কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা দিসেম্বর ২৫, য়ুমশকৈশা নুমিত্তা নই দিল্লীদা নেস্নেল কনফরেন্স অমদা লৈবাক মীয়ামদা M-PACS, দেরী অমসুং ফিশরীজ কোওপরেতিব সোসাইতী ১০,০০০গী মথক্তা খুৎশিন্নরগনি
শ্রী অমিত শাহনা নৌনা শেম্বা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা রেজিস্ত্রেশন সরইতফিকেতশিং, রুপে কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং (KCC) অমসুং মাইক্রো ATMশিং য়েন্থোক্লগনি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কোওপরেশন মন্ত্রালয়না পঞ্চায়ত খুদিংদা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং লিংখৎহন্নবগী অচেৎপা ফিরেপ লৌরি, মসিনা লোকেলগী থাক্তা দেবেলপমেন্ত অমসুং সেল্ফ-রিলাইন্সকীদমক্তা খুদোংচাবশিং পীবীরি
নৌনা শেম্বা M-PACSশিং অসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা সল্ফ-রিলাইন্স অমসুং ইকোনোমিক এমপাৱরমেন্ত প্রোমোত তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি
M-PACSশিং অসিনা শেল-থুমগী ওইবা সর্বিসশিং পীবদা নত্তনা খুঙ্গংগী কম্যুনিতীশিংবু অমত্তা ওইনা চুংশিন্ননবা অমসুং পুন্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্ননবগী প্লেতফোর্ম অমশু পীরগনি
কনফরেন্স অসিনা লৌমীশিং অমসুং খুঙ্গংগী কম্যুনিতীশিংগী হিংনবগী শেন্দান লম্বি লেংদনা লৈনবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা খন্নরগনি, ইনকম লাক্নবগী অহেনবা সোর্সশিং পীরগনি অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা এগ্রিকলচরেল প্রক্তিসশিংবুশু প্রোমোত তৌরগনি
24 DEC 2024 3:16PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা কোওপরেতিবশিংগী নে্নেল কনফরেন্স অমদা , নই দিল্লীদা পুসাগী ICAR কনভেন্সন সেন্তরদা দিসেম্বর ২৫, য়ুমশকৈশা নুমিত্তা লৈবাক মীয়ামদা নৌনা লিংখৎপা মলতি পর্পোজ প্রাইমরী এগ্রিকলচরে কোওপরেতিব সোসাইতীজ (M-PACSশিং), দেরী অমসুং ফশরীজ কোওপরেতিব ১০,০০০ হেন্না খুৎশিন্নরগনি। শ্রী অমিত শাহনা নৌনা শেম্বা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা রেজিস্ত্রেশন সরইতফিকেতশিং, রুপে কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং (KCC) অমসুং মাইক্রো ATMশিং য়েন্থোক্লগনি। মসিগী ফাইনান্সিয়েল তুলশিং অসি পঞ্চায়তশিংদা ক্রেদিৎ সর্বিসশিং কোম্না ফংহন্নবা অমসুং ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজনবু প্রোমোত তৌনবা শেমখিবনি, মসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা মীশিংবুশু স্কীম কয়া অমগী কান্নবা লৌবা ঙমহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী শেনমিৎলোল চাউখৎহনবদা শরুক য়াবা ঙমহল্লগনি। থৌরম অদু কেন্দ্রগী ফিশরীজ, এনিমল হসবেন্দ্রী অমসুং দেরিয়িং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রী, শ্রী রাজিব রঞ্জন সিং এলাইস ললন সিংগা লোইননা অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অমসুং দিগ্নিতরীশিংনা শরুক য়ারগনি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং অমসুং কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লমজিং-লমতাক মখাদা, কোওপরেশন মন্ত্রালয়না লোকেল দেবেলপমেন্ত অমসুং সেল্ফ-রিলাইন্স পুরক্নবগীদমক্তা খুদোংচাবশিং পুরক্নবগীদমক্তা পঞ্চায়ত খুদিংমক্তা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং লিংখৎহন্নবগী মতাংদা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি।
অনৌবা M-PACS শেম্বা অসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা কোওপরেতিব ইনস্তিত্যুশনশিংগী শাহৌ পুরক্নবা প্রোমোত তৌরগনি। নৌনা লিংখৎপা মলতিপর্পোজ PACSদা ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং, দেরী কোওপরেতিবশিং, অমসুং ফিশরীজ কোওপরেতিবশিং য়াওগনি।
কেন্দ্রগী কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা লোকেল কম্যুনিতীশিং এমপাৱর তৌবগী মরু ওইবগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি, মরু ওইনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী খুত্থাংদা নুপীশিংনা লুচিংবা পঞ্চায়তশিংগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি। নৌনা লিংখৎপা M-PACSনা খুঙ্গংগী লমশিংদা সেল্ফ-রিলাইন্স অমসুং ইকোনোমিক এমপাৱরমেন্ত প্রোমোত তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি।
মসিগী সোসাইতীশিং অসিনা শেল-থুমগী সর্বিসশিং পীবদা নত্তনা খুঙ্গংগী কম্যুনিতীশিংবু অমত্তা ওইনা চুংশিন্ননবা অমসুং পুন্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্ননবগী প্লেতফোর্ম অমশু পীরগনি।
