Ministry of Culture
Kalagram at Mahakumbh to showcase India’s Cultural Diversity and Heritage
Unparalleled Cultural Extravaganza: nearly 15,000 Renowned Artists to Perform at Maha Kumbh
Seven Sanskriti Aangans to Showcase India’s Rich Craft Traditions and Cuisine
Aviral Shashvat Kumbh Exhibition: Rich History and significance of Kumbh Mela through artifacts, digital displays and poster exhibitions
Celestial Wonders and Intellectual Engagements: A Holistic Experience at Maha Kumbh
Digital and Global Outreach: Merging Tradition with Technology for Maha Kumbh 2025
12 JAN 2025 4:12PM by PIB Delhi
The Maha Kumbh, scheduled to be held from 13th January to 26th February, 2025 in Prayagraj, Uttar Pradesh, will be a monumental event, drawing over 40 crore devotees from across the globe. This sacred confluence of spirituality, tradition, and cultural heritage will once again reaffirm India’s enduring spirit of unity and devotion. The Maha Kumbh, recognized by UNESCO as part of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, is not just an event but a profound experience that transcends borders and unites people worldwide.
Spanning an area of 4,000 hectares, it represents a harmonious blend of India’s rich cultural traditions and advanced organizational capabilities. At its heart lies the Shahi Snan, a ritual bath in the confluence of the Ganges, Yamuna, and the mythical Saraswati, believed to cleanse sins and offer spiritual liberation. Astrologically significant, the Mahakumbh is determined by rare celestial alignments involving the Sun, Moon, and Jupiter, reflecting the depth of India’s ancient wisdom. This timeless tradition, rooted in mythology and revered by millions, underscores the connection between cosmic forces and human spirituality.
Kalagram at Maha Kumbh: A Celebration Beyond Boundaries
The Kalagram at Maha Kumbh, set up by the Ministry of Culture, Govt of India, encapsulates India’s unity in diversity, weaving art, spirituality, and culture into an unforgettable experience. With support from the Uttar Pradesh Government, this initiative reaffirms India’s commitment to preserving its heritage while offering a transformative journey for devotees and visitors alike.
Kalagram at Mahakumbh 2025 is more than an event-it is a living canvas of India’s glorious past and vibrant present, ready to inspire generations to come.
Kalagram is a testament to the Ministry of Culture’s commitment to showcasing the nation’s timeless traditions through crafts, cuisine, and cultural performances, blending spirituality with artistic brilliance.
Visitors will be greeted by a magnificent 635-ft wide and 54-ft high grand façade entrance, adorned with intricate depictions of the 12 Jyotirlingas and the mythological tale of Lord Shiva consuming Halahal, setting a majestic tone for the journey within.
The vibrant Kalagram will host a magnificent 10,000-capacity Ganga Pandal, alongside three additional stages in Areil, Jhunsi, and Triveni areas, accommodating 2,000 to 4,000 spectators each.
Immersive Cultural Zones
• Anubhuti Mandapam: A breathtaking 360° visual and sound experience brings the celestial descent of Ganga Avtaran to life, creating a spiritual and sensory marvel.
• Aviral Shashvat Kumbh Exhibition Zone: Curated by institutions such as ASI, IGNCA, and the Allahabad Museum, this zone narrates the rich history and significance of the Kumbh Mela through artifacts, digital displays, and poster exhibitions.
Unparalleled Performances by Renowned Artists
In a remarkable collaboration, the Ministry of Culture and the Government of Uttar Pradesh proudly present a cultural extravaganza like no other. This grand event will bring together nearly 15,000 artists, including prestigious Padma awardees and Sangeet Natak Akademi honorees, performing across multiple stages in the historic city of Prayagraj.
The Main Stage
A breathtaking 104-ft wide and 72-ft deep stage, adorned with a stunning backdrop of the Char Dhaam, will serve as the heart of this celebration.
Star Performers
The event features performances by some of the most celebrated artists of our time, including:
• Shankar Mahadevan
• Mohit Chauhan
• Kailash Kher
• Hans Raj Hans
• Hariharan
• Kavita Krishnamurthy
• Maithili Thakur
Theatrical Masterpieces
Audiences will also be treated to special week-long productions by the National School of Drama and Shriram Bharatiya Kala Kendra, staged at the grand Kalagram stage.
Aviral Shashvat Kumbh Exhibition Zone
Explore the cultural and historical treasures curated by prestigious institutions, including the Archaeological Survey of India, the National Archives of India, the Indira Gandhi National Centre for Arts, and the Allahabad Museum.
