পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
চহি লোইবগী হঙ্গৎনা য়েংবা ২০২৪ – পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাস
PMUY গী মখাদা কন্নেক্সন করোর ১০.৩৩ থাদোকখ্রে
LPG কন্নেক্সন মশিং ২০১৪ দা করোর ১৪.৫২ লৈরম্বদগী ২০২৪ দা করোর ৩২.৩৮ য়ৌদুনা ১০০% হেন্না হেনগৎলে
লৈবাকসিগী মথৌ তৌরিবা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইনগী অশাংবা ২০১৪ দা কিমি ১৫,৩৪০ ওইরম্বদগী ২০২৪ দা কিমি ২৪,৯৪৫ য়ৌরে
E২০ পেত্রোল লৈবাক শিন্বা থুংনা রিতেল আউতলেত ১৭,৪০০ দা থারি
07 JAN 2025 1:24PM by PIB Imphal
পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়না থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস থিজিন্বা, অমদি পুথোকপা, পেত্রোলিয়ম পোত্থোকশিং রিফাইন তৌবা, য়েন্থোকপা অমদি মার্কেতিং, মপান্দগী পুশিল্লকপা, মপান্দা থাদোকখিবা অমদি খল ঙাক্না থম্বগী থৌদাং লৌরি‍। থাউ অমসুং গ্যাসনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা ইম্পোর্ত ওইবনা মরম ওইরগা, ইনর্জী এক্সেস, ইনর্জী ইফিসিএন্সী, ইনর্জী সস্তেনেবিলিতী, অমদি ইনর্জী সিক্যুরিতীনচিংবা মরুওইবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুরক্নবা লমদমসিগী ওইবা পেত্রোলিয়ম রিসোর্স পুম্নমক শীজিন্নদুনা পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা মন্ত্রালয়না থৌশিল কয়া পায়খৎলি‍। হৌখিবা চহি অমসিদা মন্ত্রালয়না পায়খৎপা তোঙান তোঙানবা স্কীমশিংগী খোঙজেল মখাদা পীরি:
১. প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনা (PMUY)
• উজ্জ্বলাগী মখাদা ঙসিদি ইমুং করোর ১০.২২ লৈরে
• স্কীম অসি হৌরকপদগী LPG রিফিল করোর ২২২ রোম PMUY য়ুমথোঙশিংদা ফংহনখ্রে‍। অদুগা নুমিৎ খুদিং রিফিল লাখ ১৩ রোম লৌরি‍।
• উজ্জ্বলা বেনিফিসরী পুম্নমক্তা সিলিন্দর অমদা লুপা ৩০০ গী তার্গেতেদ সবসিদী পীরি‍।
• লৈঙাক্না হোৎনবনা উজ্জ্বলা ইমুংশিংনা LPG শীজিন্নবগী চাং হেনগৎলক্লি‍। কেজি ১৪.২ গী দোমেস্তিক LPG সিলিন্দর মশিংদা য়েংবদা পর কেপিতা কঞ্জুম্পসন ২০১৯-২০ দা ৩.০১ ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪ দা ৩.৯৫ য়ৌরে‍। চৎলিবা চহিসিদা, হৌজিক লোইদ্রিবা, PCC (পর কেপিতা কঞ্জুম্পসন) ৪.৩৪ য়ৌরে (ওক্তোবর ২০২৪ ফাওবদা লৈখিবা প্রো-রেতা বেসিস রিফিল)‍।
২. LPG কভরেজ
• এপ্রিল ২০১৪ দগী হৌরগা, LPG কন্নেক্সন মশিং করোর ১৪.৫২ দগী করোর ৩২.৮৩ য়ৌরক্তুনা (০১.১১.২০২৪ ফাওবদা), ১০০% গী মথক্তা গ্রোথ লৈরে‍।
• ০১.১১.২০২৪ ফাওবদা, চাউরাক্না LPG কঞ্জ্যুমর করোর ৩০.৪৩ PAHAL স্কীমগী মখাদা এনরোল তৌরে‍। হৌজিক ফাওবদা, কস্তমর করোর ১.১৪ না 'GiveltUp' কেম্পেনগী মখাদা মখোয়গী LPG সবসিদী থাদোকখ্রে‍।
• ২০১৪ দগী হৌরগা ০১.১১.২০২৪ ফাওবদা, LPG দিস্ত্রিব্যুতর মশিং ১৩,৮৯৬ দগী ২৫,৫৩২ দা হেনগৎলক্তুনা, LPG এক্সেসৌ অমসুং এভাইলেবিলিতী হেনগৎহল্লে‍। পন্বা য়াবা ৱাফমদি অনৌবা দিস্ত্রিব্যুতর ৯০ % হেনবনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক তৌরি‍।
৩. ফেসিলিতীশিং
• প্রমোসন ওফ দিজিতেল পেমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর এত রিতেল আউতলেতস (ROs) কী মখাদা, ০১.১২.২০২৪ ফাওবদা, ই-ৱালেত ফেসিলিতী ১,০৩,২২৪ লৈবাক শিন্বা থুংনা ROs ৮৪,২০৩ দা ফংহনখ্রে‍। ROs ৮৪,২০৩ বু BHIM UPI শীজিন্নবা য়াহনখ্রে‍।
• স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা, রিতেল আউতলেত খুদিংমক্তা তোইলেত ফেসিলিতী লৈহল্লে‍। ০১.১২.২০২৪ ফাওবদা ROs ৮৩৬১৮ দা তোইলেত ফেসিলিতী লৈখ্রে, মসিদা নুপা অমদি নুপীগী তোঙানবা তোইলেত ফেসিলিতী লৈবা ROs ৬৬০২৬ য়াওরি‍।
• ০১.১২.২০২৪ ফাওবদা, ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিংনা (OMCs) দীলর অমদি স্তার্ত-অপশিংগী খুত্থাঙদা দোর তু দোর দেলিভরী (DDD) বাউজর ৩,০৯৭ কম্মিসন তৌখ্রে‍।
• ইলেক্ত্রিক ভেহিকল চার্গিং স্তেসনশিং (EVCS) ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিংগী (OMCs) ROs শিংদা থম্লে‍। ০১.১২.২০২৪ ফাওবদা, OMCs শিংনা EV চার্জিং স্তেসন ১৭,৯৩৯ অমদি বেত্তরী স্বাপ্পিং স্তেসন ২০৬ ভারত শিনবা থুংনা থমখ্রে‍।
৪. নেচরেল গ্যাস পাইপ্লাইন্স
• লৈবাকসিগী মথৌ তৌরিবা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইনগী অশাংবা ২০১৪ দা কিমি ১৫,৩৪০ ওইরম্বদগী ৩০.০৯.২০২৪ ফাওবদা কিমি ২৪,৯৪৫ য়ৌরে‍। মখা তানা, নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন কিমি ১০,৮০৫ রোম শেমগৎ শাগৎপগী থবক পায়খৎলি‍। PNGRB/GoI না অয়াবা পীরবা পাইপলাইনশিং অসি লোইশিল্লকপগা লোয়ননা, নেস্নেল গ্যাস গ্রিদ মপুং ফারগনি অমদি ভারতকী মরুওইবা দিমান্দ অমদি সপ্লাই সেন্তরশিংগা শম্নরগনি‍। মসিনা লমদম শিনবা থুংনা নেচরেল গ্যাস লায়না ফংহনগনি অমদি মান্নবা শেন্মিৎলোনগী অমদি খুন্নাইগী খোঙজেল পুরকপদা মতেঙসু ওইগনি‍।
৫. য়ুনিফাইদ পাইপলাইন তারিফ
• পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যাস রিগুলেতরী বোর্দ (“PNGRB”) না “ৱন নেসন, ৱন গ্রিদ এন্দ ৱন তারিফ”কী পান্দম অমগা লোয়ননা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইনশিংগী পুনশিল্লবা তারিফকা মরী লৈনবা রিগুলেসনশিং হাপচিন্দুনা PNGRB (দিতর্মিনেসন ওফ নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন তারিফ) রিগুলেসন শেমদোকখ্রে‍।
• PNGRB না ০১.০৭.২০২৪ দগী হৌরগা ৮০.৯৭/MMBTU গী তেমথোক্লবা য়ুনিফাইদন তারিফ নোতিফাইদ তৌখ্রে অমদি য়ুনিফাইদ তারিফকী তারিফ জোন অহুম শেমদুনা, অহান্বা জোন্না গ্যাস সোর্সতগী কিমি ৩০০ ফাওবগী অরাপ্পা, অনিশুবা জোন্না কিমি ৩০০ – ১২০০ অদুগা অহুমশুবা জোন্না কিমি ১২০০ গী মথক্তা লৈবা মফমশিং ওইগনি‍।
