ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 JAN 2025 7:08PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟା ଜୀ, ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ରକ୍ଷା ଖଡ଼ସେ ଜୀ, ସଂସଦର ସଦସ୍ୟଗଣ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଠାକୁ ଆସି ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ !
ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଜୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କର ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା । ସ୍ୱାମୀଜୀ କହୁଥିଲେ- ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉପରେ ରହିଛି, ନୂଆ ପିଢ଼ି ଉପରେ ରହିଛି । ସ୍ୱାମୀଜୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୋ ର କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କଠାରୁ ଆସିବେ, ସିଂହଙ୍କ ଭଳି ସେମାନେ ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବେ। ବିବେକାନନ୍ଦଜୀଙ୍କର ଯେମିତି ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ଥିଲା, ମୋର ବିବେକାନନ୍ଦଜୀଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା ଅଛି, ତାଙ୍କର ସବୁ କଥା ଉପରେ ମୋର ଭରସା ରହିଛି । ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଯାହା ଭାବିଛନ୍ତି ଓ କହିଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ମୁଁ ଅନ୍ଧ ଭାବରେ ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି । ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀ ସଶରୀରେ ଯଦି ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଜାଗ୍ରତ ଶକ୍ତି ଦେଖି ଭାରତରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାନ୍ତେ, ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ଭରି ଦେଇଥାନ୍ତେ ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନର ମଞ୍ଜି ବୁଣି ଦେଇଥାନ୍ତେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣମାନେ ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅଛନ୍ତି, ସମୟର ଚକ୍ରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ବିଶ୍ୱର ମହାପୁରୁଷମାନେ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ସାରା ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଭାରତର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ କିପରି ହେବ, ତାହାର ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ମାସ ତଳେ ମୁଁ ମୋ ବାସଭବନରେ କିଛି ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଖେଳାଳି ଠିଆ ହୋଇ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଜୀ, ଆପଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇପାରନ୍ତି, ପିଏମ ହୋଇପାରନ୍ତି, ଆପଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବେ, କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପରମମିତ୍ର ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସହ ବନ୍ଧୁତାର ବନ୍ଧନ । ଏବଂ ବନ୍ଧୁତାର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସଂଯୋଗ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ । ମୋର ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ମୋତେ ମୋ ଯୁବ ଭାରତ ଅର୍ଥାତ୍ ମୋ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ୟଙ୍ଗ ଲିଡର ଡାଏଲଗର ଆଧାର ପାଲଟିଥିଲା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ କହୁଛି - ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେଉଁମାନେ ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ହଡ଼ପ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଏସବୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, କିନ୍ତୁ ମୋ ଆତ୍ମା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବଡ଼ କିନ୍ତୁ ଏହା ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଯେତେବେଳେ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କ ହାତ ବିକାଶ ରଥର ଚକ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବୁ ।
ସାଥୀମାନେ
କୁହାଯାଏ ଯେ ଇତିହାସ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ଦୁନିଆରେ ଏମିତି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ, ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଭୁଲି ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ କେବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ ନାହିଁ ଏବଂ ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ୧୯୩୦ ଦଶକରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମେରିକା, ଏକ ଘୋର ଅର୍ଥନୈତିକ ସଙ୍କଟରେ ଫସିଯାଇଥିଲା । ତା'ପରେ ଆମେରିକୀୟ ଲୋକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ ଯେ ଆମକୁ ଏଥିରୁ ବାହାରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେମାନେ ନ୍ୟୁ ଡିଲ୍ ପଥ ବାଛିଥିଲେ ଏବଂ ଆମେରିକା କେବଳ ସେହି ସଙ୍କଟରୁ ଉଭା ହୋଇନଥିଲା, ବରଂ ଏହା ବିକାଶର ଗତିକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରି ଦେଖାଇଥିଲା, । ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସିଙ୍ଗାପୁର ଭୟଙ୍କର ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା, ସେଠାରେ ଏକ ଛୋଟ ମାଛଧରା ଗ୍ରାମ ଥିଲା । ଏପରିକି ଜୀବନର ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥିଲା। ସିଙ୍ଗାପୁରକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ନେତୃତ୍ୱ ମିଳିଲା ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ସମସ୍ତେ ସ୍ଥିର କଲେ ଯେ ଆମେ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବୁ । ସେମାନେ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଭାବରେ, ସାମୂହିକତାର ଭାବନାର ସହିତ ଚାଲିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିଙ୍ଗାପୁର ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ପୃଥିବୀରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଦେଶ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସମାଜ, ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛି। ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଭାରତବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶପଥ ନେଇଥିଲେ । ବ୍ରିଟିଶ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଶକ୍ତି କ'ଣ ନଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଉଠି ଠିଆ ହେଲା, ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ବଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ଜୀବନ ବଳିଦାନ କରିବାକୁ ବାହାରିଲା ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରି ଦେଖାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ସଙ୍କଟର ସମୟ ଆସିଥିଲା । ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଶପଥ ନେଇ ଭାରତକୁ ଖାଦ୍ୟ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ପିଏଲ ୪୮୦ ସେହି ନାମରେ ଗହମ ଆସୁଥିଲା ଏବଂ ଗହମ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏକ ବଡ କାମ ଥିଲା । ଆମେ ସେହି ସଙ୍କଟରୁ ମୁକୁଳିଥିଲୁ। ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା, ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତାହା ପୂରଣ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଯେ କୌଣସି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯେଉଁମାନେ ଭାବୁଛନ୍ତି, ଏହା ଭାବି ବସି ରହୁଛନ୍ତି, ଆରେ ଛାଡି ଦିଅ, ଏମିତି ହୋଇଥାଏ, ଆରେ ଭାଇ ଏମିତି ଚାଲିବ, ଆରେ କ'ଣ ଦରକାର, ଲୋକମାନେ ଟିକିଏ ଭୋକରେ ମରିଯାଆନ୍ତି, ଚାଲିଥାଏ ନା ଚାଲିଥାଏ।, ଆରେ, କିଛି ବଦଳାଇବାର କ'ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ତୁମେ କାହିଁକି ମୁଣ୍ଡ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏହି ଭାବନା ଦେଖାଇଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ବୁଲା-ବୁଲି କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଠାରୁ ଅଧିକ ଆଉ କିଛି ନୁହେଁ । ବନ୍ଧୁ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିନା ଜୀବନ ନାହିଁ। ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଯଦି ଜୀବନରେ କୌଣସି ଜଡି-ବୁଟି ଅଛି, ତେବେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହିଁ ଆମକୁ ଜୀବନକୁ ବଞ୍ଚିବାର ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥାଏ, ଆମେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଲଗାଇଥାଉ । ଏବଂ ଆଜିର ଭାରତ ତାହା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଂକଳ୍ପରୁ ସିନ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ସଫଳତାର ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ଯେ ଆମକୁ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମାତ୍ର ୬୦ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୬୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତ ଗରିବ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ରୋଷେଇ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲା। ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିଛୁ। ଆଜି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେଖାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେଥିବ କରୋନାର ସମୟ, ଟିକାକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲା, କୁହାଯାଉଥିଲା କରୋନା ଟିକା ତିଆରି କରିବାକୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିବ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଟିକା ତିଆରି କରି ଦେଖାଇଥିଲେ । କିଛି ଲୋକ କହୁଥିଲେ, ଭାରତରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବା ପାଇଁ ୩ ବର୍ଷ ୪ ବର୍ଷ, ୫ ବର୍ଷ ଲାଗିବ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଇଥିଲୁ। ଭାରତର ଏହି ଗତିକୁ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି । ଜି-୨୦ରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲୁ। ପ୍ୟାରିସ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହୋଇଛି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟର କେତେ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ? ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ୨୦୩୦ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ବୋଧହୁଏ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ କରି ପାରିବୁ। ଭାରତର ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା, ସଂକଳ୍ପ ସହ ସଫଳତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦାହରଣ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା, ଏହି ସଫଳତା ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟର ନିକଟତର ହେବାରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ କଥା କେବେ ବି ଭୁଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ତାହା ହାସଲ କରିବା କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରର କାମ ନୁହେଁ। ଏହି ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏକାଠି ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆଜି ସକାଳେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଖୁଥିଲି, ମୁଁ ଥରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ମଝିରେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମାଲିକାନା ଏହା କେବଳ ମୋଦୀଙ୍କ ନୁହେଁ, ଆପଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି । ବିକଶିତ ଭାରତ: ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ ହେଉଛି ମନ୍ଥନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ । ଏହା ଏକ ପ୍ରୟାସ ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ ଆପଣମାନେ ନେଇଛନ୍ତି । କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା, ପ୍ରବନ୍ଧ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଯୁବକ, ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟର ମାଲିକାନା ନେଇଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଏଠାରେ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରବନ୍ଧ ପୁସ୍ତକରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖିଥିବା ୧୦ଟି ଉପସ୍ଥାପନାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଉପସ୍ଥାପନା ଗୁଡିକ ପ୍ରକୃତରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ । ମୋ ର ହୃଦୟ ଗର୍ବରେ ଭରିଯାଇଥାଏ ଯେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ ଚିନ୍ତାରେ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି । ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ପରିସର କେତେ ବ୍ୟାପକ | ଆପଣଙ୍କର ସମାଧାନରେ ଭୂମି ବାସ୍ତବତା ରହିଛି, ଗଭୀର ଅନୁଭୂତି ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାରେ ମାଟିର ମହକା ରହିଛି । ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏସି ର ବନ୍ଦ କୋଠରୀରେ ବସି ଚିନ୍ତା କରୁନାହାନ୍ତି, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରସାର ଆକାଶ ଠାରୁ ଅଧିକ। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି କେହି ଗତକାଲି ରାତିରେ ମୋତେ ପଠାଇଥିବା ଭିଡିଓଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ସେମିତି ଦେଖୁଥିଲି । ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତାମତ ଶୁଣୁଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ଆପଣ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତାରେ, ନୀତି ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତାରେ, ମୁଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କଇଚ୍ଛାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି | ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ ଡାଏଲଗର ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ପରେ ଯେଉଁ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି, ତାହା ଏବେ ଦେଶର ନୀତିର ଅଂଶ ପାଲଟିଥିବା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବା କଥା କହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରନ ରାଜନୀତି ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରେ | ମୋର ବିଶ୍ଵାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଯୁବକ ରାଜନୀତିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଭବ୍ୟ ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି। ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଆମେ କ'ଣ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, କେଉଁ ପ୍ରକାର ର ଭାରତ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ? ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅର୍ଥନୈତିକ, ରଣନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ ଦେଶ । ଯେଉଁଠାରେ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହେବ ଏବଂ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ଯେଉଁଠି ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା, ଭଲ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଯେଉଁଠି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଯୁବ କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ରହିବ। ଯେଉଁଠି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ପାଇଁ ଖୋଲା ଆକାଶ ରହିବ ।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ,
କେବଳ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରି ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ କି? ଅନୁମାନ କରନ୍ତୁ କ'ଣ? ନଚେତ୍ ଆମେ ଘରକୁ ଯାଇ ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ଭାରତର ଜପ ଆରମ୍ଭ କରିବୁ। ଯେତେବେଳେ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ମାନଦଣ୍ଡ ସମାନ ହେବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ମାନଦଣ୍ଡ, କ'ଣ - ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବ । ଯେତେବେଳେ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର ଦିଗ ସମାନ ହେବ, କ'ଣ - ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ କ'ଣ - ବିକଶିତ ଭାରତ । ଯେତେବେଳେ ଆମ ନୀତିର ଭାବନା ସମାନ, ସେତେବେଳେ କ'ଣ - ବିକଶିତ ଭାରତ? ତେଣୁ ପୃଥିବୀର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଆମକୁ ବିକାଶରୁ ଅଟକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଏହା କ୍ୱାଣ୍ଟମ ଜମ୍ପ ନେଇପାରେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ। ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୋ ହୃଦୟରୁ ଏକ ସ୍ୱର ବାହାରିଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ କହିଥିଲି - ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବଡ ବଡ ଦେଶରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏବଂ ଆଗାମୀ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଦେଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତର ଜିଡିପିରେ ବଡ଼ ଧରଣର ବୃଦ୍ଧି ଯୁବଶକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ବୋଲି ବଡ଼ ବଡ଼ ଏଜେନ୍ସିମାନେ କହୁଛନ୍ତି। ଦେଶର ମହାନ ମନୀଷୀମାନେ ଏହି ଯୁବଶକ୍ତି ଉପରେ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଭବିଷ୍ୟତର ଶକ୍ତି ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହାତରେ ଅଛି ବୋଲି ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ କହିଥିଲେ, ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋର କହିଥିଲେ ଯେ ଯୌବନର ଶକ୍ତି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଦରକାର ଏବଂ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ହୋମି ଜାହାଙ୍ଗୀର ଭାଭା କହୁଥିଲେ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ି ନୂଆ ନୂଆ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଉଚିତ, କାରଣ ନବସୃଜନ କେବଳ ଯୁବ ହାତରେ ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବଡ ବଡ କମ୍ପାନୀ କୁ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଆମ ସାମ୍ନାରେ ୨୫ ବର୍ଷର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଅଛି, ଅମୃତ କାଳ, ଏବଂ ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ । ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଆପଣ ଭାରତକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦୁନିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣମାନେ ଭାରତକୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଆପଣମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ପତାକା ଉଡାଉଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଆପଣ ଯୁବକମାନେ ଭାରତକୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଦୁନିଆରେ କେଉଁଠାରୁ କେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇଯାଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରିଦେଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହାକୁ ସମ୍ଭବ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପୂରା ଶକ୍ତିର ସହ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତି ତୃତୀୟ ଦିନରେ ଏକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଖୋଲାଯାଉଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ଦୁଇଟି ନୂଆ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ୨୩ଟି ଆଇଆଇଟି ରହିଛି, ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରିପଲ୍ ଆଇଟି ସଂଖ୍ୟା ୯ରୁ ୨୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଆଇଆଇଏମ୍ ସଂଖ୍ୟା ୧୩ରୁ ୨୧କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୧୦ ବର୍ଷରେ ଏମ୍ସ ସଂଖ୍ୟା ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ୧୦ ବର୍ଷରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଆମ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପରିମାଣ ହେଉ କି ଗୁଣବତ୍ତା ସବୁ ସ୍ତରରେ ଚମତ୍କାର ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ମାତ୍ର ୯, ୯ଟି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନ କ୍ୟୁଏସ୍ ମାନ୍ୟତାରେ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୪୬ ରେ ରହିଛି। ଭାରତର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ଲୋକ ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି ଯେ ୨୦୪୭ ଏବେ ବି ବହୁତ ଦୂରରେ ଅଛି, ଏଥିପାଇଁ କ'ଣ କାମ କରିବାକୁ ହେବ, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ମଧ୍ୟ ବାହାରିବାକୁ ପଡିବ । ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମକୁ ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତାହା ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିଛି। ଆମେ ଯେଉଁ ବେଗରେ ଗତି କରୁଛୁ, ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହେବ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଆମ ରେଳବାଇକୁ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋ କାର୍ବନ ଏମିଟର ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ଆଗରେ ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ମହାକାଶରେ ଆମର ଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା କୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଥିଲା । ଏବେ ଗଗନଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜୋରସୋରରେ ଚାଲିଛି । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମକୁ ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ କୁ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଅବତରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଭଳି ଅନେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବଢୁଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁ, କିଛି ଲୋକ ଭାବନ୍ତି, ଏହା ଆମ ଜୀବନକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ସତ କଥା ହେଉଛି ଅର୍ଥନୀତି ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଲେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ । ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା, ମୁଁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର ଛୋଟ ଥିଲା, ତେଣୁ ଭାରତର କୃଷି ବଜେଟ୍ ସେତେବେଳେ କିଛି ହଜାର କୋଟି ଥିଲା। ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ୍ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା। ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତି କ'ଣ ଥିଲା? ସେତେବେଳେ ଅଧିକାଂଶ ଗାଁ ରାସ୍ତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା, ବିଜୁଳିରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା, ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଓ ରେଳପଥର ଅବସ୍ଥା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖରାପ ଥିଲା। ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗ ବିଜୁଳି ଓ ପାଣି ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ
ଏହାର କିଛି ସମୟ ପରେ ଭାରତ ଦୁଇ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ୍ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ରାସ୍ତା, ରେଳପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, କେନାଲ, ଗରିବଙ୍କ ଘର, ସ୍କୁଲ, ଡାକ୍ତରଖାନା ସବୁ ପୂର୍ବଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହାପରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ତିନି ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେଲା, ଫଳସ୍ୱରୂପ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେଲା, ଦେଶରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ର ସ୍ୱପ୍ନ ସ୍ଥଳଭାଗରେ ଅବତରଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଗତିରେ ଭାରତ ୫ଜି ହାସଲ କରିଛି। ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁ କୁ ସଡକ ଯୋଗାଯୋଗ ହୋଇଛି, ଯୁବକଙ୍କୁ ୨୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିବା ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଦିଆଗଲା । ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଯୋଜନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଯେତିକି ବଡ଼ ହେଲା, ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଯେତିକି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଲା, ସେତେ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାରେ ଲାଗିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗରେ, ଏଥିପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ଦେଶର କ୍ଷମତା ସମାନ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ପାଖାପାଖି ୪ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ର ଅର୍ଥନୀତି । ଏହା ସହିତ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ରେ ରେଳ, ସଡ଼କ, ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପୂରା ବଜେଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ରେଳବାଇ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥଠାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା। ଆଜି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ୍ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ, ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ଏବଂ ଆଜି ଆପଣ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖିପାରିବେ । ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ସୁନ୍ଦର ଉଦାହରଣ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନକୁ ଆସିଥିଲେ, ମଝିରେ ମେଳା ଆୟୋଜନ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ଲୋକ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ, ଟେଣ୍ଟ ତିଆରି କରି କାମ କରାଯାଉଥିଲା, ଆଜି ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏଠାରୁ ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । କେବଳ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନରେ ପହଞ୍ଚିବୁ, ବିକାଶର ପରିମାଣ କେତେ ବଡ଼ ହେବ, ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କେତେ ହେବ। ଭାରତ ଏବେ ଏଥିରେ ଅଟକିବ ନାହିଁ। ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଏଭଳି ଏକ ବଢୁଥିବା ଅର୍ଥନୀତିରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟର ଆଗକୁ ବଢିବ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆସିବ । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୨୦୪୭ରେ ଆପଣ କେଉଁ ବୟସରେ ରହିବେ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ କେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ରହିବେ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୨୦୪୭ରେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୪୦-୫୦ ବର୍ଷ ହେବ, ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ହେବ, ତେବେ ଏଥିରୁ କିଏ ଅଧିକ ଫାଇଦା ପାଇବ? ଏହା କିଏ ପାଇବ? ଆଜି ଯୁବପିଢ଼ି ଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ମିଳିବ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପିଢି କେବଳ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଲାଭପାଇବ । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନ୍ ଅଭ୍ୟାସରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ସ୍ଥିତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ। ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେଲେ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନ୍ ରୁ ବାହାରି ରିସ୍କ ନେବା ଜରୁରୀ। ଏହି ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଏଲଗରେ ଯୁବକମାନେ ନିଜ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରୁ ବାହାରି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ । ଏହି ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ଆପଣଙ୍କୁ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ବିକଶିତ ଭାରତ, ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ' ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଆପଣ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି, ଉତ୍ସାହ, ସମର୍ପଣ ସହିତ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ | ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କଧାରଣା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟବାନ, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ । ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡିବ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ଗଳିକନ୍ଦି ଓ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଅନ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବୁ। ଆମକୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ନିଜକୁ ନିୟାଜିତ କରିବାକୁ ପଡିବ |
ସାଥୀମାନେ
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସଫଳତା ନ ପାଇବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ, ଆପଣ ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶପଥ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତୁ, ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
12 JAN 2025 7:08PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Mansukh Mandaviya Ji, Dharmendra Pradhan Ji, Jayant Chaudhary Ji, Raksha Khadse Ji, Members of Parliament, other dignitaries and my young friends here from every corner of the country! this Bharat Mandapam has also been filled with energy and energy from the youth of India. Today, the entire country is remembering Swami Vivekananda and paying its respects to him. Swami Vivekananda had great faith in the youth of the country. Swamiji used to say – I have faith in the young generation, in the new generation. Swamiji used to say that my workers will come from the young generation, like lions, they will find solutions to every problem. And just as Vivekananda had faith in you, I have faith in Vivekananda, I have faith in everything he said. Whatever he has thought and said for the youth of India, I have blind faith in it. Indeed, if Swami Vivekananda was among us in person today, then seeing this awakened power of the youth of the 21st century, seeing your active efforts, he would have filled India with a new faith, new energy and would have sown the seeds of new dreams.
Friends,
You people are in Bharat Mandapam, look at the cycle of time, in this Bharat Mandapam the world's great personalities had gathered and they were discussing the future of the world. It is my good fortune that in the same Bharat Mandapam the youth of my country are making a roadmap of how the next 25 years of India will be.
