Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 117th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.12.2024
29 DEC 2024 11:42AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. 2025 has just about arrived; it is knocking at the door. On the 26th of January 2025, our Constitution is completing 75 years. It is a matter of great honour for all of us. The Constitution, handed over to us by our Constitution makers, has stood the test of time in every sense of the term. The Constitution is our guiding light, our guide. It is on account of the Constitution of India that I am here today, being able to talk to you. This year, on Constitution Day, the 26th of November, many activities have commenced that will go on for a year. A special website named constitution75.com has also been created to connect the citizens of the country with the legacy of the Constitution. In this, you can read the Preamble of the Constitution and upload your video. You can read the Constitution in myriad languages; you can also ask questions pertaining to the Constitution. I urge the listeners of Mann Ki Baat, school going children, college going youth, to visit this website and become a part of it.
Friends, The Maha Kumbh is also going to be held in Prayagraj from the 13th of next month. At this time, mammoth preparations are going on at the Sangam banks there. I remember, just a few days ago when I went to Prayagraj, my heart was filled with joy after viewing the entire Kumbh area from a helicopter. It’s so huge! So beautiful! Such grandeur!
Friends, the specialty of the Maha Kumbh is not only in its vastness. The specialty of the Kumbh is also in its diversity. Crores of people congregate for this event. Lakhs of saints, thousands of traditions, hundreds of sects, many Akharas, everyone becomes a part of this event. There is no discrimination anywhere, no one is big, no one is small. Such a scene of unity in diversity will not be seen anywhere else in the world. Therefore, our Kumbh is also the Maha Kumbh of unity. This time's Maha Kumbh will also bolster the mantra of Maha Kumbh of unity. Let me tell all of you; when we participate in the Kumbh, let us bring along this resolve of unity with us. Let us also make a resolve to annihilate the feeling of division and hatred in the society. If I have to say it in a few words, then I will say... Mahakumbh Ka Sandesh, Ek Ho Poora Desh… The message of the Mahakumbh, let the whole country be united. and putting it in another way, I will express... Ganga Ki Aviral Dhara, Na Bante Samaj Hamara... Like the uninterrupted flow of the Ganga, let our society be undivided. Friends, this time in Prayagraj, devotees from the country and the world will also be witness to the digital Maha Kumbh.
With the help of digital navigation, you will be able to reach different ghats, temples, and akharas of sadhus. The same navigation system will also help you reach parking spaces. For the first time, an AI chatbot will be used in the Kumbh event. All kinds of information related to Kumbh will be available in 11 Indian languages ​​through the AI ​​chatbot. Anyone can ask for any kind of help through this chatbot, either by typing text or by speaking in. The entire Fair area is being covered with AI-powered cameras. If someone gets separated from one’s kith and kin during the Kumbh, these cameras will help in finding them. Devotees will also get the facility of a digital lost & found center. Devotees will also be provided information about government-approved tour packages, accommodation and homestay on their mobile phones. If you too go to the Mahakumbh, then avail of these facilities… and yes, do upload your selfie with #EktaKaMahakumbh.
Friends, now in 'Mann Ki Baat' i.e. MKB, we will talk about KTB. Many of the elderly may not know about KTB. But just ask children, KTB is a superhit among them. KTB means Krish, Trish and Baltiboy. You might know that the favourite animation series of children is called KTB - Bharat Hain Hum and now its second season is also out. These three animation characters tell us about those heroes and bravehearts; men and women associated with the Indian freedom struggle who are not discussed much. Recently, its season-2 was launched in a very special way at the International Film Festival of India, Goa.
The best thing is that this series is broadcast not only in many Indian languages ​​but also in foreign languages. It can be watched on Doordarshan as well as other OTT platforms.
Friends, the popularity of our animation films, regular films, TV serials shows how much potential India's creative industry has. This industry is not only contributing to the country's progress but is also taking our economy to new heights. Our film and entertainment industry is very vast. Films are made in many languages ​​of the country; creative content is produced. I also congratulate our film and entertainment industry because it has strengthened the sentiment of 'Ek Bharat - Shreshtha Bharat'.
Friends, in the year 2024, we are celebrating the 100th birth anniversary of many great personalities of the film world. These personalities have accorded Indian cinema recognition at the world level. Raj Kapoor ji introduced the world to the soft power of India through films. Rafi sahab's voice had that magic which touched every heart. His voice was amazing. Be it devotional songs or romantic songs, sad songs, he brought every emotion alive with his voice. His greatness as an artiste can be gauged from the fact that even today the young generation listens to his songs with the same passion - this is the distinct mark of timeless art. Akkineni Nageswara Rao Garu has taken Telugu cinema to new heights. His films presented Indian traditions and values ​​very well. Tapan Sinha ji's films gave a new vision to the society.
Their films always carried the message of social consciousness and national unity. The lives of these personalities are an inspiration for our entire film industry.
Friends, I want to give you a piece of another good news. A great opportunity is on the way to showcase India's creative talent to the world. Next year, for the first time, the World Audio Visual Entertainment Summit i.e. WAVES summit is going to be organised in our country. All of you must have heard about Davos, where the world's economic giants gather. Similarly, in the WAVES summit, giants from the media and entertainment industry and people from the creative world will come to India. This summit is an important step towards making India a hub of global content creation. I feel proud informing you that the young creators of our country are also joining with full enthusiasm in the preparations for this summit. When we are moving towards a 5 trillion dollar economy, our creator economy is bringing in a new energy.
I would urge the entire entertainment and creative industry of India - whether you are a young creator or an established artist, associated with Bollywood or regional cinema, a professional from the TV industry, an expert in animation, gaming or an innovator in entertainment technology - to be a part of the WAVES summit.
My dear countrymen, all of you know how the radiance of Indian culture is spreading to every nook & corner of the world today. Today I will tell you about such efforts from three continents, which are witness to the global reach of our cultural heritage. All of them are miles apart from each other. But their eagerness to know India and learn from our culture is the same.