• নেস্নেল গ্যাস গ্রিদনা ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ, ওইল এন্দ নেচরেল গ্যাস কোর্পোরেসন লিমিতেদ, GAIL (ইন্দিয়া) লিমিতেদ, পাইপলাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর লিমিতেদ, গুজরাত স্তেত পেত্রোনেত লিমিতেদ, গুজরাত গ্যাস লিমিতেদ, রিলাইএন্স গ্যাস পাইপলাইন্স লিমিতেদ, GSPL ইন্দিয়া গ্যাসনেত লিমিতেদ অমদি GSPL ইন্দিয়া ত্রান্সকো লিমিতেদ হায়রিবা এন্তিতীশিং অসিনা মপু ওইবা অমদি চলাইবা অমগা অমগা শম্নবা পাইপলাইন নেতৱর্ক পুম্নমক কোনশিল্লি‍।
• রিফোর্ম অসিনা অখন্ননা অহেন্বা তারিফ চৎনরিবা অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা কঞ্জ্যুমরশিংদা কান্নহনগনি অমদি গ্যাস মার্কেত অমসুং লৈবাকসিগী গ্যাস শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা লৈঙাক্না য়েংলিবা মীৎয়েঙ শেমগৎপদা মতেঙ পাংগনি‍।
৬. সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (CGD) কভরেজ
• PNGRB না লৈবাক্কী ১০০% অমদি অপুনবা মীশিংগী ১০০% কোনশিন্নবা মতিং লৈবা CGD ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা জিওগ্রাফিকেল এরিয়া ৩০৭ দা অয়াবা পীখ্রে‍। ৩০.০৯.২০২৪ ফাওবদা, লৈবাকসিগী অপুন্বা PNG (D) কন্নেক্সন অমদি CNG স্তেসন মশিং মথঙশিৎনা করোর ১.৩৬ অমদি ৭২৫৯ য়ৌরে‍।
৭. SATAT ইনিসিএতিব
• SATAT ইনিসিএতিব, কম্প্রেস্দ বাইও গ্যাস (CBG) পুথোকপা অমদি শীজিন্নবগী ইকোসিস্তেম অমা য়োকখৎনবা ওক্তোবর ১, ২০১৮ দা হৌদোকখিবনি‍।
· ৩০.১১.২০২৪ ফাওবদা, CBG প্লান্ত ৮০ কম্মিসন তৌখ্রে অমদি CBG প্লান্ত ৭২ না শেমগৎ শাগৎপগী তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরি‍।
· CBG গা CNG গা CGD নেতৱর্ক্তা সিঙ্ক্রোনাইজ তৌনবা চৎন-পথাপশিং মন্ত্রালয়না থোকখ্রে‍‍।
· CBG বু সিতী গ্যাসস দিস্ত্রিব্যুসন (CGD) নেতৱর্ক্তা পুশিন্নবা দিভেলপমেন্ত ওফ পাইলাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) গী স্কীম অমা CBG দগী সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন গ্রিদতা পাইপলাইন কন্নেক্তিবিতী শাংদোকহন্বদা শেলগী ঙাক্লৌ পীননবা হৌদোকখ্রে‍।
· DPI স্কীমগী মখাদা এপ্লিকেসন লৌশিন্নবা ওনলাইন পোর্তেল সেপ্তেম্বর ১, ২০২৪ দগী হৌনা হাংদোকখ্রে‍।
· বাইওমাস এগ্রিগেসন মেছিনরী (BAM) লৌননবা মচা খায়বা চৎন-পথাপশিংসু ফেব্রুৱারী ২, ২০২৪ দা মন্ত্রালয়না থোকখ্রে‍। স্কীম অসিনা CBG প্রদ্যুসরশিংদা বাইওমাস এগ্রিগেসন মেছিনরীশিং লৈননবা শেলগী ঙাক্লৌ পীননবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
· CBG পুথোকপা অমদি শীজিন্নবগী থৌওং য়োকখৎনবা CGD নেতৱর্ক্কী CNG (T) অমদি PNG (D) সেগমেন্তা লৈরিবা CBG শোয়দনা তাঙ্কক নাইনা য়োন্নবা থৌরাং লৈঙাক্না লাউথোকখ্রে‍। CBG ওব্লিগেসন (CBO) হৌজিক্কী ওইনা FY ২০২৪-২০২৫ ফাওবা ভলুন্তরী ওইরি অমদি মেন্দেতরী সেল্লিং ওব্লিগেসন FY ২০২৫-২৬ দগী হৌরগন‍ি‍। CBO গী চাং FY ২০২৫-২৬, ২০২৬-২৭ অমদি ২০২৭-২৮ গী অপুন্বা CNG/PNG শীজিন্নবগী চাংগী মথঙশিৎনা ১%, ৩% অমদি ৪% দা লৈগদবনি‍। ২০২৮-২৯ দগী হৌরগা CBO ৫% ওইরগনি‍।
৮. CGD এন্তিতীশিংগী দোমেস্তিক গ্যাস এলোকেসন য়েংশিন্বা
• CGD সেক্তরগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ ফংহন্নবা অমদি মীচম মীয়ামদা মমল অকা অকুম নাইবদগী ঙাকথোক্নবা, লৈঙাক্না অনৌবা CGD সেক্তর গ্যাস এলোকেসন গাইদলাইনশিং থোক্তুনা PNG (দোমেস্তিক) সেগমেন্তকী এলোকেসন হেনগৎহল্লে (হায়বদি মমাঙগী ক্বার্তরদা PNGD কঞ্জুম্পসনগী ১০৫%) অমদি লেমহৌরিবা ভোলুম্না প্রোরেত বেসিস্তা CNG (T) সেগমেন্ততা সপ্লাই তৌগনি‍।
• নৌনা শেমদোক্লবা মেথোদোলোজী অসিনা এলোকেসন অমদি রিফরেন্স মতমগী মরক্তা লৈরম্বা কান্নবা মতম চাংচত্তা থা ৬ ওইরম্বদগী থা ৩ দা হন্থহন্দুনা CGD এন্তিতীশিংদা কান্নহন্দুনা হেন্না রিএলিস্তিক ওইবা কঞ্জুম্পসন দেতা অমগী মমি তারি‍।
৯. দোমেস্তিক গ্যাস প্রাইসিং
• ONGC/OIL, নিউ এক্সপ্লোরেসন লাইসেন্সিং পোলিসী (NELP) ব্লোক অমদি প্রি-NELP ব্লোকশিংগী নোমিনেসন ফীল্দশিংদগী পুথোকপা গ্যাসকী নৌনা শেমদোক্লবা চৎন-পথাপশিং এপ্রিল ২০২৩ দা থোক্তুনা, প্রদক্সন শেয়রিং কন্ত্রেক্ত (PSC) না মমল লেপ্পদা লৈঙাক্কী অয়াবা লৌবা মথৌ তাহল্লি‍।
• অসিগুম্বা নেচরেল গ্যাসকী মমল অদু ইন্দিয়ন ক্রুদ বাস্কেতকী থাগী চাংচত্তা লৈবা মমলগী ১০% ওইগনি, অমদি থা-থাগী ওইনা নোতিফাইদ তৌগনি অমসুং মখা অমদি মথক্কী চাং অমা লৈগনি‍।
• গ্যাস মমল হন্থহন্বা অসিনা দোমেস্তিক, হার অমদি মৈ শীজিন্নরিবা মীওইশিংদা অফবা ইথিল অমা পীগনি‍।
১০. বাইও ফ্যুল অমদি ইথানোল ব্লেন্দিং
• ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল (EBP) প্রোগ্রামগী মখাদা, ইথানোল সপ্লাই তৌবগী চাং ইথানোল সপ্লাই ইয়র (ESY) ২০১৩-১৪ দা লিতর করোর ৩৮ লৈরম্বদগী ESY ২০২৩-২৪ দা লিতর করোর ৭০৭.৪০ য়ৌদুনা, পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবগী চাং ১৪.৬০% য়ৌবা ঙম্লে‍। চৎলিবা ESY (২০২৪-২০২৫) গী ওইনা, ইথানোল ব্লেন্দিংগী চাং ২৯.১২.২০২৪ ফাওবদা ১৬.২৩% য়ৌরে‍। পব্লিক সেক্তর OMCs শিংনা E২০ পেত্রোল (পেত্রোলদা ইথানোল ২০% য়ানবা) লৈবাক শিনবা থুংনা রিতেল আউতলেত ১৭,৪০০ হেন্বদা থারি‍।
• হৌখিবা চহি তরাসিদা, EBP প্রোগ্রাম্না লুপা করোর ১,০৮,৬০০/- হেন্বগী ফোরেক্সতা ইথিল পীরি, নেত CO২ লাখ মেত্রিক তন (LMT) ৫৫৭ হন্থরে অমদি লৌমীশিংদা লুপা করোর ৯২,৪০০/- হেন্না মতম চানা ফংহল্লে‍।
• ২০২৩ গী এপ্রিলদগী নবেম্বর ফাওবদা OMCs শিংনা বাইও-দিজল ব্লেন্দিং প্রোগ্রামগীদমক বাইদিজল লিতর করোর ২৯.২৫ লৌরম্বগা য়েংনবদা, ২০২৪ গী এপ্রিলদগী নবেম্বর ফাওবদা মনুংদা লিতর করোর ৩৬.৬৮ লৌরে‍।
• গ্রীন হায়দ্রোজেন: ওইল এন্দ গ্যাস PSU শিংনা ২০৩০ ফাওবদা KTPA ৯০০ গী গ্রীন হায়দ্রোজেন প্রোজেক্ত (EPC & BOO মোদ) থৌরাং তৌরি‍। KTPA তেন্দর ৪২ PSU রিফাইনরীশিংনা থোক্তুনা, মার্চ ২০২৫ ফাওব দা পীবা য়ানা লৈরি‍। চত্থরিবা তেন্দরশিংদগী ফংলকপা মহৈদা য়ুম্ফম ওইরগা চাউরাক্না KTPA তেন্দর ১২৮ রোম PSU রিফাইনরীশিংনা ইসু তৌগনি‍।
