ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସୋନମାର୍ଗ ଟନେଲ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 JAN 2025 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା ଜୀ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଓମାର ଅବଦୁଲ୍ଲା ଜୀ, ମୋ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡକରୀ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଜୀ, ଅଜୟ ଟମ୍ଟା ଜୀ, ଡେପୁଟି ସିଏମ ସୁରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ସୁନୀଲ ଶର୍ମା ଜୀ, ସମସ୍ତ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀ ।
ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକ ଭାଇମାନେ କଠିନରୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାମ କଲେ, ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କଟରେ ପକେଇ କାମ କଲେ। ଆମର ସାତ ଜଣ ଶ୍ରମିକ ସହକର୍ମୀ ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ସଂକଳ୍ପରେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇ ଥିଲୁ, ମୋର ଶ୍ରମିକ ସହକର୍ମୀମାନେ ହଟିନଥିଲେ, କେହି ଆମକୁ ଘରକୁ ଫେରିବାକୁ କହିଲେ ନାହିଁ, ଏହି ଶ୍ରମିକ ସହକର୍ମୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନ କୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲେ । ଏବଂ ଯେଉଁ ସାତ ଜଣ ସାଥୀଙ୍କୁ ଆମେ ହରାଇଛୁ, ମୁଁ ଆଜି ସର୍ବପ୍ରଥମେ ତାଙ୍କୁ ପୁଣ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ପାଣିପାଗ, ଏହି ବରଫ, ବରଫର ଧଳା ଚାଦରରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ଏହି ସୁନ୍ଦର ପାହାଡ଼, ହୃଦୟ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ପୂର୍ବେ, ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସ୍ଥାନର କିଛି ଫଟୋ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସେୟାର କରିଥିଲେ । ସେହି ଫଟୋଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବା ପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ପାଇଁ ମୋର ଆଗ୍ରହ ଆହୁରି ବଢିଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଯେହେତୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଜଡ଼ିତ ଅଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସେ, ମୁଁ ବର୍ଷବର୍ଷ ପୂର୍ବର ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସଂଗଠନର କର୍ମକର୍ତ୍ତା ଭାବରେ କାମ କରୁଥିଲି, ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି । ସୋନମର୍ଗ, ଗୁଲମାର୍ଗ, ଗଣ୍ଡରବାଲ, ବାରାମୁଲା, ଯେଉଁଠି ଆମେ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା, ପାଦରେ ଅନେକ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲୁ, ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁତ ସମୟ ବିତାଇଛି । ଏବଂ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ତୁଷାରପାତ ବହୁତ ପ୍ରବଳ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ଉଷ୍ମତା ଏପରି ଯେ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭବ ହେଉନଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ଦିନଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ଆଜି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଆଜିଠାରୁ ମହାକୁମ୍ଭ ମେଳା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ପବିତ୍ର ସ୍ନାନ ପାଇଁ ସେଠାରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସମାଗମ ହେଉଛି । ଆଜି ପଞ୍ଜାବ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଭାରତ ଲୋହଡୀ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏହା ହେଉଛି ଉତ୍ତରାୟଣ, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ପୋଙ୍ଗଲ ଭଳି ଅନେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ସମୟ । ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବର୍ଷର ଏହି ସମୟରେ ଏଠାରେ ଉପତ୍ୟକାରେ ଚିଲ୍ଲାଇ କାଲାଂ ରହିଛି। ଏହି ୪୦ ଦିନର ଋତୁକୁ ଆପଣ ବହୁତ ଦୃଢତାର ସହ ସାମ୍ନା କରନ୍ତି । ଆଉ ଏହାର ଆଉ ଏକ ପକ୍ଷ ରହିଛି, ଏହି ଋତୁ ସୋନମର୍ଗ ଭଳି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି । ସାରା ଦେଶରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏଠାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ସେହି ଲୋକମାନେ କାଶ୍ମୀରର ଉପତ୍ୟାକକୁ ଆସି ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଆତିଥେୟତାର ଭରପୁର ଆନନ୍ଦ ନେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ମୁଁ ଏକ ବଡ଼ ଉପହାର ନେଇ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ସେବକ ଭାବରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଜାମ୍ମୁରେ ଆପଣଙ୍କନିଜ ରେଳ ଡିଭିଜନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି ଏବଂ ଏହା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତେ ୧୫ ଦିନ ତଳେ କହିଥିଲେ। ଏହା ଥିଲା ଆପଣଙ୍କର ଦୀର୍ଘଦିନର ଦାବି। ଆଜି ମୁଁ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲକୁ ଦେଶକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଓ ଲଦାଖର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆଉ ଏକ ଦାବି ଆଜି ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବେ, ଏ ହେଉଛନ୍ତି ମୋଦି, ଯଦି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ସେ ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିଥାନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସମୟ ଅଛି ଏବଂ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲି, ଏହା ସୋନମର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ନୁହେଁ ବରଂ କାର୍ଗିଲ ଏବଂ ଲେହର ଲୋକଙ୍କର ଆମର, ଲେହବାସୀଙ୍କର, ଆମର ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ଅତି ସହଜ କରିବ । ଏବେ ତୁଷାରପାତ ସମୟରେ ହିମସ୍ଖଳନ ଯୋଗୁଁ କିମ୍ବା ବର୍ଷା ଋତୁରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ଯୋଗୁଁ ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ହେବା ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ଥିବା ବେଳେ ଏଠାରୁ ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଯିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଥିଲା। ଏହି କାରଣରୁ ଏଠାରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା, ଏବେ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସମସ୍ୟା ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୧୫ରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲର ପ୍ରକୃତ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ବହୁତ ଭଲ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଏହି ଟନେଲର କାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଏବଂ ମୋର ସର୍ବଦା ଏକ ମନ୍ତ୍ର ଅଛି ଯେ ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିବୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବୁ, ଏହା ହୋଇଥାଏ, ଚାଲିଯାଏ, ଏହା ଗତି କରେ, ଏହା କେବେ ହେବ, କିଏ ଜାଣେ, ସେହି ଯୁଗ ଚାଲିଗଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ଟନେଲ ଦ୍ୱାରା ଚଳିତ ଶୀତ ଋତୁରେ ସୋନମର୍ଗର ଯୋଗାଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବ, ଯେଉଁକାରଣରୁ ସୋନମର୍ଗ ସମେତ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଉନ୍ନତିର ପଥ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ସଂଯୋଗର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ନିକଟରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଚାଲିଛି। ଏବେ କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ରେଳପଥ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଖୁସିର ଏକ ଜବରଦସ୍ତ ବାତାବରଣ ରହିଛି । ଯେଉଁ ନୂଆ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଏହା ଯେଉଁ ରେଳ କାଶ୍ମୀର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିବାକୁ ଲାଗିଲାଣି, ହସପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ହେଉଚି ତାହା ହେଉଛି ନୂଆ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଟନେଲ ପାଇଁ ଏବଂ ବିକାଶ ର ଏହି ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ, ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ଶୀର୍ଷଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ସେତେବେଳେ ହିଁ ସମ୍ଭବ, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶର କୌଣସି ଅଂଶ, କୌଣସି ପରିବାର ପ୍ରଗତି ଓ ବିକାଶରେ ପଛରେ ନ ପଡ଼େ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବ୍ କା ବିକାଶ'ର ଭାବନା ନେଇ ଦିନରାତି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶର ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଗରିବଙ୍କୁ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ଦିଆଯିବ। ଆଜି ଭାରତରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ମାଗଣା ରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି । ଏହା ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଫାଇଦା ଦେଇଛି। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ନୂଆ ଆଇଆଇଟି, ନୂଆ ଆଇଆଇଏମ୍‌, ନୂଆ ଏମ୍ସ, ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ନର୍ସିଂ କଲେଜ, ପଲିଟେକ୍ନିକ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ମଧ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକାଧିକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଲାଭ ଏଠିକାର ମୋର ପୁଅ ଝିଅ ଏବଂ ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆପଣ ଦେଖି ପାରୁଥିବେ ଯେ, କେତେ ଭବ୍ୟ ସଡ଼କ, ସୁଡ଼ଙ୍ଗ, ପୋଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଆମ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଏବେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ, ଉଚ୍ଚ ପୋଲ ଏବଂ ରୋପୱେର ହବ୍ ପାଲଟିଛି। ଏଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ-ସଡ଼କ ସେତୁ କେବୁଲ ବ୍ରିଜ୍ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଏଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆମ ଚେନାବ ବ୍ରିଜର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଦେଖି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି । ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଏହି ପୋଲ ଉପରେ ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନର ପରୀକ୍ଷଣ ଶେଷ ହୋଇଛି । କାଶ୍ମୀରର ରେଳ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିବା କେବୁଲ ବ୍ରିଜ୍‌, ଜୋଜିଲା, ଚେନାନି ନାଶରୀ ଏବଂ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲାର ରେଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର, ଶିବଖୋଡି ଏବଂ ବାଲଟାଲ-ଅମରନାଥ ରୋପୱେର ଯୋଜନା, କଟରାରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ୪୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ୪ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ୨ଟି ରିଙ୍ଗରୋଡ୍ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ସୋନମର୍ଗ ଭଳି ୧୪ରୁ ଅଧିକ ଟନେଲ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ସଂଯୋଜିତ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ, ଆମପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରବହୁତ ବଡ ଅବଦାନ ରଖିଛି । ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ, ଯାହା ଏବେ ବି ଅଛୁଆଁ ରହିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଶାନ୍ତି ଓ ପ୍ରଗତିର ବାତାବରଣର ସୁଫଳ ଆମେ ଦେଖି ସାରିଛୁ। ୨୦୨୪ରେ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ସୋନମର୍ଗରେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏଥିରେ ଆପଣ, ଜନସାଧାରଣ, ହୋଟେଲ ବ୍ୟବସାୟୀ, ହୋମଷ୍ଟେ, ଢାବା, କପଡ଼ା ଦୋକାନୀ, ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭର ସମସ୍ତେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଆଜି ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ କାହାଣୀ ଲେଖୁଛି। ଅତୀତର କଠିନ ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆମ କାଶ୍ମୀର ଏବେ ପୃଥିବୀର ସ୍ୱର୍ଗ ଭାବେ ନିଜର ପରିଚୟ ଫେରାଇ ଆଣିଛି। ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନେ ରାତିରେ ଲାଲ ଛକରେ ଆଇସକ୍ରିମ୍ ଖାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଏପରିକି ରାତିରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ମୋର କଳାକାର ବନ୍ଧୁମାନେ ପୋଲୋ ଭ୍ୟୁ ମାର୍କେଟକୁ ଏକ ନୂତନ ବାସସ୍ଥାନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଦେଖୁଛି ଯେ କିପରି ସଙ୍ଗୀତଜ୍ଞ, କଳାକାର, ଗାୟକ ମାନେ ସେଠାରେ ଅନେକ ସମୟରେ କଳା ପରିବେଷଣ କରନ୍ତି । ଆଜିକାଲି ଶ୍ରୀନଗରରେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ସହ ସିନେମା ହଲକୁ ଫିଲ୍ମ ଦେଖିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଆରାମରେ ସପିଂ କରନ୍ତି । ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବା ଭଳି ଏତେ କାମ କୌଣସି ସରକାର ଏକାକୀ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସ୍ଥିତି ବଦଳାଇବାର ଅନେକ ଶ୍ରେୟ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯାଉଛି। ଆପଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ କେତେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। କିଛି ମାସ ତଳେ ଶ୍ରୀନଗରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାରାଥନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଫଟୋ ଦେଖିଲେ ସେମାନଙ୍କ ମନ ଖୁସିରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସେହି ମାରାଥନରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ, ଏହାର ଭିଡିଓ ମଧ୍ୟ ଭାଇରାଲ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତୁରନ୍ତ ଦିଲ୍ଲୀରେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି । ସାକ୍ଷାତ ସମୟରେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦିପନା ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ ସେ ମୋତେ ମାରାଥନ ବିଷୟରେ ବହୁତ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବରେ କହୁଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ
ବାସ୍ତବରେ ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ। ନିକଟରେ ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ କାଶ୍ମୀରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ଲିଗ୍ ଆୟୋଜନ ହୋଇଛି। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଡାଲ ହ୍ରଦ ଚାରିପଟେ କାର ଦୌଡ଼ୁଥିବାର ସେହି ସୁନ୍ଦର ଦୃଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗୁଲମାର୍ଗ ଭାରତ ପାଇଁ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାର ରାଜଧାନୀ ପାଲଟିଛି। ଗୁଲମାର୍ଗରେ ୪ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ପଞ୍ଚମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ମଧ୍ୟ ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରୁ ୨୫୦୦ ଖେଳାଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଆସିଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ୯୦ରୁ ଅଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଆମର ଏଠାରେ ସାଢ଼େ ଚାରି ହଜାର ଯୁବକ ତାଲିମ ନେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁସ୍ଥାନରେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଜମ୍ମୁ ଓ ଅବନ୍ତିପୋରାରେ ଏମ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଏବେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାର ବାଧ୍ୟବାଧକତା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଜମ୍ମୁରେ ଆଇଆଇଟି-ଆଇଆଇଏମ୍ ଏବଂ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ୟୁନିଭର୍ସିଟିର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ପାଠପଢ଼ା ଚାଲିଛି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ କାରିଗରୀ ଓ ଶିଳ୍ପକାର ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନାରୁ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି। ଆମେ ଏଠାରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ଆଣିବାକୁ ନିରନ୍ତର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପର ଲୋକମାନେ ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଯୁବତୀ ଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଏବେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରୁଛି। ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ବ୍ୟାଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ୧ଲକ୍ଷ ୬୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨ଲକ୍ଷ ୩୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଋଣ ଦେବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଯୁବବର୍ଗ, କୃଷକ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ଦୋକାନୀ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମସ୍ତେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଅତୀତ ଏବେ ବିକାଶର ବର୍ତ୍ତମାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସେତେବେଳେ ପୂରଣ ହେବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଗତିର ମୋତି ଏହାର ଶୀର୍ଷରେ ରହିବ । କାଶ୍ମୀର ହେଉଛି ଦେଶର ମୁକୁଟ, ଭାରତର ମୁକୁଟ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଏହି ମୁକୁଟ ଅଧିକ ସୁନ୍ଦର ହେଉ, ଏହି ମୁକୁଟ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉ । ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୋତେ ଏହି ସ୍ଥାନର ଯୁବକ, ବୃଦ୍ଧ, ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ମୋଦି ଆପଣଙ୍କ ସହ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଚାଲିବେ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ବାଟରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆମର ସହଯୋଗୀ ନୀତିନ ଜୀ, ମନୋଜ ସିହ୍ନା ଜୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି ହେଉଛି, ଯେଉଁ ଗତିରେ ବିକାଶ ହେଉଛି, କେଉଁ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ତାହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଏତିକି କହୁଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦୂରତା ଦୂର ହୋଇଯାଇଛି, ଏବେ ଆମକୁ ଆମସ୍ୱପ୍ନକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of Sonmarg Tunnel in Jammu and Kashmir
13 JAN 2025 4:27PM by PIB Delhi
Lieutenant Governor Shri Manoj Sinha ji, Chief Minister of Jammu and Kashmir Shri Omar Abdullah ji, my Cabinet colleagues Shri Nitin Gadkari ji, Shri Jitendra Singh ji, Ajay Tamta ji, Deputy CM Surender Kumar Choudhary ji, Leader of the Opposition Sunil Sharma ji, all MPs, MLAs and my dear brothers and sisters of Jammu and Kashmir.
First of all, I would like to thank the workers who worked in the most difficult conditions, even putting their lives at risk, for the progress of the country and Jammu and Kashmir. Seven of our worker friends lost their lives, but this did not deter us from our resolve, my worker friends did not waver. No worker returned home, these my worker brothers have completed this work by overcoming all challenges. And today, first of all, I give tribute to our seven workers whom we have lost.
Friends,
This weather, snow, these beautiful snow-capped mountains, all these make the heart very happy. Two days ago, our Chief Minister shared some pictures of this place on social media. After these pictures, my eagerness to come here among you increases even more. And as the Chief Minister has just said that I have been associated with all of you for a long time, and when I come here, I start remembering the days of years ago, and when I used to work as a worker of Bhartiya Janata Party organisation, I used to come here frequently. I have spent a lot of time in this area, whether it is Sonamarg, Gulmarg, Ganderbal, Baramulla, everywhere we used to travel for hours, many kilometers on foot. And the snowfall used to be very heavy even then, but the warmth of the people of Jammu Kashmir is such that we did not feel the cold.
