Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and launch of multiple development projects in Prayagraj
13 DEC 2024 5:17PM by PIB Delhi
Honourable Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel Ji, Honourable Chief Minister Shri Yogi Adityanath Ji, Honourable Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya Ji and Brajesh Pathak Ji, esteemed ministers of Uttar Pradesh, respected Members of Parliament and Legislative Assembly, the Mayor and District Panchayat President of Prayagraj, other distinguished guests, and my dear brothers and sisters.
I bow with reverence to this sacred land of Sangam in Prayagraj. I also extend my obeisance to all the saints and sages arriving for the Maha Kumbh. I particularly commend the efforts of the employees, workers, and sanitation staff who are tirelessly working day and night to ensure the success of the Maha Kumbh. Hosting such a grand global event, preparing to welcome and serve lakhs of devotees every day, conducting a Maha Yagya continuously for 45 days, and building a new city as part of this magnificent initiative—these efforts are creating a new chapter in the history of Prayagraj. The organisation of the Maha Kumbh next year will elevate the cultural and spiritual identity of our nation to unparalleled heights. With great confidence and devotion, I must say that if this Maha Kumbh were to be described in a single sentence, it would be: This is a Maha Yagya of unity that will resonate across the globe. I extend my heartfelt best wishes to all of you for the grand and divine success of this event.
Friends,
Bharat is a land of holy places and sacred pilgrimages. It is home to countless revered rivers, such as the Ganga, Yamuna, Saraswati, Kaveri, and Narmada. The sanctity of these rivers, the significance of numerous pilgrimage sites, their grandeur, their confluence, their coming together—all of this embodies the essence of Prayag. Prayag is not merely the meeting point of three holy rivers; it is a place of unparalleled spiritual importance. It is said about Prayag: माघ मकरगत रबि जब होई। तीरथपतिहिं आव सब कोई॥ —meaning that when the Sun enters Capricorn, all divine powers, all pilgrimage sites, and all sages, Maharishis, and mystics converge at Prayag. This is the place whose spiritual influence completes the Puranas. Prayagraj is the sacred land that has been glorified in the verses of the Vedas.
Brothers and Sisters,
Prayag is a sacred land where every step is marked by a holy site, and every path leads to a place of virtue. As the verse says: त्रिवेणीं माधवं सोमं, भरद्वाजं च वासुकिम्। वन्दे अक्षय-वटं शेषं, प्रयागं तीर्थनायकम्॥ This describes the triple effect of the Triveni Sangam, the glory of Veni Madhav, the blessings of Someshwar, the sanctity of Rishi Bharadwaj’s ashram, the special significance of Nagraj Vasuki, the immortality of the Akshaya Vat, and the eternal grace of Shesha—this is our Teerthraj Prayag, the king of pilgrimages. Prayag means: "चारि पदारथ भरा भँडारू। This means that Prayag is the place where all four goals of life—Dharma, Artha, Kama, and Moksha—are attainable. Prayagraj is not just a geographic location; it is a realm of profound spiritual experience. I consider it a blessing from Prayag and its people that I am privileged to visit this sacred land repeatedly. During the last Kumbh, I had the honour of bathing in the Sangam, and today, before the start of this Kumbh, I have once again had the privilege of seeking the blessings of Maa Ganga by visiting this holy confluence. Today, I performed a snan (ritual bath) at the Sangam Ghat, had darshan of Hanuman Ji, and received the blessings of the Akshaya Vat tree. For the convenience of devotees, the Hanuman Corridor and Akshaya Vat Corridor are being constructed, and I also received updates about the Saraswati Koop Redevelopment Project. Today, projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated here, and I congratulate all of you for these transformative developments.
Friends,
The Maha Kumbh is a sacred and living testament to the cultural and spiritual journey of our nation, which has continued unbroken for thousands of years. It is an event that brings together religion, knowledge, devotion, and art in a divine confluence. It is said in our scriptures: "दश तीर्थ सहस्राणि, तिस्रः कोट्यस्तथा अपराः। सम आगच्छन्ति माघ्यां तु, प्रयागे भरतर्षभ." This means that a ritual bath in the Sangam at Prayag is equivalent to earning virtues from visiting countless other pilgrimages. Whoever bathes in Prayag is absolved of all sins. Through the ages—whether in the era of kings and emperors or during centuries of colonial rule—the flow of faith associated with Kumbh has never ceased. The reason is that Kumbh is not governed by any external authority; it is driven by the inner consciousness of humanity. This consciousness awakens naturally, drawing people from every corner of India to the banks of the Sangam. Villagers, townsfolk, and city dwellers alike embark on their journeys to Prayagraj. This collective consciousness is a rare and powerful phenomenon. Here, saints, sages, scholars, and ordinary people come together as one, taking the holy dip in the Triveni Sangam. Differences of caste dissolve, sectarian conflicts fade, and millions unite with a single purpose and shared belief. During this Maha Kumbh, too, crores will arrive from various states, speaking different languages, belonging to different castes and traditions, and holding diverse beliefs. Yet, upon reaching the city of Sangam, they will become one. This is why I reiterate that the Maha Kumbh is truly a Maha Yagya of unity, where every form of discrimination is sacrificed. Every Indian who takes a dip in the Sangam presents a magnificent vision of Ek Bharat, Shreshtha Bharat.
