প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সিনেমাতিক লিজেন্দ রাজ কাপুরগী চহি ১০০ ফারকপগী থৌরমদা কাপুর ইমুংগাআ প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখিবগী ৱারোল
11 DEC 2024 8:13PM by PIB Imphal
রনবির কাপুর: হৌখিবা চয়োলসিদা, ঐখোয়গী ৱাতসএপ ফেমিলী গ্রুপ্তা অদোমদা কমদৌনা কৌগনি হায়না য়েৎনরম্লিবনি – প্রাইম মিনিস্তর জী নৎত্রগা প্রধান মন্ত্রী জী কৌগদ্রা হায়না! ইনে রীমানা ঐঙোন্দা নুমিৎ খুদিং কোল তৌরক্লগা করি হায়গনি কমদৌনা হায়গনি হেক হেক হংই‍।
প্রধান মন্ত্রী: ইনাও, ঐসু অদোমগী ইমুংগী শরুক অমনি‍। অদোম্না হায়নিংবদু অদুম হায়বিয়ু‍।
নুপী: ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জী!
প্রধান মন্ত্রী: কত!
নুপী: অদোম্না ঐখোয়বু পুকচেল চাওনা ঙসি মফমসিদা কৌবিরক্লি, অদোমগী মমল য়াম্লবা মতম কাইথোকপিরি‍। রাজ কাপুরগী ১০০ শুবা মপোক নুমিৎসিদা, ঐখোয়না অদোমবু থাগৎচরি‍। মীৎকুপসিদা পাপাগী ফিল্ম অমদগী ৱাহৈ পরেং অমা নীংশিংহল্লি: মে না রহুঙ্গি, তুম না রহোগে, লেকিন রহেঙ্গী নিসানিয়া! (ঐসু চৎখিগনি, নহাকসু চৎখিগনি, অদুবু নীংশিং মমিদি লৈহৌগনি!)
প্রধান মন্ত্রী: ৱাউ!
নুপী: অদোম্না ঐখোয়দা উৎপিরিবা ইকায়খুম্নবা অমদি নুংশিবা য়াম্না মমল য়াম্মি‍। ঙসি, লৈবাক পুম্বনা নরেন্দ্র মোদী জীনা, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা কাপুর ইমুংদা উৎপিরিবা ইকায়খুম্নবা অসি উবা ফংলি‍।
প্রধান মন্ত্রী: কাপুর সাহবনা মমল য়াম্লবা থৌদাং লৌবিরম্মি‍! ময়াম পুম্নমকপু মফমসিদা তরাম্না ওকচবা হায়বসি ঐগী লাইবক ফবনি হায়না লৌজৈ‍। রাজ সাহবকী ১০০শুবা মপোক কুমওন অসিনা ইন্দিয়ন সিনেমাগী সনা ফুদোংবা পন্দোল অমসু ওইরি‍। ১৯৪৭দা পুথোকখিবা নীল কমলদগী হৌরগা ২০৪৭ ফাওবদা, চহি চাম্মগী খোঙচৎ অসিনা লৈবাক্কীদমক লৌখিবা তোপ তোপ্পা থৌদাংশিং তাক্লি‍। ঙসিগী দিপ্লোমেতিক সর্কল অসিদা, সোফ্ত পৱারগী মরমদা য়াম্না কন্না খন্ন-নৈনরি‍। ‘সোফ্ত পৱার’ হায়বা ৱাহৈসিমক পুথোক্নদ্রিঙৈ মতম অদুদা, রাজ কাপুর সাহবনা মহাক্কী থবক থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা মালেমগী ফম্পাকথক্তা ভারতকী ইথিল পীবা ঙমখ্রে‍। মসি লৈবাক্কী অচৌবা থৌগল অমনি‍।
নুপী: রনবিরদসু হাইরপ মান্নবা খরা থোকলখি‍। মহাক কারদা ফম্লগা লৈবদা, রসিয়ন দ্রাইভরদনা হংলকখি, অদোম ইন্দিয়াদগীরা? অদুদগী মহাক্না ঈশৈ অমা শকপা হৌরকখৎ‍। অদুদগী মহাক্না ঐ রাজ কাপুরগী মশুনুপানি হায়খি – হায়য়ু ইবুংঙো!