Friends,
Today is a very special day. There is a festive atmosphere in every corner of the country today. The Maha Kumbh is starting from today in Prayagraj, crores of people are going there for the holy bath. Today, the entire North India including Punjab is filled with the enthusiasm of Lohri, this is the time of many festivals like Uttarayan, Makar Sankranti, Pongal. I wish well to all the people celebrating these festivals in the country and the world. This time of the year is Chillai Kalan here in the valley. You face this 40-days weather bravely. And there is another side to it, this weather also brings new opportunities for tourist destinations like Sonamarg. Tourists from all over the country are arriving here. They are enjoying your hospitality to the fullest, by coming here in the valleys of Kashmir.
Friends ,
Today I have come among you as your servant with a big gift. A few days ago, as the Chief Minister said, 15 days ago, I had the opportunity to lay the foundation stone of your own railway division in Jammu. This was your very old demand. Today I have got the opportunity to hand over the Sonamarg tunnel to the country, to you. This means that another very old demand of Jammu Kashmir, Ladakh has been fulfilled today. And you can be sure that this is Modi, if he makes a promise, he keeps it. There is a time for every work and the right work will be done at the right time.
Friends,
And when I was talking about the Sonamarg tunnel, it will ease the lives of the people of Kargil and Leh, our people in Leh, along with Sonamarg. Now the problem of roads getting blocked due to avalanches during snowfall or due to landslides during rains will be reduced. When the roads get closed, it becomes difficult to go to the big hospital from here. Due to this, there were difficulties in getting essential goods here, now with the construction of the Sonamarg tunnel, these problems will be reduced a lot.
Friends,
The actual construction of the Sonamarg tunnel began in 2015 only after our government was formed at the Centre, and the Chief Minister also described that period in very good words. I am happy that the work of this tunnel has been completed during our government. And I always have a mantra, whatever we start, we will also inaugurate it. It happens, it works, when it will happen, who knows, that era is gone.
Friends ,
This tunnel will also ensure connectivity of Sonamarg in this winter season, this will also give new wings to tourism in this entire area including Sonamarg. In the coming days, many projects of road and rail connectivity are going to be completed in Jammu and Kashmir. Work is also going on another big connectivity project here nearby. Now Kashmir Valley is also going to be connected by rail. I am seeing that there is an atmosphere of great happiness here regarding this. These New roads that are being constructed, the trains that have started coming to Kashmir, colleges are being built, this is new Jammu and Kashmir. I congratulate all of you from the bottom of my heart for this tunnel and also for this new phase of development.
Friends,
Today, India is moving towards new heights of progress. Every citizen of the country is engaged in making India a developed nation by 2047. This can only happen when no part of our country, no family is left behind in progress and development. For this, our government is working day and night with full dedication with the spirit of Sabka Sath-Sabka Vikas. In the last 10 years, more than 4 crore poor people of the entire country including Jammu and Kashmir have got concrete houses. In the coming time, three crore more new houses are going to be given to the poor. Today, crores of people are getting free treatment in India. The people of Jammu and Kashmir have also benefited greatly from this. New IITs, new IIMs, new AIIMS, new medical colleges, nursing colleges, polytechnical colleges are being built continuously across the country for the education of the youth. In Jammu and Kashmir too, many educational institutions have been built in the last 10 years. This has benefited greatly my sons and daughters, our youth here.
Friends ,
Today, from Jammu Kashmir to Arunachal Pradesh, you are seeing how many great roads, tunnels, bridges are being constructed. Our Jammu Kashmir is now becoming a hub of tunnels, high bridges, ropeways. The world's highest tunnels are being built here. The world's highest rail-road bridges, cable bridges, are being constructed here. The world's highest rail lines are being built here. The engineering of our Chenab Bridge has amazed people across the world. Just last week, the trial of a passenger train was completed on this bridge. The cable bridge that increases Kashmir's railway connectivity, the projects of Zojila, Chenani Nashri and Sonamarg tunnels, the rail link project of Udhampur-Srinagar-Baramulla, Shankaracharya temple, Shiv khori and Baltal-Amarnath shrine ropeway scheme, the expressway from Katra to Delhi, today work is going on projects worth more than 42 thousand crore rupees related to road connectivity in Jammu Kashmir. Work is progressing rapidly on four national highway projects, two ring roads. Work is going on here on more than 14 tunnels like Sonamarg. All these projects are going to make Jammu and Kashmir one of the most connected states of the country.
