Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of 18th Pravasi Bharatiya Divas convention in Bhubaneswar, Odisha
09 JAN 2025 2:11PM by PIB Delhi
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Ji, our popular Chief Minister Mohan Charan Manjhi Ji, my fellow member of the Central Cabinet S. Jaishankar Ji, Jual Oram Ji, Dharmendra Pradhan Ji, Ashwini Vaishnav Ji, Shobha Karandlaje Ji, Kirti Vardhan Singh Ji, Pabitra Margareta Ji, Deputy Chief Minister of Odisha Kanak Vardhan Singhdeo Ji, Pravati Parida Ji, other ministers, MPs, and MLAs, all sons and daughters of Mother Bharati who have come from across the world!
Ladies and gentlemen! On this holy land of Lord Jagannath and Lord Lingaraj, I welcome my Indian diaspora family from all over the world. The welcome song that was sung at the beginning, I am completely confident that this welcome song will be played again and again in the future, wherever Indian community events are held across the world. Congratulations to you. Your team has expressed the spirit of a Non-Resident Indian beautifully, congratulations to you.
Friends,
We just heard from the Chief Guest of this Pravasi Bhartiya Diwas. The video message of the President of Trinidad and Tobago, Her Excellency Christine Kangaloo left an impact on all of us. She too was speaking about India’s progress. I thank her for the warm and affectionate words.
Friends,
This is a time of vibrant festivals and gatherings in India. In just a few days, the Mahakumbh will start in Prayagraj. The festivals of Makar Sankranti, Lohri, Pongal and Magh Bihu are also coming up. There is a joyful atmosphere everywhere. Further, it was on this day, in 1915, that Mahatma Gandhi Ji came back to India after a long stay abroad. Your presence in India at such a wonderful time is adding to the festive spirit. This edition of Pravasi Bharatiya Diwas is special for an additional reason. We have gathered here just a few days after the birth centenary of Atal Bihari Vajpayee Ji. His vision was instrumental to this programme. It has become an institution to strengthen the bond between India and its diaspora. Together, we celebrate India, Indianness, our culture, our progress and connect to our roots.
Friends,
The land of Odisha, where you have gathered today, is also a reflection of India's rich heritage. In Odisha, at every step, we come across our heritage. Whether it is the historical caves of Udayagiri-Khandagiri, the Sun Temple of Konark, the ancient ports of Tamralipti, Manikpatna, and Palur, seeing these fills everyone with pride. Centuries ago, our traders and businessmen from Odisha used to embark on long sea voyages to places like Bali, Sumatra, and Java. In memory of that, even today, the Bali Jatra is celebrated in Odisha. It is here in Odisha that the place called Dhauli stands, which is a great symbol of peace. When the world was in an era of expanding empires through the sword, our Emperor Ashoka chose the path of peace here. This strength of our heritage is what inspires India today to tell the world that the future lies not in war, but in Buddha (भविष्य युद्ध में नहीं है, बुद्ध में है). Therefore, it becomes very special for me to welcome you all to this land of Odisha.
Friends,
I have always considered the Indian diaspora as ambassadors of India. I feel immense joy when I meet all of you from around the world, when I converse with you. The love I receive from you is something I can never forget. Your affection, your blessings always stay with me.
Friends,
Today, I want to personally express my gratitude to all of you, and I also want to say Thank you. Thank you because of you, I get the opportunity to hold my head high with pride in the world. Over the past 10 years, I have met many leaders from around the world. Every world leader praises the Indian diaspora, all of you. A big reason for this is the social values that all of you add to the societies there. We are not just the "Mother of Democracy," but democracy is a part of our life, it is our way of living. We don’t have to be taught diversity; our life itself runs on diversity. That’s why wherever Indians go, they integrate with the society there. Wherever we go, we respect the rules and traditions of that place. We serve that country, that society with utmost sincerity. We contribute to their growth and prosperity. And alongside all of this, India continues to beat in our hearts. We rejoice in every happiness of India, and we celebrate every achievement of India.
Friends,
The India of the 21st century, the pace at which it is progressing today, and the scale at which development is happening in India is unprecedented. In just 10 years, India has lifted 250 million people out of poverty. In just 10 years, India has moved from being the 10th largest economy in the world to the 5th largest economy. The day is not far when India will become the 3rd largest economy in the world. The world is witnessing India's success today. When India’s Chandrayaan reaches the Shiv-Shakti point, we all feel proud. Today, when the world is astonished by the power of Digital India, we all feel proud. Today, every sector in India is moving forward to touch the sky. Whether it is renewable energy, aviation ecosystems, electric mobility, the vast metro network, or the bullet train project, the pace of India's progress is breaking all records. Today, India is making "Made in India" fighter jets, transport aircraft, and the day is not far when you will come to India for the Pravasi Bharatiya Divas in a "Made in India" plane.
Friends,
These achievements of India, the prospects that are emerging in India today, are contributing to India's growing global role. Today, the world listens attentively to India. Today's India not only strongly puts forth its point but also raises the voice of the Global South with full strength. When India proposed to make the African Union a permanent member of the G-20, all members supported this proposal. With the spirit of "Humanity First," India is expanding its global role.
Friends,
India's talent is being celebrated worldwide today. Our professionals are contributing to global growth through the major companies of the world. Tomorrow, many of our colleagues will be honored with the Pravasi Bharatiya Samman by the esteemed President of India, Draupadi Murmu Ji. I extend my best wishes to all the distinguished individuals who will be receiving this honor.