Friends, the more the world of paintings is filled with colors, the more beautiful it is. Those of you who are connected to ‘Mann Ki Baat’ through TV can watch some paintings on TV right now. You will immensely like watching our Gods and Goddesses, dance forms and great personalities in these paintings. You will get to see many things, besides the flora and fauna found in India in these paintings. These include a splendid painting of Taj Mahal which has been made by a 13 year old girl. You will be surprised to know that this Divyang girl has made this painting with her mouth. The most interesting thing is that the people who made these paintings are not from India but are students from Egypt. Just a few weeks ago, around 23 thousand students from Egypt participated in a painting competition. There, they had to prepare paintings depicting Indian culture and the historical relations between the two countries. I appreciate all the youth who participated in this competition. No amount of praise for their creativity would be enough.
Friends, there is a country in South America called Paraguay. The number of Indians living there would not be more than one thousand. A wonderful effort is being done in Paraguay. At the Indian Embassy there, Erica Huber offers Ayurved Consultation. These days, a large number of local people are reaching out to her to get Ayurved based advice. Erica Huber might have studied engineering, but her heart lies in Ayurveda. She did courses related to Ayurveda and over time, she became proficient in it.
Friends, it is a matter of great pride for us that Tamil is the oldest language in the world and every Indian is proud of it. The number of people learning it is constantly rising in countries around the world. At the end of last month, a Tamil Teaching Programme was started in Fiji with the support of the Government of India. This is the first time in the last 80 years that trained Tamil teachers are teaching the language in Fiji. I am happy to know that today the students of Fiji are taking a lot of interest in learning the Tamil language and culture. Friends, these things, these incidents, are not just success stories. These are also the saga of our cultural heritage. These examples fill us up with pride. From Art to Ayurveda and from language to music, there is so much in India, which is making its mark in the world.
Friends, in this winter season, several activities related to sports and fitness are being organised across the country. I am happy that people are making fitness a part of their daily routine.
From Skiing in Kashmir to kite flying in Gujarat, enthusiasm for sports can be seen everywhere. Campaigns like #SundayOnCycle and #CyclingTuesday are promoting cycling.
Friends, I now want to tell you something unique which is a symbol of the changes taking place in our country and the zeal and enthusiasm of young friends. Do you know that a unique Olympic has started in our Bastar! Yes, a new revolution is coming into being in Bastar through the first Bastar Olympics. It is a matter of great joy for me that the dream of Bastar Olympics has come true. You will also be happy to know that this is taking place in the region which was once a witness to Maoist violence. The mascot of the Bastar Olympics is - ‘Wild Water Buffalo’ and ‘Hill Myna’. It reflects the rich culture of Bastar. The defining Mantra of this sports Mahakumbh is –
‘Karsay Ta Bastar Barsaye Ta Bastar’
i.e. ‘Bastar will play - Bastar will win’.
In the very first instance, one lakh 65 thousand players from 7 districts have participated in the Bastar Olympics. This is not just a statistic - it is the proud story of the resolve of our youth.
Athletics, Archery, Badminton, Football, Hockey, Weightlifting, Karate, Kabaddi, Kho-Kho and Volleyball - our youth have gloriously displayed their talent in every sport. Kari Kashyap ji’s story inspires me a lot. Kari ji, who hails from a small village, has won a silver medal in archery.
She says - “Bastar Olympics has given us not just a playground but an opportunity to move ahead in life”. What Payal Kawasi ji from Sukma says is no less inspiring. Payal ji, who won a gold medal in Javelin Throw, says - “With discipline and hard work, no goal is impossible”. The story of Punem Sanna ji from Dornapal in Sukma is an inspiring tale of New India. Punem ji, who was once under Naxal influence, is today winning medals by racing on a wheelchair. His courage and zeal is an inspiration for everyone. Archer Ranju Sori from Kodagaon has been chosen as the ‘Bastar youth icon’. She believes that Bastar Olympics is giving the youth from remote areas an opportunity to reach the national stage.
Friends, Bastar Olympics is not just a sports event. It is a platform where development and sports are merging together, where our youth are honing their talent and building a new Bharat. I urge all of you to:
- Encourage such sports events in your area
- Share stories of sports talents from your area with #KhelegaBharat – JeetegaBharat
- Give local sports talents an opportunity to progress
Remember, sports not only lead to physical development, but is also a powerful medium to connect society with the sportsman spirit. So play well and bloom well. My dear countrymen, two big achievements of India are attracting the attention of the world today. You will also feel proud to hear about them.
Both these successes have been achieved in the field of health. The first achievement has been in the fight against malaria. Malaria has been a big challenge confronting humanity for four thousand years. Even at the time of Independence, it was one of our biggest health challenges. Malaria ranks third among all infectious diseases that kill children between one month and five years of age. Today, I can say with satisfaction that the countrymen have collectively, strongly fought this challenge. The report of the World Health Organization - WHO mentions - “In India, there has been an 80 percent reduction in the number of malaria cases and deaths due to it between 2015 & 2023.“ This is no mean achievement. The most heartening thing is that this success has been achieved through everyone’s participation. Everyone from every corner of India, from every district, became a part of this campaign. In the tea gardens of Jorhat in Assam, malaria used to be a major cause of concern for people until four years ago.
But when the tea garden dwellers united to eradicate it, they started getting success to a great extent. In this effort, they have made full use of technology as well as social media. Similarly, Kurukshetra district of Haryana has presented a very good model for controlling malaria. Here, public participation for monitoring Malaria has been quite successful. Through street plays and radio, emphasis was laid on messages which helped a lot in reducing the breeding of mosquitoes. It is only through such efforts across the country that we have been able to take the war against malaria forward more rapidly.
Friends, another example of what we can achieve with our awareness and determination is the fight against cancer. A study of the world-renowned Medical Journal Lancet indeed raises a lot of hope. According to this Journal, now the chances of starting cancer treatment on time in India have increased a lot. Timely treatment means starting the treatment of a cancer patient within 30 days and the ‘Ayushman Bharat Yojana’ has played a big role in this. Because of this scheme, 90 percent of cancer patients have been able to start their treatment on time. This has happened because earlier, due to lack of money, poor patients used to shy away from getting tested for cancer and its treatment. Now, the Ayushman Bharat Yojana has become a big support for them. Now they are coming forward to get themselves treated. The Ayushman Bharat Yojana has reduced the financial problems in cancer treatment to a great extent.