Friends,
In the journey of developed India, our tourism sector has made a huge contribution. Due to better connectivity, tourists will be able to reach those areas of Jammu and Kashmir which are still untouched. We are already seeing the benefits of the atmosphere of peace and progress that has been created in Jammu and Kashmir in the last ten years in the tourism sector. More than 2 crore tourists have come to Jammu and Kashmir in the year 2024. Here in Sonamarg too, the number of tourists has increased 6 times in 10 years. You people have benefited from this, the public, hoteliers, homestay owners, dhaba owners, clothes shop owners, taxi drivers, everyone has benefited from this.
Friends,
Jammu and Kashmir of the 21st century is writing a new story of development. Leaving behind the earlier difficult days, our Kashmir is now regaining its identity as a paradise on earth. Today people go to Lal Chowk at night to eat ice cream, there is a lot of activity there even at night. And my artist friends from Kashmir have turned the Polo View Market into a new habitat center. I see on social media how the musicians, artists, singers here keep performing there. Today in Srinagar, people go to cinema halls with their children to watch movies, shop comfortably. No government can do so many things alone that change the situation. A huge credit for changing the situation in Jammu and Kashmir goes to the people here, to all of you. You have strengthened democracy, you have strengthened the future.
Friends,
I can clearly see a bright future for the youth of Jammu and Kashmir. Just look at the opportunities being created in sports. A few months ago, an international marathon was held for the first time in Srinagar. Whoever saw those pictures was filled with joy and I remember, the Chief Minister also participated in that marathon, its video also went viral, and I also specially congratulated the Chief Minister when I met him in Delhi. During the meeting, I could see his enthusiasm and excitement and he was telling me about the marathon in great detail.
Friends,
Indeed, this is a new era of the new Jammu and Kashmir. Recently, after forty years, an international cricket league has been held in Kashmir. Before that, we have also seen those beautiful scenes of car racing around Dal Lake. Our Gulmarg is becoming the winter games capital for India in a way. Four Khelo India Winter Games have been held in Gulmarg. The fifth Khelo India Winter Games are also going to start next month. In the last two years, twenty-five hundred players from all over the country have come to Jammu and Kashmir for various sports tournaments. More than ninety Khelo India centers have been built in Jammu and Kashmir. Four and a half thousand youth from our place are taking training.
Friends,
Today, new opportunities are being created for the youth of Jammu and Kashmir everywhere. The work of AIIMS is progressing rapidly in Jammu and Awantipora. This means that now there will be less compulsion to go to other parts of the country for treatment. Studies are being conducted in the excellent campuses of IIT-IIM and Central University in Jammu. Our Vishwakarma friends are taking forward the workmanship and craftsmanship in Jammu and Kashmir, they are getting help from PM Vishwakarma and other schemes of the Jammu and Kashmir government. We are constantly trying to bring new industries here. People from different industries are going to invest about 13 thousand crore rupees here. This will provide employment to thousands of youths here. Jammu and Kashmir Bank has also started working much better now. In the last 4 years, the business of Jammu and Kashmir Bank has increased from 1 lakh 60 thousand crores to 2 lakh 30 thousand crores. This means that the business of this bank is growing, the capacity to give loans is also increasing. Everyone here, the youth, farmers-gardeners, shopkeepers-businessmen, are benefiting from this.
Friends,
The past of Jammu and Kashmir has now changed into the present of development. The dream of a developed India will be fulfilled only when its peak is studded with pearls of progress. Kashmir is the crown of the country, the crown of India. That is why I want this crown to be more beautiful, this crown to be more prosperous. And I am happy to see that in this work I am getting the constant support of the youth, the elders, the sons and daughters here. You are working very hard to turn your dreams into reality, for the progress of Jammu and Kashmir, for the progress of India. I assure you again, Modi will walk with you step by step. He will remove every obstacle that comes in the way of your dreams.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to every family of Jammu and Kashmir for today's development projects. Our colleagues Nitin ji, Manoj Sinha ji and the Chief Minister have described in detail the speed of progress, the speed of development, and the new projects that are going to be launched. And so, I do not repeat it. I only tell you that now this distance has been eliminated, now we have to cherish dreams together, take resolutions and achieve success. My best wishes to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.