রন্বির কাপুর: ঐনা মঙোন্দা ঐ মাগী মশুনুপানি হায়রুবদগী, মদুনা মরম ওইরগা ঐ মতম পুম্বদা তেক্সী লেম্না তোংবা ফংখি‍।
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা খরদি তৌবা য়াই, মরুওইনা সেন্ত্রেল এসিয়াদা‍। মফমদুগী মীয়ামগী পুক্নিং অমদি থম্মোয়নুংদা অচেৎপা ইথিল পীগদবা ফিল্ম অমা পুথোকপা য়াই‍। রাজ সাহবকা, চহি কয়াগী মতুংদসু, মখোয়গা পুক্নিংগী ওইবা মরী অমা শম্নদুনা লৈরি‍। মসিমক শিংথানিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি‍।
নুপী: হৌজিক মতমদদি, নৌরিবা অঙাংশিংদা ফাওবা ঈশৈ মখল মখা কয়া তম্বিরে‍।
প্রধান মন্ত্রী: মদুনা মখোয়গী পুন্সিদা মতম কুইনা ইথিল পীবা ঙম্লিবনি‍। সেন্ত্রেল এসিয়াদা মতিং চাউনা লৈ হায়না ঐনা থাজৈ‍। ঐখোয়না মরী অসি হিঙ্গৎহনগদবনি, মদুবু অনৌবা মীরোলগা মরী শমজিন্নদুনা মরী অসি চেৎশিলহনগদবনি‍। অসিগুম্বা ক্রিএতিব খোঙজঙ অমা চঙশিন্বা মতমদা শোয়দনা মায় পাক্কনি‍।
নুপী: মহাক মীয়াম্না য়াম্না নুংশিবিখিবনা মহাক্কী মমিং মালেম শিন থুংনা খঙনখি‍। অদোম্না মহাকপু মওং অমদা কলচরেল এম্বেসেদর অমনি হায়বসু য়াই‍। অদুবু ঙসিদি, ঐ মসিমদি হায়নিংই: মহাক অপীকপা কলচরেল এম্বেসেদর অমা ওইরম্বদি য়াই, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু মালেমগী থাক্তা থাঙ্গৎপিরি, অমদি মসিগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচৈ‍। ইমুংসিগী মীপুম খুদিংমক্না মসিগীদমক চাউথোকচৈ‍।
প্রধান মন্ত্রী: তশেংবসুনি, লৈবাকসিনা মালেমগী থাক্তা লেপ্লিবা মফম ফনা নীথিনা কাখৎলক্লে‍। খুদম ওইমা য়োগ হায়রসি, ঙসিদি অদোম্না মালেমগী মফম অমা হেক্তদা চৎলুবা মতমদা, অদোম্না য়োগবু মীয়াম্না য়াম্না পাম্নবা উবিগনি‍।
নুপী: ঐগী ইমাগা ঐগা, বেবো, লোলো অমদি ঐখোয় পুম্নমক য়োগপু য়াম্না পামজৈ‍।
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা মালেমগী লুচিংবশিং উনবা খুদিং, লঞ্চ মনুংদা ওইরবসু নৎত্রগা দিন্নরদা ওইরবসু, ঐগা ৱারী শানবশিং অসি য়োগগী মতাঙদা হেক্তা ওইগল্লি‍।
মীওই অমা: ফিল্ম অসি ঐগী ইপুদা পুকচেল শেংনা কৎচবা শ্রদ্ধাঞ্জলি অমনি‍। মসি তশেংনা প্রদ্যুসর অমা ওইনা ঐগী অহান্বা ফিল্মনি, অদুগা ঐনা মতম পুম্বদা ঐগী ইমুংগীদমক করিগুম্বা খরা শেম্নবা মঙ মঙখি‍। প্রোজেক্ত অসিদা ঐখোয়না পামজবা পুম্বা য়াওরে‍।
নুপী: ঐ করিগুম্বা খরা হায়জবা য়াগদ্রা? মখোয় অসি ঐগী ইশুনুপাশিংনি, ঐগী অঙাংশিংনি‍। মখোয় মপুগা উনবগী তাঞ্জাক ফংখিদ্রবনি, অদুবু মখোয়না ফিল্ম অসি মহাকপু ইকায়খুম্নবা ওইনা পুথোক্লিবনি‍। অর্মান্না য়াম্না কুপ্না থিজিনখি, অমদি ফিল্ম অসি মহাক্কী মফমদা কৎচবা শ্রদ্ধাঞ্জলি অমনি‍।
