোৱা কিছুমান ভিডিঅ’ চাই আছিলো। মই বিভিন্ন বিশেষজ্ঞৰ মতামত শুনি আহিছোঁ, যাৰ লগত আপোনালোকে প্ৰত্যক্ষ আলোচনা কৰিছিল। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ধাৰণা, যুৱ নেতা আলোচনাৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ মাজেৰে আলোচনাৰ পিছত যি পৰামৰ্শ ওলাইছিল, সেই পৰামৰ্শসমূহ এতিয়া দেশৰ নীতিৰ অংশ হৈ পৰিব আৰু উন্নত ভাৰতক দিশ দিব। ইয়াৰ বাবে দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
লালকিল্লাৰ পৰাই এক লাখ নতুন যুৱকক ৰাজনীতিত অনাৰ কথা কৈছো। আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে ৰাজনীতিও এক ডাঙৰ মাধ্যম হ’ব পাৰে। মোৰ বিশ্বাস যে আপোনালোকৰ বহু যুৱকে ৰাজনীতিত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিব।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি থাকোঁতে উন্নত ভাৰতৰ এখন বৃহৎ ছবিও আমি দেখিবলৈ পাইছো। উন্নত ভাৰতত আমি কি চাব বিচাৰো, কেনেধৰণৰ ভাৰত চাব বিচাৰো। উন্নত ভাৰত মানে এনে ভাৰত যি অৰ্থনৈতিক, কৌশলগত, সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে শক্তিশালী হ’ব। য’ত অৰ্থনীতি বৃদ্ধি পাব আৰু পৰিৱেশ বিজ্ঞানো সমৃদ্ধিশালী হ’ব। য’ত ভাল শিক্ষাৰ, ভাল উপাৰ্জনৰ সৰ্বাধিক সুযোগ থাকিব, য’ত থাকিব বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ যুৱ দক্ষ জনশক্তি। য'ত যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন পূৰণৰ বাবে মুকলি আকাশ থাকিব।
কিন্তু সতীৰ্থসকল,
কেৱল কথা ক’লেই আমি বিকশিত হ’মনে? আপোনাৰ মতামত কি? অন্যথা আমি ঘৰলৈ গৈ উন্নত ভাৰত, উন্নত ভাৰত, উন্নত ভাৰতৰ ধ্বনি আৰম্ভ কৰিম। যেতিয়া আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ মাপকাঠী একে হ'ব, তেতিয়া প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ মাপকাঠী হ'ব-উন্নত ভাৰত। যেতিয়া আমাৰ প্ৰতিটো খোজৰ দিশ একে হ’ব, উন্নত ভাৰত আৰু বিকশিত ভাৰত। যেতিয়া আমাৰ নীতিৰ মনোভাৱ একেই হ’ব– উন্নত ভাৰত৷ গতিকে পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে আমাক বিকশিত হোৱাত বাধা দিব নোৱাৰিব। প্ৰতিখন দেশৰ ইতিহাসত এনে এটা সময় আহে যেতিয়া ই কোৱাণ্টাম জাম্প এটা ল’ব পাৰে। ভাৰতৰ বাবে এই সুযোগ এতিয়া আহিছে। আৰু বহু আগতেই, লালকিল্লাৰ পৰা মোৰ হৃদয়ৰ মাত এটা ওলাই আহিল আৰু মই ক’লোঁ–এইটোৱেই সময়, এইটোৱেই আমাৰ সঠিক সময়৷ আজি বিশ্বৰ বহু ডাঙৰ দেশত জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। আৰু আগন্তুক বহু দশকলৈ ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া দেশ হিচাপে থাকিবলৈ গৈ আছে। বৃহৎ সংস্থাসমূহে কৈছে যে কেৱল যুৱ শক্তিয়েহে ভাৰতৰ জিডিপিত ব্যাপক বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিব। এই যুৱ শক্তিৰ প্ৰতি দেশৰ মহান চিন্তাবিদসকলৰ ইমান অপৰিসীম বিশ্বাস। মহৰ্ষি অৰবিন্দই কৈছিল যে ভৱিষ্যতৰ শক্তি আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত আছে বুলি গুৰুদেৱ ঠাকুৰে কৈছিল যে যুৱক-যুৱতীসকলে সপোন দেখিব লাগিব আৰু সেইবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ জীৱনটো অতিবাহিত কৰিব লাগিব। হোমি জাংহাগীৰ ভাবাই কৈছিল–যুৱ প্ৰজন্মই নতুন নতুন পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰিব লাগে, কাৰণ উদ্ভাৱন কেৱল ডেকা শক্তিৰ পৰাই সংঘটিত হয়। আজি যদি চাই তেন্তে বিশ্বৰ বহু ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানী ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীয়ে চলাই আছে। ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনাত সমগ্ৰ বিশ্বই আপ্লুত। আমাৰ সন্মুখত ২৫ বছৰৰ সোণালী সময় আছে, সেয়া হৈছে অমৃতকাল (সোণালী যুগ), আৰু মই সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি পৰিছো যে ভাৰতৰ যুৱ শক্তিয়ে নিশ্চিতভাৱে এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিব। মাত্ৰ ১০ বছৰত আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতক ষ্টাৰ্ট-আপৰ জগতৰ শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত অন্যতম কৰি তুলিছে। যোৱা ১০ বছৰত আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতক উৎপাদন ক্ষেত্ৰখনত ইমান আগুৱাই লৈ গৈছে। মাত্ৰ ১০ বছৰৰ ভিতৰতে সমগ্ৰ বিশ্বতে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ পতাকা উত্তোলন কৰিলে আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলে। মাত্ৰ ১০ বছৰত আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতক ক্ৰীড়া জগতত বহু উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। যেতিয়া মোৰ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰি তুলিছে, তেতিয়া উন্নত ভাৰতেও নিশ্চিতভাৱে সম্ভৱ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছে। আজি ভাৰতত প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আজি ভাৰতত প্ৰতিদিনে এখন নতুন আই টি আই স্থাপন কৰা হৈছে। আজি ভাৰতত প্ৰতি তৃতীয় দিনত এটা অটল টিংকাৰিং লেব মুকলি কৰা হৈছে। আজি ভাৰতত প্ৰতিদিনে দুখন নতুন মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি দেশত ২৩টা আই আই টি আছে, মাত্ৰ এটা দশকত ট্ৰিপল আই টিৰ সংখ্যা ৯ৰ পৰা ২৫লৈ বৃদ্ধি পাইছে, আই আই এমৰ সংখ্যা ১৩ৰ পৰা ২১লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ১০ বছৰত এইমছৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যাও ১০ বছৰত প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আজি আমাৰ বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয়, পৰিমাণ হওক বা গুণগত মান, উৎকৃষ্ট ফলাফল প্ৰতিটো স্তৰতে দেখা যায়। ২০১৪ চনলৈকে ভাৰতৰ মাত্ৰ ৯ খন উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানেই QS ৰেংকিঙত অৱতীৰ্ণ হৈছিল। আজি এই সংখ্যা ৪৬। ভাৰতৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ এই ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি এক উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক প্ৰধান ভিত্তি।
বন্ধুসকল,
কিছুমান মানুহে হয়তো অনুভৱ কৰিব যে ২০৪৭ চন এতিয়াও বহুত দূৰত আৰু এতিয়া ইয়াৰ বাবে কিয় কাম কৰিব লাগে, কিন্তু আমি সেই চিন্তাৰ পৰাও ওলাই আহিব লাগিব। উন্নত ভাৰতৰ এই যাত্ৰাত আমি প্ৰতিদিনে নতুন নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’ব লাগিব। ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পৰা দিনটো বহু দূৰত নহয়। যোৱা ১০ বছৰত দেশে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছে। আমি যি গতিত আগবাঢ়িছো, সেই দিনটো বহু দূৰত নহয় যেতিয়া সমগ্ৰ ভাৰত দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হ’ব। ভাৰতে এই দশকৰ শেষৰ ফালে ৫০০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা উৎপাদন কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। আমাৰ ৰেলৱেই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত নেট জিৰ’ কাৰ্বন ইমিটাৰ হোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক দশকত অলিম্পিক আয়োজন কৰাটোও আমাৰ এটা ডাঙৰ লক্ষ্য। ইয়াৰ বাবে দেশখন অন্তৰ আৰু প্ৰাণেৰে দায়বদ্ধ।