• মালেমগী ফ্লূাইতশিংদা অহৌবগী ওইনা এভিএসন তর্বাইন ফ্যুল (ATF) তা SAF ব্লেন্দিং তৌবগী চাং লৈঙাক্না ২০২৭, ২০২৮, অমসুং ২০৩০ দগী হৌরগা মথঙশিৎনা ১%, ২% অমসুং ৫% ফাওবগী ইন্দিকেতিব তার্গেৎ থম্লি‍।
• PM JI-VAN য়োজনা ২১.০৮.২০২৪ দা নোতিফিকেসন থোক্লগা শেমদোক্তুনা, "২G ethanol" গী মহুত্তা এদভান্স বাইওফ্যুল হাপচিনবা, বোল্ত-ওন অমদি ব্রাউনফীল্দ প্রোজেক্তশিংগী ইলিজিবিলিতী, অমদি স্কীমগী তাইমলাইন FY ২০২৮-২৯ ফাওবা শাংদোকপনচিংবা মরুওইবা অহোংবশিং হাপচিল্লে‍।
১১. রিফাইনিং কেপাসিতী
• লৈবাকসিদা মথৌ তৌরিবা রিফাইনরী ২২ লৈদুনা অপুনবা রিফাইনিং কেপাসিতী মিলিয়ন মেত্রিক তন পর এনম (MMTPA) ২৫৬.৮ লৈরে‍।
• রিফাইনরি তরানিপালনা পব্লিক সেক্তরদা, অহুম্না প্রাইভেত সেক্তরদা অদুগা অমনা জোইন্ত ভেঞ্চরদা লৈ‍। অপুনবা রিফাইনিং কেপাসিতী ২৫৬.৮ MMTPA লৈবগী মনুংদা, ১৫৭.৩ MMTPA না পব্লিক সেক্তরদা, ১১.৩ MMTPA দা জোইন্ত ভেঞ্চরদা, অদুগা লেমহৌরিবা ৮৮.২ MMTPA না প্রাইভেত সেক্তরদা লৈরি‍।
• মখা তানা, রিফাইনিং কেপাসিতী ২৫৬.৮০ MMTPA দগী ৩০৯.৫০ MMTPA দা ২০২৮ ফাওবদা PSU রিফাইনরী ১১না পায়খৎলিবা রিফাইনরী কেপাসিতী এক্সপান্সন প্রোজেক্তশিং লোয়ননা অনৌবা গ্রাসরুত রিফাইনরীশিং শেমগৎপনা মরম ওইরগা হেনগৎলক্কদৌরি‍।
১২. এক্সপ্লোরেসন অমদি প্রদক্সন
• হায়দ্রোকার্বোন এক্সপ্লেরেসন লাইসেন্সিং পোলিসী (HELP): ভারতকী সেদিমেন্তরী বেসিনশিংদা লৈরিবা থাউ অমসুং গ্যাসকী অচৌবা মতিংশিং লোকশিন্নবা, লৈঙাক্না মার্চ ২০১৬ দা হায়দ্রোকার্বোন এক্সপ্লোরেসন লাইসেন্সিং পোলিসী (HELP) কী মনুং চন্না ওপন এক্রিএজ লাইসেন্সিং প্রোগ্রাম (OALP) হৌদোকখ্রে‍। অনৌবা এক্সপ্লোরেসন পোলিসী অসিনা প্রদক্সন শেয়রিং কন্ত্রেক্ত (PSC) রেজিমদগী রিভিন্যু শেয়রিং কন্ত্রেক্ত (RSC) রেজিমদা অহোংবা পুরক্লি‍। Total ১৪৪ blocks covering more than স্ক্বার কিমি ২,৪২,০৫৬ হেন্না কোনশিল্লিবা অপুনবা ব্লোক মশিং ১৪৪ বিলিয়ন USD ~ ৩.১৩৭ গী ইনভেস্তমেন্তকা লোয়ননা লোইখ্রবা OALP বিদ রাউন্দ নিপান্দা কম্পেনীশিংদা এলোকেত তৌখ্রে‍। হৌজিক ফাওবদা, হায়দ্রোকার্বোন দিস্কভরী ১৩ OALP গী মখাদা পীখিবা ব্লোকশিংদা তৌখ্রে অমদি দিস্কভরী অমনা গুজরাত্তা গ্যাস পুথোকপা হৌখ্রে (০.৪৪ MMSCMD) অদুগা অতৈ দিস্কভরীশিংনা এপ্রেজেলগী থাক্তা লৈরি‍। মখা তানা OALP গী রাউন্দ IX দা, সেদিমেন্তরী বেসিন ৮ দা চাউরাক্না স্ক্বার কিমি ১,৩৬,৫৯৬ রোমগী মফম ওফর তৌখি অদুগা হায়রিবা অসিদা বিদ্দরশিংদগী অফবা রেসপোন্স লাকখি‍। মদুদা ফংখিবা বিদশিং ইভালুএত তৌরি অমদি মায় পাক্লবা বিদ্দরশিংদা অথুবা মতমদা ব্লোকশিং পীরগনি‍। মদুগী তুংদা, স্ক্বার কিমি ১,৯১,৯৮৬.২১ পাক চাউবা মফম অমা OALP বিদ রাউন্দ-X দা ইন্তরনেস্নেল কম্পিতিতিব বিদ্দিংগীদমক লেপথোক্লে‍।
• মখা তানা, পুন্না গুহা ৭৪১ (এক্সপ্লোরেতরী ১৩২ অমদি দিভেলপমেন্ত ৬০৯) FY ২০২৩-২৪ মনুংদা হুৎখ্রে‍। গ্যাস পুথোকপগী চাং FY ২০২২-২৩ দা ৩৪.৪৫ BCM ওইরম্বদগী FY ২০২৩-২৪ দা ৩৬.৪৪ BCM য়ৌরে‍। FY ২০২৩-২৪ দা নোমিনেসন অমদি কন্ত্রেকচুএল রেজিমশিংদা পুন্না দিস্কভরী ১২ তৌখি‍। ২D সিস্মিক সর্ভেগী অপুন্বা ১৬৬৪৫.৩১ LKM অমদি ৩D সিস্মিক সর্ভেগী ১৫৭০১.১৭ SKM FY ২০২৩-২৪ মনুংদা পাঙথোকখ্রে‍। মসিগী মথক্তা, FY ২০২৩-২৪ মনুংদা, এয়রবোর্ন গ্রেভিতী গ্রেদিওমিত্রী অমদি গ্রেভিতী মেগ্নেতিক সর্ভে (AGG & GM) সর্ভেগী মখাদা, ৪২,৯৪৪ ফ্লাইত LKM ২D সিস্মিক দেতা লৌখি‍।
• দিস্কভর্দ স্মোল ফীল্দ পোলিসী (DSF) পোলিসী: লৈঙাক্না DSF পোলুসী ২০১৫ দা হৌদোকখি‍। হৌজিক ফাওবদা DSF বিদ্দিং রাউন্দ অহুম লোইশিল্লে অমদি কন্ত্রেক্ত ৮৫ খুৎয়েক পীনখ্রে অদুগা কন্ত্রেক্ত ৫৫ না হৌজিক এক্তিব ওইরি‍। ফীল্দ ৫ না পোত্থোক পুথোক্লি অদুগা মার্চ ২০২৪ ফাওবদা লৈখিবা অপুনবা প্রদক্সন্না খাউ ৫২০ Mbbl অমদি গ্যাস ১৩৮ MMSCM নি‍। DSF রাউন্দশিংনা অনৌবা প্লেয়র ১৫ পুশিল্লকখি‍।
• ভারত্তা CBM: ব্লোক ১৫ অমদি ১.৮ MMSCMD গী প্রদক্সন রেতকা লোয়ননা, CBM না ~৬.৩৮ BCM গী অপুন্বা প্রদক্সন ফংদুনা, হৌজিক ফাওবদা USD ২.৪৬ বিলিয়নগী ইনভেস্তমেন্ত ফংলে‍। তুংগী বিদ রাউন্দশিংদা ওফর তৌনবা অহেনবা ব্লোকশিং মশক খঙদোক্লি‍।
• নো-গো মফমশিং E&P গীদমক হাংদোক্লে: দেকেদ কয়া এক্সপ্লোরেসনগীদমক থিংদুনা থম্লম্বা এক্সক্লুজিব ইকনমিক জোন (EEZ) গী হান্নগী ‘নো-গো’ মফমশিংগী ৯৯% লোম E&P গীদমক হাংদোক্লে‍। ‘নো-গো’ মফমশিং থাদোক্লবা মতুংদা, হৌজিক ফাওবদা স্ক্বার কিমি ১,৫২,৩২৫ গী বিদ/এক্সপ্রেসন ওফ ইন্তরেস্ত ফংলে‍। গ্যাস দিস্কভরী অনিসু ONGC না ‘নো-গো’ মফম ৯৪% লোম লৈরম্বা মহানদি ওফসোরদা হন্দক্তা তৌখ্রে‍। অন্দমান ওফসোরসু এক্সপ্লোরেসনগীদমক হাংদোকখ্রে অমদি দিফেন্স অমদি স্পেস এজেন্সীশিংনা মতম শাংনা অথিংবা থম্লম্বা লৌথোক্লবা মতুংদা প্রদক্সনগী থবক থৌরমশিংসু হৌখ্রে‍।
• E&P গী লৈঙাক্না শেল থাদবা প্রোগ্রামশিং: লৈঙাক্না ভারতকী সেদিমেন্তরী বেসিনশিংদা এক্সপ্লোরেসন হেনগৎহন্নবা লেপ্লি‍। এক্সক্লুজিব ইকনমিক জোন (EEZ) য়াওনা অনৌবা সিস্মিক দেতা লৌননবা, স্ত্রাতিগ্রাফিক ৱেলশিংদা শেল থাদনবা, অমদি হন্দক্তা হৌদোকখিবা মিসন অনবেসন অমদি এক্সতেন্দেদ কন্তিনেন্তেল সেল্ফ সর্ভে স্কীমশিংদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফমশিংদা এরিএল সর্ভে দেতা লৌননবা লুপা করোর ৭,৫০০ গী ইনভেস্তমেন্ত অমা থৌরাং তৌরি‍।
• স্ত্রাতিগ্রাফিক ৱেল্স: মহানদি, বেঙ্গল, সৌরাস্ত্র, অমদি অন্দমান হায়রিবা কেতগরী-২ অমদি কেতগরী-৩ বেসিনশিংদা offshore stratigraphic wells in Category-II and Category-III basins, namely Mahanadi, Bengal, Saurashtra and Andamans, with the outlay of লুপা করোর ৩২০০ গী শেনফমগা লোয়ননা পায়খৎকদবা ওফসোর স্ত্রাতিগ্রাফিক ৱেল্স মরিনা প্রোস্পেক্তিবিতী কম্মর্সিএল ওইনা এস্তাব্লিস তৌগদবা ৱাৎলিবা বেসিনশিং অসিগী সব সর্ফেস জিওলোজী হেন্না মুন্না খঙনবা হোৎনবদা মতেঙ পাংগনি‍। [ফিগর লুপা করোর ৩২০০ মথক্তা পল্লিবা লুপা করোর ৭৫০০ অসিদা য়াওরে‍]
