Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 117th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.12.2024
29 DEC 2024 11:42AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. 2025 has just about arrived; it is knocking at the door. On the 26th of January 2025, our Constitution is completing 75 years. It is a matter of great honour for all of us. The Constitution, handed over to us by our Constitution makers, has stood the test of time in every sense of the term. The Constitution is our guiding light, our guide. It is on account of the Constitution of India that I am here today, being able to talk to you. This year, on Constitution Day, the 26th of November, many activities have commenced that will go on for a year. A special website named constitution75.com has also been created to connect the citizens of the country with the legacy of the Constitution. In this, you can read the Preamble of the Constitution and upload your video. You can read the Constitution in myriad languages; you can also ask questions pertaining to the Constitution. I urge the listeners of Mann Ki Baat, school going children, college going youth, to visit this website and become a part of it.
Friends, The Maha Kumbh is also going to be held in Prayagraj from the 13th of next month. At this time, mammoth preparations are going on at the Sangam banks there. I remember, just a few days ago when I went to Prayagraj, my heart was filled with joy after viewing the entire Kumbh area from a helicopter. It’s so huge! So beautiful! Such grandeur!
Friends, the specialty of the Maha Kumbh is not only in its vastness. The specialty of the Kumbh is also in its diversity. Crores of people congregate for this event. Lakhs of saints, thousands of traditions, hundreds of sects, many Akharas, everyone becomes a part of this event. There is no discrimination anywhere, no one is big, no one is small. Such a scene of unity in diversity will not be seen anywhere else in the world. Therefore, our Kumbh is also the Maha Kumbh of unity. This time's Maha Kumbh will also bolster the mantra of Maha Kumbh of unity. Let me tell all of you; when we participate in the Kumbh, let us bring along this resolve of unity with us. Let us also make a resolve to annihilate the feeling of division and hatred in the society. If I have to say it in a few words, then I will say... Mahakumbh Ka Sandesh, Ek Ho Poora Desh… The message of the Mahakumbh, let the whole country be united. and putting it in another way, I will express... Ganga Ki Aviral Dhara, Na Bante Samaj Hamara... Like the uninterrupted flow of the Ganga, let our society be undivided. Friends, this time in Prayagraj, devotees from the country and the world will also be witness to the digital Maha Kumbh.
With the help of digital navigation, you will be able to reach different ghats, temples, and akharas of sadhus. The same navigation system will also help you reach parking spaces. For the first time, an AI chatbot will be used in the Kumbh event. All kinds of information related to Kumbh will be available in 11 Indian languages ​​through the AI ​​chatbot. Anyone can ask for any kind of help through this chatbot, either by typing text or by speaking in. The entire Fair area is being covered with AI-powered cameras. If someone gets separated from one’s kith and kin during the Kumbh, these cameras will help in finding them. Devotees will also get the facility of a digital lost & found center. Devotees will also be provided information about government-approved tour packages, accommodation and homestay on their mobile phones. If you too go to the Mahakumbh, then avail of these facilities… and yes, do upload your selfie with #EktaKaMahakumbh.
Friends, now in 'Mann Ki Baat' i.e. MKB, we will talk about KTB. Many of the elderly may not know about KTB. But just ask children, KTB is a superhit among them. KTB means Krish, Trish and Baltiboy. You might know that the favourite animation series of children is called KTB - Bharat Hain Hum and now its second season is also out. These three animation characters tell us about those heroes and bravehearts; men and women associated with the Indian freedom struggle who are not discussed much. Recently, its season-2 was launched in a very special way at the International Film Festival of India, Goa.
The best thing is that this series is broadcast not only in many Indian languages ​​but also in foreign languages. It can be watched on Doordarshan as well as other OTT platforms.
Friends, the popularity of our animation films, regular films, TV serials shows how much potential India's creative industry has. This industry is not only contributing to the country's progress but is also taking our economy to new heights. Our film and entertainment industry is very vast. Films are made in many languages ​​of the country; creative content is produced. I also congratulate our film and entertainment industry because it has strengthened the sentiment of 'Ek Bharat - Shreshtha Bharat'.
Friends, in the year 2024, we are celebrating the 100th birth anniversary of many great personalities of the film world. These personalities have accorded Indian cinema recognition at the world level. Raj Kapoor ji introduced the world to the soft power of India through films. Rafi sahab's voice had that magic which touched every heart. His voice was amazing. Be it devotional songs or romantic songs, sad songs, he brought every emotion alive with his voice. His greatness as an artiste can be gauged from the fact that even today the young generation listens to his songs with the same passion - this is the distinct mark of timeless art. Akkineni Nageswara Rao Garu has taken Telugu cinema to new heights. His films presented Indian traditions and values ​​very well. Tapan Sinha ji's films gave a new vision to the society.
Their films always carried the message of social consciousness and national unity. The lives of these personalities are an inspiration for our entire film industry.
Friends, I want to give you a piece of another good news. A great opportunity is on the way to showcase India's creative talent to the world. Next year, for the first time, the World Audio Visual Entertainment Summit i.e. WAVES summit is going to be organised in our country. All of you must have heard about Davos, where the world's economic giants gather. Similarly, in the WAVES summit, giants from the media and entertainment industry and people from the creative world will come to India. This summit is an important step towards making India a hub of global content creation. I feel proud informing you that the young creators of our country are also joining with full enthusiasm in the preparations for this summit. When we are moving towards a 5 trillion dollar economy, our creator economy is bringing in a new energy.
I would urge the entire entertainment and creative industry of India - whether you are a young creator or an established artist, associated with Bollywood or regional cinema, a professional from the TV industry, an expert in animation, gaming or an innovator in entertainment technology - to be a part of the WAVES summit.
My dear countrymen, all of you know how the radiance of Indian culture is spreading to every nook & corner of the world today. Today I will tell you about such efforts from three continents, which are witness to the global reach of our cultural heritage. All of them are miles apart from each other. But their eagerness to know India and learn from our culture is the same.