মহাকাশ শক্তি হিচাপে ভাৰতেও দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত আমি মহাকাশত আমাৰ ষ্টেচনটো স্থাপন কৰিব লাগিব। চন্দ্ৰযানৰ সফলতা বিশ্বই দেখিলে। এতিয়া গগনিয়ানৰ প্ৰস্তুতি পূৰ্ণগতিত চলি আছে। কিন্তু আমি ইয়াৰ বাহিৰেও চিন্তা কৰিব লাগিব আমি আমাৰ চন্দ্ৰযানত উঠি চন্দ্ৰত এজন ভাৰতীয়ক অৱতৰণ কৰিব লাগিব। এনে বহু লক্ষ্যত উপনীত হ’লেহে আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আমি যেতিয়া বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিৰ পৰিসংখ্যাৰ কথা কওঁ, তেতিয়া কিছুমান মানুহে চিন্তা কৰে যে ইয়াৰ আমাৰ জীৱনত কি প্ৰভাৱ পৰিব। সত্যটো হ’ল যেতিয়া অৰ্থনীতি বৃদ্ধি পায় তেতিয়া জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশতে ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায়। ভাৰত এই শতিকাৰ প্ৰথম দশকতে ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হৈছিল, মই একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম কাৰ্যকালৰ কথা কৈছো। অৰ্থনীতিৰ আকাৰ তেতিয়া সৰু আছিল, গতিকে ভাৰতৰ কৃষি বাজেট আছিল কেইহাজাৰ কোটি টকা। ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট আছিল এক লাখ কোটি টকাতকৈও কম। আৰু সেই সময়ত দেশৰ অৱস্থা কি আছিল? সেই সময়ত বেছিভাগ গাঁও পথৰ পৰা বঞ্চিত, বিদ্যুতৰ পৰা বঞ্চিত, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু ৰে’লৰ অৱস্থা অতি দুৰ্বল আছিল। ভাৰতৰ এক বৃহৎ অংশ বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ দৰে মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল।
বন্ধুসকল,
অলপ পিছতে ভাৰত দুই ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হয়। সেই সময়ত ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট আছিল ২ লাখ কোটিতকৈও কম। কিন্তু ৰাস্তা-ঘাট, ৰেলৱে, বিমানবন্দৰ, খাল, দুখীয়াৰ ঘৰ, স্কুল, চিকিৎসালয়, এই সকলোবোৰ আগৰ তুলনাত বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰিলে। ইয়াৰ পিছত ভাৰত দ্ৰুতগতিত তিনি ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হ’ল, ফলত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হ’ল, দেশত বন্দে ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰে’ল চলিবলৈ ধৰিলে, বুলেট ট্ৰেইনৰ সপোন বাস্তৱত পৰিণত হ’বলৈ ধৰিলে। ভাৰতত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক দ্ৰুত 5G ৰোলআউট আছে। ব্ৰডবেণ্ড ইণ্টাৰনেটে দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ গাঁও পঞ্চায়তত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। ৩ লাখৰো অধিক গাঁৱত পথ পাৰ হ’ল, ২৩ লাখ কোটি টকাৰ নিশ্চয়তা অবিহনে মুদ্ৰা ঋণ যুৱক যুৱতীক দিয়া হ’ল। বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদানৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আঁচনি আয়ুষ্মান ভাৰতৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়। প্ৰতি বছৰে কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা জমা দিয়াৰ এক আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছিল। দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হ’ল ৪ কোটি পকী ঘৰ। অৰ্থাৎ অৰ্থনীতি যিমানেই ডাঙৰ হৈ গ’ল সিমানেই উন্নয়নমূলক কামে গতি লাভ কৰিলে, অধিক সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ল। প্ৰতিটো খণ্ডতে, সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ বাবে দেশৰ খৰচৰ ক্ষমতা সমানে বৃদ্ধি পালে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত প্ৰায় ৪ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি। ইয়াৰ বাবে ভাৰতৰ শক্তিও বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ মুঠ আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেটতকৈ আজি ভাৰতে কেৱল ৰে’লৱেৰ বাবে অধিক ধন ব্যয় কৰিছে, ৰে’লৱে, পথ আৰু বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যয় কৰা ধন। আজি ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট ১০ বছৰৰ আগৰ তুলনাত প্ৰায় ছয়গুণ বেছি, ১১ লাখ কোটি টকাৰ ওপৰত। আৰু আজি ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তিত পৰিৱেশত ইয়াৰ ফল দেখিবলৈ পাইছা। এই ভাৰত মণ্ডপামটোও ইয়াৰ এক সুন্দৰ নিদৰ্শন। যদি আপোনালোকৰ মাজৰ কোনোবাই ইয়ালৈ প্ৰগতি ময়দানলৈ আগতে আহিছিল, আগতে অঞ্চলটোত মেলা পাতিছিল আৰু দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা মানুহ আহিছিল ইয়ালৈ, তম্বু লগাই কাম কৰা হৈছিল, আজি এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া ইয়াৰ পৰা আমি অতি দ্ৰুত গতিৰে ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ মাইলৰ খুঁটিৰ দিশে আগবাঢ়িছো। কল্পনা কৰকচোন, যেতিয়া আমি ৫ ট্ৰিলিয়নত উপনীত হ’ম, তেতিয়া উন্নয়নৰ পৰিসৰ কিমান ডাঙৰ হ’ব, সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু কিমান হ’ব। ভাৰত এতিয়া এইখিনিতে থমকি ৰ’ব নোৱাৰে। অহা দশকৰ শেষৰ ফালে ভাৰতেও ১০ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিব। কল্পনা কৰকচোন, এই বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিত আপোনাৰ কেৰিয়াৰ আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আপোনাৰ বাবে কিমান সুযোগ থাকিব। কল্পনা কৰকচোন, ২০৪৭ চনত আপোনাৰ বয়স কিমান হ’ব, আপোনাৰ পৰিয়ালৰ বাবে কি ব্যৱস্থাৰ বাবে আপুনি চিন্তিত হ’ব। কল্পনা কৰকচোন, ২০৪৭ চনত যেতিয়া আপুনি প্ৰায় ৪০-৫০ বছৰ বয়সীয়া হ’ব, আপোনাৰ জীৱনৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত, আৰু দেশখনৰ উন্নতি হ’ব, তেতিয়া ইয়াৰ পৰা কোনে বেছি লাভৱান হ’ব? কোনে পাব? আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলেই আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হ’ব। আৰু সেইবাবেই আজি আপোনালোকক পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে কৈছোঁ, আপোনালোকৰ প্ৰজন্মই কেৱল দেশৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিবই নহয়, সেই পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভৱান হ’ব। এই যাত্ৰাত আমি মাত্ৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা মনত ৰাখিব লাগিব। আমি কম্ফৰ্ট জ’নৰ অভ্যাস এৰাই চলিব লাগিব। এই পৰিস্থিতি অতি বিপদজনক। আগবাঢ়ি যাবলৈ নিজৰ কম্ফৰ্ট জ’নৰ পৰা ওলাই আহি ৰিস্ক লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই যুৱ নেতা সংলাপতো যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ কম্ফৰ্ট জ’নৰ পৰা ওলাই আহিছিল আৰু তেতিয়াহে তেওঁলোকে ইয়াত উপস্থিত হৈছিল। এই জীৱন মন্ত্ৰই আপোনাক সফলতাৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠান উন্নত ভাৰত, যুৱ নেতাৰ আলোচনাই ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ ৰোডমেপ নিৰ্ণয় কৰাত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব। আপুনি যি শক্তি, উৎসাহ আৰু নিষ্ঠাৰে এই সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে সেয়া সঁচাকৈয়ে আচৰিত। উন্নত ভাৰতৰ বাবে আপোনাৰ ধাৰণা নিশ্চিতভাৱে মূল্যৱান, উৎকৃষ্ট, শ্ৰেষ্ঠ। এতিয়া এই ধাৰণাবোৰ দেশৰ চুক-কোণলৈ লৈ যাব লাগিব। দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে, প্ৰতিখন গাঁও, গলি আৰু স্থানীয় অঞ্চলত আন যুৱক-যুৱতীসকলকো উন্নত ভাৰতৰ এই ধাৰণাসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিব লাগিব, এই মনোভাৱক লগত লৈ যাব লাগিব। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ কৰিম। আমি এই সংকল্পৰ সৈতে জীয়াই থাকিব লাগিব, ইয়াৰ বাবে আমি নিজকে উৎসৰ্গা কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