It is equally good that today, people have become more aware than ever before about timely treatment of cancer. This achievement is as much of our healthcare system, doctors, nurses and technical staff as it is of all of you, my citizen brothers and sisters. With everyone's efforts, the resolve to defeat cancer has become even stronger. The credit for this success goes to all those who have contributed significantly in spreading awareness.
There is only one mantra to fight cancer - Awareness, Action and Assurance. Awareness means awareness of cancer and its symptoms, Action means timely diagnosis and treatment, Assurance means the belief that every help is available for patients. Come, let us together take this fight against cancer forward rapidly and help as many patients as possible.
My dear countrymen, today I want to tell you about an effort in Kalahandi, Odisha, which is writing a new story of success despite a paucity of water and resources. This is the 'vegetable revolution' of Kalahandi. Where once farmers were forced to migrate; today, Golamunda block of Kalahandi has become a vegetable hub. How did this change come about? It started with a small group of just 10 farmers. This group together established an FPO - 'Kisan Utpad Sangh', started using modern technology in farming, and today their FPO is doing business worth crores. Today more than 200 farmers are associated with this FPO, including 45 women farmers.
Together, these people are cultivating tomatoes in 200 acres and bitter gourd in 150 acres. Now the annual turnover of this FPO has also risen to more than 1.5 crores. Today, vegetables from Kalahandi are reaching not only various districts of Odisha, but also other states, and the farmers there are now learning new techniques of potato and onion cultivation.
Friends, this success of Kalahandi teaches us what all can be done with determination and collective effort. I urge all of you to:-
• Encourage FPO in your area
• Join farmer producer organizations and strengthen them.
Remember - big changes are possible even through small beginnings. We just need determination and team spirit.
Friends, in today's 'Mann Ki Baat' we heard how our India is moving ahead with unity in diversity. Be it the sports field or the field of science, health or education – India is touching new heights in every field. We have faced every challenge together like a family and achieved new successes. In the 116 episodes of ‘Mann Ki Baat’ that commenced in 2014, I have seen that ‘Mann Ki Baat’ has become a living document of the collective power of the country.
All of you have welcomed this programme; made it your own. Every month you have shared your thoughts and efforts. Sometimes the idea of ​​a young innovator has impressed me, and sometimes the achievement of a daughter has made me proud. It is the participation of all of you that brings together positive energy from every corner of the country. ‘Mann Ki Baat’ has become a platform for the amplification of this positive energy, and now, 2025 is knocking at the door. In the coming year, we will share more inspiring efforts through ‘Mann Ki Baat’. I am confident that with positive thinking and spirit of innovation of the countrymen, India will touch new heights.
Keep sharing the unique efforts around you with #Mannkibaat. I know that in every Mann ki Baat next year, we will have a lot to share with each other. Best wishes to all of you for 2025. Stay healthy, stay happy, join the Fit India Movement, keep yourself fit. Keep progressing in life. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৯.১২.২০২৪ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’ কী ১১৭শুবা তাঙ্কক্তা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
29 DEC 2024 11:42AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুরুমজরি, ২০২৫ য়ৌরক্লে; থোংজিলদা লেপ্লরে। জনুৱারি ২৬, ২০২৫ দা ঐখোয়গী সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারে। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচবা অমনি। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্বশিংনা ঐখোয়দা শীন্নরম্বা সংবিধান অসি মতমদা চুননা শেম্লগা থম্লখি। সংবিধান অসি ঐখোয়গী লমজিং মৈরানি, ঐখোয়গী লমজিংনি। ভারতকী সংবিধান্না মরম ওইদুনা ঙসি ঐনা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাংবা ঙম্লিবনি। চহি অসিগী নবেম্বর ২৬, সংবিধানগী নুমিত্তা, চহি অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা থৌরম কয়া হৌদোকখ্রে। লৈবাক অসিগী মীয়াম সংবিধানগী মরমদা খঙহন্নবা constitution75.com কৌবা অখন্নবা ৱেবসাইত অমা শেম্লে। মসিদা, অদোম্না সংবিধানগী প্রিয়েম্বল পাবা য়াগনি অমসুং অদোমগী ভিদিও থাগৎপা য়াগনি। অদোম্না সংবিধান লোল কয়াদা পাবা য়াগনি; সংবিধানগী মরমদা অদোম্না ৱাহংশিং হংবা য়াগনি। ৱেবসাইত অসিদা চঙবীনবা অমসুং মসিগী শরুক অমা ওইনবা মন কি বাত তারিবশিং, স্কুল কারিবা অঙাংশিং, কলেজ কারিবা নহারোলশিংদা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
মথং থাগী ১৩ দগী প্রায়াগ্রাজদা মহা কুম্ভ মেলাশু পাংথোক্লগনি। থৌরম অসিগীদমক শঙ্গমগী তোর্বানশিংদা য়াম্না চাউবা শেম-শাবা হৌরে। নুমিৎ খরগী মমাঙদা ঐনা প্রায়াগ্রাজদা চৎখিবা অদু ঐ নিংশিংলি, হেলিকোপ্তর অমদগী কুম্ভাগী মফম শীনবা থুংনা উবদা ঐগী থম্মোয় হরাওবনা পীক থনখি। মসি অসুক্কী মতিক চাউখি! য়াম্না ফজখি! চিংলেমখি!
