প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ চতুৰ্থ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত অধ্যক্ষতা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
জনমুখী সক্ৰিয় সুশাসন (P2G2) আমাৰ কামৰ মূল আধাৰ, যাৰ জৰিয়তে আমি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী লাভ কৰিব পাৰো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যসমূহক আহ্বান জনায় যে নাগৰিকক হাৰাশাস্তি কৰা সমস্যাবোৰ যেন তেওঁলোকে সৰল কৰি তোলে
ৰাজ্যসমূহক ই-আৱৰ্জনা পুনঃব্যৱহাৰৰ বাবে জীৱনমুখী ব্যৱধান পুঁজিৰ ধাৰণাসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
সৰু চহৰত উদ্যোগীসকলৰ বাবে উপযুক্ত স্থান চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকক সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে উদ্যোগ ল’বলৈ ৰাজ্যসমূহক আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি সুশাসনৰ বাবে এক মূল আহিলা হৈ আহিছে; সেয়া নিয়মিতভাৱে আপডেট কৰিব লাগিব আৰু পৰিৱেশ প্ৰভাৱৰ বাবে সূচকসমূহ, দুৰ্যোগ প্ৰৱণ অঞ্চলসমূহো ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
পুৰণি পাণ্ডুলিপিসমূহৰ গুৰুত্ব আৰু ইয়াক ডিজিটেলাইজ কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ ওপৰত আলোকপাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
15 DEC 2024 10:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজিৰ পূৰ্বে দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ চতুৰ্থ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। উল্লেখ্য যে ২০২৪ চনৰ ১৩ ডিচেম্বৰৰ পৰা ১৫ ডিচেম্বৰলৈ দিল্লীত তিনিদিনীয়া সন্মিলনখন অনুষ্ঠিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই সন্মিলনৰ সৰ্ববৃহৎ সাফল্য হৈছে টিম ইণ্ডিয়াক একত্ৰিত কৰি মুকলি মনৰ আলোচনাত মিলিত হোৱা আৰু এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত সহযোগিতা কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে জনমুখী, সক্ৰিয় সুশাসন (P2G2) আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ মূলতে নিহিত হৈ আছে, যিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী লাভৰ বাবে এক মূল শিলাস্তম্ভ হিচাপে কাম কৰে।
সন্মিলনত ‘উদ্যোগীকৰণ, নিয়োগ, আৰু দক্ষতাক প্ৰসাৰ কৰা – জনগাঁথনিগত লভ্যাংশৰ লাভ উঠাব পৰা’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়।
বিশেষকৈ টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ চহৰত ষ্টাৰ্ট-আপৰ উত্থানক প্ৰশংসা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰসমূহক এনে উদ্ভাৱনসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বাবে এক সক্ষম পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ ৰাজ্যসমূহক সৰু চহৰসমূহত উদ্যোগী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ স্থান চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু ইয়াক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ, লজিষ্টিক সমৰ্থন নিশ্চিত কৰিবলৈ, আৰু প্ৰয়োজনীয় সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ৰিয় পদক্ষেপ ল’বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰসমূহক অভিযোগৰ পদ্ধতি সৰল কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাৰ ফলত প্ৰায়ে নাগৰিক হাৰাশাস্তি হয়। তেওঁ ৰাজ্যসমূহে নিজৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰ্হি সংস্কাৰ কৰি অধিক নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ বা জন ভাগীদাৰীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰ" পদ্ধতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছতা আৰু নিয়োজিততা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিভিন্ন চৰকাৰী পদক্ষেপৰ বিষয়ে নাগৰিকসকলক অৱগত কৰাৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
চক্ৰীয় অৰ্থনীতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোবৰ্ধন কাৰ্যসূচীক এক উল্লেখযোগ্য শক্তি সম্পদ হিচাপে স্বীকৃতি দি প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই পদক্ষেপে কেনেকৈ আৱৰ্জনাক সম্পদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে, বয়সীয়াল গৰু-ম’হক দায়বদ্ধতাৰ পৰিৱৰ্তে মূল্যৱান সম্পত্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যসমূহক ই-আৱৰ্জনা পুনঃব্যৱহাৰৰ বাবে ভাইএবিলিটি গেপ ফাণ্ডিঙৰ ধাৰণাটো অন্বেষণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ এই পদক্ষেপৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে সমাজখন ক্ৰমান্বয়ে ডাটা আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত হোৱাৰ লগে লগে ডিজিটেল আৱৰ্জনা বৃদ্ধি পাই থাকিব। ই-আৱৰ্জনাক এক মূল্যৱান সম্পদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে এনে সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হ’ব পাৰে।
