Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of Sonmarg Tunnel in Jammu and Kashmir
13 JAN 2025 4:27PM by PIB Delhi
Lieutenant Governor Shri Manoj Sinha ji, Chief Minister of Jammu and Kashmir Shri Omar Abdullah ji, my Cabinet colleagues Shri Nitin Gadkari ji, Shri Jitendra Singh ji, Ajay Tamta ji, Deputy CM Surender Kumar Choudhary ji, Leader of the Opposition Sunil Sharma ji, all MPs, MLAs and my dear brothers and sisters of Jammu and Kashmir.
First of all, I would like to thank the workers who worked in the most difficult conditions, even putting their lives at risk, for the progress of the country and Jammu and Kashmir. Seven of our worker friends lost their lives, but this did not deter us from our resolve, my worker friends did not waver. No worker returned home, these my worker brothers have completed this work by overcoming all challenges. And today, first of all, I give tribute to our seven workers whom we have lost.
Friends,
This weather, snow, these beautiful snow-capped mountains, all these make the heart very happy. Two days ago, our Chief Minister shared some pictures of this place on social media. After these pictures, my eagerness to come here among you increases even more. And as the Chief Minister has just said that I have been associated with all of you for a long time, and when I come here, I start remembering the days of years ago, and when I used to work as a worker of Bhartiya Janata Party organisation, I used to come here frequently. I have spent a lot of time in this area, whether it is Sonamarg, Gulmarg, Ganderbal, Baramulla, everywhere we used to travel for hours, many kilometers on foot. And the snowfall used to be very heavy even then, but the warmth of the people of Jammu Kashmir is such that we did not feel the cold.
Friends,
Today is a very special day. There is a festive atmosphere in every corner of the country today. The Maha Kumbh is starting from today in Prayagraj, crores of people are going there for the holy bath. Today, the entire North India including Punjab is filled with the enthusiasm of Lohri, this is the time of many festivals like Uttarayan, Makar Sankranti, Pongal. I wish well to all the people celebrating these festivals in the country and the world. This time of the year is Chillai Kalan here in the valley. You face this 40-days weather bravely. And there is another side to it, this weather also brings new opportunities for tourist destinations like Sonamarg. Tourists from all over the country are arriving here. They are enjoying your hospitality to the fullest, by coming here in the valleys of Kashmir.
Friends ,
Today I have come among you as your servant with a big gift. A few days ago, as the Chief Minister said, 15 days ago, I had the opportunity to lay the foundation stone of your own railway division in Jammu. This was your very old demand. Today I have got the opportunity to hand over the Sonamarg tunnel to the country, to you. This means that another very old demand of Jammu Kashmir, Ladakh has been fulfilled today. And you can be sure that this is Modi, if he makes a promise, he keeps it. There is a time for every work and the right work will be done at the right time.
Friends,
And when I was talking about the Sonamarg tunnel, it will ease the lives of the people of Kargil and Leh, our people in Leh, along with Sonamarg. Now the problem of roads getting blocked due to avalanches during snowfall or due to landslides during rains will be reduced. When the roads get closed, it becomes difficult to go to the big hospital from here. Due to this, there were difficulties in getting essential goods here, now with the construction of the Sonamarg tunnel, these problems will be reduced a lot.
Friends,
The actual construction of the Sonamarg tunnel began in 2015 only after our government was formed at the Centre, and the Chief Minister also described that period in very good words. I am happy that the work of this tunnel has been completed during our government. And I always have a mantra, whatever we start, we will also inaugurate it. It happens, it works, when it will happen, who knows, that era is gone.
Friends ,
This tunnel will also ensure connectivity of Sonamarg in this winter season, this will also give new wings to tourism in this entire area including Sonamarg. In the coming days, many projects of road and rail connectivity are going to be completed in Jammu and Kashmir. Work is also going on another big connectivity project here nearby. Now Kashmir Valley is also going to be connected by rail. I am seeing that there is an atmosphere of great happiness here regarding this. These New roads that are being constructed, the trains that have started coming to Kashmir, colleges are being built, this is new Jammu and Kashmir. I congratulate all of you from the bottom of my heart for this tunnel and also for this new phase of development.