Friends,
You know, for many decades to come, India will remain the country with the youngest and most skilled population in the world. It is India that will fulfill a significant portion of the global demand for skills. You must have noticed that many countries around the world are now welcoming India's skilled youth with open arms. In such a scenario, the Government of India is also striving to ensure that whenever any Indian goes abroad, they do so with excellent skills. That’s why we are continuously focusing on skilling, re-skilling, and up-skilling our youth. We give great importance to your convenience and comfort. Your safety and welfare are a top priority. We consider it our responsibility to help our diaspora during crisis situations, no matter where they are. This is one of the guiding principles of India’s foreign policy today. Over the last decade, our embassies and offices worldwide have been sensitive and pro-active.
Friends,
Earlier, in many countries, people had to travel long distances to access consular facilities. They had to wait for days for help. Now, these problems are being solved. In just the last two years, fourteen embassies and consulates have been opened. The scope of OCI cards is also being expanded. It has been extended to PIOs of the 7th generation of Mauritius and 6th generation of Suriname martinique and guadeloupe.
Friends,
The history of the Indian diaspora spread across the world, their journey to various countries and their stories of raising the flag of India in those lands, is an important part of India's heritage. You have many such interesting and inspiring stories, which need to be shared, showcased, and preserved. These are our shared legacy, our shared heritage. Just a few days ago, I spoke in detail about an initiative related to this in my "Mann Ki Baat" address. Several centuries ago, many families from Gujarat settled in Oman. Their 250-year journey is truly inspiring. An exhibition related to this has also been set up, showcasing thousands of documents related to this community that have been digitized. Additionally, an ‘Oral History Project’ was undertaken with the senior members of the community, many of whom are quite elderly now, sharing their experiences. I am happy that many of these families are present here with us today.
Friends,
Such efforts should also be made with the diaspora in different countries. For example, we have our “Girmitya” brothers and sisters. Why not create a database of our Girmitya community? We should identify which villages and cities in India they came from, where they went and settled, and also recognize those places. What kind of life they led, how they turned challenges into opportunities—this can be portrayed through films or documentaries. A study on the Girmitya legacy could be conducted, and research could be carried out. Universities could establish chairs for this, and we could organize the World Girmitya Conference at regular intervals. I will ask my team to explore the possibilities of this and work towards taking it forward.
Friends,
Today’s India is moving forward with both development and heritage under this mantra. During the G-20, we held meetings across the country so that the world could have a first-hand experience of India's diversity. We proudly organize events like Kashi-Tamil Sangamam, Kashi-Telugu Sangamam, Saurashtra-Tamil Sangamam, and others. Just a few days from now, we will celebrate Saint Thiruvalluvar Day. Our government has decided to establish Thiruvalluvar Culture Centers to spread the teachings of Saint Thiruvalluvar. The work for the first center in Singapore has already begun. A Thiruvalluvar Chair is also being established at the University of Houston in the USA. All these efforts are taking Tamil language, Tamil heritage, and India’s heritage to every corner of the world.
Friends,
We have also taken numerous steps to connect our heritage sites in India. For example, there is a special Ramayana Express train for visiting places associated with Lord Ram and Mata Sita. The Bharat Gaurav trains also connect important heritage locations across the country. With our semi-high-speed Vande Bharat trains, we have connected major heritage centers of the country. A little while ago, I had the opportunity to inaugurate a special Pravasi Bharatiya Express train. Around 150 people will travel on this train to visit seventeen tourism and faith-related destinations. There are also many places in Odisha that you should definitely visit. The Maha Kumbh in Prayagraj is starting soon, and such an opportunity doesn't come often in life. You should also visit there.
Friends,
In 1947, India gained independence, and our diaspora played a significant role in this. They contributed to India's freedom while living abroad. Now, our target is 2047. We have to make India a developed country. You are still making an outstanding contribution to India's growth. Thanks to your hard work, India has become the number one country in the world for remittances. Now, we must think beyond this. You invest not only in India but also in other countries. Our GIFT City ecosystem can help fulfill your financial services and investment needs. All of you can benefit from it and further strengthen India's journey towards development. Every effort you make will strengthen India and help in its growth.
One such sector is heritage tourism. Currently, India is known around the world primarily through its large metro cities. But India is not limited to these big cities. A large part of India is in tier-2, tier-3 cities, and villages, where you can witness India’s heritage. We need to connect the world to this heritage. I urge you to take your children to these smaller cities and villages in India. Then, share your experiences with your friends once you return. I would also like to suggest that the next time you come to India, bring at least five friends who are of non-Indian origin with you. Inspire your friends where you live to visit India, to experience India.
Friends,
I have one appeal, especially to all the young friends of the diaspora. Participate in the quiz to learn more about India. This will help you understand India better. You should also make sure to benefit from the ‘Study in India’ program. The ICCR scholarship scheme is another great opportunity that the youth of the diaspora should take advantage of.
Friends,
In the countries where you live, you must also take the lead in spreading India’s true history. The current generation in many countries doesn’t know about our prosperity, the long period of slavery, and our struggles. You can help share India’s true history with the world.