Friends, the more the world of paintings is filled with colors, the more beautiful it is. Those of you who are connected to ‘Mann Ki Baat’ through TV can watch some paintings on TV right now. You will immensely like watching our Gods and Goddesses, dance forms and great personalities in these paintings. You will get to see many things, besides the flora and fauna found in India in these paintings. These include a splendid painting of Taj Mahal which has been made by a 13 year old girl. You will be surprised to know that this Divyang girl has made this painting with her mouth. The most interesting thing is that the people who made these paintings are not from India but are students from Egypt. Just a few weeks ago, around 23 thousand students from Egypt participated in a painting competition. There, they had to prepare paintings depicting Indian culture and the historical relations between the two countries. I appreciate all the youth who participated in this competition. No amount of praise for their creativity would be enough.
Friends, there is a country in South America called Paraguay. The number of Indians living there would not be more than one thousand. A wonderful effort is being done in Paraguay. At the Indian Embassy there, Erica Huber offers Ayurved Consultation. These days, a large number of local people are reaching out to her to get Ayurved based advice. Erica Huber might have studied engineering, but her heart lies in Ayurveda. She did courses related to Ayurveda and over time, she became proficient in it.
Friends, it is a matter of great pride for us that Tamil is the oldest language in the world and every Indian is proud of it. The number of people learning it is constantly rising in countries around the world. At the end of last month, a Tamil Teaching Programme was started in Fiji with the support of the Government of India. This is the first time in the last 80 years that trained Tamil teachers are teaching the language in Fiji. I am happy to know that today the students of Fiji are taking a lot of interest in learning the Tamil language and culture. Friends, these things, these incidents, are not just success stories. These are also the saga of our cultural heritage. These examples fill us up with pride. From Art to Ayurveda and from language to music, there is so much in India, which is making its mark in the world.
Friends, in this winter season, several activities related to sports and fitness are being organised across the country. I am happy that people are making fitness a part of their daily routine.
From Skiing in Kashmir to kite flying in Gujarat, enthusiasm for sports can be seen everywhere. Campaigns like #SundayOnCycle and #CyclingTuesday are promoting cycling.
Friends, I now want to tell you something unique which is a symbol of the changes taking place in our country and the zeal and enthusiasm of young friends. Do you know that a unique Olympic has started in our Bastar! Yes, a new revolution is coming into being in Bastar through the first Bastar Olympics. It is a matter of great joy for me that the dream of Bastar Olympics has come true. You will also be happy to know that this is taking place in the region which was once a witness to Maoist violence. The mascot of the Bastar Olympics is - ‘Wild Water Buffalo’ and ‘Hill Myna’. It reflects the rich culture of Bastar. The defining Mantra of this sports Mahakumbh is –
‘Karsay Ta Bastar Barsaye Ta Bastar’
i.e. ‘Bastar will play - Bastar will win’.
In the very first instance, one lakh 65 thousand players from 7 districts have participated in the Bastar Olympics. This is not just a statistic - it is the proud story of the resolve of our youth.
Athletics, Archery, Badminton, Football, Hockey, Weightlifting, Karate, Kabaddi, Kho-Kho and Volleyball - our youth have gloriously displayed their talent in every sport. Kari Kashyap ji’s story inspires me a lot. Kari ji, who hails from a small village, has won a silver medal in archery.
She says - “Bastar Olympics has given us not just a playground but an opportunity to move ahead in life”. What Payal Kawasi ji from Sukma says is no less inspiring. Payal ji, who won a gold medal in Javelin Throw, says - “With discipline and hard work, no goal is impossible”. The story of Punem Sanna ji from Dornapal in Sukma is an inspiring tale of New India. Punem ji, who was once under Naxal influence, is today winning medals by racing on a wheelchair. His courage and zeal is an inspiration for everyone. Archer Ranju Sori from Kodagaon has been chosen as the ‘Bastar youth icon’. She believes that Bastar Olympics is giving the youth from remote areas an opportunity to reach the national stage.
Friends, Bastar Olympics is not just a sports event. It is a platform where development and sports are merging together, where our youth are honing their talent and building a new Bharat. I urge all of you to:
- Encourage such sports events in your area
- Share stories of sports talents from your area with #KhelegaBharat – JeetegaBharat
- Give local sports talents an opportunity to progress
Remember, sports not only lead to physical development, but is also a powerful medium to connect society with the sportsman spirit. So play well and bloom well. My dear countrymen, two big achievements of India are attracting the attention of the world today. You will also feel proud to hear about them.
Both these successes have been achieved in the field of health. The first achievement has been in the fight against malaria. Malaria has been a big challenge confronting humanity for four thousand years. Even at the time of Independence, it was one of our biggest health challenges. Malaria ranks third among all infectious diseases that kill children between one month and five years of age. Today, I can say with satisfaction that the countrymen have collectively, strongly fought this challenge. The report of the World Health Organization - WHO mentions - “In India, there has been an 80 percent reduction in the number of malaria cases and deaths due to it between 2015 & 2023.“ This is no mean achievement. The most heartening thing is that this success has been achieved through everyone’s participation. Everyone from every corner of India, from every district, became a part of this campaign. In the tea gardens of Jorhat in Assam, malaria used to be a major cause of concern for people until four years ago.
But when the tea garden dwellers united to eradicate it, they started getting success to a great extent. In this effort, they have made full use of technology as well as social media. Similarly, Kurukshetra district of Haryana has presented a very good model for controlling malaria. Here, public participation for monitoring Malaria has been quite successful. Through street plays and radio, emphasis was laid on messages which helped a lot in reducing the breeding of mosquitoes. It is only through such efforts across the country that we have been able to take the war against malaria forward more rapidly.
Friends, another example of what we can achieve with our awareness and determination is the fight against cancer. A study of the world-renowned Medical Journal Lancet indeed raises a lot of hope. According to this Journal, now the chances of starting cancer treatment on time in India have increased a lot. Timely treatment means starting the treatment of a cancer patient within 30 days and the ‘Ayushman Bharat Yojana’ has played a big role in this. Because of this scheme, 90 percent of cancer patients have been able to start their treatment on time. This has happened because earlier, due to lack of money, poor patients used to shy away from getting tested for cancer and its treatment. Now, the Ayushman Bharat Yojana has become a big support for them. Now they are coming forward to get themselves treated. The Ayushman Bharat Yojana has reduced the financial problems in cancer treatment to a great extent.