মীওই অমা: ঐখোয়না তমশিল্লিবা খুদিংমক ফিল্মশিংদগী খঙবনি, অমদি অদুগা ৱাফম ময়াম অমনা ঐখোয়গী ইমানা তাকপিবনি‍।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না থিজিন হুমজিনবা মতমদা, মওং অমদা, অদোম্না তাইবংপান অদুদা নশাবু লুশিন্দুনা য়াওশিল্লি‍। অদোম্না অদোমগী ইপুবু থেংনহৌদ্রবসু মহাক্কী পুন্সিগী খোঙচৎপু মহাক্কী থবকশিংগী খুত্থাঙদা খঙনবা তাঞ্জা ফংলিবসি অদোম তশেংনা লাইবক ফবনি‍।
মীওই অমা: হোয়, তশেংবমক্নি‍। মসি ঐগীদমক্তা অচৌবা মঙলান অমনি‍ অমদি ঐগী ইমুং পুম্বা প্রোজেক্ত অসিদা শরুক য়ারিবসিদা ঐ তশেংনা নুংঙাইবা ফাওই‍।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্কী ফিল্মশিংগী ইথিল ঐ নীংশিংলি‍। জন সঙ্ঘ মতমদা, দিল্লীদা মীখল অমা পাঙথোক্লম্মি, অদুগা জন সঙ্ঘ মায়থিরম্মি‍। অদবানী জী অমসুং অতল জীনা, মায়থিবা নংলবা মতুংদা হায়খি, “ঐখোয় হৌজিক করি তৌগনি?” মখোয়না ৱাখল খরা নুংঙাইথোক্নবা ফিল্ম অমা য়েংনবা লেপ্নখি‍। মখোয়না রাজ কাপুরগী ফিল্ম অমা য়েংবা চৎখি‍। অহিংদু হৌখ্রে, অদুগা মথঙগী অয়ুক্তা মখোয়না অনৌবা থাজবা অমা লাকখি‍। মখোয়না মায়থিবা নংজরবসু, অনৌবা অয়ুক অমনা ঙাইদুনা লৈরম্বগুম অনৌবা থাজবা ফংখি‍।
ঐনা চাইনাদা চৎপা মতমদা অদোমগী পাবুংগী ঈশৈ অমা খোংলম্বা থেংনখিবা ঐ নীংশিংলি‍। ঐনা কলীগ অমদা মদু মোবাইল ফোন অমদা রেকোর্দ তৌরক্নবা হায়খি, অদুগা ঐনা মদু রিসি সাহবতা থাখি‍। মহাক য়াম্না হরাওখি‍।
অলিয়া: ঐনা খনবদা অদোম্না হন্দক্তা অফ্রিকাদা চৎখি, অদুগা লান্মী অমনা ঐগী ঈশৈ অমা শক্তুনা অদোমগা লেপমিন্নবগী ক্লিপ অমা উবা ফংখি‍। ক্লিপ অদু ভাইরেল চৎখি, অমদি মীওই কয়ানা মদু ঐঙোন্দা থারকখি‍। মীপুম খুদিংমক মদু উবদা নুংঙাইখি‍। ঐনা মতম পুম্বদা ঈশৈ অদুদা মালেম অসিবু পুনশিন্নবগী তোপ তোপ্পা মতিক আম লৈ হায়না ফাওখিবনি‍। মরুওইনা, হিন্দী ঈশৈশিং অসিনা অখন্নবা মফম অমা কন্দুনা লৈ – মখোয়না লোলগী পল লান্দুনা চৎপা ঙম্মি‍। মীয়াম্না ৱাহৈশিং অদু মতম পুম্বদা খঙবা ঙমদবদি য়াই, অদুবু মখোয়না ঈশৈ অদুবুদি অদুমক শক্নৈ‍। ঐনা চৎপা মতমদা মসি হেক হেক থেংনৈ, মরুওইনা রাজ কাপুরগী ঈশৈশিংদা‍। ঙসিমকসু, ঐখোয়গী ঈশৈশিংনা খুদক্তা মরী অমা শাগৎপা ঙমদুনা য়াম্না সেন্তিমেন্তেল অমদি য়ুনিভর্সেল ওইবা মচৎ অমা লৈরি‍। মসি হায়রগা, ঐ ৱাহং অমা হংনিংদুনা লৈরম্বনি – অদোম হৌজিকসু ঈশৈ তানবগী তাঞ্জা ফংবরা?
