নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না নেস্নেল স্পোর্তস এৱার্দস 2024 লাউথোকখ্রে
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা এৱার্দশিং অসি জনুৱারী 17, 2025দা পীগনি
02 JAN 2025 2:26PM by PIB Imphal
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না ঙসি নেস্নেল স্পোর্তস এৱার্দস 2024 লাউথোকখ্রে। এৱার্দ ফংলবশিং অসি 2025গী জনুৱারী 17 (ইরাই নুমিৎ)কী অয়ুক পুং 11 তাবদা রাস্ত্রপতি ভবনদা পাংথোক্কদবা অখন্নবা থৌরম অমদা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা এৱার্দশিং অসি পীগনি।
কম্মিতীগী রিকমেন্দেসনশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং স্ক্রুনিতী তৌরবা মতুংদা, সরকারনা মখাদা পীরিবা স্পোর্তসপর্সনশিং, কোচশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং এন্তিতীশিংদা এৱার্দশিং পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে:
1. মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ 2024
সিরিএল মশিং
স্পোর্তসপর্সনগী মমিং
লম
1.
শ্রী গুকেশ দি
চেস
2.
শ্রী হরমনপ্রীত সিংহ
হোক্কী
3.
শ্রী প্রভীন কুমার
পারা-এথলেতিক্স
4.
মিস মনু ভাকের
শুতিং
• ii. স্পোর্তস অমসুং গেমসতা আউৎস্তেন্দিং পরফোর্মেন্স পীখিবগীদমক অর্জুনা এৱার্দস 2024
সিরিএল মশিং
স্পোর্তসপর্সনগী মমিং
লম
1.
মিস জ্যোতি য়ার্রজী
এথলেতিক্স
1.
মিস অন্নু রানি
এথলেতিক্স
1.
মিস নিতু
বোক্সিং
1.
মিস সৱাতী
বোক্সিং
1.
মিস বন্তিকা অগ্রাৱাল
চেস
1.
মিস সলিমা তেতে
হোক্কী
1.
শ্রী অভিশেক
হোক্কী
1.
শ্রী সঞ্জয়
হোক্কী
1.
শ্রী জরমনপ্রীত সিংহ
হোক্কী
1.
শ্রী সুখজীত সিংহ
হোক্কী
1.
শ্রী রাকেশ কুমার
পারা-আর্চরী
1.
মিস প্রীতি পাল
পারা-এথলেতিক্স
1.
মিস জীভঞ্জি দীপতি
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী অজীত সিংহ
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী সচিন সরজেরাও খিলারি
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী ধারমবির
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী প্রনাব সুর্মা
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী ঐচ হোকাতো সেমা
পারা-এথলেতিক্স
1.
মিস সিমরন
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী নবদীপ
পারা-এথলেতিক্স
1.
শ্রী নিতেশ কুমার
পারা-বেদমিন্তন
1.
মিস তুলাসিমতি মুরুগেসন
পারা-বেদমিন্তন
1.
মিস নিথ্য স্রে সমতি সিবন
পারা-বেদমিন্তন
1.
মিস মনিশা রামাদাস
পারা-বেদমিন্তন
1.
শ্রী কপিল পারমর
পারা-জুদো
1.
মিস মোনা অগরৱাল
পারা-শুতিং
1.
মিস রুবিনা ফ্রান্সিস
পারা-শুতিং
1.
শ্রী স্বাপনিল সুরেশ কুসালে
শুতিং
1.
শ্রী সরাবজোত সিংহ
শুতিং
1.
শ্রী অভেয় সিংহ
স্ক্বাশ
1.
শ্রী সজন প্রকাশ
স্বিম্মিং
1.
শ্রী অমন
রেস্তলিং
1. স্পোর্তস অমসুং গেমসতা আউৎস্তেন্দিং পরফোর্মেন্স পীখিবগীদমক অর্জুনা এৱার্দস (লাইফতাইম) 2024
সিরিএল মশিং
স্পোর্তসপর্সনগী মমিং
লম
1.
শ্রী সুচা সিংহ
এথলেতিক্স
1.
শ্রী মুরলিকান্ত রাজারাম পেতকর
পারা-স্বিম্মিং
1. স্পোর্তস অমসুং গেমসতা আউৎস্তেন্দিং কোচ ওইখিবগীদমক দ্রোনাচার্য় এৱার্দ 2024
1. রিগ্যুলর কেতেগোরী:
সিরিএল মশিং
কোচ মমিং
লম
1.
শ্রী সুভাশ রানা
পারা-শুতিং
1.