It is equally good that today, people have become more aware than ever before about timely treatment of cancer. This achievement is as much of our healthcare system, doctors, nurses and technical staff as it is of all of you, my citizen brothers and sisters. With everyone's efforts, the resolve to defeat cancer has become even stronger. The credit for this success goes to all those who have contributed significantly in spreading awareness.
There is only one mantra to fight cancer - Awareness, Action and Assurance. Awareness means awareness of cancer and its symptoms, Action means timely diagnosis and treatment, Assurance means the belief that every help is available for patients. Come, let us together take this fight against cancer forward rapidly and help as many patients as possible.
My dear countrymen, today I want to tell you about an effort in Kalahandi, Odisha, which is writing a new story of success despite a paucity of water and resources. This is the 'vegetable revolution' of Kalahandi. Where once farmers were forced to migrate; today, Golamunda block of Kalahandi has become a vegetable hub. How did this change come about? It started with a small group of just 10 farmers. This group together established an FPO - 'Kisan Utpad Sangh', started using modern technology in farming, and today their FPO is doing business worth crores. Today more than 200 farmers are associated with this FPO, including 45 women farmers.
Together, these people are cultivating tomatoes in 200 acres and bitter gourd in 150 acres. Now the annual turnover of this FPO has also risen to more than 1.5 crores. Today, vegetables from Kalahandi are reaching not only various districts of Odisha, but also other states, and the farmers there are now learning new techniques of potato and onion cultivation.
Friends, this success of Kalahandi teaches us what all can be done with determination and collective effort. I urge all of you to:-
• Encourage FPO in your area
• Join farmer producer organizations and strengthen them.
Remember - big changes are possible even through small beginnings. We just need determination and team spirit.
Friends, in today's 'Mann Ki Baat' we heard how our India is moving ahead with unity in diversity. Be it the sports field or the field of science, health or education – India is touching new heights in every field. We have faced every challenge together like a family and achieved new successes. In the 116 episodes of ‘Mann Ki Baat’ that commenced in 2014, I have seen that ‘Mann Ki Baat’ has become a living document of the collective power of the country.
All of you have welcomed this programme; made it your own. Every month you have shared your thoughts and efforts. Sometimes the idea of ​​a young innovator has impressed me, and sometimes the achievement of a daughter has made me proud. It is the participation of all of you that brings together positive energy from every corner of the country. ‘Mann Ki Baat’ has become a platform for the amplification of this positive energy, and now, 2025 is knocking at the door. In the coming year, we will share more inspiring efforts through ‘Mann Ki Baat’. I am confident that with positive thinking and spirit of innovation of the countrymen, India will touch new heights.
Keep sharing the unique efforts around you with #Mannkibaat. I know that in every Mann ki Baat next year, we will have a lot to share with each other. Best wishes to all of you for 2025. Stay healthy, stay happy, join the Fit India Movement, keep yourself fit. Keep progressing in life. Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৯.১২.২০২৪ত ‘মন কী বাত’ৰ ১১৭সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 DEC 2024 11:42AM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, নমস্কাৰ। ২০২৫ চনে নিচেই সমাগত। ২০২৫ চনৰ ২৬ জানুৱাৰীত আমাৰ সংবিধান বলবৎ হোৱাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব৷ আমাৰ সকলোৰে বাবে ই এক অতি গৌৰৱৰ বিষয়। আমাৰ সংবিধান নিৰ্মাতাসকলে আমাক প্ৰদান কৰা সংবিধানখনে সময়ৰ পৰীক্ষাত উপনীত হৈছে। সংবিধান আমাৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক, আমাৰ মাৰ্গদৰ্শক। ভাৰতৰ সংবিধানৰ বাবেই আজি মই ইয়াত উপস্থিত হৈ আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিব পাৰিছো। এইবাৰ ২৬ নৱেম্বৰৰ সংবিধান দিৱসৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে বহু কাৰ্যসূচী, যিটো এবছৰ ধৰি চলিব। দেশৰ নাগৰিকক সংবিধানৰ উত্তৰাধিকাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ constitution75.com নামৰ এটা বিশেষ ৱেবছাইটো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াত আপোনালোকে সংবিধানৰ প্ৰস্তাৱনা পঢ়ি আপোনালোকৰ ভিডিঅ'টো আপলোড কৰিব পাৰিব। আপোনালোকে বিভিন্ন ভাষাত সংবিধান পঢ়িব পাৰে আৰু সংবিধানৰ বিষয়েও প্ৰশ্ন কৰিব পাৰে। 'মন কী বাত'ৰ শ্ৰোতা, স্কুলীয়া শিক্ষাৰ্থী, কলেজীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এই ৱেবচাইটটো নিশ্চয়কৈ চাবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ।
বন্ধুসকল, ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজত মহাকুম্ভও আৰম্ভ হ'ব। বৰ্তমান সংগমৰ পাৰত ব্যাপক প্ৰস্তুতি চলি আছে। মনত আছে, মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে প্ৰয়াগৰাজলৈ যোৱাৰ সময়ত হেলিকপ্টাৰৰ পৰা সমগ্ৰ কুম্ভ অঞ্চলটো দেখি মোৰ হৃদয় আনন্দৰে ভৰি পৰিছিল। ইমান বিশাল! ইমান ধুনীয়া! ইমান ভব্য!