Friends,
Today, India is known as the ‘Vishwa Bandhu’. To further strengthen this global connection, you need to increase your efforts. For example, in the country where you live, you can organize award functions. These awards can be for the local residents of the country you live in. You can honor prominent individuals from various fields, whether it be literature, arts and crafts, film, theater, or any other sector. Invite these achievers and present them with awards and certificates on behalf of India’s diaspora. The Indian embassy and consulate in that country will be more than happy to assist you. This will strengthen your personal connection with the people of that country and deepen your emotional bond with them.
Friends,
You also play a significant role in making local products global. Make sure to buy something like "Made in India" food packets, clothes, or any other product. If some items are not available in your country, order them online. Include Made in India products in your kitchen, your drawing room, and as gifts. This will be a great contribution from all of you in building a developed India.
Friends,
I have one more appeal related to Mother and Mother Earth. A few days ago, I visited Guyana, where I participated in an initiative with the President to plant a tree in the name of our mother. Millions of people in India are already doing this. Wherever you are, I urge you to plant a tree or a sapling in the name of your mother. I believe that when you return from India, the resolution of building a developed India will accompany you. Together, we will build a developed India.
May 2025 bring prosperity to all of you, whether in health or wealth. I wish you all a prosperous and fulfilling year ahead. Once again, I warmly welcome you all to India and offer my heartfelt greetings.
Best wishes, and thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওরিসাগী ভুবনেস্বরদা পাঙথোকপা ১৮শুবা প্রবাসি ভারতিয় দিবস হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
09 JAN 2025 2:11PM by PIB Imphal
ওরিসাগী গভর্নর দোক্তর হরি বাবু, ঐখোয়গী মীয়াম্না পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী মোহন চরন মানঝী, ঐগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মরূপ এস জয়শঙ্কর, জুঅল ওরাও, ধরমেন্দ্র প্রধান, অস্বিনি বৈষ্ণব, সোভা করন্দলাজে, কির্তি বর্ধন সিংহ, পবিত্র মার্ঘেরিতা, ওরিসা লৈঙাক্কী উপ-মুখ্য মন্ত্রী কনক বর্ধন সিংহদিও, প্রবাতি পরিদা, অতৈ মন্ত্রীশিং, MPs অমদি MLAs, মালেমগী মফম পুম্নমক্তগী লেঙবিরক্লিবা ভারত ইমাগী মপারী মমোম পুম্নমক!
ইবেম্মর অমদি ইবুংঙোশিং! প্রভু জগন্নাধ অমদি প্রভু লিঙ্গরাজকী শেংলবা লমদম অসিদা, ঐনা মালেম পুম্বদগী লেঙবিরক্লিবা ভারত মচাশিংবু তরাম্না ওকচরি‍। তরাম্না ওকপগী ঈশৈ শকখিবতা ঙায়রি, হায়রিবা তরাম্না ওকপগী ঈশৈ অসি ভারত মচা লৈবা মালেমগী মফম খুদিংদা তুংদসু শক্নরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ময়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। অদোমগী কাঙবুনা NRI অমা ওইবগী ৱাখল্লোন অদু য়াম্না ফজবা মওংদা ফোঙদোকপিরি, মসিগীদমক ময়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না প্রবাসি ভারতিয় দিবস অসিগী অথোয়বা মীথুংগী ৱারোল তামিন্নখ্র‍ে‍। ত্রিনিদাদ এন্দ তোবেগোগী রাস্ত্রপতী, হর এক্সেলেন্সী খৃস্তিন কঙ্গালুগী ভিদিও পাউজেলনা ঐখোয় পুম্নমক্কী মফমদা ইথিল অমা পীখি‍। মহাক্নসু ভারতকী খোঙজেলগী মরমদা ৱা ঙাংখি‍। ঐনা মহাকপু মাগী তরাম তরাম্বা অমদি মীনুংশিনা থল্লবা ৱাহৈশিংগীদমক থাগৎচরি‍।