স্বাস্থ্য খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলনৰ অধীনত মেদবহুলতাক এক উল্লেখযোগ্য প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ফিট আৰু সুস্থ ভাৰতেহে বিক্ষিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী লাভ কৰিব পাৰে। তেওঁ ২০২৫ চনৰ শেষৰ ফালে ভাৰত টিবি-মুক্ত (যক্ষ্মামুক্ত) হ’ব পাৰে বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আশা আৰু অংগনবাড়ী কৰ্মীসকলৰ জটিল ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ প্ৰাচীন পাণ্ডুলিপিসমূহ এক মূল্যৱান সম্পদ বুলি আলোকপাত কৰি ইয়াৰ ডিজিটেলাইজেচনৰ বাবে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাজ্যসমূহক এই দিশত সক্ৰিয় পদক্ষেপ ল’বলৈ আহ্বান জনায়। সুশাসনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সক্ষমকাৰী হিচাপে পি এম গতিশক্তিৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰাৰ লগতে ইয়াক নিয়মিতভাৱে নবীকৰণ কৰি ৰখা আৰু পৰিৱেশ প্ৰভাৱ আৰু দুৰ্যোগ প্ৰৱণ অঞ্চলৰ বাবে সূচকসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
আকাংক্ষিত জিলা আৰু ব্লক কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই অঞ্চলসমূহত দক্ষ বিষয়া নিয়োগ কৰিলে তৃণমূল পৰ্যায়ত পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন ঘটিব পাৰে, যাৰ ফলত উল্লেখযোগ্য আৰ্থ-সামাজিক লাভ হ’ব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চহৰসমূহক প্ৰধান অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ মূল কৌশল হিচাপে মানৱ সম্পদৰ বিকাশৰ তীব্ৰ পোষকতা কৰে। তেওঁ নগৰ শাসন, পানী ব্যৱস্থাপনা, পৰিৱেশ বহনক্ষমতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বিশেষ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নগৰীয়া গতিশীলতাৰ বৃদ্ধিৰ লগে লগে তেওঁ পৰ্যাপ্ত নগৰীয়া গৃহৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যিয়ে অৱশেষত উৎপাদন খণ্ডত বিশেষকৈ উদীয়মান ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহত উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব।
লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলক সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। আজি তেওঁৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকী আৰু এইবাৰো তেওঁৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে অহা দুবছৰ উদযাপন কৰা উচিত আৰু তেওঁৰ ভাৰতৰ সপোন পূৰণৰ দিশত আমি কাম কৰা উচিত।
প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক বিক্ষিত ভাৰত লাভৰ অভিযানত জড়িত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা আন্দোলনে দাঙি ধৰা আদৰ্শ অনুসৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আঙুলিয়াই দিছিল যে সকলো শ্ৰেণীৰ পুৰুষ, মহিলা, শিশুৱে নিজৰ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ পৰিস্থিতি, মতাদৰ্শ, সম্পদৰ মাজতো একত্ৰিত হৈ স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজিছিল। একে মনোভাৱেৰে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অৰিহণা যোগাব লাগিব। দাণ্ডী যাত্ৰাৰ ২৫ বছৰৰ পাছত অহা ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ কথা উল্লেখ কৰি—তাৰ সময়ৰ এক কীৰ্তিচিহ্ন আন্দোলন—প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যদি জাতিটোৱে সামূহিকভাৱে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিক্ষিত ভাৰত হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ বাবে ই নিঃসন্দেহে এই অভিযানত সফল হ’ব।
তিনিদিনীয়া এই সন্মিলনত উৎপাদন, সেৱা, গ্ৰাম্য অকৃষি উন্নয়ন, নগৰ বৃদ্ধি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, আৰু বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিকে ধৰি কেইবাটাও মূল বিষয়বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
সন্মিলনৰ সময়ত আলোচনা
উদ্যোগীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাক লালন-পালন কৰা, দক্ষতামূলক পদক্ষেপ বৃদ্ধি কৰা, আৰু গ্ৰাম্য আৰু চহৰীয়া উভয় জনসংখ্যাৰ বাবে বহনক্ষম নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্যৰে অধিবেশনসমূহে বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতক মধ্যম আয়ৰ পৰা উচ্চ আয়ৰ দেশলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰা। এই পদক্ষেপসমূহে অৰ্থনীতিৰ মূল চালক হিচাপে কাম কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে, মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নক ইয়াৰ মূল ভেটি হিচাপে লৈ।
সন্মিলনৰ সময়ত এই কথা আলোকপাত কৰা হয় যে ভাৰতৰ সেৱা খণ্ডৰ সম্ভাৱনাক টেপ কৰিবলৈ বহুমুখী পন্থা অতি প্ৰয়োজনীয়, বিশেষকৈ সৰু চহৰসমূহত। এই পদ্ধতিত নীতিগত হস্তক্ষেপ, আন্তঃগাঁথনি বিকাশ, দক্ষতা বৃদ্ধি, আৰু ব্যৱসায়-বন্ধুত্বপূৰ্ণ পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ সংমিশ্ৰণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আলোচনাত অনানুষ্ঠানিক খণ্ডক দক্ষতা আৰু আনুষ্ঠানিক কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। গ্ৰাম্য অকৃষি খণ্ডত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা দক্ষতা বিকাশৰ পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য উদ্যোগীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰাত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও বিশেষ প্ৰৰোচনাৰ জৰিয়তে অকৃষি কৰ্মসংস্থাপনত মহিলা আৰু প্ৰান্তীয় গোটসমূহৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে তীব্ৰ আহ্বান জনোৱা হৈছিল।
এই সন্মিলনত ব্যৱস্থাগত পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিয়া আৰু পুংখানুপুংখ পৰ্যালোচনাৰ জৰিয়তে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ সম্পূৰ্ণতা ত্বৰান্বিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰগতি মঞ্চৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়।
এই সন্মিলনত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ অভিসৰণক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা আৰু বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান আগবঢ়োৱাৰ সম্ভাৱনা থকা ফ্ৰন্টিয়াৰ টেকন’লজিছৰ ওপৰত বিশেষ অধিবেশন অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতে এই ক্ষেত্ৰত নেতৃত্বৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগো উপস্থাপন কৰে, সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ পথ গঢ়ি তুলিছে। কৰ্মযোগীৰ ওপৰত আন এক বিশেষ অধিবেশনত উল্লেখ কৰা হৈছিল যে এই পদক্ষেপে ৰাজ্যসমূহক শিক্ষণক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলাত আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক কাৰ্যসূচী বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত সামৰ্থ্য বিকাশৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী হ’ব পাৰে।
এই সন্মিলনত মুখ্য সচিব, সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, ক্ষেত্ৰ বিশেষজ্ঞ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM chairs fourth National Conference of Chief Secretaries in Delhi
Pro-people Pro-active Good Governance (P2G2) is at the core of our work, through which we can achieve the vision of Viksit Bharat: PM
PM urges States to simplify the compliances which often lead to harassment of citizens
PM directs States to explore concepts of Viability Gap Funding for recycling of E-waste
PM urges States to identify locations suitable for entrepreneurs in smaller cities and take initiative to facilitate them
PM GatiShakti has been a key enabler for good governance; must be regularly updated and indicators for environmental impacts, disaster prone areas must also be included in it: PM
PM underscore the importance of the old manuscripts and using technology to digitize them
Focus on Reform, Perform, Transform and Inform: PM
15 DEC 2024 10:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 4th National Conference of Chief Secretaries in Delhi earlier today. The three day Conference was held in Delhi from 13 to 15 December, 2024.
Prime Minister observed that the greater benefit of this Conference was that Team India had come together for discussion with an open mind and work together for a Viksit Bharat.
Prime Minister observed that Pro-People Pro-active Good Governance (P2G2) is at the core of our work through which we can achieve the vision of Viksit Bharat.
The Conference included discussions around the overarching theme of ‘Promoting Entrepreneurship, Employment and Skilling – Leveraging the Demographic Dividend’.