Friends,
One of the most remarkable aspects of the Maha Kumbh tradition is its ability to provide direction to the nation. During Kumbh, extensive discussions were held on the pressing issues and challenges faced by the country. These debates, dialogues, and deliberations among saints often infused new energy into the thoughts of the nation and illuminated new paths for progress. Historically, saints and spiritual leaders have made several significant decisions regarding the country during such gatherings. Before the advent of modern means of communication, events like Kumbh laid the foundation for major social transformations. Here, saints and scholars would come together to discuss the joys and sorrows of society, reflect on the present, and envision the future. Even today, the relevance of grand events like Kumbh remains unchanged. These gatherings continue to send a positive message to society, fostering a continuous stream of national thought. While the names of such events, their destinations, and their routes may differ, the travellers remain united by a single purpose.
Friends,
Despite the immense significance of Kumbh and religious pilgrimages, previous governments failed to recognise their importance. Devotees often faced numerous hardships during these events, yet those governments remained indifferent. This neglect stemmed from their lack of connection to Indian culture and faith. However, today, both the central and state governments are led by individuals who deeply respect India’s culture and traditions. This “double-engine government” considers it its duty to provide seamless facilities for devotees attending Kumbh. As part of this commitment, the central and state governments have launched initiatives worth thousands of crores of rupees to ensure smooth arrangements. The coordinated efforts of various government departments in preparing for the Maha Kumbh are highly commendable. Special attention has been given to improving connectivity so that devotees from every corner of the country and the world can reach Kumbh without difficulty. Connectivity between Prayagraj and cities such as Ayodhya, Varanasi, Rae Bareli, and Lucknow has been significantly enhanced. The comprehensive “Whole of Government” approach that I often speak about is clearly visible in the preparations for this Maha Kumbh.
Friends,
Our government has consistently focused on preserving and enriching Bharat's heritage while advancing development. Across the nation, various tourist circuits are being developed, such as the Ramayana Circuit, Shri Krishna Circuit, Buddhist Circuit, and Tirthankar Circuit. These initiatives bring renewed attention to historically and spiritually significant locations that were previously overlooked. Through programmes like the Swadesh Darshan Yojana and the PRASAD scheme, we are expanding facilities at pilgrimage sites. We have all witnessed how the construction of the grand Ram Temple in Ayodhya has transformed the entire city into a magnificent spectacle. Similarly, Vishwanath Dham and Mahakal Mahalok have gained worldwide recognition. In Prayagraj, the Akshay Vat Corridor, Hanuman Temple Corridor, and Bhardwaj Rishi Ashram Corridor reflect the same vision of rejuvenation. Additionally, sacred sites like Saraswati Koop, Patalpuri, Nagvasuki, and the Dwadash Madhav temples are being renovated to better serve the devotees.
Friends,
Prayagraj is also the land of Nishadraj. Shringaverpur holds a significant place in the journey of Lord Ram as he became Maryada Purushottam. The story of Lord Ram and Kewat continues to inspire us even today. When Kewat encountered his Lord, he humbly washed Lord Ram's feet and helped him cross the river in his boat. This episode reflects a unique sense of devotion and carries the profound message of friendship between God and his devotee. It reminds us that even the Almighty can seek the help of a devotee. Shringaverpur Dham is being developed as a symbol of this divine friendship between Lord Ram and Nishadraj. The statue of Lord Ram and Nishadraj will serve as a timeless reminder of equality and harmony for future generations.
Friends,
Cleanliness plays a pivotal role in ensuring the success of a grand and divine event like Kumbh. As part of the preparations for the Maha Kumbh, the Namami Gange programme has been accelerated. Special emphasis has been placed on sanitation and waste management in Prayagraj city. Initiatives like appointing Gangadoots, Ganga Praharis, and Ganga Mitras aim to raise awareness among people about maintaining cleanliness. This time, over 15,000 of my sanitation worker brothers and sisters will manage the cleanliness of Kumbh. I would like to express my heartfelt gratitude in advance to these dedicated sanitation workers who are tirelessly contributing to the preparations for Kumbh. The purity, cleanliness, and spirituality that crores of visitors will experience during the event will be possible only because of your efforts. In this sacred service, you will share in the virtue of every devotee who comes here. Just as Lord Krishna taught us the value of all work by picking up used plates, your work will elevate the significance of this event. You are the ones who begin your duties at the break of dawn and continue until late at night. During the 2019 Kumbh, the cleanliness of the event received widespread acclaim. Those who participated in the Kumbh or Maha Kumbh for decades saw such impeccable cleanliness and organisation for the first time. It was for this reason that I expressed my gratitude to you by washing your feet. The satisfaction and fulfilment I felt while performing this gesture remain a cherished and unforgettable experience in my life.
Friends,
There is an important aspect of Kumbh that is often overlooked: the significant boost it provides to economic activities. We can already witness how economic activities in this region are gaining momentum in preparation for Kumbh. For approximately one and a half months, a new city will emerge along the banks of the Sangam, with lakhs of people visiting daily. To manage such a massive event, a large workforce will be required in Prayagraj. The work of over 6,000 boatmen, thousands of shopkeepers, and those assisting with rituals, prayers, and meditation will see a significant increase. This means that countless employment opportunities will be created. To maintain the supply chain, traders will need to source goods from other cities, and the impact of Prayagraj Kumbh will extend to surrounding districts as well. Additionally, devotees travelling from other states will use trains and planes, further stimulating the economy. Thus, the Maha Kumbh will not only foster social unity but also bring substantial economic empowerment to the people.
Friends,
The Maha Kumbh 2025 is being organised in an era that is far more advanced in terms of technology compared to previous events. Today, the number of people using smartphones has increased manifold. Back in 2013, data was not as affordable as it is now. Today, mobile phones come equipped with user-friendly apps that even those with limited technical knowledge can use. Earlier, I launched the Kumbh Sahayak Chatbot, marking the first time that Artificial Intelligence (AI) and chatbot technology will be employed in the Kumbh. This AI-powered chatbot supports communication in 11 Indian languages. I encourage more people to connect with this fusion of tradition and technology. For instance, a photography competition centred on Maha Kumbh could be organised, showcasing it as a Maha Yagya of unity. Such initiatives will captivate the youth, encouraging their active participation in the event. When these photographs are shared on social media, they will create a vast and vibrant canvas, filled with countless colours and emotions. The possibilities are endless. Additionally, you could organise competitions related to spirituality and nature, further enriching the experience of Maha Kumbh.
Friends,
Today, Bharat is making rapid strides towards becoming a developed nation. I am confident that the spiritual and collective energy emanating from this Maha Kumbh will strengthen our resolve. May the Maha Kumbh bath be a historic and unforgettable experience. May the confluence of Maa Ganga, Maa Yamuna, and Maa Saraswati bring welfare to humanity—this is our collective wish. I extend my heartfelt best wishes to every devotee visiting the sacred city of Prayagraj (Sangam Nagri). Thank you all from the bottom of my heart. Now, say it with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Ganga Mata Ki Jai!
Ganga Mata Ki Jai!
Ganga Mata Ki Jai!
Thanks a lot!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রায়াগ্রাজদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
13 DEC 2024 5:17PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল অনন্দিবেন পতেল জি, চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ জি, দিপুতি চীফ মিনিস্তর কেযব মৌর্য়া জি, ব্রাজেস পাথক জি, উত্তর প্রদেসকী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং, প্রায়াগ্রাজগী মেয়র অমসুং দিস্ত্রিক পঞ্চায়ত প্রসিদেন্ত, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
প্রায়াগ্রাজগী শঙ্গমগী শেংলবা লমদম অসিদা ঐনা কোক নোঞ্জরি। মহা কুম্ভ শরুক য়াবা লাক্লিবা সাধুশিংদা ঐনা কোক নোঞ্জরি। মহা কুম্ভ মাইপাক্নবা অহিং-নুংথিল থবক শুরিবা শিন্মীশিং অমসুং সেনিতেসনগী শিন্মীশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অসিগুম্বা মালেমগী অচৌবা থৌরম অমদা, নোংমদা ভক্ত লাখ কয়া তরাম্না ওক্নবা অমসুং সেবা তৌনবা থৌরাং তৌরে অমসুং নুমিৎ ৪৫ গী মহা যজ্ঞ অমা লেপ্তনা পাংথোক্লি, অনৌবা সহর অমা শেমগৎনবা অচৌবা কেম্পেন অমা পাংথোক্লি, প্রায়াগ্রাজদা অনৌবা পুৱারি অমা শেম্লে। মথং চহিদা মহা কুম্ভ পাংথোকপা অসিনা লৈবাক অসিগী অধ্যাতিক অমসুং নাতকী শক্তম অনৌবা থাক অমদা পুখৎলগনি। ঐনা থাজবগা লোয়ননা হায়রি, ঐনা কৎথোকপগা লোয়ননা হায়রি, করিগুম্বা ঐনা মসিগী মহা যজ্ঞ অসি ৱাহৈ পরেং অমদা ফোঙদোক্লবদি, ঐনা হায়গনি মদুদি মসি অপুনবগী মহা যজ্ঞ অমা ওইগনি, মালেম শীনবা থুংনা ৱারি লিনগনি। মসিগী থৌরম অসি মাইপাক্নবা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ভারত অসি শেংলবা মফমশিং অমসুং লাইফমশিংগী লৈবাক অমনি। গঙ্গ, যমুনা, সরশ্বতি, কাবেরি, নরমাদাগুম্বা মশিং থিঙমদ্রবা শেংলবা তুরেলশিংগী লৈবাক অমনি। তুরেলশিং অসিগী অশেংবা শক্তম, লাইফম কয়াগী মরুওইবশিং, মখোয়গী মতিক-মগুন, মখোয়গী ইতিনফম, মখোয়গী অপুনবা, মখোয়গী ইথিল, মখোয়গী ফজবা অসি প্রায়াগনি। মফম অসি শেংলবা তুরেল অহুমগী ইতিনফম খক নত্তে। নুমিৎনা কেপ্রিকোর্ন চঙশিল্লকপা মতমদা, ঈশ্বরগী শক্তি পুম্নমক, লাই খুরুম্বা লাকপা মীওই খুদিংমক, সাধুশিং, মহর্ষিশিং প্রায়াগতা লাকখি। মফম অসি, হায়রিবা পুরানাশিংগী ইথিল য়াওদ্রবদি মপুংফাদে। প্রায়াগ্রাজ অসি বেদগী শ্লোগশিংদা থাগৎপা মফম অমনি।
মরুপশিং,
প্রায়াগ অসি খোঙথাং খুদিং অশেংবা মফমশিংগী মফম অমনি। মফম অসিদা ত্রিবেনি মধাবম সোমান, ভারাদৱাজম চা বসুকিম, বন্দে অক্ষ্য-বাতাম সেসাম, প্রায়াগাম তির্থনায়াকম। হায়বদি ত্রিবেনিগী ইথিল অহুম, বেনি মাধবকী ফজবা, সোমেশ্বরগী থৌজালশিং, রিষি ভারদ্বাজগী শেংলবা মফম, নাগ্রাজ বসুকিগী অখন্নবা মফম, অক্ষায়া ভাতকী লোম্বা নাইদবা অমসুং সেসাগী ফজবা… মসি ঐখোয়গী লাইফমগী নিংথৌ প্রায়াগ! পোৎশক মরি-ধর্ম, অর্থ, কাম অমসু মোক্সা লাইনা ফংবা মফম অসি প্রায়াগনি। প্রায়াগ্রাজ অসি শুপ্নগী লম মচেৎ অমা নত্তে। মসি অধ্যাতিক্কী মফম অমনি। প্রায়াগকী থৌজাল অমসুং প্রায়াগকী মীয়ামগী থৌজালদগী ঐ মফম অসিদা হঞ্জিন হঞ্জিন লাকপনি। হৌখিবা চহিগী কুম্ভদা, ঐ শঙ্গম অসিদা ঈরুপখি। কুম্ভ হৌদ্রিঙৈ মমাংদা ঙসি ঐনা মা গঙ্গগী খুয়াদা চঙজবা ফংলে অমসুং মহাক্কী থৌজাল ফংলে। ঙসি ঐ শঙ্গমদা ঈরুপখি। ঐ হনুমান জি দর্শন ফংলে। ঐ অক্ষ্যাবাত উগী থৌজালশু ফংলে। হায়রিবা মফম অনি অসিদা ভক্তশিং খুদোংচানবা হনুমান কোরিদোর অমসুং অক্ষ্যাবাত কোরিদোর শেমগৎলে। ঐ সরশ্বতি কুপ রি-দিবলপমেন্ত প্রোজেক্কী মরমদশু পাউ তারে। ঙসি মফম অসিগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়া কাইথোক্লে। মসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মহা কুম্ভ অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী চহি লিশিং কয়া শুরবা নাত অমসুং অধ্যাতিক্কী খোঙচৎকী শেংলবা অমসুং অহিংবা খুদম অমনি। মসি ধর্ম, লৌশিং, কৎথোকপা অমসুং কলাগী ঈশ্বরগী ওইনা অপুনবা থৌরম অমনি। শঙ্গমদা ঈরুপ্পা অসি লাইফম করোর কয়া চৎপগা মান্নৈ। প্রায়াগতা ঈরুপ্পা মীওইশিং পাপ খুদিংমক্তগী কোকই। নিংথৌশিংগী মতম ওইগেরা নত্ত্রগা চহি চা কয়া মীনাই ওইরিঙৈগী মতম ওইগেরা, মসিগী থাজবা অসি কৈদৌঙৈদা তোক্তে। মসিগী অচৌবা মরমদি কুম্ভদা মপানগী শাফু অমতা পীবা ঙমদে। কুম্ভ অসি মীওইবগী থৱায়না ৱাখল তাবা অদুবুনি। মসিগী ৱাখল তাবা অসি মশা মরোমদোম মিকপ থোকচরকই ভারতকী মফম কয়াগী মীওইশিং শঙ্গমদা চিংশিল্লি।খুঞ্জাশিং অমসুং সহরগী মীওইশিং প্রায়াগ্রাজদা লাকখি। মসিগী অপুনবা ৱাখল্লোন অসি অতাংবা অমনি অমসুং শক্তি লৈবা ফিবম অমনি। মফম অসিদা সাধুশিং, পন্দিৎশিং অমসুং মীচমশিং অমতা ওইনা লাকখি, ত্রেবেনি শঙ্গমদা ঈরুপখি। কাংলুপ-ফুরুপকী খেন্নবা লৈখিদে, কাংলুপকী মুক্নবা লৈখিদে অমসুং পান্দম অমগীদমক মিল্লিয়ন কয়া পুনখি অমসুং থাজবা শরুক য়ামিন্নখি। মহা কুম্ভ মনুংদা, তোঙান-তোঙানবা লোলশিং ঙাংবা, তোঙান-তোঙানবা ফুরুপ অমসুং চৎনবীশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা লাইনিং কয়াগী মীওই করোর কয়া রাজ্য কয়াদগী লাকখি। অদুবু শঙ্গমগী সহর য়ৌরকপদা, মখোয় অমতা ওইখি। মরম অদুনা মহা কুম্ভ অসি মখল খুদিংমক্কী তাথি-তাওইনা তৌবা কৎথোকপা, তশেংনা অপুনবগী মহা যাজ্ঞ অমনি হায়না ঐনা অমুক হন্না হায়রিবা। ভারতমচা খুদিংমক্না শঙ্গমদা ঈরুপ্লিবা অসিনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ফজরবা পান্দম অমা উৎলি।
মরুপশিং,
মহা কুম্ভ চৎনবীগী খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমশিংগী মনুংদা অমদি মসিনা লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাকপা ঙম্বা অসিনি। কুম্ভ মনুংদা লৈবাক অসিনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়াগী মরমদা কুপ্না খন্ন-নৈনবা পাংথোকই। সাধুশিংগী মরক্ত মরৈ য়েৎনবা, ৱারি শানবা অমসুং খন্ন-নৈনবা অসিনা লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন্দা অনৌবা শক্তি অমা পীরি অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা মঙাল পীরি। পুৱারি ওইনা, অসিগুম্বা মীয়াম পুনবা থৌরমশিং মনুংদা সাধুশিংনা লৈবাক্কী মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌখি। অনৌবা