Friends,
A few months ago I met some young players at my residence, and I was chatting with them, then one player stood up and said – Modi Ji, for the world you may be the Prime Minister, the PM, but for us PM means - best friend (Param Mitra).
Friends,
For me, it is the same bond of friendship with the youth of my country. And the strongest bond of friendship is trust. I too have a lot of faith in you. This faith inspired me to form My Young India i.e. MYBharat. This faith formed the basis of the Developed India Young Leader Dialogue. This faith of mine says that the power of India's youth will make India a developed nation as soon as possible.
Friends,
Those who keep on calculating the figures may think that all this is very difficult, but my soul says, and with the confidence of all of you, that the target is definitely big, but it is not impossible. When the arms of crores of youth are pushing the wheels of the chariot of development forward, then we will definitely reach the target.
Friends,
It is said that history teaches us and also inspires us. There are many examples in the world when a country, a community, a group started moving in one direction with big dreams and big resolutions, started moving together and decided to keep moving without forgetting the goal and history is witness that they did everything to fulfill their dreams, they achieved them. Many of you might know that in the 1930s, that is, about 100 years ago, America was stuck in a severe economic crisis. Then the people of America decided that we have to get out of this and move forward at a fast pace. They chose the New Deal as its path, and America not only came out of that crisis, but also increased the pace of development many times faster, not more than 100 years. There was a time when Singapore was in a bad state, it used to be a small village of fishermen. There was a crisis of even the basic amenities of life. Singapore got the right leadership, and together with the people, everyone decided that we will make our country a developed nation. They followed the rules, followed discipline, followed a sense of collectivism, and in just a few years, Singapore became a global financial and trade hub. There are many such countries, events, societies, groups in the world. There have been many such examples in our country too, the people of India took a pledge for independence. What power did the British Empire not have, what did they not have, but the country stood up, started living the dream of independence, started struggling to achieve independence, set out to sacrifice their lives and the people of India showed it by achieving independence.
After independence, there was a time of food crisis in the country. The farmers of the country took a resolution and freed India from the food crisis. When you were not even born, wheat used to come under the name PL 480, and delivering wheat used to be a big task. We came out of that crisis. It is not impossible to dream big, take big resolutions and fulfill them in the stipulated time. Any country has to set big goals to move forward. Those who sit thinking, leave it friend, it keeps happening, come on brother, it will keep going on like this, what is the need friend, people do not die of hunger, it is okay, let it go on. What is the need to change anything, why do you worry about it friend. Those who are seen in this spirit, they move around, but they are nothing more than dead bodies. Life cannot exist without a goal, friends. Sometimes I feel that if there is any herb of life, then it is the goal, which also gives the strength to live life. When we have a big goal in front of us, we put in all our efforts to achieve it. And today's India is doing just that.
Friends,
In the last 10 years, we have seen many examples of achievement through resolve. We Indians decided that we have to be free from open defecation. In just 60 months, 60 crore countrymen freed themselves from open defecation. India set a target of connecting every family with a bank account. Today, almost every family in India is connected with banking services. India resolved to make the kitchens of poor women free from smoke. We also proved this resolve by giving more than 10 crore gas connections.
Today, in many sectors, India is achieving its goals even before the scheduled time. You must remember the time of Corona, the world was worried about the vaccine, it was being said that it would take years to make the corona vaccine, but the scientists of India made the vaccine ahead of time. Some people used to say that it would take 3 years, 4 years, 5 years for everyone in India to get the corona vaccine, but we ran the world's largest vaccination campaign and showed it by vaccinating everyone in record time. Today the world is also seeing this pace of India.
We made a big commitment in G-20 regarding green energy. India became the first country in the world to fulfill the Paris commitment, and that too how many years before the scheduled time? 9 years in advance. Now India has set a target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2030. We are going to achieve this target too before 2030, perhaps in the very near future. Every such success of India, every such example of accomplishment through determination, is an inspiration for all of us. This success accelerates our commitment towards the goal of developed India and our pace of moving closer to the goal.
Friends,
In this development journey, we must never forget one thing. We must remember that setting big goals and achieving them is not the job of just one government machinery. To achieve big goals, it is very important for every citizen of the nation to come together. And for this, we have to brainstorm, decide the direction, and as I was watching your presentation this morning, while talking in between, I had once told you that the number of lakhs of people who have joined this whole process means that the ownership of developed India is not just Modi's, but has also become yours. Vikasit Bharat: Young Leaders Dialogue is a great example of this process of brainstorming. This is such an effort, which has been led by you youngsters. The youth who participated in the quiz competition, who participated in the essay competition, who are currently associated with this program, all of you took ownership, the ownership of the goal of developed India. A glimpse of this is also seen in the essay book that has just been launched here. A glimpse of this is also seen in the 10 presentations that I have seen just now. These presentations are really amazing. My heart fills with pride that the youth of my country is moving ahead in thinking at such a fast pace. This shows how wide is your scope of understanding the challenges facing the country. There is ground reality in your solutions, there is ground experience, there is the smell of soil in everything you say. The youth of India are not thinking sitting in closed AC rooms, the expanse of thinking of the youth of India is higher than the sky. I was watching the videos that some of you must have sent me last night. I am listening to the opinion of the different experts about you with whom you participated in direct discussions, in conversations with ministers, in conversations with people associated with policy, I felt your willpower towards a developed India in those things. The suggestions that came out after brainstorming in this entire process of Young Leader Dialogue, the ideas of the youth of India, will now become a part of the policies of the country, will give direction to a developed India. I congratulate the youth of the country for this.
Friends,
From the Red Fort, I have spoken about bringing one lakh new youth into politics. Politics can also be a great medium to implement your suggestions. I am sure that many of you youngsters will come forward to participate in politics.
Friends,
While talking to you today, I am also seeing a grand picture of developed India. What do we want to see in developed India, what kind of India do we want to see? Developed India means one which will be economically, strategically, socially and culturally strong. Where the economy will also be strong and the ecology will also be prosperous. Where there will be maximum opportunities for good education and good earnings, where there will be the world's largest young skilled manpower. Where the youth will have an open sky to fulfill their dreams.
But comrades,
Will we develop just by speaking? What do you think? Otherwise, we will go home and start chanting - Developed India, Developed India, Developed India. When the criterion for our every decision will be the same, the criterion for every decision, what - Developed India. When the direction of our every step will be the same, what - Developed India, what - Developed India. When the spirit of our policy will be the same, what - Developed India. Then no power in the world will be able to stop us from developing. There comes a time in the history of every country, when it can take a quantum jump. This is the opportunity for India. And long ago, from the Red Fort, I had said a voice from my heart, and I had said - this is the time, the right time.
Today, the number of senior citizens is increasing rapidly in many big countries of the world. And for many decades to come, India is going to remain the youngest country in the world. Big agencies are saying that only the youth power will ensure a big increase in India's GDP. The great sages of the country have so much faith in this youth power. Maharishi Aurobindo had said that the power of the future lies in the hands of today's youth. Gurudev Tagore had said that the youth must dream and spend their lives to fulfill them. Homi Jahangir Bhabha used to say that the youth should do new experiments because innovation happens only with young hands. Today, you see, many big companies of the world are being run by the youth of India. The whole world is a fan of the power of Indian youth. We have a golden period of 25 years. It is Amritkaal, and I am completely full of confidence, the youth power of India will definitely make the dream of developed India come true. In just 10 years, you youth have brought India to the top three countries in the world of start-ups. In the last 10 years, you youth have taken India so far ahead in manufacturing. In just 10 years, you youth have hoisted the flag of Digital India all over the world. In just 10 years, you youth have taken India from where it was to where it was in the world of sports. When the youth of my India is making the impossible possible, then developed India will also definitely make it possible.
Friends,
Our government is also working with full force to enhance the capabilities of today's youth. Today, a new university is being built every week in India. Today a new ITI is being established every day in India. Today, an Atal Tinkering Lab is being opened every third day in India. Today, two new colleges are being built every day in India. Today, there are 23 IITs in the country. In just one decade, the number of Triple ITs has increased from 9 to 25, the number of IIMs has increased from 13 to 21. In 10 years, the number of AIIMS has increased threefold, in 10 years, the number of medical colleges has also almost doubled. Today, be it our schools, colleges, universities, quantity or quality, excellent results are visible at every level. Till the year 2014, only nine higher education institutes of India were included in the QS rankings. Today this number is 46. This increasing capability of India's educational institutions is a big basis for a developed India.
Friends,
Some people may feel that 2047 is still very far away, why work for it now, but we have to get out of that thinking. In this journey of developed India, we have to set new goals every day and achieve them. The day is not far when India will achieve the goal of becoming the third largest economy in the world. In the last 10 years, the country has lifted 25 crore people out of poverty. At the pace we are moving, the day is not far when the whole of India will be free from poverty. By the end of this decade, India has set a target of generating 500 GW of renewable energy capacity. Our railways have to achieve the goal of becoming a net zero carbon emitter by 2030.
Friends,
We also have a big goal of organizing the Olympics in the next decade. The country is working hard for this. India is also moving ahead rapidly as a space power. We have to establish our station in space by 2035. The world saw the success of Chandrayaan. Now the preparations for Gaganyaan are in full swing. But we have to think beyond that as well, we have to land an Indian on the moon on our Chandrayaan. Only by achieving many such goals will we be able to achieve the goal of a developed India by 2047.
Friends,
When we talk about the figures of the growing economy, some people think, what effect will it have on our lives. The truth is that when the economy grows, it has a positive effect on every level of life. India became a trillion dollar economy in the first decade of this century, I am talking about the first tenure of the 21st century. At that time the size of the economy was small, so India's agriculture budget was a few thousand crores rupees. India's infrastructure budget was less than one lakh crore rupees. And what was the condition of the country at that time? At that time most of the villages were deprived of roads, electricity, and the condition of national highways and railways was very bad. A large part of India was deprived of basic facilities like electricity and water.
Friends,
Shortly after this, India became a two trillion dollar economy. At that time, India's infrastructure budget was less than Rs 2 lakh crore. But roads, railways, airports, canals, houses for the poor, schools, hospitals, all these started increasing compared to before. Then after this, India rapidly became a three trillion dollar economy, the result was that the number of airports doubled, modern trains like Vande Bharat started running in the country, and the dream of bullet train started coming true. India rolled out 5G at the fastest speed in the world. Broadband internet started reaching thousands of gram panchayats of the country. Roads reached more than 3 lakh villages, youth were given Rs 23 lakh crore without guarantee through Mudra loan. Ayushman Bharat, the world's largest scheme for providing free treatment, was started. A scheme to deposit thousands of crores of rupees directly in the bank accounts of farmers every year was started. 4 crore concrete houses were built for the poor. That is, the bigger the economy became, the more development work gained momentum, more opportunities started being created. In every sector, for every section of society, the country's capacity to spend increased equally.
Friends,
Today India has an economy of almost 4 trillion dollars. This has increased India's strength manifold. Today India is spending more money on railways alone than the entire infrastructure budget of 2014, the amount spent on building railways, roads and airports. Today India's infrastructure budget is about 6 times more than 10 years ago, it is more than 11 lakh crores. And you can see its result in the changing landscape of India today. This Bharat Mandapam is also a beautiful example of this. If some of you have come here to Pragati Maidan earlier, then fairs used to be held in the middle, and people from all over the country used to come here, work was done by making tents, today all this has become possible.
Friends,
Now we are moving towards the 5 trillion dollar economy milestone at a very fast pace. Just imagine, when we reach 5 trillion, how big will be the scale of development, how much more will be the expansion of facilities. India is not going to stop here. By the end of the next decade, India will cross the 10 trillion dollar milestone. Just imagine, in this growing economy, when your career progresses, how many opportunities will be there for you. Just imagine, what will be your age in 2047, what arrangements will you be worried about for your family. Just imagine, in 2047 when you will be around 40-50, at an important stage of life, and the country will have developed, then who will get the most benefit from it? Who will get it? The youth of today will get the most benefit. And that is why I am telling you today with full confidence, your generation will not only bring the biggest change in the history of the country, but will also be the biggest beneficiary of that change. We just have to remember one important thing in this journey. We have to avoid the habit of our comfort zone. This situation is very dangerous. To move forward, it is necessary to come out of the comfort zone and take risks. In this Young Leaders Dialogue also, the youth should come out of their comfort zone, only then they can reach here. This life mantra will take you to new heights of success.
Friends,
Today's event, Developed India, Young Leaders Dialogue will play a very big role in deciding the roadmap for India's future. The energy, enthusiasm and passion with which you have adopted this resolution is truly amazing. Your ideas for a developed India are certainly valuable, excellent and the best. Now you have to take these ideas to every corner of the country. In every district, every village, street and locality of the country, other youth have to be connected with these ideas of a developed India, this spirit has to be taken. We will make India a developed nation by 2047. We have to live with this resolution, we have to devote ourselves to it.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to all the youth of India on National Youth Day. And to turn this resolution into success, for your continuous efforts, we will not rest until we achieve success, you should move forward with this important oath, my best wishes are with you. Say it with me-
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Thank you very much
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.