• নেস্নেল দেতা রিপোজিতরী: জুলাই ২০১৭ দা, ভারত লৈঙাক্না, নেস্নেল দেতা রিপোজিতরী (NDR) কৌবা E&P দেতা বেঙ্ক অমা, তুংগী এক্সপ্লোরেসন অমদি দিভেলপমেন্ততা দেতা মওং মরিল নাইনা শীজিন্নবা য়াহন্নবা দেতা ঙাক শেন্দুনা, মাঙহন্দনা থম্নবা অমদি ফংহন্নবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত ফেসিলিতী অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগা লোয়ননা শেমগৎলে‍। ভারতকী NDR অমা লৈবনা পত্রোলিয়ম এক্সপ্লোরেসনগী প্রোস্পেক্ত হেনগৎহন্বদা অমদি ক্বালিতী লৈবা দেতা ফংবা হেনগৎহন্দুনা বিদ্দিং রাউন্দশিং পাঙথোকপদা মতেঙ পাংলি‍। নেস্নেল দেতা রিপোজিতরী (NDR) অসি ক্লাউদ বেজ NDR অমদা অপগ্রেদ তৌবগী থবক পায়খৎলি, মসিনা সিস্মিক, ৱেল অমদি প্রদক্সন দেতা খুদক্তা ফংহন্বা ঙমহনগনি‍। প্রোজেক্ত অসি চৎলিবা শেনবা চহিসীগী লোইশিল্লকপদা মপুং ফানা লোইশিনগনি হায়না থাজবা থম্লি‍।
• নেস্নেল সিস্মিক প্রোগ্রাম: লৈঙাক্না নেস্নেল সিস্মিক প্রোগ্রাম (NSP) ওক্তোবর, ২০১৬ দা দেতা ফংদবা/লিক্না ফংবা ভারতকী সেদিমেন্তরী বেসিন পুম্নমক্তা এপ্রেজ তৌদ্রিবা মফমশিং এপ্রেস তৌনবা শেমখ্রে‍। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, লৈঙাক্না ৪৮,২৪৩ লাইন কিলো মিতর (LKM) গি দেতা একুইজিসন, প্রোসেসিং অমদি ইন্তরপ্রিতেসন (API) তৌনবা ২D সিস্কিম সর্ভে পাঙথোক্নবা প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে‍। ৪৮,২৪৩ LKM গী পান্দমগী মনুংদা পুন্না ৪৬,৯৬০ LKM (~৯৭%) ২D সিস্মিক দেতা লৌবা য়াগনি‍। ৪৬,৯৬০ LKM গী দেতা প্রেসেসিং অমদি ইন্তরপ্রিতেসন লোইরে অমদি দেতা অসি রিপোর্তশিংগা লোয়ননা নেস্নেল দেতা রিপোজিতরী (NDR) দা থাগৎখ্রে‍।
১৩. ইন্তরনেস্নেল কো-ওপরেসন
• থাউ অ্রমসুং গ্যাস সোর্সশিং দাইভর্সিফাই তৌবা:
• শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দা, পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়না ভারতকী ইনর্জী সিক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচৌবা থৌরাং পায়খৎখি‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী গ্রুদ ওইল সোর্সিং হেনগৎহন্দুনা অকক্নবা জিওগ্রাফীশিংদা তাংবা হন্থহল্লে‍।
• গ্যাস-বেজ ইকনমী অমদা ওনশিল্লক্নবা অমদি দাইভর্সিফাই তৌনবা, IOCL অমদি GAIL হায়রিবা ইন্দিয়ন PSUs শিং অসিনা ADNOC, UAE গা লোয়ননা লোং-তর্ম LNG সপ্লাই এগ্রীমেন্ত তৌনদুনা চহিদা চাউরাক্না ২.৭ MMT গী LNG সিক্যুর তৌরে‍।
• গ্লোবেল বাইফ্যুল এলাইন্স:
• ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা সেপ্তেম্বর ২০২৩ দা G২০ সম্মিত মনুংদা হৌদোকখিবা গ্লোবেল বাইওফ্যুল এলাইন্স (GBA), মেম্বর লৈবাক ২৮ অমদি মালেমগী লুপ ১২ না শরুক য়াশিল্লক্তুনা শিংথানিংঙাই ওইনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লি, অমদি মখা তানা পাকথোক চাউথোরক্লি‍।
• মসিগী মথক্তা, GBA না ভারত্তা GBA সেক্রেতরিএত লিংখৎনবা ওক্তোবর ২০২৪ দা ভারত লৈঙাক্না হেদ ক্বার্তর এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখিবা অসিনা ক্লীন ইনর্জীগী লমদা মালেমগী লুচিংবা ওইরক্নবগী লমদা লেপ্লিবা খোঙফম তাক্লি‍।
• য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা:
• ভারতনা য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংগা ইচঙ থৌনা ইনর্জী লিঙ্কেজ পুরক্নবা থবক পায়খৎলি‍। খুদম ওইনা, নেপালগা ভারত লৈঙাক্কা পেত্রোলিয়ম ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা মে ২০২৩ দা G২G MoU অমা খুৎয়েক পীনখি, মসিগী তুংদা ওক্তোবর ২০২৪ দা IOCL অমদি নেপালগী NOC গা কম্মর্সিএল B২B এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখি‍।
• মসিগী মথক্তা, পেত্রোলিয়ম পোত্থোকশিং সপ্লাই তৌনবা ভারত লৈঙাক্না ভুতানগা লোয়ননা শিংথানিংঙাই ওইবা MoU অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
• ক্লীন ইনর্জী অমদি হায়দ্রোকার্বোন সেক্তরদা মালেমগী ওইবা খোঙবু:
• ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসনা ইন্দিয়া-US ক্লাইমেত এন্দ ক্লীন ইনর্জী এজেন্দা ২০৩০ গী পরিংদা স্ত্রেতেজিক ক্লীন ইনর্জী পার্ত্নরসিপ (SCEP) কী খুত্থাঙদা খোঙবু ওইবগী মরী মখা তানা চেৎশিনহল্লি‍। সেপ্তেম্বর ২০২৪ গী মিনিস্তরিএল মীফম অদুনা ক্লীন ইনর্জী কোলাবোরেসনগী লমদা শিংথানিংঙাই ওইনা খুমাঙ চাওশিলহনখি‍।
• নবেম্বর ২০২৪ দা, ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ মনুংদা, ভারত অমসুং গুয়ানানা হায়দ্রোকার্বোন সেক্তরদা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা শিংথানিংঙাই ওইরবা এগ্রীমেন্ত অমা পুরকখি‍।
• ভারতনা ক্লীন ইনর্জীগীদমক লেপ্লিবা খোঙফম অসি ২G/৩G বাইওফ্যুল, গ্রীন হায়দ্রোজেন, অমসুং অতৈ ইমর্জিং ফ্যুলশিংদসু মীৎয়েঙ থম্লি‍। হন্দক্তা, জুন ২০২৪ দা, গ্রীন হায়দ্রোজেন অমদি সস্তেনেবল বাইওফ্যুলগী লমদা খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবা ভারতনা ইতলীগা লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত (LOI) অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
• ইকায়খুম্নরবা PNG মন্ত্রীনা ব্রাজিলগী মাইন্স অমসুং ইনর্জী মন্ত্রীগা লোয়ননা SAF য়োকখৎনবগীদমক মালেমগী ফোরমদা পুন্না লেপমিন্নবা খোঙফম অমগীদমক সস্তেনেবল এভিওসন ফ্যুলগী মতাঙদা অপুনবা ৱারোল অমা থোকখি‍।
১৪. স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্ব্স
• ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুৱারী ২০১৯ দা SPR ফেজ-I দা ৫.৩৩ MMT গী স্ত্রেতেজিক ক্রুদ ওইল স্তোরেজ মীয়ামগী মফমদা কত্থোকখি (১.৫ MMT SPR ফেসিলিতী মেঙ্গলোরদা অদুগা ২.৫ MMT SPR ফেসিলিতীনা পদুরদা অদুগা ১.৩ MMT SPR ফেসিলিতীনা বিশাখপত্নমদা)‍।