মরুপশিং,
মহা কুম্ভাগী অখন্নবা অসি মসিগী পাক-চাউবা অসি খক নত্তে। মহা কুম্ভাগী অখন্নবা অসি মসিগী মখল কয়া অসিনি। থৌরম অসিদা মীওই করোর কয়া পুল্লি। সাধু লাখ কয়া, চৎনবী লিশিং কয়া, সেক চা কয়া, অখারা কয়া, মীওই খুদিংমক থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইরে। মফম অমতদা খেন্নবা অমতা লৈতে, অচৌবা লৈতে, অপীকপা লৈতে। অসিগুম্বা খেন্নবশিংগী অপুনবগী শক্তম অমা মালেমগী মফম অমতদা উবা ফংলোই। মরম অদুনা, ঐখোয়গী কুম্ভ অসিশু অপুনবগী মহা কুম্ভ অমনি। হন্দক্কী মহা কুম্ভ অসি অপুনবগী মহা কুম্ভগী লাইৱা মতেং পাংগনি। ঐ মীয়ামদা হায়জরি; ঐখোয়না কুম্ভ শরুক য়াবা মতমদা, মসিগী অপুনবগী ৱাশক অসি ঐখোয়না পুরকসি। খুন্নাইদা তোখায় তাবা অমসুং তুংগৎচবগী ৱাখল থাদোক্নবা ঐখোয় ৱারেপ অমা লৌরসি। করিগুম্বা ঐনা মসি ৱাহৈ খরদা হায়রবদি. ঐনা হায়গনি… মহা কুম্ভ কা সন্দেস, এক হো পুরা দেস… মহা কুম্ভাগী পাউজেল, লৈবাক অসি অমতা ওইনা পুল্লসি। অতোপ্পা মওং অমদা, ঐনা হায়গনি… গঙ্গ কি অভিরাল ধারা, না বন্তে সমাজ হামারা… গঙ্গগী লেপ্তবা ইচেলগুম, ঐখোয়গী খুন্নাই তোখায় তাহল্লোইসি। হন্দক প্রায়াগ্রাজদা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ভক্তশিংনা দিজিতেল মহা কুম্ভ উবা ফংলগনি। দিজিতেল নেভিগেসনগী মতেংনা, অদোম্না তোঙান-তোঙানবা ঘাতশিং, লাইশঙশিং অমসুং সাধুশিংগী খারাশিং য়ৌবা ঙমগনি। হায়রিবা নেভিগেসন সিস্তেম অসিনা গারি থাফমশিং য়ৌবদা অদোমগী মতেং পাংগনি। অহানবা ওইনা, মহা কুম্ভদা এ.আই চাতবোত অমা শীজিন্নগনি। মহা কুম্ভগা মরী লৈনবা ই-পাউ খুদিংমক ভারতকী লোল ১১ দা এ.আই চাতবোতকী খুৎথাংদা ফংগনি। তাইপ তৌরগা নত্ত্রগা ৱা ঙাংলগা, মসিগী চাতবোত অসিগী খুৎথাংদা কনাগুম্বা অমনা মতেং অমা হেক্ত লৌনবা হংবা য়াগনি। মেলাগী মফম শীনবা থুংনা এ.আই-পৱার কেমেরাশিং শীজিন্নগনি। মহা কুম্ভদা মনুংদা কনাগুম্বা অমগী ইমুং-মনুংগী মীওই মাঙনখ্রবদি, মখোয় ফংনবা থিবদা হায়রিবা কেমেরাশিং অসিনা মতেং পাংগনি। ভক্তশিংনা মাঙখিবা অমসুং ফংফমগী দিজিতেল সেন্তর অমগী খুদোংচাবা ফংগনি। সরকারনা য়ারবা তুর পেকেজশিং, লৈফম অমসুং হোমস্তেগী মতাংদা ভক্তশিংনা মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংদা ই-পাউশু ফংগনি। করিগুম্বা অদোমশু মহা কুম্ভদা চৎলবা, হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংবা মতমদা… অমসুং EktaKaMahakumbh গা লোয়ননা অদোমগী সেলফি থাগৎলু।
মরুপশিং,
হৌজিক মন কি বাত হায়বদি এম.কে.বিনি, ঐখোয় কে.তি.বিগী ৱারি শানগনি। অহল অয়াম্বা কে.তি.বিগী মরমদা খঙলম্লোই। অদুবু অঙাংশিংদা হংলবদি, কে.তি.বি অসি অঙাংশিংনা য়াম্না পাম্বা অমনি। কে.তি.বি হায়বদি কৃস, ত্রিস অমসুং বালতিবোই হায়বনি। অঙাংশিংনা পামজবা এনিমেসন সেরিজ অসি কে.তি.বি-ভারত হাই হম কৌই হায়বা অদোম খঙগনি অমসুং হৌজিক মসিগী অনিশুবা সিজনশু ফোঙলে। হায়রিবা এনিমেসন চেরক্তর অহুম অসিনা ঐখোয়গী অথৌবশিং অমসুং থৌনা ফবশিং; কয়া কন্না খঙনদবা ভারত নিংতম ইহৌগী নুপীশিং অমসুং নুপাশিংগী মরমদা ঐখোয়দা খঙহল্লি। হন্দক, মসিগী অনিশুবা সিজন অখন্নবা মওং অমদা ইন্তরনেসনেল ফিল্ম ফেস্তিবেল ওফ ইন্দিয়া,গৱাদা ফোঙখ্রে। সেরিজ অসিগী খ্বাইদগী ফবদি ভারতকী লোলশিং খক নত্তনা মপান লৈবাকশিংগী লোলশিংদা শন্দোকপা অসিনি। মসি দুরদর্সন অমসুং অতোপ্পা ও.তি.তি প্লেতফোর্মশিংদা য়েংবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী ক্রেয়েতিপ ইন্দস্ত্রি কয়া য়াম্না ফগৎলবগে হায়বা ঐখোয়গী এনিমেসন ফিল্মশিং, ফিল্মশিং অমসুং তি.ভি সেরিএলশিং পাম্নরকপা অসিনা উৎলে। ইন্দস্ত্রি অসিনা ভারত চাউখৎপদা মতেং পাংবা খক নত্তনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনশু অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। ঐখোয়গী ফিল্ম অমসুং হরাও-কুহ্মৈগী ইন্দস্ত্রি অসি য়াম্না পাক-চাউই। লৈবাক অসিগী লোল কয়াদা ফিল্মশিং নম্লে; ক্রিয়েতিপ কন্তেন্ত পুথোক্লে। মসিনা ‘এক ভারত-শ্রেস্থা ভারত’ গী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহনবগীদমক ঐনা ঐখোয়গী ফিল্ম অমসুং ইন্তরতেনমেন্ত ইন্দস্ত্রি থাগৎপা ফোঙদোকচরি। +
মরুপশিং,