A Symphony of Culture
From classical dances to vibrant folk traditions, these performances promise to weave a tapestry of art and spirituality, uniting devotees and visitors through the universal language of culture. This unparalleled celebration will leave an indelible mark on millions, enriching their spiritual journey and honoring the timeless heritage of India.
Crafts, Cuisine, and Cultural Diversity
The Seven Sanskriti Aangans represent India’s diverse craft traditions, offering a visual and experiential treat inspired by iconic temples:
• NZCC (Haridwar): Wooden idols, brass lingams, woollen shawls.
• WZCC (Pushkar): Pottery, puppets, miniature paintings.
• EZCC (Kolkata): Terracotta figurines, Pattachitra, Kantha embroidery.
• SZCC (Kumbakonam): Tanjore paintings, silk textiles, temple jewellery.
• NCZCC (Ujjain): Tribal art, Chanderi sarees, stone carvings.
• NEZCC (Guwahati): Bamboo crafts, Assamese silk, tribal jewelry.
• SCZCC (Nashik): Paithani sarees, Warli art, wooden artifacts.
Celestial Wonders and Intellectual Engagements
• Astronight Sky: Celestial stargazing sessions will provide a mesmerizing cosmic connection on select nights.
• Book Exhibitions: Curated by the Sahitya Akademi and Zonal Cultural Centres, these exhibitions will feature timeless literary treasures.
• Cultural Documentaries: Produced by IGNCA, SNA, and ZCC, these films will offer deep insights into India’s spiritual and cultural tapestry.
Global Outreach Through Technology and Influencers
To amplify the global reach of #MahaKumbh2025, the Ministry of Culture is collaborating with influencers and leveraging digital platforms. Engaging content, countdown posts, and an exclusive interaction between Union Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat and Technical Guruji have highlighted the blend of tradition and technology, creating excitement among audiences worldwide.
Maha Kumbh 2025 will not only be a celebration of India’s rich cultural heritage but also a significant milestone in the country’s organizational capabilities, security measures, and commitment to sustainability. It promises to be a transformative experience for millions, showcasing the timeless traditions, making the Maha Kumbh a symbol of India’s spiritual and cultural leadership.
Click here to download PDF

সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
মহাকুম্ভত ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য আৰু ঐতিহ্যৰ এক অনন্য প্ৰদৰ্শনী ‘কলাগ্ৰাম’
এক অনন্য সাংস্কৃতিক উৎসৱঃ মহাকুম্ভত প্ৰায় ১৫,০০০ প্ৰখ্যাত শিল্পীয়ে পৰিৱেশন কৰিব অনুষ্ঠান
সাতটা সাংস্কৃতিক মণ্ডপঃ ভাৰতৰ চহকী কলা আৰু ৰান্ধনী ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা এক অনুষ্ঠান
চিৰন্তন কুম্ভ প্ৰদৰ্শনী: শিল্পকৰ্ম, ডিজিটেল প্ৰদৰ্শন আৰু পোষ্টাৰ প্ৰদৰ্শনীৰ জৰিয়তে কুম্ভ মেলাৰ চহকী ইতিহাস আৰু গুৰুত্বৰ প্ৰদৰ্শন
ঐশ্বৰিক আশ্চৰ্য্য আৰু বৌদ্ধিক আলোচনাঃ মহাকুম্ভত সামগ্ৰিক অভিজ্ঞতাৰ এক অভূতপূৰ্ব সংমিশ্ৰণ