প্রধান মন্ত্রী: ফংই, ঐ ঈশৈ পাম্মি, অদুগা ঐনা তাঞ্জা ফংবা খুদিং ঈশৈ তায়‍।
সাইফ অলি খান: ঐনা উনজবগী তাঞ্জা ফংজবা অদোম্না অহান্বা প্রধান মন্ত্রীনি‍, অদুগা অদোম্না ঐখোয়গী হকথেংননা উনবিরি – অমুকখক্তা নত্তনা অনিরক‍। অদোম্না পোজিতিব ইনর্জী অমা ফুদোকই, অদুগা অদোম্না থবক্তা পুক্নিং লুপচবা মতৌ তশেংনা মতৌ তমজনিংঙাইনি‍। ঐনা অদোমগী মফমদা অদোম্না পাঙথোকখিবা থবক খুদিংমক্কীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমদি অদোমগী থোঙ হাংদোকপিদুনা, ঐখোয়গা উনবা, অমদি হরাও হরাও ৱারী ৱাতায় শানবা ফংহনবিবগীদমক অদোমবু থাগৎচরি‍। অদোমবু থাগৎচরি‍।
প্রধান মন্ত্রী: ঐ অদোমগী পাবুংগা উনখিবা নীংশিংলি, ঙসিদি অদোমগী ইমুংগী মীরোল অহুমগা উনবা ফংলনি খল্লম্বনি‍। অদুবু অদোম্না অহুমশুবা মীরোলদুদি পুবিরকত্রে‍।
করিস্মা কাপুর: ঐখোয় মখোয়বু তশেংনা পুরকপা পাম্লম্বনি‍।
নুপী: মখোয় পুম্নমক অচৌবা এক্তরশিং ওইরে, ঐখোয় হেন্না পাক চাউবা ফীল্দদা কুমথদ্রে, অদুবু ঐগী অঙাংশিংনদি মখোয়গী লৈজবী থাদুনা হোৎনরি‍। ঐখোয়বু প্রধান মন্ত্রীনা পাউজেল পীদুনা কৌবিরক্লি‍। থাগৎচরি পাপা!
রন্বির কাপুর: ঐখোয়না দিসেম্বর ১৩, ১৪ অমসুং ১৫দা রাজ কাপুরগী খোঙচৎ হঙ্গৎনা য়েংবগী থৌরম অমা পাঙথোক্কদৌরি‍। ভারত লৈঙাক, NFDC, অমসুং NFAI না নীংথিনা ঙাক্লৌ পীবিদুনা লাক্লি‍। ঐখোয়না মহাক্ক ফিল্ম ১০, ওদিও অমদি ভিজুএল অনিমক্তা রিস্তোর্দ তরে, অমদি মখোয়শিংদু ভারতকী সহর ৪০ দা থিএতর ১৬০ দা উৎকনি‍। ঐখোয়না মুম্বাইদা তাং ১৩দা প্রেমিয়র পাঙথোক্লি, অমদি ঐখোয়না ফিল্ম ইন্দস্ত্রী পুম্ববু শরুক য়ানবা পাউজেঞ্জরি‍।
দিসক্লেমর: মসি কাপুর ইমুংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখিবগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেংবা শানখিবা ৱারীদি হিন্দী লোলদনি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s conversation with Kapoor family on 100 years of cinematic legend Raj Kapoor
11 DEC 2024 8:13PM by PIB Delhi
Ranbir Kapoor: For the past week, our WhatsApp family group has been actively debating how we should address you—Prime Minister Ji or Pradhan Mantri Ji! Reema Bua calls me every day, asking what to say and how.
Prime Minister: Brother, I am also a part of your family. Say whatever you feel like.
Woman: Hon'ble Prime Minister, Shri Narendra Modi Ji!
Prime Minister: Cut!
Woman: You have graciously invited us here today, spending your valuable time. On the occasion of Raj Kapoor's 100th birthday, we thank you. I was reminded of a few lines from one of Papa's films: Mai na rahungi, tum na rahoge, lekin rahengi nishaniyan!
Prime Minister: Wow!
Woman: The respect and love you have shown us are immeasurable. Today, the entire nation will witness the reverence Narendra Modi Ji, our Prime Minister, has extended to the Kapoor family.
Prime Minister: Kapoor Sahab has made an immense contribution! I consider it my privilege to welcome you all here. Raj Sahab's 100th birthday marks a golden milestone in the journey of Indian cinema. From Neel Kamal in 1947 to 2047, this century-long journey signifies an extraordinary contribution to the nation. In today's diplomatic circles, there is considerable discussion about soft power. During an era when the term 'soft power' had not even been coined, Raj Kapoor Sahab had already established Bharat's influence on the global stage through his work. This was a monumental service to the country.