Prime Minister appreciated the advent of Start-ups especially in Tier 2/3 cities. He asked States to encourage such innovations and work towards providing an environment where start-ups can flourish. He urged States to identify locations suitable for entrepreneurs in smaller cities and take initiative to connect them with the banking system, provide logistics and facilitate them.
Prime Minister also asked the States to simplify the compliances which often lead to harassment of citizens. He urged the participants that States should reform the governance model in such as way as to encourage citizen participation or Jan Bhagidari. The Prime Minister also said that it is important to focus on reform, perform, and transform, and it is also important to inform the people about the various initiatives of the government.
Talking about Circular Economy, PM appreciated that the GOBARdhan programme is now being seen as a big energy resource. He observed that this initiative converts waste into wealth while also making the aged cattle an asset rather than a liability.
PM directed the States to explore concepts of Viability Gap Funding for recycling of E-waste. This is particularly important as with increasing data and technology driven society, digital waste will further increase. Converting this e-waste into a useful resource will lessen our dependence on import of such material.
In the health sector, PM urged that under the Fit India Movement obesity should be taken as a big challenge in Bharat. He said that only a fit and healthy India can be a Viksit Bharat. He also opined that Bharat can be made TB-mukt by end of 2025. He added that the ASHA and Anganwadi workers can play a big role in delivering this goal.
PM observed that the old manuscripts were Bharat’s treasure and technology should be used to digitize it. States should take steps towards it. While appreciating that PM GatiShakti has been a key enabler for good governance, he also said that PM GatiShakti must be regularly updated and indicators for environmental impacts, disaster prone areas must also be included in it.
Talking about Aspirational Districts and Blocks Programme, PM said that competent officers posted in these blocks and districts can bring about massive changes at the ground level. It would also lead to immense socio-economic benefits.
Talking about development of cities, PM strongly encouraged for human resources development in order to develop cities as centres of economic growth. He emphasized on developing institutions for specialization in urban governance, water and environment management. With increasing urban mobility, he also stressed on providing adequate urban accommodation which would in turn lead to better productivity in the manufacturing sector in new industrial hubs.
Prime Minister also paid salutations to Sardar Vallabhbhai Patel describing him as an inspiration for all civil servants. Citing that today is his death anniversary and this year is also his 150th birth anniversary, PM Modi said that next two years should be celebrated and we should work towards achieving his dream of India.
To make every Indian an active participant in achieving the goal of Viksit Bharat, he urged them to follow the example of the freedom movement. As men, women and children from all walks of life participated in the freedom struggle despite their different circumstances, ideological differences and different means, similarly every Indian must work towards making Viksit Bharat by 2047. Citing that India became independent 25 years after Dandi March which was a massive revolution in those times, Prime Minister said that similarly if we decide that we shall become Viksit Bharat by 2047, we too will become Viksit for sure.
The three day Conference emphasised on special themes which included Manufacturing, Services, Rural Non-farm, Urban, Renewable Energy, and Circular Economy.
Discussion during the Conference
The sessions deliberated to work around subjects which would help in collaborative action in promoting entrepreneurship, enhancing skilling initiatives, and creating sustainable employment opportunities for both rural and urban populations thereby helping in the transition of India from middle income to high income country. These initiatives can emerge as the driving wheels for the economy with women-led development as the foundation.
During the conference, it was discussed that a multifaceted approach is required to harness the potential of India's service sector especially in smaller cities. This involves a combination of policy interventions, infrastructure development, skill enhancement, and a focus on creating a business-friendly environment. Emphasis on skilling and formalization of the informal sector was also discussed. Similarly in the rural non-farm sector, it was discussed that rural entrepreneurship should be promoted through specific skilling courses. It was also felt that women and marginalized groups’ participation in non-farm employment should also be encouraged through special incentives.
The Conference also deliberated on PRAGATI platform which has ultimate goal to drive systemic change and to accelerate completion of infrastructure project through rigorous reviews.
The Conference had a Special Session on Frontier Technologies which represents convergence of various fields and can help in providing solutions to global challenges. It also could provide India an opportunity to lead in this arena and have a trajectory of inclusive and sustainable growth. In another special session on Karmayogi, it was observed that it can help States in democratization of learning, citizen-centric programmes thereby strengthening the capacity building ecosystem.
The Conference was attended by Chief Secretaries, senior officials of all States/Union Territories, domain experts and senior officers in the centre.