যুগকী ই-পাউ ফাওন্না পাম্বৈশিং লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা, কুম্ভগুম্বা থৌরমশিং অসিনা খুন্নাইগী অচৌবা অওনবশিং পুরক্নবা য়ুম্ফম থোনখি। মফম অসিদা, খুন্নাইগী নুংঙাইবা অমসুং অৱাবশিং খন্ননবা সাধুশিং অমসুং পন্দিৎশিং লাকখি অমসুং হৌজিক্কী অমসুং তুংগী ৱাফমশিং খন্নখি। হৌজিক ফাওবা, কুম্ভগুম্বা অচৌবা থৌরমশিংগী চন্নফম লৈরি। হায়রিবা মীয়াম পুনবা থৌরমশিং অসিনা মখা তানা খুন্নাইদা অফবা পাউজেল পীগনি, লৈবাক্কী ৱাখল খন্নবা মখা তানা ইচেল চেন্থহনগনি। অসিগুম্বা থৌরমশিংগী মমিং, মখোয়গী মফমশিং অমসুং মখোয়গী লম্বীশিং তোঙাল্লবশু, লমকোয়বা মীওইশিংদি পান্দম অমা খক্তগী অমত ওইনা পুনখি।
মরুপশিং,
কুম্ভ অমসুং লাই খুরুম্বা চৎপগী কান্নবা কয়া লৈরবশু, মমাঙগী সরকারশিংনা মখোয়গী মরুওইবা খঙখিদে। হায়রিবা থৌরমশিং অসিগী মনুংদা ভক্ত কয়া খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি, মতম অদুগী সরকারশিংদা অহোংবা লৈখিদে। মখোয়গা ভারতকী নাত অমসুং লাইনিংগা শম্নবা ৱাৎপদগী মসি মখোয়না মীরাইবনি। ঙসিদি ভারতকী নাত অমসুং চৎনবীশিং নিংথিনা ইকায়খুম্নবা মীওইশিংনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিং লুচিংলে। কুম্ভ শরুক য়ারিবা ভক্তশিংদা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে। থৌরম ফজনা পাংথোক্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী থৌরমশিং পায়খৎপা হৌরে। মহা কুম্ভগী থৌরাং তৌনবা তোঙান-তোঙানবা সরকারগী ভিবাগশিংনা খুৎশম্নদুনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি য়াম্না থাগৎনিঙাইনি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী ভক্তশিং কুম্ভ য়ৌরকপা লাইনবা লম্বী-থোংন ফগৎনবা অখন্নবা পুক্নিং চঙলে। প্রায়াগ্রাজ অমসুং অয়োধ্যা, বারানাসী, রাই বারেলি অমসুং লখনৌ সহরশিংগী মরক্তা লৈবা লম্বীশিং শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। সরকারনা থৱায়-হকচাং য়াওনা থবক পায়খৎপগী মমি মহা কুম্ভ অসিগী শেম-শারিবা অসিদা ময়েক শেংনা উবা ফংলে।
মরুপশিং,
চাউখৎপা য়াংখৎহনবগা লোয়ননা ভারতকী হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা পুক্নিং চঙলে। লৈবাক শীনবা থুংনা তুরিস্ত সর্কুইতশিং হায়বদি রামায়ন সর্কুইত, শ্রী কৃষ্ণ সর্কুইত, বুদ্ধিস্ত সর্কুইত অমসুং তির্থানকর সর্কুইত শেমগৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মতম অমদা য়েংশিনবীরমদ্রবা পুৱারি অমসুং অধ্যাতিক্কী মরুওইবা মফমশিং অমুক হন্না পাম্নবা হেনগৎলক্লে। শ্বাদেস দর্সন য়োজনা অমসুং প্রাসাদ স্কিমগী খুৎথাংদা ঐখোয়না লাইফমশিংদা খুদোংচাবশিং ফজনা শেমগৎলে। অয়োধ্যাদা অচৌবা রাম মন্দির শাবদগী কমদৌনা অপুনবা সহর অমা ফজরবা মফম অমা ওইহনখিবগে হায়বা ঐখোয় খুদিংমক্না উরে। মসিগা চপ মান্ননা, বিশ্বনাথ ধাম অমসুং মহাকাল মহালোক মালেম শীনবা থুংনা মশক খঙলে। প্রায়াগ্রাজদা, অক্ষ্যা ভাত কোরিদোর, হনুমান তেম্পল কোরিদোর, অমসুং ভারদ্বাজ রিসি অশ্রাম কোরিদোরদা অমুক হন্না শেমগৎপগী মমি তারে। মসিগী মথক্ত, ভক্তশিংগী য়াইফনবা শেংলবা লাইফমশিং হায়বদি সরশ্বাতি কুপ, পতালপুরি, নগাবাসুকি অমসুং দ্বাদাস মধাব লাইশঙশিং অমুক হন্না শেমগৎলে।