Woman: Something similar happened with Ranbir. He was sitting in a car, and the Russian taxi driver asked, Are you from India? Then he started singing a song. He told him, I am Raj Kapoor's grandson—tell him son!
Ranbir Kapoor: I told him I was his grandson, and I always got free taxi rides because of that.
Prime Minister: Perhaps something could be done, especially in Central Asia. A film should be made that resonates deeply with the minds and hearts of the people there. Raj Sahab, even after so many years, still holds a strong emotional connection with them. That, in itself, is remarkable.
Woman: These days, even young children are being taught a variety of songs!
Prime Minister: That shows the lasting impact on their lives. I believe there is immense potential in Central Asia. We should work to revive this connection, linking it to the new generation and strengthening the bond. Such creative endeavours should be initiated, and they certainly can be achieved.
Woman: He received so much affection that his name became internationally recognised. You could call him a cultural ambassador in a small way. But today, I must say this: while he may have been a small cultural ambassador, our Prime Minister has elevated India onto the global stage, and we are so proud. Each member of this family is very proud.
Prime Minister: Indeed, the country's global standing has significantly increased. Take yoga, for example. Today, no matter where you go in the world, you’ll find tremendous appreciation for yoga.
Woman: My mother and I, along with Bebo, Lolo, and all of us, are deeply interested in yoga.
Prime Minister: Whenever I meet world leaders, whether during lunch or dinner, the conversation around me often revolves solely around yoga.
Person: This film is a humble tribute to my grandfather. It’s actually my first film as a producer, and I had always dreamed of creating something with my family. This project encapsulates everything dear to us.
Woman: May I share something? These are my grandsons, my children. They never had the chance to meet their grandfather, yet they are creating this film to honour him. Armaan has done extensive research, and this work is, in part, a tribute to him.
Person: Everything we have learned comes from films, and much of it has been taught to us by our mother.
Prime Minister: When you conduct research, in a way, you immerse yourself in that world—you live it. You are truly fortunate because, even though you never met your Nanaji, you have the opportunity to experience his life through this work.
Person: Yes, absolutely. This has been a big dream of mine, and I am incredibly grateful that my entire family is a part of this project.
Prime Minister: I recall the influence of his films. During the Jan Sangh era, there was an election in Delhi, and the Jan Sangh lost. Advani Ji and Atal Ji, upon facing defeat, said, “What shall we do now?” They decided to watch a film to lift their spirits. They went to watch a Raj Kapoor movie. The night passed, and by morning, they found renewed hope. It was as if, despite their loss, a new dawn awaited.
I also remember being in China, and one of your father’s songs was playing. I asked a colleague to record it on a mobile phone, and I sent it to Rishi Sahab. He was overjoyed.
Alia: I think you recently visited Africa, and I saw a clip of you standing with a soldier who was singing one of my songs. That clip went viral, and many people sent it to me. Everyone was so happy to see it. I have always felt that songs have a unique ability to unite the world. Hindi songs, in particular, hold a special place—they transcend language barriers. People may not always understand the words, but they sing along regardless. I have noticed this often during my travels, especially with Raj Kapoor’s songs. Even today, there’s something deeply sentimental and universal about our music that creates an instant connection. Speaking of which, I had a question—do you still get a chance to listen to songs?
Prime Minister: Yes, I do as I enjoy music, and whenever I get the opportunity, I make sure to listen.
Saif Ali Khan: You are the first Prime Minister I have had the honour of meeting, and you have met us personally—not once, but twice. You exude such positive energy, and your dedication to your work is truly admirable. I would like to congratulate you on all that you do and thank you for opening your doors, meeting with us, and being so approachable. Thank you very much.
Prime Minister: I remember meeting your father, and I was hoping that today I would get the chance to meet three generations of your family. But you didn’t bring the third generation along.
Karisma Kapoor: We really wanted to bring them.
Woman: They are all big actors, we are not in the greater field, my children are trying their level best. And we were invited by the Prime Minister. Thank you, Papa!
Ranbir Kapoor: We are organising a retrospective of Raj Kapoor's work on the 13th, 14th, and 15th of December. The Government of India, NFDC, and NFAI have been incredibly supportive. We have restored 10 of his films, both audio and visual, and they will be showcased in 160 theatres across 40 cities in Bharat. We are hosting the premiere on the 13th in Mumbai, and we have invited the entire film industry to join us.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's interaction with the Kapoor family. Original interaction was in Hindi.