ডিজিটেল আৰু বৈশ্বিক সংযোগঃ মহাকুম্ভ ২০২৫ত প্ৰযুক্তি-পৰম্পৰাৰ সমন্বয়
12 JAN 2025 4:12PM by PIB Guwahati
২০২৫ চনৰ ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ উত্তৰপ্ৰদেশৰ প্ৰয়াগৰাজত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া মহা কুম্ভত সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা ৪০ কোটিৰো অধিক ভক্তই অংশগ্ৰহণ কৰিব। আধ্যাত্মিকতা, পৰম্পৰা, আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ এই পবিত্ৰ সংগমে ভাৰতৰ ঐক্য আৰু ভক্তিৰ চিৰস্থায়ী মনোভাৱক পুনৰবাৰ দৃঢ় কৰিব। মানৱতাৰ অস্পষ্ট সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ অংশ হিচাপে ইউনেস্ক’ৰ দ্বাৰা স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত মহাকুম্ভ কেৱল এক অনুষ্ঠান নহয়, বৰঞ্চ সীমা অতিক্ৰম কৰি বিশ্বজুৰি মানুহক একত্ৰিত কৰা এক গভীৰ অভিজ্ঞতা।
৪,০০০ হেক্টৰ এলেকাত বিস্তৃত ই ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক পৰম্পৰা আৰু উন্নত সাংগঠনিক ক্ষমতাৰ এক সুসম মিশ্ৰণক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। ইয়াৰ মূলতে আছে গংগা, যমুনা আৰু পৌৰাণিক সৰস্বতীৰ সংগমস্থলীত থকা শ্বাহী স্নান, যিটোৱে পাপ শুদ্ধ আৰু আধ্যাত্মিক মুক্তি প্ৰদান কৰে বুলি বিশ্বাস কৰা হয়। জ্যোতিষৰ মতে, বিৰল গ্ৰহ-নক্ষত্ৰৰ অৱস্থানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সূৰ্য্য, চন্দ্ৰ, বৃহস্পতিৰ মহাজাগতিক সংযোগ বিমূৰ্ত কৰি মহাকুম্ভ নিৰ্ণয় কৰা হয়, যিয়ে প্ৰাচীন ভাৰতীয় প্ৰজ্ঞাৰ গভীৰতাক উজ্জ্বল কৰি তোলে। পৌৰাণিক কাহিনীত শিপাই থকা আৰু লাখ লাখ লোকে শ্ৰদ্ধা কৰা এই কালজয়ী পৰম্পৰাই মহাজাগতিক শক্তি আৰু মানৱ আধ্যাত্মিকতাৰ মাজৰ সংযোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
মহাকুম্ভত কলাগ্ৰাম: সীমাৰ সিপাৰে উদযাপন:
ভাৰত চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত মহাকুম্ভত স্থাপিত ‘কলাগ্ৰাম’ ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ ঐক্যৰ প্ৰতিফলন। যিয়ে শিল্প, আধ্যাত্মিকতা আৰু সংস্কৃতিৰ এক আচৰিত সংমিশ্ৰণৰ সৈতে এক অবিস্মৰণীয় অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব। উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ সমৰ্থিত এই পদক্ষেপে ভক্ত আৰু দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনশীল যাত্ৰাৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে ভাৰতৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰে। ‘মহাকুম্ভ ২০২৫’ত ‘কলাগ্ৰাম’ কেৱল এটা অনুষ্ঠান নহয়—ই ভাৰতৰ গৌৰৱময় অতীত আৰু উজ্জ্বল বৰ্তমানৰ এক জীৱন্ত কেনভাছ, যি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
কলাগ্ৰাম ভাৰত চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু উপস্থাপনৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতিফলন। য’ত দেশৰ চিৰন্তন ঐতিহ্যক শিল্পকলা, ৰান্ধনীশাল আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, যাতে আধ্যাত্মিকতা আৰু শিল্পৰ এক আচৰিত সংমিশ্ৰণ ঘটে।
দৰ্শনাৰ্থীসকলক ৬৩৫ ফুট বহল আৰু ৫৪ ফুট উচ্চতাৰ এখন ভব্য প্ৰৱেশদ্বাৰেৰে আদৰণি জনোৱা হ’ব, য’ত ১২টা জ্যোতিৰ্লিংগ আৰু ভগৱান শিৱই বিষ পাণ কৰাৰ চিত্ৰ খোদিত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভিতৰৰ যাত্ৰাৰ বাবে এক মহিমামণ্ডিত পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হ’ব।