পুনৰবাৰ ভাৰতৰ সমূহ যুৱক-যুৱতীলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱসৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। আৰু এই সংকল্পক সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ, আপোনালোক সকলোৰে অবিৰত প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আমি সফলতা লাভ নকৰালৈকে জিৰণি নলওঁ, আপোনালোকে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ শপত লৈ আগবাঢ়িব লাগে, মোৰ শুভেচ্ছা আপোনালোকৰ লগত আছে। মোৰ লগত একেলগে কোৱা-
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
12 JAN 2025 7:08PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Mansukh Mandaviya Ji, Dharmendra Pradhan Ji, Jayant Chaudhary Ji, Raksha Khadse Ji, Members of Parliament, other dignitaries and my young friends here from every corner of the country! this Bharat Mandapam has also been filled with energy and energy from the youth of India. Today, the entire country is remembering Swami Vivekananda and paying its respects to him. Swami Vivekananda had great faith in the youth of the country. Swamiji used to say – I have faith in the young generation, in the new generation. Swamiji used to say that my workers will come from the young generation, like lions, they will find solutions to every problem. And just as Vivekananda had faith in you, I have faith in Vivekananda, I have faith in everything he said. Whatever he has thought and said for the youth of India, I have blind faith in it. Indeed, if Swami Vivekananda was among us in person today, then seeing this awakened power of the youth of the 21st century, seeing your active efforts, he would have filled India with a new faith, new energy and would have sown the seeds of new dreams.
Friends,
You people are in Bharat Mandapam, look at the cycle of time, in this Bharat Mandapam the world's great personalities had gathered and they were discussing the future of the world. It is my good fortune that in the same Bharat Mandapam the youth of my country are making a roadmap of how the next 25 years of India will be.
Friends,
A few months ago I met some young players at my residence, and I was chatting with them, then one player stood up and said – Modi Ji, for the world you may be the Prime Minister, the PM, but for us PM means - best friend (Param Mitra).
Friends,
For me, it is the same bond of friendship with the youth of my country. And the strongest bond of friendship is trust. I too have a lot of faith in you. This faith inspired me to form My Young India i.e. MYBharat. This faith formed the basis of the Developed India Young Leader Dialogue. This faith of mine says that the power of India's youth will make India a developed nation as soon as possible.
Friends,
Those who keep on calculating the figures may think that all this is very difficult, but my soul says, and with the confidence of all of you, that the target is definitely big, but it is not impossible. When the arms of crores of youth are pushing the wheels of the chariot of development forward, then we will definitely reach the target.