মরুপশিং,
প্রায়াগ্রাজ অসি নিসাদ্রাজগী লমদম অমসুনি। ভগবান রাম্না মরয়াদা পুরুসুত্তম ওইরক্নবা খোঙচত্তা শ্রীনগাভেরপুর অসি য়াম্না মরুওইবা মফম অমনি। ঙসি ফাওবদা ভগবান রাম অমসুং কেৱাতকী ৱারিনা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। কেৱাতনা ভগবান রাম থেংনবা মতমদা, মহাক ভগবান রামগী মখোঙ চামথোকখি অমসুং মহাক্কী হিনা তুরেল লানবদা শ্রী রামগী মতেং পাংখি। ঈশ্বর অমসুং মহাক্কী ভক্ত অনিগী মরক্ত লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী পাউজেল পুরিবা অঙকপা কৎথোকপা অমসুং চঙজবা অদু তাঙ্কক অসিদা মমি তারে। করিগুম্বা মতমদা ঈশ্বর ফাওবনা মহাক্কী মনাইদগী মতেং লৌখি হায়বা মসিনা ঐখোয়না নিংশিংহল্লে। ভগবান রাম মসুং নিসাদ্রাজগী মীতম অসিনা তুংগী মীরোলশিংদা মান্নবা অমসুং নুংশিন্না হিংমিন্নবা নিংশিংহল্লগনি।
মরুপশিং,
কুম্ভগুম্বা অচৌবা অমসুং ঈশ্বরগী থৌরমশিং মাইপাক্না পাংথোকপা লু-নানবনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মহা কুম্ভগী থৌরাং তৌবা ওইনা, নামামি গঙ্গে প্রোগ্রাম য়াংখৎহল্লে। প্রায়াগ্রাজ সহরদা সেনিতেসন অমসুং অমোৎপা লোইশিন্নবা অখন্নবা থবক পায়খৎলে। গঙ্গদুতশিং, গঙ্গ প্রাহারিশিং অমসুং গঙ্গ মিত্রাশিং হাপ্পগী থবকশিং অসিনা লু-নান্না লৈনবা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা পান্দম থম্লি। হৌজিক, ঐগী সেনিতেসন শিন্মী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং ১৫,০০০ হেনবনা কুম্ভগী লম শেংদোকপগী থবকশিং পাংথোক্কনি। কুম্ভগীদমক শেম-শানবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌরিবা সেনিতেসনগী ৱার্করশিংদা ঐনা মাঙজৌননা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা থৌরম মনুংদা মীওই করোর কয়ানা অশেংবা, লু-নানবা অমসুং অধ্যাতিক ফংবা ওইথোক্কনি। মসিগী শেংবা থবক অসিদা, অদোমনা মফম অসিদা লাকপা ভক্ত খুদিংমক্ত শরুক য়াগনি। চাবা লোইদ্রবা পুখম লৌখৎতুনা ভগবান কৃষ্ণনা ঐখোয়গী থবক শুবা তম্বীখিবগুম, অদোমগী থবক্না থৌরম অসি মশক থোকহনগনি। নুমিৎ থোকপগী অহিং অথেংবা ফাওবা থবক শুবা মীওইশিং অসি অদোমনি। কুম্ভ ২০১৯ মনুংদা থৌরম অসিদা পাংথোকখিবা লু-নানবগী থবকশিং মীয়াম্না থাগৎনখি। চহি কয়া মহা কুম্ভ শরুক য়াখিবা মীওইশিংনা অহানবা ওইনা অসিগুম্বা লুবা নানবা উবা ফংখি। মরম অসিনা অদোমগী খোঙ চামথোক্তুনা ঐনা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মসিগী থবক অসি পাংথোকপদা ঐনা ফংখিবা অপেনবা অদু ঐগী পুন্সিদা কাউবা ঙমদ্রবা থৌদোক অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