• পেত্রোলিয়ন রিজর্ব প্রোগ্রামগী ফেজ ২ গী মখাদা, লৈঙাক্না জুলাই, ২০২১ দা ৬.৫ MMT গী অপুনবা স্তোরেজ কেপাসিতী লৈবা অহেনবা কম্মর্সিএল-কম-স্ত্রেতেজিক ফেসিলিতী অনি (চন্দিখোলদা লৈনুংগী স্তোরেজ (৪ MMT) অমদি পাদুরদা (২.৫ MMT)) PPP মোদতা লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে‍।
• ইন্দিয়ন স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্ব লিমিতেদ (ISPRL) না ওরিসাগী জজপুর দিস্ত্রিক্তকী চন্দিখোলদ লৈবা প্রোজেক্ত মফমগী দিতেল্দ ফীজিবিলিতী রিপোর্ত (DFR) অমদি জিওতেক্নিকেলল সর্ভেশিং তৌখ্রে‍। প্রোজেক্ত অসিগী এনভাইরনমেন্তেল ইম্পেক্ত এসেসমেন্ত (EIA) সু নেস্নেল এনভাইরনমেন্তেল ইঞ্জিনিয়রিং রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎ (NEERI), নাগপুরনা পায়খৎখ্রে‍।
• দিসেম্বর ২০২২ দা, ওরিসা লৈঙাক্না ISPRL দা ওরিসাদা অতৈ মফমশিংদসু থিজিন্নবা ৱাফম থম্লকখি‍। অতোপ্পা মফম তান্নবদা মতম থিন্থগদবা অমদি ফীজিবিলিতী স্তদীশিং অমুক হন্না তৌবগী মথৌ তাবশিং য়েংলগা, ওরিসা লৈঙাক্তা ISPRL না মমাঙদা এপ্লিকেসন থাজিনখিবা অমদি ফীজিবিলিতী স্তদী লোইখ্রবা চন্দিখোলগী মফম অদুমক এলোকেত তৌনবা হায়জখ্রে‍।
১৫. হায়দ্রোকার্বোন প্রোজেক্ত অমদি ইনভেস্তমেন্ত
• থাউ অমসুং গ্যাস সেক্তর অসি শেন্মিৎলোন চাউখৎপা পুরক্নবা মরুওইবা শাফু অমনি, মরম অদুনা, ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দা ইনোৎ অমা হাপ্পি অমদি থবক পীবদা, পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবদা চাউনা থৌদাং য়াগনি‍। ওক্তোবর ২০২৪ ফাওবদা, প্রোজেক্ত ২৮৩ ওইল অমদি গ্যাস CPSEs শিংগী মখাদা লুপা করোর ৫ রোম চঙনা পায়খৎলি অমদি লুপা করোর লাখ ৫.৭০ গী মথক্তা চঙগনি হায়না পানরি‍। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী FY ২০২৪-২৫ দা চাদিং তৌনবা পান্দম থম্লিবা শেনফম অসি লুপা করোর ৭৯,২৬৪ নি অদুগা মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৩৭,১৩৮ না ওক্তোবর, ২০২৪ ফাওবদা লৈখিবা তশেং তশেংবা চাদিং তৌখিবা শেন্ফম্নি‍। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা, রিফাইনরী প্রোজেক্তশিং, বাইও রিফাইনরীশিং, E&P প্রোজেক্তশিং, মার্কেতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং, পাইপলাইনশিং, CGD প্রোজেক্তশিং, দ্রিলিং/সর্ভেগী থবক থৌওংনচিংবশিং য়াওরি‍। প্রোজেক্ত ২৮৩ অসিগী মনুংদা, প্রোজেক্ত ৮৯ না লুপা করোর ৫০০ হেন্না চঙগদবা অচৌবা প্রোজেক্তশিংনি অদুগা লুপা করোর লাখ ৫.৫১ গী এন্তিসিপেতেদ কোস্ত য়াওরি‍। প্রোজেক্ত ৫০ চৎলিবা FY ২০২৪-২৫ অসিদা লুপা করোর ৪,৫১৯ গী অপুনবা এন্তিসিপেতেদ কোস্তকা লোয়ননা লোইশিনখ্রে‍।
• ইনর্জী দিপেন্দেন্স হন্থহনবা: থাউ অমসুং গ্যাস মপান্দগী পুশিল্লকপদা তাংবা হন্থহন্নবা লৈঙাক্না মমায় কয়া লোংবা লাল্লোং পায়খৎলি, মসিদা শেন্মিৎলোন্দা নেচরেল গ্যাস শীজিন্নবগী চাং হেনগৎহন্নবগী মায়কৈদা লৈবাক শিনবা থুংনা নেচরেল গ্যাসপু ফ্যুল/ফীদস্তোক ওইনা শীজিন্নবগী থৌওং য়োকখত্তুনা দিমান্দ মহুৎ শিন্দোকপা অমদি গ্যাস-বেজ ইকনমীগী মায়কৈদা চঙশিনবা, ইথানোল, সেকেন্দ জেনেরেসন ইথানোল, কমপ্রেস বাইওগ্যাসস অমদি বাইওদিজলনচিংবা রিনিউএবল অমদি অল্তরনেত ফ্যুলশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনবা, রিফাইনরী প্রোসেসকী ফীভম ফগৎহন্বা, ইনর্জী ইফিসিএন্সী অমদি কঞ্জার্বেসন হেনগৎহন্বা, তোঙান তোঙানবা পোলিসী ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাঙদা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস পুথোকপা হেনগৎহন্নবা হোৎনবনচিংবা য়াওরি‍। লৈঙাক্না ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল (EBP) প্রোগ্রামগী মখাদা পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবগী থৌওং পুক্নিং থৌগৎলি‍। পেত্রোল ব্লেন্দিং তৌবগী চাং ইথানোল সপ্লাই ইয়র (ESY) ২০২৩-২৪ মনুংদা চাউরাক্না ১৪.৬% রোম য়ৌরে‍। হৌখিবা চহি তরাসিদা, EBP প্রোগ্রাম্না ৩০.০৯.২০২৪ ফাওবদা লুপা করোর ৯২,৪০৯ রোম লৌমীশিংদা পন্থদনা থিদোকপা ঙমহল্লি‍। হায়রিবা মতমসিমক্তদা, EBP প্রোগ্রাম্না ফোরেন এক্সচেঞ্জতা লুপা করোর ১,০৮,৬৫৫ রোম চৎখিগদবদগী কনবা ঙমখি, ক্রুদ ওইল লাখ মেত্রিক তন ১৮৫ মহুৎ শিনখি অমদি নেত CO২ লাখ মেত্রিক তন ৫৫৭ রোম হন্থহনখি‍। পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবগী চাং ২০% য়ৌহন্বনা লৌমীশিংদা চহিদা লুপা করোর ৩৫,০০০ ফংহনবা ঙমগনি হায়না পারি‍। কমপ্রেস বাইও গ্যাস (CBG) বু ওতোমোতিব ফ্যুল ওইনা শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা, সস্তেনেবল অল্তরনেতিব তুৱার্দ্স এথোর্দেবল ত্রান্সপোর্তেসন (SATAT) ইনিসিএতিবসু হৌদোকখ্রে‍।
• ওইল PSUs শিংগী ফাইনেন্সিএল পর্ফোর্মেন্স : ওইল PSUs শিংগী ফাইনেন্সিএল পর্ফোর্মেন্স : (IEBR) for পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা CPSE শিংগী অপুনবা বজেতেদ ইন্তরনেল এন্দ এক্সত্রা বজেতরী রিসোর্স (IEBR) FY ২০২৪-২৫ দা লুপা করোর ১,১৮,৪৯৯ ওইখি মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৯৭,৬৬৭ না ৩০.১১.২০২৪ ফাওবদা চৎখিবা অশেংবা চাদিং ওইদুনা বজেতেদ IEBR গী ৮২.৪ % ওইখি‍। FY ২০২৩-২৪ গী হায়রিবা মতমসিমক্তদা, লুপা করোর ১,০৬,৪০১ IEBR গী মনুংদা তশেংবা চাদিং লুপা করোর ৭৫৪১৮ ওইদুনা বজেতেদ IEBR গী ৭০.৯% খক্তমক ওইখি‍।
১৬. ফ্লেগসিপ প্রোগ্রামশিং
• স্তার্তঅপ ইন্দিয়া: পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা PSU শিংনা লুপা করোর ৫৪৭.৩৫ গী স্তার্তঅপ ফন্দ শেমখি‍। হৌজিক্কী ওইনা, অপুনবা স্তার্তঅপ মশিং ৩০৩ ওইল অমসুং গ্যাস PSU শিংনা শেল থাদদুনা, হৌজিক ফাওবদা থাদোকখ্রবা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ২৮৬.৩৬ লোম য়ৌখ্রে‍।
• স্কিমল দিভেলপমেন্ত: হায়দ্রোকার্বোন সেক্তরগী স্কিল দিভেলপমেন্ত ইন্সতিত্যুৎ (SDls) শিং ভুবনেস্বর, ভিজাগ, কোচি, অহমদবাদ, গুৱাহাতি, অমদি রাইবরেলী হায়রিবা ময়োল্লম তরুমসিদা IOCL, HPCL, BPCL, ONGC, OIL অমদি GAIL না মথঙশিৎনা লিংখৎখ্রে‍। নবেম্বর ২৪ ফাওবদা, ত্রেনী ৪১৫৪৭ হেননবু হায়রিবা SDI শিং অসিদা ত্রেন তৌখ্রে‍। নেস্নেল ওকুপেস্নেল স্তেন্দর্দ (NOS)/ ক্বালিফিকেসন পেক (QP) শেমগৎনবা ইন্দস্ত্রী মেম্বরশিংগা তানরগা হায় প্রাইওরিতী ত্রেদ কয়া মশক খঙদোক্লে‍। হৌজিক ফাওবদা, QPs ৫৫ নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন কম্মিতী (NSQC) না অয়াবা পীখ্রে‍।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Year End Review 2024- Ministry of Petroleum and Natural Gas
10.33 crore connections released under PMUY
No. of LPG connections increases from 14.52 crores in 2014 to 32.83 crores in 2024, a growth of above 100 %
Length of operational Natural Gas Pipeline in the country increases from 15,340 Km in 2014 to 24,945 Kms in 2024
E20 petrol being dispensed at more than 17,400 retail outlets across the country
07 JAN 2025 1:24PM by PIB Delhi
The Ministry of Petroleum & Natural Gas is concerned with exploration and production of Oil & Natural Gas, refining, distribution and marketing, import, export and conservation of petroleum products. Oil and Gas being the important import for our economy, many initiatives have been taken by the Ministry for increasing production and exploitation of all domestic petroleum resources to address the priorities like Energy Access, Energy Efficiency, Energy Sustainability and Energy Security. The progress of various schemes undertaken by Ministry in last one year is shares as follows:
1. PRADHAN MANTRI UJJWALA YOJANA (PMUY)
• Ujjwala is today a 10.33 crore strong family
• Since the inception of the Scheme about 222 crore LPG refills have been delivered to the PMUY households. Also about 13 lakh refills are being taken daily.
• A targeted subsidy of Rs. 300/cylinder is being given to all Ujjwala beneficiaries.
• Government's efforts have led to uptick in LPG consumption by Ujjwala families. Per Capita Consumption, terms of number of 14.2 kg domestic LPG cylinder, has gone up from 3.01 in 2019-20 to 3.95 in 2023-24. In current year, which is still under progress, the PCC (per capita consumption) has reached 4.34 (Pro-rata basis refills till October 2024).
2. LPG COVERAGE
• Since April 2014, the number of LPG connections have gone up from 14.52 crores to 32.83 crores (as on 01.11.2024), a growth of above 100 %.
• As on 01.11.2024, approx. 30.43 crore LPG consumers are enrolled under the PAHAL scheme. Till date, more than 1.14 crore customers have given up their LPG subsidy under 'GiveltUp' campaign.
• Since 2014, LPG Distributors have increased from 13,896 to 25,532 as on 01.11.2024 enhancing LPG access and availability. It is worth mentioning that more than 90 % of new distributors are catering to rural areas.
3. FACILITIES
• Under Promotion of Digital Payment infrastructure at Retail Outlets (ROs), as on 01.12.2024, 1,03,224 e-wallet facilities have been provided at 84,203 ROs across the country. 84,203 ROs have been enabled with BHIM UPI.
• Under Swachchh Bharat Mission, toilet facilities are ensured at every retail outlets. As on 01.12.2024, 83618 ROs have toilet facility which includes 66026 ROs having separate toilet facility for male and female.
• As on 01.12.2024, Oil Marketing Companies (OMCs) have commissioned total 3,097 Door to Door Delivery (DDD) Bowsers through Dealers and Start-ups.
• Electric Vehicle Charging Stations (EVCS) are being provided at Oil Marketing Companies (OMCs) ROs. As on 01.12.2024, OMCs have installed 17,939 EV charging stations and 206 battery swapping Station across India.
4. NATURAL GAS PIPELINES
• The length of operational Natural Gas Pipeline in the country has increased from 15,340 Km in 2014 to 24,945 Kms as on 30.09.2024. Further, development of about 10,805 Kms Natural Gas Pipeline is under execution. With the completion of these pipelines authorized by PNGRB/GoI, the national gas grid would be completed and would connect all major demand and supply centre in India. This would ensure easy availability of natural gas across all regions and also help to achieve uniform economic and social progress.
5. UNIFIED PIPELINE TARIFF
• The Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (“PNGRB”) has amended PNGRB (Determination of Natural Gas Pipeline Tariff) Regulations to incorporate the regulations pertaining to Unified Tariff for natural gas pipelines with a mission of “One Nation, One Grid and One tariff”.
• PNGRB has notified a levelized Unified Tariff of Rs.80.97/MMBTU w.e.f. 01.07.2024 and created three tariff zones for Unified Tariff, where the first zone is up to a distance of 300 kms from gas source, second zone is 300 – 1200 kms and third zone is beyond 1200 kms.