Friends,
It is said that history teaches us and also inspires us. There are many examples in the world when a country, a community, a group started moving in one direction with big dreams and big resolutions, started moving together and decided to keep moving without forgetting the goal and history is witness that they did everything to fulfill their dreams, they achieved them. Many of you might know that in the 1930s, that is, about 100 years ago, America was stuck in a severe economic crisis. Then the people of America decided that we have to get out of this and move forward at a fast pace. They chose the New Deal as its path, and America not only came out of that crisis, but also increased the pace of development many times faster, not more than 100 years. There was a time when Singapore was in a bad state, it used to be a small village of fishermen. There was a crisis of even the basic amenities of life. Singapore got the right leadership, and together with the people, everyone decided that we will make our country a developed nation. They followed the rules, followed discipline, followed a sense of collectivism, and in just a few years, Singapore became a global financial and trade hub. There are many such countries, events, societies, groups in the world. There have been many such examples in our country too, the people of India took a pledge for independence. What power did the British Empire not have, what did they not have, but the country stood up, started living the dream of independence, started struggling to achieve independence, set out to sacrifice their lives and the people of India showed it by achieving independence.
After independence, there was a time of food crisis in the country. The farmers of the country took a resolution and freed India from the food crisis. When you were not even born, wheat used to come under the name PL 480, and delivering wheat used to be a big task. We came out of that crisis. It is not impossible to dream big, take big resolutions and fulfill them in the stipulated time. Any country has to set big goals to move forward. Those who sit thinking, leave it friend, it keeps happening, come on brother, it will keep going on like this, what is the need friend, people do not die of hunger, it is okay, let it go on. What is the need to change anything, why do you worry about it friend. Those who are seen in this spirit, they move around, but they are nothing more than dead bodies. Life cannot exist without a goal, friends. Sometimes I feel that if there is any herb of life, then it is the goal, which also gives the strength to live life. When we have a big goal in front of us, we put in all our efforts to achieve it. And today's India is doing just that.
Friends,
In the last 10 years, we have seen many examples of achievement through resolve. We Indians decided that we have to be free from open defecation. In just 60 months, 60 crore countrymen freed themselves from open defecation. India set a target of connecting every family with a bank account. Today, almost every family in India is connected with banking services. India resolved to make the kitchens of poor women free from smoke. We also proved this resolve by giving more than 10 crore gas connections.
Today, in many sectors, India is achieving its goals even before the scheduled time. You must remember the time of Corona, the world was worried about the vaccine, it was being said that it would take years to make the corona vaccine, but the scientists of India made the vaccine ahead of time. Some people used to say that it would take 3 years, 4 years, 5 years for everyone in India to get the corona vaccine, but we ran the world's largest vaccination campaign and showed it by vaccinating everyone in record time. Today the world is also seeing this pace of India.
We made a big commitment in G-20 regarding green energy. India became the first country in the world to fulfill the Paris commitment, and that too how many years before the scheduled time? 9 years in advance. Now India has set a target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2030. We are going to achieve this target too before 2030, perhaps in the very near future. Every such success of India, every such example of accomplishment through determination, is an inspiration for all of us. This success accelerates our commitment towards the goal of developed India and our pace of moving closer to the goal.
Friends,
In this development journey, we must never forget one thing. We must remember that setting big goals and achieving them is not the job of just one government machinery. To achieve big goals, it is very important for every citizen of the nation to come together. And for this, we have to brainstorm, decide the direction, and as I was watching your presentation this morning, while talking in between, I had once told you that the number of lakhs of people who have joined this whole process means that the ownership of developed India is not just Modi's, but has also become yours. Vikasit Bharat: Young Leaders Dialogue is a great example of this process of brainstorming. This is such an effort, which has been led by you youngsters. The youth who participated in the quiz competition, who participated in the essay competition, who are currently associated with this program, all of you took ownership, the ownership of the goal of developed India. A glimpse of this is also seen in the essay book that has just been launched here. A glimpse of this is also seen in the 10 presentations that I have seen just now. These presentations are really amazing. My heart fills with pride that the youth of my country is moving ahead in thinking at such a fast pace. This shows how wide is your scope of understanding the challenges facing the country. There is ground reality in your solutions, there is ground experience, there is the smell of soil in everything you say. The youth of India are not thinking sitting in closed AC rooms, the expanse of thinking of the youth of India is higher than the sky. I was watching the videos that some of you must have sent me last night. I am listening to the opinion of the different experts about you with whom you participated in direct discussions, in conversations with ministers, in conversations with people associated with policy, I felt your willpower towards a developed India in those things. The suggestions that came out after brainstorming in this entire process of Young Leader Dialogue, the ideas of the youth of India, will now become a part of the policies of the country, will give direction to a developed India. I congratulate the youth of the country for this.