কুম্ভগী মতাংদা খঙদবা মরুওইবা ৱাফম অমা লৈরি; মসিনা শেন-থুমগী থবকশিংদা কান্নবা পীরিবশিং। কুম্ভগী থৌরাং তৌবা হৌরকপদা কমদৌনা লমদম অসিদা শেন-থুম তানবগী থবকশিং খোঙজেল য়াংখৎলকপগে হায়বা ঐখোয়না মাঙজৌননা উরে। চাউরাক্না থা অমগা মখায় অসিদা, শঙ্গমগী তোর্বানশিংদা অনৌবা সহর অমা শেমগৎলগনি, মীওই লাখ কয়া নুমিৎ খুদিংগী লাক্কনি। অশুক চাউবা থৌরম অসি পাংথোক্নবা, প্রায়াগ্রাজদা য়াম্না থবক শুনবা মীওই দরকার ওইগনি। হিহোনবা মীওই ৬০০০ হেনবা, দুকান ফম্বা লিশিং কয়া অমসুং লাই খুরুম্বা অমসুং ধ্যান তৌবগী মতেং পাংনবা মীওই কয়াগী থবক দরকার ওইগনি। মসিনা মশিং থিঙমদ্রবা থবকশিং ফংহনগনি। সপ্লাই চেন লেংদনা থম্নবা, ললোনবশিংনা অতোপ্পা সহরশিংদগী পোৎ-চৈশিং দরকার ওইগনি অমসুং কুম্ভ অসিগী কান্নবা অকোয়বদা লৈবা জিলাশিং ফাওবা য়ৌগনি। মসিগী মথক্ত, অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী ভক্তশিং লাকপদা ত্রেনশিং অমসুং প্লেনশিং শীজিন্নবদগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি। মসিগী মহা কুম্ভ অসিনা খুন্নাইগী অপুনবা হেনগৎহনবা খক নত্তনা, মীয়ামদা শেন-থুমগী কান্নবশিংশু পীরগনি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজিগী লমদা মমাঙগী থৌরমশিংদগী হেন্না চাউখৎলবা মতম অমদা মহা কুম্ভ ২০২৫ পাংথোক্কদৌরি। ঙসিদি স্মার্দ ফোন শীজিন্নবা মীওই মশিং অঙকপা ফংনা হেনগৎলে। ২০১৩ দা, হৌজিক মমল হোংলিবা অসিগুম্না দেতাগী মমল হোংলমদে। ঙসিদি মোবাইল ফোনশিং শীজিন্নবদা নুংঙাইবা এপ্পশিং য়াওরে অমসুং তেক্নিকেলগী লৌশিং য়াম্না লৈতবা মীওইশিং ফাওবনা শীজিন্নবা ঙম্লে। ঐনা কুম্ভ সাহায়াক চাতবোত হৌদোকখ্রে অমসুং মহা কুম্ভ অসিদা অহানবা ওইনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং চাতবোত তেক্নোলোজি শীজিন্নরগনি। মসিগী এ.আই য়াওরবা চাতবোত অসিনা ভারতকী লোল ১১দা পাউ ফাওনবদা মতেং পাংগনি। মসিগী অরিবা চৎনবী অমসুং তেক্নোলোজি পুনশিনবা অসি শীজিন্ননবা ঐনা মীয়ামগী পুক্নিং থৌগৎলি। খুদম ওইনা,মহা কুম্ভ অসিদা ফোতোগ্রাফি চাংদম্না অমা পাংথোক্কনি, মসি অপুনবগী মহা যাজ্ঞ অমা ওইনা উৎকনি। অসিগুম্বা থবকশিংনা নহারোলশিংগী পুক্নিং চিংশিনগনি অমসুং থৌরম অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াহনগনি। হায়রিবা ফোতোশিং অদু সোসিএল মেদিয়াদা থাগৎপা মতমদা, মখোয়না পাক-চাউরবা কেনভাস অমা শেমগনি, মশিং থিঙমদ্রবা মচুশিং অমসুং নুংশিবনা থনগনি। খুদোংচাবা কয়া মপান নাইদে। মসিগী মথক্ত, অদোম্না অধ্যতিক অমসুং মহৌশাগা মরী লৈনবা চাংদম্নবশিং পাংথোক্তুনা মহা কুম্ভগী নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরক্নবা মাইকৈদা য়াংনা চঙশিল্লি। মসিগী মহা কুম্ভ অসিদগী ফংলকপা অধ্যাতিক অমসুং অপুনবগী শক্তি অদুনা ঐখোয়গী ৱাশক হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মহা কুম্ভ ঈরুপ্পা অসি পুৱারি অমসুং কাউবা ঙমদ্রবা থৌদোক অমা ওইরসনু। মা গঙ্গ, মা যমুনা অমসুং মা সরশ্বাতিগী ইতিনফম অসি খুন্নাইগী নুংঙাই-য়াইফবা ওইবা হায়বসি ঐখোয়গী অপুনবা অপাম্বনি। প্রায়াগ্রাজ(শঙ্গম নাগরি) গী শেংলবা সহর অসিদা লাক্লিবা ভক্ত খুদিংমক ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐগী থম্মোয়দগী ময়াম পুম্নমক থাগৎপগা ফোঙদোকচরি। হৌজিক ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
থাগৎচরি!