• The national gas grid covers all the interconnected pipeline networks owned and operated by entities viz. Indian Oil Corporation Limited, Oil and Natural Gas Corporation Limited, GAIL (India) Limited, Pipeline Infrastructure Limited, Gujarat State Petronet Limited, Gujarat Gas Limited, Reliance Gas Pipelines Limited, GSPL India Gasnet Limited and GSPL India Transco Limited.
• The reform will specially benefit the consumers located in the far-flung areas where currently the additive tariff is applicable and facilitate development of gas markets and vision of government to increase the gas utilisation in the country.
6. CITY GAS DISTRIBUTION (CGD) COVERAGE
• PNGRB has authorized 307 Geographical Areas for development of CGD infrastructure with a potential coverage of about 100% of country’s area and 100 % of the population. As on 30.09.2024, the total number of PNG (D) connections and CNG Stations in the country was 1.36 Cr and 7259, respectively.
7. SATAT INITIATIVES
• SATAT initiative was launched on 1st October 2018, to promote an ecosystem for production and utilization of Compressed Bio Gas (CBG).
· As on 30.11.2024, 80 CBG plants have been commissioned and 72 CBG plants are at various stages of construction.
· The Ministry has issued guidelines for synchronization of CBG with CNG in CGD Network;
· A scheme for the development of pipeline infrastructure (DPI) for injection of CBG into the City Gas Distribution (CGD) network has been launchedto provide financial support for extending pipeline connectivity from CBG plant to the city gas distribution grid.
· Online portal for receiving application under DPI Scheme has been activated w.e.f. 1st September, 2024.
· Ministry has also issued detailed guidelines for procurement of Biomass Aggregation Machinery (BAM) on 2nd February 2024. The Scheme envisages financial support to the CBG producers for procuring Biomass Aggregation Machineries.
· Government has announced phase wise mandatory selling of CBG in CNG (T) and PNG (D) segment of CGD network to promote the production and utilization of CBG.CBG Obligation (CBO) is presently voluntary till FY 2024-2025 and mandatory selling obligation would start from FY 2025-26. CBO shall be kept as 1%, 3% and 4% of total CNG/PNG consumption for FY 2025-26, 2026-27 and 2027-28 respectively. From 2028-29 onwards CBO will be 5%.
8. REVIEW DOMESTIC GAS ALLOCATION FOR CGD ENTITIES
• To cater the growing demand of CGD sector and to protect the common people from price volatility, the Government has released new CGD sector Gas allocation Guidelines wherein the allocation of PNG (Domestic) segment was increased (i.e. 105% of PNGD consumption in the previous quarter) and balance available volume to be supplied to CNG (T) segment on prorate basis.
• The revised methodology has been helpful for the CGD entity as the lag between the allocation and reference period has been reduced from average of 6 months to average of 3 months which reflects a more realistic consumption data.
9. DOMESTIC GAS PRICING
• Revised guidelines have been issued in April 2023 for gas produced from nomination fields of ONGC/OIL, New Exploration Licensing Policy (NELP) blocks and pre-NELP blocks, where Production Sharing Contract (PSC) provides for Government's approval of prices.
• The price of such natural gas shall be 10% of the monthly average of Indian Crude Basket and shall be notified on a monthly basis and shall have a floor and a ceiling.
• The reduced gas price shall positively impact the domestic, Fertilizer and power consumers.
10. BIO FUELS AND ETHANOL BLENDING
• Under Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme, supplies of ethanol has increased from 38 crore litres in Ethanol Supply Year (ESY) 2013-14 to 707.40 crore litres in ESY 2023-24, thereby achieving an average blending of 14.60% ethanol in Petrol. For the ongoing ESY (2024-2025), Ethanol blending have further improved to 16.23% as on 29.12.2024. The Public Sector OMCs have started dispensing E20 petrol (20% ethanol in petrol) at more than 17,400 retail outlets across the country.
• In the last ten years, EBP programme has translated into forex impact of over Rs.1,08,600/- crore, net CO2 reduction of 557 Lakh Metric Tonnes (LMT) and expeditious payment to farmers to a tune of over Rs. 92,400/- crores.
• During April to November 2024, OMCs have procured 36.68 crore litres of biodiesel for the bio-diesel blending programme as against 29.25 crore litres during April to November 2023.
• Green Hydrogen: Oil & Gas PSU have planned for 900 KTPA Green Hydrogen Projects (EPC & BOO mode) by 2030. 42 KTPA tenders have been floated by PSU refineries, which are likely to be awarded by March 2025. Approximately 128 KTPA tenders will be issued by PSU refineries based on the outcome of the ongoing tenders.
• The Government has set an indicative target of 1%, 2% and 5% blending of SAF in Aviation Turbine Fuel (ATF) initially for international flights with effect from 2027, 2028 and 2030, respectively.
• The PM JI-VAN Yojana has been amended vide notification dated 21.08.2024, incorporating key changes, such as Inclusion of advance biofuels in place of "2G ethanol.", Eligibility for bolt-on and brownfield projects and Extension of the scheme's timeline up to FY 2028-29.
11. REFINING CAPACITY
• The country has 22 operating refineries with a total refining capacity of 256.8 Million Metric Tonnes Per Annum (MMTPA).
• Eighteen refineries are in public sector, three are in private sector and one as a joint venture. Out of the total refining capacity of 256.8 MMTPA, 157.3 MMTPA is in the public sector, 11.3 MMTPA in joint venture, and the balance 88.2 MMTPA is in the private sector.
• Further, refining capacity is likely to increase from 256.80 MMTPA to 309.50 MMTPA by 2028 on account of refinery capacity expansion projects being implemented in 11 PSU refineries as well as setting up of new grassroot refinery.
12. EXPLORATION AND PRODUCTION
• Hydrocarbon Exploration Licensing Policy (HELP): To exploit the huge potential of oil and gas in Indian sedimentary basins, the government launched the Open Acreage Licensing Program (OALP) as a part of the Hydrocarbon Exploration Licensing Policy (HELP) in March 2016. The new exploration policy provides for a paradigm shift from Production Sharing Contract (PSC) regime to Revenue Sharing Contract (RSC) regime. Total 144 blocks covering more than 2,42,056 Sq. Km. area have been allocated to the companies in eight concluded OALP Bid Rounds with committed investment of ~ 3.137 billion USD. Till date, 13 hydrocarbon discoveries have been made in blocks awarded under OALP and one discovery is already producing gas (0.44 MMSCMD) in Gujarat while other discoveries are under appraisal phase. Further in round IX of OALP, area of approximately 1,36,596 Sq. Km. spread over 8 sedimentary basins was offered and the same has received a very good response from the bidders. The bids received are under evaluation and Blocks will be awarded to successful bidders very soon. Thereafter, an area of 1,91,986.21 Sq. Km. have been finalized for International Competitive Bidding in OALP Bid Round-X.
• Further, a total of 741 (132 exploratory and 609 development) wells have been drilled in FY 2023-24. The gas production has increased from 34.45 BCM in FY 2022-23 to 36.44 BCM in FY 2023-24. A total of 12 discoveries have been made in nomination and contractual regimes in FY 2023-24. A total of 16645.31 LKM of 2D seismic and 15701.17 SKM of 3D seismic surveys have been conducted during FY 2023-24. Moreover, during FY 2023-24, under Airborne Gravity Gradiometry and Gravity Magnetic Survey (AGG & GM) Survey, a total of 42,944 Flight LKM 2D Seismic Data was also acquired.
• Discovered Small Field Policy (DSF) Policy: Government introduced DSF Policy in Year 2015. Three Rounds of DSF Bidding concluded till date and 85 Contracts signed whereas 55 Contracts are currently active. 5 fields are on Production and cumulative production till March 2024 is 520 Mbbl Oil and 138 MMSCM Gas. DSF Rounds has brought 15 New Players.
• CBM in India: With 15 Blocks and a production rate of 1.8 MMSCMD, CBM has achieved a cumulative production of ~6.38 BCM, with more than USD 2.46 billion investment received till date. More blocks are being identified for offer in future bid rounds.
• No-Go areas opened for E&P: Around 99% of erstwhile ‘No-Go’ area of the Exclusive Economic Zone (EEZ) which were blocked exploration for decades have been opened for E&P. After the release of ‘No-Go’ areas, so far bids/expression of interests for 1,52,325 Sq. Km. area have been received. Two gas discoveries have also been made by ONGC in Mahanadi offshore recently in a block having 94% area in ‘No-Go’ area. Andaman offshore area has also been opened for exploration and production activities after a long-time post removal of restrictions imposed by defense and space agencies.