২০২৪ দা ঐখোয়না ফিল্ম তাইবংগী শক্নাইরবা কয়াগী চহি ১০০শুবা মপোক নুমিৎ থৌরমশিং পাংথোক্লি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা ভারতকী সেনিমা মালেমগী থাক্ত মশক তাকখি। ফিল্মশিংগী খুৎথাংদা রাজ কাপুর জিনা মালেমদা ভারতকী সোফ পৱার মশক তাকখি। মিত্রংগুম্লবা রফি সাহেবগী খোঞ্জেলনা মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয়দা তিং লাউহনখি। মহাক্কী খোঞ্জেল অঙকপনি। লাইশোন ঈশৈশিং ওইগেরা নত্ত্রগা নুংশি-নুংওলগী ঈশৈশিং ওইগেরা, মহাক্কী খোঞ্জেলনা থৱায় হাপখি। ঙসিগী নহারোলশিংনা মহাক্কী ঈশৈশিং য়াম্না পামজনা তারিবা অসিনা কলাকার অমা ওইবগী মহাক্কী মতিক-মগুন খঙবা ঙম্লে-মসি মুৎপা নাইদ্রবা কলাগী তোপ-তোপ্পা মশকনি। অক্কিনেনি নাগেশ্বর রাও গারুনা তেলুগু সেনিমা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলমখি। মহাক্কী ফিল্মশিংদা ভারতকী চৎনবীশিং অমসুং গুনশিং নিংথিনা উৎখি। তপন সিনহা জিগী ফিল্মশিংনা খুন্নাইদা অনৌবা মীৎয়েং অমা তাকখি।
মতম পুম্নমক্ত মখোয়গী ফিল্মশিংদা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অমসুং লৈবাক্কী অপুনবগী পাউজেল অমা পুখি। হায়রিবা শক্নাইরবশিং অসিগী পুন্সিশিং অসি ঐখোয়গী অপুনবা ফিল্ম ইন্দস্ত্রিগী ইথিল অমনি।
মরুপশিং,
ঐনা অদোমদা অতোপ্পা নুংঙাইবা পাউ অমা তমনিংই । মালেমদা ভারতকী ক্রিয়েতিপ তেলেন্ত উৎনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈরে। মথং চহিদা, অহানবা ওইনা, ঐখোয়গী লৈবাক্ত ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুয়েল ইন্তরতেনমেন্ত সম্মিৎ হায়বদি ৱেবস সম্মিৎ পাংথোক্লগনি। মালেমগী শেন-থুমগী শক্নাইরবশিং পুনবা দাবোসকী মরমদা অদোম তারম্লগনি। মসিগা মান্ননা, ৱেবস সম্মিৎতা, মেদিয়া অমসুং ইন্তরতেনমেন্ত ইন্দস্ত্রিগী শক্নাইরবশিং অমসুং ক্রেয়েতিপ ৱার্ল্দগী মীওইশিং ভারত্ত লাক্কনি। মীফম অসি ভারত মালেমগী কন্তেন্ত ক্রিয়েসনগী মফম অমা ওইনবা মাইকৈদা থাংজিবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মীফম অসিগী শেম-শাবদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা ক্রিয়েতরশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি হায়না ঐনা চাউথোক্না অদোমগী মফমদা পাউদম্লি। ঐখোয়না দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৫ গী ইকোনোমি অমগী মাইকৈদা চঙশিনবা মতমদা, ঐখোয়গী ক্রিয়েতর ইকোনোমি অসিনা অনৌবা থৌনা অমা পীগনি। অদোম অনৌবা ক্রিয়েতর অমা নত্ত্রগা মমিং লৈরবা কলাকার অমা, বোল্লিৱুদ নত্ত্রগা রিজনেল সেনিমাগী ওইগেরা, তি.ভি ইন্দস্ত্রিগী ওইগেরা, এনিমেসন, গেমিং নত্ত্রগা ইন্তরতেনমেন্ত তেক্নোলোজিগী ইন্নোবেতর অমা ওইগেরা, ৱেবস সম্মিৎকী শরুক অমা ওইগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসিদি মালেমগী কাচিন-কোয়া শীনবা থুংনা ভারতকী নাত-চৎনবীগী মঙাল য়ৌরে হায়বা ময়াম পুম্নমক্না খঙলে। ঙসি, ঐখোয়গী নাত-চৎনবীশিং য়ৌবা উরবা মহাদেস অহুমগী অসিগুম্বা থবকশিং ঐনা অদোমগী মফমদা হায়গনি। মখোয় অমগা অমগা মাইল কয়া লাপ্নরি। অদুবু মখোয়না ভারতকী মরমদা খঙনিংবা অমসুং ঐখোয়গী নাত তম্নিংবা অসি চপা মান্নৈ।
মরুপশিং,
অয়েকপা লাইশিং মচু কয়ানা থল্লবদি হেন্না ফজৈ। তি.ভিদা মন কি বাত য়েংলবশিংনা হৌজিক তি.ভিদা অয়েকপা লাই খর উবা ফংগনি। হায়রিবা লাইশিং অসিদা অদোম্না ঐখোয়গী লাইনিংথৌশিং অমসুং লাইরেম্বীশিং, জগোয় মখলশিং অমসুং শক্নাইরবা মীওইশিং উগনি। হায়রিবা লাইশিং অসিদা ভারত্ত ফংবা পাম্বীশিং অমসুং শা-উচেকশিংগী মথক্ত, অদোম্না পোৎশক কয়া উগনি। মখোয়গী মনুংদা চহি ১৩ গী নুপীমচা অমগী তাজ মহলগী অয়েকপা লাই অমা উবা ফংগনি। দিবয়াং নুপীমচা অসিনা লাই অসি মহাক্কী মচিন্না য়েকপনি হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা পোক্কনি। য়াম্না নুংঙাইরিবা ৱাফমদি হায়রিবা অয়েকপা লাইশিং অসি ভারতমচাশিংনা য়েকপা নত্তে, ইজিপকী মহৈরোয়শিংনা য়েকপনি। চহি খরগী মমাংদা, ইজিপকী মহৈরোয় লিশিং ২৩ রোম শরুক য়াদুনা লাইয়েকপা চাংদম্নবা অমা পাংথোকখি। মখোয়না ভারতকী নাত অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনবা পুৱারিগী মরীশিং উৎপা লাই য়েক্নবা হোৎনখি। চাংদম্নবা অসিদা শরুক য়াখিবা নহারোলশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মসিগী থাগৎপা অসিনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অদুগী মতিক চাবা নত্তে।
মরুপশিং,
খা অমেরিকাদা পারাগুৱে কৌবা লৈবাক অমা লৈ। লৈবাক অদুদা ভারতমচা লিশিং অমা রোম লৈরি। পারাগুৱেদা অঙকপা থবক অমা পাংথোক্লি। লৈবাক অদুদা লৈবা ভারতকী এম্বেসিদা, ইরিকা হুবরনা অয়ুর্বেদ লায়েং পাংথোক্লি। নুমিৎ কয়ানি, মশিং য়াম্লবা মফম অদুগী মীওইশিং মহাক্কী অয়ুর্বেদগী পাউতাক লৌনবা লাক্নখি। ইরিকা হুবর ইঞ্জিনিয়ারিং তম্লকপনি, অদুবু মহাক অয়ুর্বেদা থৱায় য়াওখি। মহাক্না অয়ুর্বেদা মরী লৈনবা কোর্সশিং শরুক য়াখি অমসুং মতমগী মতুংইন্না মহাক মসি হৈরকখি।
মরুপশিং,
তামিল মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা লোল অমা ওইবদা ঐখোয় খুদিংমক চাউথোকচরি অমসুং মসিগীদমক ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচরি। মালেমগী লৈবাকশিংদা লোল অসি তম্বা মীওই মশিং হেনগৎলক্লি অমসুং হৌখিবা থাদা ভারত সরকারগী মতেংগা লোয়ননা ফিজিদা তামিল তম্নবা থৌরম অমা হৌখ্রে। মসি হৌখিবা চহি ৮০দা অহানবা ওইনা ত্রেন তৌরিবা তামিল ওজাশিংনা ফিজিদা লোল তম্বীবনি। ঙসি ফিজিগী মহৈরোয়শিংনা তামিলগী লোল অমসুং নাত তম্বদা থৱায় য়াম্না য়াওবদা ঐ হরাওই। হায়রিবা থবকশিং অসি শুপ্নগী মাইপাকপগী ৱারিশিং নত্তে। মখোয় অসি ঐখোয়গী নাতকী পুক্কৈগী মাইপাকপনি। খুদমশিং অসিনা ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওহল্লে। কলাগী অয়ুর্বেদা ফাওবা অমসুং লোলদগী ঈশৈ ফাওবা, ভারত্ত অশুক্কী মতিক য়াম্না লৈরি, মসিনা লৈবাক অসি মালেমদা মমিং চৎলিবনি।
মরুপশিং,
নিংথমথা অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা শান্নবা অমসুং হকচাং ফবগা মরী লৈনবা থৌরম কয়া পাংথোক্লি। মীয়াম্না ফিতনেস অসি মখোয়গী নোংমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনবদা ঐ হরাওই।
কাস্মিরদা স্কি থৌবা, গুজরাত্ত তেলঙ্গা পাইবা, শান্নবদা থৱায় য়াওবা মফম খুদিংমক্ত উবা ফংগনি। #SundayOnCycle অমসুং #CyclingTuesday গুম্বা খোঙজংশিংনা সাইকল থৌবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অহোংবা পুরকপা অমসুং নহারোলশিংনা থৱায় য়াওবগী অঙকপা খুদম অমা ঐ হায়গে। ঐখোয়গী বাস্তারদা য়ুনিক ওলেম্পিক অমা পাংথোকপা হৌখিবা অদু অদোম খঙবরা? অহানবা বাস্তার ওলেম্পিক পাংথোক্তুনা বাস্তারদা অনৌবা অওনবা অমা পুরক্লে। বাস্তার ওলেম্পিক্কী মঙলান মঙফাওনবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই। মতম অমদা মাওইস্তকী ইরাং লৈরম্বা মফম অমদা মসি পাংথোকপা অসিদা ঐ হরাওই। বাস্তার ওলেম্পিক্সকী মেস্কোত অসি -ইরোই অমসুং চোঙানি। মসিদা বাস্তারগী নাতকী মমি তারি। মসিগী শান্নবগী মহাকুম্ভ অসিগী লাইৱাদি-
‘করসে তা বাস্তার বারসায়ে তা বাস্তার’
হায়বদি ‘ বাস্তার শান্নগনি-বাস্তার থোইগনি’।
বাস্তার ওলেম্পিক্সতা জিলা ৭ গী শান্নরোয় লিশিং ৬৫ শরুক য়াখি। মসি শুপ্নগী মশিং অমা নত্তে-ঐখোয়গী নহারোলশিংগী ৱাশক্কী চাউথোকচবা ৱারিনি।
এথলেতিক, আর্চরি, বেদমিন্তন, ফুতবোল, হোক্কী, ৱেথলিফতিং, করাতে, কাবাদি, খো-খো অমসুং ভোল্লিবোল- শান্নবা খুদিংমক্ত ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎখি। কারি কাস্যাপ জিগী ৱারিনা ঐঙোন্দা ইথিল য়াম্না পীরে। অপীকপা খুঙ্গং অমদগী লাকপা কারি জিনা আর্চরিদা সিভর মেদল অমা ফংখি।
মহাক্না হায়খি- বাস্তার ওলেম্পিক্সনা ঐখোয়দা শান্নবুং অমা ফংহনবতা নত্তনা পুন্সিদা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা খুদোংচাবা অমা পীরে। সুকমাদগী পায়াল কাৱাসি জিনা হায়খি মসিনা ইথিল পীদবা নত্তে। জেবেলিন থ্রোদা সনাগী মেদল অমা ফংখিবা পায়াল জিনা হায়খি- থকশি-খাসি লৈবা অমসুং থবক কন্না শুবগা লোয়ননা, ফংবা ঙমদবা পান্দম অমতা লৈতে। সুকমাগী দোরনাপালদগী পুনেম সন্নাগী ৱারি অসি ভারতকী ভারতকী পুক্নিং থৌগৎপা ৱারি অমনি। মতম অমদা নেক্সালগী ইথিল ফংখিবা পুনেম জি ঙসি হুইলচিয়ার অমদা লমজেলদা মেদল ফংলে। মহাক্কী থৌনা অসি মীওই খুদিংমক্কী ইথিল অমনি। কোদাগাউনগী আর্চর রঞ্জু ‘বাস্তার য়ুথ আইকোন’ ওইনা খল্লে। মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংগী নহারোলশিং বাস্তার ওলেমপিক্সনা জাতিগী থাক য়ৌনবা খুদোংচাবা অমা পীরে হায়বা মহাক্না থাজখি।