Friends,
From the Red Fort, I have spoken about bringing one lakh new youth into politics. Politics can also be a great medium to implement your suggestions. I am sure that many of you youngsters will come forward to participate in politics.
Friends,
While talking to you today, I am also seeing a grand picture of developed India. What do we want to see in developed India, what kind of India do we want to see? Developed India means one which will be economically, strategically, socially and culturally strong. Where the economy will also be strong and the ecology will also be prosperous. Where there will be maximum opportunities for good education and good earnings, where there will be the world's largest young skilled manpower. Where the youth will have an open sky to fulfill their dreams.
But comrades,
Will we develop just by speaking? What do you think? Otherwise, we will go home and start chanting - Developed India, Developed India, Developed India. When the criterion for our every decision will be the same, the criterion for every decision, what - Developed India. When the direction of our every step will be the same, what - Developed India, what - Developed India. When the spirit of our policy will be the same, what - Developed India. Then no power in the world will be able to stop us from developing. There comes a time in the history of every country, when it can take a quantum jump. This is the opportunity for India. And long ago, from the Red Fort, I had said a voice from my heart, and I had said - this is the time, the right time.
Today, the number of senior citizens is increasing rapidly in many big countries of the world. And for many decades to come, India is going to remain the youngest country in the world. Big agencies are saying that only the youth power will ensure a big increase in India's GDP. The great sages of the country have so much faith in this youth power. Maharishi Aurobindo had said that the power of the future lies in the hands of today's youth. Gurudev Tagore had said that the youth must dream and spend their lives to fulfill them. Homi Jahangir Bhabha used to say that the youth should do new experiments because innovation happens only with young hands. Today, you see, many big companies of the world are being run by the youth of India. The whole world is a fan of the power of Indian youth. We have a golden period of 25 years. It is Amritkaal, and I am completely full of confidence, the youth power of India will definitely make the dream of developed India come true. In just 10 years, you youth have brought India to the top three countries in the world of start-ups. In the last 10 years, you youth have taken India so far ahead in manufacturing. In just 10 years, you youth have hoisted the flag of Digital India all over the world. In just 10 years, you youth have taken India from where it was to where it was in the world of sports. When the youth of my India is making the impossible possible, then developed India will also definitely make it possible.
Friends,
Our government is also working with full force to enhance the capabilities of today's youth. Today, a new university is being built every week in India. Today a new ITI is being established every day in India. Today, an Atal Tinkering Lab is being opened every third day in India. Today, two new colleges are being built every day in India. Today, there are 23 IITs in the country. In just one decade, the number of Triple ITs has increased from 9 to 25, the number of IIMs has increased from 13 to 21. In 10 years, the number of AIIMS has increased threefold, in 10 years, the number of medical colleges has also almost doubled. Today, be it our schools, colleges, universities, quantity or quality, excellent results are visible at every level. Till the year 2014, only nine higher education institutes of India were included in the QS rankings. Today this number is 46. This increasing capability of India's educational institutions is a big basis for a developed India.
Friends,
Some people may feel that 2047 is still very far away, why work for it now, but we have to get out of that thinking. In this journey of developed India, we have to set new goals every day and achieve them. The day is not far when India will achieve the goal of becoming the third largest economy in the world. In the last 10 years, the country has lifted 25 crore people out of poverty. At the pace we are moving, the day is not far when the whole of India will be free from poverty. By the end of this decade, India has set a target of generating 500 GW of renewable energy capacity. Our railways have to achieve the goal of becoming a net zero carbon emitter by 2030.
Friends,
We also have a big goal of organizing the Olympics in the next decade. The country is working hard for this. India is also moving ahead rapidly as a space power. We have to establish our station in space by 2035. The world saw the success of Chandrayaan. Now the preparations for Gaganyaan are in full swing. But we have to think beyond that as well, we have to land an Indian on the moon on our Chandrayaan. Only by achieving many such goals will we be able to achieve the goal of a developed India by 2047.