বৰ্ণাঢ্য কলাগ্ৰামত ১০ হাজাৰ লোকৰ বহিব পৰা বিশাল গংগা পেণ্ডেলৰ লগতে আৰাইল, ঝুন্সি আৰু ত্ৰিবেনী অঞ্চলত তিনিটা পৃথক মঞ্চ থাকিব, প্ৰত্যেকতে ২,০০০ৰ পৰা ৪,০০০ দৰ্শক বহিব পাৰিব।
দৰ্শনীয় সাংস্কৃতিক ক্ষেত্ৰঃ
অনুভূতি মণ্ডপম: ৩৬০ ডিগ্ৰীৰ এক আচৰিত দৃশ্য-শ্ৰাব্য অভিজ্ঞতা, য’ত গংগা বংশৰ ঐশ্বৰিক মুহূৰ্তটো সজীৱ হৈ উঠিব। দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে ই এক আধ্যাত্মিক আৰু সংবেদনশীল অভিজ্ঞতা হ’ব।
চিৰন্তন কুম্ভ প্ৰদৰ্শনী এলেকাঃ ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (এ এছ আই), ইন্দিৰা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় কলা কেন্দ্ৰ (আই জি এন চি এ) আৰু এলাহাবাদ সংগ্ৰহালয়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই অঞ্চলত শিল্পকৰ্ম, ডিজিটেল প্ৰদৰ্শন আৰু পোষ্টাৰৰ জৰিয়তে কুম্ভ মেলাৰ চহকী ইতিহাস আৰু গুৰুত্ব প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব প্ৰদৰ্শনীসমূহ।
বিখ্যাত শিল্পীসকলৰ অনন্য পৰিবেশন:
সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয় আৰু উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ অসাধাৰণ সহযোগিতাত এক অনন্য সাংস্কৃতিক উৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছে। সংগীত নাটক অকাডেমীৰ পদ্ম বঁটা বিজয়ী আৰু সন্মানীয় শিল্পীকে ধৰি প্ৰায় ১৫ হাজাৰ প্ৰখ্যাত শিল্পীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব এই মহান অনুষ্ঠানত। ঐতিহাসিক চহৰ প্ৰয়াগৰাজৰ বিভিন্ন মঞ্চত তেওঁলোকৰ মনোমোহা অভিনয়ে দৰ্শকক মোহিত কৰিব।
মূল মঞ্চ:
এই উৎসৱৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ’ব ১০৪ ফুট আৰু ৭২ ফুট দৈৰ্ঘ্যৰ এক ভব্য মঞ্চ, যিটো চাৰিটা পবিত্ৰ মন্দিৰৰ মনোমোহা দৃশ্যৰে সজোৱা হ’ব। এই ৰাজকীয় মঞ্চত অনুষ্ঠিত হ’ব বৰ্ণিল সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান।
তাৰকা শিল্পীসকলৰ অনুষ্ঠান পৰিবেশনঃ
আধুনিক সংগীতৰ জগতৰ কিংবদন্তি শিল্পীসকলে নিজৰ নিৰ্দোষ অভিনয়েৰে দৰ্শকক মোহিত কৰিব। তেওঁলোকৰ ভিতৰত শংকৰ মহাদেৱন, মোহিত চৌহান, কৈলাশ খেৰ, হন্সৰাজ হন্স, হৰিহৰণ, কবিতা কৃষ্ণমূৰ্তি আৰু মৈথিলী ঠাকুৰ উল্লেখযোগ্য।
নাট্য শিল্পৰ অনন্য উপস্থাপন:
ৰাষ্ট্ৰীয় নাট্য বিদ্যালয় আৰু শ্ৰীৰাম ভাৰতীয় কলা কেন্দ্ৰৰ উদ্যোগত সপ্তাহজোৰা বিশেষ নাট্য প্ৰদৰ্শন দৰ্শকে উপভোগ কৰিব। মহাকাব্যিক কলাগ্ৰাম মঞ্চত এই অনন্য নাটক সমূহে দৰ্শকক এক নতুন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব।
বিৰল চিৰন্তন কুম্ভ ৰাশিৰ প্ৰদৰ্শনী এলেকা:
ইয়াত দৰ্শকে ভাৰতৰ চহকী সংস্কৃতি আৰু ইতিহাসৰ এক বিৰল ৰত্ন উপভোগ কৰিব। ইয়াক উপস্থাপন কৰিব কেইবাটাও প্ৰখ্যাত প্ৰতিষ্ঠান-ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (এএছআই), ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্কাইভ, ইন্দিৰা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় কলা কেন্দ্ৰ (আইজিএনচিএ) আৰু এলাহাবাদ সংগ্ৰহালয়।
সংস্কৃতিৰ শব্দ:
ইয়াত শাস্ত্ৰীয় নৃত্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰাণৱন্ত লোকসংস্কৃতিলৈকে বিভিন্ন পৰিবেশনৰ জৰিয়তে শিল্প আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ এক আচৰিত মিশ্ৰণ সৃষ্টি হ’ব। এই বৈচিত্ৰময় সাংস্কৃতিক উৎসৱে সংস্কৃতিৰ সাৰ্বজনীন ভাষাৰ জৰিয়তে তীৰ্থযাত্ৰী আৰু দৰ্শনাৰ্থীক একত্ৰিত কৰিব। এই অনন্য উদযাপনে লাখ লাখ মানুহৰ মনত স্থায়ী ছাপ বহুৱাব, তেওঁলোকৰ আধ্যাত্মিক যাত্ৰাক সমৃদ্ধ কৰি ভাৰতৰ চিৰন্তন ঐতিহ্যক গভীৰ শ্ৰদ্ধা জনাব।