কেন্দ্র য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হন্দক্তা চৎখিবা মহাক্কী ত্রিপুরাগী খোংচত্তা মহাক্না হায়খি মদুদি নোর্থইস্ত য়াওনা লৈবাক শিনথুংনা কোওপরেতিব ইনস্তিত্যুশনশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখ্রে। শ্রী শাহনা থাজৈ মদুদি কোওপরেতিব সেক্তর অসি ভারতকী খুঙ্গংগী ইকোনোমীগী বেকবোন্নি অমসুং ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজন, খুঙ্গংগী লৌউ-শিংউগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং কোতেজ ইন্দস্ত্রীীশিং, এমপ্লোইমেন্ত জেনরেশন অমসুং পাক্তক্ননা নুপীশিং অমসুং খুনাই অসিবু এমপাৱর তৌনবগী য়াম্না মরু ওইবা ইনোৎ হাপ্লিবা অমা ওইনশু মথৌ তৌই।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং অমসুং কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লমজিং-লমতাক মখাদা, কোওপরেশন মন্ত্রালয় অসি ২০২১গী জুলাইদা লিংখৎখি। মসিনা কোওপরেতিব সেক্তরগী ফাউন্দেস্নেল ইনস্তিত্যুশন, দ প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেসদিৎ সোসাইতীজ (PACS)বু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগী মাইকৈদা য়াম্না মরু ওইবা কোংথাং অমনি।
PACSদা শেল-থুমগী মতেং পীনবা, অনৌবা মোদেল বাই-লোশিং হৌদোকখ্রে, অমসুং মখোয়গী ভায়েবিলিতি অমসুং সস্তেনেবিলিতি লৈহন্নবগীদমদক্তা থবক-থৌরমশিং অদুবু হেন্না পাথোক-চাউথোকহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “সেহকার সে সমৃদধি”গী ভিজন অদুবু মঙফাওনবা ঙম্নবা, কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা মথংগী চহি মঙা অসিগী মনুংদা লৈবাক অসি শিনথুংনা পঞ্চায়ত খুদিংদা কোওপরেতিব ইনস্তিত্যুশন অমা লিংখৎনবগী পান্দম থম্লি।
মসি ফংবা ঙম্নবা, মলতিপর্পোজ PACS (M-PACS)গী শেম্নবগীদমক্তা ‘মার্গদর্শিকা’ অমা ২০২৪গী সেপ্তেম্বরদা িশু তৌখ্রে। মসিগী মার্গদর্শিকা অসি লৈবাক শিনথুংনা লিংখৎকদৌরিবা অনৌবা M-PACS লাখ অনি অদুগী মথৌ নিংথিনা পাংথোকপা ঙমহন্নবা দিজাইন তৌখিবনি।
হৌজিক ফাওবদা, নৌনা শেমখিবা মলতিপর্পোজ PACS, দেরী অমসুং ফিশরীজ কোওপরেতিব ১০,৪৯৬গী মনুংদা, M-PACS ৩,৫২৩ অমসুং দেরী কো্পরেতিব ৬,২৮৮ রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিগ মথক্তা অনৌবা ফিশরীজ কোওপরেতিব ৬৮৫ অমসু রেজিস্তর তৌখ্রে।
নেস্নেল কনফরেন্স অসিদা লৈবাক শিনথুংনদগী দেলিগেতস ১,২০০ রোম্না মসিদা শরুক য়ারগনি, মসিদা M-PACS, দেরী অমসুং ফিশরীজ কোওপরেতিবশিংদগী মীহুৎশিংশু য়াওরগনি। মখোয়শিং অদুগী মরক্তা M-PACSতগী মীহুৎ ৪০০, কোওপরেতিব দেরীশিংদগী ৭০০ অমসুং ফিশরীজ কোওপরেতিবশিংদগী ১০০, লোইন-লোইননা রাজ্য সরকারশিং, কোওপরেশন মন্ত্রালয় অমসুং মরি লৈনবা ওর্গনাইজেশন কয়া অমদগী ওফিসিয়েলশিং য়াওরি।
কনফরেন্স অসিনা নৌনা শেম্বা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিগী ওপরেস্নেল কেপাবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা স্ত্রেতেজীশিং খন্ননবা প্লেতফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌগনি। মসিগী মথক্তা, মসিনা লৌমীশিং অমসুং খুঙ্গংগী কম্যুনিতীশিংগী হিংনবগী শেন্দান লম্বি লেংদনা লৈনবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা খন্নরগনি, ইনকম লাক্নবগী অহেনবা সোর্সশিং পীরগনি অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা এগ্রিকলচরেল প্রক্তিসশিংবুশু প্রোমোত তৌরগনি।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, will dedicate over 10,000 M-PACSs, Dairy and Fisheries Cooperative Societies to the nation at a national conference in New Delhi on Wednesday, 25 December
Shri Amit Shah will distribute Registration Certificates, RuPay Kisan Credit Cards (KCC) and Micro ATMs to the newly formed cooperative societies
The Ministry of Cooperation under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is committed to ensuring the establishment of cooperative societies in every Panchayat, thereby providing opportunities for development and self-reliance at the local level
The newly formed M-PACSs will play a vital role in promoting self-reliance and economic empowerment in rural areas
The M-PACSs will not only provide financial services but will also provide a platform for rural communities to come together and work collaboratively
The conference will also deliberate on the opportunity to stabilize the livelihoods of farmers and rural communities, provide them additional sources of income and promote sustainable agricultural practices