বন্ধুসকল, মহাকুম্ভৰ বিশেষত্ব কেৱল ইয়াৰ বিশালতাতেই নহয়। কুম্ভ ৰাশিৰ বিশেষত্বও ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্যত নিহিত হৈ আছে। এই অনুষ্ঠানত কোটি কোটি লোক একত্ৰিত হয়। লাখ লাখ সাধু, হাজাৰ হাজাৰ পৰম্পৰা, শ শ পন্থা, অসংখ্য আখৰা, সকলোৱে এই অনুষ্ঠানৰ অংশ হৈ পৰে। ক'তো বৈষম্য নাই, কোনো ডাঙৰ নহয়, কোনো সৰু নহয়। বৈচিত্ৰ্যতাৰ মাজত ঐক্যৰ এনে দৃশ্য পৃথিৱীৰ আন ক’তো দেখা নাযায়। সেইবাবেই আমাৰ কুম্ভ ঐক্যৰো মহাকুম্ভ। এইবাৰৰ মহাকুম্ভইও একতাৰ মন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিব। আপোনালোক সকলোকে কব বিচাৰিছোঁ, যেতিয়া আমি কুম্ভত যোগদান কৰো, তেতিয়া ঐক্যৰ এই সংকল্প লৈ ঘুৰি আহো। সমাজত বিভাজন আৰু ঘৃণাৰ অনুভূতি ধ্বংস কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও লও আহক। যদি মই কম শব্দত প্ৰকাশ কৰোঁ, তেন্তে মই ক'ম...
মহাকুম্ভৰ বাৰ্তা, সমগ্ৰ দেশ একত্ৰিত হ'ব লাগে।
মহাকুম্ভৰ বাৰ্তা, সমগ্ৰ দেশ একত্ৰিত হ'ব লাগে।
আৰু যদি মই বেলেগ ধৰণে ক'বলগীয়া হয়, মই ক'ম...
গংগাৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰবাহ, আমাৰ সমাজখন বিভাজিত নহওক।
গংগাৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰবাহ, আমাৰ সমাজখন বিভাজিত নহওক।
বন্ধুসকল, এইবাৰ দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ভক্তসকলেও প্ৰয়াগৰাজত ডিজিটেল মহাকুম্ভৰ সাক্ষী হ’ব। ডিজিটেল নেভিগেচনৰ সহায়ত আপোনালোকে বিভিন্ন ঘাট, মন্দিৰ আৰু সাধুসকলৰ আখৰালৈ যোৱাৰ পথ পাব। এই নেভিগেচন ছিষ্টেমে আপোনাক পাৰ্কিং স্থানত উপনীত হোৱাতো সহায় কৰিব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে কুম্ভ অনুষ্ঠানত ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব AI chatbot। কুম্ভ সম্পৰ্কীয় সকলো ধৰণৰ তথ্য AI chatbotৰ জৰিয়তে ১১টা ভাৰতীয় ভাষাত উপলব্ধ হব। যিকোনো ব্যক্তিয়ে এই ছাটবটৰ পৰা তেওঁলোকৰ কথাখিনি লিখি বা কথা কৈ যিকোনো ধৰণৰ সহায় বিচাৰিব পাৰে। সমগ্ৰ মেলা এলেকাটো এআই চালিত কেমেৰাৰে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে। যদি কোনোবাই কুম্ভত তেওঁলোকৰ আত্মীয় বা সংগীৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হয়, তেন্তে এই কেমেৰাবোৰেও তেওঁলোকক বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰিব। ভক্তসকলে ডিজিটেল হেৰুওৱা আৰু লগ পোৱা কেন্দ্ৰটোৰ সুবিধাও লাভ কৰিব। ভক্তসকলক চৰকাৰে অনুমোদিত ট্যুৰ পেকেজ, থকাৰ ব্যৱস্থা আৰু হোমষ্টেৰ বিষয়েও ম’বাইল ফোনত দিয়া হ’ব। যদি আপোনালোকেও মহাকুম্ভলৈ যায় তেন্তে এই সুবিধাসমূহ লাভ কৰক আৰু #EktaKaMahakumbh ৰ সৈতে আপোনালোকৰ চেলফি আপলোড কৰক।
বন্ধুসকল, এতিয়া 'মন কী বাত' অৰ্থাৎ এমকেবিত আমি কেটিবিৰ কথা ক'ম, বৃদ্ধসকলৰ মাজত তেওঁলোকৰ বহুতেই কেটিবিৰ কথা নাজানিলেহেঁতেন। কিন্তু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰক সুধিব, তেওঁলোকৰ মাজত কেটিবি ছুপাৰহিট৷ কেটিবিৰ অৰ্থ হ’ল কৃষ, ত্ৰিশ আৰু বালটিবয়। শিশুৰ প্ৰিয় এনিমেচন ধাৰাবাহিকখনৰ বিষয়ে আপোনালোকে হয়তো জানে আৰু ইয়াৰ নাম কেটিবি-ভাৰত হ্যে হম আৰু এতিয়া ইয়াৰ দ্বিতীয় ছিজনো আহিল। এই তিনিটা এনিমেচন চৰিত্ৰই ভাৰতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সেই নায়ক-নায়িকাসকলৰ বিষয়ে কয়, যাৰ বিষয়ে বিশেষ আলোচনা নহয়। শেহতীয়াকৈ ইয়াৰ ছিজন-২ অতি বিশেষ ধৰণেৰে ভাৰতৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ গোৱাত মুকলি কৰা হয়। আটাইতকৈ ভাল কথাটো হ’ল এই ধাৰাবাহিকখন কেৱল বহু ভাৰতীয় ভাষাতে নহয়, বিদেশী ভাষাতো সম্প্ৰচাৰিত হৈছে। ইয়াক দূৰদৰ্শনৰ লগতে অন্যান্য অ’টিটি প্লেটফৰ্মতো দেখা পোৱা যায়।
বন্ধুসকল, আমাৰ এনিমেচন ছবি, নিয়মীয়া ছবি, টিভি ধাৰাবাহিকৰ জনপ্ৰিয়তাই দেখুৱাইছে ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল উদ্যোগৰ কিমান সম্ভাৱনা আছে। এই উদ্যোগটোৱে কেৱল দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়োৱাই নহয় আমাৰ অৰ্থনীতিকো নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। আমাৰ ছবি আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগ অতি বিশাল। দেশৰ বহু ভাষাত ছবি নিৰ্মাণ কৰা হয় আৰু সৃষ্টিশীল বিষয়বস্তুৰ সৃষ্টি হয়। লগতে আমাৰ চলচ্চিত্ৰ আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগটোক অভিনন্দন জনাইছো কাৰণ ই ‘এক ভাৰত-শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ আৱেগক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল, ২০২৪ চনত আমি চলচ্চিত্ৰ জগতৰ বহু মহান ব্যক্তিৰ ১০০বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছো। এই মহান ব্যক্তিসকলে ভাৰতীয় চিনেমাক বিশ্ব পৰ্যায়ত স্বীকৃতি দিছিল। ৰাজ কাপুৰ জীয়ে ছবিৰ জৰিয়তে