• Government Funded Programs for E&P: The Government is committed to increase exploration in Indian sedimentary basins. An investment of around Rs. 7,500 crore is planned for acquisition of new seismic data, including that of the Exclusive Economic Zone (EEZ), financing stratigraphic wells and acquiring aerial survey data in difficult terrains in the recently launched Mission Anveshan and Extended Continental Shelf Survey Schemes.
• Stratigraphic Wells: Four offshore stratigraphic wells in Category-II and Category-III basins, namely Mahanadi, Bengal, Saurashtra and Andamans, with the outlay of Rs 3200 crores will help us understand the sub surface geology better in these basins where prospectivity is yet to be commercially established. [figure Rs.3200 crore is included in the figure of Rs.7500 crore mentioned in the above point]
• National Data Repository: In July 2017, Government of India has set up an E&P data bank, National Data Repository (NDR), with state-of-the-art facilities and infrastructure for preservation, upkeep and dissemination of data to enable its systematic use for future exploration and development. Having an NDR for India has helped in enhancing prospects of petroleum exploration and facilitating the Bidding Rounds by improving the availability of quality data. National Data Repository (NDR) is being upgraded to a cloud based NDR, which will enable instant dissemination of seismic, well and production data. The project is expected to be completed by the end of this financial year.
• National Seismic Program: Government formulated National Seismic Programme (NSP) in October, 2016 to appraise the unappraised areas in all sedimentary basins of India where no/scanty data was available. Under the programme, Government approved the proposal for conducting 2D seismic survey for data Acquisition, Processing and Interpretation (API) of 48,243 Line Kilo Metres (LKM). A total of 46,960 LKM (~97%) 2D seismic data could be acquired out of the target 48,243 LKM. Processing and interpretation of 46,960 LKM data has been completed and the data has been submitted to National Data Repository (NDR) along with reports.
13. INTERNATIONAL CO-OPERATION
• Diversification of Oil & Gas Sources:
• In the financial year 2023-24, the Ministry of Petroleum and Natural Gas undertook robust measures to strengthen India’s energy security. We expanded our crude oil sourcing, reducing dependency on specific geographies.
• To transition towards a gas-based economy and diversification, Indian PSUs IOCL and GAIL executed long-term LNG supply agreements with ADNOC, UAE, securing approximately 2.7 MMT of LNG annually.
• Global Biofuels Alliance:
• The Global Biofuels Alliance (GBA), launched in September 2023 by the Hon’ble Prime Minister during the G20 Summit, has seen remarkable growth, with 28 member countries and 12 international organizations joining the alliance and continues to expand.
• Additionally, GBA signed Head Quarters Agreement with Government of India in October 2024 for establishment of the GBA Secretariat in India underscores our commitment to global leadership in clean energy.
• Engagement with Neighbouring countries:
• India has proactively fostered energy linkages with neighboring countries. For instance, with Nepal, Government of India signed a G2G MoU in May 2023 for development of petroleum infrastructure, followed by a commercial B2B agreement between IOCL and NOC of Nepal in October 2024.
• Additionally, Government of India signed a landmark MoU with Bhutan for the supply of petroleum products.
• International partnership on clean energy and Hydrocarbon Sector:
• India and the United States continued to deepen their partnership through the Strategic Clean Energy Partnership (SCEP), aligning with the India-US Climate & Clean Energy Agenda 2030. The September 2024 Ministerial Meeting marked significant advancements in clean energy collaboration.
• In November 2024, during the Hon’ble Prime Minister’s state visit, India and Guyana entered into a landmark agreement to strengthen cooperation in the hydrocarbon sector.
• India’s commitment to clean energy extends to 2G/3G biofuels, green hydrogen, and other emerging fuels. Recently in June 2024, India signed a Letter of Intent (LOI) with Italy for collaboration in green hydrogen and sustainable biofuels.
• Hon’ble Minister PNG along with Minister of Mines and Energy of Brazil issued a joint statement on Sustainable Aviation Fuel for coordinated position at international forum to promote SAF.
14. STRATEGIC PETROLEUM RESERVES
• Hon’ble Prime Minister in February 2019 dedicated 5.33 MMT of strategic crude oil storage in SPR Phase-I (1.5 MMT SPR facility in Mangalore and 2.5 MMT SPR facility in Padur and 1.3 MMT SPR facility in Vishakhapatnam).
• Under Phase II of the petroleum reserve programme, Government has given approval in July 2021 for establishing two additional commercial-cum-strategic facilities with total storage capacity of 6.5 MMT (underground storages at Chandikhol (4 MMT) and Padur (2.5 MMT)) on PPP mode.
• Indian Strategic Petroleum Reserve Limited (ISPRL) had completed the Detailed Feasibility Report (DFR) and geotechnical surveys for the project site in Chandikhol, District Jajpur, Odisha. Environmental Impact Assessment (EIA) for the project has also been carried out by National Environmental Engineering Research Institute (NEERI), Nagpur.
• In December 2022, Government of Odisha requested ISPRL to explore other sites in Odisha. In view of anticipated delay in pursuing alternate land and need for carrying out feasibility studies once again, Government of Odisha has been requested to allocate the same land at Chandikhol for which ISPRL had earlier submitted application and completed feasibility studies.
15. HYDROCARBON PROJECTS & INVESTMENTS
• Oil and Gas sector is a key driver of economic growth and, therefore, infrastructure projects provide a boost to the national economy and would contribute towards job creation, material movement, etc. As of October 2024, there are 283 projects under implementation of the Oil & Gas CPSEs costing ₹ 5 crore & above with a total anticipated cost of ₹ 5.70 lakh crore. The targeted expenditure on these projects in FY 2024-25 is ₹ 79,264 crore against which Rs.37,138 crore is the actual expenditure as of October, 2024. These projects, inter-alia, include Refinery projects, Bio Refineries, E&P Projects, Marketing infrastructure projects, Pipelines, CGD projects, drilling/survey activities, etc. Out of 283 projects, 89 are major projects costing ₹500 crore & above with an anticipated cost of ₹ 5.51 lakh crore. 50 projects have been completed in the current FY 2024-25 with an anticipated cumulative cost of ₹ 4,519 crore.
• Reducing Energy Dependence: Government has adopted a multi-pronged strategy to reduce the import dependency on oil & gas which, inter alia, includes demand substitution by promoting the usage of natural gas as fuel/feedstock across the country towards increasing the share of natural gas in the economy and moving towards gas-based economy, promotion of renewable and alternate fuels like ethanol, second-generation ethanol, compressed biogas and biodiesel, refinery process improvements, promoting energy efficiency and conservation, efforts for increasing production of oil and natural gas through various policies initiatives, etc. The Government has been promoting the blending of ethanol in petrol under the Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme. Blending of Petrol has reached approximately 14.6% during Ethanol Supply Year (ESY) 2023-24. During the last ten years, EBP Programme helped in expeditious payment of approx. Rs. 92,409
crore to the farmers as on 30.09.2024. During the same period, EBP programme
has also resulted in approximate savings of more than Rs. 1,08,655 crore of
foreign exchange, crude oil substitution of 185 lakh metric tonnes and net CO2
reduction of about 557 lakh metric tonnes. It is anticipated that 20% ethanol
blending in petrol is likely to result in payment of more than Rs. 35,000 crore
annually to the farmers. For promoting the use of Compressed Bio Gas (CBG) as
automotive fuel, the Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation
(SATAT) initiative has also been launched.
• Financial performance of Oil PSUs : Financial performance of Oil PSUs: Total budgeted Internal and Extra Budgetary Resources (IEBR) for CPSEs' under the Ministry of Petroleum and Natural Gas in FY 2024-25 is ₹ 1,18,499 crore against which Rs 97,667 crore is the actual expenditure as on 30.11.2024 which is 82.4 % of the budgeted IEBR. During the same period of FY 2023-24, against IEBR of Rs 1,06,401 crore, actual expenditure was Rs.75418 crore which was 70.9% of the budgeted IEBR.
16. FLAGSHIP PROGRAMMES
• StartUp India: The PSUs under the Ministry of Petroleum and Natural Gas have created startup funds aggregating to Rs. 547.35 Crore. At present, a total no. of 303 Startups have been funded by Oil and Gas PSUs with disbursed fund value of approximately Rs. 286.36 Crores.
• Skill Development: Skill Development Institutes (SDls) for hydrocarbon sector have been set up at six cities viz Bhubaneswar, Vizag, Kochi, Ahmedabad, Guwahati and Raebareli by IOCL,HPCL, BPCL,ONGC,OIL and GAIL respectively. Till Nov’24, more than 41547 trainees have been trained in these SDIs. Several high priority trades have been identified in consultation with the Industry members for National Occupational Standard (NOS)/ Qualification Pack (QP) development. Till date, 55 QPs have been approved by National Skill Qualification Committee (NSQC).