24 DEC 2024 3:16PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, will dedicate more than 10,000 newly established Multipurpose Primary Agricultural Cooperative Societies (M-PACSs), Dairy and Fisheries Cooperatives to the nation on Wednesday, December 25, at the ICAR Convention Centre, Pusa, New Delhi, during a national conference of Cooperatives. Shri Amit Shah will distribute registration certificates, RuPay Kisan Credit Cards (KCC), and micro ATMs to the newly formed cooperative societies. These financial tools are designed to provide easy access to credit services in panchayats and promote financial inclusion, enabling the rural population to benefit from various schemes and participate in the nation's economic progress. The event will be attended by the Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, and Panchayati Raj, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, along with several senior officials and dignitaries.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, the Ministry of Cooperation is committed to ensuring the establishment of cooperative societies in every panchayat to create opportunities for local development and self-reliance.
The formation of new M-PACS will promote the growth of cooperative institutions in rural areas. The newly established multipurpose PACS include credit societies, dairy cooperatives, and fisheries cooperatives.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah has emphasized the importance of empowering local communities, especially women-led panchayats, through cooperative societies. The newly established M-PACS are expected to play a crucial role in promoting self-reliance and economic empowerment in rural areas.
These societies will not only provide financial services but also serve as a platform for rural communities to come together and work collaboratively.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah recently stated during his visit to Tripura that significant emphasis is being placed on strengthening cooperative institutions across the country, including the Northeast. Shri Shah believes that the cooperative sector is the backbone of India’s rural economy and serves as a key driver for financial inclusion, the development of rural agriculture and cottage industries, employment generation, and the empowerment of women and society at large.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the guidance of Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah, the Ministry of Cooperation was established in July 2021. This marked a significant step towards revitalizing the foundational institution of the cooperative sector, the Primary Agricultural Credit Societies (PACS).
To provide economic support to PACS, new model bye-laws have been introduced, and their activities have been expanded to ensure their viability and sustainability.
To realize Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of "Sehkar Se Samriddhi”, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah has set a goal to establish a cooperative institution in every panchayat across the country within the next five years.
To achieve this, a ‘Margdarshika’ for the formation of Multipurpose PACS (M-PACS) was issued in September 2024. This Margdarshika is designed to ensure the effective functioning of the two lakh new M-PACS that are to be established nationwide.
So far, out of the 10,496 newly created Multipurpose PACS, dairy, and fisheries cooperatives, 3,523 M-PACS and 6,288 dairy cooperatives have been registered. Additionally, 685 new fisheries cooperatives have also been registered.
The national conference will witness the participation of around 1,200 delegates from across the country, including representatives from M-PACS, dairy, and fisheries cooperatives. Among them will be 400 representatives from M-PACS, 700 from cooperative dairies, and 100 from fisheries cooperatives, along with officials from state governments, the Ministry of Cooperation, and various related organizations.
The conference will serve as a platform to discuss strategies for enhancing the operational capabilities of the newly formed cooperative societies. Additionally, it will also deliberate on the opportunity to stabilize the livelihoods of farmers and rural communities, provide them additional sources of income and promote sustainable agricultural practices.