বিশ্ববাসীক ভাৰতৰ কোমল শক্তিৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিছিল। ৰফী চাহাবৰ কণ্ঠত এক যাদুই প্ৰত্যেক হৃদয় চুই গৈছিল। তেওঁৰ মাতটো আচৰিত ধৰণৰ আছিল। ভক্তিমূলক গীত হওক বা ৰোমান্টিক গীত হওক, দুখৰ গীত হওক, তেওঁ নিজৰ কণ্ঠৰে প্ৰতিটো আৱেগক সজীৱ কৰি তুলিছিল। এজন শিল্পী হিচাপে তেওঁৰ মহানতা এইখিনিৰ পৰাই বিচাৰ কৰিব পাৰি যে আজিও নৱপ্ৰজন্মই তেওঁৰ গীতবোৰ একে আবেগেৰে শুনে-এয়াই কালজয়ী শিল্পৰ প্ৰতীক। আক্কিনেনি নাগেশ্বৰা ৰাও গাৰোৱে তেলেগু চিনেমাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। তেওঁৰ ছবিসমূহে ভাৰতীয় পৰম্পৰা আৰু মূল্যবোধক সুন্দৰভাৱে উপস্থাপন কৰিছিল। তপন সিনহা জীৰ ছবিয়ে সমাজখনক এক নতুন দৃষ্টিভংগী দিলে। তেওঁৰ ছবিবোৰত আছিল সামাজিক চেতনা আৰু জাতীয় ঐক্যৰ বাৰ্তা। এই চেলিব্ৰিটিসকলৰ জীৱন আমাৰ সমগ্ৰ চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বাবে এক প্ৰেৰণা।
বন্ধুসকল, আপোনালোকক আৰু এটা ভাল খবৰ দিব বিচাৰিছো। ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল প্ৰতিভাক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শনৰ এক বৃহৎ সুযোগ আহি আছে। অহা বছৰ আমাৰ দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে World Audio Visual Entertainment Summit অৰ্থাৎ WAVES সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে। আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় শুনিছে ডাভোছৰ কথা, য’ত বিশ্বৰ অৰ্থনীতি অগ্ৰণী দেশসমূহ গোট খায়। একেদৰে WAVES সন্মিলনৰ বাবে সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিত্ব আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৃষ্টিশীল জগতৰ লোক ভাৰতলৈ আহিব। এই সন্মিলন ভাৰতক বিশ্বৰ বিষয়বস্তু সৃষ্টিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। মই গৌৰৱেৰে জনাইছো যে আমাৰ দেশৰ যুৱ সৃষ্টিকৰ্তাসকলেও এই সন্মিলনৰ প্ৰস্তুতিত সম্পূৰ্ণ উৎসাহেৰে যোগদান কৰিছে। আমি ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আমাৰ সৃষ্টিকৰ্তা অৰ্থনীতিয়ে এক নতুন শক্তি আনিছে। মই ভাৰতৰ সমগ্ৰ মনোৰঞ্জন আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগটোক আহ্বান জনাব বিচাৰিছো - আপোনালোকে এজন যুৱ সৃষ্টিকৰ্তা হওক বা প্ৰতিষ্ঠিত শিল্পী হওক, বলীউড বা আঞ্চলিক চিনেমাৰ সৈতে জড়িত হওক, টিভি উদ্যোগৰ এজন পেছাদাৰী হওক বা এনিমেচন, গেমিং বা মনোৰঞ্জন প্ৰযুক্তিৰ বিশেষজ্ঞই হওক উদ্ভাৱকে, আপোনালোক সকলোৱে ৱেভছ সন্মিলনৰ অংশ হওক।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ পোহৰ আজি বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণত কেনেকৈ বিয়পি পৰিছে, আপোনালোক সকলোৱে জানে। আজি মই আপোনালোকক ক’ম তিনিখন মহাদেশৰ এনে প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে, যিবোৰ আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ বিশ্ব সম্প্ৰসাৰণৰ সাক্ষী। এই সকলোবোৰ ইটোৱে সিটোৰ পৰা বহু দূৰত। কিন্তু ভাৰতক চিনি পোৱা আৰু আমাৰ সংস্কৃতিৰ পৰা শিকিবলৈ তেওঁলোকৰ ইচ্ছা একেই।
বন্ধুসকল, চিত্ৰৰ জগতখন যিমানেই ৰঙেৰে ভৰি থাকে সিমানেই সুন্দৰ হয়। টিভিৰ জৰিয়তে ‘মন কী বাত’ৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থকা সকলেও বৰ্তমানে টিভিত কিছু ছবি চাব পাৰিব। এই চিত্ৰসমূহত আমাৰ দেৱ-দেৱী, নৃত্য কলা আৰু মহান ব্যক্তিত্বক দেখি আপোনালোকে ভাল পাব। এইবোৰত আপোনালোকে ভাৰতত পোৱা জীৱ-জন্তুৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বহুতো বস্তু চাবলৈ পাব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ১৩ বছৰীয়া ছোৱালী এজনীয়ে নিৰ্মাণ কৰা তাজমহলৰ এক সুন্দৰ ছবি। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব যে এইগৰাকী বিশেষভাৱে সক্ষম ছোৱালীয়ে মুখেৰে এই ছবিখন প্ৰস্তুত কৰিছে। আটাইতকৈ আমোদজনক কথাটো হ’ল এই ছবিবোৰ নিৰ্মাণ কৰা লোকসকল ভাৰতৰ নহয় ইজিপ্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী। কেইসপ্তাহমানৰ আগতে ইজিপ্তৰ পৰা প্ৰায় ২৩ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে এখন চিত্ৰকলা প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। তাত তেওঁ ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু দুয়োখন দেশৰ ঐতিহাসিক সম্পৰ্কক চিত্ৰিত কৰা চিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিবলগীয়া হৈছিল। এই প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো যুৱক-যুৱতীক মই শলাগ লৈছো। তেওঁৰ সৃষ্টিশীলতাৰ বাবে যিকোনো পৰিমাণৰ প্ৰশংসা কম হ’ব।
