ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକଜୁଟ ହେଉ' ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ମହାକୁମ୍ଭର ବାର୍ତ୍ତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସମାଜରେ ଥିବା ବିଭାଜନ ଓ ଘୃଣା ଭାବନାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ମହାକୁମ୍ଭର ସାକ୍ଷୀ ହେବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
29 DEC 2024 6:01PM by PIB Bhubaneshwar
ଆଜି 'ମନ୍ କି ବାତ୍'ର ୧୧୭ତମ ସଂସ୍କରଣରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାକୁମ୍ଭର ବିଶେଷତ୍ୱ କେବଳ ଏହାର ବିଶାଳତା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ବି ରହିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସାଧୁ, ହଜାର ହଜାର ପରମ୍ପରା, ଶହ ଶହ ଧାର୍ମିକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଅନେକ ଆଖଡ଼ା, ସମସ୍ତେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି । କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଭେଦଭାବ ନାହିଁ, କେହି ବଡ଼ ନୁହଁନ୍ତି, କେହି ଛୋଟ ନୁହଁନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିବିଧତା ଭିତରେ ଏକତାର ଏଭଳି ଦୃଶ୍ୟ ପୃଥିବୀର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ନାହିଁ। ତେଣୁ ଆମ କୁମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭ। ଆଗାମୀ ମହାକୁମ୍ଭ ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭର ମନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏକତାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଆସନ୍ତୁ ସମାଜରେ ଥିବା ବିଭାଜନ ଓ ଘୃଣା ଭାବନାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା । ଯଦି ମୋତେ କିଛି ଶବ୍ଦରେ କହିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ମୁଁ କହିବି "ମହାକୁମ୍ଭ କା ସନ୍ଦେଶ, ଏକ ହୋ ପୁରା ଦେଶ" । ମହାକୁମ୍ଭର ବାର୍ତ୍ତା, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକଜୁଟ ହେଉ। ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ରଖି ମୁଁ 'ଗଙ୍ଗା କି ଅବିରଲ ଧରା' , ନା ବଣ୍ଟେ ସମାଜ ହମାରା କୁ ପ୍ରକାଶ କରିବି । ଗଙ୍ଗାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବାହ ପରି ଆମ ସମାଜକୁ ଅବିଭକ୍ତ କରାଯାଉ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଏଥର ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନେ ଡିଜିଟାଲ ମହାକୁମ୍ଭର ସାକ୍ଷୀ ହେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ ନେଭିଗେସନ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ଆପଣ ସାଧୁଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଘାଟ, ମନ୍ଦିର ଓ ଆଖଡ଼ାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବେ। ସମାନ ନେଭିଗେସନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆପଣଙ୍କୁ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । କୁମ୍ଭ ମେଳାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଆଇ ଚାଟବଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। ଏଆଇ ଚାଟବଟ ମାଧ୍ୟମରେ କୁମ୍ଭ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୂଚନା ୧୧ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହି ଚାଟବଟ୍‍ ଜରିଆରେ ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଅକ୍ଷର ଟାଇପ୍ କରି କିମ୍ବା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରେରଣ କରି ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ସାହାଯ୍ୟ ମାଗିପାରିବେ। ସମଗ୍ର ମେଳା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏଆଇ ଚାଳିତ କ୍ୟାମେରାରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ କରାଯାଉଛି। କୁମ୍ଭ ସମୟରେ ଯଦି କେହି ନିଜ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କଠାରୁ ଅଲଗା ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହି କ୍ୟାମେରା ତାଙ୍କୁ ଖୋଜିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନେ ସାମଗ୍ରୀ ହଜିବା ଓ ମିଳିବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପାଇବେ। ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରେ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମୋଦିତ ଟୁର୍ ପ୍ୟାକେଜ୍, ରହିବା ଏବଂ ହୋମ୍-ଷ୍ଟେ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ମହାକୁମ୍ଭ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସମୟରେ ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇ #EktaKaMahakumbh ସହ ସେଲ୍ଫି ଅପଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଚମକ ଆଜି ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ କିପରି ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି । ଇଜିପ୍ଟର ଜଣେ ୧୩ ବର୍ଷୀୟ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ନାବାଳିକା ନିଜ ପାଟିରେ ତିଆରି କରିଥିବା ତାଜମହଲର ଏକ ଚମତ୍କାର ଚିତ୍ର ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଇଜିପ୍ଟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୩ ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏକ ଚିତ୍ରାଙ୍କନ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରଶଂସା ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ ।

Ministry of Culture
‘Let the whole Country be United’ is the message of Maha Kumbh: Prime Minister Shri Narendra Modi
Prime Minister calls upon citizens to make a resolve to annihilate the feeling of division and hatred in the society
For the first time devotees from the country and the world will be witness to the Digital Maha Kumbh: Prime Minister
29 DEC 2024 6:01PM by PIB Delhi
Addressing the nation, in the 117th episode of ‘Mann Ki Baat, today, Prime Minister of India, Shri Narendra Modi stated that the specialty of the Maha Kumbh is not only in its vastness but also in its diversity. Crores of people congregate for this event. Lakhs of saints, thousands of traditions, hundreds of sects, many Akharas, everyone becomes a part of this event. Shri Modi highlighted that there is no discrimination anywhere, no one is big, no one is small. Such a scene of unity in diversity is not seen anywhere else in the world. Therefore, our Kumbh is also the Maha Kumbh of unity. The forthcoming Maha Kumbh will also bolster the mantra of Maha Kumbh of unity. He called upon the citizens to participate in the Maha Kumbh, with a resolve of unity. “Let us also make a resolve to annihilate the feeling of division and hatred in the society. If I have to say it in a few words, then I will say, Maha Kumbh Ka Sandesh, Ek Ho Poora Desh”. The message of the Maha Kumbh, let the whole country be united. and putting it in another way, I will express, Ganga Ki Aviral Dhara, Na Bante Samaj Hamara. Like the uninterrupted flow of the Ganga, let our society be undivided”, he stated.
Shri Modi further informed that this time in Prayagraj, devotees from the country and the world will also be witness to the digital Maha Kumbh. With the help of digital navigation, you will be able to reach different ghats, temples, and akharas of sadhus. The same navigation system will also help you reach parking spaces. For the first time, an AI chatbot will be used in the Kumbh event. All kinds of information related to Kumbh will be available in 11 Indian languages ​​through the AI ​​chatbot. Anyone can ask for any kind of help through this chatbot, either by typing text or by speaking in. The entire Fair area is being covered with AI-powered cameras. If someone gets separated from one’s kith and kin during the Kumbh, these cameras will help in finding them. Devotees will also get the facility of a digital lost and found centre. Devotees will also be provided information about government-approved tour packages, accommodation and home-stay on their mobile phones. Shri Modi called upon people to avail of these facilities when they visit Maha Kumbh and upload their selfie with #EktaKaMahakumbh.
Addressing the nation, the Prime Minister also highlighted how the radiance of Indian culture is spreading to every nook & corner of the world, today. He mentioned about a splendid painting of Taj Mahal which has been made by a 13 year old Divyang girl, from Egypt, with her mouth. Shri Modi informed that a few weeks ago, around 23 thousand students from Egypt participated in a painting competition, where they had to prepare paintings depicting Indian culture and the historical relations between the two countries. Appreciating the youth who participated in this competition, the Prime Minister said “no amount of praise for their creativity would be enough”.