মিস মিস দীপালি দেশপান্দে
শুতিং
1.
শ্রী সন্দীপ সংৱান
হোক্কী
1. লাইফতাইম কেতেগোরী:
সিরিএল মশিং
কোচ মমিং
লম
1.
শ্রী এস মুরালিধরন
বেদমিন্তন
1.
শ্রী অরমান্দো অগনেলো কোলাকো
ফুতবোল
• v. রাস্ত্রিয় খেল প্রোতসাহন পুরস্কার
সিরিএল মশিং
এন্তিতীগী মমিং
1.
ফিজিকেল এজুকেসন ফাউন্দেসন ওফ ইন্দিয়া
(vi) মৌলানা অবুল কালাম অজাদ (MAKA) ত্রোফী 2024:
সিরিএল মশিং
য়ুনিভর্সিতীগী মমিং
1
চান্দিগর য়ুনিভর্সিতী
ওভরওল ৱিন্নর য়ুনিভর্সিতী
2
লভলি প্রোফেস্নেল য়ুনিভর্সিতী, (PB)
1st রন্নর অপ য়ুনিভর্সিতী
3
গুরু নানক দেব য়ুনিভর্সিতী, অমৃতসর
2nd রন্নর অপ য়ুনিভর্সিতী
নেস্নেল স্পোর্তস এৱার্দশিং অসি চহি খুদিংগী স্পোর্তসতা থোইদোক-হেন্দোকপা মায়পাকপবু শকখঙবা অমসুং মনা পীবা ওইনা পীরি।
‘মেজর ধ্যানচান্দ খেল রত্ন এৱার্দ’ অসি মমাংগী চহি মরিগী মনুংদা স্পোর্তসপর্সন অমনা স্পোর্তসকী লমদা মশক থোকপা অমসুং আউৎস্তেন্দিং পরফোর্মেন্স পীখিবগীদমক পীরি।
স্পোর্তস অমসুং গেম্সতা আউৎস্তেন্দিং পরফোর্মেন্স পীখিবগীদমক অর্জুনা এৱার্দ অসি মমাংগী চহি মরিগী মনুংদা অফবা পরফোর্মেন্স পীখিবগীদমক অমসুং লুচিংবগী গুনশিং, স্পোর্তসমেনশিপ অমসুং দিসিপ্লিনগী ৱাখল্লোন উৎপগীদমক পীরি।
অর্জুনা এৱার্দ (লাইফতাইম) অসি মখোয়গী পরফোর্মেন্সনা শান্ন-খোৎনবদা শরুক তমখিবা অমসুং এক্তিব স্পোর্তিং কেরিয়রদগী রিতায়র তৌরবা মতুংদসু শান্ন-খোৎনবা প্রমোসন তৌবদা মখা তানা শরুক তম্মিবা স্পোর্তসপর্সনশিংবু ইকায় খুম্নবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা পীরি।
স্পোর্তস অমসুং গেম্সতা শক্নাইরবা কোচশিংগী দ্রোনাচার্য় এৱার্দ অসি লেপ্পা লৈতনা আউৎস্তেন্দিং অমসুং মেরিতোরিয়স ৱার্ক্কীদমক অমসুং স্পোর্তসপর্সনশিংনা ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্তশিংদা মশক থোকপা ওইহনবগীদমক কোচশিংদা পীরি।
খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেমসতা ওভরওল তোপ পরফোর্মিং য়ুনিভর্সিতীদা মৌলানা অবুল কালাম আজাদ (MAKA) ত্রোফী পীরি।
এপ্লিকেসনশিং অসি ওনলাইন ওইনা কৌখি অমসুং স্পোর্তসপর্সনশিং/ কোচশিং/ এন্তিতীশিংনা অখন্নবা ওনলাইন পোর্তেল অমগী খুত্থাংদা মশা-মশানা এপ্লাই তৌবগী অয়াবা পীখি। চহি অসিদা এৱার্দশিং অসিগীদমক্তা এপ্লিকেসন মশিং য়াম্না লাকখি অমসুং মখোয়শিং অসি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জস্তিস (রিতায়র্দ) ভি. রামাসুব্রামনয়ননা লুচিংবা অমসুং শক্নাইরবা স্পোর্তসপর্সনশিং, স্পোর্তস জর্নেলিজমদা এক্সপরিয়েন্স লৈবা মীওইশিং অমসুং স্পোর্তস এদমিনিস্ত্রেতরশিং য়াওবা মেম্বরশিংগী ওইবা সেলেক্সন কম্মিতীনা খন্নখি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Ministry of Youth Affairs & Sports Announces National Sports Awards 2024
President of India to Give Away Awards on 17th January 2025
02 JAN 2025 2:26PM by PIB Delhi
Ministry of Youth Affairs & Sports announced the National Sports Awards 2024 today. The awardees will receive their awards from the President of India at a specially organized function at Rashtrapati Bhavan on 17th January, 2025 (Friday) at 1100 hours.