Friends,
Today, India is moving towards new heights of progress. Every citizen of the country is engaged in making India a developed nation by 2047. This can only happen when no part of our country, no family is left behind in progress and development. For this, our government is working day and night with full dedication with the spirit of Sabka Sath-Sabka Vikas. In the last 10 years, more than 4 crore poor people of the entire country including Jammu and Kashmir have got concrete houses. In the coming time, three crore more new houses are going to be given to the poor. Today, crores of people are getting free treatment in India. The people of Jammu and Kashmir have also benefited greatly from this. New IITs, new IIMs, new AIIMS, new medical colleges, nursing colleges, polytechnical colleges are being built continuously across the country for the education of the youth. In Jammu and Kashmir too, many educational institutions have been built in the last 10 years. This has benefited greatly my sons and daughters, our youth here.
Friends ,
Today, from Jammu Kashmir to Arunachal Pradesh, you are seeing how many great roads, tunnels, bridges are being constructed. Our Jammu Kashmir is now becoming a hub of tunnels, high bridges, ropeways. The world's highest tunnels are being built here. The world's highest rail-road bridges, cable bridges, are being constructed here. The world's highest rail lines are being built here. The engineering of our Chenab Bridge has amazed people across the world. Just last week, the trial of a passenger train was completed on this bridge. The cable bridge that increases Kashmir's railway connectivity, the projects of Zojila, Chenani Nashri and Sonamarg tunnels, the rail link project of Udhampur-Srinagar-Baramulla, Shankaracharya temple, Shiv khori and Baltal-Amarnath shrine ropeway scheme, the expressway from Katra to Delhi, today work is going on projects worth more than 42 thousand crore rupees related to road connectivity in Jammu Kashmir. Work is progressing rapidly on four national highway projects, two ring roads. Work is going on here on more than 14 tunnels like Sonamarg. All these projects are going to make Jammu and Kashmir one of the most connected states of the country.
Friends,
In the journey of developed India, our tourism sector has made a huge contribution. Due to better connectivity, tourists will be able to reach those areas of Jammu and Kashmir which are still untouched. We are already seeing the benefits of the atmosphere of peace and progress that has been created in Jammu and Kashmir in the last ten years in the tourism sector. More than 2 crore tourists have come to Jammu and Kashmir in the year 2024. Here in Sonamarg too, the number of tourists has increased 6 times in 10 years. You people have benefited from this, the public, hoteliers, homestay owners, dhaba owners, clothes shop owners, taxi drivers, everyone has benefited from this.
Friends,
Jammu and Kashmir of the 21st century is writing a new story of development. Leaving behind the earlier difficult days, our Kashmir is now regaining its identity as a paradise on earth. Today people go to Lal Chowk at night to eat ice cream, there is a lot of activity there even at night. And my artist friends from Kashmir have turned the Polo View Market into a new habitat center. I see on social media how the musicians, artists, singers here keep performing there. Today in Srinagar, people go to cinema halls with their children to watch movies, shop comfortably. No government can do so many things alone that change the situation. A huge credit for changing the situation in Jammu and Kashmir goes to the people here, to all of you. You have strengthened democracy, you have strengthened the future.
Friends,
I can clearly see a bright future for the youth of Jammu and Kashmir. Just look at the opportunities being created in sports. A few months ago, an international marathon was held for the first time in Srinagar. Whoever saw those pictures was filled with joy and I remember, the Chief Minister also participated in that marathon, its video also went viral, and I also specially congratulated the Chief Minister when I met him in Delhi. During the meeting, I could see his enthusiasm and excitement and he was telling me about the marathon in great detail.
Friends,
Indeed, this is a new era of the new Jammu and Kashmir. Recently, after forty years, an international cricket league has been held in Kashmir. Before that, we have also seen those beautiful scenes of car racing around Dal Lake. Our Gulmarg is becoming the winter games capital for India in a way. Four Khelo India Winter Games have been held in Gulmarg. The fifth Khelo India Winter Games are also going to start next month. In the last two years, twenty-five hundred players from all over the country have come to Jammu and Kashmir for various sports tournaments. More than ninety Khelo India centers have been built in Jammu and Kashmir. Four and a half thousand youth from our place are taking training.
Friends,
Today, new opportunities are being created for the youth of Jammu and Kashmir everywhere. The work of AIIMS is progressing rapidly in Jammu and Awantipora. This means that now there will be less compulsion to go to other parts of the country for treatment. Studies are being conducted in the excellent campuses of IIT-IIM and Central University in Jammu. Our Vishwakarma friends are taking forward the workmanship and craftsmanship in Jammu and Kashmir, they are getting help from PM Vishwakarma and other schemes of the Jammu and Kashmir government. We are constantly trying to bring new industries here. People from different industries are going to invest about 13 thousand crore rupees here. This will provide employment to thousands of youths here. Jammu and Kashmir Bank has also started working much better now. In the last 4 years, the business of Jammu and Kashmir Bank has increased from 1 lakh 60 thousand crores to 2 lakh 30 thousand crores. This means that the business of this bank is growing, the capacity to give loans is also increasing. Everyone here, the youth, farmers-gardeners, shopkeepers-businessmen, are benefiting from this.
Friends,
The past of Jammu and Kashmir has now changed into the present of development. The dream of a developed India will be fulfilled only when its peak is studded with pearls of progress. Kashmir is the crown of the country, the crown of India. That is why I want this crown to be more beautiful, this crown to be more prosperous. And I am happy to see that in this work I am getting the constant support of the youth, the elders, the sons and daughters here. You are working very hard to turn your dreams into reality, for the progress of Jammu and Kashmir, for the progress of India. I assure you again, Modi will walk with you step by step. He will remove every obstacle that comes in the way of your dreams.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to every family of Jammu and Kashmir for today's development projects. Our colleagues Nitin ji, Manoj Sinha ji and the Chief Minister have described in detail the speed of progress, the speed of development, and the new projects that are going to be launched. And so, I do not repeat it. I only tell you that now this distance has been eliminated, now we have to cherish dreams together, take resolutions and achieve success. My best wishes to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জম্মু অমসুং কাস্মিরদা সোনামার্গ তন্নেল শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
13 JAN 2025 4:27PM by PIB Imphal
জম্মু অমসুং কাস্মিরগী লেপ্তনেন্ত গভর্নর শ্রী মনোজ সিনহা জি, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী চীফ মিনিস্তর শ্রী ওমর অবদুল্লাহ জি, ঐগী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপ শ্রী নিতিন গাদকরি জি, শ্রী জিতেন্দ্র সিংহ জি, শ্রী অজয় তামতা জি, দিপুতি চীফ মিনিস্তর সুরেন্দর কুমার চৌধুরি জি, ওপোজিসনগী লুচিংবা সুনিল শর্মা জি, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
অহানবদা, জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং ভারত চাউখৎনবা, খ্বাইদগী খুদোংথিবা ফিবমশিংদা থবক শুখিবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিশিং খুদোথিবা কয়া মায়োক্নখিবা শিন্মীশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয়গী মরুপ শিন্মী তরেৎকী থৱায় মাঙখ্রে, অদুবু খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবশু, ঐখোয়গী ৱাশক নিংহন্নদে, কনা অমতা মখোয়গী য়ুমদা হল্লগে হায়খিদে, মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপশিংগীদমক অমসুং থবক লোইশিন্নবা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবগীদমক শিন্মীশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লৈখিদ্রবা শিন্মী ৭ গী মফমদা ঐনা ইকায়খু্ম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ফজরবা উন্না কুপ্পা চীঙজাউশিং অমসুং নুংঙাইরবা নোং-চিংগী ফিবম অসিদা য়াম্না হরাওই। নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী চীফ মিনিস্তরনা সোসিএল মেদিয়াদা ফোতো খর থাগৎলকপা অদু উরুবদগী ঐ জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনিংবগী ইখৌ লাংবা হেনগৎলকখি। মফম অসিগা ঐনা মতম কয়াগী মমাংদগী লোয়নদুনা লাক্লে হায়না চীফ মিনিস্তরনা ফোঙদোকখ্রে। ঐনা নহা ওইরিঙৈদা মহাক্কী দলগী থবক্কীদমক মহাক লমদম অসিদা য়াম্না তোইনা লাকখ্রে। সোনামার্গ, গুলমার্গ, গান্দরবাল অমসুং বারামুল্লাগুম্বা মফমশিংদা লৈখ্রে অমসুং পুং কয়া, কিলোমিতর কয়া খোঙনা চৎখি। উন য়াম্না তারবশু, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম্না তরাম্না ওকপা অসিদগী ঐখোয় অইংবা ফাওদ্রে।
মরুপশিং,
ঙসি অসি অখন্নবা নুমিৎ অমনি। লৈবাক শীনবা থুংনা কুহ্মৈগী ফিবম অমদা লৈরি। মীওই মিল্লিয়ন কয়া ঈরুপ্নবা পুন্দুনা প্রায়াগ্রাজদা মহা কুম্ভ হৌরে। পঞ্জাবতা লোহরি অমসুং অৱাং ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদা উত্তরায়ান, মকর সংক্রান্তি অমসুং পোঙ্গালগুম্বা কুহ্মৈশিং পাংথোক্লি। কুহ্মৈশিং অসি পাংথোক্লিবা ভারত অমসুং মালেমগী মীয়ামগী মফমদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হৌজিক্কী মতম অসিদা কাস্মির তম্পাক অসিদা নুমিৎ ৪০ গী চিল্লাইকান মায়োক্নরি অমসুং মীয়াম্না কা হেন্না ইংবগী অৱাবা অসি খাংবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অতোপ্পা অমদা, উন য়াম্না তাবা অসিনা, চহি অসিদা সোনামার্গগুম্বা লমকোয়ফমশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে, কাস্মিরগী ফজবা য়েংনবা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওইশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লে অমসুং মখোয় মফম অসিদা থুংলরে।
মরুপশিং,
ঙসি অচৌবা খুদোলপোৎ অমগা লোয়ননা অদোমগী মীনাই অমা ওইনা ঐ ময়ামগী মরক্ত লাক্লি। নুমিৎ খরগী মমাংদা, ৈনা জম্মুদা জম্মু রেল দিবিজনগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসি মীয়াম্না মতম কয়াগী মমাঙদগী তক্নদুনা লাক্লবনি। অদোম অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামদা তেন্নেল অসি খুৎশীন্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংলে। সোনামার্গ তন্নেল শঙ্গাদুনা জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখকী মীয়াম্না মতম কয়াগী মমাঙদগী তক্নদুনা লাকপা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। করিগুম্বা মোদীনা থাজবা পীখ্রবদি, মদু শোইদনা থবক ওইনা পাংথোকই হায়বা অদোম খঙলমগনি। অফবা থবক মতম চানা পাংথোক্নবা মতম লৈ।
মরুপশিং,
ঐনা সোনামার্গ তন্নেলগী মরমদা হায়রকপা মতমদা, তন্নেল অসিনা সোনামার্গ, কার্গিল অমসুং লেহগী মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লগনি। উন নিংখায়রকপা, উন য়াম্না কন্নবা তাবা অমসুং চীং নিংখায়রকপা মতমদা তোইনা লম্বীশিং থিংজিনবগী খুদোংচাদবশিং তন্নেল অসিনা কোকহল্লগনি। তন্নেল অসিনা অচৌবা হোস্পিতালশিং য়ৌবা নুংঙাইহল্লগনি অমসুং মীয়াম্না থেংনরিবা অৱাবশিং হন্থহন্দুনা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্রদা ঐখোয়গী সরকার লাক্লবা মতুংদা ২০১৫ দগী সোনামার্গ তন্নেল শেমগৎপা হৌখিবনি। মহাক্কী লৈঙাক মখাদা তন্নেল শেমগৎপদা লোইশিনখিবদা ঐ অপেনবা ফাওই। ঐখোয়না উরেপ-উয়ুং তমখিবা থবকশিং, ঐখোয়গী সরকারনা মপুংফানা লোইশিনগদবনি হায়বা ঐগী লাইৱা অমা লৈরি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
তন্নেল অসিনা নিংথম থা মনুংদা চৎথোক-চৎশিন য়াহনগনি অমসুং লমদম অসিগী তুরিজম চাউখৎহনগনি। লাক্লিবা নুমিৎ খরনি অসিদা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা লম্বী অমসুং রেলগী প্রোজেক কয়া লোইশিল্লগনি। হৌজিক কাস্মির তম্পাক রেল য়ৌরগনি। মসিগী মতাংদা য়াম্না হরাওবগী ফিবম অমা ঐনা উবা ফংলে। অনৌবা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী শরুক অমা ওইনা নৌবা লম্বীশিং, রেলৱেশিং, হোস্পিতালশিং অমসুং কলেজশিং শেমগৎলে। তন্নেল অসিগীদমক অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা যুগ অমগীদমক মীওই খুদিংমক ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারত চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা ভারত মাঙলোলমদা চঙশিল্লি অমসুং মসিদা লমদম অমতা নত্ত্রগা ইমুং অমা চিৎথরম্লোই। “সবকা সাথ, সবকা বিকাস” গী ৱাখল্লোন্দা সরকারনা থবক পায়খৎলি অমসুং হৌখিবা চহি ১০দা, জম্মু অমসুং কাস্মির য়াওনা লৈবাক অসিদা লায়রবা ইমুং করোর ৪ হেন্না পাক্কাগী য়ুমশিং ফংলে। মীওই করোর কয়া লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবশিং ফংলে, মসিদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়ামশু কান্নবা ফংলে। নহারোলশিংগী লাইরিক-লাইশু তম্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা আই.আই.তিশিং, আই.আই.এমশিং, এ.আই.আই.এম.এসশিং, মেদিকেল কলেজশিং, নর্সিং কলেজশিং অমসুং পোলিতেক্নিক কলেজশিং লিংখৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা রাজ্য অসিদা অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙ কয়া লিংখৎলে অমসুং লমদম অসিগী ঐগী ইচানুপীশিং অমসুং ইচানুপাশিং অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিং মসিগী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসি, জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী অরুনাচল প্রদেস ফাওবা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি রাজ্য অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা তন্নেলশিং অমসুং খ্বাইদগী ৱাংবা রেল-রোদ থোঙশিং শেমগৎতুনা, জম্মু অমসুং কাস্মির অসি তন্নেলশিং, অৱাংবা থোঙশিং অমসুং রোপৱেশিংগী মফম অমা ওইরে। চেনাব ব্রিজ অসি ইঞ্জিনিয়ারিংগী অঙকপা অমা ওইনা, হন্দক পেসেঞ্জর ত্রেন অমা চাংয়েং ওইনা চেনখ্রে। কেবল ব্রিজ, জোজিলা, চেনানি নাসর অমসুং সোনামার্গ তন্নেল প্রোজেকশিং অমসুং উধাম্পুর-শ্রীনগর-বারামুল্লা রেল লিঙ্ক প্রোজেক্না কাস্মিরগী রেলৱে ফগৎহল্লে। সঙ্করাচার্য়া লাইশঙ, সিবখোরি অমসুং বালতাল-অমরনাথ রোপৱেশিং অমসুং কাত্রা-দিল্লি এক্সপ্রেসৱে স্কিমশিং রাজ্য অসিদা পায়খৎলি। নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক মরি অমসুং রিং রোদ অনি য়াওনা হৌজিক জম্মু অমসুং কাস্মিরদা লুপা করোর ৪২,০০০ হেনবগী লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং পায়খৎলি। সোনামার্গকী অসিগুম্বা তন্নেল ১৪ হেন্না শেমগৎলে অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মির লৈবাক অসিদা লম্বী-থোং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা মফম অমা ওইরে।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমা ওইরক্নবা ভারতকী খোঙচত্তা ঐখোয়গী তুরিজম সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। লম্বী-থোঙ ফগৎলকপা অসিনা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী হান্না মশক খঙলমদবা মফমশিং লমকোয়বা লাকপা মীওইশিং য়ৌবা ঙম্লগনি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লমদম অসিদা শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরকপগী কান্নবা তুরিজম সেক্তরনা মাঙজৌননা ফংখ্রে। ২০২৪ দা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা লমকোয়বা মীওই করোর ২ হেন্না লাকখি, হৌখিবা চহি ১০ দা সোনামার্গতা লাকপা লমকোয়বা মীওইশিং শরুক তরুক হেনগৎলে। মসিনা লমদম অসিগী হোতেলশিং, হোমস্তেশিং, ধাবাশিং, ফিরোল য়োনবা দুকানশিং অমসুং তেক্সি চেল্লিবশিং কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী জম্মু অমসুং কাস্মিরনা চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুব অমা ইরে। হৌখ্রবা মতমগী অৱাবশিং অদু কাউথোক্লগা, ঙসিদি লমদম অসি মালেমদা লৈবা লাইরৈবাক অমনি হায়না অমুক হন্না মশক তাক্লে। ঙসি মীয়াম্না অহিংদা লাল চোকতা হাওনা আইজ ক্রিম চারে অমসুং মফম অসি য়াম্না নুংঙাইরে। মফম অসিদা য়াম্না তোইনা ঈশৈগী থৌরমশিং পাংথোক্তুনা, লমদম অসিগী কলাকারশিংনা পোলো ভিয়ু মার্কেত অসি অনৌবা মফম অমা ওন্থোক্লে। হৌজিক শ্রীনগরগী মীয়াম্না মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগা সেনিমা হোলশিংদা নুংঙাইনা সেনিমাশিং য়েংলে অমসুং নুংঙাইনা পোৎ-চৈ লৈরে। অসিগুম্বা শিংথাবা য়াবা মাইপাকপা অসি সরকার খক্তনা পুরকপা ওইথোক্লোই অমসুং গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মখোয়গী তুংগী পুন্সি অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়ামনা হোৎনবদগীনি।
মরুপশিং,
ঐনা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী নহারোলশিংগী তুংগী অফবা কয়া ময়েক শেংনা উবা ফংলে। শান্নবা পীরিবা খুদোংচাবশিং য়েংসি। থা খরগী মমাঙদা শ্রীনগরদা অহানবা ওইনা ইন্তরনেসনেল মরাথোন অমা পাংথোকখ্রে। মসি উবদা নহারোল কয়া হরাওখি। চীফ মিনিস্তরনা মরাথোন শরুক য়াখিবগী ভিদিও ভাইরেল চৎখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। ঐনা দিল্লিদা মহাক্কা উনবদা চীফ মিনিস্তর থাগৎপা ফোঙদোকখি। মীফম মনুংদা, ঐনা মহাক্কী হরাওবা অদু উবা ফংখি অমসুং মরাথোনগী মরমদা মহাক্না ঐঙোন্দা কুপ্না হায়খি।
মরুপশিং,
হৌজিক জম্মু অমসুং কাস্মিরগী অশেংবা যুগ অমনি। চহি ৪০ গী মতুংদা লমদম অসিদা ইন্তরনেসনেল ক্রিকেত লিগ পাংথোকখ্রে অমসুং ফজরবা দাল পাৎকী অকোয়বদা কার লমজেল তান্নবা উরে। খেলো ইন্দিয়া ৱিন্তর গেমস মরি পাংথোক্তুনা অমসুং মথং থা খরগী মতুংদা মঙাশুবা ইদিসন পাংথোক্তুনা, গুলমার্গ ভারতকী ৱিন্তর গেমসকী কোনুং ওইরে। হৌখিবা চহি অনিদা, জম্মু অমসুং কাস্মিরদা পাংথোকখিবা তোঙান তোঙানবা শান্নবগী তুর্নামেন্তশিংদা লৈবাক শীনবা থুংবগী শান্নোয় ২,৫০০ হেন্না শরুক য়াখ্রে। লমদম অসিদা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ৯০ হেন্না লিংখৎতুনা, লমদম অসিগী নহারোল ৪,৫০০ হেন্না ত্রেনিং পীরে।
মরুপশিং,
ঙসি, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে। জম্মু অমসুং অবান্তিপোরাদা এ.আই.আই.এম.এস শাগৎপা য়াংনা পায়খৎলি, মসিনা লায়েংনবা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা চৎপা হন্থহল্লগনি। জম্মুদা লৈরিবা আই.আই.তি, আই.আই.এম অমসুং সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি কেম্পসনা অফবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। লমদম অসিগী খুৎহৈবশিং পি.এম বিশ্বকর্মা স্কিমনা অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মির সরকারগী অতোপ্পা থবকশিংনা শৌগৎলি। লমদম অসিদা অনৌবা উদ্যোগশিং লিংখৎনবা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলি, লুপা করোর ১৩,০০ রোম থাদদুনা নহারোলশিংগী থবক লিশিং কয়া ফংহল্লে। জম্মু অমসুং কাস্মরি বেঙ্কগী থবক ফগৎলক্তুনা, হৌখিবা চহি ৪ অসিদা লুপা করোর লাখ ১.৬ দগী লুপা করোর লাখ ২.৩ দা হেনগৎলকপা অসি থাগৎনিঙাইনি। লমদম অসিগী নহারোলশিং, লৌমীশিং, উহৈ থাবা লৌমীশিং, দুকান ফম্বশিং অমসুং ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিংদা লোনশিং ফংহনবা বেঙ্ক অসিনা হেনগৎলে।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতমগী জম্মু অমসুং কাস্মিরদা অওনবশিং পুরক্তুনা হৌজিক ওইরিবা চাউখৎপগী ফিবম অমদা লাকখিবনি। লৈবাক অসিগী লুহুপ ওইরিবা কাস্মিরগদা চাউখৎপগী সনাগী লৈতেংগী পোৎলমশিং থোল্লবা মতমদা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি। কাস্মির হেন্না ফজহনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফহনবা অসি ঐগী অপাম্বনি। থবক অসিগীদমক লমদম অসিগী নহারোলশিং, অহলশিং অমসুং অঙাংশিং মখা তানা শৌগৎকনি। মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা রাজ্য অসিগী মীয়াম পুকচেল শেংনা থবক তৌরি অমসুং লমদম অসি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা মতেং পাংলি। অদোমগী খোঙথাং খুদিং মোদীগা লোয়ননা চৎমিন্নগনি হায়না ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি। অদোমগী মঙলানশিংগী লম্বীদা থেংনবা অপনবা খুদিংমক মোদীনা লৌথোক্কনি।
মরুপশিং,
অমুক হন্না, ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ইমুং খুদিংমক্ত ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। চাউখৎপগী খোঙজেল অমসুং পায়খৎকদৌরিবা অনৌবা প্রোজেকশিংগী মরমদা ঐখোয়গী মরুপশিং নিতিন জি, মনোজ সিনহা জি অমসুং চীফ মিনিস্তরনা য়াম্না কুপ্না ফোঙদোকখ্রে। ঐনা মখোয় অমুক হঞ্জিন্না হায়ররোই। ঐনা অদোমগী মফমদা হায়রি মদুদি হৌজিক অরাপ্পা লৈহন্দ্রে, হৌজিক ঐখোয় অমতা ওইনা মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা, ৱারেপশিং লৌরসি। অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।