Friends,
When we talk about the figures of the growing economy, some people think, what effect will it have on our lives. The truth is that when the economy grows, it has a positive effect on every level of life. India became a trillion dollar economy in the first decade of this century, I am talking about the first tenure of the 21st century. At that time the size of the economy was small, so India's agriculture budget was a few thousand crores rupees. India's infrastructure budget was less than one lakh crore rupees. And what was the condition of the country at that time? At that time most of the villages were deprived of roads, electricity, and the condition of national highways and railways was very bad. A large part of India was deprived of basic facilities like electricity and water.
Friends,
Shortly after this, India became a two trillion dollar economy. At that time, India's infrastructure budget was less than Rs 2 lakh crore. But roads, railways, airports, canals, houses for the poor, schools, hospitals, all these started increasing compared to before. Then after this, India rapidly became a three trillion dollar economy, the result was that the number of airports doubled, modern trains like Vande Bharat started running in the country, and the dream of bullet train started coming true. India rolled out 5G at the fastest speed in the world. Broadband internet started reaching thousands of gram panchayats of the country. Roads reached more than 3 lakh villages, youth were given Rs 23 lakh crore without guarantee through Mudra loan. Ayushman Bharat, the world's largest scheme for providing free treatment, was started. A scheme to deposit thousands of crores of rupees directly in the bank accounts of farmers every year was started. 4 crore concrete houses were built for the poor. That is, the bigger the economy became, the more development work gained momentum, more opportunities started being created. In every sector, for every section of society, the country's capacity to spend increased equally.
Friends,
Today India has an economy of almost 4 trillion dollars. This has increased India's strength manifold. Today India is spending more money on railways alone than the entire infrastructure budget of 2014, the amount spent on building railways, roads and airports. Today India's infrastructure budget is about 6 times more than 10 years ago, it is more than 11 lakh crores. And you can see its result in the changing landscape of India today. This Bharat Mandapam is also a beautiful example of this. If some of you have come here to Pragati Maidan earlier, then fairs used to be held in the middle, and people from all over the country used to come here, work was done by making tents, today all this has become possible.
Friends,
Now we are moving towards the 5 trillion dollar economy milestone at a very fast pace. Just imagine, when we reach 5 trillion, how big will be the scale of development, how much more will be the expansion of facilities. India is not going to stop here. By the end of the next decade, India will cross the 10 trillion dollar milestone. Just imagine, in this growing economy, when your career progresses, how many opportunities will be there for you. Just imagine, what will be your age in 2047, what arrangements will you be worried about for your family. Just imagine, in 2047 when you will be around 40-50, at an important stage of life, and the country will have developed, then who will get the most benefit from it? Who will get it? The youth of today will get the most benefit. And that is why I am telling you today with full confidence, your generation will not only bring the biggest change in the history of the country, but will also be the biggest beneficiary of that change. We just have to remember one important thing in this journey. We have to avoid the habit of our comfort zone. This situation is very dangerous. To move forward, it is necessary to come out of the comfort zone and take risks. In this Young Leaders Dialogue also, the youth should come out of their comfort zone, only then they can reach here. This life mantra will take you to new heights of success.
Friends,
Today's event, Developed India, Young Leaders Dialogue will play a very big role in deciding the roadmap for India's future. The energy, enthusiasm and passion with which you have adopted this resolution is truly amazing. Your ideas for a developed India are certainly valuable, excellent and the best. Now you have to take these ideas to every corner of the country. In every district, every village, street and locality of the country, other youth have to be connected with these ideas of a developed India, this spirit has to be taken. We will make India a developed nation by 2047. We have to live with this resolution, we have to devote ourselves to it.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to all the youth of India on National Youth Day. And to turn this resolution into success, for your continuous efforts, we will not rest until we achieve success, you should move forward with this important oath, my best wishes are with you. Say it with me-
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Thank you very much
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.