মরূপশিং,
হৌজিক অসি ভারতকী ওইনা মচু মমেন্না থল্লবা কুমহৈ হরাও অমসুং মী তিনবা মতম্নি‍। নুমিৎ খরনিগী মনুংদা প্রয়াগরাজতা মহাকুম্ভ হৌরগনি‍। মকর সঙ্ক্রান্তি, লোহরি, পোঙ্গল, অমদি মাঘ বিহুগী কুমহৈশিংসু মথং মথং লাক্লগনি‍। মফম খুদিংগী হরাও নুংঙাইবগী ইহুলনা থল্লি‍। মখা তানা, ১৯১৫ গী নুমিৎ অসিমক্তদনি মহাত্মা গান্ধীজিনা মপান লমদা মতম কুইনা লৈরুরবা মতুংদা ভারত্তা হল্লকখিবা‍। অসিগুম্লবা মতম অমদা অদোম্না ভারত্তা লেঙবিরকপা অসিনা কুমহৈ হরাওগী ইহুল অসিদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লরি‍। প্রবাসি ভারতিয় দিবসগী হন্দক্কী ইদিসন অসি অতোপ্পা মরম অমগীদমকসু অখন্নবা থৌরম অমা ওইরি‍। ঐখোয়না মফমসিদা অতল বিহারি বাজপায়ীজীগী চহি চাম্ম শুবা মপোক কুমওন থৌরমগী নুমিৎ খরনিগী তুংদা পুল্লরি‍। মহাক্না মঙলম্বা মঙলান্না থৌরম অসি ওইরকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি‍। মসি ভারত অমসুং মসিগী মপান্দা লৈখ্রবা মীওইশিংগী মরক্তা লৈরিবা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরে‍। ঐখোয় পুন্না ভারত, ভারত মচা ওইবগী মতৌ, ঐখোয়গী নাৎ, ঐখোয়গী খোঙজেল, অমদি ঐখোয়গী লু-তোংদা চেল্লিবা হৌরকফমগী ইথিলবু হরাও তয়াম্না পাঙথোকমিন্নরি‍।
মরূপশিং,
অদোম্না ঙসি লেঙশিনবিরিবা ওরিসাগী অথোয়বা লমদম অসি ভারতকী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লনগী শক্তম অমসু ওইরিবনি‍। ওরিসানা ঐখোয়গী পারী পুরীগী লনশিংবু খোঙথাঙ খুদিংদা উৎলি‍। উদয়গিরি-খন্দগিরিগী পুৱারীগা শাগোন্নরিবা শুরুংশিং ওইরবসু, কোনার্ক্কী সন তেম্পল, তাম্রলিপ্তি, মনিকপত্না অমদি পলুরগী থায়নগী মতমগী হিথাংফমশিং ওইরবসু, পুম্নমক চাউথোকচনিংঙাই ঙাক্তনি‍। চহি চা কয়াগী মমাঙদগীসু, ওরিসাদগী ঐখোয়গী লল্লোন ইতিক তৌবা মীওইশিংনা সমুদ্রদা অশাংবা খোঙচৎশিং চত্তুনা বালি, সুমত্রা অমদি জাভানচিংবা মফমশিংদা চৎনরম্মি‍। হায়রিবা খোঙচৎশিং অদুবু নীংশিংদুনা ঙসিসু ওরিসাদা বালি জাত্রা পাঙথোক্লি‍। ওরিসাগী ধৌলি হায়রিবা মফম অসিসু ইংয়-তপ্পগী অথোয়বা খুদম অমনি‍। মালেম অসিনা মখোয় মখোয়গী ঙমখৈশিং থাঙগী পাঙ্গলনা পাকথোক চাউথোক্নবা হোৎনরকখিবা মতমদা, ঐখোয়গী নিংথৌরেল অশোক্না মফমসিদা ইং তপ্পগী লম্বীদা চৎনবা লেপখি‍। অসিগুম্বা ঐখোয়গী পারী পুরীগী লনশিং অসিগী মতিক্ননি ঙসি ভারতনা মালেম পুম্বদা লান্না তুংলমচৎ নত্তে, তুংলমচত্তি বুদ্ধদা লৈবনি হায়বা ঙমহল্লিবা‍।মরম অসিনা ময়ামবু ওরিসাগী লমদমসিদা তরাম্না ওকচবা ফংজবা অসি ঐগীদমক্তা য়াম্না অখন্নবা মীৎকুপ অমনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা মতম পুম্বদা ভারতকী দাইস্পোরাশিংবু ভারতকী এম্বেসেদর ওইনা লৌদুনা লাক্লি‍। মালেম পুম্বদা অদোমগুম্বা কয়াগা উনবা, অদোমগা ৱারী ৱাতায় শান্নবা ফংবদা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍। ঐনা ফংখিবা মীনুংশিশিং ঐ কাউবা ঙম্লোই‍। অদোম্না উৎপিখিবা মীনুংশি, অদোমগী থৌজাল মতম পুম্বদা ঐগা লোয়নদুনা লৈরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ঐনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা লনাই ওইনা তৌবিমল খঙবা উৎচরি, ঐনা ময়ামবুসু থাগৎচরি‍। অদোম্না মরম ওইরগা ঐনা মালেমগী মাঙদা ঙক ৱাংনা থাঙ্গত্তুনা লেপ্পা ঙমহনবিবগীদমক অদোমবু থাগৎচরি‍। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐনা মালেমগী লুচিংবা কয়া উনখ্রে‍। মালেমগী লুচিংবা খুদিংমক্না মখোয়গী লৈবাক্তা লৈরিবা ভারতকী দাইস্পোরা পুম্নমকপু কল্লকচৈ‍। মসিগী অচৌবা মরম অমদি অদোম্না মখোয়গী খুন্নাইদা হাপ্লিবা মমল অদুনি‍। ঐখোয় দিমোক্রেসীগী মমা ওইবখক্তা নত্তনা, দিমোক্রেসী হায়বসিনা ঐখোয়গী পুন্সি, ঐখোয়গী হিংবগী মওং মতৌগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লবনি‍। ঐখোয়দা খেন্নবা কয়াগী মরমদা অমুক তাকপি তম্বিবগী মথৌ তাদ্রে মরমদি ঐখোয়গী পুন্সি অসি খেন্নবশিং অদুনা থৌদুনা পুরক্লবা পুন্সিনি‍। মরম অসিনা ভারত মচাশিংনা মখোয়না চৎলুবা মফম অমা হেক্তগী খুন্নাইদুদা তিল্লুবা মতমদা ঐখোয়না মফমদুগী চৎনবী অমদি নাৎপু ইকায়খুম্নৈ‍। ঐখোয়না পুকচেল শেংনা লৈবাক অদুগী, খুন্নাই অদুগী থৌগল তৌরি, মফমদুগী চাওখৎপা অমদি নুংঙাই য়াইফবদা থৌদাং য়ারি‍। পুম্নমক অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী থম্মোয়গী মীহুলদা ভারত হায়বসিনা মরোল ওইদুনা হুল্লি‍। ঐখোয়না ভারতকী নুংঙাইবা খুদিংদা হরাওরি অমদি ভারতকী মায় পাকপা খুদিংদা হরাও তয়াম্বা ফোঙদোক্লি‍।
মরূপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মাঙদা চঙশিল্লিবা খোঙজেল, ভারত্তা ঙসি পায়খৎলিবা চাওখৎ থৌরাংগী পাক চাউবা হান্না খন্নরুদবা মওংদনি‍। শুপ্নতগী চহি ১০ অসিদা ভারতনা মীওই মিলিয়ন ২৫০ বু লায়রবগী লৈয়াৎনুংদগী পুথোরক্লি‍। শুপ্নতগী চহি ১০ অসিদা ভারতনা মালেমগী ১০শুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরম্বদগী ৫শুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্লি‍। ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে‍। ঙসি ভারতনা মায় পাক্লকপা অসি মালেমসিনা য়েংলি‍। ঙসি, ভারতকী চন্দ্রয়ান্না সিব-শক্তি পোইন্ত য়ৌবা মতমদা ঐখোয় পুম্নমক্না চাউথোকচবা ফাওরি‍। ঙসি মালেম অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মতিক্তা অঙকপা পোক্নরকপা মতমদা ঐখোয় পুম্নমক্তা চাউথোকচবা ফাওরি‍। ঙসি ভারতনা সেক্তর খুদিংদা মাঙদা পন্দোল ৱাংনা লাম্বা ফংদুনা চঙশিল্লি‍। রিনিউএবল ইনর্জী, এভিএসন ইকোসিস্তেম, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী, পাক চাউরবা মেত্রো নেতৱর্ক, নৎত্রগা বুলেত ত্রেন প্রোজেক্ত ওইরবসু, ভারতকী খুমাঙ চাওশিনবগী খোঙচেলশিংনা রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইরি‍। ঙসি, ভারতনা মেদ ইন ইন্দিয়া ফাইতর জেত, ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ্ত পুথোক্লি, অমদি অদোম্না মেদ ইন ইন্দিয়া প্লেন অমদা তোংদুনা NRI নুমিৎ শরুক য়াবা লাক্কদবা নুমিৎ অদু লাপত্রে‍।
মরূপশিং,
ভারতকী তানফংলিবশিং, ভারত্তা ঙসি উরিবা মতিংশিং অসিনা ভারতনা লৌরিবা মালেমগী ওইবা থৌদাং হেনগৎহল্লি‍। ঙসি মালেম অসিনা ভারতনা হায়রকপা ৱা চেকশিন্না তারি‍। ঙসিগী ভারত মাগী ৱাফমশিং মপাঙ্গল কন্না থম্বতা নত্তনা মালেমগী খাথংবা শরুক্কী খোঞ্জেলসু মতিং লৈনা ফুদোকহল্লি‍। ভারতনা অফ্রিকান য়ুনিয়নবু G-20 গী পর্মেনেন্ত মেম্বর অমা ওইহন্নবা ৱাফম হৌদোকপা মতমদা, মেম্বর পুম্নমক্না মদুদা শৌগৎলকখি‍। মীওইবা খুন্নাইনা মাঙদা হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ভারতনা মাগী মালেমগী ওইবা থৌদাংশিং হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী হৈশিংবা ঙসিদি মালেম পুম্বদা শিংথানরি, ঙসি ঐখোয়গী প্রোফেস্নেলশিংনা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা কম্পেনীশিংগী খুত্থাঙদা মালেমগী ওইনা খুমাঙ চাওশিনবদা থৌদাং য়ারি‍। ভারতকী রাস্ত্রপতী, ইকায়খুম্নরবী দ্রৌপদী মুরমুনা হয়েং মীওই কয়াদা NRI মনাসু লান্থোক্কনি‍। ঐনা মনা ফংগদৌরিবা মীওই কয়াগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍।