শিল্প, খাদ্য আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য:
সাতটা সাংস্কৃতিক মণ্ডপত ভাৰতীয় কাৰুকাৰ্য্যৰ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। বিখ্যাত মন্দিৰৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত এই অনুষ্ঠানটোৱে দৰ্শকক এক দৃশ্যগত আৰু অভিজ্ঞতাভিত্তিক আনন্দৰ সৃষ্টি কৰিব।
• এন.জেদ.চি.চি. (হৰিদ্বাৰ): কাঠৰ মূৰ্তি, পিতলৰ লিংগ, উলৰ চাদৰ।
• ডব্লিউ.জেড.চি.চি. (পূষ্কৰ): মৃৎশিল্প, পুতলা, ক্ষুদ্ৰ চিত্ৰ।
• ই.জে.চি.চি. (কলকাতা): টেৰাকোটা ভাস্কৰ্য্য, চিত্ৰকলা, কান্থা শিল্প।
• এছ.জেড.চি.চি. (কুম্বকোনাম): তাঞ্জোৰ চিত্ৰ, ৰেচমৰ কাপোৰ, মন্দিৰৰ গহনা।
• এন.চি.জেড.চি.চি. (উজ্জয়িনী): জনজাতীয় শিল্প, চান্দেৰী শাৰী, শৈল ভাস্কৰ্য
• এন.ই.জে.চি.চি. (গুৱাহাটী): বাঁহৰ শিল্পকৰ্ম, অসমীয়া ৰেচম, জনজাতীয় গহনা।
• এছ.চি.জেড.চি.চি. (নাছিক): পাইথানী শাৰী, ৱৰ্লি আৰ্ট, কাঠৰ শিল্পকৰ্ম।
আকাশী বিস্ময় আৰু বৌদ্ধিক নিয়োগ:
মহাজাগতিক আকাশ: কিছুমান নিৰ্দিষ্ট নিশাত আকাশীগংগা চোৱাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব, যিয়ে দৰ্শনাৰ্থীক আকাশৰ সৈতে এক অতুলনীয় আধ্যাত্মিক সংযোগ আনিব।
গ্ৰন্থ প্ৰদৰ্শনীঃ সাহিত্য অকাডেমী আৰু আঞ্চলিক সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা নিৰ্বাচিত এখন গ্ৰন্থ প্ৰদৰ্শনী, য'ত কালজয়ী সাহিত্যিক ৰত্ন প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
সাংস্কৃতিক তথ্যচিত্ৰঃ আইজিএনচিএ, এছএনএ আৰু জেডচিচিৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত এই ছবিসমূহে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰেক্ষাপটৰ গভীৰ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিব।
প্ৰযুক্তি আৰু ছচিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰভাৱশালীসকলৰ জৰিয়তে বৈশ্বিক সংযোগ:
ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰভাৱশালীসকলৰ সৈতে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে মহাকুম্ভ (#MahaKumbh2025)ৰ বাবে এক বৈশ্বিক সংযোগ গঢ়ি তুলিছে। পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তিৰ মিশ্ৰণক আকৰ্ষণীয় বিষয়বস্তু, কাউণ্টডাউন পোষ্ট আৰু কাৰিকৰী গুৰুজী আৰু সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটৰ মাজত এক বিশেষ আলোচনাৰ জৰিয়তে প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যিয়ে বিশ্ব দৰ্শকৰ মাজত আগ্ৰহ জগাই তুলিছে।
মহাকুম্ভ ২০২৫ ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক উদযাপন কৰাই নহয়, দেশৰ সাংগঠনিক ক্ষমতা, সুৰক্ষা ব্যৱস্থাপনা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দায়বদ্ধতাৰ দিশতো ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। ই কোটি কোটি জনসাধাৰণৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনশীল অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব, ভাৰতৰ কালজয়ী ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু মহাকুম্ভ ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক নেতৃত্বৰ প্ৰতীক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
পিডিএফটো ডাউনলোড কৰিবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক