ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଇପିଏଫଓ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପେନସନ୍ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଲାଗୁ
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପାଇଁ ୬୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଇପିଏସ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୫୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପେନସନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ଇପିଏଫଓ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଆମର ପେନସନଭୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସିପିପିଏସ ହେଉଛି ଆମ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ପ୍ରମାଣ: ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ
03 JAN 2025 4:34PM by PIB Bhubaneswar
ପେନସନ ସେବା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଇପିଏଫଓ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ କର୍ମଚାରୀ ପେନସନ ଯୋଜନା ୧୯୯୫ ଅଧୀନରେ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପେନସନ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ସିପିପିଏସ)ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଚଳନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ପାଖାପାଖି ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଇ.ପି.ଏଫ୍.ଓ.ର ସମସ୍ତ ୧୨୨ଟି ପେନସନ ବିତରଣ କରୁଥିବା ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ୬୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ ୧୫୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପେନସନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସେଣ୍ଟ୍ରାଲାଇଜଡ୍ ପେନସନ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସିପିପିଏସ୍) ର ପ୍ରଥମ ପାଇଲଟ୍ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ରେ କର୍ଣ୍ଣାଲ୍, ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗର ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ୪୯,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଇପିଏସ୍ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପେନ୍ସନ୍ ବିତରଣ ସହିତ ସଫଳତାର ସହ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଇଲଟ ଯୋଜନା ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୪ରେ ୨୪ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୯.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ୨୧.୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପେନସନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଯୋଜନାର ସଫଳ ରୂପାୟନ ଘୋଷଣା କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି, ଇପିଏଫ୍ଓର ସମସ୍ତ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପେନସନ ପେମେଣ୍ଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସିପିପିଏସ୍)ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାୟନ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ପେନସନଭୋଗୀମାନେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ, ଯେକୌଣସି ଶାଖାରୁ ସେମାନଙ୍କ ପେନସନ ସହଜରେ ପାଇପାରିବେ । ଏହା ଶାରୀରିକ ଯାଞ୍ଚ ପରିଦର୍ଶନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିଥାଏ ଏବଂ ପେନସନ ବଣ୍ଟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିଥାଏ । ସିପିପିଏସ୍ ହେଉଛି ଇପିଏଫଓ ସେବାଗୁଡିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଆମର ପେନସନଭୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ । ଏହି ରୋଲଆଉଟ୍ ସହିତ ଆମେ ପେନସନ୍ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ, ଯାହା ଏକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି-ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଇପିଏଫ୍ଓର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି।
ସିପିପିଏସ୍ ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନର ପେନସନ୍ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତୁଳନାରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଅଟେ। ଇପିଏଫଓର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୋନାଲ/ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କେବଳ ୩-୪ଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଅଲଗା ଅଲଗା ଚୁକ୍ତି କରିଥାଏ । ସିପିପିଏସରେ କେବଳ ପେନସନଧାରୀ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ପେନସନ ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ପେନସନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସମୟରେ ପେନସନଭୋଗୀମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ଏବଂ ପେନସନ ଛାଡିବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ପେନସନ ଜମା କରାଯିବ ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ପରଠାରୁ ସିପିପିଏସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପେନସନ୍ ବିତରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ପେନସନ୍ ଭୋଗୀ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଗଲେ କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ କିମ୍ବା ଶାଖା ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ପେନସନ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଅର୍ଡର (ପିପିଓ) ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଅବସର ପରେ ନିଜ ଗାଁକୁ ଚାଲିଯାଉଥିବା ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ହେବ ।
ଇପିଏସ୍ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଇପିଏଫ୍ଓ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ସିପିପିଏସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ।

Ministry of Labour & Employment
Centralized Pension Payments System Fully Rolled Out in All Regional Offices of EPFO across India
About Rs 1570 Crore Pension Disbursed to more than 68 Lakh EPS Pensioners for December 2024
CPPS is a testament to our commitment to modernizing EPFO services and ensuring convenience, transparency and efficiency for our pensioners: Dr. Mandaviya
03 JAN 2025 4:34PM by PIB Delhi
In a landmark move towards enhancing pension services, EPFO completed full scale rollout of the new Centralized Pension Payments System (CPPS) under Employees’ Pension Scheme 1995 in December 2024. About Rs. 1570 Crore pension was disbursed to more than 68 Lakh pensioners pertaining to all 122 pension disbursing Regional offices of EPFO for December 2024.
The first pilot of Centralized Pension Payment System (CPPS) was successfully completed in October, 2024 in Karnal, Jammu and Srinagar Regional Offices with the pension disbursement of about Rs 11 Crore to more than 49,000 EPS Pensioners. The second pilot was taken up in November, 2024 in 24 Regional Offices in which around Rs. 213 crores pension was disbursed to more than 9.3 lakh pensioners.
Announcing the successful rollout, Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya said, "The full-scale implementation of the Centralized Pension Payments System (CPPS) across all Regional Offices of EPFO is a historic milestone. This transformative initiative empowers pensioners to access their pension seamlessly from any bank, any branch, anywhere in the country. It eliminates the need for physical verification visits and simplifies the pension disbursement process. CPPS is a testament to our commitment to modernizing EPFO services and ensuring convenience, transparency, and efficiency for our pensioners. With this rollout, we are setting a new benchmark in pension service delivery, aligning with the vision of a tech-enabled and member-centric EPFO.”
The CPPS is a paradigm shift from the existing pension disbursement system that is decentralized, with each Zonal/Regional Office of EPFO maintaining separate agreements with only 3-4 banks. In CPPS, not only the pensioner will be able to take pension from any bank, but also, there will be no need for pensioners to visit the bank for any verification at the time of commencement of pension and the pension shall be immediately credited upon release.
The CPPS system from January 2025 onwards would also ensure disbursement of pension throughout India without any need for transfer of Pension Payment Orders (PPO) from one office to another even when the Pensioner moves from one location to another or changes his bank or branch. This would be a great relief to pensioners who move to their hometown after retirement.
EPFO is continuously working towards improving services for EPS pensioners and new CPPS system is a major reform in this direction.