মরুপশিং,
বাস্তার ওলেম্পিক্স অসি শুপ্নগী শান্নবগী থৌরম অমা নত্তে। মসি চাউখৎপা অমসুং শান্নবা অনিমক পুনবা, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহনবা অমসুং অনৌবা ভারত অমা শেমগৎপা মফম অমনি। ঐনা মীয়ামদা পাংথোক্নবা হায়জরি:
-অসিগুম্বা শান্নবগী থৌরমশিং অদোমগী লমদমদা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু
-অদোমগী লমদমগী শান্নবদা হৈথোই-শিংথোইবগী ৱারিশিং #KhelegaBharat – JeetegaBharat দা শরুক য়াবীয়ু
-মফম অমগী শান্নবগী হৈথোই-শিংথোইবশিং চাউখৎনবা খুদোংচাবা অমা পীবীয়ু
নিংশিংবীয়ু, শান্নবা অসি হকচাং ফহনবা খক নত্তনা, মসি খুন্নাইগা শান্নবগী ৱাখল্লোনগা শম্নহনবা শক্তি লৈরবা পাম্বৈ অমনি। মরম অদুনা ফজনা শান্নসি অমসুং নুংঙাইনা হিংসি। ঙসি ভারতকী অচৌবা মাইপাকপা অনিনা মালেমগী পুক্নিং চিংশিল্লে। মখোয়গী মরমদা তাবদা অদোম চাউথোকচবা ফাওগনি। মাইপাকপা অনি অসি হকশেলগী লমদা ফংলকপনি। অহানবা মাইপাকপা অসিনা মেলারিয়া থেংনবনি। মেলারিয়া অসি চহি লিশিং কয়া মীওইবা খুন্নাইগী অচৌবা অৱাবা অমা ওইদুনা লাক্লি। নিংতম্বা মতমদা ফাওবা, মসি ঐখোয়গী হকশেলগী অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি। থা অমদগী চহি মঙা ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিং শিহনবা লৌনগনবা লায়নাশিংগী মনুংদা মেলারিয়া অহুমশুবনি। ঙসি, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অপুনবা পাঙ্গলনা মসি থেংনবদা অপেনবা ফাওই। ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী রিপোর্তনা হায়খি- ভারত্ত, ২০১৫ অমসুং ২০২৩ গী মনুংদা মেলারিয়াগী কেস অমসুং মসিনা শিহনবা মশিং চাদা ৮০ হন্থরে। মসি অচম্বা মাইপাকপা অমা নত্তে। খ্বাইদগী হেন্না নুংঙাইরিবদি মসি মীওই খুদিংমক শরুক য়াদুনা মাইপাকপা অসিনি। ভারতকী মফম খুদিংমক্তগী, জিলা খুদিংমক্তগী খোঙজং অসিদা শরুক য়াখি। চহি মরি ফাওবগী মমাঙদা, অসামগী জোরহাতকী চা বাগানশিংদা মেলারিয়া অসি অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইখি। লায়না অসি মুৎথৎনবা চা বাগানশিংদা লৈরিবশিং অমতা ওইনা পুনবা মতমদা, মসি অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইখি। থবক অসিগীদমক মখোয়না তেক্নোলোজি অমসুং সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নখি। মসিগা চপ মান্ননা, হরিয়ানাগী কুরুক্ষেত্রা জিলা অসি মেলারিয়া লাকশিন্নবগী অফবা নমুনা অমা ওইরে। মফম অসিদা মেলারিয়া য়েংশিনবগী থবক্ত মীয়াম শরুক য়াবা অসি তশেংনা মাইপাক্লে। লম্বীগী লিলাশিং অমসুং রেদিওগী খুৎথাংদা, অকনবা পাউজেল কয়া পীদুনা কাংশিংগী মরুম কোকফম লৈহন্দবদা মতেং পাংখি। লৈবাক শীনবা থুংনা অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোকপা খক্তনা ঐখোয়না মেলারিয়াগী মায়োক্ত চঙশিনবা লাল মাইপাকপা ঙম্বনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মাইপাকপী অতোপ্পা খুদম অমনা কেন্সর থেংনবগী মতাংদা মীয়াম ৱাখল তাহনবা অসিনি। মালেমদা মমিং লৈরবা মেদিকেলগী চেফোঙ লান্সেতগী থিজিনবা অসিনা থাজবা কয়া হেনগৎহল্লে। চেফোঙ অসিগী মতুংইন্না, হৌজিক ভারত্ত মতম চানা কেন্সর লায়েংবা হৌবা অঙকপা ফংনা হেনগৎলে। মতম চানা লায়েংবা হায়বদি কেন্সর অনাবা মীওই অমা নুমিৎ ৩০গী মনুংদা লায়েংবা হৌবা অসিনি অমসুং মসিদা অয়ুস্মান ভারত য়োজননা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরে। য়োজনা অসিগী মতেংদগী কেন্সর অনাবা মীওইশিংগী চাদা ৯০ মতম চানা লায়েংবা হৌরে। শেন লৈতদবগী মসি মমাঙদা লায়েংলমদে, লায়রবা অনাবশিং কেন্সর লায়েংদনা লৈখি। হৌজিক মখোয় থোক্লক্তুনা মখোয় মশামক লায়েংবা হৌরে। কেন্সর লায়েংবদা অয়ুস্মান ভারত স্কিমনা শেন-থুমগী অৱাবা কোকহল্লে। কেন্সর মতম চানা লায়েংবগী মতাংদা হৌজিক মীয়াম হান্নগী হেন্না ৱাখল তারে। মসিগী মাইপাকপা অসি ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবক, দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং তেক্নিকেল স্তাফশিং অমসুং অদোম, ঐগী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিংগী হেন্না