মরূপশিং,
লাক্কদৌরিবা দেকেদ কয়া, ভারতনা মালেমগী খ্বায়দগী নহা ওইবা অমদি হৈথোই শিংথোইবা মীশিং লৈবা লৈবাক ওইগদৌরি‍। মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা স্কিল দিমান্দ ফংহনগদৌরিবসি ভারতনি‍। হৌজিক মালেমগী লৈবাক কয়ানা ভারতকী হৈথোই শিংথোইরবা নহাশিংবু খুৎ অনি তিংথোক্তুনা তরাম্না ওক্নবা অদোম্না উবিরম্লগনি‍। ভারত লৈঙাক্নসু মপান লৈবাক্তা চৎখিবা ভারত মচা খুদিংমক খ্বায়দগী ফবা স্কিলশিংগা লোয়ননা চৎহন্নবা হোৎনরি‍। মরম অসিনা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা, ঐখোয়গী নহাশিংবু স্কিল, রি-স্কিল, অমদি অপ-স্কিল তৌরি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না অদোমগী নুংঙাইবা অমদি খুদোংচাবদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। অদোম্না শাফনা অমদি নুংঙাইনা লৈবনা ঐখোয়গী মরুওইবা মীৎয়েঙ ওইরি‍। লানফমদা মতমদা, মফম অমা হেক্তদা লৈরবসু ঐখোয়গী দাইস্পোরাশিংগী মতেঙ পাংবনা ঐখোয়গী থৌদাংনি খল্লি‍। মসিনা ঙসি ভারতকী ফোরেন পোলিসীগী লমজিং ওইরিবা পথাপ্নি‍। হৌখিদা দেকেদ অসিদা, মালেম পুম্বদা লৈরিবা ঐখোয়গী এম্বেসী অমদি ওফিসশিং মীৎশিং নাশিংনা অমদি ইচঙ-থৌনা লৈরি‍।
মরূপশিং,
মমাঙদা লৈবাক কয়াদা কন্সুলর ফেসিলিতী ফংনবগীদমক লম শাংনা চৎনরম্মি‍। মখোয়না মতেঙ অমা লৌনবা হোৎনবদা নুমিৎ কয়া ঙাইনরম্মি‍। হৌজিক্তি, হায়রিবা ৱাফমশিং অসিগী পাম্বৈ পুরক্লে‍। হৌখিবা চহি অনিখকসিদা, এম্বেসী অমদি কোন্সুলেত তরামির হাংদোকখ্রে‍। OCI কার্দশিংগী স্কোপসু পাকথোক চাউথোকহল্লে‍। মসি মৌরিসিয়সকী ৭শুবা মীরোল অমদি সুরিনেম মার্তিনিক অমদি গ্বাদেলুপকী ৬শুবা মীরোলগী PIO শিংদা ফংহল্লে‍।
মরূপশিং,
ভারতকী দাইস্পোরাশিংগী পুৱারী মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্লি, লৈবাকশিং অদুদা মখোয়না য়ৌশিল্লুবগী অমদি মখোয়গী ফিরাল হাইরুবগী ৱারীশিং ভারতকী পারী পুরীগী লনগী মরুওইবা শরুক্নি‍। অদোমগী মফমদা ময়ামদা লীথোক্কদবা, উত্থোক্কদবা অমদি চেকশিন্না থমগদবা নুংঙাইরবা অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা ৱারী কয়া লৈরমগনি‍। মসিনা ঐখোয়গী অপুনবা লিগেসী অমদি হেরিতেজশিংনি‍। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, ঐনা মাইন্দফুলনেস হায়রিবা মরী লৈনবা হীরম অসিদা নৈনখি‍‍। চহিচা খরগী মমাঙদা, গুজরাত্তগী ইমুং কয়া ওমান্দা হোংখি‍। মখোয়গী চহি ২৫০গী খোঙচৎকী ৱারীশিং য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী মশক্নি‍। মফমসিদা একজিবিসন অমসু উৎলি‍। মসিনা হায়রিবা ফুরুপ অদুগা মরী লৈনবা চে-চাং লিশিং কয়া দিজিতাইজ তৌদুনা উৎলি‍। মখোয়গা লোয়ননা ‘ওরেল হিস্তরী প্রোজেক্ত’ অমসু তৌখি‍। অতোপ্পা লোন্দা অমদা হায়রবদা, ফুরুপ অদুগী অহল ওইরবা মীওইশিংনা মখোয়না থেংনরকপশিং পাউদম্লকপনি‍। হায়রিবা ইমুং কয়াসিনা ঙসিসু ঐখোয়গী ইরক্তা তিল্লরিবসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍।
মরূপশিং,
অসুম্না তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা দাইস্পোরাশিংগা লোয়ননা থৌরাং কয়া পায়খৎকদবনি‍। খুদম অমা ওইনা, ঐখোয়গী “গিরমিতিয়া” ইচিল ইনাওশিং পন্বা য়াই‍। ঐখোয়গী গিরমিতিয়া মীওইশিংগী দেতাবেজ অমা শেম্বা য়াইনা‍। মখোয় ভারতকী করম্বা খুঙ্গং অমদি সহরদগীনো হায়না খঙদোকপা য়াই‍। মখোয়না লৈরম্বা মফমশিং খঙদোকপসু য়াই‍। মখোয়গী পুন্সি কমদৌরম্মি, কমদৌনা মখোয়না শিংনবশিংবু খুদোংচাবা ওন্থোকখি হায়বসিদা ফিল্ম অমা পুথোকপা, নৎত্রগা দোকুমেন্তরী অমা শেম্বা য়াই‍। গিরমিতিয়া লিগেসীগী মরমদা থিজিনবা, য়ুনিভর্সিতী অমদা চেয়র অমা লিংখৎপা, মরক মরক্তা চাং