বন্ধুসকল, পাৰাগুৱে দক্ষিণ আমেৰিকাৰ এখন দেশ। তাত বসবাস কৰা ভাৰতীয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় এক হাজাৰ। পাৰাগুৱেত চলি আছে এক আচৰিত প্ৰচেষ্টা। এৰিকা হুবাৰে তাত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসত বিনামূলীয়া আয়ুৰ্বেদ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। আজি স্থানীয় লোকেও আয়ুৰ্বেদিক পৰামৰ্শ ল’বলৈ ব্যাপক হাৰত তেওঁৰ ওচৰলৈ আহিছে। এৰিকা হুবাৰে হয়তো অভিযান্ত্ৰিক অধ্যয়ন কৰিছিল, কিন্তু তেওঁৰ হৃদয় আয়ুৰ্বেদত নিহিত হৈ আছে। আয়ুৰ্বেদ সম্পৰ্কীয় পাঠ্যক্ৰম অধ্যয়ন কৰিছিল আৰু সময়ৰ লগে লগে তেওঁ সেই দিশতে পাকৈত হৈ উঠিল।
বন্ধুসকল, আমাৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয় যে তামিল ভাষা বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষা আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ইয়াৰ বাবে গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। বিশ্বৰ দেশসমূহত ইয়াক শিকি অহা লোকৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰত চৰকাৰৰ সহযোগত যোৱা মাহৰ শেষৰ ফালে ফিজিত তামিল পাঠদান কাৰ্যসূচী আৰম্ভ হৈছিল। যোৱা ৮০ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰশিক্ষিত তামিল শিক্ষকে ফিজিত এই ভাষা শিকোৱা হৈছে। মই জানি সুখী হৈছো যে আজি ফিজিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তামিল ভাষা আৰু সংস্কৃতি শিকিবলৈ অতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল, এইবোৰ কথা, এইবোৰ ঘটনা, কেৱল সফলতাৰ কাহিনী নহয়। এইবোৰ আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰো কাহিনী। এই উদাহৰণবোৰে আমাক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। শিল্পৰ পৰা আয়ুৰ্বেদলৈ আৰু ভাষাৰ পৰা সংগীতলৈকে ভাৰতত ইমানখিনি আছে যিয়ে বিশ্বত নিজৰ নাম উজলাই তুলিছে।
বন্ধুসকল, এই শীতকালত সমগ্ৰ দেশতে ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছৰ সৈতে জড়িত বহুতো কাৰ্যসূচী চলি আছে। মই আনন্দিত যে মানুহে ফিটনেছক নিজৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ কৰি তুলিছে। কাশ্মীৰত স্কাইঙৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গুজৰাটত চিলা উৰুৱালৈকে ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি থকা উৎসাহ সকলোতে দেখা যায়। #SundayOnCycle আৰু #CyclingTuesday আদি অভিযানে চাইকেল চলোৱাৰ প্ৰচাৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল, এতিয়া মই আপোনালোকক এক অনন্য কথা ক’ব বিচাৰিছো যিটো আমাৰ দেশত ঘটি থকা পৰিৱৰ্তন আৰু আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলৰ উদ্যম আৰু আবেগৰ প্ৰতীক। আপোনালোকে জানেনে যে আমাৰ বাষ্টাৰত আৰম্ভ হৈছে এক অনন্য অলিম্পিক! হয়, প্ৰথমবাৰৰ বাবে বাষ্টাৰ অলিম্পিকৰ সৈতে এক নতুন বিপ্লৱ জন্ম দিছে। বাষ্টাৰ অলিম্পিকৰ সপোন বাস্তৱায়িত হোৱাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ সুখৰ কথা। আপোনালোকেও জানি সুখী হ’ব যে এসময়ত মাওবাদী হিংসাৰ সাক্ষী হোৱা অঞ্চলত এনেকুৱা হৈছে। বাষ্টাৰ অলিম্পিকৰ প্ৰতীকপট হ’ল–‘বনৰীয়া ম’হ’ আৰু ‘পাহাৰীয়া মইনা’। ইয়াত বাষ্টাৰৰ চহকী সংস্কৃতিৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে। এই বাষ্টাৰৰ খেল মহাকুম্ভৰ মূল মন্ত্ৰ হ'ল-
“কৰসায় তা বাষ্টাৰ, বৰসায় তা বাষ্টাৰ”
তাৰ মানে ‘বাষ্টাৰে খেলিব–বাষ্টাৰ জিকিব’।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে সাতখন জিলাৰ ১,৬৫,০০০ খেলুৱৈয়ে বাষ্টাৰ অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এয়া কেৱল পৰিসংখ্যা নহয়–আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ সংকল্পৰ এক গৌৰৱৰ কাহিনী। এথলেটিকছ, আৰ্চাৰী, বেডমিণ্টন, ফুটবল, হকী, ভাৰোত্তোলন, কাৰাটে, কাবাডী, খো-খো আৰু ভলীবল–আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিটো খেলতে নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। কাৰি কাশ্যপ জীৰ কাহিনীয়ে মোক বহুত অনুপ্ৰাণিত কৰে। এখন সৰু গাঁৱৰ পৰা অহা কাৰি জীয়ে ধনুৰ্বিদত ৰূপৰ পদক অৰ্জন কৰিছে। তেওঁ কয়, “বাষ্টাৰ অলিম্পিকে আমাক কেৱল খেলপথাৰেই নহয়, জীৱনত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগো দিছে”। সুকুমাৰ পায়েল কৱাছি জীৰ কথাও কম প্ৰেৰণাদায়ক নহয়। জেভেলিন থ্ৰ’ত স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰা পায়েল জীয়ে কয়– “অনুশাসন আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা কোনো লক্ষ্য অসম্ভৱ নহয়”। সুকুমাৰ দোৰ্নাপালৰ পুনেম সন্না জীৰ কাহিনী নতুন ভাৰতৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী। এসময়ত নক্সালবাদী প্ৰভাৱত থকা পুনেম জীয়ে আজি হুইল চেয়াৰত দৌৰি পদক লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁৰ সাহস আৰু দৃঢ়তা সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণা। কোদাগাঁৱৰ ধনুৰ্বিদ ৰঞ্জু ছৌৰী জীক ‘বাষ্টাৰ য়ুথ আইকন’ হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। তেওঁৰ মতে বাষ্টাৰ অলিম্পিকে দুৰ্গম অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত উপনীত হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আছে।
বন্ধুসকল, বাষ্টাৰ অলিম্পিক কেৱল ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান নহয়। এইখন এনে এক মঞ্চ য’ত উন্নয়ন আৰু ক্ৰীড়া একত্ৰিত হৈছে। য'ত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ প্ৰতিভাক নিখুঁত কৰি নতুন ভাৰত গঢ়ি তুলিছে। আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে:
• আপোনাৰ অঞ্চলত এনে ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানক উৎসাহিত কৰক
• আপোনাৰ অঞ্চলৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিভাৰ কাহিনী #খেলেগা ভাৰত – জীতেগা ভাৰতৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰক
• স্থানীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিভাক লাভৱান হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰক
মনত ৰাখিব ক্ৰীড়াই কেৱল শাৰীৰিক বিকাশৰ সূচনা কৰাই নহয়, ই ক্ৰীড়াবিদ মনোভাৱৰ সৈতে সমাজখনক সংযোগ কৰাৰ এক শক্তিশালী মাধ্যমো। গতিকে বহুতে খেলক আৰু ইয়াৰ আনন্দ লওক।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, ভাৰতৰ দুটা ডাঙৰ কৃতিত্বই আজি বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে আপোনালোকেও এইবোৰ শুনি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত এই দুয়োটা সফলতা লাভ কৰা হৈছে। চাৰি হাজাৰ বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি মানৱতাৰ বাবে মেলেৰিয়া এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে, আনকি আজিৰ দিনত এমাহৰ পৰা পাঁচ বছৰ বয়সৰ ভিতৰত শিশুৰ মৃত্যু হোৱা সকলো সংক্ৰামক ৰোগৰ ভিতৰত ই আছিল আমাৰ অন্যতম ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান, মই সন্তুষ্টিৰে ক’ব পাৰো যে দেশবাসীয়ে ঐক্যবদ্ধভাৱে এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা–হুৰ প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে– “ভাৰতত ২০১৫ চনৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ভিতৰত মেলেৰিয়া ৰোগী আৰু মৃত্যুৰ সংখ্যা ৮০শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। এয়া কম কৃতিত্ব নহয়, কিন্তু যেতিয়া চাহ বাগিচাৰ বাসিন্দাসকলে ইয়াক নিৰ্মূল কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছিল, তেতিয়া তেওঁলোকে বহু পৰিমাণে সফলতা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। হাৰিয়ানাত মেলেৰিয়া নিয়ন্ত্ৰণ হৈছে। ইয়াত মেলেৰিয়া নিৰীক্ষণৰ বাবে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ যথেষ্ট সফল হৈছে, যাৰ ফলত মহৰ প্ৰজনন হ্ৰাস কৰাত বহুখিনি সহায় হৈছে। দেশত আমি মেলেৰিয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন অধিক দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিবলৈ সক্ষম হৈছো
বন্ধুসকল, আমাৰ সজাগতা আৰু দৃঢ়তাৰে আমি কি লাভ কৰিব পাৰো তাৰ আন এক উদাহৰণ কেন্সাৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ। বিশ্ববিখ্যাত মেডিকেল জাৰ্নেল লেন্সেটৰ অধ্যয়ন সঁচাকৈয়ে অতি আশাব্যঞ্জক। এই জাৰ্নেলৰ মতে, এতিয়া ভাৰতত কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা সময়মতে আৰম্ভ কৰাৰ সম্ভাৱনা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। সময়মতে চিকিৎসাৰ অৰ্থ হ’ল ৩০ দিনৰ ভিতৰত কৰ্কট ৰোগীৰ চিকিৎসা আৰম্ভ কৰা আৰু ইয়াত ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই’ ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে। এই আঁচনিৰ বাবেই ৯০ শতাংশ কৰ্কট ৰোগীয়ে সময়মতে চিকিৎসা আৰম্ভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এনে হৈছে কাৰণ আগতে ধনৰ অভাৱত দুখীয়া ৰোগীয়ে কেন্সাৰ পৰীক্ষা আৰু ইয়াৰ চিকিৎসা কৰিবলৈ সংকোচ কৰিছিল। এতিয়া ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ তেওঁলোকৰ বাবে এক ডাঙৰ সমৰ্থন হৈ পৰিছে। এতিয়া তেওঁলোকৰ চিকিৎসা কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই’ কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাত সন্মুখীন হোৱা আৰ্থিক সমস্যা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিছে। ভাল কথাটো হ’ল আজিৰ দিনত কৰ্কট ৰোগৰ সময়মতে চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত পূৰ্বতকৈ অধিক সচেতন হৈ পৰিছে। এই কৃতিত্ব আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা, চিকিৎসক, নাৰ্ছ আৰু কাৰিকৰী কৰ্মচাৰীৰ লগতে সমানেই কৃতিত্ব আপোনালোক, মোৰ মৰমৰ নাগৰিক, মোৰ ভাই-ভনীসকলৰ। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাত কেন্সাৰক পৰাস্ত কৰাৰ সংকল্প আৰু অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিছে। এই সফলতাৰ কৃতিত্ব সেই সকলোৰে বাবে যিসকলে সজাগতা বিয়পোৱাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ মাত্ৰ এটাই মন্ত্ৰ –সজাগতা, কাৰ্য আৰু আশ্বাস। সজাগতা মানে কেন্সাৰ আৰু ইয়াৰ লক্ষণসমূহৰ বিষয়ে সজাগতা, কাৰ্য্যৰ অৰ্থ হ’ল সময়মতে ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসা, আশ্বাসৰ অৰ্থ হ’ল প্ৰতিটো সহায় ৰোগীৰ বাবে উপলব্ধ বুলি বিশ্বাস কৰা। আহক, আমি একেলগে কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজখন দ্ৰুতগতিত আগুৱাই লৈ যাওঁ আৰু যিমান পাৰি সিমান ৰোগীক সহায় কৰোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, আজি আপোনালোকক ক’ব বিচাৰিছো ওড়িশাৰ কালাহাণ্ডিত এনে এটা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে, যিয়ে কম পানী আৰু কম সম্পদৰ মাজতো সফলতাৰ এক নতুন কাহিনী লিখিছে। এয়াই কালাহাণ্ডীৰ 'পাচলি বিপ্লৱ'। য'ত এসময়ত কৃষকসকলে আমদানি কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল, আজি কালাহাণ্ডীৰ গোলামুণ্ডা ব্লক শাক-পাচলিৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। এই পৰিৱৰ্তন কেনেকৈ হ’ল? মাত্ৰ ১০ জনীয়া কৃষকৰ এটা সৰু গোটৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল। এই গোটটোৱে মিলি এটা এফপিঅ’ - ‘কিষাণ উৎপাদক সংঘ’ স্থাপন কৰিলে। খেতিত আধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে আৰু আজি তেওঁলোকৰ এফপিঅ’ই কোটি কোটি মূল্যৰ ব্যৱসায় কৰি আছে। আজি এই এফপিঅ’ৰ সৈতে ২০০ৰো অধিক কৃষক জড়িত হৈ আছে, য’ত ৪৫গৰাকী মহিলা কৃষকো আছে। এইসকল লোকে একেলগে ২০০ একৰ ভূমিত বিলাহীৰ খেতি, ১৫০একৰ ভূমিত তিতা গছৰ উৎপাদন কৰি আছে। এতিয়া এই এফপিঅ’ৰ বাৰ্ষিক ব্যৱসায়ো ১.৫ কোটিতকৈও অধিক হৈছেগৈ। আজি কালাহাণ্ডীৰ পৰা অহা শাক-পাচলি কেৱল ওড়িশাৰ বিভিন্ন জিলাতে নহয়, অন্যান্য ৰাজ্যতো বিয়পি পৰিছে আৰু তাত থকা কৃষকসকলে এতিয়া আলু-পিঁয়াজ খেতিৰ নতুন কৌশল শিকিবলৈ লৈছে।
বন্ধুসকল, কালাহাণ্ডীৰ এই সফলতাই আমাক শিকাইছে যে দৃঢ়তা আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰে কি লাভ কৰিব নোৱাৰি। আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ জনালোঁ যে:-
• আপোনালোকৰ অঞ্চলত এফপিঅ’ক উৎসাহিত কৰক
• কৃষক উৎপাদক সংঘত যোগদান আৰু শক্তিশালী ককৰ।
মনত ৰাখিব – সৰু সৰু আৰম্ভণিৰ পৰাও ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ। আমাক মাত্ৰ দৃঢ়তা আৰু দলীয় মনোভাৱৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল, আজিৰ 'মন কী বাত'ত আমি শুনিছিলো যে আমাৰ ভাৰত কেনেকৈ বৈচিত্ৰ্যতাৰ মাজত ঐক্যৰে আগবাঢ়িছে। খেলপথাৰেই হওক বা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰই হওক, স্বাস্থ্য বা শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰই হওক–ভাৰতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। পৰিয়াল হিচাপে একেলগে আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’লোঁ আৰু নতুন সফলতা লাভ কৰিলোঁ। ২০১৪ চনৰ পৰা ‘মন কী বাত’ৰ ১১৬টা খণ্ডত মই দেখিছোঁ যে ‘মন কী বাত’ দেশৰ সামূহিক শক্তিৰ এক জীৱন্ত নথিত পৰিণত হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে এই কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰি নিজৰ কৰি লৈছিল। প্ৰতিমাহে আপোনালোকে আপোনালোকৰ ধাৰণা আৰু প্ৰচেষ্টা শ্বেয়াৰ কৰিছিল। কেতিয়াবা এজন যুৱ উদ্ভাৱকৰ ধাৰণাই মোক আপ্লুত কৰিছিল আৰু আন কেতিয়াবা এগৰাকী কন্যাৰ কৃতিত্বই মোক গৌৰৱান্বিত কৰিছিল। আপোনালোক সকলোৰে অংশগ্ৰহণৰেই দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা ইতিবাচক শক্তিক একত্ৰিত কৰে। ‘মন কী বাত’ এই ধনাত্মক শক্তিৰ পৰিবৰ্ধনৰ এক মঞ্চত পৰিণত হৈছে আৰু এতিয়া, ২০২৫ চনে দুৱাৰত টোকৰ মাৰিছে। আগন্তুক বছৰত আমি ‘মন কী বাত’ৰ জৰিয়তে আৰু অধিক প্ৰেৰণাদায়ক প্ৰচেষ্টা হাতত ল’ম। দেশবাসীৰ ইতিবাচক চিন্তা আৰু উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱেৰে ভাৰতে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। আপোনালোকৰ চৌপাশৰ অনন্য প্ৰচেষ্টাসমূহ ##Mannkibaatৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰক। মই জানো যে অহা বছৰৰ প্ৰতিটো ‘মন কী বাত’ৰ খণ্ডত আমি ইজনে সিজনৰ লগত বহুত কথা শ্বেয়াৰ কৰিব লাগিব। ২০২৫ চনৰ বাবে আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা থাকিল। সুস্থ হৈ থাকক, সুখী হৈ থাকক, ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলনত যোগদান কৰক, নিজকে ফিট কৰি ৰাখক। জীৱনত আগবাঢ়ি যাওক। আপোনালোকক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।