Based on the recommendations of the Committee and after due scrutiny, Government has decided to confer awards upon the following sportspersons, coaches, university and entity:
1. Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2024
S. No.
Name of the Sportsperson
Discipline
1.
Shri Gukesh D
Chess
2.
Shri Harmanpreet Singh
Hockey
3.
Shri Praveen Kumar
Para-Athletics
4.
Ms. Manu Bhaker
Shooting
1. Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2024
S. No.
Name of the Sportsperson
Discipline
1.
Ms. Jyothi Yarraji
Athletics
1.
Ms. Annu Rani
Athletics
1.
Ms. Nitu
Boxing
1.
Ms. Saweety
Boxing
1.
Ms. Vantika Agrawal
Chess
1.
Ms. Salima Tete
Hockey
1.
Shri Abhishek
Hockey
1.
Shri Sanjay
Hockey
1.
Shri Jarmanpreet Singh
Hockey
1.
Shri Sukhjeet Singh
Hockey
1.
Shri Rakesh Kumar
Para-Archery
1.
Ms. Preeti Pal
Para-Athletics
1.
Ms. Jeevanji Deepthi
Para-Athletics
1.
Shri Ajeet Singh
Para-Athletics
1.
Shri Sachin Sarjerao Khilari
Para-Athletics
1.
Shri Dharambir
Para-Athletics
1.
Shri Pranav Soorma
Para-Athletics
1.
Shri H Hokato Sema
Para-Athletics
1.
Ms. Simran
Para-Athletics
1.
Shri Navdeep
Para-Athletics
1.
Shri Nitesh Kumar
Para-Badminton
1.
Ms. Thulasimathi Murugesan
Para-Badminton
1.
Ms. Nithya Sre Sumathy Sivan
Para-Badminton
1.
Ms. Manisha Ramadass
Para-Badminton
1.
Shri Kapil Parmar
Para-Judo
1.
Ms. Mona Agarwal
Para-Shooting
1.
Ms. Rubina Francis
Para-Shooting
1.
Shri Swapnil Suresh Kusale
Shooting
1.
Shri Sarabjot Singh
Shooting
1.
Shri Abhay Singh
Squash
1.
Shri Sajan Prakash
Swimming
1.
Shri Aman
Wrestling
1. Arjuna Awards (Lifetime) for outstanding performance in Sports and Games 2024
S. No.
Name of the Sportsperson
Discipline
1.
Shri Sucha Singh
Athletics
1.
Shri Murlikant Rajaram Petkar
Para-Swimming
1. Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games 2024
1. Regular Category:
S. No.
Name of the Coach
Discipline
1.
Shri Subhash Rana
Para-Shooting
1.
Ms. Deepali Deshpande
Shooting
1.
Shri Sandeep Sangwan
Hockey
1. Lifetime Category:
S. No.
Name of the Coach
Discipline
1.
Shri S Muralidharan
Badminton
1.
Shri Armando Agnelo Colaco
Football
1. Rashtriya Khel Protsahan Puraskar
S. No.
Name of the Entity
1.
Physical Education Foundation of India
(vi) Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2024:
S. No.
Name of University
1
Chandigarh University
Overall winner University
2
Lovely Professional University, (PB)
1st runner up University
3
Guru Nanak Dev University, Amritsar
2nd runner up University
National Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports.
‘Major Dhyan Chand Khel Ratna Award’ is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over the period of the previous four years.
‘Arjuna Award for outstanding performance in Sports and Games’ is given for good performance over a period of the previous four years and for showing qualities of leadership, sportsmanship and a sense of discipline.
Arjuna Award (Lifetime) is given to honour and motivate those sportspersons who have contributed to sports by their performance and continue to contribute to promotion of sports even after their retirement from active sporting career.
‘Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games’ is given to coaches for doing outstanding and meritorious work on a consistent basis and for enabling sportspersons to excel in International events.
The overall top performing university in Khelo India University Games is given the Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy.
The applications were invited online and sportspersons/coaches/entities were permitted to self-apply through a dedicated Online Portal. A large number of applications were received for these awards this year, which were considered by the Selection Committee headed by Justice (Retd.) V. Ramasubramanian, Supreme Court of India and consisting members from eminent sportspersons, persons having experience in sports journalism and sports administrators.