নাইনা ৱর্ল্দ গিরমিতিয়া কন্ফরেন্স অমা পাঙথোকপা য়াই‍। ঐনা ঐগী কাঙবুদা মসিগী মরমদা করি তৌবা য়াই অমদি তৌবা য়াবশিং পায়খৎনবা ৱাফম থমজগে‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতকী চাওখৎপা অমদি হেরিতেজ অসি হায়রিবা লাইৱাসিদা য়ুম্ফম ওইবনি‍। G-20 মনুংদা, ঐখোয়না ভারতকী খেন্নবা মতৌশিং হকথেংননা থেংননবা ভারতকী কাচিন কোয়া শিন-থুংনা মীফমশিং পাঙথোকখি‍। কাসি-তামিল সঙ্গম, কাসি-তেলুগু সঙ্গম, সৌরাস্ত্র-তামিল সঙ্গম্নচিংবা থৌরমশিং পাঙথোকপদা ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওই‍। ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা সন্ত থিরুবল্লুবর নুমিৎ তারি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না সন্ত থুরুবল্লুবরগী ৱাখল্লোনশিং শন্দোক্নবা থিরুবল্লুবর কলচর সেন্তর অমা লিংখৎনবা ফিরেপ লৌরে‍। অসিগুম্বা সেন্তর অমা সিঙ্গাপুরদা থবক হৌখ্রে‍। US কী য়ুনিভর্সিতী ওফ হ্যুস্তন্দা থিরুবল্লুবর চেয়র অমসু লিংখৎখ্রে‍। পুম্নমক অসি তামিল লোল, তামিল হেরিতেজ, অমদি ভারতকী হেরিতেজপু মালেম শিন-থুংনা শন্দোক্নবা পায়খৎপনি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী মফমশিং ভারতকী হেরিতেজকা মরী শম্নহন্নবা থবক কয়াসু ঐখোয়না পায়খৎলে‍। খুদম ওইনা, প্রভু রাম অমসুং সিতাগা মরী লৈনবা মফমশিং চৎননবা অখন্নবা রামায়ন এক্সপ্রেস অমা লৈরে‍। ভারত গৌরব ত্রেন্নসু লৈবাকসিগী মরুওইবা হেরিতেজকী মফমশিং শম্নহল্লি‍। ঐখোয়না লৈবাকসিগী অচৌবা হেরিতেজ সেন্তরশিংবু ঐখোয়গী সেমি-হায় স্পীদ, বন্দে ভারত ত্রেন্না শম্নহল্লে‍। মতম খরগী মমাঙদা, ঐনা অখন্নবা NRI এক্সপ্রেস ত্রেন অমা লমথানবা খুদোংচাবা ফংখি‍। মসিদা মীওই ১৫০ রোম্না লমকোয়ফম অমদি লাইনিংগা মরী লৈনবা লমথুংফম তরাতরেৎ চৎকনি‍। অদোম্না চৎপা য়াবা মফম কয়া অমসু ওরিসাদা লৈ‍। প্রয়াগরাজতা মহাকুম্ভ হৌগদৌরে‍। খুদোংচাবা অসি পুন্সিদা হঞ্জিন হঞ্জিন লাকপা নত্তে‍। মফম অদুদসু শোয়দনা চৎপিয়ু‍।
মরূপশিং,
ভারতনা ১৯৪৭ দা নীংতম্বা ফংখি অমদি ঐখোয়গী দাইস্পোরাশিংনা মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌখি‍। মখোয়না মপান লৈবাক্তা লৈরগা ভারতকী নীংতম্বা পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি‍। হৌজিক ঐখোয়দা ২০৪৭গী পান্দম অমা লৈরে‍। ঐখোয়না ভারতপু চাওখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্বা তাই‍। অদোম্না হৌজিকসু ভারতনা খুমাঙ চাওশিনবদা শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাং য়ারি‍। অদোম্না কন্না হোৎনবা অদুননি ঙসি ভারতনা মপান লৈবাক্তগী শেল থাজিল্লকপগী লমদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ওইবা ঙম্লিবা‍। হৌজিক ঐখোয় মখা তানা ৱাখল খন্থবা তাই‍। অদোম্না অতোপ্পা লৈবাকশিংদা তৌবগুম্না ভারত্তসু শেল থাদবিয়ু‍। ঐখোয়গী GIFT CITY ইকোসিস্তেম্না অদোমগী শেলথুমগী সর্ভিস অমদি ইনভেস্তমেন্তকা মরী লৈনবা মথৌ তাবশিং ফংহনবা ঙমগনি‍। অদোম্না মসিগী খুদোংচাবা লৌবা অমদি চাওখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবগী খোঙচত্তা মপাঙ্গল হেন্না হাপ্পা য়াই‍। অদোম্না হোৎনরকপা খুদিংনা ভারতবু মপাঙ্গল কলহনগদৌরিবনি অমদি চাওখৎ খোঙচৎ অসিদা মতেঙ পাংগদৌরিবনি‍। অসুম্না তৌবা য়াবা সেক্তর অমা হায়রগদি হেরিতেজ তুরিজম অসিনি‍। ভারত অসি হৌজিক মাগী অচৌবা মেত্রো সিতীশিংগীদমক খঙনৈ‍। অদুবু ভারত অসি অসিগুম্বা অচৌবা সহরশিংসিনা লোইবা নত্তে‍। ভারতকী মরমদা ৱাফম কয়াদি তিয়র-২ অমদি তিয়র-৩ সহর, খুঙ্গংশিংদা লৈরিবনি‍। মফমশিংসিদা ভারতকী হেরিতেজকী শক্তমশিং লৈ‍। মালেম অসিনা অসিগুম্বা হেরিতেজশিং অসিগী খুত্থাঙদা ঐখোয়গা মরী শম্নহন্বা তাই‍। অদোম্না অদোমগী অঙাংশিং ভারতকী অপীকপা সহর অমসুং খুঙ্গংশিংদা পুবিবা য়াই‍। অদুগা হল্লগা থেংনরকপশিং অদোমূগী মরুপ মপাংশিংদা পাউদম্বিয়ু‍। অদুগা ঐনা ময়ামদা হায়জনিংবদি অদোম্না মথঙ ভারত্তা লাকপা মতমদা ভারত্তগী হৌখিবা নত্তবা য়ামদ্রবদা মরুপ মঙাদি পুবিরকউ‍। অদোম্না লৈরিবা মফমশিংদুদা লৈবা অদোমগী মরুপ মপাংশিংদা ভারত্তা লাক্ননিংনবা অমদি ভারতপু য়েংনিংনবা পুক্নিং থৌগৎপিয়ু‍।
মরূপশিং,
ঐনা নহা ওইরিবা মরুপশিংগী মফমদা হায়জনিংবা অমসু লৈ‍। অদোম্না হেক য়ারিবমখৈ নো ইন্দিয়া কুইজতা শরুক য়াবিয়ু‍। মসিনা ভারতকী মরমদা খঙবদা চাউনা মতেঙ ওইগনি‍। অদোম্না স্তদী ইন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী কান্নবসু লৌগদবনি‍। দাইস্পোরা নহাশিংনা ICCR স্কোলারসিপ স্কীমগী কান্নবা হেক ঙম্লিবমখৈ লৌবিগদবনি‍।
মরূপশিং,
অদোম্না লৈরিবা লৈবাক অদুগা লৈবা মীওইশিংগী মফমদা ভারতকী অশেংবা পুৱারী পাউদম্নবা অদোম্না থৌদাং লৌবিগদবনি‍। অদোম্না লৈরিবা লৈবাক্তুগী ঙসিগী মীরোলশিংনা ঐখোয়গী নুংঙাই য়াইফবা, মীনাই নাইথাংগী শাংলবা মতম অমদি অৱা অনাগী মতমগী মরমদা খঙবা নত্তে‍। অদোম্না মালেমদা ভারতকী অশেঙবা পুৱারী পাউদম্বা য়াই‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতপু বিস্ব-বন্ধু হায়না খঙনরি‍। হায়রিবা মালেমগী মরী অসিবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা অদোম্না মখা তানা হোৎনগদবনি‍। হৌজিক অদোম্না লৈরিবা লৈবাক্তুদা মনা লান্থোকপগী থৌরম খরা হেক্তা হৌবা য়াই‍। মনাশিং অদু অদোম্না লৈরুরিবা লৈবাক্তুগী মীওইশিংগীদমক ওইগদবনি‍। মফমদুদা লৈবা মশক নাইবা, লোয়নসিল্লোনগী লমদা থবক তৌবা, কলা অমদি খুৎশা হৈবগী লমদা, ফিল্ম অমদি থিএতরগী লমদা লৈবা, সেক্তর খুদিংদা মায় পাক্লবা মীওইশিং কৌদুনা ভারতকী দাইস্পোরাশিংগী মায়কৈদগী মনা লান্থোকপা য়াই‍। মদুগী পাউ ঐঙোন্দা পীবিরকউ‍। ভারতকী এম্বেসী, কোন্সুলেতনা অদোমদা মতেঙ পাংগনি‍। মসিনা লৈবাক অদুগী মীওইশিংগা অদোমগা লৈনরিবা মরী হেন্না চেৎশিলহনগনি, অমদি পুক্নিংগী ওইবা মরীসু হেনগৎহনগনি‍।
মরূপশিং,
অদোম্না ভারত্তা পুথোকপা পোৎলমশিং মালেমদা শন্দোকপদা অচৌবা থৌদাং অমসু লৌরি‍। অদোম্না ভারত্তা পুথোকচবা চীঞ্জাক্কী পেকেত নৎত্রগা ফিরোলনচিংবা লৈবিয়ু‍। করিগুম্বা পোৎলম খরা অদোমগী লৈবাক্তা ফংদ্রবদি ওনলাইন্দা ওর্দর তৌবিয়ু‍। অদোমগী চাকখুম, অদোমগু দ্রোইং রুম, অদোমগী খুদোলদা মেদ ইন ইন্দিয়া পোত্থোকশিং য়াওহন্বিয়ু‍। মসিনা চাওখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা অদোমগী অচৌবা থৌদাং ওইগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা হায়জগদবা ৱাফম অমদি ইমা অমদি মালেম ইমাগা মরী লৈনৈ‍। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, ঐ গুয়ানাদা চৎখি‍। মফমদুগী রাস্ত্রপতীগা লোয়ননা ঐনা মালেম ইমাদা কত্থোকচবা উ চারাশিং থাবগী থৌরম অমদা শরুক য়ামিন্নখি‍। ভারতকী মীওই কয়ানা থবক অসি পায়খৎলি‍। অদোমসু, অদোম্না লৈরুরিবা লৈবাক অদুদা অদোমগী ইমাগী মিংদা উ পাম্বী অমমম থাবিয়ু‍। অদোম্না মফমসিদগী হনখিবা মতমদা চাওখৎপা ভারত অমগী ফিরেপকা লোয়ননা হনখিগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ঐখোয় পুন্না চাওখৎপা ভারত অমা শেমগৎমিন্নসি‍। কুম ২০২৫ অসিনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা তৌরুবা খুদিংদা মায় পাকপা, তিঞ্জং কায়জঙদবা, লন-থুম মরাং কায়বা, নুংঙাই য়াইফবা পুন্সি অমমম ওইবিয়ু হায়না য়াইফরোল পীজবগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না ভারত্তা তরাম্না ওকচরি‍। নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
য়াইফ-পাউজেল পীজরি, হন্না হন্না থাগৎচরি‍।