মাইপাকপনি। মীওই খুদিংমক্কী থবকশিংগা লোয়ননা, কেন্সর মাইথিবা পীনবা ৱারেপ হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে। মাইপাকপা অসিগী মনা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা অচৌবা থৌদাং লৌখিবশিংদা পীজরি। কেন্সর থেংননবা অমতা ঙাইরবা লাইৱাদি-ৱাখল তাহনবা, থবক পায়খৎপা অমসুং থাজবা পীবনি। ৱাখল তাহনবা হায়বদি কেন্সর অমসুং মসিগী লাইওংগী মরমদা ৱাখল তাহনবনি, থবক ওইনা পাংথোকপা হায়বনা মতম চানা লাইওং খঙদোকপা অমসুং লায়েংবনি, থাজবা পীবা হায়বনা অনাবশিংগীদমক মতেং খুদিংমক লৈরিবা হায়বগী থাজবনি। লাক্লো, ঐখোয় পুন্না কেন্সর থেংনমিন্নরসি অমসুং অনাবশিংদা পাংবা য়াবা মতেং পাংলসি।
মরুপশিং,
ঈশিং অমসুং শেনগী অৱাৎপা কয়া লৈরবশু মাইপাকপগী অনৌবা ৱারি অমা ইখিবা, ওরিসাগী কলাহান্দিগী থবক অমগী মতাংদা ঐনা অদোমদা হায়নিংই। মসি কলাহান্দিগী ‘ইন্সাং-নাপীগী অওনবা’ অসিনি। মতম অমদা লৌমীশিং তঙাইফদনা য়ুম হোংখি, অদুবু ঙসিদি, কলাহান্দিগী গোলামুন্দা ব্লোক মনা-মশিংগী মফম অমা ওইরে। কমদৌনা মসি অহোংবা পুরকখিবগে? মসি লৌমী ১০গী কাংবু অমনা হৌরকখিবনি। মখোয়না পুন্না কিষান উতপাদ সঙ্গ’ কৌবা এফ.পি.ও অমা লিংখৎখি, লৌ উবদা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হৌখি অমসুং ঙসি মখোয়গী এফ.পি.ও অসি লুপা করোর কয়াগী ললোন-ইতিক পাংথোক্লে। মসিদা লৌমী নুপী ৪৫ য়াওনা লৌমী ২০০ হেন্না শরুক য়ারে। লৌমীশিং অসিনা একর ২০০ দা খামেন অশিনবা অমসুং একর ১৫০ দা খারোত অখাবী থাখি। হৌজিক এফ.পি.ও অসিগী চহিগী শেনফম লুপা করোর ১.৫ হেল্লে। ঙসি, কলাহান্দগী ইন্সাং-নাপীশিং ওরিসাগী তোঙান-তোঙানবা জিলাশিং খক্তদা নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা য়ৌরে অমসুং হৌজিক লৌমীশিংনা অলু অমসুং তিলহৌ থানবা অনৌবা তেক্নিকশিং তম্বা হৌরে।
মরুপশিং,
কলাহান্দিগী মাইপাকপা অসিনা ঐখোয়দা খাংবা কনবা অমসুং অপুনবা থবক্না করি থবক পাংথোকপা ঙম্বগে হায়বা তম্বীরে। মসি পাংথোক্নবা ঐনা অদোমদা হায়জরি:-
অদোমগী লমদমগী এফ.পি.ও পুক্নিং থৌগৎপীয়ু।
এফ.পি.ও শরুক য়াবীয়ু অমসুং মখোয়গী মপাঙ্গল কনখৎহল্লু।
নিংশিংউ- পীক্নবা হৌবনা ফাওবদা অচৌবা অহোংবা পুরকপা ঙম্মী। ঐখোয়না অচেৎপা ফিরেপ অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী থৌনা দরকার ওই।
মরুপশিং,
ঙসিগী মন কি বাত্ত, খেন্নবা কয়াগী অপুনবা শক্তমগা লোয়ননা কমদৌনা ভারতনা মাঙলোমদা চঙশিনবগে হায়বা ঐখোয়না তারে। মসি শান্নবা নত্ত্রগা সাইন্স, হকশেল নত্ত্রগা লাইরি-লাইশুগী হিরমদা ওইবা য়াই- হিরম খুদিংমক্ত ভারত অনৌবা মাইপাকপশিং লৈরে। ইমুং অমগুম ঐখোয়না খুদোংচাদবা খুদিংমক মায়োক্নরে অমসুং অনৌবা মাইপাকপশিং পুরক্লে। ২০১৪ দা হৌখিবা মন কি বাত ১১৬শুবা তাঙ্কক য়ৌরে অমসুং মন কি বাত অসি লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তিগী অহিংবা দোকুমেন্ত অমা ওইরকপা ঐনা উরে।
থৌরম অসিদা মীয়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি। থা খুদিংগী অদোমগী ৱারিশিং অমসুং থবকশিং শরুক য়ারি। করিগুম্বা মতমদা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতর অমগী অনৌবা ৱাখল ঐঙোন্দা ইথিল পীখি অমসুং করিগুম্বা মতমদা ইচানুপী অমগী মাইপাকপনা ঐ চাউথোকচহনখি। অদোম্না শরুক য়াবদগী লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদগী অফবা শক্তি পুনশিনবনি অমসুং হৌজিক ২০২৫ থোংজিলদা লেপ্লরে। লাক্লিবা চহিদা মন কি বাতকী খুৎথাংদা ঐনা হেন্না পুক্নিং থৌগৎপা থবকশিং শরুকক য়াগনি। মসগী অফবা ৱাখল অমসুং লৈবাক মীয়ামগী অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা, ভারত অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
#Mannkibaat তা অদোমগী অকোয়বদা লৈরিবা অঙকপা থবকশিং শরুক য়ারি। মথং চহিগী মন কি বাত খুদিংদা, ঐনা অদোমদা থবক কয়া শরুক য়াগনি। অনৌবা চহি ২০২৫ গী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হকচাং নুংঙাইনা লৈয়ু, হরাওনা লৈয়ু, ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্ত শরুক য়াবীয়ু, ইশা হকচাং ফনা থম্বীয়ু। পুন্সিদা চাউখৎপা ওইবীয়ু। অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।